Keresés

Részletes keresés

ppapa Creative Commons License 2001.12.30 0 0 641
Csak remélni tudom.
Előzmény: Törölt nick (639)
ppapa Creative Commons License 2001.12.30 0 0 640
Szervusz múltőr!
Légy üdvözölve körünkben.
Előzmény: múltőr (638)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.30 0 0 639
Szervusztok, futólag ránéztem az önkormányzat honlapjára és fórumára. Meg tudná mondani valaki: most, hogy van saját weboldala az önkormányzatnak, jelenti ez azt, hogy a lakosság által az önkormányzatnak és a polgármesternek feltett kérdésekre ott válaszolnak majd a címzettek? Ha valaki meg tudja erősíteni, hogy igen, akkor szívesen megismétlem korábbi kérdéseimet névvel, személyi számmal, TB azonosítóval is. Sajnos az ottani fórumon nem találtam lehetőséget témanyitásra, bár addig nem is szívesen nyitnék vitát ott, amíg valami igéretet nem kapunk, hogy a kérdéseket komolyan is veszik és megválaszolják.
múltőr Creative Commons License 2001.12.30 0 0 638
Érdemes a várfal mögé is bepillantani, bár a lakók már únják a kiváncsi idegeneket. Az udvarban számos innen-onnan összeszedett épületdísszel "megbolondított" épületrész, kertmaradvány található. Legjobb tudomásom szerint Auguszt-villaként ismert a hely, a budai cukrász-család lakhelye vagy nyaralója volt. Néhány kerti dísz felismerhetően azonos a cég egykori Hűvösvölgyi út nyári vendéglőjének díszeivel.
dobka Creative Commons License 2001.12.30 0 0 637
2002-re BUÉK valamennyi topictársnak ! Dobka
kerub Creative Commons License 2001.12.30 0 0 636


MINDEN KEDVES TOPIKTÁRSUNKNAK ÉS KEDVES CSALÁDJÁNAK BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK:

KERUB


rokfort Creative Commons License 2001.12.30 0 0 634
Mivel bennem igen erős a birtoklási vágy, ezért én saját könyvet akarok (és mintél nehezebb hozzájutni annál inkább!)
Lehet, hogy a kerület hivatalos honlapján kéne ezt felvetni: hátha azt tényleg olvassák...
Előzmény: Zugi (632)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.29 0 0 633
Engedjétek meg, hogy a topik összes beírójának és olvasójának sikerekben gazdag, boldog újévet kívánjak!
Zugi Creative Commons License 2001.12.29 0 0 632
Szia Rokfort!

Nos én is elsőre erősen furcsálottam, hogy nem kerül forgalomba, hanem csak reprezentatív célokra szól, de utána mint említettem, azt hallottam, hogy aki szeretne, az hozzá fog jutni, megoldják a problémát.
Én a könyv sajtóbemutatóján kaptam belőle, mert aki jelen volt, az mind elvihetett egy példányt.
A helyi könyvtárban pedig szerintem 100%, hogy lesz, én legutóbb amikor ott jártam, felleltem az összes helytörténeti kiadványt, a legfrissebbeket is. De én bízom benne, hogy még csak oda se kell majd menned, hanem hamarosan hozzájuttok ti is.
De mégegyszer mondom, addig is szívesen oddadom kölcsönbe annak az enyémet, aki szeretné átnézni!
Üdv:
Zugi

