Keresés

Részletes keresés

Schenouda Creative Commons License 2021.10.27 0 3 15971

A Válogatott rénhíreim Klimától: az egy nagyon olvasmányos könyv. Kicsit Ráth-Végh könyveire is emlékeztet, az odavetett fanyar humorú megjegyzései miatt is. Megéri elolvasni még annak is, akit annyira nem érdekel a finnugor-világ története.

Előzmény: Annaem (15966)
Schenouda Creative Commons License 2021.10.27 -2 1 15970

Nem tudom, mi van ezzel a Vénusszal. Havonta változik a története. Kíváncsi lennék, hogy mit írnak majd róla 50 vagy 100 év múlva.

Előzmény: Törölt nick (15964)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.27 -2 1 15969
Annaem Creative Commons License 2021.10.27 -1 2 15968

  

  

  

  

Annaem Creative Commons License 2021.10.27 -1 1 15967

   

   

Annaem Creative Commons License 2021.10.27 -2 1 15966

 

Tiszteletben tartom ezt a véleményt. 

A mai tudomány számára talán használhatatlan, mindazonáltal ezek is az emberiség örökségét gazdagító történeti források. 

 

A tudományt elfelejtve viszont boldogan olvasható objektív tények és igen: legendák is, de eddig sem féltünk a mítoszoktól. 

 

Még néhány részlet al-Garnáti írásaiból: 


Víszún túl terül el a Júrá néven ismert ország, a Sötétség Tengere partján. Náluk nyáron a nappal olyan hosszú, hogy a kereskedők szerint a nap negyven napig le sem bukik. Télen viszont az éjszaka hasonlóan hosszú. A kereskedők mesélik, hogy a Sötétség [földje] közel terül el, s Júrá népe rendszeresen bemegy a Sötétségbe, kandelábereket víve magukkal. Ott egy hatalmas fához érnek, akkora, mint egy falu, rajta hatalmas állat, amelyről úgy mondják, hogy madár. Mindenféle árucikkeket visznek magukkal, amelyeket aztán külön-külön letesznek, ismertetőjelekkel ellátva, majd hazatérnek. Később újra visszamennek, s ott olyan portékákat találnak, melyekre országuknak szüksége szokott lenni. Minden ember talál valamit a saját portékája mellett; ha megtetszik neki, hazaviszi; ha nem, úgy fogja a saját áruját és otthagyja a másikat, anélkül, hogy ezzel bárkit megsértett volna. Azt azonban nem tudják, kik is azok, akikkel kereskednek.

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az ember az arab kalandor említette faóriásban ne ismerje fel a finnugor népek ősmítoszainak „égig érő fáját”.


Az utazó ámulva említi, hogy az itt élő emberek télen „lapokat tesznek a lábaikra, melyeknek a hoszsza egy öl, szélessége pedig arasznyi. Az eleje és a vége kicsit felemelkedik a földtől, míg a közepén külön hely van a láb számára. Van rajta egy lyuk, melybe erős bőröveket illesztenek.” Ezután hosszasan leírja, nyilván a déli népek okulására, hogyan síznek a „sötétség országának” jámbor lakói. Elidőz még a „hegynél nagyobb halnál”, melyet a Teremtő ad e tengerparti népeknek eleségül, akik aztán kardokkal szabdalják ki a húst a partra vetett állat testéből. Itt még az a csoda is megesik néha, tudósít al-Garnáti, hogy a halóriás füléből hirtelen kilép „egy piros orcájú, fekete hajú, vastag combú, csodaszép asszony”. Hozzáteszi azonban, hogy ő ilyet nem látott, csak a helybeliektől hallott róla. Elcsodálkozik még azon is, hogy az itteni emberek „világoskék szeműek, hajuk, mint a vászon, fehérbe hajlik”, némelyikük vászonruhát visel, mások cobolyprém bundát. Továbbá „ecetszerű, savanyú árpalevet isznak, mert ez felel meg forró vérmérsékletüknek, s ez esik jól a hód- és szürkemókushúsra meg a mézre, amivel táplálkoznak”.

