Új-régiként , elolvasva mindent a topicon, túl vagyok egy rendkívül egyszerű, de nagyon hatékony 50 l Br. kicsi főző építésén. Egy éve, tavaly télen sikeresen főztünk szilvacefrét, minden rendben volt.
Whiskyt is főztünk, nem rossz eredménnyel, de nagyon rossz energia-idő kihozatallal.
Készítek egy új főzőt, ugyancsak 50 l Br. 2 db 10 l-es thumperrel, de komoly méretezési gondjaim vannak az összekötő csövezéssel, meg minden mással. Szűrt maláta-kukorica-cefre az alap.
Küldenék rajzot, segítséget kérek, ha lehet, privát.
hát nem tudom,teljesen elakadt ez a bodzavirágos projekt.... ötödik napja van benne az a por is meg tettem bele egy kg epret is összetörve sőt még vagy egy marék árpát is mert az is édes és ennyi nem érződik benne de hátha elindulna az erjedés de semmi..... van 50 liter édes habzó szénsavas ...nem is tudom... löttyöm??? mi a fenét csináljak én most ezzel???? :(
Amúgy én is főztem egy nagyot, az új főzőmmel. Lehet, küldök belőle, kóstolásra. 3 adag alszesz volt, az első odaégett, a fatüzelés újdonsága végett. A többi már nem égett oda. Úgy próbáltam menteni az első adag alszeszt, hogy a következő cefrébe beleöntöttem az első adag odaégett alszeszt. Ezzel a lépéssel számításaim szerint 2 liter 40-50%-ost vesztettem. A főzést feljegyeztem, 85%-on indult, amit nagyon sokáig tartott is. Alapanyag: 14,5 liter 45%-os alszesz hígítás nélkül.
1% rézeleje kidobva.
1200 ml 83%-os feje (az alszesz 8%-át vettem el, rézeleje után)
5400-5500 ml 1. szíve.
800 ml 57%-os farka
A feje-farka 2000 ml,+ 2150 ml vízzel belőve 35%-osra, ez újrafőzve.
Második szíve:1200 ml.
A 2 szív: 6700 ml. 78%-os.
Lehígítva 5800 ml vízzel 42-43%-osra.
Késztermék: 12,5 liter 42-43%-os.
Az első nap éreztem az első adag alszesz odaégését, de most második nap már nem. (lehet összeérett?) Nagyon jó ízű lett, a gabonás illat, mint a múltkorin, nem érződik.
Szia! Az nem rossz, átszámolva 1 kilóból 1 liter 19,5%-osod van. Nekem eddig a legerősebb cefrém 1 kilóból 1 liter 29,5%-os volt. De általában 1 liter 22%-os szokott lenni rozsból.
Jó édes, szénsavas, kicsit alkoholos, ugye?:-) A mézborom pont így csinált. Hosszú erjesztés lesz. Még 6-7 nap kb., lehet pár nappal több is, de ezt neked kell majd látnod.
Erről jut eszembe, eperlikőrt csináltam tavaly. Vodkával turmixoltam össze az epret, pár hónapig ázott, aztán szűrtem (mint rájöttem, lefejteni kellett volna...) és kb. 200 g/l cukorral tettem el. Újabb pár hónapos pihentetés után hasonlóan finom lett, mint egy drága, cukor nélkül erjesztett eperbor, szóval bizonyos szempontból még gazdaságosabb. Ha lenne saját gyümölcsöm és üstöm, valszeg csak a „fölösleges” maradékból főznék pálinkát, ami már se nyersen, se lekvárnak, se likőrnek nem kell.
Eperbort csinált már valaki? Én tavaly csináltam kiváncsiságból, nagyon finom lett, és sokkal gazdaságosabb mint a pálinka... 30kg eperből 1,5liter pálinkám lett. 5kg eperből 8-9liter borom.... :) Lehet a bodza páliunka egy részét eperkosárral fogom klifőzni, de eper pálinka idén nem biztos hogy lesz mert nem valószínű hogy annyiért kapnék epret mint tavaly.... :(( Idén 450ért tudok... ráadásul nem is olyan érett mert napot szinte nem is lát, olyan vacak idők vannak mostanában.... tegnap mintha még hó is esett volna.............. :( hihetetlen...
