Keresés

Részletes keresés

gytam Creative Commons License 2007.09.25 0 0 50

Szia!

Nálunk a fiam zenél, most készül konziba. Ő naponta gyakorol, de még fel sem merült, hogy elől hagyta a hangszerét. Ő is Amatival játszik (most kezd a tanára nyomást gyakorolni rám, hogy kellene új hangszer, Buffet, vagy Leblanc).

Ő 1 éve használ Vandoren fúvókát (5RV líra). Nála is ég és föld volt a különbség, ahogy itt írták mint egy új hangszer. Talán még neked nem késő, de az a jó, ha több fúvókát kipróbálsz. Nálunk ez úgy zajlott, hogy tanára lerendelt 3 db-ot és abból választották ki a megfelelőt. Elég nagy hallható különbség volt közöttük.

Nád. Kezdetben Rico Royallal, aztán Vandorennel játszott. Most kikötött a Steuer Advantage nádnál, ez is ég és föld a Vandorenhez képest. (Sokkal egyenletesebb minőség, több jó nád egy dobozban.)

 

 

Előzmény: csurakos karesz (44)
Macskapecér Creative Commons License 2007.07.02 0 0 49

Minden fújás után gondosan szárazra kell törölni valamilyen jó nedvszívó textil anyaggal (pl. bolyhos vileda), akkor is, ha csak 10 percet fújtál, de utána szerintem bezsírozva és összerakva állványon simán tarthatod, ha mondjuk naponta vagy kétnaponta fújsz. A nádat óvatos megtörlés után tedd vissza a tartójába, hogy ne hullámosan száradjon meg. Velem is előfordul, hogy inkább elöl hagyom, vettem hozzá állványt. Ja, igen. Az összerakott állapotban való tárolásnak két hátránya van. Az egyik, hogy helyi viszonyoktól függően porosodik, a másik meg hogy ha nem tudod biztonságos helyen tartani, egy véletletlen baleset, vagy egy figyelmetlen családtag, gyerek, kutya, akárki leverheti, vagy felboríthatja, amitől megsérülhet a hangszer, eltörhet a fúvóka, stb. Az állvány praktikus és az esztétikai élmény sem elhanyagolható, a táska meg jobban védi a hangszert. Végül is ennyi a lényeg. :-)

 

k-

Előzmény: Jókai út 27 (48)
Jókai út 27 Creative Commons License 2007.07.01 0 1 48
Az lenne a kérdésem, hogy a napi gyakorlás után a hangszert érdemes széthuzogatni és a dobozába úgy eltenni, vagy maradhat egyben huzamosabb ideig?
Előzmény: Macskapecér (47)
Macskapecér Creative Commons License 2007.06.15 0 0 47

De ne felejtsd el, hogy vámot és áfát kell fizetni utána. Ha jól tudom, a csomagban küldött, vásárolt cuccokra nem érvényes a vámmentes keret.

Ha meg tudod beszélni az eladóval, hogy ingyenes árumintaként küldje, akkor nem kell utána fizetni. Sajnos erre mondjuk az Amazonon előforduló legtöbb kereskedőnél nincs lehetőség, max. ha Ebay-en veszed, és valami kis kereskedőtől.

 

A német és osztrák Ebay-t is érdemes megnézni, ha több cuccot, vagy többen vásároltok egyszerre, akkor oszlik a postaköltség is. Fizetni Paypallal a legtöbb eladónál lehet, ilyenkor még a banki átutalás költsége sem terhel, mert sima bankkártyás vásárlásnak minősül. Postáztatni DPD-vel kell, ilyenkor nem ér hozzá a magyar királyi posta mocskos kis keze.

 

Körte

Előzmény: Jókai út 27 (46)
Jókai út 27 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 46
Szvsz a Rico cuccok a legkedvezőbb ár/értékarányúak. Nekem jó tapasztalataim voltak vele. Amit nemrég vettem észre hogy pl. az USA-ban, ahol gyártják hihetetlenül olcsók. Pl. egy oboanád 6 dollárba kerül plusz a postaköltség/shipping cost ami kb 4 dollár egy darab esetén. Noha a postázás elég rizikós a Magyar postával...
Sőt, ha valaki 10-es csomagolást vesz akkor csak 40 dollár és 7 dollár a shipping, azaz egy nádra kb 1500 huf jön ki. És a magyar kereskedők ezt adják utána 4 ezer huf-ért el.
Előzmény: csurakos karesz (44)
Macskapecér Creative Commons License 2007.06.13 0 0 45

Szia!