 

Üdítő  újdonságként népünk egyik csoportjának származását a Nilus környékére teszi. 

Ennek kapcsán eljuttatott egy klassz könyvhöz Klima László : Válogatott rénhíreim, ezt hajnalban 140 oldalon át nem tudtam letenni. Ebben további forrásokat, utazókat  is említ. 

Tapasztaltam, hogy az arabok buták, rasszisták, dehát az ő aranykoruk már leáldozott és a mi földrajzi felfedezőink, utazóink sem említhetők egy napon a modern kor szülötteivel. 

 

"  Ha a tudományos megközelítés útját választjuk, akkor el kell utasítanunk az érvek helyett használt "felületes középkori hazudozók, nagy mesemondók" lealacsonyító közhelyeket.  "

 

Írt még lebegő oszlopokról, óriásokról is, az "ádita óriások" csontjairól. ( Tudomány: ez hülyeség, "csakis a mamut csontokat nézhette annak a kerge mór. )
Becsempészek még ide egy linket: 
http://csontmester.hu/es-a-tobbi/antropologiai-erdekessegek/

 

Előzmény: Longvale (15963)
construct Creative Commons License 2021.10.27 -2 1 15965
Előzmény: Törölt nick (15964)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.27 0 1 15964
Longvale Creative Commons License 2021.10.25 -1 3 15963

A középkori arab "történetírók" és "útleírók" - a sokkal korábbi görög és római társaikkal ellentétben -, nagy részükben használhatatlanok a mai tudomány számára.  Pld. a piramisokat leírók közt gyakorlatilag egy (!) található az egyiptológusok szerint, akinek leírása ma is használható (a középkori arab térképek teljesen értékelhetetlenek).

Ez az útleírás talán a híres Sir John Mandeville 14. sz.-i orvos útleírása hasonlítható, aki még az elképzelt és nem is létezett János pap országában is járt. Ő is találkozott fejetlen emberekkel:

https://nepszava.hu/3042828_janos-pap-kitalalt-orszaga

 

 

Előzmény: Annaem (15962)
Annaem Creative Commons License 2021.10.25 -2 2 15962

 

Sok évvel ezelőtt megjelent újságcikket hoztam, a Magyar Nemzet hévégi magazinjából ollóztam.

Ezek füzetbe vannak ragasztva, így inkább bemásolom ide két részben. 

 

 

Abu-Hámid al-Garnáti bolyongásai a Sötétség tengeréig

A huszadik század közepéig csak kósza utalásokból tudtak a történészek az andalúziai születésű arab világutazóról, Abu-Hámid al-Garnátiról. 1953-ban aztán egy madridi könyvtárban megtalálták elveszettnek hitt művét, a Murib an baad adzsáib al-Magribot ( A nyugat országainak néhány csodájáról). Azonnal kiderült, hogy ez a titokzatos mór a középkor egyik legjelentősebb világutazója volt, aki nemcsak Észak-Afrikában, a Közel - és Közép - Keleten járt, de bebarangolta a XII. századi Magyarországot és Bizáncot éppúgy, mint a Volga meg az Oka forrásvidékét, ahol többek között finnugor rokonaink éltek és élnek részben mind a mai napig. Sőt eljutott a Sötétség Tengeréig, vagyis az északi Jeges-tengerig, és utazásairól élvezetes krónikában számolt be. 


Ahogy az általában a középkori világjárók esetében lenni szokott, a mi kalandorunkról sem könnyű eldönteni mi az, amit valójában látott és amiről csak mások élménybeszámolója nyomán ad hírt. A "tudósok tudósa", ahogy egy korabeli méltatója nevezte, Abu-Hámid ibn Abur-Rabí Abdar-Rahim ibn Szulaimán ibn Rabí al-Kaiszi al-Andaluszi al-Garnáti sejkként mutatkozik be a nyájas olvasónak.

