Keresés

Részletes keresés

V.László Creative Commons License 2001.08.01 0 0 1
Kedves Silan!
Azt hiszem az mára már mindenki számára teljesen világos, hogy az olyan fogalmak mögött mint az ingyenenergia, nullponti energia, szabadenergia , stb már a köznyelvben sem azt értjük, hogy klasszikus értelemben létrehoznánk egyfajta örökmozgót. Ha valaha mégis létrehozna valaki ezen homályos fogalmak szerint működö energiatermelő készüléket, bizonyosan meg lehetne találni az energia forrását is. Tulajdonképpen ha úgy vesszük, majdnem minden energiaforrásunk 'ingyen energia', talán kivéve a kerékpár 'dinamót', ahol is tényleg fáradnunk kell azért, hogy világítson a lámpa. Még az olaj is tulajdonképpen ingyen energia, hiszen 'csak' meg kell fúrni a következő kutat az előzőből kitermelt olaj energiájával. Az más kérdés, hogy ez nem áll mindenki rendelkezésére, és ezért fizetni kell érte. De pl. a számológépemben még csak elem sincs, mégis milyen természetes, hogy működik. Ez is ingyen energia, csak ismerjük a forrását: a fény. Azt viszont kategórikusan nem hinném, hogy ki lehetne jelenteni: ma már minden lehetséges energiaforrást ismerünk, tehát ismeretlen, felfedezésre váró energia márpedig nincs. Valamiért elterjedt erről az egypólusú generátorról, hogy több energiát termel, mint amit beviszünk. Kevés vagyok ahhoz, hogy megítéljem miért? Vannak össznépi hiedelmek, mesék, mondák. Nem hinném, hogy az elmúlt évszázadban nagytudású emberek tízezrei ne vizsgálták volna ezt a témát. Valakinek csak kellett, hogy legyen egy jó teljesítmény mérője, amivel bebizonyította volna a többlet energiát.
Az azért a következtetéseidből is látszik, hogy igen szép fizikai feladattal állunk szemben, és azért az az igazság, hogy túl sok kimerítő magyarázatot nem találunk a működésére a tankönyvekben (ami valószínűleg abból is adódik, hogy gyakorlati jelentősége csekély az ilyen generátornak). Márpedig ha jók a következtetéseid, a téma mindenképp megér egy kis boncolgatást, már csak a furcsaságai miatt is. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az ilyen típusú forgó mágneses terek kölcsönhatásainak vizsgálata még nem egy véglegesen lezárt fejezet, ahol már nemigen akad újdonság. Valahogy mindig a klasszikus mozgású mágnesek vannak előtérben, bele is gubancolódtam azonnal ebbe a témába, amint értelmeznem kellett volna.

Előzmény: Silan (0)
Silan Creative Commons License 2001.08.01 0 0 0
Igen, az energianyereség ebből a készülékből 0. :-)

Mielőtt előadnám a magam magyarázatát, biztatnék mindenkit arra, hogy próbálja saját maga megérteni a generátort. Tipp: a fluxustörvény alapján teljesen meg lehet magyarázni.
Másik tipp: a korongot képzeljétek sugárirányú, de különálló drótszálak halmazának.

Előzmény: V.László (-)
V.László Creative Commons License 2001.08.01 0 0 topiknyitó
Silan javaslatára hoztam ki ezt a támát 'Ki ez az Egely' topicból. Remélhetően sokat tanulhatunk belőle! Az előzményeket ide másolom. Ki akar nullázni?

Silan:
Kedves V.László!

Nem szeretek illúzióromboló lenni, de mindig a bevitt mechanikai energiát fogod visszakapni elektromos energia formájában, levonva belőle persze a veszteségeket. Nincs ingyen energia...
Bővebbet majd a részletes magyarázatban.

De talán nyithatnál erre egy külön topicot.

V.László:
Sőt,sőt..!

