Keresés

Részletes keresés

Biovadász Creative Commons License 2014.08.29 0 0 11567

"mert természetesen nem az emberre támadnak, hanem egymásra"

 

Kifutós tartásról volt szó.

Ha nem ketrecben tartják őket kis területen, akkor nincs agresszió, nemtől és korosztálytól függetlenül.

A hét hetes kakasokat simán be lehet tenni szoktatás nélkül az egy évesek mellé. 

Nem tojnak összevissza, keresnek egy-két nekik szimpatikus helyet és egyben van az összes tojás. (védett hely, sarok).

Nem kell a fűben keresgélni, mert nem hagynak növényzetet a fürjek, lezabálnak mindent.

Ennyit a "korrekt" tanácsokról.

 

Olyan aki csak ketreces tapasztalattal rendelkezik (vagy még azzal se) az a kifutós "szabad" tartásról nem rendelkezik olyan ismeretekkel hogy oktassa és normális leírást se talál róla. Én is az itt olvasott ketreces tapasztalatok és fellelt írások alapján indultam el, de igen hamar rá kellett jönnöm, hogy a "szabad" tartás teljesen más, teljesen máshogy viselkednek a madarak.

A rossz tanács meg rosszabb, mintha csendben marad inkább az ember.

 

Piac meg van-e vagy se... van olyan aki több ezer fürjet tart nem messze tőlem, és hónapokra elő kell rendelni ha tojást szeretnék keltetésre, mert van piaca. A másik meg tőle öt kilométerre belebukott és felszámolta az egészet.

Olyan ez mint bármelyik más vállalkozás, van akinek jól megy, van aki meg belebukik. Mindegy hogy fürj, vagy kisbolt. Nagyrészt az emberen múlik és csak kisrészben a terméken.

Előzmény: japipapi (11564)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.29 0 0 11566

Köszönöm a pozitiv véleményeket :)
Nekem felsem tünt a törölt nick. Az illetönek női neve volt. Ha valami semleges vagy fiú neve lett volna valoszinüleg keményen biráltam volna. De mivel nöi neve volt, arra gondoltam "kedvesebb" poénosabb formába öntöm a dolgot.
Hogy mi volt a gondom azzal amit irt ? Kezdem az elején.

Mint emlitettem 48 éves vagyok. Györben, az audi egyik beszállitójánál dolgozom mint targoncás. Immár 17 éve. Sac / kb még ennyi idöt kell dolgoznom nyugdijig. Sokszor azon jár az agyam,leélem az életem egy mókus kerékben és nem igazán éltem. Értem ez alatt hogy nem ugy ahogy szeretnék. Hónapról hónapra gondok vannak a rezsivel és mindennel amihez pénz kell. nagyon régóta töprengek azon jó lenne valamit kezdeni, valami vállalkozást, vagy bármit, akár östermelöi dolgot, hogy ne kelljen nap mint nap a gyárban robotolnom és valahogy kimászni az adóságaimból. Nagyon régóta lottozok, sport fogadok, de nem vagyok szerencsés. Ezért kutakodok, keresgélek a neten. Próbálok nyitott szemmel járni a neten. Nem csak játékkal töltöm az idöm és nem csak azzal hogy fórumokat szétoffoljak :)
Nagyon sok nagyszerü ötlettel találkoztam és mondjuk ugy, szeretem némi ismeretet.

Mondhatnám ugy is, rájöttem mivel hogyan lehetne elérnem amit elképzeltem.