 

 

Elmondja, hogy Spanyolországban, az Andalúziai-félszigeten született, al-Garnátá városában, vagyis Granadában. Szülőföldje néhány csodájának - a "hét alvó ifjú barlangja", a rézváros, a tengeri szörnyek - bemutatása után a Földközi-tengeri szigetekre vet egy-egy pillantást, ahol alighanem szemtanúja lehetett az Etna egyik látványos kitörésének, majd Észak-Afrika taglalására tér rá.

A piramisok mellett beszámol a szudáni fejetlen emberekről, a Sokoszlopú Iram városáról, továbbá a Szanaa körül élő "félemberekről". Adatai itt nehezen értelmezhetők. "Sokoszlopú" antik városok találhatók a környéken, a "félemberek" tán pigmeusok lehetnek, de hogy kik volnának a "fejetlen emberek", nem tudható. 

 

A Kaukázustól a Kaszpi-tenger felé utaztában beszámol a Baku környéki "kátránylelőhelyről", az éjszakát lángjaikkal aranyszínűre festő olajforrásokról, a tenger két regés szigetéről: az egyiken kígyók hemzsegnek, a másikon láthatatlan, ám annál zajosabb dzsinnek.

  

(...) Ellátogat Derbent szent helyére, ahol a hős Maszlama kardját őrzik, felkeresi a "Jutalmak Forrását", amelyből éjszaka is nappali fény árad, találkozik továbbá a tudós emírrel, aki beszéli a lakzán, tabalán, filán, zakalán, haidák, gumík, szarir, alán, zikihkárán, továbbá az arab, a török és a perzsa nyelvet. (...)Innen észak felé kanyarodik, betoppan a kazárok birodalmába, és hosszan elidőz a Volga torkolatvidékénél található Szakszin városában, "ahol negyven guz tőrzs él".

"Ez az ország rendkívül hideg - írja. - Az említett folyóban sokfajta hal él, amelyekhez hasonlókat a világon sehol sem láttam még. Az egyik hal olyan súlyos, mint egy jól megtermett férfi, a másik meg egész tevényit nyom, de vannak közöttük kis halak is, melyekben nincs sem szálka sem a fejében csont, nincsenek fogai, olyan mintha báránycomb lenne, megtöltve csirkehússal..."

 

Al-Garnáti a földnek ezen a viszonylag északra eső vidékén egyik ámulatból a másikba esik. Sem az itteni lombos fák, sem a fenyők nem ismerősek számára, a vizek halairól és az erdei-mezei állatokról már nem is szólva. Beszámol még a folyók -számára szintén ismeretlen- téli befagyásáról, a faházakról, ahol a lakosság áttelel, a "dzsinnek építette folyókról", vagyis a Volga számolatlan mellékvizéről, valamint a "színes hóról", ami alighanem só lehetett, s amit hajón szállítanak még északabbra, azaz Bulgáriába - nem tévesztendő össze a mai Bulgáriával! -, ahová később maga is eljutott. 

  

Aventinus Creative Commons License 2021.10.25 0 6 15961

Innentől fogva akkor térjünk vissza a témához.

Hogy a moderáció így meg úgy, vagy a másik user így meg úgy, azt tessék topikon kívül hagyni, mert törölni fogom.

Longvale Creative Commons License 2021.10.24 -3 3 15953

Nem vagyok ellene semmilyen vitának. Elképzelhető, hogy szeretek is vitatkozni.

Viszont egyáltalán nem szeretném, hogy ez valami vitafórummá züllene le.

Elképzelhető lenne, hogy semmit nem vezetnék elő, hanem bedobálna valaki aktuális linkeket vagy hasonlókat (valami új elméletről vagy új leletről a régészetben), és azon vitatkoznánk.

Így semmi értelme itt elővezetni bármilyen (saját) elképzelést, ha utána azon kellene folyamatosan vitatkozni. Nincs is rá így szükségem, hiszen ott a Titkos Történelem oldal.

