Keresés

Részletes keresés

xWarrior Creative Commons License 2009.11.20 0 0 83
Thx az infókat ezek végre használhatók.
Ahhoz hogy valaki lakást vegyen a pénzen kívül kell még valami más is vagy nem.
Előzmény: dnlwhl (78)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.20 0 0 82

Szia!

 

Németből alapfokon beszélek,magyarán egy csomó mondatot tudok németül ,hogy ki vagyok,mit csinálok,mihez értek,honnan jöttem....stb.Angolt most kezdtem el.

Építőiparban művezető vagyok már lassan 9 éve,tehát szinte mindeféle szakipari munkát megtudok csinálni,festés,ácsmunka,szigetelés,ablakcsere,glettelés....stb.Értek mindenféle építőipari műszerhez,szintező,teodolit.

Van valami infód esetleg ahol akadna valami munka?

 

üdv.

Előzmény: dnlwhl (78)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.20 0 0 81
Köszi az infókat. Csak azért írom, hogy nehogy azt érezd, hogy blogolsz és nincs olvasód.
Előzmény: dnlwhl (79)
pappito Creative Commons License 2009.11.20 0 0 80
hinnye de kutya drága a benya!

1.36900 Euros = 2.79267013 New Zealand dollars

itt a benya NZD1,56/l a gázolaj meg 1,07/l

Előzmény: dnlwhl (78)
dnlwhl Creative Commons License 2009.11.20 0 0 79
Majd még pontosítom ezt a munkaszerződéses dolgot, végiggyalogoltatták velem, nem vagyok munkaügyis de le tudom írni, hogy működik
dnlwhl Creative Commons License 2009.11.20 0 0 78
  Először is egy friss sztori és utána megpróbálok válaszolni a kérdésekre.

Diploma honosítás, azaz nemcsak diploma, hanem mondjuk érettségi bizonyítvány, szakmunkás papírok, stb. Egész friss ma reggeli történet. Egy kisebb városban lakom, így hát gondoltam elautózom a mellettem lévő nagyvárosba és elintézem. A lakcímedhez tartozó UWV (munkanélküli hivatal) irodába kell menni. Elmentem, recepción elmondtam mit akarok, 10 perc után szólítottak, ismét elmondtam mit akarok, kérdezte a hölgyemény, hogy benne vagyok-e a rendszereben, válaszoltam, hogy nem. Ok, akkor bázisadminisztrálni kell engem. Mi a postai irányítószámom, elmondtam neki ( a postai irányítószám itt így néz ki pl.: 1234 AB 10, egymás mellett lévő házszámnak azonos az irányítószáma) ekkor közölte hogy én a szomszédos megyének a hivatalához tartozom, niet logisch, de így van, és amúgy is úgy zajlik hogy ad egy jövőheti reggel 9 órás időpontot amikor adminisztrál, majd utána ad egy másik időpontot amikor beszélhetünk az iskolai papírokról. Elmentem az illetékes UWV irodába, és láss csodát fél óra alatt mindent elintéztem. A menete a következő: alapadminisztráció azaz személyes adatok, bejelentett lakcímet igazoló papír,

és a SOFI számos eredeti papír. A SOFI számot már burgerservicenummer (BSN) – nek hívjuk a kettő ugyanaz és persze útlevél vagy személyi. A személyi is jó, de mindenkinek az tanácsolom, hogy hivatalos ügyet csakis útlevéllel intézzen mert a szerencsétlen balimedewerker úgy fogja forgatni a kezében a magyar személyit mint a rubikkockát, és meg fogja kérdezni, hogy ez a Magyar Köztársaság szavakból melyik a vezetéknevünk. Na ez megvolt, jöttek az iskolai papírok, szépen egyenként az összeset felvitte a gépre, utána lefénymásolta, eredetit visszaadta, és közölte 4 munkahét és kész, ezalatt lefordítják, besorolják az itteni szintekhez. és megkapom a hivatalos holland változatot. A szakdolgozatom nem kellett nekik csak a bizonyítványok. Van egy szakmunkás bizim is az annyira nem érdekelte, a legmagasabbal volt elfoglalva, azt szavanként le kellett neki fordítanom, hogy ki tudja tölteni a gépen az adatokat. Ja nem került pénzbe, de viszont kellett hozzá bejelentett lakcím (ez fontos).