Azonban idövel rájöttem más dolgokra is. Olyan dolgokra amit az emberek emlegetni is szoktak de ezek csak szóbeszéd volt. Ezekkel szembesültem is a neten összeszedett infóimmal. Ez a világ amiben élünk egy mesterien és aljas módon kivan találva. Ugy érzem egyre jobban kezdem átfogóan átlátni az egészet. Ebben a világban nagyon sok dolog csak a látszat. Bármilyen ötlet vagy elképzelést ha szeretnék megvalósitani egyszerüen nem lehetséges mert vagy nagyon sok pénz kell hozzá vagy mert a törvény az útját állja. Mint például amit emlitettem a limitált dolgok. Egyszerüen elképesztö, hogy törvényileg megszabják az embereknek mennyi jövedelmük lehet. Megszabják egy vállalkozásnak mennyi lehet a forgalmuk a bevételük. Az emlitett egyszerü példa rá a maszek hentes. Megszabják neki mennyi állatot vághat le, és mennyi húst adhat el. Hiába lenne rá kereslet, nem adhat el többet mert megbüntetik. Nem engedik hogy a vállalkozása tovább fejlödhessen.
Rengeteg olyan dolog van aminek a célja csak annyi hogy megnehezitsék az új vállalkozások indulását. kicsit hosszú lesz ez az irásom is, elöre is bocsi :)
De leirok egy másik elképesztö dolgot ami szembe megy minden logikával.
Bizonyára vannak itt jópáran akik a gyerekük járatták valamikor bölcsödébe. A bölcsödében kapnak a gyerekek étkeztetést. Györben most hasbol mondok egy számot van kb 20 bölcsöde. Ezek mind egy helyre tartoznak, az önkormányzathoz.
A bölcsödékben nem föznek mindenhol. Az okosok kiagyalják a 20 bölcsödéböl mondjuk 5 helyen föznek és nap mint nap elszállitják az ételt a többi helyre.
Ehhez a fözéshez kellenek alap anyagok. Ez nem ugy müködik hogy a szakács kiszalad a közeli boltba és megveszi ami kell. Hanem központilag eldöntik mi legyen az éttrend és ahhoz való anyagokat megrendelik. És itt jön a képbe mondjuk a pékárú. Hetente kell mondjuk hasból mondok egy számot 1000 db kifli. Keresni kell egy pék üzletet akik ezt letudják gyártani és kiszállitani. Igen ám, de nekik is van limitjük hogy mennyi pékárút adhatnak el havonta. Igy történhet az hogy hiába van györben kb 20 maszek pékárús, nem tudják bevállalni mert köti a kezüket a limit, és ahhoz más vásárlók rovására kéne dolgozniuk. Igy fordulhat elö az hogy a györi bölcsödékbe más városból, mondjuk sopronbol hordják a pékárút. Egyszerüen logikátlan az egész hogy utaztatják 100 km -ert azt a kiflit mire a gyerek kezébe kapja. Arrol nem beszélve vannak vállalkozok akik ezzel vissza élnek. Szerzödésben állnak, igy megtehetik hogy a silányabb rosszabb minöséget szállitják le.
Ez a limit csak egy a sok közül amivel korlátok közt terelgetik a vállalkozni kivánó embereket. Eltöprengtem azon vajon mi ebben a logika vagy miért igy van kitalálva.
Az östermelői dolog megadta a választ számomra. Mik is a feltételei az östermelöi igazolvány kiváltásának ? Felemelték az adó határt 8 millió forintra. 8 millió forintig nem kell adót fizetni. De ! Csak akkor ha mellette van bejelentett munkahely. És itt gyökerezik minden emlitett akadály forrása. Az állam rengeteg pénzel támogat nagy multikat hogy hozzanak létre munkahelyket és foglalkoztassák a helyi lakosokat.
Viszont az államnak garanciát kell adnia arra hogy az emberek majd ott fognak dolgozni. De hogyan teszi ezt ? Igyekszik megakadályozni, söt büntet azért ha nem dolgozol ilyen cégnél. Megneheziti az életed ha munkanélküli vagy és akadályokat görget eléd ha magad úra akarsz lenni, ha vállalkozást akarsz létre hozni.

Hogyan képzeli bárki is hogy majd ö annélkül fog megélni hogy államilag támogatott cég helyett valami másból élne meg becsületesen ?! Mi az hogy majd te saját magadnak hozol létre munkát ? A cél az te ne abbol élj hanem rá legyél kényszerülve menj el dolgozni ilyen gyárakba. Robotolj ott, fogd be a szád ne raklamálj és örülj annak hogy a létminimum éppen csak eltengödhetsz. Ebböl a mókus kerékböl nincs kiszállás. Minden más csak látszat. Persze, teljesen nem tilhatnak meg minden az túl nyilván való lenne, ezért hagynak némi lehetöséget de azt nagyon bekorlátozzák.
És akkor térjünk vissza a pályazati pénzekre. Nagyon sok feltétele van hogy valaki egyáltalában megkaphassa. mint például az igénylö 45 év alattinak kell lennie. Vagy például csak már müködö gazdaságnak itélhetik oda. Aki pályázatot ad be, annak már kell lennie valami fogalmának arrol mire is akar pénzt kérni. Hiszen kezdjük ott azt a pályázatot meg is kell irni. Persze elképzelni nagyon egyszerü, milyen jó is lenne felépiteni 2 nagy hangárt, megtömni fürjekkel, várni mikor tojnak. Még számolgatni is lehet elöre hány db tojást fognak tojni és mennyi pénz kell az induláshoz. Azt is ki lehet számolni mennyi pénz kell ahhoz, csak hátra dölök a székemben és a pénz csak ugy magától begurul a számlámra. Ez az illetö aki 2500 fürjel számolt, egy ilyen valaki volt. Kéne indulásnak 200e ft, hát szerezzünk pályázatból. Szinte ingyen a semmiböl indulni, nem csinálni semmit és mégis döl a pénz. Mit árul el ez a szám,hogy 2500 db fürj ? A neten általában 500 ft/db ért adják. Ha beszorzom a 2500 fürjet 500 ft-al ha ennyiért eltudnám adni, az 1.250.000 ft. Ha ezt elosztom 12 hónappal kijön havi fizetésnek 104.000 ft. Ez pedig kb a minimálbér összege. Tehát az illetö papiron kiszámolta milyen tök jó lenne felnevelni 2500 db fürjet, levágja eladja és megvan pár hónap alatt az éves fizetése. Ez az ember tipus valoszinüleg nem foglalkozik azzal a fürjek hogyan élnek, megkapnak-e mindent amire szükségük van. Lényeg tojjanak jó sok tojást, amit el lehet adni mondjuk tészta gyártáshoz. Hú csak úgy döl majd a lé.
A szomorú helyzet az, vannak vállakozások amik igy alakulnak meg és igy müködnek.
Én ezért lettem ideges az illetöre mert azt éreztem, szinte az ösztönöm súgta, ha egy ilyen vállalkozás beindulhatna, az komoly károkat okoznak más tisztességes fürj tenyésztönek.