Szóval eperbor: 5kg gyümölcs péppé zúzva botmixerrel 2 napig áll erjedni, majd átszűröm és kap literenként 1 liter vizet és feoldva 160g cukrot. 12nap múlva újabb 80g majd 12nap múlva újabb 50g. aztán 2szer szűrés és 1hónapig állás, majd palackozás és fogyasztás. Ha esetleg valaki jobbat tud, vagy máshogy csinálná, ossza meg velem. Köszönöm
ahogy írtad meg is akadt....nagyon finom 50liternyi bodzaszörpöm van.... Találtam egy hermest tőlem 30kmre, ott tudtam venni ezt a pirostasakost 200ért.... beletettem a felét.... Ez most gyors erjesztés lesz vagy hogy kalkuláljak, ugyan ugy 5-6nappal mint általában? Továbbra is stabil 19-20 fokban van...
Hát, én is levagdostam a virágok zöld részeit, legalábbis a nagyját :) Szemetes zsákban van a fagyasztóban, így csak térfogatot tudok: kb. 40liternyi, kicsit tömve. Nem hiszem, hogy sokat felinna, nem túl száraz a virág. Vagy ha mégis, kézzel ki kell préselni a virágokat.
A leégésétől én is tartok kicsit, lehet csak a felét hagyom majd benne, még nem tudom...
Nekem már egy hete didereg a fiókban a bodza, kb. 4-5 Kg. teljesen letisztítva a zöldjétől!
Ma lefőztem egy "rizses" alszeszt, elég jól adott, meg nem mondom hány liter, mert nem mértem a menyiséget a hasas demizsonban meg, amibe folyt, elég nehéz megbecsülni. 99,5 Foknál hagytam abba a főzését, 38%-os - érdekes (nem túl intenzív) íze van, megpróbálom majd külön is, hogy magában milyen lesz, de elsősorban ebbe szeretném majd a virágokat beáztatni. (összevárok egy nagyobb adagot)
Egyébként, ha kísérlet, akkor legyen az, úgy indítottam újra az erjesztést, mint ahogyan a Whiskynél a savanyú cefrést szokás!
Azon gondolkodom, mennyi alszeszhez, mennyi virágot tegyek, mert, ha sok a virág felissza a szeszt, ha kevés akkor meg ízetlen, nem tudom merjem-e benne hagyni tisztázáskor a virágokat, mert attól tartok, le talál égni.
Első látásra azt gondolnám, ehhez a fagyasztott cucchoz, legalább 30 Liter alszesz kellene. (Ha a szörp készítésből indulok ki, ami helyenként 10-20 virágtányért ír 4-5 Liternyi vízhez, akkor sokkal több!)
Tegnap kifőztem a múlt héten indított cefrét, de 10 kiló gabonából csak 3 liter 20%-os alszeszt kaptam. Jött volna még 5% körül, de nem láttam értelmét folytatni.
Olasz66 recept alapján 50 liter vízben 6kg kukoricát és 2kg árpát kb. fél óráig főztem (kevés volt?) 80°C körül, majd 62°C-on hozzáadtam 2kg árpamalátát és ott tartottam, míg a jódteszt kékről átváltott sárgás-barnásra. Ízre enyhén cukros volt. Cukorral felfuttatott Ethanol Red sörélesztővel elindítottam. Egy hét erjedés alatt eltűnt az édes íz. Nagy lángon állandóan kevergetve főztem, de már az elején is csak 40% körüli alszesz jött, egy óra után pedig leesett 5% körülire. Mit ronthattam el? A cukrosítást két nap csináltam, mert az első nap belenyúlt az éjszakába.
Azóta nekiálltam egy másiknak, de azzal sem boldogulok. 20 liter vízben felfőztem 4 kiló kukoricát, hogy csirízes legyen. 62°C-on hozzáadtam kombinált alfa/béta amilázt és 62-65°C körül mozogva vártam 2-3 órát, de a jódteszt még mindig keményítőt mutat. Közben elhasználtam annyi enzimet, ami 100 kilóhoz is elég lett volna. Azt hiszem, egy időre feladom a gabonás vonalat és csak UJSM-et csinálok. Esetleg, van valakinek ötlete?
