Keresés

Részletes keresés

PADtopic Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1446

Sziasztok!

 

Szeretném megosztani őszinte, első benyomásomat a TM-ről, pontosabban mindazt, ami egy előzetes tájékoztató alapján bennem leszűrődött. Szeretnék elsajátítani egy hatékony meditációs technikát. Régóta tervezem a dolgot, de annyi irányzat, annyi oktató van, hogy egyszerűen képtelen vagyok meghozni a döntést. A TM-ről sajnos eléggé ellentmondásos kép alakult ki bennem. Egyfelől nagyon rokonszenvesnek és azonosulhatónak tűnik a TM koncepciója, az alapító intenciói, ugyanakkor nem tudom mire vélni azt, hogy egy állítólag rendkívül egyszerű módszer megtanítása egy felnőttnek 100 000 Ft-ot kóstál. Persze minden relatív, hiszen ha tényleg úgy igaz minden, ahogy az a leírásokból, grafikonokból, beszámolókból kiderül, akkor az élet egyik legnagyobb ajándékát kaphatja meg az ember, ami jóval többet ér, mint 100 000 Ft. Ám ha mégis igaza van a szkeptikus énemnek, és az egész valójában egy a nyugati világban felszínre került igényre játszik rá, és nem valódi tudást ad, hanem csak egy blöff az egész, nos, akkor 10 fillér is sok...

 

Mi a véleményetek?

 

Köszönöm előre is a válaszotok.

nyúlakalapban Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1445

jó kis összefoglaló.

 

Thomas Merton trappista szerzetes - véletlenül TM a monogramja - írja talán A csend szava c könyvében hogy 30 éve gyakorló zen szerzetes arról számolt be neki hogy a nagy ürességet még nem tapasztalta meg...ez csak úgy eszembe jutott a bejegyezésed alaján   

 

 

úgy tudom a vágyakozás a szomjúhozás a szenvedés végső oka lentebbi állapotról még nem hallottam bár én csak az intellektuális értés/beátás híve vagyok 

Előzmény: tigristomi (1444)
tigristomi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1444

Ez a bizonyos TM-es fogkrémem még mindig megvan, olyan szörnyű, hogy nem akar elfogyni, pedig nem egy nagy tubus. Azóta 2400-ért láttam újra a DM-ben.

 300-400 ft-ért már lehet venni hasonló fogkrémeket. Ez azt jelenti, hogy a TM fogkrém ára 8-szorosa más hasonló fogkrémeknek, amik lehet, hogy jobbak is nála.

 

 Hasonló a helyzet a TM-el is. Fel van turbózva az ára az értékéhez képest, kb. a 8-szorosára.

 

Úgyérzem lassan itt az ideje, hogy kifejtsem, mi is a TM, mivel mindenhol csak a TM-eseknek, meg a David Lynch alapítványnak az egyoldalú nézetét lehet hallani, és nincs nagyon olyan cikk vagy leírás, ahol olyan beszél a TM-ről aki tudja, hogy mi a meditáció, és ismeri a TM-et is.

 

 14 év rendszeres TM-Siddhi program gyakorlás, és utána 10 év rendszeres jógázás (miközben jóga tanár is lettem) után leírom, én hogyan látom a TM-et.

 

 A TM nem meditáció, és semmi transzcendentális nincs benne.

A meditáció a jóga nagyon magas szintje, hetedik, amit nem lehet hétvégi tanfolyamon megtanulni. Egy hétvégi tanfolyamon meg lehet tanulni hangulatot generálni, relaxálni a stressz ellen, de a meditációhoz komoly és elkötelezett előkészületek kellenek, amihez sok év vagy évtized kell, és kevesen vannak a jógások között is, akiknek ez sikerül, pláne úgy, hogy a legtöbb jógaoktató sem tudja azt, hogy mi a meditáció, és esetleg kínjukba ők is megtanulják a TM-et, persze ettől csak kuszább lesz nekik a meditáció kérdése.