Előzmény: rokfort (630)
dobka Creative Commons License 2001.12.29 0 0 631
Kedves Rokfort !
A könyvsztorinkban lassan úgy érzem magam, mint azok a gittegyleti tagok, akik maguk között mindenben egyetértenek, csak éppen a külvilág rájuk sem hederint ! Szóval magunk között kesereghetünk azon, hogy mi miért nem kaphatunk ilyen könyvet, de azok, akik a kinyomtatott és még esetleg gazdára nem lelt könyvekkel bírnak ránk sem figyelnek. Ez a szépsége az ilyen jellegű eszmecserének.
Előzmény: rokfort (630)
rokfort Creative Commons License 2001.12.29 0 0 630
Én nem akarok kötözködni, de minek csinálnak fáradságos munkával egy olyan könyvet, amihez nem lehet hozzáférni?
A helyi könyvtárban legalább van?
Én is nagyon szeretnék egyet, de eddig minden próbálkozásom sikertelen volt.
Kiknek készítették ezt a könyvet, és a megjelent példányokat kik kapták?(persze Zugin kívül...)
Előzmény: Zugi (629)
Zugi Creative Commons License 2001.12.29 0 0 629
Hello djkalo!

"Ha a Kistétény utcai a pincekápolna, akkor tényleg jó lenne oda vmi talit szervezni, és elmenni megnézni. Én még nem jártam lent, de nagyon érdekelne. "
- Igen, ez jó ötlet, én is kíváncsi vagyok arra, nem beszélve akár mi is rendezhetnénk majd egy kis talit valahol, akár a Szt. Imre házba ha ismét belátogatnánk mindannyian, tényleg jó az a hely, alkalmas az ilyen összejövetelekre és egy jó beszélgetésre.

djkalonak és dobkának is mondom, hogy én úgy hallottam, hogy ha van rá ilyen igény a Millenniumi Albumra, akkor elérhető lesz majd ha utánnyomnak kereskedelmi célokra, szóval ne menjetek a fekete piacra érte:)
Azonban én szívesen kölcsönadom nektek az én példányomat, csak szóljatok!
Üdv:
Zugi

Előzmény: djkalo (625)
dobka Creative Commons License 2001.12.29 0 0 628
A könyvet ma kerestem a Városházán, de az információnál a hölgy hiába telefonált utána nem elérhető a könyv.
Vigasztalásul be kellett érnem a Libriben vásárolt Bács-megyei kastélyokról szóló könyvvel és az először magyarul megjelent Norvégia útikönyvvel.
Sajnos továbbra sem vígasztal, ha a nagyvilágról többet tudok meg mint közvetlen környezetemről.
Még egy kicsit reménykedem benne, hátha sikerül kerületi könyvet is szereznem. Esetleg egy boldog tulajdonos kölcsönadja...
Előzmény: djkalo (626)
ZsombiGy Creative Commons License 2001.12.29 0 0 627
Kedves Olvtársak

Mindannyiótoknak szívből kívánok nagyon boldog újévet, olyat amilyet magamnak is kívánok!

Zsombi

djkalo Creative Commons License 2001.12.28 0 0 626
sorry...látom Bibic utca. Hát nem mondom nem semmi. Ezt a Bibic utcát úgy képzeljétek el, aki nem ismeri, hogy ez egy egyenes utca, aminek alsó vége egy hármas elágazás, itt jön be ide a busz, másik végén pedig egy éles jobbra kanyarral ágazik ki belőle a Klauzál G. utca. De a Bibic utcának ezzel még nincs vége, megy tovább, ráadásul egy sötét fákkal benőtt földút formájában. Valahogy sosem volt kedvem oda bemmeni, nem hittem volna hogy átmegyek azon a részen, ilyen falakat is lehet látni.

Hát azért már zárt terjesztésű attól még azért hozzáférhető nem? Mert ha akarok egyet venni és nem tehetem, akkor kiakadok. Dobka szerintem nem kell kétszeres árat fizetned neked se, egyszerűen bemész a Városházára és gondolom ott lehet vásárolni belőle. Azért egy 1000 példányt csak nyomtattak már! Mondjátok hogy igen!!!

djkalo Creative Commons License 2001.12.28 0 0 625
Szerintem a parkolóházzal nem társul automatikusan hogy fizetős, legalábbis nem egy bevásárlóközpont esetében.

Ha a Kistétény utcai a pincekápolna, akkor tényleg jó lenne oda vmi talit szervezni, és elmenni megnézni. Én még nem jártam lent, de nagyon érdekelne.

