Keresés

Részletes keresés

Hozol90 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 270

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! :)

Még lehet majd lesz pár kérdésem, akkor ha nem probléma segítséget, infokat kérnék tőletek. 

Köszönöm a felajánlást, idegenvezetőt egyelőre nem szeretnék felbérelni, de más segítsége elfogadok, így megköszönném az ajánlást :)

Zsozsó 72 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 269

Ha gondolod tudok ajánlani egy Örményországban,pontosabban Jerevánban lakó illetőt,aki tökéletesen beszél magyarul,ő jól ismeri az országot,sőt szokott idegenvezetést is vállalni,de sajnos autója nincs.Talán Ő tud túrázással kapcsolatban is segíteni.

Előzmény: Hozol90 (267)
W.L. Creative Commons License 2016.01.19 0 1 268

Na akkor par valasz sajat tapasztalatbol. ;-)

 

1, Mennyire drága az étel, ital Örméynországban?

 

Mint mar a topiktars is irta, nem draga.

A te koltsegveteseddel gondolom kerulod az ettermeket es az alapvetok (kenyer, sajtok, felvagottak) bevasarlassra szoritkozol inkabb.


2, A marsutkáról olvastam, hogy Örményországban még olcsóbb mint Grúziában és a magyar közlekedéshez képest rendkívül olcsó. Én kb egy 10 napos túrát tervezek (Kutaiszi-Tibiliszi-Jereván-Jereván 50 km-es körzetében lévő látnivalók-Aragac-Kazbeg) ez kijöhet-e 30 ezerből?

 

Nagyon, nagyon szukos!

A legolcsobb szallasforma a kiado szoba helyieknel, ez 10 $/€ tobbnyire. Satrazassal csokkentheted a koltsegeket, meg esetleg coachsurfing es hasonlo oldalakon keresgelhetsz ingyenszallast.

Es akkor ez meg csak a szallas...


3, Mennyire népszerű a stoppolás és a vadkempingezés?

 

A stoppolasert szerte a volt szovjet orszagokban (gondolom a balti allamokat kiveve) alapbol fizetni szokas kb s marsrutka arat. Kulfolditol neha nem kerik illetve fogadjak el a penzt, de alapbol mindig illik felajanlani. En csak olyan utvonalakon stoppoltam, ahol marsrutka es busz nem vagy csak ritkan volt, ilyen helyeken tobbnyire az elso kocsi felvett, de a vegen mindig felajanlottam a fizetest amit vsgy elfogadtak, vag nem.

Vadkemping a hegyekben nem gond, falvakban es varosokban nyilvan furcsa lenne. En is vittem satrat, de vegul alig hasznaltam, kiveve gruz nemzeti parkokban ahol ingyenes volt a satrazas.


4, Úgy olvastam, hogy a marsutkával el tudok jutni a főbb látnivalókhoz. Ez valóban így van? A költséget a kezükön mutatják vagy honnan tudom meg (Oroszul sajnos nem tudok)?

 

A fobb latnivalokhoz mindenkepp mukodik.

Ami a szamokat illeti, szerintem inkabb tanuld meg ezeket oroszul!

Az alap szuksegleteket amugy is erdemes lenne oroszul megtanulni, es vinni egy kis utiszotart is.

Es azert inkabb oroszul mint ormenyul, mert az oroszt Gruziaban is hasznalhatod.


5, Ha pl az Aragacot szeretném megmászni, tudok-e ott bérelni helyi túravezetőt?

 

Nem voltam, es szerintem a forumrol mas sem, de mas turazohelyeken ahol jartam (Gruziaban) mindenhol voltak vezetok.


6, Szükséges-e bookingon és egyéb oldalakon szállást foglalni vagy elég ott?

 

Abszolut nem szukseges es az olcsobb szallasok, haznal kiado szobak nincsenek is fennt a neten joreszt.

Előzmény: Hozol90 (267)
Hozol90 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 267

Uraim!

