Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.03 0 0 3387

Szia! Nekem ugyanilyen kütyüm van, egy pálinkás cimborám rendelte az e-bay-oldalon, angliából, ha jól emlékszem.

  Ott csupán 2 dollár az ára, ami 4-500 ft. A postaköltség 1800-2000ft volt, így 2400ft-ért jutott el hozzám, másfél hét alatt ért ide. Itthon a vaterán meg már több, mint a duplájáért adják. Megbízható szerkentyű, egyszer kellett csak beállítani, azóta is jó.

Előzmény: Amateur-no1. (3385)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.05.02 0 0 3386

Tiszteletre méltó Öreg-muslica !

 

Szeretném azt hinni, hogy a kitartásom és a kreativitásom alapján alkalmas lehetek az igazi "amatőr"- névre. A szentírás szerint forrogat a savanyúcefrém, már gyüjtöttem az előzőekben az első főzetet, amit félretettem és van már második is, de még nem tudom felönteni tisztázásra, mert nincs még annyi.

 

De nem ez az, ami miatt megkérdeznélek, hanem a vaterán talált ph. mérővel kapcsolatosan kérném a véleményed !

Természetesen várom mindenkinek a meglátását ez ügyben persze.

 

A linket azért mégegyszer idebiggyesztem:

 

  http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/digitalis_ph_mero_1747889192.html

 

Elöre is köszönöm válaszod.

 

Előzmény: öreg-muslica (3357)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.05.02 0 0 3385

Tisztelt Uraim!

 

Meglehetős régen nem tettem tiszteletemet, de figyelemmel kísértem azért a dógok menetit.

Lenne egy kérdésem, méghozzá ph. mérővel kapcsolatosan.

Beilleszteném ide a linket, a vaterán találtam, szerintetek alkalmas lenne a "cél" eléréséhez, vagy gagyóresz ?

 

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/digitalis_ph_mero_1747889192.html

 

Előre is köszönök, minden segedelmet.

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 3384

 Jól van, visszaszívom, hogy hülyeség,,,,de sajnos nem a legjobb. Az tök mindegy, hogy korábban, vagy később jöttem ide. Érdekelt a téma, szerettem volna jól csinálni, a maximumot kihozni. Rengeteget utánajártam, rengeteget gondolkoztam, összeraktam a láncszemeket több forrásból, nagyon sok kísérletet elvégeztem a cél érdekében. A malátázást is másképp csinálom, rengeteg próba és szakirodalom után annak is meg lett a kiforrott technológiája. Most ott tartok, hogy már nem igazán van benne újdonság, nem találok több érdekességet. A gabonára ha ránézek, szinte kész alkoholnak tekintem. De,,,ha valaki "új" bejön ide, és azt mondja, nem elég jó a technika, meg a receptem xarság, mert az övé jobb, nyugodtan lehülyézheti a receptemet, ha ajánl valami újat, ami sokkal jobb.:-))

Előzmény: Törölt nick (3381)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 3383

Normális tápanyagtartalom mellég kb. 10 gramm. De mivel cukorcefre jobb, ha több az élesztő. Mikor legutóbb ilyet csináltam, én 17-18 literhez egy fél élésztőt tettem (20-25 g), nem lett élesztő íze. 

Előzmény: Monek Tamás (3382)
Monek Tamás Creative Commons License 2013.05.01 0 0 3382

Őrölt gabonának jó a kukorica, vagy búzadara? 

Szerinted mennyi az optimális mennyiségű sütőélesztő a 15 literhez?

Előzmény: Törölt nick (3380)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 3381

Nem a módszereddel van a bajom, hanem azzal hogy másét egyszerűen hülyeségnek nevezed, holott kb. te vagy ezen a fórumon a legkorábban. Én sem vagyok évtizedek óta a szakmában, de a 65 C-t nem én találtam ki, hanem olyanoktól tanultam, akiknek már akkor 100-szor több tapasztalatuk volt, mint most nekem (és nem sörfőzőktől, mert a sörfőzéssel soha nem foglalkoztam). Nekem is megvannak a magam tapasztalatai, volt amin én is újítottam, és sok olyan módszer van, amivel nem értek egyet, és inkább a saját módszereim szerint csinálom, de ettől függetlenül nem fogom a másét rögtön lehülyézni.

