Mindenesetre az elején felsorolta a hozzávalókat, a cukrot említette, hogy kell bele, malátát/enzimet nem. Az meg nem kizárt, hogy fölöslegesen is megfőzi:)
Szia! Működhet, ha elég dudva van benne. A zöld szárak fűízt adnak, azt olvastam. Tehát inkább valamilyen virág lenne a jó, kevés zöld szárral. Szárított virágról is olvastam, az nem ad fűízt. Akár valamilyen herbáriás szárított virág, vagy gyümölcs elég lehet. Ha meg mégsem elég, mert mondjuk keveset tettünk bele, akkor ezzel a tápsóval még mindig menthető az erjedés. Azért tápsó, mert ez nem ad ízt.
Én mézsört készítettem a napokban, 10 litert, bár inkább mézbor lett, mert olyan az íze, mint a bornak, végülis nem lett rossz, de élesztőtápsó nélkül nem forrt volna ki, 7 nap után megakadt, félédesen. Pirítós volt az élesztőtápanyag az első 20 órában, utána kiszedtem, szűrtem. Nagyon jó kis sörös illata, íze volt eleinte, attól a pirítóstól, de aztán átment az íze borba, annyira sajnos már nem érezni, mint eleinte, azt a jó pirítós illatot. Az első héten pedig ontotta magából azt az illatot, csorgott a nyálam rendesen.
Legközelebb direkt az elején teszek bele tápsót, akkor hamarabb kiforr, és hátha több maradna a pirítós sörös ízéből-illatából. Vagy a kenyeret tovább bennhagyom, talán nem fertőződik el a cefre tőle. Még próbálkozok vele, egyenlőre ez kísérleti stádium.
Nézd meg a kotyogód tömítését is, engem már szivatott meg. Nagyon kis tömítetlenség elég neki, hogy a gázok elszökjenek anélkül, hogy a kotyogó megszólalna.
Most akkor, iszonyatos gyorsasággal tudatom az illetékesekkel, hogy én egy eccerű, ártalmatlan jampi vagyok, nem gumicsizmázok.
Itt esküszöm, hogy a levágott fűvel, bepróbálkozom a "tavasz illata" - mindent megér.(Mit bukhatok?)
Egyébként gondolkodtam az orgona virágával, vagy az akác virággal is, ha a méhek szeretik, mi miért ne szerethetnénk ?
Kérdeném, ha méhek ezeket preferálják (többek között), akkor miért ne lehetne ezzel valamit kezdenünk.
Vagy mondjuk a Vegyes virág méz helyett, vegyes virág pálinka vagy vadrózsa, illetve futórózsa pálinka. Anyukámnál a veres futórózsával, pl. Dunát rekeszthetnék, anyi van.
Amúgy gondoltam a gyöngyvirágra is, hiszen a méreg anyagok nem, de az illat anyagok átjuthatnak.
A gyöngyvirágból, elég sok van a kertemben, nem hiszem, hogy hektoliterek készíthetők, de az a 1-2 liter, próbaként megérheti.
Véleményezzetek, marhaságokat dobok fel, vagy érdemes bepróbálkozni ezekkel, vagy valamelyikkel ?
Minden "rendes" hozzászóló véleményére kíváncsi volnék!
Én se néztem végig. Annyi melasz nem lehetett abban a tápban, azt meg nem mutatták (vagy csak én nem láttam), hogy cukrot tenne a cefrébe, csak az asztalon volt ott az az egy csomaggal. Megaztán ha melaszos vagy cukros, akkor minek főzi? Ö-m receptjében is a cukor adja a szeszt, a melaszos táp csak az ízek miatt kell.
egyébként a kotyogó most se kotyog úgy mint mondjuk a szilvánál vagy az almánál vagy bármelyik gyümölcsnél, de nekem pl a gabona cefre se szokott kotyogni...
