Keresés

Részletes keresés

csaba66666 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 9436

Sziasztok! Teljesen amatőr kérdés: több boilert is árulnak 81 mm-es füstgáz csatlakozóval, de ilyen átmerőjű füstcső még véletlenül sincs. Mi itt a trükk? Köszönet előre is :)

Bobov Creative Commons License 2011.09.11 0 0 9435

Sziasztok! Segítségeteket kérem!  Most nyáron kezdődött, hogy alkalmanként a kéményből füst szag jön. Mobil kandalló van rákötve. A kémény tetején huzatszabályzó, amit szakemberek szereltek 2 éve. Tavasszal ellenőrizték a kéményt, mindent rendben találtak. Mi okozhatja ezt az időnkénti füst szagot? Eddig nem tapasztaltunk ilyent. Kemény fával fűtöttünk, bár gyújtósnak fenyőfát használtunk alkalmanként. A füst szagot a kémény kandalló felöli oldala felől érezzük. Ha van valami ötletetek, kérlek írjátok meg!  Előre is köszönöm

gmkiev Creative Commons License 2011.09.10 0 0 9433

Ez a világ legszemetebb joggyakorlata. Azt, aki sorozatban vét, szerintem el sem hívták a tárgyalásra. Voltam már ilyen helyen. Ott sem volt "kéményész"!

Előzmény: Zöldár (9432)
Zöldár Creative Commons License 2011.09.10 0 0 9432

 

Olvastam egy érdekes cikket a VGF -ben.

Ime :

 

 

 

  

 

"Elítéltek egy gázszerelőt halálos szén-monoxid mérgezés okozása miatt

 

 

 

 

Felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a gázszerelőként dolgozó férfit, aki több mulasztást követett el egy nyírbátori ház gázüzemű vízmelegítőjének beszerelése során; a készülék hibás működése miatt egy fiatal lány szén-monoxid-mérgezésben meghalt. A perben május 9-én hirdettek nem jogerős ítéletet Nyíregyházán.

 

 

 

A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottjai, R. Tibor és felesége 2003-ban bővítették ki lakásukat egy fürdőszobával, amelybe harmadrendű Sz. Jánossal szereltették be a nyílt égésterű vízmelegítőt. A férfi azonban szakszerűtlenül végezte el a berendezés bekötését, emellett nem gondoskodott a más helyiségekkel történő összeszellőztetésről, az ajtón vagy falon szellőzőnyílások kialakításáról sem.

 

 A beruházás használatbavételi engedélyét a város építésügyi osztályán ügyintézőként dolgozó negyedrendű S. József adta ki. Mint az ügyészségi vádirat fogalmaz, R. Tibor és felesége a kivitelezést követően a vízmelegítő készüléket egyáltalán nem tartották karban, műszaki állapotának évenkénti szakemberrel történő ellenőrzését pedig elmulasztották.

 

 

 

 

Hat évvel később, 2009. február 27-én a házaspár házában vendégeskedett S. Lívia, aki zuhanyzás közben a vízmelegítőből visszaáramló szén-monoxid miatt rosszul lett és elveszítette eszméletét. A fiatal lányt a kiérkező mentők élesztették újra és szállították kórházba, de életét már nem tudták megmenteni, a mérgezés következtében néhány nappal később meghalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szegény lány meghalt !

 

 Elővették a szerelőt meg tán valami engedélyező ügyintézőt is . Ez eddig ok.

 

 csak azt nem értem, hogy hol volt a kéményseprő 2003 -és 2009 között ?

 

 Az a vízmelegítő nyilt égésterű ez lehet kémény nélküli és kéményes is. Valószinű az utóbbi teheát kéményes - abból itélve , hogy vissza áramlásról beszél a cikk, kéménynélkülinél ilyen nincs ott eleve az égéstermék a lakótérbe kerül - persze szellőzésről , összenyitásról ott is gondokodni kell.

 

 Tehát az első és másodrendű vádlottak a tulajok - bűnük , hogy nem tartatták karban évente azt a vízmelegítőt, a harmad és negyedrendű vádlottak is elnyerték méltó büntetésüket a cikk szerint.

