Keresés

Részletes keresés

intruder Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76269

Üdv!

 

Az idézett cikk tartalma egészen biztosan tévedésen alapul. Osztapenko és társai gyalog indultak el, így nem futhatott aknára a dzsip, amelyben utaztak. Aknatüzet kaptak a visszafelé vezető úton.

Steinmetz kapitány és társai indultak el dzsippel. Az, hogy aknára futottak volna, szintén nem bizonyított tény, érdemes elolvasni Ungváry Krisztián írását a témával kapcsolatban.

Ami tény, hogy a parlamenterek életüket vesztették, a többi csak találgatás. Ráadásul megadásról nem lehetett szó, ha élve hazajutnak, az ostrom akkor is megtörténik.

Amúgy egy idős szovjet tiszt visszaemlékezésében teljesen természetes, hogy a parlamenterek haláláért a németeket teszi felelőssé, lévén hogy ő úgy tudta, így történt. Az igazságot pedig senki sem tudja.

A visszaemlékezésének ez nem lényeges pontja amúgy.

Ami számomra sokkal érdekesebb, az az, hogy a lágymányosi vasúti töltés alatt áthatoltak a Dunai Flottilla felderítői (valahol a BHG mellett másztak le), és a mai Móricz Zsigmond körtérig eljutottak. Ez igen embert próbáló teljesítmény lehetett, lévén a csőben helyenként csak kúszni lehetett, és gázálarcot kellett viselni. Ezt nem bírja ki akárki.

Erről is teszek majd fel egy írást valamikor.

 

Előzmény: tárogatós (76267)
Lanti_bp Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76268

Elnézést azt meg tudja valaki mondani, hogy mi az a szag ami ma körüllengte Budafokot reggel? Mézesfehér lktp-en szoktam érezni időnként, korábban arra gondoltam, hogy szellőztetik a borpincét, de miután a vasútállomáson is éreztem leginkább nem tudom a választ. Lehet a Hárosnál lévő élesztő üzemből jön időnként ez a jellegzetes savanykásan édes, leginkább kakaóra emlékeztető erőteljes szag? Aki tudja pontosabban annak várom a válaszát!

Előre is köszönöm: egy nem túl régi budafoki lakos

tárogatós Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76267

"Osztapenko kapitány története nem csak a megörökítés módja miatt érdekes. A szocializmus évtizedei alatt (a vele egy időben elesett Steinmetz Miklóssal együtt) ő volt a szovjet humanizmust eltaposó náci barbarizmus ikonná magasztosult áldozata. A hivatalos történetírás szerint a Budapestet körbezáró szovjet csapatok parlamentereként a követjogot nem tisztelő német csapatok géppuskatüzében halt meg. A történet alapja igaz, Osztapenko százados Malinovszkij marsall üzenetét vitte a körbezárt magyar főváros német katonai parancsnokságára. A szovjet parancsnok üzenetében megadásra szólította fel a védőket, ezt azonban a németek visszautasították, Hitlertől ugyanis azt a parancsot kapták, hogy az utolsó emberig ki kell tartani. Osztapenko a válasszal a saját vonalak felé indult, s ma már bizonyított, hogy nem a németek lőtték le, hanem aknára futott dzsipjében halt szörnyet." (http://valasz.hu/pest_budai_latkep/osztapenko-lepest-valtott-18305/)

Előzmény: intruder (76262)
villa Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76266

Épp ez a fakivágó szekta egyik fő érve, bélkorhadt, fertőzött, ki kell vágni, a Duna parton és a Hárosi öbölben meg "rendetlenség" van, v.ö. természetközeli állapotok, az meg végképp nem szeretik a város üzemeltetők

Előzmény: ...slr... (76265)
...slr... Creative Commons License 2017.06.15 0 0 76265

A Húsvét-szigetek lakói is azt képzelték, hogy korlátlanul pusztíthatják a fákat, így jártak. Nálunk a társadalom még nem kezdett el értékként tekinteni a fákra, természetesnek veszi, hogy azok úgy vannak, maguktól. El sem tudják képzelni, hogy Magyarország akár olyan kopárrá is válhat, mint a Húsvét-szigetek.