Még megse szereztem a fürjeimet és máris döl a médiából hogy milyen átverés a fürj tojás ? Semmi hatása nincs az emberi szervezetre, kamu az egész. Kivizsgáltak egy fürj tenyésztöt.... szinte magam elött láttam az egészet. Jön egy pénz éhes fószer és tönkre vág mindent ?! na ne, ezt nem hagyhatom.....Valahogy elkell venni a kedvét.
És döltek a hülyeségek belöllem :)

Egyébként rátaláltam egy megoldásra, hogyan lehetne egy elfogadható szinten legálisan, viszonylag egyszerüen jövedelemhez jutni öneröböl. Ez annyira új és ritka dolog hogy még ebben igazábol alig vannak akadályok.
Még pedig a következö. Ez egyedül nem müködik. Ehhez több ember kell.
Tegyük fel van 10 család. Mindegyik család leül, elövesz egy papirt és összeirják havonta milyen élelmiszerböl mennyire van szükségük. Felirnak mindent. hány kg krumpli, mennyi hagyma, mennyi karfiol, mennyi alma, mennyi borsó, esetleg mennyi fürj tojás, .. mindent. Kiszámolva havi és és éves szinten. Aztán össze adjuk ennek a 10 családnak miböl mennyi az éves szükséglete. Ezt könnyü kiszámolni üzletben megvásárolva mennyibe kerülne. De ehelyett keresnek egy östermelö kertészt és megbizzák termelje meg ezt a mennyiséget. Az östermelönek van munkája, pénzhez jut. A 10 család egészéges és olcsobb élemiszerhez jut. Ez levetithetö a fürjekre is.

Én például megbiznák nemfruskában. Leadnám hogy havonta 200 db fürj tojás és 50 db fürj húsra van szükségem. ugyanigy tenne mondjuk még 10 ember. Megállapodunk, ha kell kifizetjük az egésznek a felét elöre. ö kiváltja az östermelöit is ha szükséges. Neki van munkája nekünk pedig havonta biztositva van amit kértünk.
Számszerüsitve. Adja mondjuk 10 ft / tojás és 300 ft / fürj. 10 családal szorozva, havonta 2000 tojás 500 fürj. Ez ha jól számolom havonta 170.000 ft bevétel neki. Már csak kikell számolnia ö mennyiböl tudná ezt kihozni és megéri-e neki.

Én jelenlegi korlátok közt ezt látom egy lehetséges útnak. Persze ennek is vannak buktatói, kockázatai. Azt hiszem ezt hivják zárt gazdasági társaságnak. Müködne is, csak össze kell fogni. Az hogy majd én beruházok, tartok ennyi meg annyi fürjet , aztán eladom és ennyi meg annyi bevételem lesz, ez felejtös. Az egész országban tán van kb 10 hivatalosan müködö östermelöi fürj tenyésztö. Nem véletlenül vannak ilyen kevesen.

Ezer bocsánat ismét ilyen regényt irtam de ugy éreztem muszály leirnom. Nem vagyok az a tipus aki pusztán a googlebol lett okos tojás. Bár igen, valóban sokat keresgélek ott,de az hogy még mindig nincsenek fürjeim nem a lustaság az oka,hanem pont az hogy a googlebol keresett dolgokbol tanultam annyit ami révén ugy gondolom még nem jött el az ideje. Se a beruházásra szükséges pénznek sem annak hogy ezek a tapasztalok alapján önmagamnak is azt mondhassam, minden rendben van, minden jól csinálok. Ahogy a 74 éves apám is szokta mondani.

"Fiam, egyszer minden ember életében eljön az az idö amikor 1 órát gondolkodik azon hogy egy 10 perces munkát hogyan oldjon meg minnél könnyebben és egyszerübben. Na ebböl tudhatod hogy öregszel"

Előzmény: japipapi (11564)
japipapi Creative Commons License 2014.08.29 0 0 11565

Szia!

Jól összefogtad a törölt nick "agyömleinek" kritikáját, egyet értek többségében, gondolom ennek hatására  le is pattant. Tagadhatatlan, nemfruska, fürjeit szinte családnak tartja, nem mint hogy "gazdasági" állatnak. Szíve joga, na meg a pénztárca is határt szab. Viszont a tojás termelés kapcsán, más a tapasztalatom. Attól, hogy táppal etetjük fürjeinket, nem rosszabb a beltartalom, a  aminőség. Abban igazad van, hogy csak valamiból lesz valami, de leginkább a fürjtojás hasznosságát magát a fürj biológiája "okozza"! Másképpen építi fel a fürj tojásának beltartalmát, mint akár melyik másik madár. Pl.: tudjuk a fürj tojásai egyáltalán nem hordozza a szalmonellát, a kacsa tojás viszont a szalmonella melegágya! 

