Ja, az előbb lemaradt, hogy szerintem a fressnapfot hanyagold, én is ott vettem meg az etetőt-itatót, majd egy sima kutyaeledeles és egy másik kisállatos boltban láttam ugyanazt féláron! A guta ütögetett... :-)
Úgy láttam, magad akarsz röpdét építeni, ami azért jó, mert olyanra csinálhatod, hogy a madárkák a lehető legjobban érezzék magukat, és neked is kényelmes legyen a takarítás, etetés. Mindenképpen tolóajtót javaslok, sokkal biztonságosabb, mert csak annyira tolod el, amennyire épp szükséges, és a kezed mellett nem marad nagy hely. Nekem a kisebbik kalitkám rendesen nyíló ajtós, és nem szeretem nyitogatni, mert félek a szökéstől. :-(
Én a dobozkalitomra egy magas, de keskeny, függőlegesen eltolható ajtót terveztem, a másik oldalra pedig egy inkább lapos, de széles, oldalra eltolható ajtó kerül. Így (legalábbis remélem), minden be fog férni, és biztonságos is lesz.
OKs, arra nem gondoltam. De akkor meg rizikós lesz a kaja beadása. PErsze mindegyhogy rizikós. Mert csak belső tálkákat akartam alkalmazni, esetleg kajának kis vájút. de úgy lehet, hog yjó lesz, mehet eg ynagy önitató (700ért láttam fressnapfban, az volt vagy 2dl-es), meg kajának csinálok magam vájút fából.
Ha csak mag van rajta, akkor semmi gond, ha kiürül az etető, összeszedegetik a földről is. Szerintem a homokot elég hetente egyszer cserélni, esetleg gyakrabban kiszedni onnan, ahová sokat piszkítanak.
A röpde alját próbáld úgy csinálni, hogy a kihúzható tálca felett végig rács legyen, így az ürülék és a maghéj lehullik a lyukakon, és attól sem kell félned, hogy a takarításkor kirepülnek a pintyőkék.
És végül, bele kell törődnünk, hogy a madarak nem túl pedáns állatok, patyolat rend sosem lesz körülöttük! De azt hiszem, kedvességük, szépségük, játékosságuk kárpótol minket ezért! :-)
Köszi a tanácsot. Kiborítással nincs baj, simán ráülhetnek a víztartó oldalára és a kajára is, inkább azzal van baj, hogy szétverik. Egy másik probléma: Tegnap tettem nekik friss homokot, ma délelőttre már egy egész szép réteg mag volt rajta. TI hogy oldjátok meg, hogy ne kelljen havonta egy zsák homok, ha mndig tiszta aljzatot akar az ember? (vagy ebbe bele kell törődni, hogy így lesz-legfeljebb a nagyobb területő röpde gonodlom nem fog így koszolódni)
Cseréld ki az etetőt-itatót valami nehezebbre: kisebb üveg vagy kerámia hamutartó, cserép virágalátét megfelel. Akkor nem tudják felborítani. Esetleg ebbe a meglévőbe tegyél egy nagyobb követ nehezéknek! Nekem az etetőm egy régi, üvegből készült, dupla sótartó.
Nekem is készül a dobozkalitom egy régi konyhaszekrényből, már alig várom, hogy a család férfitagjainak legyen rá egy kis ideje!! :-)
Megvolt az első takarítás is. Már kezdenek felsejleni a régi emlékek, bizony nem könnyű tisztán tartani a madarakat, emlékszem, régen a lakásban mennyi por, meg piha repült a nimfa területe körül.
Igazából most még a kis kalitka miatt meg vagyok lőve, külső-öninatóm sincs, csak szétvágott pohárban van az eleség meg a víz nekik.
