Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 1645

Az egészet gondoltam, hogy értelemmel ruházod fel, mert a samadhiban való tudatnak is kell cél, és a meditáció céljának is kell szolgálnia valamit. Tehát a kérdésem, hogy ez a valami micsoda ...ha ezt megnevezed, akkor arra lennék kíváncsi, hogy azután azzal mit kezd a gyakorló?

Előzmény: Törölt nick (1644)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 1644

Összeszeded pár pontban, hogy mit érsz vele el egyénileg, és hogy ez milyen szinten adható át felelősségteljesen...a misztikus részekre is kitérhetnél, kíváncsi vagyok, hogy a jelen törtető nemzedék mekkora felelősséggel terhelhető ilyesmivel...

 

 

direkt olyan kérdést teszel fel, amire magad is tudod a választ, ugye??:-)))

Szeretnéd, ha a jóga 8 lépcsőjét elemezzem a mai - mondjuk - budapesti élet hasznosságát illetően?

 

1 yama - 

2 niyama

 

a fenti kettő erkölcsi, illetve szellemi testi vonatkozásait szerintem nem kell nagyon magyarázni! Bár a niyamak közül párban lehet, hogy van kérdés.

 

3 asana -> a test rugalmasan, és fitten tartása azt gondolom ismét nem szorul magyarázatra. Ha mélyebben megyünk bele, akkor az asana híd a következő 3 lépcsőhöz. Ha az asanat kihagyod, akkor is sikert tudsz elérni pratyaharaban és dharanaban, de a pranayamaban kevésbé...

 

4 pranayama --> Kitűnő eszköz a belső szervek edzésére, ha felületesen nézzük. Ha mélyebben, kitűnő eszköz a pratyahara és dharana művészetének elsajátításához!

 

5 pratyahara --> nélküle nincs meditáció (és samadhi), hisz minden kutyaszar zavarni fog... s a zavarás az érzékeiden keresztül történik... azaz, ezekkel kell kezdeni valamit!

 

6 dharana --> ha az érzékeidet megzaboláztad, akkor ez magától beálló állapot... átmenet nélkül. Csak tudatosítani kell magadban, s ez nehéz.

 

7 meditáció --> amikor a dharanan is túllépsz. Az összes fent említett kell hozzá, mert ha valami nem teljes az zavarni fog, s nem lépsz be meditatív állapotba. 

 

8 samadhi --> ha a meditációt képes vagy hosszabb ideig fenntartani, az samadhi. Autómatikus folyamat, nem te idézed elő. 

 

 

Melyikre vagy kíváncsi ezek közül, hogy mi a haszna????

Előzmény: Törölt nick (1643)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 1643

Összeszeded pár pontban, hogy mit érsz vele el egyénileg, és hogy ez milyen szinten adható át felelősségteljesen...a misztikus részekre is kitérhetnél, kíváncsi vagyok, hogy a jelen törtető nemzedék mekkora felelősséggel terhelhető ilyesmivel...

Előzmény: Törölt nick (1642)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 1642

Megkérdezhetem, hogy a végeredményt mire használod?

 

 

mit értesz végeredmény alatt???

Előzmény: Törölt nick (1639)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 1641

"""

Valahol azért még is számít, hogyha valaki vmivel hosszú ideig foglalkozik.

Ha valaki évekig csinál valamit aminek nincs semmi hatása, az azért gáz"""

 

Évekig lehet tanulmányozni a jógát könyvekből, előadásokból, beszélgetésekből. S vajon ezektől fogjuk tudni szabályozni az érzékszerveinket? Nem!

Elvégezhetjük a buddhista főiskola minden szakát, ha a fent említett érzékszabályozást nem tudjuk, csak elméleti a tudásunk.

 

Gyakorolhatjuk a könyvek szerint évtizedekig, s ha nem jutottunk semmire, kidobott idő? Ha meditációnkat (inkább csak koncentrációnak nevezném) megzavarja a kutyaugatás, mentőautó, ajtó nyikorgás, bogárzümmögés........ akkor ez kidobott idő? 