 

Legközelebb kipróbálom a módszeredet, megígérem.

 

Működik szobahőmérsékleten is, csak több hét lenne mire elcukrosodna és meg megerjedne. Egyébként olvastam valahol ilyen módszerről is...

Előzmény: Törölt nick (3379)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 3380

A 10 dkg 15 literhez soknak tűnik. Persze a cukorcefrénél szükség van a több élesztőre, mégis próbálj meg több tápsót használni, vagy valamilyen más tápanyagforrást biztosítani (mondjuk egy-két marék őrölt gabonát), az élesztő mennyiségét pedig csökkentesd le. Segíthet még a harmadszori desztilláció is. 

Előzmény: Monek Tamás (3378)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.30 0 0 3379

Nem végzi el teljesen a munkáját. A cefréző üstben nem végzi el, mert nem tudja. Ez a sörösök módszere, ők minél rövidebb idő alatt akarnak minél többet cukrosítani, ez nekik ideális. De egy bizonyos pontot elérve, az üstben leáll az elcukrosítási folyamat. Pedig ekkor még rengeteg az át nem alakított keményítő.

 A béta pedig maximum 40 perc alatt 65 C-on véglegesen inaktiválódik. A fő elcukrosítás mindegyik eljárásnál a cefréző üstben történik. Bizonyos maláta cukor megléte esetén az amilázok működése csökken, viszont az erjedés során újra megjavul (utólagos cukrosodás) ahogyan a maltóz egy része az élesztő hatására kierjed.

  Hogy az enzim ne károsodjon, 55-60 fok közé állítom a cefrézési hőfokot. 5,3-5,7 ph. Kiindulási anyag:  finom dara, őrölt maláta. Együtt bír dolgozni az erjedő cefrében az amiláz, ami nem lett kinyírva és az élesztő. Ahogy az élesztő csökkenti a cukrot a cefrében, alakítja alkohollá, úgy az enzim munkába áll, és készíti az elhasznált cukor helyetti újabb adagot a keményítőből.

  Utoljára 1 kg gabonából 1 liter 29,5% alszeszt szedtem le, és úgy hogy még volt alkohol tartalom a cefrében, 20% lejövőig szedtem.

  Ez egy kisipari gabonaszesz készítő eljárás. Én utána néztem, nem hülyeségeket beszélek. 1,5 hónapig voltam közmunkán, könyvtárban, bőven volt időm mindennek utánajárni. A maláta jó 3/4 része bétát, és csak 1/4 rész alfát tartalmaz. A bétának kedvezek, hőfokot illetően, és az alfának a ph-t illetően. Enzim hatás mechanizmusok: A béta lassabban dolgozik, az alfa nagyon gyorsan elvégzi a munkáját, aprít, darabol a bétának.

  Ha a béta viszonylag lassú, akkor az alfának sem lenne muszáj annyira sietnie. =alfának nem ideális hőfok, inkább a bétának kedvezek, az alfa tempója így pont jó lesz. =ezek is szépen lassan dolgozgassanak egymással.

   De,,,, cefrézz nyugodtan 65 fokon, 1,5 órán át. Nehogy egyszer is kipróbáld ezt a módszert.

Ha nincs aktiválódási hőmérséklet, akkor miért nem nyersen, főzés nélkül szórják bele a cefrébe a zöldmalátát?:-))

  
Előzmény: Törölt nick (3377)
Monek Tamás Creative Commons License 2013.04.30 0 0 3378

Lepárlás után mintha élesztő ízt éreznék a tisztaszeszen. A lepárlás közbeni kostolgatás folyamán is. 3kg cukor, 10 deka budafoki élesztő, kevés citromsav és megfelelő mennyiségű élesztőtáp van az összesen 15 liternyi cefrében. Aluminium kuktában (tudom, nem a legjobb választás) rotyog a nedű a 2 hetes erjedés után. kb 2 liter 7 deci kihozatal van ebből a keverékből a kétszeri lepárlást követően.