Még az is lehet, hogy én csesztem el. Már rég alaptani kellett volna a témának sokkal megfelelőbb fórumot vagy klubbot.

Most azonban már nem tudom, hogy "forum" vagy "klub" tekintetében az Indexen csak olyat lehet létrehozni, amiben állandó viták mennek (lehet ez nekik a jó), most ezek szószerint "vitafórumok" vagy létre lehet hozni olyat is, amiben egyszerűen beszélgetni lehet, hasonszőrű emberekkel? Mivel ezek gyakorlatilag ártatlan témák (Atlantisz és hasonlók), tehát nem politika, holocaust, abortusz, bevándorlás, stb., amikben már anyázzák egymást, s a ki nem ért velük egyet, azt eltanácsolják, esetleg hozzon létre egy ellentétes topicot, fórumot, klubot, ahol szövegelhetnének a másik csoport ellen, de nem volnának összeeresztve.

Csak a tüntetésekre hivatkozom: ott is különválasszak a két tábort, hogy azok messze elkerüljék egymást. Ha valaki nem ért egyet az egyik tüntetés szellemével, szónokaival, s direkt oda megy zavart kelteni, azt minden demokráciában eltávolítják. Tökmindegy hogy ezt "kulturáltan" teszi, vagy sípot is visz. Most akkor az a demokrácia, ha hagyjuk, hogy ott provokáljon, mert valójában azt csinálja.

Előzmény: construct (15952)
construct Creative Commons License 2021.10.24 -2 1 15952

"Nem vitafórumot szeretnék, hanem beszélgetni olyanokkal, akik egyetértenek velem."

 

Nem hittem volna, hogy te ennyire tartasz a vitáktól.

Előzmény: Schenouda (15951)
Schenouda Creative Commons License 2021.10.24 -2 3 15951

Egy fórum lehet vita fórum, vagy csak azonos nézeteket vallók beszélgetnek.

 

Épp ezért is javasoltam, hogy egy egyértelműbb címen alapítani egy másik fórumot. Nem vitafórumot szeretnék, hanem beszélgetni olyanokkal, akik egyetértenek velem.

Az ilyen ártatlannak tűnő beírások, mint az előbbi is, csak arra mennek, hogy azok pártját fogják, akik el akarják lehetetleníteni a fórumon zajló beszélgetéseket. Sunyi, alattomos dolog itt "kulturált hangnemről" papolni, arra hivatkozni! Szóval "kulturált" hangnemben is szét lehet verni egy fórumot, mert erről van szó, s felőlem jöhet még több fogadatlan prókátor construct védelmére, ez akkor is így lesz!

Ha alapítok egy Atlantisz-klubot, s összejövünk vagy húszan erről beszélgetni. Egy ilyen construct-szerű figurának ez valahogy nem tetszik. Bejárkál az összejövetelünkre. Rendszeresen "mesé"-nek mondja Atlantiszt, igazából nem érdekli a téma, csak tönkre akarja tenni azok szórakozását, akik odajárnak. Mert "milyen szép a tudomány", mondja. Ha szólnak neki, ne jöjjön oda többet, mert zavarja őket, akkor még ő játssza el a sértődöttet, a szabad véleményre hivatkozik, meg hogy nem beszéljünk vele csúnyán, mert mindenképpen el kell tűrnünk sz ő személyét...

Elég visszanézni construct beírásait, ugyanezt csinálja!

Szóval ki a francnak hiányzik ez???

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159655969&t=9000303

 

Schenouda Creative Commons License 2021.10.24 -2 2 15950

"A nyilvános fórumok már csak ilyenek."

 

Sosem veszel részt ezen fórum életében, de rögtön jössz védeni, akivel amúgy egyetértesz.

Ráadásul nem ilyenek a fórumok! A "Tudományosból" kitiltják az akadékoskodókat, kerékkötőket. Akkor hogy is van ez?