 

 Hát ilyen cikkeket közöl a VGF.

 

 Mert azért kéménynek kell lenni - legalább is ha a CO vissza áramlik azaz nem a kéményen megy kifelé.

 

 

 

 Tehát mit csinált a  hat év alatt a sorellenzös kéményseperő ??

 

ép-it-ész Creative Commons License 2011.09.08 0 0 9431

Hali

Kéménytechnikai szaküzlet .

Az a baj , hogy ugyan annyiba kerül.

cs

Előzmény: MUM.21 (9428)
KalásziM Creative Commons License 2011.09.06 0 0 9430

  "Hőszigetelt kéményt szeretnék késziteni egy fűtés szezonra ."

 

 

 

 Nem divatcikk az, hogy egy szezonra készítsük.

 Egy jó kémény 60 -80 évre szól.

 A gagyi is legalább húszra !! 

Egy szezonra a kályhacső kidugás a megoldás !!

Előzmény: MUM.21 (9428)
rododen Creative Commons License 2011.09.06 0 0 9429

Sziasztok!

 

Társasházi lakásban a konyhai (másra/más által nem használt) kéménybe szeretnénk bekötni egy páraelszívót. A gond az, hogy a fali hüvely kb. 75mm átmérőjű, az elszívó alu flex. csöve viszont 127mm-es, szóval van 5 cm átmérőkülönbség. Örülnék, ha lehetne szűkítőzni - javítsatok, ha tévednék, de azt meg nem szabad, mert a max. kapacitásnál gondokat okozhat (bár amilyen zajos+erős, szerintem sose lesz maximumon).

 

Szóval a kérdésem az, hogy mi a megoldás: kirántani a falihüvelyt, nagyobbra vésés, nagyobb hüvely be, glettelgetés és kész? Vagy van valami, ami miatt mindez nem járható?

MUM.21 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 9428

Sziasztok !

 

Még nem jártam itt . Hőszigetelt kéményt szeretnék késziteni egy fűtés szezonra . Mit szoktak használni hőszigetelésnek ? Hol lehet beszerezni ?

Válaszotokat előre is köszönöm .

 

Üdvözlettel   MÜM.21

zordonC3 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9427

Köszönöm a segítő szándékot. 7 hónapos babám lesz egy légtérben a kandallóval napközben, inkább para mint attól rosszabb.

 

Amúgy habarcs, vakolás, glett, csiszolás, glett, csiszolás után mikortól lehet próbafűteni? egy hét? Utána már nem repedezik meg?

Előzmény: StevenMc (9425)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9426
StevenMc Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9425

Szia!

Szüleimnél egy wamsler etna van, igaz nem a gyártó csöveivel, felső kivezetéssel, azon is 2-3 miliméter rés van oldalt.
De próbáld meg. rakd össze a csöveket ha bemegy a fali hüvelybe a vastagabbik fele, használd úgy.
Apám 4x rakta össze és szedte szét mire kijött neki xD.
először én is csak néztem h mi a sz...r, de utolsó tél előtti kormozás után én raktam össze. Vastag oldal a kandallóra...
Egyébként most mértem le wamsler Kamino nosztalgia 120-as kivezetése 115-116mm.
A csövek még nem jöttek meg, így arról nem tudtam méretet venni de szerintem ez is "kotyogni" fog...
De mint mondtam vagyis, ahogy elképzelem a megfelelő huzat = füst a csőben és nem a szobában.

 

 

Émile

 

Ezt mondom én is :P

Ha a habarcs nem lenne elég "tömítő" nem lennének falazott kémények...

Előzmény: zordonC3 (9423)
Émile Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9424

 Elbonyolítod egy kicsit . pl. ezzel a hüvely beépítésel (habár a szakszó :falihüvely a sima hüvely szó foglalt ).

 Tehát a  falihüvely befalazása :

 Vágsz vésővel és más arra alkalmas szerszámmal a kéményfalán egy likat. Ez álatalában alaktalan, nem szép a fali hüvely lötyög benne.