Amikor fürjestem, én is igyekeztem jól tartani őket, de túlzásokba azért nem esetem, azért a leves ne legyen drágább, mint maga a hús! Igaz, vigyáztam, hogy pl.: az agyon permetezett salátát nem adtam nekik, én sem eszem, viszont a kertemből mindent adtam nekik, igaz nálam ki van tiltva a portámban a kemikália. 

Előzmény: Törölt nick (11563)
japipapi Creative Commons License 2014.08.29 0 0 11564

Szia!

Tudom, nem kellene reagálnom, de nem bírom ki. (szó nélkül)

Csak megtaláltad a kákán a csomót! :-))) A tapasztalat gyűjtésben lévő  Rae Apofisz véleménye szerintem többnyire korrekt. Én lazán átugrottam az 50 db kakas témában, mert természetesen nem az emberre támadnak, hanem egymásra, aki fürjes, netán kicsit sorok mögé néz, tudja mi a gond. Kicsit túl reagáltad. Rae Apofisz eddig csak olvas, tanul és teljesen érthetően, gondolkodik. Hogy már segít azokon, akik nem olvasnak, csak várják a sült galambot! Melyik a típus a szimpatikusabb? Nekem Rae Apofisz hozzá állása a követendőbb. Látod, a már törölt nick 2500 db-os baromságait kulturáltan "helyére" tette, maximálisan igazad adok neki. 

Nekem felkészültsége szimpatikus, bár sokan ilyen karakterű, várhatóan jó fürjes társunk legyen.

Néhány hónap óta sajnos nem fürjezek, éppen a tyúktetű miatt, ki kell várnom a 2-3 évet, hogy biztosságosan újra kezdhessem. 

 

Előzmény: Biovadász (11557)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.29 0 0 11563

Számitógépen visszanézve mit irt a telefonom, hát, .. ez szégyen. Erre nem tudok mit mondani. Én tudom nem igy irtam meg a szöveget, a telefonom mégis átfogalmazta.
Új telóm van és nem jövök rá hogy lehet kikapcsolni azt  a izét, ami üzenet irás közben felajánl szavakat és megpróbálja kitaláni mit akarok leirni. Elnézést kérek, nem igy akartam leirni. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11562

Hat ez kész... Lovaggá kopaszra..

 Bocsi csak a telefonomom nem tudom kikapcsolás ez a hülye szovehkiegeszitoz :-D 

 

 

Előzmény: Törölt nick (11561)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11561

Igen. Ez így van. Sőt már 8 millió igen adómentes. Szárnyas állatot lehet árulni piacon ostermeloivel de csak úgy nincs feldolgozva. Ez azt jelenti lovaggá megkopasztva lehet csak. Darabokra már nem. Rendelkezni kell családi vagohiddal. Állatorvosi igazolatlan és persze a piaci árusítás megfelelő higiéniára. Családi ostermeloivel osztozik az adó. Az állatok db számáról nincs infók családi esetében. (bocsi az írásait. Telorol írok)

 

 

Előzmény: efraim77 (11560)
efraim77 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11560

500/ db/ őstermelő..? de egy családban több őstermelő is lehet sőt más ágazatban is így van....az egész család kiváltja az őstermelőit...

Előzmény: Törölt nick (11559)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11559

Ja, és nem mellesleg a hivatalos részén is van némi kitétel. östermelö bárki lehet. De a létszám korlátozva van. Nem ugy van hogy hasra ütök és annyi állatot tartok amennyit gondolok. limitálva van minden. 500 db -ig szabadon tenyészthetö, östermelöi igazolvánnyal. Efelett nagyüzemi gazdálkodásnak számit ami már más kategoriába tartozik minden szempontból. Továbbá például az is szabályozva van, hogy példát mondjak, vannak olyan maszek hentesek akik saját disznajukat vágják le. Hiába megy marha jól az üzlet nem ugy van hogy csak ugy annyit vág le amennyit akar. Korlátozva van. Miért lenne másképpen a fürjeknél ? Az hogy valaki pályázati pénzekre pályázik egy dolog és az is megtud-e felelni annak.
Ahhoz hogy egy jól müködö gazdaságot vezessünk, vajon elegendö egy forumban feltenni pár kérdést ? És elegendö az ha hozzá értö magán emberek véleménye alapján akar valaki ilyent üzelemltetni ? Én arra tippelek, NEM. Én nem akarok senkit megbántani,de véleményem az, nem a fürj tartás szépségeiért akar pályázati pénzel gazdaságot inditani, hanem pusztán a pénz miatt, és vagy a lehetöség kihasználása miatt. Szinte biztos benne az illetö keresi a lehetöséget, mibe kezdjen bele.
Tudom az én véleményem nem számit, és tele van a tökötök a sok firkálásommal :)
Én azt javasolnám, a fürj farm ilyen módon történö üzelmeltetését kerülje mindenki.
Többek közt a lentebb leirtak miatt

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11558

Látom az én hülyéskedésem szemet szúrt azonnal. De hogy mit tud okozni az amit leirtam, egy fürj farm tenyészet a magyar fürjesek számára annak valós veszélyeit lehet csak én látom ? Igen valoban elnagyoltam a dolgokat de azt hittem ezt észre veszi más is. Te tényleg azt hitted én ennyire hülye vagyok a fürj támadással kapcsolatban ? :)
De hajrá, csináljatok fürj farmot több ezres egyed számmal. A meglévö több ezer fürjes mellett eggyel több vagy kevesebb már felsem tünik.
Viszont azt tudom, ha ugy és olyan modon jellenik meg piacon fürj termék ahogy felvázoltam akkor leshetitek mikor adtok el tojást vagy fürj húst. Ja, hogy itt az emberek 99% csak magának tart ? Az mind rendben van. De egy farm, egy nagyüzem kihatással van az összes többi termelöre.

