Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1033
Túl az azbeszt eltüntetésén azt is fontosnak tartom, hogy megtanítsák az ilyen házakban lakóknak: hogyan javíthatják élet-esélyeiket. Márminthogy orvosilag van-e rá valami lehetőség, hogy a már benyelt azbeszt hatását csökkentsék, késleltessék.
Előzmény: Törölt nick (1032)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1032
Részemről az azbeszt ügy nem a TV2-ről vagy a sajtóból került elő, de nem bánom, hogy a bulvársajtó is foglalkozik vele. Én már pár hónapja felhoztam ezt a témát a Budafok - vészhelyzet topicban, aminek a tartalmát később bemásoltam ide. Számomra is megdöbbentő volt a dolog, mert a közelemben is látszik a teljesen szabadon lévő, foszladozó, szállongó anyag, amiről álmomban meg nem fordult volna a fejemben, hogy azbeszt. Jövevény vagyok a környéken, amikor idejöttem, akkor gondoltam rá, de elhessegettem a gondolatot: ha azbeszt lenne, már rég csináltak volna valamit az itt lakók.

Én akkor kezdtem kiabálni, mikor számomra kiderült, hogy TÉNYLEG AZBESZTről van szó. És mindenféle sajtótól, politikától függetlenül azt szeretném, ha véges (nagyon rövid) időn belül jönnének a szakemberek, megmondanák, hogy kell-e evakuálni a lakosságot a munkák idejére, és nagyon gyorsan megcsinálnák a mentesítést.

Előzmény: villa (1031)
villa Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1031
Üdv. most már nagyon pörögnek a tányérok, idáig államvizsgáztattam, most futok egy kört és megyek a reptérre, majd beszámolok az érintett európai fővárosok aktuális helyzetéről budafoki szemüveggel.

Az azbeszt ügy valóban a TV 2 ről jött be - Illés Zoli nyilatkozott - és illusztrációként, a szövegben is felbukkant a Tűzliliom utca. Végvári Ági beindult az ügyben - környezeti referens a Városházán és nem mellékesen ott is lakik -. Én kétlem, hogy a 70 es évek végén, 80 as évek elején még beépítettek volna azbesztet, már akkor tudott volt a veszélye, de valóban van azbeszt program, kormánybiztos is, és tízmilliárdos nagyságrendű a mentesítés.
Szerintem nyugodtam írjatok a bp22-n a postaládába egy levelet ez ügyben.

Majd jövök hétfő tájékán.

dobka Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1030
A postaládának ha beírod, akkor az E-mailt valószínűleg eljuttatják az illetékesnek. Csak pontosan írd le a lyuk fellelési helyét.
Előzmény: rokfort (1029)
rokfort Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1029
Péntek óta látom minden nap, hogy a Tóth J. utca Nagytétényi út felöli végén, a "dombon" hiányzik (valószínű ellopták) valamilyen aknának a fedelét, és az azóta ott tátong. Remélem mihamarabb tesznek rá valamit és nem csak akkor amikor valaki vagy valami beleesik...
Gondoltam beírok az önkormányzat honlapjára, hogy tudjanak róla, de ott a sok cím közül nem tudtam kire tartozik. Azt hiszem az lenne jó, ha egy cím lenne - hiszen sokan úgysem annak küldik aki illetékes- és a hivatalban valakinek kéne szétosztani területek szerint (amúgy ez a városüzemeltetést kht-ra tartozik?)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1028
Ez az az ország, ahol senki nem mer megtenni józan paraszti ésszel beláthatóan szükséges dolgokat mindaddig, amíg tételes törvény nincs rá. Ha meg megvan a törvény, akkor rögtön lehet keresni a kibúvókat. Lásd dohányzás. Amíg nem volt rá törvény, senki nem tett semmit azért, hogy a nemdohányzók ne kényszerüljenek más füstjét szívni. Mióta viszont van törvény, azóta sem lehet megúszni egy éttermet, egy operát, egy koncertet, egy vasúti utazást és még sok mindent füstmérgezés nélkül.

