Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12806

Tisztábban látunk, ha azt mondjuk, hogy az anyagnak mc^2 összenergiája van, és ennek része a mozgási energia. Einstein továbbá különbséget tett energiafajták között aszerint, amely valóban tömegként jelenihet meg ellentétben a mozgási energiával. Ilyen a kötési energia.

Kevered a szezont a fazonnal. Az hogy Einstein tépelődött, az m milyen értelemben tekinthető tömegnek, nem azt jelenti, hogy úgy gondolta volna, az m ebben a képletben állandó lenne, vagyis hogy egy rendszer összenergiája állandó lenne. Ha egy rendszerbe energiát nyomatunk, akkor nő az összenergiája, punktum. Na ez az, amit illik egy kisiskolásnak tudnia.

Előzmény: cíprian (12773)
mmormota Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12805

Mennyire kell c közelinek lennie?

Elég erősen vörösbe tolódott színképeket elemeznek távoli galaxisoról. Az, hogy vannak bennük egyáltalán vonalak, arra mutat, hogy az atomi szerkezetek megmaradtak.

Előzmény: cíprian (12804)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12804
Ez a rendszer a saját rendszerünk. Nem kell abszolút sebességben gondolkodni.
Egyébként ha átmész másik inerciarendszerbe, akkor hozzád képest más energiaszintre kerülsz, ezt se feledd el.

Elfogadnám az érvelésed, ha tudnál mondani olyan anyagszerkezetet, amelyik hozzánk képest közel fénysebességgel távolodik. Utoljára a kvarkleves volt ilyen, azóta láttál tán ilyent? :-)
Előzmény: mmormota (12801)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12803
Abszolút zagyvaság!
Előzmény: cíprian (12797)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12802
De a ds nem OLYAN!
Előzmény: Simply Red (12796)
mmormota Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12801

Próbálom részletesebben ugyanezt.

 

Az anyagszerkezet felbomlása rendszerfüggetlen.

Ha azt gondolod, van egy sebeség, ami felett az anyagszekezet felbomlik, akkor fenti miatt kell legyen kitüntetett rendszer, amelyhez képest ezt a különleges sebességet mérni kell.

Ha van ilyen kitöntetett rendszer, a specrel egyik axiomája nem áll.

A specrelre épülő egyéb elméletek, így a standard modell sem.

Előzmény: cíprian (12799)
mmormota Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12800

 Mosta részecskék információhalmazáról beszélek, amelyekben a kötéseket szintén részecskék közvetítik.

Egyik érthetetlen elképzelést a másikkal próbálod magyarázni.

Mi köze ennek bármihez?!

 

A SM egyik pillére a specrel. A specrelnek meg axiomája az inerciarendszerek egyenértékűsége. Ezek után valamiféle az SM-ből kiragadott részlettel akarod alátámasztani, hogy a vonatkoztatási rendszerek mégsem egyenértékűek?

 

 

Előzmény: cíprian (12799)
cíprian Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12799
Ne a newtoni fizikában gondolkodj, nem erről van szó. Mosta részecskék információhalmazáról beszélek, amelyekben a kötéseket szintén részecskék közvetítik.

Ha nem így, hanem egységes testnek fogod fel, akkor természetesen nincs entrópianövekedés a sebesség növelésével.
Előzmény: mmormota (12798)
mmormota Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12798

Tudjuk azt, hogy ha a sebességet megnöveljük egy inerciarendszeren belül akkor az entrópianövekedéssel és információvesztéssel jár, vagyis a test leépül.

 

Ez nem igaz.

Az rendben van, hogy zárt rendszer össz entrópiája növekszik, ha bármit csinálunk, pl. gyorsítunk egy testet. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyorsított testnek ettől bármilyen változást kellene szenvednie.

Az össz entrópia növekedés egy statisztikai valószínűségi tétel. Az adott esetben pl. benzint égetünk, hogy legyen energiánk a gyorsításhoz stb. Az elégetett benzin, a felmelegedett égésgázok stb. miatt lesz nagyobb az entrópia, nem úgy, hogy a kellően felgyorsított könyből eltűnnek a betűk... :-)

 

 

Előzmény: cíprian (12797)
cíprian Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12797
Hát igen ez nehéz kérdés, és én sem praktikusan adtam elő.
Kezdjük elölről. Az volt a dilemma, hogyha felgyorsítunk egy testet a fénysebesség közelébe, képes-e megtartani az anyagszerkezetét. Azt mondtam nem képes, de ezzel (egyelőre) egyedül maradtam.

