Keresés

Részletes keresés

atti1975 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7701

Szia,

 

Abban igazad van, hogy sok minden kulturáltabb volt, mint most. Azonban a Kádár rendszer "belenevelte" az embereket, abba, hogy legyen kicsinyes, pitiáner, irigy, továbbá a "majd csak lesz valahogy" hozzáállást. Gyerekkoromból emlékszem, hogy bár mindenki köszönt az utcán, de képmutatás volt az egész, mivel a háttérben egymást jelentgették fel vagy intrikálták a másikat. A panelba beköltöztetett emberek akkor is igénytelenek voltak a környezetükre. Ha vmi probléma volt kijött az IKV és megcsinálta, a parkokat pedig az önkormányzat ( tanács ) rendben tartotta. Sajnos ezen rétegek nem igazán fogják fel, hogy mi történttörténik.

 

Előzmény: Fürtöske (7700)
Fürtöske Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7700

Már megint sz@rxik a netem, és megelőztek a válasszal.

 

Én elmondhatom magamról, hogy végig éltem a Kádár rendszert. A jó, és a rossz dolgokkal együtt. Nem védem, mert voltak bizony hibái, nem is akár milyenek. De nekem nem voltak problémáim általánosan a rendszerrel, sem a rendfenntartókkal.

Lehet, hogy egyesek most azt mondják, mert megalkuvó vagyok. Hidegen hagy!

 

De azt biztosan tudom elmondani, hogy áltanosságban sokkal tisztábbak voltak az utcák, összahasonlíthatatlanul normálisabb volt a közlekedés (igaz, kevesebb kocsi volt), az emberek pedig odáig fajultak elvetemült állapotukban, hogy köszöntek egymásnak az utcán, és néha még képesek voltak megállni beszélgetni is. A szomszédokról már nem is beszélve, akik rendszeresen járogattak egymáshoz dumcsizni.

Emléxem, mikor még kicsi voltam, azért nem szerettem egy időbe a közértbe menni apámmal, mert legalább 10-15 ismerőssel találkoztunk útközben, és mindig kellett köszönni. Mert ha elfelejtettem, olyan tockost kaptam fatertől, hogy csak úgy koppant. A szemetet meg eleinte azért nem mertem eldobni az utcán, nehogy valaki ismerős észrevegye. Mert majdnem mindenki ismerős volt. Arról nem is beszélve, hogy ma már nevetségesen hangzik, de bizony, akkoriban a rendőr is megbüntette azt, akit meglátott szemetelni (ma már egyesek még a rendőrt is beperelnék, feljelentenék ilyesmiért, mert a szabadbunkóságukban, a szabad akármilyükben korlátozza őket, megakadályozza, hogy szabadon süllyedjenek állati szintre).

 

Szóval, összegezve: Nem a Kádár-rendszer hibás azért, hogy most bunkók az emberek. A rendszerváltás nagy szabadság-ígérete egyesekben azt a szabadságérzetet váltotta ki, hogy most már mindent meg engedhetnek maguknak. És sajnos nagyon sokan ezt adják át, ezt tanítják a gyerekeiknek is napjainkban.

 

 

Előzmény: DegeneraBocsinka (7697)
Okezsoke Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7699
Na. Nem szép, vagy nem szabad. összekvertem, így meg nem jó.
Előzmény: Okezsoke (7698)
Okezsoke Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7698
Igazából nem értek egyet egyikőtökkel sem :-) Mármint nem hiszem, hogy most nagyon rossz az élet, viszont többeknek rossz, mint régen. Nem kívántam bal-jobb politikai vitát szítani, csak arra próbáltam utalni, hogy minden kifejezést le lehet degradálni, csak nem feltétlenül korrekt. Az meg szerintem hülyeség, hogy a Kádár rendszer miatt szemetelnek. Pl. a gyermekkorom abban a rendszerben telt, és nem dobtam el soha semmit mert a szüleim azt mondták nem szép szabad. Azóta is tartom magam ehhez. Ennyi.
Előzmény: Fürtöske (7696)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7697

Tudod, én lelkes fiatalemberként éltem meg a rendszerváltást, ezért akkoriban mindent elutasítottam, ami az előző rendszerhez tartozott. Tagadtam az egészet, ahogy az egy kamaszhoz illik.

Aztán szép lassan változott a véleményem, és végül eljutottam oda, hogy tökéletesen megértettem a szüleimet, amikor 100% nosztalgiával emlékeztek, és visszasírták a Kádár-rendszert.