 

Köszönöm a válaszokat és ha kérhetem ne essünk egymásnak, akár egy akár több napot töltöttünk Örményországban :)

Én minden információ morzsának örülök, főleg úgy, hogy ha a tapasztalataitokat írjátok le :)

Zsozsó 72 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 266

Az előző esetben is ugyanígy történt,hogy maga tesz megjegyzéseket másokra,én ,és kénytelen vagyok védekezni.Kár hogy azt nem tette fel ide,na mindegy.Nem egy  hanem 2,5 napot voltam Jerevánban,de azért az arra elég,hogy a legfontosabbakat kitapasztalja.És nem azért voltunk csak annyit,hogy kipipáljuk hogy ott is voltunk,hanem sajnos csak ennyire volt időnk szabira menni.Bár tehetném ,hogy hetekre elmehetnénk.Azért is megyünk az idén,hogy megint próbáljunk valami mást is megnézni.Szerintem inkább Ön is próbáljon konkrétumokkal segíteni a kérdezőnek mint hogy mindig velem foglalkozik! 

 

Előzmény: W.L. (265)
W.L. Creative Commons License 2016.01.19 0 0 265

Jobban is teszed ha nem kommentalod, hiszen a becsmerles ugyeben elen jartal mar regen pl itt:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135346910&t=9138176

 

Mellesleg nyilvan magam sem 50 eve jartam Ormenyorszagban, ellenben 2 ottani uton sikerult 1 jerevani napnal kicsit tobbet latnom az orszagbol.

Na mindegy, gondolom igy is alapos tapasztataid vannak az orszagban valo kozlekedest, turazast es szallasugyeket illetoleg. ;-)

Előzmény: Zsozsó 72 (264)
Zsozsó 72 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 264

Nem is kommentálom a másokat becsmérlö szavait!Gondolom ha eddig ilyen volt,már nem is akar megváltozni.Szerintem mindenki el fér ezen a fórumon,nem csak maga.

Előzmény: W.L. (262)
Zsozsó 72 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 263

Örményországba itthonról nehogy eszedbe jusson cipelni csomó ételt italt mint egyes magyarok.Gruzia kicsit olcsóbb mint itthon általában minden,de Örményország még olcsóbb.A marsrutka ára röhejesen olcsó,meg úgy általában minden közlekedési eszköz,vonat,metró,de még a taxi is.Pl.Tbilisziben és Jerevánban is metrót használtunk városi közlekedésre átszámítva 60 forint egy menet és annyi megállót mész amennyit akarsz.Jerevánból akarsz túrázni,Kazbeg az Grúziában van ám,nem Örményországban.!Stoppolást mi nem próbáltuk,de állítólag felveszik a stoppost csak gyakran kérnek érte pénzt.Jerevánbol el tudsz jutni a főbb látnivalókhoz marsrutkával,csak Jerevánban legalább 10 kissebb busz állomás van,és minden látnivalóhoz másik beszállításról tudsz eljutni.Jerevánbol szerintem kihagyhatatlan Echmiadzin,Khor Virap,Garni,Geghard.Ezek közel vannak a fővároshoz.Szállást mi mindig foglalunk itthon,de igazából nincs sok turista amúgy is lehet találni szállást.Pl.nekünk is volt nem egyszer hogy a taxis kérdezte van e szállásunk mert tudna ajánlani.

Előzmény: Hozol90 (261)
W.L. Creative Commons License 2016.01.18 0 0 262

Pont egy olyan forumozot kerdezel, akinek abbol allt Ormenyorszag, hogy 1 napra atugrottak Gruziabol Jerevanba azt az orszagot is kipipalni, es a fovaroson kivul semmit nem neztek meg. ;-)

Előzmény: Hozol90 (261)
Hozol90 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 261

Először is köszönöm, hogy segítesz! Igazából rengeteg kérdésem lenne, megpróbálom a lényeget megkérdezni:D

1, Mennyire drága az étel, ital Örméynországban?

2, A marsutkáról olvastam, hogy Örményországban még olcsóbb mint Grúziában és a magyar közlekedéshez képest rendkívül olcsó. Én kb egy 10 napos túrát tervezek (Kutaiszi-Tibiliszi-Jereván-Jereván 50 km-es körzetében lévő látnivalók-Aragac-Kazbeg) ez kijöhet-e 30 ezerből?

3, Mennyire népszerű a stoppolás és a vadkempingezés?

4, Úgy olvastam, hogy a marsutkával el tudok jutni a főbb látnivalókhoz. Ez valóban így van? A költséget a kezükön mutatják vagy honnan tudom meg (Oroszul sajnos nem tudok)?

5, Ha pl az Aragacot szeretném megmászni, tudok-e ott bérelni helyi túravezetőt?

6, Szükséges-e bookingon és egyéb oldalakon szállást foglalni vagy elég ott?