 Ugyanúgy, ahogy hétvégi tanfolyamon nem lehet megtanulni színesben álmodni, vagy tudatosan álmodni, vagy zongorán nulláról komoly zenét játszani, ugyanígy nem lehet megtanulni a jóga meditációját sem, ami a pránajáma, pratyahara és dharana után jön a jógában. A TM-eseknek fogalmuk sincs, hogy mi a pratyahara, dharana, meditáció és samadhi között a különbség. Ők azt hirdetik a honlapjukon, ahol kontár módra a jógáról írnak, hogy ők a samadhival kezdik a jógát, és onnan bontakozik ki a jóga többi 7 ága is. Kár, hogy ezt anno Buddha nem tudta, akkor megspórolhatta volna a sok évi jóga pratyahara és koncentrációs gyakorlatok végzését, meg utána a meglévő tapasztalatai alapján a sok évi saját meditációs próbálkozásait. El kellett volna csak mennie egy hétvégi TM tanfolyamra 2000 dollárért, ahol egyből a samadhiba került volna. Vajon a sok TM-es, pláne akik csalódottságukban abbahagyják azt, megtapasztalják a szenvedés végső okát, a bardó létezését, azaz a mélyalvás és a születés és halál közötti lét tapasztalását?? A kérdésre a válasz  nem, sok TM-es, TM-Siddhit gyakorlót ismerek akik 5-10-15-20 (!!!) éve megálltak a TM-nél, és a válasz nem.

 

 A transzcendentális az lenne, ha az ember átlépné a megszokott érzékelését. Ha a TM-esek vagy TM-Siddhit gyakorlok között ez előfordul, tehát pl. az egyénnek testen kívüli vagy más a normálistól eltérő tapasztalásai lesznek, akkor a TM fő muftik egyből arra gondolnak, hogy az illető TM-es drogozik. A TM-ben "véletlen" vmit tapasztalót kizárják, elzárják a további tanfolyamoktól, főleg a TM-tanárképzőtől, mivel a TM mozgalomban nincs meg az a tudás, amivel a tényleges normális érzékelésen kívüli, azaz transzcendentális tapasztalást tudnák kezelni, vagy egyáltalán csak értenék azt, vagy el tudnák azt helyezni az igazi jóga szerinti evolúcióban. A régi, nemzetközi TM tanároknak sincs semmilyen ilyen irányú tapasztalása, így ha valakinek ilyen tapasztalása van, annak csak azt tudják mondani, hogy hagyja abba a TM-et, fekete listára teszik, és elküldik pszihológushoz vagy pszihiáterhez, akik persze még úgyse tudnak a helyzettel mit kezdeni, de a TM mozgalom örül, hogy megszabadult a tudásukon kívüli kérdéstől, és mossák kezeiket.

 Egy normális, tradícionális, mesterrel rendelkező jóga rendszerben ilyenkor a tanítvány elmegy a mesterhez, aki megmondja, hogy mit jelent ez a tapasztalat, ami általában a komoly gyakorlás természetes következménye, mit gyakoroljon a tanítvány hogy ezen a lépcsőn túl jusson, ami többnyire még csak a pratyahara szinten van, a koncentrációs szint, a dharana szintje ennél magasabb fok, a meditáció pedig annál is magasabb, és mindegyiknek megvannak az ismérvei és a szükséges előzetes lépések is, amik a TM nemzetközi szervezetében teljesen ismeretlenek.

 Tehát a TM se nem meditáció, se nem transzcendentális.

 

 Mivel a TM mozgalom nem tud hozzászólni érdemben a jóga tényleges meditációjához, így a megvilágosodás és a meditáció kérdését a saját relaxációs tapasztalásaik szerint próbálják értelmezni. A rendszeres relaxáció gyakorlása tényleg jó és a mai civilizációban hasznos (de vannak más, esetleg ingyen is megtanulható relaxációs technikák is, amik ugyanolyan jók mint a TM relaxációs technika), a legtöbb ember amúgy is csak erre a szintre tud eljutni a jógában, ennek ellenére a jógával szemben ez - a relaxáció tapasztalásával értelmezni a jóga magasabb fokait, teljesen szakmaiatlan, kontár, felületes és szemellenzős álláspont.