hát én két éve már feldobtam hogy viszonylag sok füvet vágok le a kertben lehetne e véle valamit kezdeni ilyen szempontból, de valaki azt a atnácsot adta hogy inkább sodorjam be és szívjam el, mert lehet úgy többm haszna lenne........ :DDD
hát vagy 40-50 tányér biztos van benne..... Literenkén 1 tányér kb... :) vannak ezek az összecsukható autoba való kosarak.... na egy olyat szedtem teli és vagdostam bele a hordóba.... ázottan is volt vagy 15 centi magas az alján.... olyan illat van a házban hocs csak na :)
a baj az hogy borászati bolt se közel se távol Szentendrén.... :(
Erről jut eszembe, a múltkor akartam növényi szirupot eltenni, ami úgy készült, hogy főzten NAGYON sűrű gyógynövényteát, aztán leszűrtem, jól becukroztam (azt hittem, elég jól ahhoz, hogy ne erjedjen) és eltettem. Pár napon belül elkezdett erjedni, úgyhogy elkezdtem szisszenősen kiengedni a CO-t (hogy befelé ne menjen semmi), aztán az íze alapján ki is erjedt rendesen, csak végül elfelejtettem meginni és beindult az ecetesedés. Ezek alapján a cukorcefrébe elég valami dudvát áztatni, aztán megy, mint a kisangyal?:)
A cukrot jól keverd el a cefrében, hogy oldott állapotban legyen. Eredményről számolj majd be, légyszi! Ha megakad az erjedés, azt onnan veszed észre, hogy édes még a cefre lé, de nem nagyon megy a kotyogó. (szerintem meg fog, pár nap múlva) Akkor tedd bele a max. fél zacskó tápsót. Piros csomagos, az olcsóbb fajta, 50%-a Dap, diammónium foszfát, büdös ammóniaszagú só. Az élesztők ezt felzabálják majd. Borba szokták tenni, erjesztéskor, tehát nem veszélyes.
Oké, köszönöm, akkor teszek bele még cukrot a virágokra és meglátom mi lesz. Egyébként most szépen forrogat, finom édes illat terjeng a lakásban, mert én a fürdőszobában tartom a hordót. ott általában amúgy is hamarabb szokott megerjedni- gondolom a stabil 21 fok miatt.... Nagyon kiváncsi vagyok rá, mert most csináltunk előszőr bodzaszörpöt, de az valami fenomenális lett!!!!!! Pedig nem is tettünk hozzá annyi cukrot amennyit előirtak...
Szia! Én 3 kg cukrot még dobnék rá, jól bekeverve, hogy feloldódjon. Így 10,5%-os cefréd lenne, mert ez így nagyon karcsú lesz. Ha esetleg elakad az erjedés 1 hét múlva, akkor borászati boltokban kapható élesztő tápsót tennék még bele, előírás szerinti mennyiségben, ami 20 gramm/100 liter cefre, nem többet. Tehát 50 literbe 10 grammot ebből. Nem többet. De amíg megy az erjedés hagynám, az ízek miatt, amik ilyenkor oldódnak be a cefrébe. Elvileg jó ízű párlat lesz belőle, én így csinálnám. Lehet meg is csinálom a napokban. Ha mégsem megy át a bodza íz, lepárláskor, akkor az alszeszébe még mindig lehet áztatni virágot, de elvileg jó kell legyen.
na most megint úgy tűnik előbb csináltam hüjeséget aztán olvasok...... :(
Én tegnap előtt szedtem nagy kosár bodzavirágot amiről levágtam a zöld részeket amennyire csak lehetett és öntöttem rá 50liter vizet meg 6kg cukrot és dobtam bele 1/4 élesztőt.... Olvasgatva vissza fele a dolgokat ezekszerint ez igy elég karcsú lesz??? Lesz ebből egyáltalán valami?
Ha van ötlet, azt szerintem ide kéne feltenni, akit érdekel ez a hobbi, úgyis el fogja olvasni. Esetleg összedob egy receptet, kipróbálja és ha nagyon bejövős a cucc, akkor simán mehet a "Kipróbált receptek" topic-ba.
Most én a gumicsizmát nyilván nem fogom senki kedvéért sem becefrézni, ez csak egy erős példa volt.:-))))
Első ránézésre ez lenne az a bizonyos Sweet feed whisky, amiről Ö-m ebben a hozzászólásában írt.
Tényleg érdekes, hogy nem használ malátát, nem tudom megmagyarázni. Vagy azzal az eledellel van valami, vagy a videó ezen része hiteltelen... A lepárlásnál az ha jól vettem ki, 65%-os szeszt mért, ami reális is lehet még aleszesz esetében is, ha a cefre nagyon magas alkoholtartalmú volt. Pláne az első pár decit fokolta meg.
