Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Por. Tobb szakacstol lattam, hogy tesznek a csokolades kremekbe legalabb egy kiskanalnyit, en is kirprobaltam es jo.
Jol hangzik, nem? Panettone-t nem sutok, csodalatosak keszen, es akkor ennel jobb gyors edesseg chocoholic embereknek nem lehet. Meg nekem is jonak tunik, pedig en nem vagyok oda a csokiert - csak az egeszen kivaloert. Ugy is mondhatnam, csoki sznob vagyok :)).
Egy mixerrel keverd ossze a mascarponet es az ovasztott csokoladet, a porcukrot, az instant kavet amig sima es habos lesz.
Egyenletesen oszd el a pannetone kockakat 6 pohar kozott, es a fele likort ontsd ra a panettonera. A masik felet ontsd a kremre. Retegezd a poharba: panettone, kerm, panettone, krem. A tetejere jon a borotvalt (krumplihamozoval) csokolade. Azonnal talalhatod. Ha masnap talalod, talalas vedd ki a hutobol es szobahomersekleten talald.
Tudtom szerint a szeszes ital "pityóka" tréfás neve székely földről származik. A magasabb fekvésű részeken nem terem meg a szőlő, de a krumpli (pityóka) igen. Így aztán a mélyebb fekvésű szőlő termő vidéken cserélték a pityókát borra. A mai napig is használják a "pityóka bor" kifejezést. Azaz aki jól "bepityókázott" annak igen csak virágos kedve támadott.
Egyik sem, edeskrumpli - yam. A multkoriban probaltam ki a sonka tokkel (Ina Garten receptje), hogy hamoz, kockaz, olaj-so-bors es sutes.
A yam altalaban sutve kerul az asztalra, vagy fozve - de puresitve legtobbszor, es edesitve barna cukorral, keverve banannal, marsmallow-val es meg ki tudja mivel. Nekem az egyszerusege tetszett, jo lett az ize, hamar megsult - innen az otlet, megprobalni yam-mal. Jo otlet, megtartom!
Azt hiszem eletem legsikertelenebb vacsoraja volt... nekem nem izlett mas mint a yam. Meghamoztam, kockakra vagtam, egy tepsi aljara teve, olaj-so-bors es sutottem amig puha.
Elkezdodott. A pulykat megtorolgettem, egy citromot felbe vagva a hasuregbe, egy csokor friss kakukkfu, egy csokor firss zsalya. Most megkenem olajjal, es a hutoben fogja varni delutan 2-3 orat.
Tegnap este betettem a pulykat paclebe, 8-12 ora kell neki, most eppen 12 ora. Kiveszem, es letorolgetem, majd takarva visszateszem a hutobe, hiszen delutan 3 elott nem kerul ra a grillre.
Csutortokon van Halaadas. Tegnap vasaroltam - holnap, holnaputan nagyon nem tudok menni, remelem ma eszembe jiut ha valamit elfelejtettem volna.
A pulyka nem lett nagyon nagy 6 kg korul van, eddig mindig nagyobbakat csinaltam, 10-11 kilosakat. Igaz vettem meg egy mellet is, azt is szeretnem kiprobalni.
A pulykat megsutom a grillen, ahogy szoktuk, de most toltve, a bor ala. No meg toltelek meg kulon. Szerencsere a hideg ellenere meg van sok friss kakukkfu, zsalya a kertemben. Nem krumpli pure lesz, hanem apro ujkrumpli egeszben sutve. Yam - szinten sutve, aztan pure belole. Voros afonya es parolt kaposzta. Gravy es kukorica kenyer zarja a sort.
Edessegnek almaspite magyarosan es "cream puff" olaszosan :)).
Melegitsd elo a sutot 400F/200C fokra. 3 ekanal oliva olajat tegyel egy tepsibe, forrositsd fel a tuzhelyen es add hozza a hozzavalokat. Tedd a sutobe, susd 30 percig. Sutobol kiveve kozepes tuzon folytasd. Vedd ki a pulykaszarnyat, tedd felre. Add a lisztet a sult zoldsegekhez, kevergesd kb egy percig es add hozza a csirkehuslet. Fozd lassu tuzon amig besurusodik (15 perc), szurd le, so-bors izles szerint.
Kozeledik a Halaadas, es nagy a kisertes, hogy ne csinaljak nagyon nagy oruletet belole - negyen leszunk. Nem "csak", de a 10 kg-os madar eleg sok munka.
Most lattam egy nagyon jonak igerkezo es egyszeru receptet - azt hiszem erre fogok szavazni.
Pulykamell pore hagyma es kukoricakenyer toltelekkel.