Az azbesztre visszatérve az kamu, hogy emeletes házakban a lakásokban nincs veszély. A lépcsőház kéményként viselkedik, a huzat felszippantja a port az alagsorba, a réseken át beviszi a lakásokba is.

Előzmény: Zugi (1023)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1027
Nem biztos, hogy megtudod. De ha már cafatokban lóg a mennyezetről, ahová mindenféle burkolás nélkül szórták fel, akkor már nem lehet nem észrevenni. Legfeljebb azt lehet hinni egy darabig, hogy kőgyapotról vagy más, kevésbé ártalmas szigetelőanyagról van szó.

Egy kegyetlen (régi) vicc jut erről az eszembe

- Mit is mondott doktor úr? Homár? Csiga? Kagyló?
- Nem, asszonyom. Rák.

Előzmény: rokfort (1024)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1026
Szia rokfort!

Bár nem vagyok szakembere a dolognak, de ugye egy régebbi családi ház és főleg a Péter Pál utca környékén, na arról nem tudom elképzelni, hogy azbesztet tartalmazna. Úgyhogy szerintem nem kell aggódnod emiatt :)

Előzmény: rokfort (1024)
Inner Circle Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1025
Zsoldos: "a kanyarodókat nem lehetne egyszerre ereszteni sem a villamossal, sem az egyenesen haladókkal és akkor meg a keresztforgalomról nem is beszéltem. Magyarán vagy nagyon sokat kéne várakozni, vagy nagyon rövid időszelet jutna egy-egy zöldre."

Csak a kanyarodók zöldje lenne rövid, tetszés szerint csak őket vagy az ő irányuk zöldjével együtt, de rövidebb ideig engedve őket. Ne feledjük hogy mindössze néhány autó miatt áll be az egész út, azoknak nem kell sok idő. Összehasonlításképpen ott van az Etele - Fehérvári kereszteződés: egyik irányból van külön kanyarodó sáv és nyilazott zöld, sáv a másikból is van, de telezöld. Az áthaladási idő közt SZVSZ nincs nagy különbség, de ha hozzáképzeljük hogy az egyenesen repesztők mind a kanyarodók mögött várakoznak...

Előzmény: Zsoldos (1002)
rokfort Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1024
SLR!
Te azt honnan tudod ennyire biztosan, hogy mely házakba épíztettek annak idején azbesztet? Én egy kész házat vettem, de soha nem fogom megtudni, hogy mi van beépítve....
Előzmény: Törölt nick (1019)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1023
Üdv!

Nem tudom slr csak úgy véletlenül említette -e meg ma az azbesztszennyezést, mint a kerületi problémák egyikét a sorban, de épp ebben a percben volt az egyik kereskedelmi adón róla egy bejátszás.
Sőt pont a rózsakerti lakótelep, azon belül is elsősorban a Tűzliliom utcát említették. Mutatták a felvételeken, hogy a házak lépcsőházában hogyan mállik a vakolat, ami azbeszttartalmú. Talán a lakásokban nincs veszély, csak a lépcsőházakban. (bár kössz, az is épp elég, hogy ezáltal csak oda ne jusson, ahova nem akar)

És valóban említettek azbesztmentestési programot, meg mindenféle törvényt, amit most fognak nemsokára tárgyalni. Nem jegyzeteltem az adást nézve, így most konkrétan nem tudok adatokat, neveket említeni, de Villa minden bizonnyal tudja ezeket.