"Illetőleg nem muszáj, oda is forraszthatod a vezetékeket a koronghoz, de akkor is forognia kell a leszedő résznek a koronghoz képest, tehát a vezetékek fel fognak tekeredni a tengely köré. "

Ha ez a következtetés jó, akkor azt mondom, hogy miért tekeredne már fel? Forduljon a korong körül csak egy negyed (vagy harmad) fordulatot, aztán meg viszza: rezgő mozgás, ügyes mechaniki szerkezettel megoldva, hogy az irányváltás ne járjon energia veszteséggel (lásd robbanómotor főtengely). Ez a megoldás használható lenne az alapesetre is, amikor tényleg fordul a korong. Jó mi? Alapesetben hogyan alakul (szerinted) a visszahatás a tengelyre a levett elektromos teljesítmény függvényében?


V.László:

Sőt!
"Ja igen, egy érdekesség: akkor is mérni fogsz áramot, ill. feszültséget, ha a mágnes is és a korong is ÁLL, a leszedő rész viszont forog, körbe-körbe csúsztatod a korong szélén a szénkefét."
Ha ez a következtetés helytálló, (és ha még az a feltételezés is igaz, hogy a leszedő sebességétől függ a leadott áram -mert alapesetben a korong szögsebességétől függ az áram nagysága- ), akkor ebből következik, hogy az álló korong szélén minél gyorsabban visszük körbe a szénkefét, annál nagyobb áramot kapunk. Márpedig akkor mi fékezné a szénkefe mozgását, ha növeljük a levett teljesítményt? Látszólag semmi, illetve csak az alkalmazott szénkefe technológia, ezért elvileg nem szükségszerűen kell, hogy arányosan nőjön a levett teljesítménnyel a szénkefe forgatására befektetett energia. És már meg is érkeztünk: ügyes áramleszedő technológiát alkalmazva a szénkefe mozgatására fordított energia akár lehet kisebb is, mint a kinyert teljesítmény! Vagy félreértettem valamit?

V.László:
NA NEEE....!
Nagyon izgalmas dolgokat írsz! Ha egyszer lesz időd (meg akarásod), igazán közkinccsé tehetnéd, hogy mire alapozod állításaidat. Talán, a nálamnál okosabb emberek kritikai észrevételezései is tanulságosak lehetnének. Ha lehet, valahol másik topicban, még Egely azt hinné, neki szól a diskurzus! :-) Biztosan érdekesebb lenne ezt a fizikai magyarázatot megbeszélni, mint a topic címében felvetett dolgon rágódni!!

Silan:

Nagyon jó a kérdés! És egyáltalán nem triviális a válasz. Heteken át lehetne vitatkozni arról, hogy számít-e, hogy forgatjuk a mágnest, hiszen a mágneses tér változatlan marad, stb.
Még egy fizikus számára is fejtörést okoz a probléma. De jelentem, én megértettem! :-)

Nos, a helyzet az, hogy számít is meg nem is a mágnes forgatása ;-)
Most nincs időm leírni a magyarázatot, csak a végeredményt közlöm: A korong közepe és széle között mérhető feszültség FÜGGETLEN a mágnes forgásától. Tehát mindegy, hogy a mágnes forog-e vagy áll. Egyetlen dolog számít: az, hogy a korong és a "leszedő áramkör" mekkora szögsebességgel forog egymáshoz képest. Áram kizárólag akkor fog folyni a mérőkörben, ha ez a kettő forog egymáshoz képest. A mágnes eközben foroghat vagy állhat is, ez nem számít, nem mintha nem lenne különbség fizikailag a kettő között, mert VAN, csakhogy kiderül, hogy az egyenletekből a mágnes forgásának szögsebessége kiesik.
Magyarul: kénytelen vagy csúszó érintkezőket (szénkeféket) alkalmazni, máskülönben nem megy a dolog. Illetőleg nem muszáj, oda is forraszthatod a vezetékeket a koronghoz, de akkor is forognia kell a leszedő résznek a koronghoz képest, tehát a vezetékek fel fognak tekeredni a tengely köré.