 

 Relaxációs technika sok van, pl. Weninger Antal Az idő partján c. könyvében is, a 70-80-ik oldalon, 10 oldalon leírva. Annó azt 1 hónapig gyakorolva, sokkal mélyebb tapasztalást szereztem, mint utána 14 év napi 2-3 óra TM-Siddhi program gyakorlással.

 

Óm.

 

 

 

Előzmény: tigristomi (1223)
tigristomi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1443

Van egy mondat a cikkben:

Három és fél hónap gyakorlás után a meditálók agyhullámai éppen olyanok lesznek, mint azon meditálókéi, akik tíz éve gyakorolják a dolgot.

 

E szerint aki 10 éve gyakorolja a TM-et, az is csak ott tart, aki 3 hónapja?

Azt írja a cikk, hogy 26 ezren tanulták meg ezt a TM relaxációt Magyarországon. Az érdekes az lenne, hogy ebből mennyien csinálják még. Nekem egy tapasztalatom, hogy 10-ből 9 ember pár hónap után abbahagyja a TM-et, pár év múlva pedig a 10-ik ember meg elkezd mondjuk kriya jógázni, amit sokkal jobbnak talál a TM-nél.

Előzmény: Gregor Samsa (1442)
Gregor Samsa Creative Commons License 2014.04.30 0 0 1442
tigristomi Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1401

 Amihez írtam, az pont a karma-kagyü vonal egy könyve volt. Nincs ezzel semmi gondom, de egy olyan könyvet kiemelni egy egész rendszerből,

ami pont azt az 1-2 gondolatot támasztja alá, amit vki gondol, ez félrevezető.

 

 A kagyü vonalak a tibeti jógára vezethetőek vissza, amikben rengeteg minden van. Évekig kell tanulni ezeket az utakat, miközben sok mindent felszed az ember. Rengeteg életmód beli bölcsesség van benne, pl. Gampopa könyvében, és eleve az egész rendszerben rengeteg mély gyakorat van.

Mahamudra, Naropa 6 jógája, ezek nem olyanok, amiket könnyedén lehet venni vagy csinálni, vagy amiből egy meditációs könyvet csak úgy ki lehetne emelni,

pláne nem mindenféle más "meditációs" humbuggal meg egyveleggel egyetemben, mint itt lent ez a sok link.

 

 Egyébként nekem speciel a tibeti jóga tetszik és szimpatikus. Anno Ole Nydahl elődásán voltam, ő is szimpatikus volt. Csögyal Namhkai Norbu irányzatába bele is kóstoltam.

 

 Ezzel együtt, nem hiszem, hogy egy meditációról szóló könyvet ki lehet egy ekkora rendszerből emelni, és az alapján lehetne meditálni, vagy azt használni hétvégi meditációs tanfolyamok alátámasztására.

 

 Az egész téma, a meditáció, sokkal súlyosabb ennél, nem csoda, hogy csak pár ember van pl. a tibeti jógában is aki egy élet világosodott meg, az elmúlt 1000 évben. !!!

Balgaság azt hinni, hogy ami 1000 év alatt talán 5-10 embernek sikerült teljesen más hozzáállásal és teljesen más környezetben, az itt a mai civilizációban valakinek is sikerül néhány hónap alatt.

 Gondolkozzunk már kicsit el ezen, akár pl. Buddha életén, hol vagyunk mi ő hozzá képest.

Előzmény: M R (1398)
tigristomi Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1400

Én gyakorlok, rendszeresen és most már odafigyeléssel, érdeklődök és követem a mestereim tanításait.