Üdv:
Zugi

Előzmény: villa (1021)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1022
Köszönöm azt is meg ezt is, és nagyon jó utat kívánok
Előzmény: villa (1021)
villa Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1021
Az anonimitásod maximálisan megvan, de képviselődnek szólhatok, a múltkor is megtettem, ill. összehoztam a teraszház témában az újságíróval. Ez azért mélyenszántóbb és nem egy körzeti ügy. Egyébként azbeszt mentesítési program biztos hogy van.
Előzmény: Törölt nick (1019)
villa Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1020
Üdv, ismét, egyre nehezebben jutok ide. Az azbeszt valóban a legveszélyesebb anyagok egyike környezet egészségügyi oldalról. Itt az építészek felől majd megközelíthetjük a dolgot.
Nem kisebbítve ill. elmosva, legalább olyan veszélyes a korom, amit a diesel motorok köpködnek, főleg a 5-10 mikron alattiak, akadálytalanul mennek be a tüdőbe, ott megülnek és mint tudjuk carcinogének.

Majd megpróbálom talán holnap összefoglalni a heti testületi ülés érdekesebb témáit.

Viszont holnap este elutazom Brüsszelbe egy Európa parlamenti öblögetésre, majd beszámolok, amennyire minket is érint persze.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1019
Eredetileg szerettem volna fenntartani az anonimitásomat ezen a fórumon, ezért nem szívesen írnék konkrétumokról (persze már csak az nem tud rólam mindent, aki nem akar). Nem is szeretnék keresztbeszervezni azoknak, akik már szervezkednek a dologban (mert féltik a gyerekeiket). Azért írtam ide, hátha még mindig olvasgatják ezt a fórumot ott, ahol megbízásunkból döntenek a közügyekről és hátha valaki majd úgy gondolja, hogy a közérdekű felvetésekre illik reagálni.

Egy emberben biztos vagyok, hogy reagálni fog - mint mindig - de mégsem cipelheti ő a hátán a kerület összes környezetvédelmi problémáját.

Ha például a képviselőnk megjelenne itt és reagálna, azért meg tudnám emelni a kalapomat.

Az is elég, ha egy nevet kapok, aki a kerületben hivatalból segít a probléma megoldásában és a jogosan járó pénzügyi források megnyitásában. Erre tán még EU segélyt is kap az ország. Ha megvan a név, megjelenek nála, bemutatom a személyazonossági igazolványomat és sorolom a házakat.

Előzmény: dobka (1018)
dobka Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1018
Konkrét adatokat kellene összegyújtenünk akár ezen a fórumon az azbesztveszélyes házakról, háztömbökről. Slr, ha tudod, hogy melyik házakban van ez a veszély jelen talán elkezdhetnéd a sort. A többiek csatlakozhatnak. Ha már van egy listánk, akkor konkrétabban érvelhetünk.
Az azbeszt tényleg komoly veszélyforrás. A kis azbeszttűkből ami már bejutott a kis légutakba, az örökre ott marad mint irritáló anyag. Valóban rákot is okoz. Ezen kívül az azbesztózis nyilvántartott munkaköri megbetegedés is.
Előzmény: Törölt nick (1015)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1017
azaz most értük el az 1000-et! :)
Előzmény: Zugi (1016)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1016
És íme...

...elértük az 1000-et! :)

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1015
A kerületben több lakóházba kék azbesztet építettek be. Ez a hőszigetelő anyag súlyos egészségkárosodást okoz, és a legalattomosabb mérgek egyike: a hatása nem mutatható ki azonnal, de szinte determinisztikusan rákot, azbesztózist okoz. A használata már tilos, az emberi tartózkodásra szánt épületekből el kell tüntetni. Egyes házakban cafatokban lóg a foszladozó azbesztréteg, viszi a szél az utcára, a huzat a lakásokba.

A házak tulajdonosai nem sok mindent tehetnek önmaguktól. Ez egy országosan, illetve nemzetközileg elismert katasztrófahelyzet, a megoldás drága, az állam vétkessége megálapítható, mert a hatóságok engedték ezt az anyagot beépíteni lakóházakba. Vannak különböző pályázható, perelhető források, amelyek segítségével neki lehetne állni a házak azbesztmentesítésének, ám ezek a források nem nyithatók meg könnyedén.