Fizetés, egy szakmunkás kezdő fizetése nettó 1200-1500 euró havonta, ennyivel lehet számolni, most mindegy, hogy uitzendberau vagy céges, a munkaközvetítők általában huzogatnak egy kis pénzt, nekik is meg kell élni alapon, jobb esetben a törvényes kereteken belül. Jár még vakantiegeld ami az éves bruttó alapfizetés 8 százaléka, fizetik egy összegben májusban. 10 éve egy helyen dolgozó, holland szakmunkás adminisztratív munkakörben, fizetése: nettó havi nettó 2200 euró. Ebből az első fix kiadás az egészségbiztosítás, fix áras most már, 90-95 euró havonta az alap (1 csillag) plusz a fogorvos ami pár euró a fogorvost ez az 1 csillagos nekem 250 euróig fizeti utána keményen a zsebből. A fogorvosnál kb. 20 eu az, hogy beleülsz a székbe, 40 egy X-ray és 6-800 egy gyökérkezelés. Háziorvosi rendszer ugyanaz mint otthon, keresel egyet a lakhelyeden. Viszont a felírt gyógyszerek ingyen vannak, a biztosítód fizeti. Antibiotikumot a halálod előtti utolsó másodpercben 3 oldalas, ábrás kísérőlevéllel kapsz.

Mit fizetünk még, lakást vagy bérelsz egy szobát, valakitől 1 főre kb 300-350 euró/hó ez nem Amsterdam és ha szerencséd van élhető, nem késelgetik egymást a lakótársaid, ugyanis nem biztos, hogy hollandok lesznek ( 1 évet éltem így, nem voltam szerencsés). Rendes hivatalos cégtől lakást bérelni véglegesített céges munkaszerződés nélkül majdnem esélytelen, de lehet, várakozási idő 6 hónap-3 év. Egy tipp a nagyváros mellett a kisvárosban jóval nagyobbak az esélyek. Majd leírom, hogy működnek ezek a munkaszerződések.

Autó, magyar rendszámmal semmi gáz, ameddig van magyar címed is, ha már nincs akkor helyi önkormányzat (Gemeente), jogsi kicserél hollandra, ez 30-40 eu között valahol 1 igazolványkép, 3 hét jön postán. Addig egy hivatalos pecsétes fénymásolat a magyarról. Na a holland rijbewijs-szel már vehetsz szép sárga rendszámú autót aminek a biztosítása havi, hát elég tág kb 100-150 eu ebbe benne van az autópályadíj de fizetsz még mást is, ezzel nem vagyok tisztában, nekem jó a H betű a rendszámon. A benzin ma 1,369 volt a Shell-nél.

Munkaszerződés: általában kétszer félév vagy a második egy év utána végleges (vastcontract) általában a harmadik lesz végleges, ha jól tudom most már lehet a negyedik a végleges. Vastconract-ot kapni nem egyszerű sőt nagyon nehéz inkább elküldik az embert (kitalált ok általában, hogy nem tudunk vele kommunikálni), de lehet. Az az adu ász, azzal mindent hitelt, házat, hullócsillagot. Én az első éves szerződésemre (céges nem uitzendberau-s) fél éven belül kaptam állami bérlakást.

xWarrior Creative Commons License 2009.11.19 0 0 77
Szia engem is sok minden érdekelne,lakás vásárlás,autó,biztosítás,orvos szóval ezek és a hasonló mindennapi dolgok.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 76

Hello!

Engem az a "sokminden" érdekelne: fizetés,lakásbérlés,stb. Írj minnél hosszabban,ha van rá módod!

Köszi!

Előzmény: dnlwhl (75)
dnlwhl Creative Commons License 2009.11.18 0 0 75
  Sziasztok!


Végigolvastam a topikot és látok benne egy két érdekes, néha téves információt. Most már több mint két éve élek Hollandiában, elég sok mindent tapasztaltam, láttam. Voltam utzendbureau-s

alkalmazott, jelenleg második egyéves szerződésem van. Egyre jobban beszélem a nyelvüket (nem könnyű nyelv ), elegendő angol és kevés német nyelvtudással jöttem ki.