Előzmény: Mungo (15949)
Mungo Creative Commons License 2021.10.24 -3 2 15949

Azt hiszed a "demokrácia" lényege, hogy te bármelyik topikban is kéretlenül beledumálhatsz...

Ha tehát, mondjuk én alapítok egy topicot a keresztény, vallásos embereknek, hogy ott nyugodtan beszélgessenek, erre jön valaki s erőlteti/tolja magát, hogy nincs is isten...

A nyilvános fórumok már csak ilyenek. Ha csak bizonyos véleményeket akarsz, akkor nem topikot, hanem blogot kellene írnod. Ott a neked nem tetsző, a nézeteid propagálását zavaró véleményeket egyszerűen csak törölnöd kell és máris eltünnek.
A nyilvános fórumokon bárki kifejtheti a véleményét, akkor is ha másokat ettől kiráz a hideg. Nem meghívásos alapon működik.
Az egyetlen elvárás a kulturált hangnemben kifejtet, a topik témájához kapcsolódó vélemény.
(Ha ilyenkor felteszed a kérdést, hogy ki a franc kérdezett téged? Akkor bizony jogos a moderátori intézkedés is.)

Előzmény: Schenouda (15948)
Schenouda Creative Commons License 2021.10.24 -2 4 15948

Felesleges ITT is eljátszani a sértett félt!

Azt hiszed a "demokrácia" lényege, hogy te bármelyik topikban is kéretlenül beledumálhatsz vagy fikázhatsz.

A "fikázás" éppen a korábbi moderációtól jött, így jellemezte (nem én) a hozzád hasonlókat:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111529256&t=9000303

Alulról felfelé a 4. sor.

 

Mindenáron  azt erőlteted, hogy a fikázás nem fikázás, hanem "ellenvélemény", s nem érted meg a lényeget.

Ha tehát, mondjuk én alapítok egy topicot a keresztény, vallásos embereknek, hogy ott nyugodtan beszélgessenek, erre jön valaki s erőlteti/tolja magát, hogy nincs is isten, a Nagy Bumm-ra, a holdutazásokra, Einsteinre és hasonlókra hivatkozva... mert "neki joga van" beledumálni. Értsd meg: egyszerűen zavarod ezeket az embereket, akik nem kíváncsiak a véleményedre, bármilyen okosnak is hiszed magad.

Ha én alapítok egy topikot, mert mondjuk hiszek abban, hogy vannak kísértetek és olyanokkal szeretnék beszélni, akik találkoztak már kísértetekkel. Majd beszélgetünk is ezekről, aztán észre veszi egy éber materialista: hohó, megyünk ezeket megzavarni. Rendszeresen beirkál, hogy bizonyítsuk be, hogy léteznek-e kísértetek, és hasonló kérdések. Már a századik provokálós véleményére beszólnak neki, megy panaszkodni a moderációnak, hogy ez már megint "bunkóskodik". Holott ez minket nem érdekel. Hozzáteszem, hogy egy idő után eltűnnek azok az emberek, akik eddig ott beszélgettek nyugodtan, majd pár ott maradottal folyik, az immár veszekedésnek ható fórumozás/beszélgetés.

Nem tudom, hogy mennyire érted meg: ha nem hiszel a kísértetekben az a te dolgod (én sem hiszek, ez csak egy példa), de lehetne annyi értelmi felfogó képességed, hogy ne tedd tönkre, ne zavard az ő beszélgetésüket! Mert csak ezt csinálod. Az anonimitás teljes védelmével, annak teljes kiélvezésével.

Ha szerinted nincsenek kísértetek, úgy ne őket zaklasd, hanem hozz részre egy másik topikot ("Én nem hiszek a kísértetekben" címmel), s ott vitézkedj, bizonygasd igazad, s ne zavard mások beszélgetését! Hívhatsz oda más kísértet-elleneseket is, s egymás kedvére beszélgethettek erről. S ha bemegy oda egy kísértethívő, s okvetetlenkedik, a moderációban bízhattok, hiszen egyből kipenderítik, ha nektek nem fog tetszeni!!!