Nem tudom hallott e valaki a fürj tenyésztök szervezetéröl. A fürj klubbról.
Bövebb infó az Arrabona egyesület fürj tenyésztök és egyesitett csoportjánál.


http://www.furjklub.hu/klubtagok.html

Előzmény: Biovadász (11556)
Biovadász Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11557

Ezen a képen például egy durva fürjtámadás látható.

 

 

Előzmény: Biovadász (11556)
Biovadász Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11556

Ja akkor jó.

 

Sokat jelentenek internetről szerzett információid azoknak is, akik mondjuk valóban kinti tartásban kifutóban tartanak fürjeket. Pl lehet hogy én már rég halott vagyok a sok kakastámadás miatt, csak eddig nem tűnt fel.

 

Valamint azt se mond el senkinek, hogy baromira nem kell fűben keresgélni a tojásokat, mert a fürjek pillanatok alatt olyan sivatagot csinálnak a kifutóban, hogy egy fűszál nem marad.

 

De minden fórumon akad ilyen ember. 

Például a sportom fórumain is rendszeresen megjelenik valaki, aki még ki sem próbálta a sportot, se felszerelése, se tapasztalata, de azért már oktatja a népet. Mert ráguglizott.

Előzmény: Törölt nick (11555)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11555

Hát az internetröl. De pssszt :)

Előzmény: Biovadász (11554)
Biovadász Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11554

"Abba pedig még bele gondolni is rémes hogy abbol mi lenne ha ennyi kakast össze engedsz. Abból ha csak 50 kakas megtámad már az is túlóra lesz a balesetin."

 

Érdeklődnék, hogy ezeket a "remek" infókat honnan szeded?

Előzmény: Törölt nick (11552)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11553

A végére pedig egy videó. Az egyik kedvenc videóm. Ajánlom mindenkinek. Nézzétek végig, gondoljátok át. A gyermekeinknek, unokáinknak, ha jövöt akarunk a válasz itt a videóban.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11552

Nem hazudtolom meg magam :D ismét utolag még valami eszembe jutott.
Azt mondod röptetöt szeretnél csinálni, 2500 fürjnek. Lássuk csak, hol van a számológépem, nem látta valaki ?
Használjunk szép kerek számokat. 20 db fürj per négyzetméter. Ez szerintem már tömeg nyomor, de legyen ennyi. Ez ha jól tévedek,ez minimum 125 négyzetméter.
Az például 10x12 méter alap terület., egy családi ház terüelete. Ekkora helyen 2500 tojó ha neki állnak (ha !) tojni, egy alig nagyobb mint egy cseresznye méretü tojást, hát kiváncsi lennék a füben mennyit találsz meg. Ráadásul ha szaporitani akarod, ebböl a 2500 ból kb 4-500 kakasnak kéne lennie. Abba pedig még bele gondolni is rémes hogy abbol mi lenne ha ennyi kakast össze engedsz. Abból ha csak 50 kakas megtámad már az is túlóra lesz a balesetin.

Nézzük, mi van még ellenérv.. rágcsálók, ragadozók, rengeteg munka, esetleges anyagi csőd, állat védök,..környezet védök..eu szabályok,..rossz szomszéd, tolvajok, hanyag dolgozó, láncreakció szerü betegség az állatok közt.. jó nagy markú állatorvos.., ja és az hogy 500 db felett nagyüzemi tartásnak számit, más fajta szabályok és adózás....a többit még kiagyalom :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 11551

Mivel a véleményünket kérted, talán még az enyémet is ,kiméletlenül öszinte leszek :)
Kezdeném azzal fürjet eddig csak képen láttam a neten és egyszer egy kisállat vásáron kalitkában. Viszont sokat olvasgatok róluk meg ehhez hasonló fórumokat, véleményeket. Én magam is a tojásuk végett szeretnék fürjeket tartani. A fürj tojás talán nem túlzás csodaszer. ható anyagai, beltartalma olyan dolgokra alkalmas mint magas vérnyomás, sziv és ér rendszeri problémák, cukor betegség, és még sorolhatnám hosszasan. Ezek egyik másika érint engem is. Én megtagadtam az orvos által felirt gyógyszert. Még élek :)