 

Gratula a szerzeményhez. :-)

 

Fúvókából mindenképp a stílusodnak megfelelőt válassz. Nekem kezdőként Vandoren B40 Profile 88 van, és mikor észrevettem, hogy a régi szorítóm már az első alkalommal megkarcolta, vettem hozzá egy Vandoren bőr szorítót is. Szerintem egyébként ez a legnagyobb előnye, mármint hogy nem tesz kárt a fúvókában. Persze, biztosan van a hangszer hangjában is érezhető hatása. Azt pl. már én is észreveszem, hogy a háromféle (kétféle bőr és egy fém) szorítólap között van némi különbség. Szerintem egyébként dögös a bőr szorító, egy csavaros, így könnyű feltenni, levenni, és nekem a hangja is jobban tetszik, kicsit lágyabb, mint a régi fémmel volt.

 

Nádból is Vandorent használok, próbáltam Rico Royalt, de nem tűnt olyan nagyon jó minőségűnek. Persze a mostaniakat is mindig meg kell egy kicsit csiszolgatni, mert túl durva a felületük, és gyakran előfordul, hogy a tanáromnak le is kell szednie belőlük, mert egyenetlenül vágják a gyárban.

 

Az biztos, hogy amikor lecseréltem a régi fúvókát, úgy éreztem, hogy egy új hangszert kaptam, akkora volt a különbség a kettő között. Egyébként én is éppen a felújításon gondolkodom, de kicsit bonyibb a helyzet a polírozáson és a párnacserén túl, mert ha már szétszedik, érdemes volna a billentyűk nikkelezését ezüstre cserélni, de ez elég nagy költség így együtt.

 

Ha még gondod van a hangszereddel, akkor tudok hangszerészt, aki lelkiismeretesen fog vele bánni.

 

Körte

Előzmény: csurakos karesz (44)
csurakos karesz Creative Commons License 2007.06.12 0 0 44

Sikerült azt az Amatit megvennem, amin tanultam!

 

Szeretném viszont kicserélni a fúvókáját, mert már eléggé viseletes (karcos belülről, és lehet, hogy nekem szélesebb nyílású kéne a 2es nádhoz).

 

Szóval: Biztosan a Vandoren lesz a Beszt off. (mivel ez a legdrágább magasan, meg hát az "A" márka) - 20.000Ft környékén.

 

Aztán Amati, meg Rico Royal (ez a kettő kb. egy árkategória) - 5000ft környékén.

 

Mi a véleményetek a Rico Royal- ról? Jó, vagy elmegy, vagy az amatival egy szintú, vagy jobb?

 

(ezt megint megkérdeztem szép magyarosan)

 

Másik kérdésem: a bőr szorító mivel másabb (jobb) a fémnél? (gondolom azért mert egy kicsit rugalmasabb és jobban veszi a szorításerősség változtatást)

Érdemes egy ilyenbe beruházni?

 

Utolsó kérdésem: Ha fúvókát cserélek, akkor érdemes esetleg egy generálfelújítást is, vagy nem lényeg...?

 

Üdv!

 

Várom válaszaitokat!

 

Csurákos Karesz

Jókai út 27 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43
Most meg jól megtörtem kiváló Humboldt márkájú soft nádamat. Annyira kis vékonkák ezek a nádak hogy elég egy apró mozdulat, valamihez kissé odaütni, máris annyi, s ugrott párezer ft.
Jókai út 27 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 42
2000-, HUF.
Nem vettem, mert nem illeszkedik. Átalakítások szükségesek a parafánál. Nem valami márkás Krebs vagy Humboldt, hanem egy magyar vállalkozás terméke. Az oboanád meg számomra nem valami jó, elég kemény és ugyan a magas hangokat kiválóan visszadja, de mivel még kezdő vagyok szeretnék halkabban zenélni, s a mélyebb tartományokban maradni.
Viszont elég sok könyv van, hogyan lehet a nádakat saját magunknak megcsinálni. Valószínű hogy a profi zenészek otthon vagdossák a kívánt nádat.

Előzmény: PETYUS (40)
Macskapecér Creative Commons License 2007.05.31 0 0 41

Itt is nézzetek körül nád ügyben.