Azért azt a lengedező Boldog Karácsonyt Kiván a XXII. kerület, vagy Budafok lengedező cuccost /nem tudom nem láttam/ nem ártott volna, legalább nap végén, vagy nap elején mindig visszahajtani, mert nem látszott belőle szinte semmi.

Zsombinak teljes mértékben igaza van, a szórakozóhelyek hiánya = elnéptelenedett és csöndes este a kerület témában. Ez sajnos igy van és ezt már sokszor kifejtettem én is, és sokat beszéltek róla mások is. Bizom benne hogy a sok emlegetés egyszer meghozza a maga gyümölcsét, és ahogy kértük, a 9-es tömb kapcsán gondolnak erre is.

Ez a két kép nekem egyáltalán nem ismerős. Furcsa, perdig az 50-es busz vonalát nagyon jól ismerem. Irjátok meg pliz, hogy melyik utcában található pontosan.

Hőmérőről jut eszembe, nem ártana felszerelni egyet a központban. Gondolok itt a Városház téri villamos végállomásra, mert az az ósdi óra is ami az épület tetején van hát elég gáz. A reklám meg itt is bejönne rajta. Újabban azt vettem észre, hogy majdnem minden spar közért, az épülete elé kihelyezett egy-egy ilyen szerkenytűt, kerületi viszonylatban ti mit tapasztaltatok?

djkalo Creative Commons License 2001.12.28 0 0 624
Ppapa-val és Zugival teljes mértékben egyetértek, az égőkkel, a karácsonyi hangulattal kapcsolatban, legalábbis mindazzal, amit leirtak.

Az évkönyvet hol lehet megvásárolni??? A Városházán?

A honlap tényleg frankó, a kérdésem csak az, hogy ott végre hozzászólnak néha az ÖNKO-tól is, vagy csak olvassák?

A legutolsó VH-ból kiderült, hogy van egy karácsonyfa nagytétényben is, a Camponának köszönhetően pedig Budatétény is szert tett egy-kettőre...Egyébként a Campona karácsonyi diszitése nagyon szép.

Most hirtelen más nem jut eszembe, csak még annyi, hogy BOLDOG ÚJ ÉVET MINDEN KERÜLETINEK, VÁROSTÁRSNAK, MAGYARNAK, NEM MAGYARNAK EGYARÁNT.

/a 3-as busz idén szilveszterkor is az éjszakai rendtől eltérően sokkal sűrűbben, 15-20 percenként jár./

dobka Creative Commons License 2001.12.28 0 0 623
Keresek egy új XXII. ker.-io Milleniumi Albumot megvételre. Mivel úgy tudom, hogy csak zárt terjesztésű és nem hozzáférhető jelenleg kétszeres árat adok érte.
dobka Creative Commons License 2001.12.28 0 0 622
Számomra külön élmény volt, mikor Garbóci László egyik sétája során külön kérésemre ( mivel nem volt része a sétának ) megmutatta Klauzál Gábor egykori nyaralójának az épületét. Az épület megvan, de nagyon át van alakítva, mondhatnám, hogy barbár módon. Ha jól emlékszem a villanyóra is úgy megy be az épületbe, hogy valami szép ornamentikájú épületrészt vertek le miatta stb. Lehet, hogy ma bérlakásként funkcionál. Bár ezt nem tudom biztosan. De a kertjének is különös a hangulata. A ház oromzatán látszik, hogy értékes épület. Jó lenne, ha jobb karban lenne. Mindenesetre egy emléktáblát biztosan megérdemelne.
Miért is ?
Klauzál Gábor ( 1804-1866 ) a kerületi szaksezrű szőlő és gyümölcsművelés egyik meghonosítója. Nevét legalább utca őrzi. Szegeden pedig az egyik legszebb tér. Persze ő leginkább az 1848-as miniszterségéről ismert. Jogosan.
Klauzál az 1850-es években vásárolt magának szőlőbirtokot Kistétényben, ahol nyaralót és présházat építtetett. Gyakori vendége volt itt pl. Deák Ferenc, Lónyay Gábor és még más neves személy.
Klauzál őszibarack, kajszi és rózsafajtákat nevelt ki. Kezdeményezésére alakult talán az egyik első kistétényi ( budatétényi ) mai szóval civil egyesület: a Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat. Legfőbb céljuk a szőlőműveléssel és bortermeléssel kapcsolatos ügyek voltak, de a település gazdasági, kulturális ügyeinek társadalmi előmozdításán is fáradozott.
Mindenesetre talán azért is jó ezen a környéken lakni, mert az már az előbb említett neves személyeknek is kedves lakóhely volt.
Előzmény: Zugi (621)
Zugi Creative Commons License 2001.12.28 0 0 621
Hello dobka!