Szóval amit írtál az helytálló, vagyis a fénysebességre való felgyorsításhoz az adott képleteddel valóban végtelen energia szükséges. Itt enyhén szólva pontatlan voltam.

De milyen feltétellel lesz végtelen, vagy igen nagy az energiabefektetés?
A nyugalmi energia mc^2, ha saját rendszerében áll a test. Ha egy másik, mozgó inerciarendszerből nézzük, akkor ehhez a rendszerhez képest meg kell őriznie az anyagszerkezetét, azaz nem szabad információt veszítenie. Tudjuk azt, hogy ha a sebességet megnöveljük egy inerciarendszeren belül akkor az entrópianövekedéssel és információvesztéssel jár, vagyis a test leépül. Azonban a testnek a másik rendszeren belül nincs információ vesztesége, hiszen anyagszerkezete változatlan és ebben a rendszerben sebessége nulla.

Tehát nem ugyanaz, ha a saját rendszerünkben nagy sebességgel megy a test, vagy pedig hozzákötünk egy koordinátarendszert, és ebben állónak tekintjük. A látszólagos entrópiakülönbséget helyre kell állítani, és erre kell a látszólagos energiát számítással korrigálni.

Látom egy kissé nyakatekert amit írtam, tény azonban, hogy nem ismerünk a mi álló rendszerünkben közel fénysebességű, de anyagszerkezettel rendelkező testet.
Előzmény: mmormota (12787)
Simply Red Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12796
Persze, hogy nem kell meggörnyeszteni, meggörnyül az magától, ha a ds olyan.
Előzmény: iszugyi (12795)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12795
A ds invariáns távolság definició ez egyetlen, ami szükséges a tér-idö szerkezetéhez. Ezt az invariáns távolságot az alapvetö kölcsönhatás definiálja ahonnan a c ered. A ds egyértelmüen megadja a távolságot két részecske között és a mezök két pontja között. Másra nincs is szükség a fizikában. (Nem kell a tért meggörnyeszteni!)
Előzmény: iszugyi (12794)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12794
A hossz és idö változást CSAK a fundamentális mezök fényében lehet igazán megérteni/megmagyarázni. Ezekböl CSAK az invariáns távolság ds^2 =dx^2+dy^2+dz^2 -(cdt)^2 vezethetö le. Ez egy Riemann féle metrika, semmi több és semmi más.
Előzmény: Mungo (12789)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12793
Igazad van mmormota! Nem léteznek lezárt rendszerek az univerzumban. Ezen túl a részecskék energiamegmaradása sem érvényes, mert a fundamentális mezök nem-konzervatívak! Nem létezik egy 'mozgásállandó' sem!
Előzmény: mmormota (12785)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12792
Légy szives írjál a Wikipédiához, hogy javítsák ki már azokat a marhaságokat, amiket a relativisztikus részecskeenergiáról még mindig szélesmellel leközölnek.
Előzmény: dhcp (12788)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12791
Légy szives írjál a Wikipédiahoz, hogy javítsák ki már azokat a marhaságokat, amiket a relativisztikus részecskeenergiáról még mindig szélesmellek leközölnek.
Előzmény: dhcp (12788)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12790
"Ha gyorsítasz valamit, akkor növekszik az energiája és vele arányosan m=E/c2 is. .... Persze m=m0/sqrt(1-v2), ahol m0 a nyugalmi tömeg (ami állandónak tekinthető)." ----- Mivel a c egységre mért sebesség v/c függvényeiröl van itt szó, tüntessük fel ezt és azt is, amit Te lapidáran 'nyugalmi tömegnek' neveztél és ami helytállóan a 'nyugalmi tehetetlen tömegnek' felel meg: m0 = m(v=0;i) = m(g)(1-delta)=m(g) - E(kötés)/c^2. Ezekböl tehát a következö áll elö: m(v/c) = m(g)(1-delta)/sqrt(1-(v/c)^2), = (m(g) - E(kötés)/c^2)/sqrt(1-(v/c)^2). Helyezzük be ezt a Te m= E/c^2-edbe, akkor valami érdekest, újat és néha helytállót kapunk ki: E(v/c) = (m(g)c^2 - E(kötés))/sqrt(1-(v/c)^2). Az m(g)c^2 és a E(kötés) állandóknak tekinthetö a Te m0-ád helyett. ---------- Mivel CSAK A NÉGY ELEMI RÉSZECSKÉNÉL E(kötés)= 0, CSAK EZEKNÉL jön ki az a 'hivatalos' einsteini formula, ami minden fizika könyben áll. Ezeknél, és CSAK ezeknél, egyenlö a nyugalmi tehetetelen tömeg a súlyos tömeggel. ------- Minden más részecskerendszernél ez nem érvényes. ------- Einstein elsikkasztotta a kötései energiát az energia-tömeg-ekvivalencia relációjában mert nem tudta, hogy létezik és hogy honnan ered a súlyos tömeg. Ö az m=m(i)=m(g)-t és a E=mc^2-et használta minden testre, ami nem helytálló. Az E(v/c) = (m(g)c^2 - E(kötés))/sqrt(1-(v/c)^2) egyenlethez csak azt kell még hozzáfüzni, hogy ez CSAK kötött összetett részecskerendszereke érvényes. És ha az összetett test megközelítöen fénysebességgel mozog, a formula jelentösége kétséges, mert az összetett test szétesik, mivel az ezt kitevö elemirészecskék köcsönhatása c-sebességgel propagál. Einstein az E=m c^2-énél, a kötési energia elsikkasztásával a súlyos tömeggel szemben, tette ezt és minden test kétfajta tömege egyenlöségét 'érvényessé', amiböl a 20. századi fizika káosza megszületett. A fenti energia-tömeg-ekvivalencia formula az instabil részecskéknél és a neutrínóknál (amikböl a sötét tömeg áll) még az itt megadott a kivitelezésben sem elfogadható. Itt különönálló elméletezések vezetnek a helytálló energia-tömeg relációhoz.
Előzmény: Gergo73 (12769)
Mungo Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12789