 

Körte

PETYUS Creative Commons License 2007.05.30 -1 0 40
Hogyér' adják? Lehet, hogy nekem is kellene a töröksípomba.
Előzmény: Jókai út 27 (39)
Jókai út 27 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 39
Azt nem tudom, de ahogy tapasztaltam a tanulás első időszakában (nálam még később is) csupán a hangszer egyszerű megfúvása is igen jelentős technikai alapok elsajátítása után lehetséges, s talán ezt egy robosztusabb nád elősegítheti.
De lehet kipróbálom, holnap megyek a Dohány utca melletti üzemelő hangszeres fickóhoz s veszek egyet fagottnádat.
Előzmény: PETYUS (38)
PETYUS Creative Commons License 2007.05.29 0 0 38
Vajon dörzsöltebbek fagottnáddal is kifújják az oboa magasabb hangjait?
Előzmény: Jókai út 27 (37)
Jókai út 27 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 37
Hahó!

Időközben nem sokat jutottam előre az oboatanulásban. A helyes nád beszerzése fél évet tartott, mivel szaküzletekben egyféle keménységű van, holott mint a klarinétnél legalább 10 féle létezik. Mostmár döcögve de mennek az egyszerűbb dalocskák. nme lehet összehasonlítani mennyire nehezebb rajta játszani mint egy klarinéton.
Olyat hallottam a dörzsöltebbek fagottra való náddal játszanak, mert sokkal egyszerűbb. Nem próbáltam.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PGzOJBeig_k" target="_blank">Ezen a felvételen</a> a nagymester Heinz Holliger Mozartot játszik. Döbbenetes milyen lazán dolgozik.
Előzmény: Macskapecér (36)
Macskapecér Creative Commons License 2007.05.22 0 0 36

Szia!

 

Én figyelem a topicot, de sajnos nem vagyok szakértő. Ha gondolod, akkor kérdezd meg a tanáromat, ő biztosan tud Neked segíteni a választásban. Levélben küldöm a címét.

Az biztos, hogy a műanyag hangszerről mindenképp lebeszélnélek. Nekem egy régi Rudall-Carte fa hangszerem van, és még úgy is, hogy nincs felújítva, hallhatóan szebb a hangja, egy műanyaghoz képest. Arról nem is szólva, hogy egészen más egy fa klarinétot tartani, mint egy műanyagot. Sokkal jobb érzés tisztogatni, nézegetni, játszani rajta. De ez egy kicsit már szentimentális megközelítés. :-)

 

Az biztos, hogy ha a nagyobb nevű márkák közül szeretnél választani, akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlni. Ha nem tervezel komolyabb zenei karriert, akkor érdemes megfontolni egy használt, de felújítható darab vásárlását.

 

Örülök, hogy végre valaki idetalált. :-)

 

Körte

Előzmény: csurakos karesz (35)
csurakos karesz Creative Commons License 2007.05.22 0 0 35

Sziasztok!

 

Még kezdő klarinétos vagyok, most állok hangszervásárlás előtt. (kb. 4 éve tanulok... magamtól egy kölcsön hangszeren.) A hangszer egy "Százlábú" Amati Luxus. Kis próblémája, hogy az alsó regiszter és a felső hangjai eltérőek. (Fújok egy fisz- t fent, utána megnézem a zongorához az alsóbb fisz- t és nem passzol..., mélyebb lesz). Ez a hangszer hibája, vagy csak kizárólag fújástechnika.

 

Tanácsot szeretnék kérni, mi a véleményetek a következő márkákról:

 

Amati, Selmer, Leblanc, Roy Benson. (A Selmer meg a Leblanc tudom hogy kb. az autó közül a Mercedeshez meg a BMW- hez lehetne hasonlítani)

Műanyag klarinétot érdemes venni?

Mennyivel másabb a hangja, mint a rendes fának?

 

Előre is köszönöm válaszotokat (remélem nem sértek meg senkit a tegeződéssel)

 

Üdv. csurákos Karesz

 

Ui.: Remélem, attól, hogy már egy éve kihalt ez a fórum, még nézegeti néhány hozzáértő zenészféle...

Macskapecér Creative Commons License 2006.07.11 0 0 34
Szia!

Én február tizedike óta tanulok. Úgy látom, hogy Te teljesen profi vagy. :-) Remélem találsz tanítványt, mert az eddigi kutakodásaim alapján nem egyszerű dolog tanítványt találni. Mintha mindenki érdektelen volna a zene iránt.

k-
Előzmény: klarinétdani (32)
Macskapecér Creative Commons License 2006.07.11 0 0 33
Szia!

http://www.musicteacher.hu/index.htm

Nézz körül itt. Az én tanáromat Botz Istvánnak hívják, de az oldalon találsz oboatanárt is. Nyugodtan kérdezz tőlük, nagyon segítőkészek. :-)

k-
Előzmény: Jókai út 27 (31)
klarinétdani Creative Commons License 2006.07.07 0 0 32

Sziasztok!