  Azt a 10 cm hosszú csövet beleteszed, kiékeled, de a betét előtt a kémény lyukat kitömöd  pl. összegyürt újság papirral. Ez ellentart a hüvelynek és a betömendö habarcsnak. Ez után a lemez és a fal közötti rést kitömöd egy gipszes falazó habarccsal, némi kötés után lesímiítod  és másnap kicibálod az ellentartó újság papírt  és már mehet is beléje a nem túl lötyögős kályha /kandalló cső.

 Gázzárás meg egyéb mese  !

 Hát a kémények eleve depresszíóval működnek , nincs nagy jelentősége, persze a nagy réseket tőmíteni kell!!

Előzmény: zordonC3 (9421)
zordonC3 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9423

Szia

 

JP eszem akkor adott vészcsengőt, mikor a szűkebbik véggel illesztett kémény füstcsövek a kandalló oldalán (ismétlem azonos gyártó) 4-5mm-es réssel illeszkednek a kandallóba (ugye a kandallóba menő fele a szélesebb), annyira, hogy az 1m-es függőleges cső fent 30 centit ki tud lengeni.

 

Értem hogy hőtágulás miegymás de ez sok. a szűkebbik felével épp hogy rámen(ne), nem akartam erőltetni, mert akkor meg hőtágulás miatt ugye szétreped(ne).

 

Gondoltam inkább megkérdezem a szagértőket.

 

Köszi a választ!

Előzmény: StevenMc (9422)
StevenMc Creative Commons License 2011.08.30 0 0 9422

Helló!

Laikusként válaszolok, és persze JPÉszel.

 

"1. laikus kérdés. A füstcsöveg egyik fele szűkebb (egymásba tolás). A szűkebb felének kell a kémény felé mutatniuk?"

-Szerintem ez egyértelműen adja magát.A 150-es csöved rátolod a kandallód kivezetésére és már meg is adta az irányt...
De gondolj bele a füst áramlási irányban így tud akadálytalanul "folyni".(Ha nem így volna szakik kijavítanak)

 

"2. a vésett lyukat körbe próbáltam paskolni habarccsal, majd belenyomtam a hüvelyt, vakolattal ahol volt még rés spaklival javítottam. Jó ez így? Nincs "gázzáró" tömítésre szükség?"

-Ha ezt logikusan gondolja végig az ember a vakoló habarcs épp eléggé tömít, ugyanis a kémény saját huzata elhúzza a füstöt, ha mégsem akkor a koncepció - vagy a kémény - hibás. Saját tapasztalat ami otthon - szüleimnél 3 szezont már átélt a hüvely körül falazó habarcsba nyomkodott cserép illetve tégla darabok, szépen levakolva, glettelve, a hüvely mellet egyszer sem volt visszaszivárgás!
Egyébként is ha a habarcs ne lenne gázzáró akkor nem falaznának vele kéményt ;)
Vagy pedig ez a megoldás: ez egy cserépkályha építő szakkönyv ugyan de kémény az kémény, a füst meg ugye füst bármiből is jön :P (ha a kép nem olvasható: direkt link)

 

"3. a füstcső dupla falú hüvelye 10 cm mély a falban, a falrész meg van vagy 15cm. Ezt úgy oldottam meg hogy egy maradék füstőcsőből levágtam 5 centit, és megtoldottam a dupla falú hüvelyt. Így a hüvely átér a falon, de az utolsó 5 centi értelemszerűen csak szimpla cső. Nem baj?"

-Megint csak a működő példámhoz nyúlnék. A hüvelyünk be ha kalapáccsal vertük volna be a füstcsövet sem tudtuk volna teljes hosszában belenyomni. A lényeg hogy a füstcső annyira megszoruljon hogy ne legyen légrés, ne tudjon a kémény falsot szívni és a füst se jöhessen vissza még begyújtáskor sem mikor "hideg" a kémény (vagy kint melegebb van mint bent).
Különben is a készüléked haszn. ut.-jában van egy sematikus rajz a helyes ill. helytelen bekötésről! Járj el aszerint és no para.