Viszont nem vagyok már mai gyerek (48 és egy kicsi) igy aztán érzem és tudat alatt tudom, helyette valamit kell eszközölnöm. Tettem egy próbát, vettem 20 db tojást, napi 5 db nyersen. Sajnos kávézok és cigizek is, amit a fürj tojás kúra alatt elkéne hagyni... de ugy érzem némi diétával, átgondoltabb étkezéssel és fürj tojással karban tudnám tartani magam. Viszont a fürj tojásokba nem maguktól lesznek azok az anyagok amiket tartalmaz. Az annak köszönhetö ahogy például nemfruska eteti és itatja a fürjeit. Amit a fürjek kapnak enni kb az épül be a tojásukba. Tehát ha valaki, jelen esetben te, csinálsz egy fürj farmot, azok röpködhetnek neked ott szabadon, a tojásuk tápon és amit a szabadban találnak szerintem soha nem lesz olyan értékü tojás mint ami elvárható töle. Ha te ezt mégis megteszed és forgalomba hozol több ezer beltartamilag értéktelen fürj tojást azzal végleg hátba döföd a magyar fürj piacot ami éppen csak lélegzik.

Az emberek villám gyorsan azt fogják mondani,és az fog elterjedni " Én megmondtam, mit vártok egy apró tojástól , csodát ?" Az emberek tudatába az fog bevonulni, egy ujjab átverés az egész.
Én ha szabadna javasolnom néhány tanácsot. Fürjet tenyésztenyi nagyon sokan akarnának és tenyésztenek is. A helyzet az nagyon sokan tartanakde csak maguknak és környezetüknek és sokan nem hiresztelik ez magukról és nagyon keveseknek van közülük internetük. Szóval fürj tojás és fürj hús lehetne tonna számra, de van egy apró kis gond vele. Pont az hogy nagyon sokan, szerintem az emberek 95%-a nem is tud a fürj tojás hatásárol. Még bennem is mig nem kutattam utána a neten, az a tudat élt,a fürj tojás semmi más csak csemege, inyenceknek és gazdagoknak, úri kaja pénzeseknek. Ez van köztudatban. Na ezt a tév képzetet kell ledönteni. Most gondolj bele abba ne adj isten olyan tojást hozol forgalomba amit emlitettem. Nem lesz semmi más csak egy egyszerü snasz tojás, ráadásul sokkal kisebb mint a tyúk tojás.
Ide olyan kellene, hogy valaki nyisson egy éttermet, akár valami gyors éterem félét, kizárolag fürj ételeknek. Piacon grilezett fürjet árulni, füstölt tojást, ezeket felhasználva, olyan vállalkozást amihez nagyon sok fürj tojás vagy fürj hús kell.
Sorba fognak állni a tenéysztök hogy vedd meg tölük. Akár egész országban, de talán egész európában egyedül álló étterem lehetne egy ilyen. Régen pesten volt egy étterem. Olyan gyors büfé féle. Önkiszolgálló, de csak csirke hús volt, de abbol nagyon sok féle. Ott annyi ember volt hogy akkor én 1 hónapig dolgoztam pesten, abbol egyetlen egyszer tudtam bemenni. Pontosabban, egyszer volt olyan rövid a sor amire azt gondoltam megéri sorba állni. Azóta is a számba érzem az izét, nagyon finom volt. Én ha tehetném egy országos felvásároló hálozatot hoznák létre, a felvásárolt fürjeket rábiznám egy házi vágóhiddal rendelkezö emberre, aztán ha túl sok van fagyasztani, és felhasználni saját éteremben, pecsenye sütöben, ilyesmiben.
A fürjek tenyésztését én azt gondolom nem szabad nagyüzemesiteni. Helyette inkább sok sok kicsi östermelö, akik gondos gazdák, szerettel és gondoskodással, megfelelö táplálással nevelgetik a fürjeket.
Ebben látok jövöt nem csak te, mindenki más számára is. A te farmodban ha beüt mondjuk a tyúktetü. Mire abbol bármit észre veszel az összes fürjnek harangoztak.
És a tyúktetütöl szerintem nem túlzok ha azt mondom csak ugy szabadulsz meg ha felégetsz mindent. Szerintem gondold át ezt az egészet. Ne csak a pénzhez jutás reménye vezéreljen hanem a józan ész is.

Előzmény: Törölt nick (11547)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11550

Tudom, hogy nincs piaca egyiknek se, de pl. a mi városunkban is vannak telepek, akik nagyobban (3-4 ezer db) csinálják, és ők is eladják valahova. Nem hiszem, hogy egy telep napi 3 ezer tojást a szomszédoknak vagy a piacon ad el. Persze úgysem árulják el, hogy hova/kinek adják el.  

Hosszútávon az lenne a legjobb ha egy használható, új könyv születne a témában, ami alapján többen belevágnának a fürjtenyésztésbe, és a termelők összefogva vinnék exportra a tojást meg a húst.

Öreg?halász Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11549

Szia!

Biztos bukás!Nincs piaca a terméknek,sem tojás,sem hús formájában!