Igen a Millenniumi Album lapozásakor én ültem középen az asztalnál. Tőlem jobbra Rephyx, balra Efreet.

Azonban erről a Klauzál villáról sem hallottam még.
Ha senki sem tudja, akkor Ppapa remélem meg tudja kérdezni Garbócit, hogy mi is ez a várszerű kapuzat, kíváncsi lennék rá.

Üdv:
Zugi

Előzmény: dobka (620)
dobka Creative Commons License 2001.12.28 0 0 620
Erre a csodálatos bástyás kapubejáróra már én is rácsodálkoztam a sáros, eldugott és nehezen megközelíthető Bíbic utcában. Én sem tudom, hogy mi lehet, de lehet, hogy valami kapcsolatban áll Klauzál Gábor közelben álló volt villájával. Lehet, hogy annak hátsó udvari bejárata lehetett. No meg az is lehet, hogy teljesen másról van szó.
Előzmény: ZegZug (615)
dobka Creative Commons License 2001.12.28 0 0 619
Szerintem így utólag bemutatkozva Te ültél középen. A többiekről passz.
Előzmény: ZegZug (613)
Rephyx Creative Commons License 2001.12.28 0 0 618
:D

En is fekete barany lettem, pedig meg jobboldali sem vagyok. Nagyszeru, csak gratulalni tudok :)

r.

ZegZug Creative Commons License 2001.12.27 0 0 616
Kiegészítésül bemásolom ide mi áll kommentárként a Milleniumi Albumban ezeknél a képeknél:

"A kerület történetében számos - ma már nem vagy csak romjaiban látható - elpusztult emléknek nincs nyoma. Az emberi felelőtlenség, a múlt tiszteletének hiánya napjainkban is tovább szűkíti az elmúlt korok emlékeinek számát.
Az alábbi képek két, a pusztulás utolsó stádiumába került épület részleteit mutatják. Megmentésre várnak..."

Előzmény: ZegZug (615)
ZegZug Creative Commons License 2001.12.27 0 0 615
Na szóval előbb említettem egy érdekes helyet, amit ma felkerestünk hárman a Szent Imre ház után. Ezt mutatom most meg a képen. Az ötlet a Milleniumi Albumot lapozgatva fogant, amiben ezek a képek is benne vannak. Korábban máshol még nem láttam ezeket a fotókat és izgatta a fantáziám mi is lehet ez a várrész a kerületben. Így volt evvel Rephyx is és Efreet is. Én arra tippeltem, hogy a Törley kastély parkjában fellelhető műromok egyike ez a bástyás kapu, de Rephyx másra emlékezett, és ha nem is elsőre de hamar megtalálta azt az utcát, ahol ez tényleg fellelhető. Ez valahol az 50-es busz vonalán a hegyen van. De továbbra is rejtély, hogy ez mire föl épült. A kapu boltíve fölött van egy címer is. Távolabbról a Törley család címerére hasonlít erősen, de mégsem az. Valami felirat is van rajta, de sajnos már nem olvasható ki belőle, a csapadék hatására elmosódottá vált.
Valaki nem tudja véletlenül, hogy micsoda ez? Mióta van ott, és ki az építtető?