-újra átolvasva kérdésed rájöttem kicsit félreértettelek.a hüvelyt toldottad meg, a falban nem pedig a kályhacsövet a hüvelybe. Ha az illesztés biztos, nem tolhatod ki a füstcsővel a darabot a kéményedbe, és az nem lóg bele a kéménybe akkor szerintem nincs vele gond. Mi nem toldottunk a téglák úgy is elvezetik a füstöt...



"Jól csináltam? szerintem a habarcs meg (lábazati, vízzáró) vakolat nem jelent gáztömörséget főleg hogy biztosan maradtak a cső körül hézagok."

-Szerintem a vízzáró vakolat még dob a dolgot, gondold végig a vízzárőság lényege hogy nincsenek az anyagban kapilláris erek, repedések sem amiken a víz átjuthatna, vagy felszívódhatna a talajból, tehát akkor hol jutna át a gáz főleg ha 10 cm vastagon bekented.(na jó számoljunk legrosszabb esetben 40%os hatékonysággal a hézagok miatt, akkor is 4cm vakolat!)
Ha továbbra is aggódsz alkalmazd a berakott tankönyvi módszert.

Előzmény: zordonC3 (9421)
zordonC3 Creative Commons License 2011.08.29 0 0 9421

Sziasztok

 

Sajnos az építés 2.0 topicban nem kaptam érdemi választ, hátha jól helyen kopogtatok :P

 

A napokban kötöm be a kandallómat a nappaliban. Mértem, lyukat ütöttem a nappali falán a kéményhez, van dupla falú kéményhüvelyem és füstcsőrózsám is. 150-es csövet használok, a kandallóval azonos gyártó és anyag az egész rendszer (wamsler).

 

1. laikus kérdés. A füstcsöveg egyik fele szűkebb (egymásba tolás). A szűkebb felének kell a kémény felé mutatniuk?

 

2. a vésett lyukat körbe próbáltam paskolni habarccsal, majd belenyomtam a hüvelyt, vakolattal ahol volt még rés spaklival javítottam. Jó ez így? Nincs "gázzáró" tömítésre szükség?

 

3. a füstcső dupla falú hüvelye 10 cm mély a falban, a falrész meg van vagy 15cm. Ezt úgy oldottam meg hogy egy maradék füstőcsőből levágtam 5 centit, és megtoldottam a dupla falú hüvelyt. Így a hüvely átér a falon, de az utolsó 5 centi értelemszerűen csak szimpla cső. Nem baj?

 

Elsősorban a füsttömörségi kérdés érdekelne.

 

A kéménybe csak a fatüzelésű kandalló van kötve. A kémény 20 éves 42x13? km tömör tégla, lefedve volt felülről, még soha nem volt használva, fentről belógattam steklámpát, hibátlan (a vakolata is).

 

Jól csináltam? szerintem a habarcs meg (lábazati, vízzáró) vakolat nem jelent gáztömörséget főleg hogy biztosan maradtak a cső körül hézagok.

 

Tudnátok segíteni?

 

pjotrkolja Creative Commons License 2011.08.25 0 0 9420

Sz@rügy ... akkor függőleges kivezetés lesz, esetleg a sárgás ... az amúgy jó randa!!

Előzmény: mr_qwert (9419)
mr_qwert Creative Commons License 2011.08.25 0 0 9419

Az épület egyszintes, rég meglévő használatba vételi engedéllyel, kb 8,5-9,5 méterre van másik épület de nincs 10méter.

Előzmény: pjotrkolja (9418)
pjotrkolja Creative Commons License 2011.08.25 0 0 9418

Először is, ez egy új épület vagy rég meglévő épület használatba vételi engedéllyel?

Ha az első akkor a zöld megoldást fogják preferálni (a sárga felejtős).

Ha a második akkor, amennyiben a tervezett kitorkollástól 10 méteren belül nincs másik épület, akkor 30-30 cm-re az ablak felső sarkától elvileg az Isten sem szólhat bele a "rózsaszín" kivezetésbe, már ha egyszintes épületről beszélünk.