 

Hisz ha ezek az érzékelések megzavarnak, hogy lesz képes az elméd a meditáció alatt elért nulla gondolati érzetet észlelni, feldolgozni? Sehogy!

 

Ki tudja megmutatni neked, vezetni ebben, hogy elérd ezeket? Nyilván olyan, ki maga is tudja ezeket! nem, nem könyvekből, a gyakorlatban!

 

Hány olyan jóga, TM, vagy bárki tanár van ma Magyarországon, vagy bárhol a világon, aki saját ezirányú tapasztalatát tudja átadni???

 

 

 

Előzmény: tigristomi (1640)
tigristomi Creative Commons License 2019.10.15 0 0 1640

lényegtelen meddig jársz bárhová is! A lényeg hol tartasz, mit tudsz!

Ez nagyrészt így van, ahogy mondod. Valahol azért még is számít, hogyha valaki vmivel hosszú ideig foglalkozik.

Ha valaki évekig csinál valamit aminek nincs semmi hatása, az azért gáz.

 

Példaként mondhatom a rádzsa jóga 8 lépcsőjét. Ez tartalmazza a klasszikus jóga valamennyire sorrendben elérhető szintjeit.... ilyesmit kérdeztem!

A kérdőjeleid láttam, de nem vettem észre, hogy engem kérdeztél volna. Bocs.

A jóga egészét és minden részét tanultam (főképpen) a Satyananda Jóga rendszerében. Az, hogy ezzel a tudással ki mennyire jut, az már egyéni kérdés.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1638)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.15 0 0 1639

Megkérdezhetem, hogy a végeredményt mire használod?

Előzmény: Törölt nick (1634)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.14 0 0 1638

lényegtelen meddig jársz bárhová is! A lényeg hol tartasz, mit tudsz!

Példaként mondhatom a rádzsa jóga 8 lépcsőjét. Ez tartalmazza a klasszikus jóga valamennyire sorrendben elérhető szintjeit.... ilyesmit kérdeztem!

 

de ez itt off, mert nem tm...

Előzmény: Herold (1635)
tigristomi Creative Commons License 2019.10.14 0 0 1637

Jóga: 2 évnyi tanfolyamot végeztem el jógából, utána azt csináltam 10 évig. órákra nem jártam, csak hétvégi és nyári táborokba, szemináriumokra.


Én a TM-et is úgy csináltam, hogy összesen 7 évet voltam TM központokban, plussz itthon jártam hétvégi táborokba, nyári táborokba.

Előzmény: Herold (1635)
tigristomi Creative Commons License 2019.10.14 0 0 1636

Chi kung: amit én csinálok, ott járni kell az órákra. Sok évig, attól függően ki mennyire akar elmélyedni benne. 3-5 év után már lehet egy haladó szinten gyakorolni, otthon egyedül is, de lehet akár 12 évig is tanulni és addig járni az órákra.

Vannak olyan chikung rendszerek is, amik tanfolyam jellegűek, azokat annyira nem ismerem, de nem is jönnek be.

 

Előzmény: Herold (1633)
Herold Creative Commons License 2019.10.12 0 0 1635

Hogy mit értek jóga alatt, azt elmagyaráztam: "folyamatosan járni kell az asramba/órára".

Előzmény: Törölt nick (1634)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.11 0 0 1634

attól függ mit ért jóga alatt...

 

mantrázást, esetleg hatha jógát, esetleg pranayamat...esetleg pratyahara is már, ne adj isten dharana... vagy már mindez együtt?

vagy még csak yamak,niyamak??

vagy ez az egész mind?

 

vagy vagy vagy??

 

nem egyformák az emberek, mindenkinek másra van szüksége...van akinek a mantrazas, akár csak felületesen is, de már elég... előrébb viszi, van akinek ennél sokkal több kell...

 

nincs olyan, hogy csak ez vagy csak az a jó....

 

lásd azt a bizonyos hegyes példát (több úttal)

Előzmény: Herold (1633)
Herold Creative Commons License 2019.10.11 0 0 1633

Ez a csi-kung olyan, mint a jóga, tehát folyamatosan járni kell az asramba/órára, vagy tanfolyam-jellegű, mint a TM, hogy elvégzed és utána otthon folytatod?