Ettől függetlenül én, akinek életkoromból kifolyólag semmi jót nem adott az előző rendszer, igenis haragszom, amiért ellopták tőlem az igazán jó élet lehetőségét. Mert semmivel sem tartom magam alábbvalónak, mint egy hasonszűrő német vagy norvég fiatalember, aztán meg lehet nézni, hogy hogyan él ott egy ugyanazt a hivatást űző ember...

 

A másik, amiért haragszom a Kádár-rendszerre, az a porli-örökség. A szocializmus forradalmi alapokon keresett magának identitást, ezzel együttjárt, hogy szétverték a társadalom addigi önszerveződéseit, és helyébe rakták a saját, diktatórikus képződményeiket. Nézz meg egy német kisvárost: ott senki nem dobja el a szemetet, egyrészt mert így nevelték, másrészt mert ezzel kihívná maga ellen a közösség haragját. De mivel Magyarországon nincsenek ilyen közösségek, így nincs is meg ez a társadalmi kontroll.

Előzmény: Fürtöske (7696)
Fürtöske Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7696

Ezt a "nagy bátorságot" a soraidból merítettem, mert úgy érzem, hogy minden hibát a Kádár-rendszernek tulajdonítassz be.

Igaz, hogy nem lehet 40 évet összehasonlítani 15 évvel, de azért csak 15 év telt el "demokráciában".

'90 óta szabadok vagyunk, és azóta csak mindig rosszab, és rosszab a helyzet, már lassan összeségében a Kádár-rendszernél is rosszabb.

 

Előzmény: DegeneraBocsinka (7695)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7695

'gelt!

 

Mivel az, hogy miként néz ki, és mi történik, vagy nem történik a kerületben, zömmel tömény politika, nehéz kihagyni belőle épp a politikát. Vagy lehet, de az struccpolitika. (Na tessék, még ebben is politika van. :)))   )

 

Ezt pedig - "A Kádár-rendszerben nem kellett viselkedni, csak politkailag megfelelni, ezért a szocializmusnak csúfolt proletár-diktatúra tömegekben nevelte ki a prolikat." - úgy értem, hogy a rendszer az akkor politikailag korrekt magatartást követelte meg az emberektől, amibe nagyon sok minden beletartozott, de a klasszikusan polgári magatartás például nem. Sőt, kifejezetten veszélyes lett volna a polgári értékrendet képviselni.

 

 

Azt írod: veled (mármint velem) elhitették, hogy a demokrácia így meg úgy. Nem értem, miből gondolod, hogy nekem nincs önálló véleményem, és csak úgy el lehet velem hitetni bármit. És azt sem értem, hogy honnan veszed a bátorságot, hogy azt írd: nekem jobban tetszik a bűnözők, szélhámosok, csalók demokráciája. Nem tetszik.

De azt sem fogom elfelejteni, hogy épp a Kádár-rendszer miatt tartunk ott, ahol tartunk. És hogy az elvtársak ellopták tőlünk a lehetőséget, hogy úgy élhessünk, mint például az osztrákok. Mert az a demokrácia azért már jobban tetszene, gondolom neked is.

Előzmény: Fürtöske (7694)
Fürtöske Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7694

*reggelt!

 

Már megint feleslegesen kezdtek politizálni!!!!

Nem ártana ezt a topikot ettől békén hagyni, főleg, ha ekkora szamárságokat mondtok, és nagyfogalom-zavarba szenvedtek.

Be vagytok Ti is indulva, mert jönnek a választások?????

 

OFF!

DegeneraBocsinka

 

- A Kádár-rendszerben nem kellett viselkedni, csak politkailag megfelelni, ezért a szocializmusnak csúfolt proletár-diktatúra tömegekben nevelte ki a prolikat. -

 

Ugye ezt valójában nem komolyan gondoltad, csak úgy leírtad !!!

 

Csak röviden:

 

A Kádár rendszerben "nem mehettél sehova", "nem csinálhattál semmit", csak dolgoznod volt lehetőséget, sőt, kötelező volt (emléxel!: KMK). Viszont tudtad előre, hogy holnap, vagy a jövő héten lesz mit enned neked is, meg a családnak is, lesz hol aludnod, tudsz venni a gyerekeidnek ruhát, még akkor is, ha csak konfekció-ruha volt igazán, iskoláztatni tudod a gyerekeket, stb.

 

Most a nagy demokráciában "teljes" szabadságban élsz, legalább is látom, ezt már veled elhitették. Mindenre van lehetőséged, de főleg arra, hogy az emberi méltósághoz való jogod teljes tudatában szabadon túrkálhass a lakótelepi kukákban, miközben valójában a csalók, szélhámosok, bűnözők demokráciájában élsz, függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van hatalmon.