Az a baj, hogy itt is az időhúzás taktikája megy, pedig a hatás súlyos és hosszútávú: azok a gyerekek, akik ilyen házban élnek, korábban fognak meghalni és nem kizárt, hogy kínok közt.

Kiváncsi vagyok, van-e valaki a kerületben, aki képes eligazítást adni és gyakorlati segítséget nyújtani ahhoz, hogy a megoldáshoz szükséges pénzek előkerüljenek.

Nálam a szavazásnál ez is mércéje lesz annak, hogy alkalmasnak tartom-e a jelöltet feladata ellátására. Nem tudok róla, hogy a jelenlegi képviselőnk (aki maga is azbesztes házban lakik és talán neki is van gyereke) bármit tett volna a környező házak azbesztmentesítéséért. Bízom benne, hogy csak azért nem tudok róla, mert nagyon tájékozatlan vagyok.

ördögszem Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1014
Igen, ez ma reggel egészen káprázatos volt. Éjszaka a szél kifújt minden párát, kristálytiszta volt a levegő, befelé a városba ment jobbra a napfelkelte, balra a völgybe ereszkedő telihold... Még szerencse, hogy a baromi ronda magasfeszültségű vezetékek belezavartak a látványba, különben már giccs lett volna :))
Előzmény: Törölt nick (1013)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1013
kerub Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1012
Budatétényben a Jókai és a Dézsmaház u sarkánál a régi pincelakások környéka egy tragédia.
A fényképek között a környezet szennyezés kategoriához ajánlom mint témát had lássa ország világ,mit kapunk az adóforintjainkért.
Előzmény: dobka (1011)
dobka Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1011
Mikor lassan már 9 éve ideköltöztünk, nekem is rögtön a sok a kerületben szétszórt szemét tűnt fel. EZt egyébként emlékszem, hogy a legelső itteni hozzászólásomban is már leírtam. Azóta a helyzet tényszerűen nem változott. Valószínűleg speciális okok is rejtőznek e mögött, hiszen vannak országunknak kevesebb szeméttel rendelkező részei is.
Előzmény: kerub (1010)
kerub Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1010
Tapasztalatom szerint az elhanyagolt utak útszélek vonzák a szemét lerakókat.
Bedugják az útszéli gazba vagy a bokrokba.

Agárdon jártam és látom, hogy az utak szélén a fákat , bokrokat rendesen megnyírták, tisztítják az árkokat. Először csak azt vettem észre, hogy szélesebbek az utak.
Itt a kerületben közlekedve azt tapasztalon, hogy van olyan hely ahol az útra benyúló gallyak karistolják a kocsit.
Az elhanyagolt helyeken még lelkiismeret furdalása sincs a szemetelőnek, hiszen a szemét bele illik a környezetbe.

Előzmény: villa (1009)
villa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1009
Igen, még lehet tanulni. Elnézést, hogy megint eltűntem, de nagyon be vagyok havazva. Slr indulata érthető, és én is dühös vagyok ezeknek az aljasságoknak a láttán. Nem tudom másként nevezni azt, ha valaki veszi a fáradságot és összeszedi a szemetét, zsákba teszi, majd kiviszi valahova és ott kiborítja. És ez a valahol, pl. a Pannónia utca, amit vasárnap délutáni sétánkon láttunk, az út mentén kiszórva, vagy bárhol másutt a város szélén, a hét végén egyik műsorban valaki azt mondta a várost egy szemétgyűrű veszi körül.
Hogy ez mennyire balsors, történelem, politika, kultúra és mennyire mai kezelése vagy nem kezelése a dolognak? Több eleme van az biztos. A korábbi kollektív felelőtlenség, mára önzés, és kultúrahiány, plusz a hatóságok, akiknek a nevükben is benne van, hogy hatniuk kellene, hatástalansága.
A javasolt dologban megpróbálunk lépni, mármint tudatni az emberekkel a lerakási, leadási lehetőségeket és nemcsak a veszélyes hulladékok ügyében, hanem sitt, fémek, papír, háztartási és más hulladékok, mint komposztálhatóak esetében.
Annyi biztató van, hogy a Humusz, a Hulladék Munkaszövetség ide készül költözni a kerületbe, ami építkezéssel együtt, még odébb van, de elég kemény társaság annyi biztos.
Amint kicsit szikkad az idő, megyünk mi is terepre, elkezdjük a fennsík (menti utak) takarításokat és másutt is a lerakók felvételezését. Készülünk egy digitális kisgépet venni a gyors rögzítés és közzététel érdekében, plusz egy kerékpárt.
Úgy gondolom, hogy a takarítás, a tisztántartás az mindeképpen nevelő hatású, ezt a lakókörnyezetünkben is megtesszük, sajnos ott is el van szemetesedve a feljáró a Vágóhíd utcával szemben.