Szeleteld fel a porehagymat, vizben alaposan mosd ki a homokot, foldet. Egy labosban: 1 ekanal oliva olaj, 1 ekanal vaj, kakukkfu, so, bors - parold 10 percig, amig a porehagyma megpuhul, de nem szinezodik. Hutsd ki ha kesz. Egy talban keverd ossze az osszemorzsolt kukorica muffint a porehagymaval, sirkejhus level, so-bors izles szerint.
A pulykamellet vagd felbe - csont nelkuli pulykamell! - es a felet ovatosan "nyisd ki", hogy bele lehessen tolteni a tolteleket. (itt azt mondjak "butterfly") Az nagy szelet pulykamellre tegyel a toltelekbol (kb 2 cseszenyi egybe) es ugyesen :)) tekerd fel. Kosd at zsinorral, hogy ne essen szet sutes kozben. A huson a bore marad - az kerul felulre. Alaposan sozd, borsozd. Ha van maradek toltelek meg lehet sutni kulon.
A maradek olajat es vajat egy serpenyoben forrositsd fel, es az atkotott toltott pulykamelleket mind a ketto oldalukon susd meg arany-barnara. A sepenyot tedd a sutobe es susd kb 25 percig, amig a belso homerseklet eleri a 160F/70C fokot. Sutobol kiveve pihentesd 5-10 percig a hust lazan takarva, szeleteld mindegyik darabot 4 reszre.
Nem talaltam pulykamellrol kepet - egy csirke es egy karaj "butterfly" van itt peldanak.
Megcsinaltam - illetve a hus meg mindig fo. Ugy nez ki, hogy a 3 ora nem eleg, vagy nagyon alacsony volt a homerseklet. Negy ora lesz belole - es ahogy kostoltam az ize. . .mmmmm. No meg. . . lehet egy nappal elbb is csinalni, es csak a koretet kell frissen.
Kesz a csoki torta is, nagyon jol sikerult - nem szabad huteni! Irto hamar megvan, nincs sok hozzavalo - kedvencem lesz, erzem.
Most mar csak a gyerekeket varom.
1, eslo ora 2, masodik ora 3, harmadik ora
no es a csokis suti :)) (es en nem szeretem a csokoladet. . .komolyan)
Vasarnapi vendegek. . . ebed vagy vacsora. Azt hiszem ez inkabb csaladi osszejovetel - ami nem nyulik a keso estebe, mert ugye jon a hetfo gyorsan.
Iden nem sok vendegeskedes volt nalunk - de jon az unnepi idoszak, talan ujra lesz kedvem fozocskezni.
Jo receptet lattam ma reggel (Foodnetwork, Tyler Florence) - az egyik egy "pot roast", a masik egy csokolade sutemeny, liszt nelkul. Azt hiszem holnap megcsinalom mind a kettot.
Pot Roast
1.5-2 kg "chuck roast" so-bors 3 evokanal oliva olaj paradicsom konzerv - daralt, nem pure - ha nem akkor 1-2 csesze vorosbor 1 csesze viz 2 fej voroshagyma, cikkekre vagva 2 fokhagyma gerezd osszenyomva 1 csokor sargarepa 2 zellerszar 1 cseszenyi gomba (amilyen van) felbe vagva rozmaring, kakukkfu, baber level
Sozd, borsozd mind a ket oldalat a husnak. Egy nehez edenyben (ontottvas), aminek fedoje is van, hevitsd fel az olajat, es mind a ket oldalan susd a hust hirtelen - ne engedjen levet! Add hozza a fuszereket, a paradicsomot, a vizet takard le es lassu tuzon fozd kb 3 oraig amig olyan puha nem lesz, hogy szet tudod szedni a villaval. Kb fel orankent ellenorizd, es locsolgasd a tetejet a levevel.
En egy sima, semleges krumplipurevel fogom talalni.
Liszt nelkuli csokolade sutemeny
1/2 kg feledes csokolade, darabokra vagva 10 dkg vaj 9 nagy tojas 3/4 csesze es egy evokanal kristalycukor 2 csesze tejszin, hidegen pocukor a disziteshez
Melegitsd a sutot elo 350F/175C fokra Vajazz ki egy kor alaku tepsit - lehetoleg aminek az oldala kapcsos. Olvaszd fel a vajat es a csokoladet goz folott. Keverd habosra a tojas sargajat a cukorral. Ovatosan keverd hozza a csokolade-vaj kevereket. Verd fel a tojas feherjet habnak, add hozza a csokolade keverekhez. Ontsd a tepsibe, es susd amig a fogpiszkalo tisztan jon ki - semmi nem ragad hozza, kb 20-25 percig. 10 percig pihentesd majd vedd ki a tepsibol.
Talald szobahomersekletuen, szord meg porcukorral es talald tejszinhabbal.