"De ha a sebességgel nőne a molekulák súlya, akkor változnia kellene,nem? Mert hogy egymásra is hatnának a molekulák és nem is kis mértékben."

 

Azt hiszem (nálam is) az okozz(ta)a a félreértéseket, hogy élesen meg kell különböztetni a relativisztikus hosszváltozást, az idő múlásának sebességét és a tömegnövekedést. A hossz, idő és tömeg sajátrendszerbeli értéke, múlása, független attól hogy mely másik rendszerből vizsgáljuk, viszont a relativisztikus effektusok koodinátarendszer függőek. Tehát a mért eredmények a megfigyelő és az objektum relatív sebességétől függ. Ezért úgy tűnik badarság azt várni a hozzánk képest v sebességgel mozgó objektum atomjaitól, hogy a saját rendszerükben másképp viselkedjenek, mintha nem néznénk oda, vagy éppen átmegyünk a "mozgó" objektum rendszerébe, és ezzel a trükkel "súlycsökkenést" idéznénk elő.

Az SR effektusait vissza lehet vezetni az egyidejűségek relatív voltára, csak ezt egy kicsit lassan látja be egyik másik emberke (ez rám is vonatkozik) de ha sikerül belátni, már nem is olyan rémesen bonyolult a dolog.

 

Előzmény: lxrose (12780)
dhcp Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12788
mmormota Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12787

A kinetikus energia így néz ki:

 

Ek = m0 * c^2 * ( 1 / sqrt ( 1 -  v^2  /  c^2) - 1 )

 

Ha a sqrt ( 1 -  v^2  /  c^2) mennyiséget a binom tétel fordítottjával hatványsorrá alakítod, szépen kijön a v<<c esetre Newton Ek = 1/2 * m0 * v^2 mozgási energiája.

Előzmény: cíprian (12782)
mmormota Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12786

Asszem, kezdek lassan rájönni, mi kevert meg...