Ha már itt tartunk:nyelvtudás.Majdnem minden Holland beszél angolul, 10 éves kis srác jobban beszél mint amikor én 18 évesen leérettségiztem angolból 4-esre. Miden holland megérti a németet (ha akarja, de nem akarja: történelem, 2.VH.), ez a nyelvi gyökereikből adódik. Mindenféleképpen angol pártiak, pl ha hollandokkal beszélgetsz és nem mondod nekik hogy hollandul beszéljetek, azonnal váltanak angolra, nekem másfél évembe került a munkahelyemen elérnem hogy hollandul kérdezzenek, vagy mondjanak valamit, az angol helyett. Az átlag Nederlander nem beszél jól angolul, azaz az agyontanult 12 igeidőt használó kollégát nem fogja megérteni, háromszor vissza fog kérdezni. Kell a jó angol nyelvtudás csak nem szabad bonyolultan beszélni, hisz a saját nyelvében sem beszél így.

Hogy áll a Holland a magyarhoz? Alapvetően kedveli, a lengyelt utálja a feketét még jobban, a törököt annál inkább ráadásul azoknak 90 százaléka muszlim amivel nincs baj csak hát a szokásaik, igazából a kedveltségi listán elég jó helyen állunk. De megtanult ezekkel a népekkel együtt élni, mivel ők, azaz mi tartjuk fenn mint modernkori rabszolgák a gazdaságukat. Ugye miért is menne el dolgozni ha elüldögélhet otthon is 800 euróért plusz ilyen-olyan támogatás, kiegészítés stb. Az is tény, hogy amelyik dolgozik az dolgozik rendesen, túlórázik (állítólag legtöbbet az euban a hollandok).

Krízis, igen most elég szar, de annyira nem hogy hazamenjek, 250 ezer lengyel már feladta, sok-sok magyar hazament, a gyengébbje hullik, miért mert volt neki állása, csak lusta volt nyelvet tanulni, alkalmazkodni. Nyelvtudás nélkül most nem megy, ugyanis az munkaerő-közvetítőknek kiadták kb. egy fél éve előnyt élvez az aki hollandul beszél.

Sok mindent tudnék még írni lakásbérlésről, fizetésekről, holland mentalitásról, ha van rá igény.

IND-ről annyit, ingyenes, semmit nem fizettem a pecsétért az útlevelembe, igazából munkavállaláshoz nem kell, ha munkanélkülire akarsz menni akkor fontos.

orangecountry Creative Commons License 2009.11.17 0 0 74
De legalább (részben) megmagyarázza a sok sírás-rívás-nyafogást. Nagyon halkan megjegyezném, mert arra már rájöttem, hogy itt nem illik pozitívnak lenni, hogy vannak jól fizető munkák is Hollandiában.
Előzmény: pappito (73)
pappito Creative Commons License 2009.11.17 0 0 73
nem erre számítottam, de ahogy látom arra vidékre a nagy többség mind ilyen melókra megy vagy akar menni, nekem ez újdonság
Előzmény: hobe (72)
hobe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 72
Nyers valosag:-)
Előzmény: pappito (71)
pappito Creative Commons License 2009.11.17 0 0 71
bet.munk.
Előzmény: hobe (69)
szandrea4 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 70
Kedves Jószándékú Olvasók! SOS!!!
Segítséget szeretnék kérni Magyarországról!
Két kisgyermekes, nehéz anyagi körülmények között élő család vagyunk. Én jelenleg gyes-en, a férjem sajnos beteg, nincs munkája...Önhibánkon kívül hamarosan kikapcsolják a villanyunkat, mert ellenőrzésnél kiderült, hogy valaki régen megbontotta a fővezetéket... vagy kicseréltetjük vagy kikapcsolják... több mint 100.000 ft-ba kerülne a csere, amire sajnos nincs pénzünk...! Nagyon aggódom a gyerekek miatt!! Villannyal melegítem a fürdővizet, így főzök...nem tudom mi lesz!!!Kérem, ha valaki kevéssel is,de hozzá tud járulni,hogy összegyüljön ez a pénz... legyen kedves segítsen! Sajnos a kis tartalékolt tüzelőnk is elfogy lassan...enni is alig jut... ha valaki tud, a gyermekeimre tekintettel kérem szépen segítsen rajtunk!!! A választ az e-mail címemre szeretném kérni...!!Az Úr áldását kérve köszönettel családom nevében is:

Prohászkáné andrea
e-mail:p.szaboandi@gmail.com
hobe Creative Commons License 2009.11.16 0 0 69
Mit?
Előzmény: pappito (68)
pappito Creative Commons License 2009.11.16 0 0 68
sebaj, időközben másik topikból kiderült mit dolgoznak
Előzmény: xWarrior (65)
garam.zso Creative Commons License 2009.11.15 0 0 67

Hali Script!