A Tudományos topikot megilleti ez a védelem, míg a "Rejtélyes dolgok" részlegben moderációs segítséggel ki van csinálva. Az emberek jó része, akik ilyenről akarnak beszélni, már rég elmentek innen. S ezek vásárlók is, nem csak látogatók, ha már ennyi reklám fut itt körbe...

 

Előzmény: construct (15947)
construct Creative Commons License 2021.10.24 -3 0 15947

Miért idegesítenek téged az ellenvélemények? Vagy pusztán az is, ha  rákérdez valaki egypár meglehetősen bizarr állításodra, hiedelmedre. Ez miért volna rombolás? Miért zavarná, akasztaná meg itt a beszélgetéseket? Vagy ez itt valami igehirdetés a részedről, amit tilos profán kérdésekkel kétségbe vonni?

Az valamiféle "fikázás"?

És mondd, hogyan illik ebbe a szószéki áhítatba egy efféle gusztustalan kiszólás?

Fejletlen szókincsű kamaszok meg kocsmatöltelékek szavajárása.

Nem tudom, kérhetem-e, hogy ne használd?

Főleg ne arra, aki bátorkodik elmondani itt az ismereteit, a véleményét, amelyek történetesen ütköznek a tiéddel.

Előzmény: Schenouda (15945)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.24 -2 2 15946

A felvázolt kérdéseiddel és dilemmáiddal már átlépünk a politika világába... szép kis hazánkban a szón túl, már a gondolat szabadsága sem nagyon már megtűrt hatalmilag... ez így szivárog le ide is... te csak ne zavard meg a keményen dolgozó kisembert mindenféle vad zagyva reform elméletekkel... még a végén fel talál ébredni, keresni kezdi az igazságot és a hatalomnak az a lehető legrosszabb...

Előzmény: Schenouda (15945)
Schenouda Creative Commons License 2021.10.24 -2 3 15945

Persze, még jön ezzel az idegesítő atyáskodó stílusával... az ember hátán feláll szőr.

Ez már elvi kérdés lett. Mert a tudományos részbe nem lehet beleugatni tudománytalan nézetekkel. OK, jól van! Most a "Rejtélyes dolgok" részleg bármelyik topikját szét lehet veretni moderáció segítségével?

A reklámok nekünk is szólnak, a látogatottságban mi is benne vagyunk (1,1 millióval dicsekednek). Több könyv, magazin kel el ebben a témában mint bármelyik régészeti könyv. Szóval mi is vásárolunk.

Nem tudom, ki akarják innen, az Indexről üldözni az "rejtélyes dolgok" iránt érdeklődőket? Azzal, hogy szabad rombolást engedélyeznek az önjelőlt szkeptikusoknak?

Pld. itt van ez a topik: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003223&la=115300788

Egyiptomi piramisok - eltűnt civilizációk. Miért nem ide ír be a teve vagy a construct? Ja, hogy 2012 óta nem írtak bele, ide meg járnak még páran. Oda azt irkálna, amit csak akar. A Rejtélyesben miért zavarhatják a beszélgetéseket ezek?

Egyébként az új topik gondolata onnan is jött (és nem most találtam ki), hogy a "Piramisok - legendák - meglepetések" név nem nagyon fedi az itt folyó dolgokat. Még a "piramisok" csak-csak, de a többi elég semmitmondó.

Írtam még egy kört a filoszmodi nevű árulkodós topicba: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159686377&t=9111331

Előzmény: Annaem (15944)
Annaem Creative Commons License 2021.10.24 -2 3 15944

 

Azt a két sort sértőnek találtad? Azért van ez, mert semmi humorérzéked nincs! 