 

Még mindig találok újdonságokat, és új meglátásokat, amik a gyakorlás és elméleti képzés hatására virágoznak ki.

Előzmény: M R (1398)
M R Creative Commons License 2014.01.06 0 0 1398

Csak hagyj fel a kereséssel!

 

És hagyd a francba, az összes hülye meditációs technikát, meg a mestereidet is.

 

Nem érsz velük semmit, ahogy bármilyen meditációval sem.:DDDDDD

Előzmény: tigristomi (1396)
tigristomi Creative Commons License 2014.01.06 0 0 1397

Majd valamikor összeszedem, összefoglalom, leírom, hogyan is néz ki egy tradicionális, mesterrel rendelkező jóga szemszögéből a meditáció, és hogy ehhez képest mi a TM és mit tud adni.

 

 Elöljáróban, a TM-ben nincs tudás a meditáció mivoltáról, hogy egyáltalán mi az, a meditáció útjának szempontjából pedig amit a TM-el gyakorolnak, az nem használható a meditáció útján.

 

 Meditálni bizony lehet rosszul is, ki lehet alakítani rossz és zsákutcába vezető szokásokat, gyakorlatokat a meditáció szempontjából, ilyen a TM gyakorlata is.

 

Óm,

Tamás

tigristomi Creative Commons License 2014.01.06 0 0 1396

Kicsit belenéztem, átfutottam. Egy nagyon fontos dolog hiányzik ebből a könyvből, több más fontos dolog mellett.

Ahogy láttam, azt nem lehet ebből meg tudni, hogy mi is az a meditáció, sem azt, hogy hogyan álljunk hozzá.

Aki intellektuális légvárat szeretne építeni, ahhoz azonban kiváló.

Előzmény: M R (1384)
prszm Creative Commons License 2013.12.28 0 0 1395

Ezt nézzétek meg.

 

https://www.youtube.com/watch?v=N3_jPsswJV0

 

M R Creative Commons License 2013.12.27 0 0 1394
digest68 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 1393

Neked nem "kell" meditálni!

Az Önvalónak nem "kell" meditálni.

Micsoda marhaság ez a "meditálás" mizéria.

Tán valamiféle meditációban veszítetted el Önmagad, hogy most azt gondolod, meditálnod kell ahhoz, hogy újra Önmagad légy?

Hmmm?

Előzmény: Törölt nick (1386)
M R Creative Commons License 2013.12.23 0 0 1387

Megyek, az első könyv nagyon jó tényleg, olvasd el, ha gondolod.Az a meditáció, amit leír benne.Ami ugyan az amiről a videókban beszélnek, amiket felraktam.

 

Előzmény: Törölt nick (1386)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.23 0 0 1386

Nagyon jókat idéztél.Köszönöm szépen.De mostmár neked is le kell ülnöd lasan és meditálni.Elmentettem amit ideraktál mer valóban tetszett.

Előzmény: M R (1385)
M R Creative Commons License 2013.12.23 0 0 1385

Vagy akár ezt, bár az előbbi sokkal közérthetőbben fogalmaz, de ez sem rossz:

 

http://www.scribd.com/doc/124070264/meditacio

 

És mind ugyan arról beszél mint a videókon.

M R Creative Commons License 2013.12.23 0 0 1384

Oké, látoma buddhizmus iránt érdeklődsz.Olvasd el ezt a könyvet, nagyon jó, ha gondolod.Egyébként teljesen ugyan arról beszél mint a felrakott videók.De van számos hasonló, nagyon jó buddhista könyv a meditációról.Hát tessék, olvasd el őket, miről is beszélnek.

 

http://www.scribd.com/doc/109743578/A-buddhista-uressegmeditacio-fokozatai

 

 

Na tényleg megyek.hmmm.

Előzmény: Törölt nick (1378)
klud.janos Creative Commons License 2013.11.18 0 0 1367

Kedves M R!

 

Nagyon köszönöm Kyriakos C. Markides: Lángoló szív könyvet!