 

Az uvaferm danstil A élesztő nekem nem vált be, vagy a felszaporítást csináltam rosszul, vagy túl tömény oldatot készítetem, tehát sok volt a cukor. Rendkívül hosszú erjedési időt tapasztaltam ezzel az élesztővel. Ezzel nem is szeretnék többet kísérletezni.

 

Nem hinném, hogy utópárlatos a desztillátum, mert a rézeleje elválasztása után jövő szesz is fura (feltehetőleg élesztő) ízű.

 

Ezt az ízt szeretném szenes szűréssel eltüntetni.

 

Előzmény: Törölt nick (3376)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3377

Attól hogy neked nem vált be, nem kell más módszerét egyből hülyeségnek bélyegezni...

 

Az amiláz enzim számunkra két részre osztható: alfa és béta. Az alfa végzi a hosszab keményítő láncok bontását, a béta pedig ezeket bontja tovább erjeszthető cukrokká. A te feltételeid a béta amiláznak kedveznek, de ha az alfa nem végzi el a bontás nagy részét, a béta amiláz nem sokra megy. Az alfa hőmérsékleti optimuma 65-67 C, a bétáé 52-62 C. Ha 65 C-n csinálod, akkor mind a kettő jól fog működni, a 40 percnek pedig bőven elégnek kell lennie, hogy a béta is elvégezze a munkáját. Ha pedig a tökéletes kihozatal a cél, akkor utána lehet csökkenteni a hőfokot 52-62 közé, de szerintem az nagyobb adagoknál a kihűlés alatt eleve megvan. Egyébként pedig aktiválódási hőmérséklet nincs, az emberi szevezet is szépen nézne ki, ha 50 C-s testhőmérséklet kéne hogy a szénhidrátot megeméssze.

Előzmény: Törölt nick (3289)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3376

1, Mivel a szupermarket cefre nem igazán tartalmaz szilárd anyagokat, ezért értelmetlen az erjedés alatt kevergetni. Mikor minden összetevő egybe került, akkor kell jó alaposan megkeverni, hogy a cukor maradéktalanul feloldódjon. Amikor beélesztőzöd akkor is jó alapos kavarás, utána meg a főzésig jobb hozzá se nyúlni. Egyébként nem árt neki, de tényleg felesleges.

 

2, A bolti aktív szén sokkal hatásosabb, egyetlen baja, hogy por formájában kapható, amint undorító dolog a kezelés végeztével kiszűrni. Én faszenet szokam használok, egyszerűbb és olcsóbb, de alacsonyabb a hatásfoka. A szenet egész kis darabokra (de nem porrá!) töröd, és beleszóród a szűrendő párlatba, aztán hagyod állni őket napokig- hetekig, rendszeresen felrázogatva. Utána pedig egy finom szűrőn eltávolítod a szenet.

 

Valóban van olyan szűrő amit írsz, de az inkább eleve olyan párlatokhoz való, amiből az ízeket már a lepárlás(ok) során eltávolították, és csak az ízek végső simítására jó (vodka). A baj az vele hogy a párlat nem tölt elég időt a szénnel. Úgy meg mégse lehet beállítani, hogy két heten keresztül csöpögjön...

 

Milyen ízhiba miatt akarsz szűrni?

Előzmény: Monek Tamás (3373)
cloaked Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3375

Másodszor megnézve maga a recept nem lenne egy szörnyszülött, ez egy korrekt szilvalikőr, a cukor csak édesítésre van benne. (Más kérdés, hogy előnyösebb lenne hozzáadott víz helyett a szilvát pépesíteni, az édesítést meg a lefejtés utánra hagyni.) A nagy hiba csak abban van, hogy erjedésről meg pálinkáról hadovál a feltöltő:)

Előzmény: Tan-csi (3374)
Tan-csi Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3374

Ezek ellen kellene, hogy tiltakozzon a PNT.

