Szia! Nincs különösebb trükkje. Előfőzöm, először egy hagymás, ecetes lében kb. fél órát forralom utána leöblítem és átkerül egy sóval, szemesborsal, babérlevéllel ízesített főzővízbe, ebben abálom időm, kedvem szerint másfél-két órát. Eközben elkészítek egy pörköltalapot amibe füstölt bőrke, sonkaszéle és hasonló dolgok kerülnek a hűtő mélyéről, ha csülkös pacalról van szó, akkor a hentesnél gondosan "karikára" fűrészeltetett füstölt csülök is. A pacalt kiszedem az abáló léből és vele azonos méretű csíkokra vágott nyers bőrkével együtt megy a pörköltalapra, egy kis szárított vargányával egyetemben. Aztán addig főzöm, amíg a bőrke szinte eltűnik, eddigre a többi cucc megpuhul. Majorannával, fehérborsal ízesítem. Kívánság szerint a vége felé mehet bele friss erdei gomba illetve velő is. a pacalpörkölt szerintem tipikusan az az étel, ahol bátran lehet bele pakolni mindenfélét, mert jó az a pacal, nagyon jó, de egy kicsit jellegtelen, nem árt mellé ném kisegítő személyzett. Nekem mindig gyűlik a hűtőben bőrke, sonka zsírossa meg ilyenek, na, ezek aztán ilyenkor megadják a füstös ízt. Ki fogom próbálni babbal is, biztos fantasztikusan besűríti.
Leírhatnád a recepted, oda vagyok ezért a fíínomságért! Néhanapján szoktam főzni, de hátha van valami + a Tiédben. Már a fagyasztóban van saját pucolású (a zuram szenvedett vele ;) 3db kecske-birka pacal + 1 manga csülök. Csak jeles alkalomra várok.
Az ünnep alkalmából pacal lakomákat rendeztem. Első nap: firenzei pacal. Másnap: göngyölt pacal. A tavasz első kucsmagombája (cseh) még épp csak kidugta a fejét az avar alól. Az eredmény 60 szem apróka gomba önmagában egy embernek sem elég, de van megoldás. Kis hagymán, olajon, fűszerekkel, pirospaprikával zsírjára pároltam a gombát. A 4 tenyérnyi tisztított, előfőzött pacalt kis fehérborssal meghintettem. Majd a gombaragut ráhelyezve felgöngyöltem, alul fogpiszkálóval megtűztem. Kizsírozott tűzálló edénybe helyeztem, ráöntöttem 1 pohár tejfölbe belekevert apróra vágott snidlinget. A tetejét reszelt sajttal meghintettem. A forró sütőben fél óráig sütöttem. A zsenge kucsmagomba íze valamint a fűszerek nem emlékeztettek ugyan a megszokott pacal pörkűtre, de igencsak ízharmóniába kerültek egymással. Ínyencek nagyon tudom ajánlani.
Na ja, szívemet-lelkemet belefőztem(bár a zasszony szerint kár volt, mert a szívem egy kicsit rágós, a lelkemtől meg olyan sötét színe lett az egésznek :-))) )
Én is szeretem a pacalt, de még jobban a savanyú tüdőt vagy pajslit. Viszont sajnos szinte sehol nem lehet évek óta kapni még sertéstüdőt sem, hogy a borjútüdőről ne is beszéljünk.
Lehet egyáltalán még hentesnél borjútüdőt kapni? ?
A pájslit én a köv.képpen csinálom.