 

Minden jót kívánok neked az életben és az egészségben egyaránt!

 

Üdv,

Jani

Előzmény: M R (1220)
tigristomi Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1366

Ez egy tapasztalat. Érdekes lehet, de mindenki másképp reagál a TM-re. Szerintem több mint 100 ismerősöm volt/van akik gyakorolták/gyakorolják a TM-et.

A tapasztalatok nem magyaráznak meg mindent.

 

Ahhoz, hogy igazából a TM mögé lássunk, majd leírom, mi is ez az egész, és mi az, ami nem az benne, mint ahogy hirdetik.

 

Röviden, ez nem egy meditáció, ez egy szimpla relaxációs technika. A meditációról az egész TM szervezetnek nincs semmi fogalma sem.

 

Itt sajnos egy rollert hirdetnek úgy, mintha sport kocsi lenne.

 

A TM -ben minden drága, de nincs mögötte több érték vagy tudás mint máshol. Pl. az ayurvéda tanfolyama méreg drága. Van 16 órás ászana kurzusuk is, Magyarországon nincs is, olyan drága, közben tizen valahány ászanát tanítanak meg benne, annyit mint máshol amit egy jóga órán is végig csinál az ember.

Hasonló magának a TM-nek is az ár érték aránya.

 

Mivel az embereknek fogalmuk sincs mi az a meditáció, beleértve a legtöbb jógázót is, így el lehet adni egy ilyen nemzetközileg agyon reklámozott relaxációt meditációként, mivel az átlag ember minimális befektetéssel szeretne meditálni, ami természetesen nem lehetséges.

Előzmény: Törölt nick (1311)
R.S. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1353

Köszönöm a válaszodat tigristomi!

Előzmény: tigristomi (1350)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1352

az emberek 99,9%-ban hiányzik a felébredt kundalini energia, úgyhogy ez nem gond...

hiába lenne benne, úgysem tudnák alkalmazni....

 

Ez igaz. A TM-ből viszont teljesen hiányzik a pránával, frissességgel való foglalkozás. A csakrák is teljesen hiányoznak, ami nem lenne baj, mivel az egész TM egy kezdő szintje a spiritualitásnak, azonban hosszabb távon illene róluk beszélni.

Sajnos a TM-Siddhi programot pl. mindenáron erőltetik, ha vki gyakorolja. Akkor is, ha az ember fáradt, és inkább aludna, akkor is azt mondják, hogy inkább menjen, és "meditáljon".

 

Sajnos a TM-nek nagy a nemzetközi hírverése. Nyilván, mivel sokan ugranak arra, hogy könnyen spirituális életet is éljenek, miközben az addigi életüket is ugyanúgy szeretnék élvezni. A kettő persze nem megy együtt. Hírességekkel jönnek, hogy ők is gyakorolják a TM-et, akik valójában esetleg az alap TM 20 percre tudnak időt szakítani, miközben a TM kemény magja napi 2-3-4 órában gyakorolja a TM-Siddhi programot, erről persze a bevezető előadáson nem szólnak.

Előzmény: Törölt nick (1318)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1351

Igazad van. Spirituális fa ültető táborokat kell szervezni. A helyzet az, hogy valójában léteznek már hasonló táborok ....

Előzmény: dav3379 (1345)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1350

A kényszeres gondolkodás megszüntetésére irányuló (szerintem ) a legszebb, és legkönnyebb technika.

 

Az, hogy kinek mi az éppen jó, amitől kicsit jobban érzi magát, ez változó. Nincs univerzálisan jó technika, mivel különböző környezetben, különböző stresszeknek vagyunk kitéve.

Különböző a testalkatunk, különböző az energia rendszerünk, különböző a kitartásunk, különböző az intellektusunk, a gondolkodásunk, az érdeklődésünk.

Hogyan lehetne józanul azt mondani, hogy valamilyen technika a legjob és legkönnyebb technika? Ez egy igen kezdő kijelentés, ha vki ilyet mond.