Előzmény: tigristomi (1632)
tigristomi Creative Commons License 2019.10.11 0 0 1632

Látom nem nagyon írnak ide a TM-esek.
Adok egy kis frissítést. Kb. 15 éve hagytam abba a TM-et.
Anno én 14 évig gyakoroltam, a TM-Siddhi-t is, és eljutottam a tanár képzőre, ahonnan 1 hónap után elküldtek.

A TM nem rossz dolog. Sokat ad, egészséget, pihenést, rendszerességet, barátokat, lehet szép helyekre menni külföldre, ismerkedni.
Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki. Szép éveim voltak a TM gyakorlása alatt.

A TM után váltottam a jógára. Sok jó dolog van a jógákban is, sok olyan plusszt kaptam a jógából, ami a TM-ben nincs meg.
Volt viszont olyan is, amit a TM tud, de a jógákban úgy nem volt meg. Persze azt tudni kell, hogy nagyon sok féle jóga van,
olyat érdemes választani, amelyik rendszerben van indiai mester. Egyre kevesebb ilyen van. Érdemes még figyelni, hogy a jógában legyen
relaxáció/meditáció is, és az oktató legyen olyan, aki külföldi tanároktól vagy mestertől is tanult.
Ugyanúgy, ahogy a TM is mester nélkül maradt, sok jóga rendszer is mester nélkül marad, miután az alapító mester eltávozott.

Sok jógás úgy gondolja, a jógán kívül nincs igazi ezotéria. Lassan 4 éve qi gong-ozok és bizony azt mondom, a qi gong-ból sok
olyat kaptam, ami a jógában nincs úgy kidolgozva. 4 év intenzív qi gong-al a testemben olyan állapotot sikerült teremtenem,
könnyed rugalmas érzést, amit a jóga és a meditáció nem adott meg.
Úgyérzem, már most sikerült egy fiatal testet varázsolnom magamnak a napi qi gong tréninggel.
Miközben még hosszú út áll előttem a qi gongban mivel még csak kezdő szinten vagyok benne.
Megjegyzem, qi gongból is többféle rendszer van, ha te találsz egyet, az valószínű nem ugyanaz, mint
amit én gyakorlok.

Összefoglalva azt mondhatom, a TM nagyszerű dolog, de ha a TM-nél maradtam volna még 15 évig, akkor most sokkal szegényesebb lenne a
tudástáram magamról: az egészség - a testem - a tudatom kapcsolatáról, és kisebb lenne a "varázs" eszköztáram is, amivel tudok magamon változtatni.

tigristomi Creative Commons License 2019.07.22 0 0 1631

Megjegyzem kicsit olyan ez a hozzászólás, mintha TM-es írta volna.

Előzmény: Tom987 (1629)
tigristomi Creative Commons License 2019.06.20 0 0 1630

Kedves Tom!

 Ez a démonosdi a keresztény, főleg a katolikus vallásból jön és mondják a jógára is. Elég nagy butaság, azt se tudják mi az a jóga vagy meditáció, jobb lenne, ha inkább
 a saját házuk berkein belül gondolkoznának, hogy hogyan torzult a vallásuk az intézményesítéssel. Szerintük a menyországba ez a sorrend: katolikusok,reformátusok, evangélikusok, stb.  Ott a van a cölibátus is, hogy a vagyon az egyházban maradjon. Mindegy, ez itt offtopik.
 
 Magyarországon vannak már olyan TM tanárok, akik 20 éve TM tanárok, nekik szerintem van akkora tapasztalatuk, hogy eldöntsék, kinek taníthatják a TM-et.
 A pszihiátriát és a gyógyszereket megkérdőjelezném, de hát ez a hivatalos orvoslás. Van olyan pszihiáter, aki szeret gyógyszereket felírni. Ha már ebbe a topikba írsz,
 én olyan pszihiátert javasolnék neked, hogy felkeress, aki jógázik is, van ilyen. Szerintem a gyógyszerek csak letompítanak ...
 