No, ezen egy kicsit filózzatok. Ha kíváncsiak vagytok a bővebb magyarázatra, majd máskor leírom :-)
Ja igen, egy érdekesség: akkor is mérni fogsz áramot, ill. feszültséget, ha a mágnes is és a korong is ÁLL, a leszedő rész viszont forog, körbe-körbe csúsztatod a korong szélén a szénkefét.

V.László:
Attól, hogy írva vagyon, még akkor is a természet tudja jobban mindenkinél a fizikát. Ha tényleg, tehát mérésekkel bizonyíthatóan többletenergiát termelne egy ilyen szerkezet, akkor nem utasíthatnánk, hogy viselkedjen úgy, ahogy Lorentz előírta neki. Akkor inkább szépen kiegészítenénk a Lorentz leírást. De erről azt hiszem szó sincs eddig....
Nézegettem néhány ilyen generátor gyakorlati megvalósítását, és valamit nem értek. A legegyszerűbb kivitelezés olyan, hogy két gyűrű alakú mágnes között forgatják a korongot, és utána forgó korong peremén próbálják levenni a keletkezett áramot. Persze szénkefe, súrlódás, meg egyéb komoly technikai probléma ami ezzel együtt jár. De miért nem fordítva csinálják: a korong áll, és a mágnest forgatnák? Nem mindegy? Az iskolában tanultak szerint teljesen mindegy, hogy a vezetőt mozgatjuk, vagy a mágnest, lényeg a változás. De ebben az esetben nincs is változás a vezetőhöz képest. Vagy hogy is van a mágnes körül a mágneses tér? Forogna a mágnessel együtt ha megforgatjuk a mágnesgyűrűt, vagy állna, és ebben az álló mágnestér 'burokban' fordulna el a gyűrűmágnes? Érti ezt valaki?

Luyo:

Kedves Silan,

Köszönöm a választ.

Silan:
Kedves Luyo,

A jelenség, amire hivatkozol, régóta jól ismert a fizikában, és nincs benne semmi rendkívüli, vagy rejtélyes vagy megmagyarázhatatlan. Megtalálható Budó Ágoston: Kísérleti fizika c. könyvének II. kötetében (Tankönyvkiadó, 1979) a 245. oldalon, ábrával, leírással és magyarázattal együtt. Szintén megtalálható Feynman: Mai fizika c. könyvének 6. kötetében (Műszaki könyvkiadó, 1986) a 41. oldalon, szintén ábrával és magyarázattal. A Budó-könyvben még a generált feszültség képlete is megtalálható.

A magyarázat lényege, hogy a mágneses térben a korongot forgatva, a korongban lévő szabad elektronokra a Lorentz-erő hat: F=q(vXB), ez pedig egy E=vXB indukált elektromos teret hoz létre. A Budó-könyv megjegyzi: "A fenti elven alapuló unipoláris dinamógépek aránylag kis feszültségű, de igen nagy intenzitású egyenáram előállítására alkalmasak; kiterjedtebb felhasználást csak újabban nyernek, főleg elektrokémiai üzemekben."

Szóval valaki megint feltalálta a spanyolviaszt.
Azt viszont, hogy ez a gép a vákuumenergiát csapolja meg, vagy hogy többletenergiát lehetne vele termelni, nem tudom, honnan veszik. A jelenséget a Maxwell óta ismert klasszikus elektrodinamika maradéktalanul leírja és magyarázza.

Luyo:
Sziasztok !

Legelébb Csepünek köszönetet kell mondanom a linkért. www.padrak.com/ine/WEBSITES.html Mindenki figyelmébe ajánlom !
Az elsö órai mazsolázás után az egyszerüségéért ezt különösen: http://jnaudin.free.fr/html/farhom.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!