UJSM kukoricát kéthetes pörkölt pálcás érlelés után végigkóstolták a barátaim és mindenkinek nagyon ízlik. Mégegyszer köszönöm a receptet!
Ha hozzászólhatnék,- :) azéé, én is sajnálnám azt a +3-as szememet és itt, háttérben,- csendesen rettegni szeretnék.
Holnap megvizsgálom a "dolgokat" :),- feltehetőleg kénytelen leszek főzicskézni.
Kérném esment a hozzáértőbbeket, nyilatkozzanak,- eccerű főzővel is lehet jó Whiskyt főzni, vagy várjam meg amíg kiegészítem a készségemet egy magasabb szintű + egységgel.
Nem baj, én ilyesmit akkor sem javaslok senkinek sem. Nem kell a tűzzel játszani, mert nagy bajok lehetnek belőle. A fa egy nagyon összetett anyag és nem csupán cellulóz. A cefre meg nem csak víz+alkohol, hanem egy erősen maró, savas közeg. A forró cefre (sav) nagyon tud ám marni. Kezemet marta már meg, azonnal nem tudtam lemosni, 1 jó hétig piros-pettyes, meg száraz volt a kézfejem. Lehetnek katalizáló vegyületek, amik lejjebb viszik a reakció hőmérsékletét, összetett kémiai folyamatok, reakciók, bármi. Ha ezt még valaki főzi is, veszélyes anyag is kijöhet azon a csövön. Az írás figyelmeztet, nem kell kísérteni a sorsot, észnél kell lenni.
Hát, abból kiindulva, hogy a direkttermőket is veszélyes metanolforrásként tünteti fel... nemrég megpróbáltam utánanézni, és kiderült, hogy ezek olyan arányban adnak etanolt-metanolt, aminek pálinkában a többszörösét engedélyezik.
Az organikus alapanyagok pirolízise elvileg 200–300 °C-nál kezdődik. Ez a metanolmérgezősdi még a szakmában is ködös terület, kezdve azzal, hogy „a metanol a rézelejével távozik”. Denaturált szesszel történt metanolmérgezések már a 18. századtól kezdve történtek, és könnyen lehet, hogy valójában minden eset mögött az állt.
Szia! Ez a lényeg, ollóztam belőle: "A metanol kiemelt problémát jelent az ellenőrizetlen, vagy helytelen szeszesital-előállításban: régebben a zugpálinkafőzők, akik erjesztett gabonamagból készítettek etil-alkoholt, néha tévedésből faforgácsot is kevertek a főzetbe, így a mérgező hatású metanol is megjelent a kész termékben [8]."
Van a google, viszonylag új szolgáltatása Magyarországon,- a térkép!
Ha érdekel, írd be a keresősorba 1118 Budapest, Regős utca 1. , ott forgolódjál egy kicsit a ház főútvonal felöli oldalát keresd, ott fut a lilaakácom felfelé a 4., vagy 5. emeletíg már. Én ültettem vagy 20-éve.
Ezt a metiles dolgot konkrétan olvastad vagy következtetés? (Mármint mert szeszfőzéskor azért szerintem nincs akkora forróság, hogy metanol pirolizáljon a fából, de lehet, hogy nincs igazam.)
A fórumot sem látnád, vazzee. Ha nagyon egyszerűre vágysz, mondok valamit neked. Van egy régi 17-19. századi recept, fahéjvíznek hívták. Kell hozzá sima szesz, fahéjrúd, 1 db, elég egy literbe, cukorral ízesítheted, vagy 8-10 szem mazsolával, de nem muszáj, ízlés szerint. Simán beleáztatod az egész fahéjat a szeszbe, úgy, mint a tölgyet. 2 hét múlva a legfahéjasabb. Pirosas színt ad az italnak. Nem rossz, finom, de keveset érdemes csak belőle csinálni. 1 liter elég ilyenből.