 

Előre is köszönöm! Még lehet lesz kérdésem de ezek a legfontosabbak :)

Előzmény: Zsozsó 72 (260)
Zsozsó 72 Creative Commons License 2016.01.17 0 0 260

Szia.Mi tavaly májusban voltunk Gruziábol Örményországba marsrutkával.Tbilisziből az utazás ára 30 lari és 300 km.Reggel 8-ra van mondva az indulás,de mi majdnem 9-kor indultunk Tbilisziből és Jerevánba délután 3-ra értünk ki.A marsrutka az Ortachala bus stationröl indul.Mindenképp legolcsóbb megoldás a marsrutka.Mi újra megyünk az idén májusba Örményországba.Ha van kérdésed árakról vagy bármiről szívesen segítek.

Előzmény: Hozol90 (258)
W.L. Creative Commons License 2016.01.16 0 0 259

Igen, Lonely Planet.

Abbol neten pdf formatumban megvehetned csak az ormeny reszt is, de szerintem erdemesebb a teljes konyvet megvenni mindharom orszagrol.

Előzmény: Hozol90 (258)
Hozol90 Creative Commons License 2016.01.16 0 0 258

Az Lp útikönyv pontosan mit takar? Lonely Planet? Én leső körben csak Örményországba szerettem volna menni, de aztán találtam egy blog leírást akik Kutaisziből mentek át Örményországba és megtetszett ez a lehetőség (filléres marsutka buszozásról nem beszélve, itt kb ilyen 500-1000 forintokról volt szó:D). Nagyjából 10 napos utat terveztem, de amint jobban belemélyedek egyre több Örmény látnivalóról szerzek tudomást (főleg természeti látnivalóról, mely engem jobban vonz:D), így nehéz lesz belesűríteni mindet, főleg, hogy szeretném megmászni az Aragacot :D + Nem lenne rossz Grúziában a Fekete-tengerbe fürödni:D Természetesen ha kíváncsiak vagytok megírok ide minden tapasztalatot ha összejön az utazás:D 

Előzmény: W.L. (257)
W.L. Creative Commons License 2016.01.14 0 0 257

Marsrutka vagy busz, ami.epp megy akkor es onnan ahol keresed.

En emiatt sosem stresszelek elore, valami mindig akad. Detto, hogy mennyibe kerul a jegy, ez egyszeruen sosem volt szerintem jelentos tetel a Kaukazusban. Vedd meg a LP utikonyvet, az jo kepet nyujt az arakrol (is).

Remelem osszejon az ormeny utad es irsz majd rola, mert sajnos az indexes forumozok jo resze csak 1 napra ugrik at Gruziabol Jarevanba, hogy Ormenyorszagot is kipipalja, pedig annal azert sokkal tobbet er az orszag. Mondom ezt ugy is, hogy szerintem Gruzia az erdekesebb. Turazasra plane, hiszen ott a Kaukazus fo vonulata.

 

Előzmény: Hozol90 (256)
Hozol90 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 256

Tisztelt W.L!

 

Köszönöm válaszod!

Gondolom a marsutka a legjobb és a legolcsóbb megoldás itt az országok közötti ingázásra:)

Előzmény: W.L. (255)
W.L. Creative Commons License 2016.01.12 0 0 255

Termeszetesen megeri mindket orszagot megnezni, legalabbis ha eleg idod van rajuk. Sot, szerintem Gruzia szebb, erdekesebb is Ormenyorszagnal! ;-)

Amugy nem biztos, higy kozvetlen Tbiliszi-Jerevan utban kell gondolkodni, hiszen Tbiliszi felol erkezve meg joval Jerevan elott ott van pl a Debed-kanyon, Ormenyorszag egyik fo attrakcioja.

Előzmény: Hozol90 (254)
Hozol90 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 254

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nyáron tervezek egy Örményországi túrát, főleg a természeti értékek, illetve a történelmi helyszínek miatt. Eddig úgy voltam vele, hogy Varsóból repülök el Jerevánba. Jereván lett volna a központ és onnan indultam volna el minden felé busszal (főleg túrázni). Viszont olvasgattam itt a fórumot, hogy Tibilisziből van járat Jerevánba. Sajnos a neve nem jut eszembe ez a régi szovjet matruska vagy mi lehet a neve. A kérdésem arra vonatkoznak, hogy szerintetek megéri így e, hogy Kutaisi-Tibiliszi-Jereván-Túrák, vagy elég nekem csak Jereván és Örményország?:D Továbbá Tibiliszi-Jereván busznak az ára érdekelne!