Bár én más színt választanék ... :)

Előzmény: mr_qwert (9415)
M63FUN Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9417

már nem vagyok igazán képben, de vagy 2 éve csak akkor készíthetsz parapett kivezetést ha a kivezetés 2 méteres sugarú körében nincs sem nyílászáró, sem szellőző, és felette lakótér sem. a szembe szomszéd távolsága ezek után azt hiszem már mellékes.

szóval ezt a megoldást buktad :-((

Előzmény: mr_qwert (9415)
maszibmw Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9416

A bordót nem fogják engedni. Ha lehetséges, mindenképp tető fölé kell vinni a kéményt.

Előzmény: mr_qwert (9415)
mr_qwert Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9415

Hello mindenki

 Lehet hogy nem ide való a kérésem de hátha tudja valaki a választ, érdekelne, hogy melyik a fali égéstermék kivezetés elhelyezése a most szabályban lévő  GDFSUEZ  / DÉGAZ / területen vagy Csongrád megyében. Csak egyszerűen oldalra akarnám ki vinni, vagy ha tudtok tippet hova forduljak, hogy megtudjam kéményseprű szolg. vagy a gázosokhoz.

  Ezt találtam  az ARISTON oldalán Szomszédos ablaktól  400mm.

bordó vagy a sárga színű kivezetés volna jó számomra / pénztárcailag / vagy bármilyen tippet szívesen veszek, ami kíméli a zsebemet.

Az egész új gáz tervel lesz megoldva csak sem a tervezőt se a szerelőt nem tudtam elérni és egy kis előre kalkulációt akartam készíteni.

 

Zoltanuss Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9414

 Az ,hogy egy kályhacső csak 2 évig tart, egyszerűen nem igaz !!

StevenMc Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9413

gmkiev

 

Wamsler Kamino 8kw.

Vastagfalút nem akarok!odahaza egy Etna megy 1mm-es csőről, ez lesz a 4. szezonja.

A Bp-i mintaboltot hívtam utolsó mentsvárért - bár nagyot néztem volna ha ők se tartanának ilyet - az eladó vagyis a telefon végén a hang direkt 2x is kihangsúlyozta hogy vastagfalú 1,5mm-es fekete csöveik vannak. És bár nem igazán értem ennek a kémiáját de ha 2 év a vékonyfalu ami 1mm akkor a vastag mennyi 3?De végül is lényegtelen. ezen nem fogunk vitatkozni, ha 2 év akkor 2 év jelenleg 1 fizuból legyen jó 2 évig!!!De legalább addig :P

 

Zoltanuss

 

A koncepció nem nagyon változott a másik topikban raktam fel "látványtervet" :P

Úgy tervezem 1 hónapot adok neki, hogy bizonyítson, ha nem teljesít lebontom róla a "tákolmányt" és akkor bukom azt az 5-10 et amit belefektettem (ami megvan azért nem kell fizetni azt nem számolom), meg ugye a hétvégés melóm.

Amúgy natúr feketében gondolkodom. Bár tetszene a zománcos is, csak annyi fehér van a lázban hogy lassan kórházban érzem magam.

Meg a fehér zománcost olcsóbbnak is láttam.Na mind1!

 

Egyébként én is azt hittem hogy bemegyek egy "barkás" "háztartási" "minden van, anyafacsavar csörlőtől a fluxus kondenzátorig falusi bótba" és kapok. az első helyen ahol spirál alu szigetelt kazánkémény is volt közvetlenül a ruhaszárítók mellet xD elhajtottak, hogy ne hülyéskedjek, füstből nem lehet csövet csinálni. Az ajtóban még megállított azért az ürge és megkérdezte h az mi is, mondom neki h a kályhát köti a kéménybe, akkor rávágta h jaaaaaaaaaaa KÁLYHACSŐ hát mért nem ezzel kezdte?? -kezdtem örülni - De sajnos az sincs. 3 éve volt itt egy cég de az is kiköltözött Érdre. (Faxom)

 

Másik helyen (tűzép) ajánlottak egy fűtéstechnikai boltot amit én is nétem 3. esélynek, na jó felhívom őket... "a telefonszámot rosszul adta meg vagy nincs ilyen szám" géphang... Cégbázisban nincs, asszony melóhelyen átnézi a csődlistákat 2010 óra csődeljárás, nahh oda se megyek :D

 

Holnap utolsó esélyként van itt a zártkertes övezetben garázsbutik xD (barkácsbolt) 10-14ig nyitva ma pont nem kaptam el... megnézem hátha.