 Különböző idegrendszerű emberekre biztos, hogy különböző képpen hat a mantra meditáció. Önmagában a mantra meditáció sem hiszem, hogy megváltást hoz neked.
 Szorongásra, depresszióra szerintem egy átfogó életmód vizsgálat és életmód program kell: kapcsolatok, szokások, gyengeségek, erősségek vizsgálata.
 Elegendő pihenés, rendszeres megfelelő táplálkozás. Könnyed testmozgást is ajánlanék, fekvőtámasz (indiai fekvőtámasz), guggolás. Jógából hasi légzés, teljes jóga légzés, napüdvözlet, később váltott orrlyukú légzés. Nicolas Cage-nek van egy filmje, Trükkös fiúk. Az is érdekes lehet.
 
Üdv.

Tamás

Előzmény: Tom987 (1629)
Tom987 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 1629

Kedves Tigristomi!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a véleményed a Tm-el  felmerült bizonyos negatív kritikákkal kapcsolatban. Gondolok itt arra, hogy a mantrákat tulajdonképpen démonok neveinek az ismétlése. Jó lenne egy oylan ember véleménye, aki ismeri belülről a Tm-et és nem elfogult. Másrészt szerinted van-e kizáró javallat a Tm gyakorlásával kapcsolatban? Sajnos Én szorongásos problémákkal küzdök, ami orvosi és gyógyszeres kezelést igényel. Ebben a helyzetben szerinted szabad-e alkalmazni a Tm-et? Az elmondások alapján oldja a stresszt. Ezért fordult meg a fejemben, hogy alkalmazom. Viszont úgy érzem, hogy a Tm tanárok túl elfogultak a technikával szemben. Vajon különböző idegrendszerű emberek esetében egységesen alkalmazható-e ez a technika? A válaszaidat előre is köszönöm!

 

Üdv: Tom987

Előzmény: tigristomi (1628)
tigristomi Creative Commons License 2019.05.28 0 0 1628

Nem hajbókolok a TM előtt, ez talán kiderült már, de elismerem, egy két jó dolog van benne. Az egyik ilyen szerintem a hétvégi tábor, ott kap a résztvevő egy mélyebb pihenést és plussz energiát. A Holland központban ezt hatványozottan kapják. Voltak azért ott is szép és jó dolgok. A rokonaid 96-97 környékén voltak ott?
Olyan is megfordult ott, akik megtartották a józan itélő képességüket, néhányan közülük most külföldön élnek.

Előzmény: Dorien- (1626)
Dorien- Creative Commons License 2019.05.26 0 0 1627

Ezt a könyvet ajánlom, ha érdekel a téma:

 

https://bioenergetic.hu/konyvek/peter-orban-a-rejtett-valosag

 

Huhh, most itt nagyon olcsó (840Ft), érdemes lecsapni rá...

Előzmény: hiper fizikus (1624)
Dorien- Creative Commons License 2019.05.26 0 0 1626

Nem, de a nagynéném TM tanár. Az ex-férjével éveket töltöttek kint Hollandiában a TM központban, én pedig elég sok időt töltöttem velük és TM-es ismerőseikkel. Jó dolognak tartom, amíg az emberek meg tudják őrizni a józan eszüket és átlátnak a kultuszon. Sajnos nem az ilyen emberek szoktak odacsapódni.

Előzmény: tigristomi (1625)
tigristomi Creative Commons License 2019.05.24 0 0 1625

Dorien, Hiper fizikus, ti voltatok már TM hétvégén, vagy TM táborban?

hiper fizikus Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1624

beírtam az itteni keresőbe hogy ezot és 14 db találatot adot a topikokra

szerintem titkolják a semmit

Előzmény: Dorien- (1623)
Dorien- Creative Commons License 2019.05.11 0 0 1623

A meditáció lényege számomra, hogy szükség esetén visszataláljak a lelki középpontomba, elcsendesedjek, harmóniába kerüljek a környezetemmel, a természettel, az őseimmel. Megtaláljam a saját vágyaimat, saját érzéseimet, saját gondolataimat, a saját erőforrásaimat. Nincs rá mindig szükségem, de sokszor magától megtörténik, mielőtt egyáltalán eszembe jutna, hogy "most meditálok".