 

A segítséget előre is köszönöm!

kuskidávid Creative Commons License 2015.09.08 0 0 253

10 napig Grúziában használt 2012-es kiadású Lonely Planet Georgia, Armenia & Azerbaijan útikönyv eladó 6000 forintért, átvehető Budapesten. Ha valakit érdekel, akkor erre az emailcímre írjon: davidkuski@gmail.com

Dávid

Nyúltelep Pohárszék Creative Commons License 2015.06.22 0 0 252
Köszi szépen!
Kenny___ Creative Commons License 2015.06.22 0 0 251

Igy van, igy van, 3 honapra bepecsetelnek, aztan annyi.

Előzmény: Zsozsó 72 (250)
Zsozsó 72 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 250

Mi közúton mentünk Grúziából Örményországba 1 hónapja.Ki kellett szállni az autóból odamenni a fülkéhez.Odaadtuk az útlevelet,átlapozta,a török pecsétnél csóválta a fejét de nem kérdezett semmit bepecsételt és már mehettünk is.Tehát magyaroknak egyáltalán nem kell semmilyen vízumot igényelni szabadon lehet utazni,ha jól tudom kb.2 éve szűnt meg a vízumkényszer.

Előzmény: Nyúltelep Pohárszék (249)
Nyúltelep Pohárszék Creative Commons License 2015.06.22 0 0 249
By the way, Örmény vízumot hogyan lenne a legjobb intézni? Repülővel érkezve Visa-on-arrival, vagy igényeljek e-vízumot? Mik a tapasztalataitok?
W.L. Creative Commons License 2015.06.22 0 0 248

Dilijanban nem voltam, igy nem tudom erdemileg kommentalni.

De szerintem Debed, szukseg eseten Alaverdiben vagy a nagyobb Vanadzorban megszallva, meg inkabb utba esik a gruz hatar fele/felol.

Szevannal a fo latnivalo ugye maga a to, es a Szevan varosanal maganal partjan allo Sevanavank kolostor. Gondolom berelt kocsival vagy tobb idot ott toltve tobb is beleferhetne. De bevallom, nekem (is) sokkal jobban bejott osszessegeben Gruzia (es Azerbajdzsan is), igy Ormenyorszagban nem neztem szet tul alaposan. Ha ti tobbet lattok ezekbol a helyekbol, majd irj roluk!

Előzmény: Nyúltelep Pohárszék (247)
Nyúltelep Pohárszék Creative Commons License 2015.06.21 0 0 247
Köszi minden infót!

Lehet, hogy pl a Debed így nehezen férne bele. De! Mit gondolsz (ööö...gondoltok! Mindenki segítségének nagyon örülök) - szóval mi a helyzet Dilijan-nal? Szépeket olvastam róla, de elég lutrinak tűnik, lehet, hogy felesleges lenne ott megszállni?

Azért is kérdezem, mert akár mehetnénk onnan is másnap Tbilisibe? Vagy ez túl vad ötlet. Taxival a határátlépés felejtős, ugye?

És ha már.... Sevan-tó egynapos: ti hogyan terveznétek, mi a 'must see' (mondjuk oda vissza Jerevánból/ba)?

W.L. Creative Commons License 2015.06.21 0 0 246

Marsrutkak kb ugy mukodnek mint a csorobb azsiai orszagokban a buszok. Vagy van egy kituzott indulasi ido, vagy nincs, de tobbnyire igyekeznek megtelve elindulni. Ha Tbiliszibol jerevani marsrutkaval mennetek csak a Debed-kanyonig, talan vegig kell fizetni. Kerdezzetek ra. En nem boronddel hanem hatizsakkal utaztam, es Debedbol Tbiliszi fele vegul egy teherauton kotottem ki. Itt jegyeznem meg, hogy arrafele az ilyen "stoppolas" a kozlekedes szerves resze es nem automatikusan ingyenes, hanem elvar(hat)jak a marsrutka tarifa lepengeteset. Hogy delutan meddig vannak marsrutkak Jerevan fele, azt mielobb kerdezzetek meg ott helyben.

Ha nem berelt kocsival mentek mindenhova, akkor nemi rugalmassagra bizony szukseg lesz arrafele!

Az olyan hosszabb utvonalon mint Jerevan-Akhaltsikhe azert nyilvan nincs annyi marsrutka mint kozelebbi helyekre, tehat erre jobb elore rakerdezni.