 

Olvastam itt ezeket a sorokat!

Hát nem tudom mennyire vagy tájékozott ilyen  téren!

A lakásproblémáid és rossz tapasztalataid ezzel kapcsolatban lehet hogy nagyban rajtad mulik!

Nem tudom hogy hallotál már-e arról HUURDERSBOND!

Ajánlom figyelmedbe ha el szeretnéd kerülni ezeket a dolgokatmeg hogy átvernek ilyesmi!

 

Keress rá a googlén!

 

Én is éltem Hollandiában,most Belgiumban vagyok!

Hát meg kell mondjam Hollandia sokkal jobb és az emberek teljessen mások!

 

Sok SIKERT!

 

üDV

Előzmény: .::script::. (66)
.::script::. Creative Commons License 2009.11.05 0 0 66
Üdv!


Én másfél évet voltam Hollandiában, és mindazzal egyetértek, amit Exxon is többször leírt tapasztalatok terén és úgy egyáltalán. Hollandiától be lehet sokallni... De egy kis feltöltődés után bele lehet vágni megint, én sem akarok megtelepedni kint, de egy pár évet azért érdemes lenne végigcsinálni, hogy értelme is legyen, ha az ember egyszer már erre adta a fejét(nem jókedvéből, persze). A probléma persze ugyanaz újból és újból : a lakás téma... A "normális" (tehát nem maffia) Uitzendbureau-k nem biztosítanak szállást, egyénileg viszont nagyon nehéz intézni, mivel a makelaar-ok is többnyire mind törökök, akik nem hagynak békén, még akkor sem, ha érvényes szerződéssel kibérel az ember egy lakást, képesek olyat is kiadni, ami amúgy eladásra van, és állandóan hordozzák fel a klienseket ami marha kellemetlen. Nekünk pl. olyan is volt, hogy nem vettem fel a telefont, vagy azt mondtam hogy nem vagyunk itthon (hogy ne jöjjenek) erre bejöttek saját kulccsal. A pláne az volt az egészben, hogy nem ám komoly vevőkkel, hanem 3, néha 4 lengyellel is beállítottak egy 2 főre kalibrált (gemeente) lakásba. Csak hogy zaklassanak... Nekem ez nem hiányzik, többek közt ebből is lett elegem.A direkt wonen meg hiába csak 35 eurós közvetítői díjat kér, de a legtöbb lakás amit hirdet, nem "elérhető"(=nem felelek meg a hirdető elvárásainak, kereset, holland útlevél, ilyesmi..) Meg ugye, a "válság" : hiába egy jó munkahely, ahova még szivesen is jár az ember, meg bedolgozta magát, megbecsülik, egyszercsak kreálnak a "nagyok" egy ilyen válságot és akkor lehet haladni... ugrik a meló, és vele az albérlet. És akkor jönnek a problémák, hogy hát a kaució nem jár vissza stb. Mert egy hónappal előtte én még honnan tudtam volna hogy ki kell költözni? mert válság van?...

Mindegy, úgy néz ki, hogy januártól csapó 2... Beindítjuk a rotációs kapát megint...

U.I.:Van itt valaki, aki az Olympia Uitzendbureau-nál dolgozik/dolgozott?

Kitartás!
xWarrior Creative Commons License 2009.11.05 0 0 65
Azt írta hogy pár napig nem lesz internetje.
Valami gebasz miatt.
pappito Creative Commons License 2009.11.05 0 0 64
nu, hova lett a topiknyitó?
Rottoo Creative Commons License 2009.11.03 0 0 63
Sziasztok !
Szeretnék külföldön dolgozni !
Inkább az északi országokba mint például Svédországba vagy itt is Hollandiba . Szeretnék dolgozni egy ottani csoportba, aki asztalossággal foglakozik vagy barmi famunkával mert ehhez érték, akár egy gyárba is ha lehetne . Ehhez szükségem van ottani magyarokra, hogy elindítsanak, vagy segítsenek. Természetesen megfizetnem . 36 evés vagyok és értem a szakma csínját binját Nem iszom és nem dohányzóm. Azért mennek ki hogy pénzt keresek, nem hogy problémákat okozzak . Ha esetleg tudna nekem segíteni valaki.
Előre is megköszönöm .
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.02 0 0 62

Sziasztok!