 

Bármely leíró rendszerben számítható egy részecske energiája E=m*c^2 formában, a kinetikus energia ebből Ek = m*c^2 -  m0*c^2

 

Az energia kinetikus része a leíró rendszertől függ, oly módon, hogy m = f (v, m0).

 

Vagyis az m ebben a képletben a relativisztikus tömeg. Bármilyen m0-nál nagyobb értéket felvehet, és koordinátarendszer választás kérdése. Nem belső tulajdonság.

Előzmény: cíprian (12782)
mmormota Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12785

Természetesen most az einsteini felfogásról beszélünk, ahol zárt a rendszer, az energia mozgásállandó, és megmaradó mennyiség.

Ez meg már annyira félreértés, hogy nem is nagyon tudom elképzelni, mit tulajdonítasz szerencsétlen Einsteinnek. :-)

 

Miért zárt a rendszer? Milyen rendszer zárt?

Mi az, hogy mozgásállandó?

 

Előzmény: cíprian (12782)
mmormota Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12784

Az einsteini felfogás szerint amikor azt mondjuk, hogy mcc a nyugalmi energia, akkor nem különböztetjük meg az energiafajtákat, és ebben benne van a mozgási energia is.

 

Ez valamilyen félreértés.

 

Előzmény: cíprian (12782)
lxrose Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12783
Kedves Cíprian!

"Az einsteini felfogás szerint amikor azt mondjuk, hogy mcc a nyugalmi energia, akkor nem különböztetjük meg az energiafajtákat, és ebben benne van a mozgási energia is"

A nyugalmi energiában benne van a mozgási energia? A nyugalmi energia az m0*c*c Einstein szerint, nem így gondolod?
Előzmény: cíprian (12782)
cíprian Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12782
Úgy érzem most kevered a newtoni felfogást az einsteinivel.

A newtoni szerint a test belső energiával rendelkezik nyugalmi állapotban, és ezen felül mozgási energiája van.

Az einsteini felfogás szerint amikor azt mondjuk, hogy mcc a nyugalmi energia, akkor nem különböztetjük meg az energiafajtákat, és ebben benne van a mozgási energia is. Ekkor nem használjuk a nyugalmi és mozgási tömegeket.

Természetesen most az einsteini felfogásról beszélünk, ahol zárt a rendszer, az energia mozgásállandó, és megmaradó mennyiség.

Nem világos, milyen értelemben használtad az mcc nyugalmi energiát?
Előzmény: mmormota (12772)
lxrose Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12781
"Az nem nagyon megy, hogy az altrel ismerete nélkül, egyes félig ismert részeit kiragadva, megpróbálod ezeket összehozni más elméletek fogalmaival, aztán ebből próbálsz következtetni hogy mi fog történni. Véletlenül eltalálhatod, máskor meg nem.

Értelme nem sok van."

Akkor most vitázunk valamiről, vagy nem? Nem ezért vagyunk itt?
Előzmény: mmormota (12776)
lxrose Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12780
"Ha a gyorsítás hőmérséklet növekedéssel járna, a műholdak elpárolognának. Nézz utánna, a hőmérsékletet nem a tárgy kinetikus energiájából kapod, hanem a belső energiából, jelen esetben az adott objektum atomjainak egymáshoz viszonyított "rendezetlen" mozgásából. Ez pedig a gyorsítástól nem változik."

De ha a sebességgel nőne a molekulák súlya, akkor változnia kellene,nem? Mert hogy egymásra is hatnának a molekulák és nem is kis mértékben.
Előzmény: Mungo (12770)
dhcp Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12779
Észrevettem, azért nem írtam semmit. :)
Előzmény: lxrose (12778)
lxrose Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12778
Bocs dhcp, csak sorban haladtam hátulról!
Előzmény: dhcp (12744)
lxrose Creative Commons License 2005.11.07 0 0 12777
"Most megfogtál;) Természetesen tévedsz, de nem tudom megmagyárzni hogy miért..."

Mert nem a molekulák megfigyelőhöz viszonyított sebessége a hőmérséklet, hanem azok egymáshoz viszonyított sebessége. Vagyis a saját tömegközéppontjukhoz kell viszonyítani a sebességüket.
Előzmény: NevemTeve (12742)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!