 

Gondolom, neked az utóbbi tetszik!

ON!

 

Talán hagyjuk ezt a politikát más topikokra!!!!

 

DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7693

Off:

Ezzel ideológiai bajba keverednél, mert mostanság épp Gyurcsány Ferenc emlegeti és isteníti a polgárokat... :)

On

 

Az igénytelen magatartás az igénytelen rendszer öröksége. A Kádár-rendszerben nem kellett viselkedni, csak politkailag megfelelni, ezért a szocializmusnak csúfolt proletár-diktatúra tömegekben nevelte ki a prolikat. És ez nem a munkásembereket jelenti, hanem egy máig élő magatartásformát. Nem értem, hogy jön ide az aktuálpolitika?

Előzmény: Okezsoke (7692)
Okezsoke Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7692
Ezzel az a baj, hogy sokak szerint mást jelent. Pl. milyen dolog lenne, ha azt mondanám: a polgár az, aki véres szájjal újraszámlálást kiabál, meg hidat foglal nyugdíjasokkal, megállás nélkül kommunistázik. Kb. ilyen alapon lehet a prolit szemetelőnek bélyegezni. Azért, mert valaki dolgozik, nem "vállalkozó", vagy értelmiségi, nem biztos, hogy az anyja nem nevelte belé, hogy nem dobáljuk el a szemetet.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7691)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.09 0 0 7691

Én a prolit magatartásformának tartom, ami független az anyagi helyzettől. Aki eldobja a szemetet az utcán, aki nem szedi föl a szart a kutyája után, aki befújja az utolsó slukkot a buszba, stb, stb, stb, gondolom nem kell részleteznem, hogy mire gondolok. Ők a Kádár-rendszer egyik legsúlyosabb öröksége. Még ha visszataszítónak is tartod, hogy néven nevezem őket.

 

Előzmény: www.arvai.hu (7690)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.10.09 0 0 7690
Nem vóna jó, ha háború alakulna ki családi házban lakók és lakótelepiek között.
Mindekét lakóhelyen vannak problémák és jó dolgok is.


Viszont a prolizásodat eléggé visszataszítónak tartom. A bunkóság ma általános. Ha tipizálni kell, akkor én inkább az újgazdagok körében keresném a tahókat. Illetve dehogy keresném. Előjönnek ők maguktól is.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7684)
cucu Creative Commons License 2005.10.09 0 0 7689
Ja, kifelejtettem, hogy egy normális új lakás ára megegyezik egy használt családiház forgalmi értékével...
Előzmény: DegeneraBocsinka (7687)
cucu Creative Commons License 2005.10.09 0 0 7688

Mondom egy csöndes helyen...

 

Már ki is néztem a környéket: Árpádföldön egy néhány éve épült lakópark volna, esetleg szóba jöhet még a Centenáriumi ltp. is. Utóbbinak az az előnye, hogy saját fűtése van -konvektoros- így annyit fűtesz vagy nem fűtesz amennyi tetszik.

Előzmény: DegeneraBocsinka (7687)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7687
Lakáscsere? Benne vagyok. :)))
Előzmény: cucu (7686)
cucu Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7686
Sőt, én már rájöttem, hogy fele ennyi gondom lenne, ha lakásban laknék. Nem tartom kizártnak, hogy ha egyszer végkép ráunok, veszek egy csöndes helyen egy társasházi lakást és elfelejtem az összes eddigi bosszúságomat.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7684)
cucu Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7685

A "prolik" itt is leteszik névjegyüket, amikor erre haladván a kocsiból kidobják a hamburgeres tálcát, a sörös dobozt meg a cigaretta dobozt. Igaz, van köztük olyan, aki elötte összecsavarja...

 

Nézd, ez más mérce. Ha egyszer kiadtál uszkve 25 MFt-ot azért, hogy nyugodtan élhessél, nem örülsz annak, ha néhány olyan emberrel összeakadsz, akik nem maguk dolgoztak meg a házukért, hanem pl. örökölték, vagy éppen a mai napig sem ők a tulajdonosok hanem a szüleik. Ezeknek ugyanis merőben más a mércéjük. Nem is értik, miért probléma az neked, ha tőlük a te házad lábazatára folyik az esővizük, vagy miért baj az, ha a kutyájuk a házad környékén végzi el a dolgát, vagy ha éppen rendszeresen a te házad elé parkol a terepjárójával, tönkretéve nálad a füvet, miközben neki is ugyanakkora helye van, csak arra vigyáz, vagy miért nem tetszik neked, ha egész hétvégén betont tör, stb. stb. stb.