Na,akkor én is hozzászólnék...Vagy inkább kérdeznék. Itt Mo.-on dolgozom egy holland cégnél, fizikai munkát végzek. Fejembe vettem (még nem szóltam a munkahelyen,de szinte biztos,hogy nem mondanának nemet,legalábbis azonnal...),hogy kimegyek a kinti céghez dolgozni.Egyelőre csak tapogatózok itt, hogy egyáltalán megéri-e...?

Szóval,fogalmam sincs,hogy milyen árak-bérek vannak odakint. Pl. mennyit keres(het) egy kezdő fizikai munkás(bruttó-nettó)? Mennyi lehet a lakbér ( akár egy szoba is elég,legjobb lenne magyarokkal)? Kinti utazás, buszbérlet, vonatjegy, éttermi ebéd,ilyesmi, tehát,ami az élethez (mindenképpen) szükséges. Néhány éve voltam már kint,de akkor mindent a cég intézett, most "önállóan" szeretném. Tehát kapnám a fizetést,mint mások, az albérletet,kaját,utazást meg én intézném. Mondom,ez csak tapogatózás,ha komolyra fordul a dolog,akkor a munkahelyen kifaggatom az illetékest.

Köszönöm a segítséget!

*Luna* Creative Commons License 2009.11.02 0 0 61
Rabobank szamlanyitas nekem is meg volt 15 perc alatt semmi kotozkodes, gondom csak kesobb volt, elveszett kartyamat potoltak, de a pinkodjat, amit ok adnak, februar ota nem sikerult kikuldeni. Ezert valtottam ABN AMRO-ra, ahol szinten semmi kotozkodes 15 perces szamlanyitas IND rgisztracio nelkul se, sot meg a levelezesi nyelvet is kivalszthattam a holland,angol, torok, lengyel kozul.
Előzmény: HollandExxonValdez (49)
.::script::. Creative Commons License 2009.11.02 0 0 60
Üdv!

Exxon, jó hogy megnyitottad ezt a fórumot!

Kitartás mindenkinek, itthon és külföldön is!
pappito Creative Commons License 2009.11.02 0 0 59
megkérdezhetem, hogy mit dolgoztok?
Előzmény: HollandExxonValdez (41)
pappito Creative Commons License 2009.11.02 0 0 58
a te korodban kell is a pihenés :)
Előzmény: hobe (52)
pappito Creative Commons License 2009.11.02 0 0 57
bezony, és vedd hozzá hogy alapból fél nap az eltérés :)
Előzmény: Azúrlovag (28)
hobe Creative Commons License 2009.11.02 0 0 56
Pont ezt irtam en is a 17-ben:

Az ilyen embernek szerintem nem való a külföld - és nem Hollandia, hanem egyetlen más ország se.
Előzmény: orangecountry (53)
schlumberger Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55
,,Magyarorszagon 5eve elcsesztem a jogsimat es utankepzesre kene mennem.itt olcsobb lesz ujra leraknom a B-t"

Ez az elcsesztem mit jelent? Részegen vezettél, gázoltál, vagy mit? Ilyen nincs, hogy elcsesztem, elvették valami disznó dologért, és jó hosszú időre, ha újra kell vizsgázni érte.
Előzmény: HollandExxonValdez (36)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 54
Ne is mond. Rendszeresen utalok haza kisebb nagyobb összegeket egyetlen eurocentbe sem kerül innen oda. Persze az otthoni tetű bank igy is leszedi a maga kis sápját 3-4 EUR-l mindig kevesebb az összeg mire a küldött fél számláján megjelenik. Nekem is "furcsa" volt, hogy itt a banki dolgok mennyire flottul mennek és főleg, hogy szinte semmiért nem kell fizetni (az éves fee-n kívül).
Előzmény: orangecountry (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!