Meg persze minden jóérzésű ember....

Előzmény: cloaked (3370)
Monek Tamás Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3373

Sziasztok!

Szeretném kérdezni, hogy supermarket cefre esetében mennyire fontos az, hogy az érés első 3 napjában naponta egyszer meg legyen keverve? Ha jól tudom ez az élesztő felszaporítása miatt fontos, tehát, hogy oxigént vigyünk a cefrébe,ami elősegíti az élesztősejtek szaporodását. 4-5 napos elutazás előtti napon érdemes e bekeverni egy adagot, vagy az első napokban bekövetkező kevergetés hiánya a cefre érésének rovására megy?

Szeretnék még tanácsot kérni, az ízhibás szesz aktív szenes szűrésévelkapcsolatban. Olvastam, hogy a bolti aktív szeneket sokan tört faszénnel helyettesítik. Mennyire jó ötlet ez? De ami jobban érdekel, az a szűrés folyamata. Milyen szűrési eljárást,milyen szűrőberendezést ajánlotok? Láttam házi megoldásokat is, az egy a gravitáció elvén működő (mintha benzint szívnánk le :D ) működik, a cső végén található egy tartály a szénnek, illetve egy folytás van az innen kijövő cső végén, ami arra szolgál, hogy épp csak csepegjen a pálinka, így mind több időt töltsön a pálinka szénben. Mennyire optimális, és hatékony megoldás ez a szűrés? Ha van jobb ötlet a szűrésre akkor az is jöhet :)
Köszönöm, és szép napot! :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3372

Szánom-bánom,,,,de igazából azt nem is én ittam meg, hanem a Zasszony.:-))))

Előzmény: cloaked (3369)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3371

:-))))) No, comment.

Előzmény: cloaked (3370)
cloaked Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3370

Ismét „keresd a hibát” játék... Gyümölcspálinka – szóhoz nem jutok, hogy ilyen receptek vannak fenn a magyar weben. Ha önmegában nem lenne elég vicces, akkor tisztaszeszt tesz bele, mielőtt hagyja erjedni.

cloaked Creative Commons License 2013.04.29 0 0 3369

Hát ebben biztos vagyok, mivel az abszintra se bírtál várni 1-2 hónapot...:)

Előzmény: Törölt nick (3368)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3368

:-) Akkor inkább "hasonló" a hatás, de nem ugyanaz, talán ez a helyes kifejezés. Ha ugyanaz lenne, akkor nyilván a nagy whiskey gyártók sem szórakoznának a több éves hordós tárolással, érleléssel, hanem bele a tölgyfa chips-et, leszűrni, aztán jól  van,, 2 hét és mehet is a fogyasztókhoz.:-)))

   Én nem hordózok, inkább gyorsérlelek, úgysem tudnám évekig elnézni hordóban az italt.:-)

Előzmény: cloaked (3367)
cloaked Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3367

Azért az „ugyanaz”-tól kicsit messze áll a hatás:) A pálcától sokkal szárazabb íze lesz, mint több év hordótól, és ami még fontosabb, a párlat teljesen nyers marad (ez utóbbi a cukros cefrénél ugye nem gond).

Előzmény: Törölt nick (3366)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3366

8-10 nap az elég neki. Legközelebb készíts zöldmalátát árpából, az egész biztosan enzim gazdag, (=biztosabb cukrosítás), én mindig azt használok, no meg jóval olcsóbb is a boltinál, pár nap alatt elkészíthető. Nem hordóban, hanem vagy üvegballonban, vagy üvegekben érlelek, tölgyfa chips-et használok, meggyfa rudacskákat, pörkölve, ki porciózva. A hatás ugyanaz lehet, csak így gyorsabb. Hordóban biztosan tovább tart az érlelés, hisz évekig szokták érlelni benne a whisky-t.

Előzmény: kiváncsi56 (3365)
kiváncsi56 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3365

15-20 fokon kb!