A jól megmosott tüdőt forrásban lévő vízben addig főzöm amíg a nyers szinét elveszti, majd jól megmosom megint és néhány darabra vágom. Ezt felteszem főni egy fazék vízben sóval, egész borssal, babérlevéllel (lehet beletenni néhány sárga- és fehérrépát egészben és egy fej hagymát is) majd lassú tűzön puhára főzöm (ez kb 2 óra). Amint kihűlt a tüdőt kisújjnyi csíkokra vagy kockákra vágom (persze a nagyobb légcsövek nélkül). 2 kanál zsírral és 2 kanál liszttel barna rántást csinálok (1 kávéskanál cukrot a zsírban karamellizálok, mielőtt a lisztet beletenném). Ha a rántás már jó barna egy kevés pirospaprikát is vetek bele, de ezt már nem e láng felett, mert különben megég. A rántást zsírral kell csinálni. MAGYAR EMBER ZSÍRRAL FŐZ!!! A rántást a tüdő kihült főzőlevével engedjük fel, hogy mártásszerű legyen (ha a főzőlé még nem hült ki, a rántást előbb egy kevés hideg vizzel keverjük simára, hogy meg ne csomósodjon). Ebbe visszatesszük a tüdőcsíkokat és ecettel ízesítjük és még kb 30 percig forraljuk lassú tűzön (a liszt nyers íze sem fog a hosszabb főzés után már kiérződni). A legvégén egy decit tejfölt öntünk bele hőkiegyenlítéssel (a tejfölt előbb egy kevés forró mártással kikeverjük és utána szitán csorgatjuk a mártásba, így nem lesz csomós).
Egy kevés zsírban finomra vágott hagymát pirítok, majd kevés pirospaprikát is adok hozzá és egy deci vizet majd lefödve egy ideig együtt párolom. A pájslit ezzel a szafftal és citrommal valamint zsemlegombóccal tálaljuk.
Nem akarok senkit konzerves pacal evésre buzdítani, de találtam EGYETLEN olyan pacalpörkölt konzervet a piacon, mely a jó vétel kategóriába sorolható. A Szegedi Paprika ZRt. 400 g -os ("Házias ízek" sorozatú) konzervje ilyen, 500 valahány forintért. Ha valakinek gyorsan, konyhai munka nélkül pacalpörköltre támad kedve, megéri. Főleg ha azt vesszük a felével is jól lehet lakni (javasolt mellé káposztával töltött cseresznyepaprika és friss puha kenyér) szóval valójában két étkezésre elég.
Semmilyen minőségi fogyatékosságot nem fedeztem fel benne, bár az illata elég markáns ... az íze viszont kiváló.
Ma ez volt az ebédem a nevezett savanyúsággal. Szentségtörő módon Hubertust ittam rá, mert csak az volt otthon. Vizet pedig tilos. :-)))
A http//kozosgomba.blogspot.com lapon húsvét tájékán írtam egy gombás pacaltekercs című ételt. Nagyon finom volt. Itt ugyan kucsmagombával készült, de más gomba sem ronthatja el.
Valamelyik lapon olvastam, hogy meg vannak kis vágohidak Ha valaki tud ilyet szoljon nekem is Jonehány jobban mukődik mint a nagyok. Én is pacalban utazom. F.S.
Ajánlom a honlapom, ezen sok recept található.A leírtakra a következő receptek hasonlítanak: pacal vajmártásban; tejszínes kapros pacal. Jó főzőcskézést kívánok! Üdv: josqaw www.josqaw.hu josqaw@josqaw.hu
kb. 25 évvel ezelőtt munkatársam bíztatására kóstoltam meg elöször a pacalt egy pilisvörösvári kifőzdében. Azóta is imádom pörköltnek is. Azért hangsúlyozom ki, hogy pörköltnek is, mert az első találkozásom e fenséges étellel nem pörkölt volt, hanem valami tejszínes főzelék paprika nélkül, és valami isteni fonom. Éveken keresztül csak azt ettem, sőtt a családommal is megszerettettem, pörköltként nem is ismertem. Sajnos néhány év mulva bezárt az üzlet (öreg volt már a tulajdonos néni) és soha többé nem ehettem olyat. Ezután szoktam rá a pörkölt változatára, amit azóta szintén nagyon szeretek. Utólag már bánom, hogy annak idején nem próbáltam tőlle megszerezni a receptet. Végig olvasztam a topikot, és nagyon sok finom receptet amit találtam a neten, de a leírások alapján egyik sem illik ahoz az izhez amit még mindíg a számban érzek.
Megkérek minden kedves kilináris társamat, ha esetleg ő is evett az említett pacalcsodából, és ismeri az elkészítésének titkát ossza meg velem azt!
Addig is azért rendszeresen bezabálok a feleségem által készített pacalpörköltből friss puha kenyérrel.