 

A lakótelepünkön megint kettétört egy diófa. Abban is benne volt a Syrex, a fa a törzsének közepénél tört ketté, lehetett lapozgatni az évgyűrűk között, mert azok szétváltak egymástól. Mint a hagyma héjait lehetett lehámozni az évgyűrűket a fa testéről, egészen a belsejéig, és a narancshéjként lehántott rétegek elmorzsolhatók voltak. 

 

Az az elméletem támadt, hogy a fák természetüknél fogva tudnak védekezni a talajban élő gombákkal szemben, de ez a védelem a gyökérzetbe van beépítve. Ha a lombkorona felől jön a beinjektált gomba (ezt csinálja a Syrex), azzal nem tud mit kezdeni. A betegség azt okozza, hogy a fa keringése továbbra is működik, akár erőltetetten működik, de viszi körbe a gombát, ami a kéreg felületén találkozik a megfelelő egysejtűekkel, melyekkel zuzmótelepeket alkot. Folyamatosan építi le a cellulózt a fa belsejében, először a vékonyabb ágak hullanak le, a vékony ágak végén fogy el a lombozat, később egyre vastagabb ágak korhadnak át, és egy-két éven belül a fa törzse is átkorhad, csak a nedves héj tartja össze az egészet. Aztán jön egy jobb tavasz, és a fa már saját lombkoronáját sem bírja el. 

 

Nagyon sok méretes, nagy fában is ott a devla, meg fogunk lepődni, ha azok majd eltűnnek a tájképről. Az új, csenevész csemeték nagy százalékban fertőződnek meg. 

Előzmény: villa (76264)
villa Creative Commons License 2017.06.14 0 0 76264

abszurd ötlet, de manapság minden lehetséges....

Előzmény: Dmdödöm (76263)
Dmdödöm Creative Commons License 2017.06.14 0 1 76263

Ma reggel olvastam egy cikket az Index-n. Nem tudom miert de vegig eros parhuzamot ereztem a Harosi obolbe tervezettekkel. Vajon csak nekem vannak ilyen gondolataim?
http://index.hu/belfold/2017/06/14/budapest_uszo_vilagbajnoksag_setany_duna-part_tarlos_istvan_fomterv/

intruder Creative Commons License 2017.06.13 0 0 76262

Üdv!

 

Ha valakit érdekelnek a háborús események, lefordítgattam egy részt egy orosz nyelvű visszaemlékezésből:

http://www.roncskutatas.hu/node/20372

Korábban érdeklődtem az Orion-gyárról, ami feltehetően a Standard gyár volt a Fehérvári úton.

Van még pár helyszín: gumigyár (amit Kano gyárként említenek), édesipari gyár, textilgyár, erőmű.

Oké, ezek egy része már nem Budafokon, hanem beljebb van.

Jó volna némelyikről kép, hogyan is néztek ki ezek.

A 83. tengerészgyalogos dandár temetője eredetileg Budafokon volt valahol, később áttemették őket a Kerepesi temetőbe.

 

Szép napot mindenkinek!

 

gxy_gfx Creative Commons License 2017.06.13 0 1 76261

Na, remélem, nem olyan megálló lesz az a valami egészen új, amin átfúj a szél és átsüt a nap (ha megnézitek, mostanában sajnos ez a divat, de legalább az üveges haverok sokat és rendszeresen keresnek vele, hála az életvidám ifjúságnak). 

 

Igaz, hogy a terveknek útban volt a régi állomás, meg nem is volt egy Penn Station, de azért kár érte. Tényleg lehetett volna belőle valami helytörténeti ojjektum, ahogy az máshol nem kizárt, hogy megvalósul. Bár a budafoki állomás mindemellett eléggé szem előtt van, és tettlegességre ingerel különféle közösségi életformákat... de akkor legalább ezen is rendszeresen lehetett volna keresni, nudge-nudge.

Előzmény: ...slr... (76260)
...slr... Creative Commons License 2017.06.12 0 0 76260

De vajon mi az az új, ami kezdődik?

Előzmény: Szabó Emil (76258)
...slr... Creative Commons License 2017.06.12 0 1 76259

Feleségemmel jövünk, és hozunk hangszórót, mikrofont.