Előzmény: ZegZug (613)
Rephyx Creative Commons License 2001.12.27 0 0 614
Hat, nem is gondoltam volna, hogy egy topictarssal diskuraltunk... :) Te tudod, hogy kozulunk ki kicsoda volt ? Sajnos en nem tudtam maradni, pedig jo lett volna beszelgetni ppapa-val, villaval, meg slr-el.
Remelem Zugi beteszi a fotot arrol a helyrol, ahol jartunk, teljesen veletlenul ugrott be, 6 eve nem jartam arra korulbelul.

r.

ZegZug Creative Commons License 2001.12.27 0 0 613
Hello dobka!

És ennek ellenére nem fedted fel előttünk a kiléted?:) Ejnye!:)

Egyébként mennyit vártál utána, amíg megérkeztek a többiek?
Mi sétáltunk utána egy jót és Rephyx elvezetett egy érdekes helyhez ott a környéken, ami benne van fotón a Milleniumi Albumban is. Majd beteszem róla a képet, hogy mi is volt ez és akkor ott fűzöm hozzá a kommentárt.
Üdv:
Zugi

Előzmény: dobka (612)
dobka Creative Commons License 2001.12.27 0 0 612
"A Szent Imre házat délután 1 óra tájban meglátogatta még Rephyx, Efreet és Zugi is. Sajnos akkor rajtunk kívül még nemigen voltak mások..."
Ezen utóbbi kategóriához tartozom. Talán emlékeznek az Urak, hogy az általatok lapozgatott a Tétényi fennsík kiadvány belső borítóján lévő légifelvételekről meg is állapítottuk, hogy az mintha tükrözve jelenne meg.
Előzmény: ZegZug (610)
dobka Creative Commons License 2001.12.27 0 0 611
Köszönet a Szent Imre házbeli szép délutánért a Budatétényi Polgári Körnek, Dr Somosy Zoltánnak !
Villának köszönöm a meghívást és a vetített képeket ! Jó volt látni, hogy másokat is érdekelnek környezetünk értékei, növényei, állatai. Milyen jó, hogy értő emberek is vannak köztünk, akik megmutatják és megtanítják nekünk közvetlen környezetünk értékeit. Láttuk például, hogy a Milleniumi kerületi ( sajnos egyelőre zárt terjesztésű ) könyvbe is bekerült egy még zöld bodzabogyókon ülő lepke a diák közül.
Apropó ! Ez a könyv több jelen lévőt - köztük engem is - érdekelne. Szeretnék vásárolni belőle. KInek kell írni, vagy szólni ezügyben ?
Jó volt elbeszélgetni Janzsó Jánossal is, aki mint a körzet önkormányzati képviselője volt köztünk. Többek között megtudtam Tőle, hogy a VAX árulja a Kistétény utcai pincekápolna telkét, ha igaz 60 M-ért.
Slr-nek külön köszönet a Tétényi-fennsíkról készült csodálatos természeti képekért. Eddig csak a számítógép monitorán volt alkalmunk képeire rácsodálkozni. Papírképei talán még varázslatosabbak és színpompásabbak. Ha minden igaz a képek a Szent Imre házban még megtekinthetőek. Kár, hogy korán el kellett mennie, így nem igazán volt alkalom Vele beszélgetni.
Ppapa biztosan tudja, hogy jó volt Vele élőben is találkozni és diskurálni.
Előzmény: villa (609)
ZegZug Creative Commons License 2001.12.27 0 0 610
Üdv!

A Szent Imre házat délután 1 óra tájban meglátogatta még Rephyx, Efreet és Zugi is. Sajnos akkor rajtunk kívül még nemigen voltak mások, így csak slr gyönyörű fennsíkos fotóit néztük meg és a Milleniumi Albumot lapoztuk át. Láttuk a gépeket is, de hagytuk az ott lévő gyerekeket játszani. Emellett belenéztünk a sok természetvédelmi kiadványba is, kaptunk is fejenként egy-egy Tétényi fennsíkról szóló füzetet.
Üdv:
Zugi

Előzmény: villa (609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!