 Nem akar valaki klarinétozni tanulni?

Ha igen: venterdaniel@t-online.hu

Jókai út 27 Creative Commons License 2006.07.06 0 0 31

Igen, még így öregen is gyönyörű hangszer. Szívesen felvenném a kapcsolatot a tanároddal, mert szeretnék elkezdeni megtanulni rajta játszani. Noha ez elég kemény diónak ígérkezik, leírások alapján nem egyszerű hangszer.

Az interneten találtam egy honlapot, ahol egy japán fickó lépésről lépésre leírja az oboa megismerését. http://oboe.webseason.net/ A gond hogy már két éve nem frissíti, és mailokra sem válaszol.

Tudni lehet Magyarországon kb hányan játszanak ezen a hangszeren? Klarinéton gondolom nagyságrendekkel többen.

Előzmény: Macskapecér (28)
saxi1982 Creative Commons License 2006.07.01 0 0 30

ja még azt elfelejtettem, hogy keresném Karl Leister úrral a négy Spohr klarinétversenyt cd-n.

Köszi a segítséget.

A fene az illegális pofámat:)

saxi1982 Creative Commons License 2006.07.01 0 0 29

Kedves klarinétosok!

 

Ha lenne valakinek valamilyen Molter klarinétverseny (5db) kottája, esetleg hangzóanyaga ezekről cd-n, kérem írjon,felvenném vele a kapcsolatot.

Köszi

Macskapecér Creative Commons License 2006.06.19 0 0 28
Szia!

Kicsi képen is nagyon szépnek néz ki! Már csak azért is, mert látszik rajta, hogy nem két perce reszelték valamelyik távol-keleti gyárban bakeliltből. :-)

Sajnos úgy tűnik, hogy nemcsak oboások, de klarinétosok sincsenek erre. :-(

Ha esetleg valmilyen infó kellene a hangszeredről, vagy kellene, aki felújítja, akkor - ha gondolod - megkérdezem a tanáromat, hogy tud-e segíteni. :-)

Körte
Előzmény: Jókai út 27 (27)
Jókai út 27 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 27

Oboások vannak errefelé?

 

Az indexen nem találtam ilyen topikot.

Nemrég jutottam hozzá egy felújítás előtt álló jó öreg Ammon Kaltofen hangszerhez.

 

 

 

Macskapecér Creative Commons License 2006.02.19 0 0 26
Köszi, rákerestem, de ha figyelmesen megnézed a találatokat, akkor mindegyikben fuvoláról van szó, elvétve említenek klarinétot, és akkor is csak listaszerűen.
Egyébként én is erre a következtetésre jutottam, 1955-ben felvásárolta őket egy másik cég, utána nem gyártottak ezen a néven.

Pecér
Előzmény: pulbrich (25)
pulbrich Creative Commons License 2006.02.17 0 0 25
A gugli egy mázsa cikket előhoz, ha rákeresel, főleg régi hangszerek adás-vétele kapcsán. A cég szerintem már nem él.

--péter
Előzmény: Macskapecér (24)
Macskapecér Creative Commons License 2006.02.12 0 0 24
Sziasztok!

Jaj, de jó, hogy megtaláltam ezt a topicot. Úgy látom mostanában nincs nagy forgalom, remélem azért idetalál még valaki.

Szóval kezdő vagyok, túl az első órán. :-)
Találtam egy Rudall-Carte Bb klarinétot, fa testtel, és nem nagyon találok semmit a hangszer jelenéről. Ti tudtok róla valamit? Azt tudom, hogy angol, nagy múltú manufaktúra, de ennél többet nem találtam. Segítsetek lécci!

Köszi,
Macskapecér
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.05 0 0 23
sziasztok

meg tudjátok mondani, hogy a kispál és a borz -szívrablás c. számában pontosan milyen típusú fúvós hallható?

kevin4 Creative Commons License 2005.12.22 0 0 22
Sziasztok! Hangszert bérelnék Januártól pár hónapig. Azaz, ha valaki kölcsönadná az övét, havonta fizetnék érte. Ár megegyezés szerint. Fúvóka, nád van. A topikba is vagy az email címemre - mbv@freemail.hu - is válaszolhattok. Hálás lennék, sürgős. Köszi.
zmuda Creative Commons License 2005.09.30 0 0 21
ha klarinét,akkor Burai Károly(3+2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!