Egyébként még igazából most kezd rajtuk látszani, hogy jól vannak és megvannak. Az előbb tettem alájuk kvarchomokot (legalább kicsit természetesebb így a kalitka is, mint szegények a sárga műanyagon ugráljanak) friss magot, vizet és azonnal rárobbantak. Tegnap, meg még ma reggel is csak gubbasztotak a rúdon-igazából sok programjuk nem is lehet szegényeknek egy 20x30-as kalitban. De legalább eszegetnek, sőt már a homokból is csipegetnek. Igazából közeledni sem merek hozzájuk,mert szegények a kis helyen,ha megijednek, egyből falnak ütköznek repdesés közben és akkor repül mag, dől víz, szóval probléma.
Remélem jól fog haladni minden és hamarosan jöhet a röpde nekik, odúkkal, mindennel. Ti hogy oldjátok meg a röpdék talajának tisztántartását? (kihúzható fiókos kéne nekem is gonodlom) Csak akkor még egy leppentőt kell majd rá csinálni,hogy a kihúzott fiók helyén nehogy kislisszanjanak a madarak.
Köszi. Csak félek, hogy még nem ivarérettek és várnom kell a tojásokkal. Persze boltból sem valószinűbb, hogy öregebbet adnak. Ezek a gazda szerint januárban keltek.
Amúgy már nézegettem a felszerelést is, Fressnapfban, van mindenféle keltető, odú, kókuszból, fonottan, jó drágán. De régen volt egy olyan kis masszív, fonott, gusztusos fészkem nekik, egy sem ér ezek nyomába. De legjobb lesz szerintem, ha magamnak építek egy nyitható tetejűt fából.
Tényleg ugyanezek az enyémek is. Itt is van pár kép, mi a véleményetek? (attól féltem, nehogy a fehérről is kiderüljön, hogy valami albinó hím,de azok abszolút fehérek, más mutáció meg remélem nincs)
Hoztam két zebrát. Kezdetnek, kalitba jó lesz. Mivel még mindig nincs semmi volierem, nem akartam többet, de már nem bírtam velük várni. Már most imádom őket, olyan kis szeretnivalóak. Max. két hét és mennek a tágas,kényelmes új otthonukba. Képet teszek fel holnap. Tojó hófehér, hím asszem barnahátú.
Tényleg nagyon pang a fórum. csak, hogy legyen valami szöveg: Ma délután elszántam magam, mivel mégsem bírom kivárni a következő két hetet, és kalitkával felszerlkezve elindultam madárért.
Sajnos az örömöm 5 percen belül alábbhagyott, mert a haver azt mondta, hogy a nagypapa már alszik, menjek máskor, de kora délután, mert hamar fekszik. Így nem lett madár mégsem, de talán jobb is. Csak már nagyon beleéltem magam és már nagyon nézegetném a zebrákat, de végülis még nincs kész a röptető sem, egyelőre csak kalitkában tartottam volna őket. De mégcsak megnézni sem tudtam rendesen a madarakat, a haver ugyanis csak annyit tudott segíteni, hogy a röpde ablakán benézzek. Úgy láttam, nem kispályás az öreg, még rozellapapagája is van, meg csomü szép hullámos és persze zebra. Meg még ki tudja mik. Egy külön épület, fajonként elzárt volierekkel.
NA mindegy, most már nem csinálok problémát pár napból, ha minden jól megy hétvégére összejön minden és egész nyáron madarászhatok. (akkor fogok járni a városban is és ott is benézek pár boltba, hátha találok valami különösen szép zebrát.)