Előzmény: Nyúltelep Pohárszék (245)
Nyúltelep Pohárszék Creative Commons License 2015.06.21 0 0 245
Köszi a válaszokat!

Most itt kérdezem, de ugyanezt Grúziára értve is kérdem: sok helyen jártam már a világban, de Marsrutka terén bizonytalan vagyok. Hogy is megy ez? Legfőképp most szorítkozzunk az alább említett útiterv-részlethez: Tbilisziben felszállok reggel, aztán kézzel-lábbal (csekélyke - már-már semmi az orosztudásom, angol, német, kéz, láb áll rendelkezésre, meg egy LP :)) elmagyarázom, hogy a debedi régióközpontban kívánok leszállni, majd taxi? Délután van marsrutka dögivel? És azon hely (bőrönd is!) ? Visszafelé ugyanígy jöjjünk (buszállomásról Jerevánban)? Van itt valami menetrend?
Előzmény: W.L. (244)
W.L. Creative Commons License 2015.06.21 0 0 244

NytPsz:

 

Itt vannak akkor megjegyzeseim a gruz topikba irt kerdeseidre.

 

A debedi kolostorokat taxival par ora alatt meg lehet nezni. Leszalltok a regio kozpontjat jelento kisvarosban, ott a taxisok mar tudjak mi erdekli a turistakat es kinalnak egy "csomagarat" az osszes fontosabb kolostor felkereseseert. Ha megtetszik a kornyek es inkabb maradnatok egy ejt, szallas is lesz, spec az en taxisom mindjart ajanlott szobat sajat otthonaban is. Amugy meg delutan huzhatnatok tovabb Jerevanba.

En ezt ellenkezo iranyban tettem meg igy.

 

A Jerevan kornyekere irt terved jo, az osszes fontosabb hely benne.

 

Szevanban en anno megszalltam, de alighanem belefer egy napba is.

 

Ha odafele Tbiliszibol a Debed-kanyonon, vissza Gruziaba Vardzia fele mentek, es meg Szevant is utba ejtitek, akkor az idokeretetekhez kepest egesz sokat lattok Ormenyorszag eszaki reszebol!

En inkabb igy csinalnam, mint repulovel.

 

Az osszes ideirt javaslat korai kelessel es indulassal mukodik!

W.L. Creative Commons License 2015.04.24 0 0 243

En Agdamot kihagytam, epp eleg nyomaszto kisertetvaros volt Susa is, raadasul latszott, hogy ott egy valaha tenyleg szep, tortenelmi varost sikerult romhalmazza tenni.

De az en szememben meg maga Sztepanakert is bizarrul kihaltnak tunt.

Azert egy impozans, jokora regi ormeny kolostort (Gandzashar) is meg lehetett nezni, nem mintha olyasmi Ormenyirszagban nem lenne eleg.

Az idavezeto ut is szinte kisertetiesen kihalt tajon vitt at.

Előzmény: Kenny___ (242)
Kenny___ Creative Commons License 2015.04.23 0 0 242

Ormenyorszagban szerintem a legnagyobb veszelyforras a permanensen benyomott ruszki tiszt, aki azt hiszi, meg mindig a Szovjetunioban van. Tapasztalat beszel belolem. :)

 

Egyebkent Tatev gyonyoru, ha valaki Karabahba megy, akkor mindenkeppen erdemes (szerintem visszafele uton) megallni egy ejszakara. Maga Karabah nem nagy eresztes (mar a kornyekhez kepest), igazabol csak a szurrealitasa miatt eri meg atmenni. Az egyetlen tenyleges "latnivalo" az Aghdam, de az meg kurva szomoru tortenet (Szusival egyutt, bar ott meg elnek legalabb emberek). Soha nem fogom elfelejteni, ahogy egy Wunderbaumos szaogsitasu kockaladaban Vlagyimir uvoltette a Boys Boys Boys-t, mikozben lassan gurultunk a romok kozott...

Előzmény: W.L. (239)
W.L. Creative Commons License 2015.04.17 0 0 241

Videken a szallas leginkabb kiado szoba csaladoknal.

Neha, nepszerubb helyeken, ezek mar kinottek magukat rendes kis panziofelesegge.

A varosokban ugye vannak szallodak is, melyek olcsobbja meg szovjet korabeli kovulet.

Az elobb irt napi koltseg nyilvan az also hatar, figyelembe veve, hogy a videk olcsobb a varosoknal.

Előzmény: Ciripke1 (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!