Én megdolgoztam a házamért, sőt, még az idős szülőmről is gondoskodom, nem csoda, ha érzékenyebb vagyok, hiszen a bőrömön tapasztaltam, mennyire nem volt könnyű idáig eljutni. Ők ebből kimaradtak.

üdv

Előzmény: DegeneraBocsinka (7684)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7684
Nem hiszem, de szívesen elcserélném a lakótelepi problémáimat családi házas problémákra.  És szerintem nem vagyok ezzel egyedül. :)
Előzmény: cucu (7683)
cucu Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7683

Osztom a tapasztalatodat.

 

Viszont egy valamire reagálnék: nehogy azt hidd, hogy a kertes házban lakók élete felhőtlen.

Előzmény: DegeneraBocsinka (7679)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7682

És akkor mi történne?

Előzmény: Blindmouse (7681)
Blindmouse Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7681
És ha lenne itt pláza, akkor jönne ide ezek mellé még az összes plázatúrista.. a környező kerületekből is ide vándorolnának..
Előzmény: DegeneraBocsinka (7679)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7680

Közréi = köztéri.

 

 

Előzmény: DegeneraBocsinka (7679)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7679

Pardon?

 

 

A lakótelep tele van alkesz prolikkal, akik már kora reggel itt hőzöngenek a garázskocsmákban.

A szomszédos parkban hajléktalanok laknak, sajnos minden második nap velük kell együttbuszoznom.

Nincsenek közréi kukák, így a sok büdös proli ott dobja el a szemetét, ahol épp eszébe jut.

A konténereket viszont félóránként föltúrja vagy egy cigány, vagy egy csöves különítmény, aztán ha jön egy kisebb szelecske, máris zacskókban úszik az egész lakótelep.

A házak között játszótereket nem lehet használni, mert a kutyatulajdonosok ideszaratják a panelban tengődő ebeket.

A lakótelepi utak egyébként már Romániában is kínosak lennének, akkor lyukak tátonganak mindenfelé, persze az illetékesek cselekvés helyett egymásra mutogatnak.

 

Akkor hova is szokna az aljanép? És miféle aljanép?

 

Én elhiszem, hogy aki ücsörög a családiházas övezetben, a kis kertjében napozva, az kurva jól érzi magát. De akkor legalább ne oktassuk már ki azokat, akik a kevésbé szerencsés helyeken szívnak, és joggal elégedetlenkednek.

 

 

Előzmény: Blindmouse (7678)
Blindmouse Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7678
Mert ideszokna a csőcselék, az aljanép..
Előzmény: DegeneraBocsinka (7674)
BoGar Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7677
Jó hogy mondod a játszótereket. Bizony azokat is rendbe rakták Keresztúr több részén is. Bekerítették, zárhatóak, hogy kutyákkal ne lehessen bemenni.
Előzmény: www.arvai.hu (7672)
BoGar Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7676
Bocs, ez csak Keresztúr volt. Mert ő újságból tájokozodik, onnan tudja milyen fejlődések is történtek/történnek majd. Nem baj, hogy az emlékezet csalhat.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7671)
BoGar Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7675
Olyan magánvállakozás, mely azért rengeteg pénzt kap az államtól.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7669)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.10.08 0 0 7674

Én pedig ökrös szekérrel szeretnék járni...

 

Most komolyan, itt a lakótelep fölött egy kurva nagy üres placc, úgy néz ki, mint a köpedelem. Itt lett volna ugye a Flamingó Center. Tiszta Balkán az egész. Miért lenne baj, ha épülne egy bevásárlóközpont mozival, hogy hétvégén se kelljen bemenni a városba a "faluból"?

Előzmény: www.arvai.hu (7672)
msebubu Creative Commons License 2005.10.07 0 0 7673
Tengermelyen egyetertek...
Előzmény: www.arvai.hu (7672)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.10.07 0 0 7672
Nem is tudom. Én nem is szeretném, ha fejlődne. Minden messze van, mindentől messze vagyunk. De nekem ez így a jó.
Azt persze nem bánnám, hogyha a meglévő dolgokat rendbe tennék. Pl. az utakat, iskolákat, üzleteket, játszóteret stb.
De ne épüljön itt több lakótelep. Se visszintes, se függőleges! Ne legyen több bevásárlóközpont, ne épüljenek be a most kihasználatlanul álló volt TSz földek.
Ez egy falu. Nem akarom, hogy város legyen belőle.
Előzmény: DegeneraBocsinka (7671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!