De még néha buggyan a kotyogó!

De eltelt 9-10 nap meg időm is volt így aládurrantottam!

Ami többet adott egy nappal előbb főztem :-)

Te nem hordóban érlelsz?

Előzmény: Törölt nick (3364)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3364

Akkor még egy tipp. Hűvös helyen tartottad az erjesztőt? Az is okoz nem teljes kierjedést, ha hideg helyen erjesztesz. 20-22 C fok a legjobb neki. Erjedés közben az első 1-3 napokban felmehet a hőfok 30-32 C-ra is az erjesztőben, de ez a fajta élesztő, amit ajánlottam, simán bírja ezt a hőmérsékletet is.

  Hordóhoz nem tudok hozzászólni, nincs vele tapasztalatom.

Előzmény: kiváncsi56 (3363)
kiváncsi56 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 3363

Nem nagyon csináltam másként semmit!

Hát liszt finomságú azért nem lett a kukorica!

Viszont a hordó szívat ,ráadásul tegnap elpattant egy gyűrű rajta!

Ha majd beleöntöm a hordóba a cuccot rázogatnom kell?

Mert még félig se lesz!

Előzmény: Törölt nick (3358)
caniculus Creative Commons License 2013.04.27 0 0 3362

Sok nehézség árán sikerült kifőzni az első 25 liter UJSM cefrét. Ez volt az első éles menet az új főzővel és most derülnek ki a tervezési hibák. Az eredmény 3 liter 38 szeszfokos kellemesen kukoricás alszesz. Több is volt benne, de a forrasztási és tömítési hibák és az ezek javításához szükséges leállások miatt volt valamennyi veszteség. 40-50 szeszfok környékén kezdett el opálosodni, de addig szép tisztán jött.

 

UJSM recept szerint továbbvittem a kukoricát, de arányosan növelt cukorral és savanyúmoslékkal felbővítettem 40 literre, hogy legyen majd mivel kísérletezni érlelésnél. Kukoricát még nem raktam hozzá.

 

Biztos mindenki tudja, de én csak most jöttem rá, hogy a mindenhol kapható narancssárga gázégőn is van légbeszívó csak nekem a boltban nem szóltak, hogy le van ragasztva.

 

Továbbvitt kukorica:

Előzmény: öreg-muslica (3357)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.27 0 0 3361

A cefre mennyiségének 1/3-át szedem le maximum, alszesznek. Tehát 6 liter cefréből max. 2 liter alszeszt szedek le, többi benne marad.

Előzmény: curlie (3360)
curlie Creative Commons License 2013.04.26 0 0 3360

Mit értesz at alatt, hogy "az 1/3 is stimmel"?

Előzmény: Törölt nick (3350)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.26 0 0 3359

Elfogyott az abszintom.:-)) Rozsom az van, ez már whiskys-ebb finomítás, múlt héten kegyetlenül berúgtam tőle, ezért most nem nagyon iszok semmit se, max. bolti sört, egyet-egyet. Az a baj vele, hogy itatja magát, és ha töltök egy pohárkával, akkor leragadok az üveg mellett, aztán csak iszom és iszom. Nem minden piával vagyok így. Örülök, hogy ízlik, egészségedre!:-)

Előzmény: cloaked (3356)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.26 0 0 3358

 Szia! Kevés. 2x ennyinek kellett volna lennie belőle. 1 kg-ból nyertél 1 liter 13%-ost. 2 kg-ból nyertél 1 liter 26%-ost.

 Ez csak félsiker. 2x ennyinek kellett volna lennie, desztillálási veszteséget beleszámolva is 1,5x-ennyinek, megközelítőleg. Valami nem stimmel, de próbálkozz, a recept jó, nekem minden alkalommal sikerül a leírt módon. Őrléssel minden rendben volt? Mit csináltál kicsit másképpen a rossz eredményt adó hordónál?

   Amúgy, valamikor én is így kezdtem, a tiednél is gyengébb eredményeim voltak.

Előzmény: kiváncsi56 (3355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!