 

Szerintem a meditáció 2 és fél ezer évnél sokkal-sokkal régebb óta létezik, csak az őskori sámánok esetleg nem így nevezték, ha nevezték egyáltalán. Valójában csak egy kis része az ezotériának - az exoterikus (külvilág felé fordított) figyelem tudatos befelé fordításának és a külső-belső világ összehangolásának. Igen, létezik nyugati ezotéria is - jóslás, tarot, asztrológia, az európai mítoszok és legendák, a Biblia, a böjt, az imádságok - ami őseink és földrajzi-, kulturális elhelyezkedésünk által sokkal mélyebben gyökerezik bennünk, mint a keleti.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7km4EHgkQiw

Előzmény: tigristomi (1621)
tigristomi Creative Commons License 2019.04.30 0 1 1622

Nincs ezzel baj, hogy az életed részének érzed a TM-et. Csak árnyaltam, hogy hogyan lehet fokozni ennek az érzésnek az erősségét.

 

Én is az életem részének érzem, mondjuk én elég intenzíven elég sokáig foglalkoztam vele.

Előzmény: hiper fizikus (1620)
tigristomi Creative Commons License 2019.04.30 0 0 1621

A meditáció 2 és fél ezer éves (ebből a korból már vannak használható írások róla),
az, hogy új szavakat pakolunk köré, semmit sem változtat rajta.


Az, hogy a te szintedet hogyan értelmezed, ez a te egyéni dolgod.

Előzmény: Dorien- (1619)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.04.23 0 0 1620

Eltaláltad "nem élek a jelenben, és egy fantázia világban élek" . Ez baj ?

Előzmény: tigristomi (1618)
Dorien- Creative Commons License 2019.04.21 0 0 1619

Hallottad már azt a kifejezést, hogy "interiorizált tudás"?

 

"Belsővé tétel (interiorizáció): a szociális tanulás legmagasabb szintje. Az interiorizáció folyamatában már a modell nem játszik fontos szerepet. A viselkedésformák vagy értékek átvétele, azért történik, mert az egybevág az egyén saját értékrendszerével és így annak átvétele magában is jutalomértékű. Az átvett viselkedésforma, érték, vélemény stb. függetlenedik a forrástól, és szervesen beépül a személyiségbe, azaz belsővé válik." (Wikipédia)

 

Meditálni szinte bárhol lehet, ha adódik alkalom rá. Ellazítod magad, befelé nézel, figyeled a lélegzeted. Ez az imagináció lényege is. Tudatalatti tartalmak felszínre hozása, amikkel aztán dolgozni lehet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JkWzHZsx58k

 

Jobb mielőbb rájönni, hogy valami fontosért küzdesz vagy csak a saját Árnyékoddal harcolsz.

Előzmény: tigristomi (1618)
tigristomi Creative Commons License 2019.04.12 0 0 1618

Ha az életed részévé vált, akkor csinálod.

Hány éven keresztül csináltad ezeket?

 

Nekem ami az életem része, azzal foglalkozok, napi szinten, pl. a jógával, a meditációra is általában naponta szánok időt, mert az életem része.

 

Ha az életed része, de csak "szoktam volt" csináltad, akkor

vagy nem élsz a jelenben, vagy fantázia világban élsz.

 

Szerintem.

Előzmény: hiper fizikus (1617)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.04.11 0 0 1617

Én nem csak meditálni de jógázni is szoktam volt, ugyanis anyira az életem részévé váltak, hogy most ugyan külön nem csinálom ezeket, de a nap minden percében velem vannak .

Herold Creative Commons License 2019.04.11 0 0 1616

Mostanában nem. Csak akkor szoktam, mikor úgy érzem, hogy szükség van rá (a stresszoldás miatt).

Előzmény: tigristomi (1615)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!