Eredetileg zsír tipusú sertés mert régen a szalonnát tudták eltárolni leginkább illetve a zsírban tároltak sült húsokat. Ha a topikban lévő hozzászólásaimat megnézed akkor látsz majd magalica vágásról pár képet. Ha szeretitek a sült illetve füstölt szalonnát akkor nyugodtan tarthatsz. Egyébként olyan 120-130 kilós volt amit a képen látsz darabokban és 50 pár kiló volt maga a szalonna. Nem érdemes ettől a mérettől nagyobra meghagyni mert innen már tényleg csak a zsír gyarapszik rajta. De ha kicsi helyre lezárva és netalántán tápozva tartod akkor garantált a csomó zsír. Had mozogjon meg elég neki napi 2 alkalommal kis termény (darált áztatott vagy akár szemes is) Víz mindig legyen nekik (de ez minden jószágnál igaz, főleg ha darát eszik), illetve had egyen zöldet szénát ilyesmit, a Kukorica szárral is elrágódik jót tesz nekik ha rágcsálhatnak valamit.
Február végi vágásra keresek korrekt áron vietnámi malacot ,minél nagyobb annál jobb! Lehetőleg Pest megyében .Emailem publikus az ajánlatokat oda kérem.
Múltkor beszélgettem egy gazdával,akinek régebben voltak mangalicái is,de felhagyott veluk,mert ő is azt mondta,hogy nagyon zsírosak,220 kilós hízóból lett 70 liter zsír, a malacok ára is lement,mert már annyiért lehet nálunk kapni mangalicamalacot,mint hústipusút.
A Szabadtartás lenne neki a legjobb mert akkor nem zsírosodik agyon túlságosan korán.
Csinálj neki egy nagy kifutót ahol szabadon szaladozhat az a lényeg hogy ebből ne tudjon kijutni. Legyen normálisan körül kerítve. Ha esetleg azt akarod hogy kicsit kevesebbet dúrkáljon érdemes megkarikázni. (Tökéletesen ez sem véd a durások ellen). Legyen neki azért a kifutóban egy olyan hely ahol adott esetbe be tudod zárni pl vizsgálat miatt, illetve itt tudsz neki enni adni is ez egy kis karám aminek egy része természetesen lehet sőt legyen ól szerű (értem ezalatt azt hogy legalább 3 oldalról teljesen zárt a negyedik oldala meg vagy nyitott de még jobb ha csak részben nyitott és természetesen fedett). Az alja nyudogtan maradhat az egész területen a talaj nem kell betonozott rész. Szalmát az ólba célszerü tenni hagy rágja illetve télen bele is tud bújni.
Én sertéstelepen dolgoztam ott a jobb elsőt a jobb hátsóval bal elsőt a bal hátsóval összefogod magad fele húzod a lábakat kidudorodik ekkor a here ja és ugy fogd hogy a feje a karod és a tested találkozásánál legyen hogy tudjon fesziteni mert nem kellemes neki! igy csináltuk a tizen kilósakat is rázza a tested egy kicsit ugyhogy erősen kell fogni de nem vészes ja és csengeni fog a füled :D
Mangalicát szeretnék tartani kellene 1 kis rutin valaki tudna mesélni róla? milyen ól kell?milyen karám ? kell e alj az ólnak? stb. Minden érdekel!! tanulnák! Nógrád Megyei vagyok
Szerintem adhatsz nekik,ha nagyon zsíros akkor a malacod is zsíros lesz az biztos,de ha van lehetőséged akkor adjál nekik hozzá korpát is kenyér helyet.
Lehet csak moslékkal etetni a malacokat? Kapnak még azért mást is, pl. cukorrépát (nem takarmányrépát, hanem olyat miből a cukrot csinálják), meg konyhai maradék zöldséget, gyümölcsöt, meg legelnek is, amikor nincs hó. Meg ha jön a tavasz még több zöldet kapnak majd. Csak kukoricát, búzát, stb. nem adnék nekik. Akkor nagyon zsírosak lennének? Most fél évesek, de majd csak egy év múlva akarom levágni őket, szaláminak. :) Szóval ráérnek szépen lassan nőni.
Hát nem tudom,én inkább kihagynám,de kérdezd inkább meg a disznóöléses fórumon amit tegnap belinkeltem ott sok a böllér biztos tudnak válaszolni a kérdésedre.