 

Találkoztam olyannal is amúgy, aki azért gyakorolta csak a TM-et, mert a barátja is gyakorolta, annak ellenére, hogy ő semmi változást sem érzett a TM gyakorlása alatt, meg utána sem. Olyannal is találkoztam, aki azt mondta, hogy miután abbahagyta jó egy évtizedes TM-Siddhi gyakorlását, azóta sokkal töb energiája van, és sokkal kreatívabb.

Olyannal is találkoztam, meg ismerek olyat, aki a TM-et hibáztatja, hogy tönkre ment az élete.

Ismerek olyat is, akinek bejött a TM, aztán sok év múlva váltott egy kriya-jógára, ami mégjobban bejött neki. Olyat is ismerek, akinek a TM jött be. Széles a paletta.

Előzmény: R.S. (1344)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1349

A jóga világa vallás nélkül teljesen máshova vezet. Olyan lenne, mint a buddhizmus a dhamma nélkül...

 

A jógának filozófiája van, ez a gyakorlással kéz a kézben halad előre.

Előzmény: Törölt nick (1327)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1348

Szia Cupari!

 

 Köszönöm a választ.

 

Óm.

Tamás

Előzmény: Törölt nick (1338)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1347

Ki beszél keleti misztikáról? Nem tudom milyen szellemi háttérre gondolsz.

Ha intellektuálisan próbálsz vmire jutni, az nem fog teljes választ adni, persze nyilván egy becserkésző köröljárást meg lehet érteni.

Előzmény: Törölt nick (1336)
tigristomi Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1346

Utána próbáltam kicsit nézni, a TM most 100 ezer körül lehet. Ehhezt képest akkor amit írtam hasonló módszert, amit én mondanék, annak 150 ezer lenne a TM viszonyított ára,

mivel ez a TM-nél kicsit hatásosabb relaxáció lenne.

 

 Egyébként a TM reális ára szerintem 20 ezer körül van, ha szétnézek a piacon. Persze ez nem jelenti azt, hogy ingyen nem lehet jobb, hatásosabb és pihentetőbb relaxációkat találni.

Előzmény: tigristomi (1334)
dav3379 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1345

"Szerintem spirituális favágó táborokat kellene szervezni." 

 

Nem elég hogy rohamosan fogynak az (ős)erdők te még tetéznéd a bajt!

Előzmény: tigristomi (1324)
R.S. Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1344

A kényszeres gondolkodás megszüntetésére irányuló (szerintem ) a legszebb, és legkönnyebb technika  . Ezáltal könnyen elérhető a mély nyugalom, csend, majd végül előáll az Önfelismerés (Meditáció). 

 http://www.youtube.com/watch?v=462_jKUvKSY

Előzmény: Törölt nick (1343)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1343

hehe, hogy mik vannak a neten:)))

 

http://pranatanfolyam.hu/meditacio/ikersziv-meditacio

 

 

"""A szív és a korona csakra aktiválásának sokféle módja van. Fizikai mozdulatokkal, hatha jógával, jóga légzéstechnikákkal, mantrákkal és vizualizációs technikákkal egyaránt elérhető. Mindegyik módszer működik, de a két csakra aktiválásának leghatékonyabb és leggyorsabb módja a szeretet meditációk. Amikor a szív és korona csakrák segítségével szeretettel áldjuk meg a Földet, a csakrák a spirituális energiák csatornáivá válnak, és ezáltal aktiválódnak."""

 

 

Tulajdonképpen ismeretszerzésnek felfogható, de vajon hány ember tudja aktiválni a szív, vagy korona csakrát??:)))

Érdekes, hogy a sima normál koncentrációs gyakorlatokról, mint meditációról beszél (ált. mindenki), pedig a meditáció teljesen más...

 

nektek milyen koncentrációs, és meditációs élményetek van, miről úgy gondoljátok, hogy idevág, és érdemes megosztani?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!