Előzmény: Törölt nick (11547)
Pichon Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11548

Én mikor kezdtem június elején a fürjek tartását, akkor vettem 10 tojót 1 kakast ! Utána még 2 kakas, és most a ketrecek készen vannak, nem rácsos az alja hanem fa, és nem szabadban vannak hanem a műhelyben a ketrecben, nem akarok és nem is fogok szabadban tartani, az csak hobbinak lenne jó. Haver keltetett fürjeket és feleztünk sajnos csak 6 kicsi maradt ami ma 3 hetes, de inkább vettem saját keltetőgépet magamnak és most én keltetek 65 tojást, amik Szeptember 1-4 között már ki is bújnak. Én is ezzel szeretnék foglalkozni. De csak benti tartásban. ahol tuti lesz tojás és nem mennek el.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11547

Sziasztok! A nevem Dana, Szabolcs megyében élek. Azt tervezem, hogy jövőre pályázok a Fiatal gazda (eu-s) támogatásra és fürjeket fogok tartani. Az állomány 2600 db-os lesz. Egy olyan gazdaságot képzeltem el, amiben van keltetés (keltetőgéppel), nevelés, tojástermelés és hizlalás. Egy épületben lenne minden, a fürjek csoportosan lennének tartva (tehát nem ketrecben) és nyáron kimehetnének egy kinti "röpdébe". Világítás, fűtés lenne. Amennyire csak lehet, gépesíteni szeretném a telepet, hogy minél kevesebb munkával járjon. 

Két problémám is van. Az egyik, hogy csak egy könyv jelent meg a fürjtartásról és ez már csak részben használható. Minden infót gyűjtök a netről, így hátha össze tudok rakni egy jól működő tenyészetet.

A másik probléma, hogy itthon (tudomásom szerint) nincs a fürjtojásnak/fürjhúsnak valami nagy piaca. Nincsenek felvásárlók, feldolgozók. Mindenki úgy adja el a fürjeit, ahogy tudja. Eladással kapcsolatban gondoltam tésztagyárra, üzletlánc hálózatokra, éttermekre, exportra. A napokban ráállok a piackutatásra és kiderül, hogy mi a helyzet.

A fórumot folyamatosan olvasom visszafelé, de nagyon hosszú. :-)

Mi a véleményetek a tervemről? Minden ötletet, hozzászólást szívesen fogadok!

Köszönettel: Dana

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11546

Fürj tojást nem azért vennék illetve fogyasztanám mert éppen ilyen hangulatom van hanem mert a hatása, amit tartalmaz, a szervezetre gyakorolt hatásai miatt. A tescót nagy ivbe elkerülöm. A sparba is csak azért járok mert ott letudom vásárolni a caffeterias utalványt és közelebb van mint a többi. Ezen kivül ha tehetem piacon vásárolok zöldésget és mindent amit lehet. Ha vennék fürj tojást vagyok annyira bugyuta hogy szimpátiára vennék. Értem ez alatt azt hogy györben elég gyakran szok lenni kisállat vásár. Itt csak olyan árusithat és csak olyan állati eredtü terméket lehet bevinni amihez van állatorvosi engedély. többen is árusitottak fürjeket és tojást is. De van egy rossz szokásom hogy megnézem az embert és ha nem sok jót nézek ki belölle oda se megyek hozzá. Persze ettöl még lehet pocsék árúja van,de hogy ott van azt jelenti van állatorvosi engedélye, vagyis nagy valószinüséggel östermelö.
hogy most 20 ft vagy 30.. abba a 10 ft-ba talán nem megyek csödbe. És föleg hogy nyersen fogyasztanám nekem csak 1x ad el az illetö nem megfelelö terméket.
Szóval köszi az ajánlatokat de nem ezen az "olcsó jános" úton járok. Ha igy lenne már itt csiripelnének a fürjek valami taposó rácsos ketrecben tápon tengödve.
Vagyok annyira makacs, ha nem tudom azt megvenni, megtremeteni nekik amit én elképzelek számukra inkább belese kezdek. Már jó ideje irogatok itt, igaz néha hülyeségeket de talán észre vehettétek már lassan fél éve csak tervezgetek keresgélem a megfelelö módot. Az a volier amit össze barkácsoltam, első próbálkozás. Nincs lakója,lehet nem is lesz. Közel 20.000 ft ot dobtak ki azzal. Egyáltalán nem állok ugy csak ugy kidobáljak ennyi pénzt az ablakon,de nálam ez elvi kérdés. Régebben sok dologban megalkuvó voltam. kevés pénzel, jó lesz az olcsóbbik fajta. És megtanultam ilyenkor mindig ráfaragtam, megszivtam csak kinlódás volt vele.
Vagy megveszem azt amit tökéletesnek vélek vagy nem veszek semmit.
Sokáig halogattam a dolgot. Szeptemberben lányom esküvöje lesz. Minden fillérre szükség lesz. Oktober meg már talán késö fürjeknek új helyen kezdeni. Jönnek a hideg éjszakák, sok esö... hát nem tudom. A pincében szerintem jó helyük lennük. Láttam a képeiteken nektek sem valami disz kivlágitásos a helység ahol a fürjek vannak.Legalábbis ugy tünik a foton. Azok szerint ebböl a szempontbol megfelelne az enyém. Még a müpadlóval dilemmában vagyok felszedjem-e, bár sajnálnám, de nem tudom célszerü-e. Tömve van az a helység régi kinött ruháktól kezdve tán még helikopter is van ott. Fa anyagot is kéne vennem meg mindent ami kell. Szóval lehet tavaszra marad. Ezért gondoltam veszek tojást, addig legyen amig nincs saját.
A másik meg az, hogy öszinte legyek, olvasgatva nemfruska mennyi mindent ad a fürjeknek, hát, még magunknak sem veszünk ennyi mindent. Amikor elmondtam feleségemnek hogy a fürjeknek kell adni túrót, tojást,... csak annyit mondott,.. normális vagy te ?! Ez elég le lombozó tud lenni :) De nem hátrálok meg :)
A pince azért is jobb hely lenne egyrészt a kutyát nem izgatná, másrészt télen süvitó minuszokban kimenni hozzájuk, háát nem is tudom..
Na jó, nem cséplem a szót tovább. :)