 

70x70-es zománcozott zuhanytálcát keresel?Majd rákérdezek xD

 

 

Előzmény: gmkiev (9408)
gmkiev Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9412

De bizony van ilyen gazdag. Hiszen áhítozik erre a szarra, és ha kiég csodálkoz!:))

Előzmény: Zoltanuss (9410)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9411

 Ügyes , így lehet , hogy még engem is megfejnek ??  !

Előzmény: maszibmw (9406)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9410

 Azért a magyar lakosság soha nem volt annyira gazdag, hogy füstcsöveit kettő évente cserélje !!

Előzmény: gmkiev (9408)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9409

 Hát én ugyan 120 -assal szolgálni nem tudok, de valamikor ez normál kereskedelmi árú volt. Minden falusi vas - vagy háztartási bótban árultak kályhacsövet, könyököt stb. Volt az un. fekete és a zománcos.

 Ja  a járatos méretek  105 és a 119 mm -ez nagyjából ki -a lakosság 95 % -ának az igényét. Voltak extrák pl. a vékonycső - tán 60 mm-es és  a gazdagoknak az egyedi gyártás.

 keresd afalusi bótokat hátha még akad.

 Ja, a tűz paraméterei közben változtak ?

 Ha igen, nem szóltam.

 Ezek acsövek ha örökké nem is tartottak de sokáig.

 Egy fekete eltartott min. 10 évig, egy zománcos meg tán 20 - 25 ig is !!

 

 nekem mindből van tartalékom /választékom inségessebb időkre !!

 Egyenlőre az inséges idők késnek !!

 

 Vastagfalú ?

 Hát az ha a lábadra esik ???  !!

 Nem kell az 47 évre !!

 

 

 Viszont én meg így vagyok a zuhanytálcával.

 Kínálnak a neten mindenütt 38 - 100 eft -ig, de nekem jó a zománcos max. egy 10 -es ért !!

 Bartelban megoldhatjuk !

 Egy 70 x 70 -es zuhanytálca,  mondod az üzletet, viszem a csövet neked, én meg a tálcát ( annak árát természetesen én fizetem ) - a cső neked a felhajtási jutalék !!

Előzmény: StevenMc (9407)
gmkiev Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9408

Milyen kályhád van. Mert ha vastagfalút keresel ilyen gagyi füstcső árán, az kicsit bajos.

Mellesleg a kétévenkénti csere, szerinted olcsóbb?

Előzmény: StevenMc (9407)
StevenMc Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9407

Üdv nektek!

 

Kérlek bennetek segítsetek!

120-as átmérőjű füstcsövet szeretnék venni Budapesten a google-t, és egyéb keresőkat már 2 napja bújom.

De csak Budapesten kívül (Vecsés, Szentendre, stb.) találtam boltokat ahol a pénztárcámhoz reális árat is találtam.7

Szóval ha tudnátok ajánlatni egy üzletet, boltot ahol olcsóbban megkapom a füstcsöveket mint a kályhám mintaboltjában

 

Vastagfalu fekete 100cm 4500- ez nekem horror ár!!

 

Nem is kell nekem vastagfalú!

Hasonló árképzést keresek mint ami itt látható!

 

Segítségetek előre is köszönöm!

maszibmw Creative Commons License 2011.08.24 0 0 9406

De volt gázom, csak jelenleg 4 m3-es gázórám van. Az új szabályok szerint ezt már nem fogadják el nálam ( régen 150% lehetett a rákapcsolt fogyasztók ), így kell egy másik 4 m3-es óra. Emiatt kellett fizetni.

Előzmény: Zoltanuss (9405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!