A plakátok időszaka jön, az erőszakos tapétázásoké, ami plusz mocsokkal jár, jó lenne már most megkérni a kerületi pártokat, kerüljék el, én megpróbálom ezt ugyancsak mint helyi egyesület megtenni a VH ban legközelebb.

Ami a Vegyész utcát illeti, én nem javasolnám az extenzív mnegoldást, a sávbővítést, inkább a telizöldet szüntetném meg, ha van még rajzotok tegyétek fel, vagy küldjétek el file ban.

Megpróbálom megtudni azt is holnap, hogy hogy áll a rózsakert baloldala, a teraszházak alatt, rendezési tervileg. A bizottságról majd beszámolok.

dobka Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1008
Jól tetten érhető, amit mondasz. Egyik párt kampányában sem láttam a szemét csökkentésével, eltakarításával kapcsolatos fejezeteket. Még nem tartunk ott, hogy erre a választók többsége harapjon.
De lehet, hogy attól még nagyon is ideje lenne elkezdeni !
Lehet tanulni a nagy ( elsősorban nyugati ) magánvállalatoktól. Éves jelentéseikben, részvényeseiknek szóló beszámolóikban a környezetbarátság hangsúlyozása, a tiszta, szemétmentes környezet megteremtése mindig hangsúlyos. ... és még, ha nem is cselekszenek mindig így, de a kommunikációban más már elfogadhatatlan.
Nos ezt a kommunikációt már nagyon időszerű nálunk is azonnal elkezdeni.
Előzmény: Törölt nick (1001)
mikmaq Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1007
üdv. mindenkinek
a könyv (melyből idéztél) hajdani szerzőjének,
többek között a május 10-i magyarországi madarak és fák napjának 1902-es első megünneplését megálmodó és megszervező,
chernelházi Chernel István ornitológusnak
Kőszegen létezik egy általa alapított
kis arborétuma egy hozzá tartozó madárházzal
(bizonyos Chernel-kert)
kellemes emlékeim közé tartozik
az ott, bizony már elég régen tett látogatásom...
üdv.
mikmaq
Előzmény: ppapa (984)
SzaLa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1006
(Arra figyelj, hogy a töltő és az akksi kompatibilisek legyenek: a nikkal-kadmium töltők elvileg nem alkalmasak pl. a nikkel-fémhidrid töltőkhöz. Itt egy topik: Akkuk, elemek, töltők - fotózáshoz.)
Előzmény: Zugi (1005)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1005
Köszi a tippet, ezen én is gondolkodtam, hogy átálljak tölthető elemekre, főleg digitális fényképezés terén ami elég jól eszi az elemeket.
Előzmény: SzaLa (1003)
SzaLa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1004
Ha az elemeket ezen megtérülési idő alatt elásnám a kertben, akkor az első esetben kb. 320 m3 talajt tennék tönkre (néhány év alatt), tartós elemmel kb. 40-et (néhány hónap alatt).

Nem vagyok álszent, sem fanatikus: az egy elemmel 6-8 hónapig működő ébresztőórában nem használok akkumulátort. Bocs az offért.

Előzmény: SzaLa (1003)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!