 

Csak a rend kedvéért: 8  bántó, becsmérlõ kifejezést tartalmaz ez az  5 soros hozzászólásod.

 

Előzmény: construct (15939)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.24 -2 2 15943

Jah és van saját lájk-troll kommandója is...

Előzmény: Annaem (15941)
Annaem Creative Commons License 2021.10.24 -1 2 15942

 

Mindenesetre én maradok őrizni a lángot a strázsán...  

 

      

   

     

Annaem Creative Commons License 2021.10.24 -2 2 15941

 

Aha, ő nem lehet más, csak a Fórum Fantomja,  könnyen ártalmatlanná lehet tenni a megfelelő varázslattal. 

Előzmény: Törölt nick (15940)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.23 -3 3 15940

Szerintem ti itt már Stockholm szindrómában vagytok, se veled, sem nélküled kapcsolatban... XD
Hány, de hány éve nyomjátok ezt a macskaegér játékot atyaég... 10 legalább... Schen bocs de igazából te is hibás vagy, mégpedig abban, hogy egy nyilvánvaló provokátornak felelgetsz... amit már vagy 5 éve javallottam, hogy ignoráld (és ehhez tartozó opció is van már kb azóta itt a fórumon ugyebár), nem fogadtad meg, csak beszélgettél vele tovább, és ez az egész nyilvánvalóan időzített bomba volt, ami időnként újra és újra robban itt... Mint láthatod mindenki kiszállt már ebből nyomorúságos helyzetből, hogy egy moderátor több nick-en szórakozik az ide írogatókkal és okoskodik arrogánsan pökhendi flegmasággal, magas lóról, tudás nélkül...
Mint ahogy már vagy 10 éve kérlek a saját fórumra, kvázi csináltam is egyet ugyebár ingyenes motorral (mint online szolgáltatás) egy egyszerű fapados (de amúgy kifogástalanul használható) fórumot neked, de nem lett bedrótozva a lapodra és elhalt, mert nem használtad... Csak én szórtam tele a marhaságaimmal (talán pont ezzel riasztottam el mindenkit onnan, az mondjuk lehet, de már mindegy is, már a címét sem tudom).
Hanem valami miatt minden viharon át, úgy is hogy szinte már egyedül írogattál be, ragaszkodtál ehhez. Jó tudom, hogy évtizedek óta, értékes beírások ezrei vannak itt tőled, de mind lementhető átvihető máshová és ezt te is tudod... de te mindig az itteni "kemény fiúkkal" (aki gyaníthatóan egy ember amúgy) szerettél vívni napestig... mindenki elfogadott téged ezzel a heppeddel, főleg hogy közben is betettél sok értékes dolgot. Továbbra is azt mondom, hogy legyen saját fórum, nem visz az el sok időt (esetleg kevesebbet foglalkozol a szerintem haszontalan krimi hóbortoddal XD), és tudod jól, hogy többen is vagyunk a "rajongótáborod", akik segítenénk mindenben...

Előzmény: Longvale (15938)
Longvale Creative Commons License 2021.10.22 -3 2 15938

Írjatok ötleteket hogyan legyen tovább, mert construct kitiltatott a fórumból, s nem tudok ide Schenoudaként ide írni: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111331

vagy ez: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159672271&t=9111331

 

Itt úgy néz ki lehetetlen tovább folytatni ezt a topicot, mert ki lett nyírva. Meghagyjuk ezt a topicot  constructnak és nevem tevének, hogy írják tele az olvasótáboruknak, meg egymás kedvére. Vagy ennek ellenére irkálunk ide.

A másik lehetőség, hogy alapítunk egy másik topicot itt a Rejtélyesben, egy új címmel. Pld. Kabirok, Vénusz és Atlantisz vagy csak Schenouda Világa címmel.