Két változata van az oszlopos lepárlónak: az egyik a ún. frakciós oszlop, a másik a reflux.
Mindkettő lényege egy fémforgáccsal (dörzsivel, acél súrolóval) teletömött 20-50 mm átmérőjű oszlop, amiben a szeszpárát a nagyon lassú haladás miatt erős deflegmáló hatás éri. Az oszlop hatásfoka főleg az oszlop magasságán múlik. 180-200 cm magas oszlopokkal 94%-os alkoholtartalmú párlatokat lehet előállítani.
- A frakciós csak egy forgáccsal töltött oszlopból áll, aminek a vége a hűtőbe torkollik. Előnye hogy egyszerű és olcsó megépíteni, használni is egyszerű, jó hatásfokkal dolgozik.
- A reflux ugyanígy egy oszlopból áll tele forgáccsal, de van benne egy külön hűtő rendszer ami a deflegmáció mellett folyamatos rektifikációt is biztosít. Egy hőmérővel és egy kieresztőcsappal nekünk kell szabályozni a működését. Egyetlen előnye, hogy sokkal jobb hatásfokú, mint a frakciós, ám cserébe drága és macerás megépíteni, ahogy üzemeltetni is. Én építettem egyet, de még összeszerelni is annyira időigényes, hogy nem szívesen használom, csak egy évbe 2-3 alkalommal. A terveim között szerepel, hogy frakcióssá alakítom...
Itt vannak egy tanult kollégám hozzászólásai, amiben éppen nekem nyújtott segítséget, amikor a reflux oszlopom építettem.
Leszögezni kívánnám, hogy csak azzal a feltétellel gondoltam ott elhelyezni,( amit jeleztem is a 3465-ös. hsz ben ), amenyiben ez nem ütközik senkinek a véleményével és itt szeretném ezt a dolgot lezárni.
Nem receptekre gondoltam, hanem potenciális lehetőségre és olyan, eddíg még ki nem aknázott lehetőségekre,- miből lehetne finom párlatot előállítani és nem AKARTAM oda feltenni, ez, csupán egy ötlet, mint a gumicsizma például, ha kipróbálod mi jön ki belőle, kíváncsi vagyok hogyan sikerült.
Szia! "függetlenül attól, hogy már volt-e tapasztalatunk vele kapcsolatban, vagy sem."
Én azt mondom, hogy azért "Kipróbált receptek" annak a fórumnak a neve, mert valóban, szigorúan ki is próbáltuk, illetve legalább az illető, aki éppen feltett oda receptet. Ha teletesszük minden olyasmivel, ami ki sincs próbálva,,,de azért tuti jó,,,,vagy jó lehet,,,hát, szerintem az jóra nem vezet. A net tele van ilyesmikkel.
A szakadt gumicsizmából is lehet szeszt főzni, némi cukor hozzáadásával.:-)) Inkább kevesebb recept legyen, de amik vannak, azok valóban kipróbáltak legyenek.
"Alszesz" mondod,- igen, alszeszt lehetséges ilyen módszerrel főzni esetleg, ami még közel sem a kész ital, még ha "fehér formában" is fogyasztják, de finomítani, talán egy jobb készség kellene.
Nagyon várom egy nálam lényegesen hozzáértőbb véleményét ebben a témában.
Üvegből szerencsére jól állok, van 1-2literestől az 50-esíg vagy 20 db., tehát akár azt is megtehetem, hogy amint szaporodik a menyiség, egyre nagyobb és nagyobb üvegbe töltöm és így mindíg majdnem tele van amiben éppen tartom.
A pálcás érleléssel kapcsolatban, mi a vélemény, ha csak kevés pálcával kezelem, akkor talán nem szalad túl az ízesítés, az meg nem baj, hogy sokkal tovább tart.
És mégegyszer, szerintetek lehet egy olyan egyszerű főzővel is jól Whiskyt készíteni, mint a videon volt látható, gyanús, hogy talán nem az igazi!
Az lenne a legcélszerűbb (ha már sok ballonod van), ha összegyűjtenéd pálcázás nélkül, és ha összegyűlt a hordónyi, akkor töltöd be. A veszteség valszeg elég nagy egy alig telt hordónál. Ha egy literes palackba betöltesz egy féldeci töményet, az se túl jó ötlet, pedig az még légmentes is.