Előzmény: ppapa (76254)
Szabó Emil Creative Commons License 2017.06.11 0 0 76258

Sziasztok! Úgy érzem itt a múlt végre végett ért és valami egészen új kezdődik:

 

Budafok Vasútállomás végnapjai a megújulás előtt

https://hulladekvadasz.hu/2017/06/11/budafok-vasutallomas-vegnapjai/

villa Creative Commons License 2017.06.05 0 0 76257

Köszönet és üdv újra itt, ez az újaknak mondom, eredendően topic + díszpolgár találkozónak indult, 2004 magasságában, és elvileg ma is az, + az innen alakult Klauzál Gábor Társaság számos tagja várható. Veretes, hagyományos program, és beszélgetések körítik.

Előzmény: ppapa (76254)
mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.05 0 1 76256

Két Diófa oldaláról:

 

"Örömmel értesítek mindenkit, hogy az ismételt NÉBIH ellenőrzés során éttermünkben mindent rendben találtak, így újra nyitva vagyunk! Sok szeretettel várjuk kedves Vendégeinket! Mindenkinek szép napot kívánunk!"

mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76255

Dréherrel lejárt a szerződésük és a mittoménkivel szerződtek, aki a Sopronit hozza. 

Előzmény: reckon (76251)
ppapa Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76254

Szervusztok! Piros Pünkösd napján hirdetem:

 

14. Díszpolgártalálkozó

Június 23-án, este 6 órától

a Lics-pincében!

(Budafok, Kossuth Lajos ucca 44.)

 

 

A résztvevők listája:

 

1. villa
2. Titkár urunk
3. ... 

4-5. ppapa + 1 fő

6. … itt lehet folytatni!

 

Továbbá a díszpolgárok és hozzátartozóik

Azon kívül a Klauzál Gábor Társaság topikon kívüli tagjai.

És egyes különleges státusú egyének. :)

 

Nyilván okoz meglepetést egyeseknek, hogy a korábbi évek-évtizedektől eltérően nem március 15-én hirdetik ki a kerület jeleseinek díjazását, de erre az alábbi híradás szolgál magyarázatul:

 

http://budafokteteny.hu/hir/eloszor-rendezik-meg-a-kerulet-napjat

 

Először rendezik meg a Kerület napját

 

A képviselő-testület tavaly májusi ülésén döntött arról, hogy 2017-ben első alkalommal – hagyományteremtő jelleggel – megtartjuk a Kerület napját. A rendezvényt ezentúl minden év június 21-én, Záborszky Nándor születésének napján rendezi meg az önkormányzat. – Ez is egy olyan alkalom lesz, amikor évről évre együtt tekintjük át, mit sikerült megvalósítanunk, mik a további közös terveink, és a különféle kerületi díjak ünnepélyes átadásával köszönjük meg a közösség érdekében kiemelkedő munkát végző polgáraink teljesítményét – közölte a Kerület napjáról a Budafokteteny.hu-n Karsay Ferenc polgármester.

 

 

A június végi időpont és több tényező együttállása adta a 23-ai időpontot a találkozó napjául, ezért idén először nem tudunk két napot ajánlani az új díszpolgárnak, de igyekszünk megoldani a feladatot.

 

Most már tudva az időpontot, kéretik minél előbb megejteni a jelentkezéseket akár itt, akár levélben!

Azért mondom ezeket mindig újból és újból, mert nem mindegy, hogy hány főre vesszük az elemózsiát. A borral nincs gond ugyebár, az helyben van.:)

 

Amint írtam is, minden tudnivaló részletesen egy korábbi, a 64805-ös hozzászólásomban olvasható!

Ha valami netán nem világos, tessék kérdezni!

Szeretettel várjuk a jelentkezéseiteket.

villa Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76253

93 óta kiemelten védett, bár egy darabig jártunk bent a területen is, mára az aljnövényzettől már aligha, a sétát itt nem szoktuk hirdetni, de jelentkezz be a zoldjovo@zoldjovo.hu n a hírlevélre,

a következő séta szombaton, 10-én 9-től lesz a fennsíkon, a megújult, kibővült tanösvényen, Gergely Attila biológussal, a szoborparki nagytáblától,

kedden 6-án pedig városépítési séta lesz a belvárosban Csizmár Gyula építésszel, a piac előterétől, este 6-tól,

Előzmény: reckon (76251)
reckon Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76252

Lehagytam a Borköltőket és az Óhegyet.. 