A harmadik lehetőség, hogy a saját weboldalamhoz kötünk egy fórumot: http://titkostortenelem.org/

Ezt már korábban is meglehetett volna tenni, viszont két dolog miatt sem akartam: egyrészt nagyon macerás adminisztrálni egy ilyen beírásos fórumot, sok időmet venne el (más dolgokkal is foglalkozom), s a másik, hogy nem is a miénk, de nem is ezeké az index, akiknek úgy látszik a moderáció fogja a pártját, akik idejárnak megzavarni a beszélgetéseket.

 

 

Javasolhattok más lehetőséget vagy címet is.

 

Üdv: Schenouda.

 

 

Longvale Creative Commons License 2021.10.22 -1 0 15937

A Plinius idézet csak amiatt volt, mert írt arról, hogyan történt a kikötő építése. És ezt is a pharoszi kikötő építése miatt hoztam fel.

Nem akarok különösebben foglalkozni a római kikötő történetével, bár ez is hatalmas kikötő volt.

 

Üdv: Schenouda

Előzmény: edesviz (15936)
edesviz Creative Commons License 2021.10.22 -1 1 15936

Mondjuk legyen egy rendes aktuális leírás https://www.ostia-antica.org/portus/c001.htm  ez pont a világítótornyokról szól, de ha érdekel menj a tetejére. a honlapnak.

 

vagy az angolok aktuális ásatásai és rekonstrukciós videói https://www.portusproject.org/

 

Előzmény: Schenouda (15934)
Schenouda Creative Commons License 2021.10.22 0 2 15934

Persze Claudius építtette a nagy kikötőt, s ezen belül Traianus is építtetett egyet. De nem erre volt kihegyezve a bejegyzés, hogy előadjam a Portus teljes történetét, hanem hogy Plinius éppen látta a belső kikötő építését és annak módszerét.

Ráadásul pár hsz-el (15.871) ezelőtt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159550070&t=9000303

már említettem ezt a nagyszerű kikötőt Claudiustól (minek írjam le még egyszer): "Ha i.e. 1000 utánra tesszük az akkori Európa legnagyobb kikötőjét (ettől szerintem csak Claudius kikötője lesz nagyobb, Róma miatt)."

A kikötő gyakorlatilag két részletben épült, Claudius és Traianus alatt: https://en.wikipedia.org/wiki/Portus

 

Viszont az ifjabb Plinius leírását az Európa kiadó 1981-es kötetéből idéztem, Muraközy Gyula fordításában, aki ennél a részletnél lehet nem a legnagyobb odafigyeléssel járt el. Mert két angol fordítást is olvastam erről, s azokban a kikötő bejáratnál lévő szigetet egyértelműen mesterségesnek írják (pld. W. Melmoth: https://www.gutenberg.org/cache/epub/2811/pg2811-images.html)

"A kikötő torkolatánál emelkedő mesterséges sziget megtöri a hullámok erejét, és mindkét oldalon biztonságos átjárást biztosít a hajóknak. Ezt a szigetet egy olyan folyamat során alakították ki, amelyet érdemes megnézni..."

A képeken jól látszik, hogy Traianus alatt a hatszögletű belső medence épült, amit később "Traianus kikötőjének" neveztek.

 

 

Claudius kikötőjének bejáratában lévő mesterséges sziget nevét több helyen Pharosznak mondják (nyilván egyiptomi példára), amin világítótorony is állt. Találtam egy rekonstrukciós rajzát:

https://www.researchgate.net/figure/7-A-representation-of-the-lighthouse-at-the-entrance-to-the-Claudian-port-Portus-2-at_fig5_333557637

A mesterséges szigetet állítólag azzal az óriási teherhajóval töltötték fel, amely Caligula idején egy obeliszket hozott Egyiptomból Rómába.

Előzmény: edesviz (15933)
edesviz Creative Commons License 2021.10.22 -1 1 15933

Mondjuk Claudius volt aki Portust építette, Traianus csak bővítette, átépítette, és a közben elhomokosodó csatornákat tisztítatta. Ugyanis a Tiberis delta torkolatot épít. 

Előzmény: Schenouda (15932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!