Ferenc Dobler Creative Commons License 2014.08.27 0 0 11545

Rae Apofisz matematikai felvetésére válaszoltam. Kompetens embernek tűnik, így kellenek az adatok, hogy dönteni tudjon, ezek szerint. :)

Neki ezek szerint még nincs madara. Ahhoz, hogy folyamatosan legyen napi 5 tojása, a saját tapasztalatomból merítve 8-10 tojóra lesz szüksége.(pihenő időszak miatt)

A 8 tojó 500 Ft/db. áron 4000 Ft. Napi pár száz(Nem McDonalds sajtburgerre gondolok. :) ) forintból meg lehet oldani az etetésüket, de az is havi 2-3000 Ft. 

Ha tényleg csak ennyi lenne az igény, akkor inkább vegye meg a tojást, akár közeli állományból, akár Hipermarketben.

Én 8 tojót tartok. Nekem most csökkent a napi mennyiség 4-5 db.-ra.

Én nem foglalkozom a költségekkel, mert a többi szárnyas kosztjával elvannak és a gondozás így is - úgy is napi feladat, az a plusz 5-6 perc naponta(Heti 1 nagytakarítás + 1/2 óra) meg belefér.

 

Tőlem nem kap tojást, mert felhasználom vagy elajándékozom ismerőseimnek, de biztosan kap Tőletek kiváló minőségben, ha másként, gazdaságosabban ezt nem tudja megoldani. :)

 

Sok sikert! :)

 

Inkubátort sokan építenek hungarocellből, láttam izzós fűtéssel, és a keltetőknél használt(kelés után áttették) fűtőegységgel is. A digitális változatnál egyszerűbb a fokozatos hőmérséklet csökkentés és a visszaállítás a következő keltetésre(Nekem a régi, potenciométeres verzióm van még, azzal nem görcsölök.)

Fürjeket nem keltettem még, a csibéknek pedig ez nem annyira fontos. 2 napig ruhába bugyolálva egymást melegítik, utána pedig infra lámpa fűtésű fa ládába kerülnek. Idén Brahmak, krédlik és Masterek keltek, gond nélkül megélték a 4 hetes kort.

 

Előzmény: Pichon (11544)
Pichon Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11544

Persze van a tescoban is Fürj tojás 300 Forintért 12 darab, de nem vennék belőle az biztos ! A jó házi fürj tojástól nincs jobb, én itatom őket én etetem, és a tojás is jó, tudom mit eszem és mikori. Nekem még annyi problémám van hogy nincs megfelelő inkubátorom, nem tudna valaki egy jó képet dobni hogy neki milyen van ?

Ferenc Dobler Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11543

Látod, ebből is látszik, hogy a tescoban csak nézegettem de még sosem vettem tojást. :)

Előzmény: efraim77 (11542)
efraim77 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11542

én sem:D de azt is nézd meg mekkora a tescos mérete meg mondjuk mekkora az ami mi árulunk.:) (gramra, de szemre látnia  különbséget))

Van olyan vevőm ami azt unta mega  tescoban vett fűrjtojásban hogy 12-ből 2 rosz volt neki...

egyébként a tesco is 25 ft-ért adja nálunk már ha van éppen...

Előzmény: Ferenc Dobler (11541)
Ferenc Dobler Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11541

Nem akarom Senki üzletét rontani, főleg a Fórumtársainkét, de menj be a legközelebbi Tescoba, Auchanba, mittudomén, és nézd meg mennyiért kapsz 12db-os kiszerelésben.

Szerintem. :)

Előzmény: Törölt nick (11540)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11540

Köszönöm a választ

Előzmény: Pichon (11539)
Pichon Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11539

Szia ! Én 25-ért adom darabját :) 2-3 hónapig bőven el áll a hűtőben a tojás !

Előzmény: Törölt nick (11538)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 11538

Kicsit számolgattam. A fürjeket a tojás miatt tartanám eleinte. Eddig úgy tünik a családban egyedül én fogyasztanám. Napi 5 db -ot nyersen. Ez 30 napra 150 db. Ha csak 30 ft/db áron sikerülne venni az 4500 ft. Nem tudom nem-e lenne egyszerübb és olcsobb venni mint magam megpróbálkozni vele. Csak nem tudom ha vennék egyszerre ennyi tojást az el áll- e a hütöben 1 hónapig ? Azt irják hogy akár 6 hónapig is el áll hütöben, de azért kiváncsi lennék a véleményetekre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!