Előzmény: reckon (76251)
reckon Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76251

@Villa, 

 

Köszönöm a választ. Szept 21 körül meg lesz hirdetve a lehetőség itt, a fórumban? Jól sejtem netes cikkek alapján,  hogy nem is olyan régen még látogatható volt? Vagy a látogatók illegiálisan mentek be?

 

@ Mind the gap, 

 

Köszi a választ. De a csutakos IPA és APA a soproni-féle szortimentből van? Ha igen, akkor azért lep meg, mert korábban Drehert ittam ott (és a nagy gyárak általában nem engedik a vegyes kínálatot).

 

Budatétényben amúgy van néhány otthonos krimó (a Xiii. utca -ispiláng környékén a talán "harapófogó" nevű egészen különös:) , a Csutak hangulata engem is megfogott.

 

 

Más: erősen ledöbentett a Két Diófáról a NÉBIH-es videó. Bár lassú volt a kiszolgálás és nem a legprofibb hely, magával az étellel és tálalással mindig  meg voltunk elégedve.

 

Most akkor jól értem, hogy a kerületetben az István Tanyán (itt még nem voltam), a Vasmacskán ( van (volt?) egy idegbeteg pincér, de a hely nem rossz), és a Promontoron (tetszett) kívül nincs vállalható vendéglő, és Diósdon több normális vendéglő van?

 

Nem régen költöztünk a Vidám utca környékére, és mennénk mindenhova, ahova érdemes.

 

 

Előzmény: villa (76250)
villa Creative Commons License 2017.06.03 0 0 76250

Nem látogatható, kiemelten védett természeti terület, március és szeptember 21. táján mindig tartunk egy vasárnap délelőtti sétát Sisak tanár úrral, a volt honvédségi bázisra, az egykori csőti monostor helyére.

Másfelől pedig: https://prezi.com/dd2rvmx3sd6m/duna-life/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Folyik az élőhely kezelés a területen.

Előzmény: reckon (76247)
mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.03 0 0 76249

Nem lehet belépni, sőt le is golyószóróznak ha bemész. Ez utóbbi persze vicc. 

Előzmény: reckon (76247)
mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.03 0 0 76248

Hello,

Múlt héten 200Ft-ért csapolták az APA-t, mert az utolsó hordó volt. Aggodalomra semmi ok, mert ezután IPA lesz, ami kb. ugyanaz. És lesz (de lehet, hogy már van) meggyes sör is a hölgyeknek..

Előzmény: reckon (76246)
reckon Creative Commons License 2017.06.03 0 0 76247

Azt tudja valaki, hogy a Háros- szigetre ártéri erdőre van -e belépő jegy?

 

Vagy csak úgy átengednek a horgásztelepen ? nagyobb társasággal mennénk. semmi info a neten.

 

Köszönöm.

reckon Creative Commons License 2017.06.03 0 0 76246

Mind the gap,

 

Én is szeretem a csutakot, közel van a lakhelyemhez. Gondolom, a soproni -féle APA-t csapolják (?).

 

Így vagy úgy, meglátogatom majd. 

Előzmény: mind_the_gap (76198)
Zitka Creative Commons License 2017.05.31 0 0 76245

Ajjaj...... Épp nemrég emlegettük a családban, hogy milyen régen voltunk ott... (hozzánk elég közel van).

 

Eddig állati jellegű problémát csak a csigalassúságú kiszolgálásban tapasztaltunk.. ;-))

Előzmény: csiri bá (76244)
csiri bá Creative Commons License 2017.05.30 0 0 76244
gxy_gfx Creative Commons License 2017.05.24 0 0 76243

Lufthangyánál először fogtam ki ennyire tré ablakot, de remélem, látszik a lényeg:

 

gxy_gfx Creative Commons License 2017.05.23 0 0 76242
...slr... Creative Commons License 2017.05.12 0 0 76241

Szuper, örömmel látom. A null-null-hatost fényképeztem minap Ferencvárosnál, egy irdatlan hosszú sínszakaszt húzott maga után egy sor pőrekocsin.

Előzmény: gxy_gfx (76240)
gxy_gfx Creative Commons License 2017.05.11 0 0 76240

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!