Sehol senki két napja? (úgy néz ki, nekem lassan összeáll a cuccos, faanyag megvan, már csak a drót kell, meg apróságok és jövő héten meg is lesz a röpde,ha minden jól megy.
ha az udvarra teszed feltéten fedd le valamivel. továbbá a hátlapot is inkább valami osb lapból v. farostlemezből kéne csinálni. sőt az lenne a legjobb, ha csak az eleje lenne nyitott. a madarak szeretik ha magasabban van a kalit. legalább 1 m magasan legyen a kalitka alja.
nekem ezek vannak. Az első 100*60*50-es kb. 28.000.- ft volt munkadíjjal. ( 2005-ben )
A második képen saját készítésű 20*20-as szögvasból hegesztve , 12*12-es dróttal bevonva az alja bútórlapból kb. 5-6.000.- ből kijött ( 2003-ban ) mérete: 100*70*54
A harmadik kölcsönben van. favázra szegelt 20*20-as dróttal bevonva. alul farostlemez, nincs kihúzható fiók. méret: 145*120*45
A 12*12-es drót ára kb. 1.100 - 1.400.- ig lehet / négyzetméter A 20*20-as drót ára kb. 750 - 1.000.- ig lehet / négyzetméter
A zebrapinty simán szaporodik a legkisebb kalitkában is, a többit nem igazán tudom. Ajánlom, hogy esetleg olvasgasd végig a fórumot, nagyon sokféle pintyről írtak itt, egyeseknek leírták a szaporodási igényeit is (viszont sajnos azt kell mondjam, hogy minél nehezebben szaporodik egy madár, általában annál igényesebb a környezetét tekintve is).
Más: Nekem olyan kérdésem lenne, hogy pillangópintyet lehet-e együtt tartani kanáripárral. A tojó (mármint a kanári) eléggé verekedős, ha a párjáról van szó, de nem tudom, hogy más fajtákat is ütne-e, vagy csak a hímmel ilyen. Ezenkívül szeretnék minden lehetséges infót begyűjteni a pillangópintyekről. Ők mennyire szaporodnak el, ha párban tartom őket? Verekedős fajta? Esetleg Budapesten kereskedésben vagy tenyésztőnél hol lehet ilyet kapni és kb. milyen árban van egy darab?
Köszi az oldalad címét. Igazán igényes felépítményed van. Egy ilyen nekem egyelőre csak álom, de kezdésnek nem is akarok egyből házat építeni az udvarra-pláne, hogy még szülőkkel élek.
De végülis nem olyan nagy ördöngősség egy ilyen röpde kialakítása, és akinél van szép udvar, annak csak dísze lehet.
Egyébként most felmerült az is,hogy esetleg csak hullámosok legyenek, azok álíltólag még a zebrapintynél is szívvósabbak és igénytelenebbek. Ez igaz lenne? Pintyek szaporodásával mi a helyzet? Szabadban tartva, egy előbb már leírt méretű röpdében mekkora esélyeim vannak költésre és fiókanevelésre? (vagy ahhoz már tényleg akkora röpde kell, amiben valóban tudnak repkedni is és kevésbé érzik a bezártságot?)
A gémkapoccsal legfeljebb 3 papírlapot tudsz összefogni:)
Jómagam ipari /kézi/ tűzőgéppel rögzítettem a lécan a hálót, olyannal, ami 12 mm hosszan megy a fába. A keretekre először rátűztem, azután állítottam össze.
Úgy néz ki, nem lesz gond. Faanyagot már szereztem is, most már csak háló kell. Egyébként a hálót mivel kell rögzíteni? Szögelitek miközben ki van feszítve, vagy valami gémkapocs szerűséggel kell?
Keretet rakjam össze most, vagy inkább úgy kéne, hogy laponként rátenni a hálót és csak úgy összeállítani az egészet?
(ja,azt nem is mondtam, hogy én is cask olyan 4 madárra gondoltam. PErsze lehet, hogy hullámospapagáj és pinty is lesz vegyesen, feltéve, ha nem ölik egymást)
Úgy emlékszem régről, pintyek elég félősek, csak repkedtek midenfelé, mikor a nimfámmal egy kalitkában voltak.
Még annyi, hogy a fenn középen vagy egy webfordító. Ha esetleg nem megy ennyire az angol, másold bele linket, és az egész oldalt lefordítja neked, nem tökéletesen, de használhatóan.