Találtam egy receptet, husi és halszósz nélkül, citromlével megcsináltam, és fincsi lett!
Thai üvegtészta-saláta Egy serpenyőben kevés olajban pirítsunk majdnem szárazra gyömbérrel, fokhagymával, apróra vágott hagymával darált húst. Közben ízesítsük szójaszósszal és halszósszal. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Vágjunk különböző zöldségeket (hagyma, újhagyma, sárgarépa, színes paprikák, chili paprika) kis kockákra. A forró vízben ázó üvegtésztát vágjuk ollóval 1015 cm-es darabokra. Tegyük vissza a tűzre a lepirított húst, adjuk hozzá a lecsöpögtetés nélkül a felázott tésztát, a felaprított zöldségeket, csavarjuk rá 12 lime levét és forrósítsuk össze. Salátalevélen, karikára vágott uborkával és paradicsommal díszítve forrón tálaljuk. Minél csípősebb, annál jobb!
Engem minden diéta nélkül érdekelne azért ide írok, mert5 gondolom ti otthon vagytok ilyen saláta dolgokban...a kínai gyorsbüfékben kapható üvegtészta saláta elkészítési módja, összetétele +próbáltam már úgy +csinálni h emlékezetből mindent tettem az üvegtésztára amit láttam rajta de nem igazán értemn el vele nagy sikert ... Azt nagyon +köszönném ha valaki leírná a pontos összetételt vagy vmi jó ötletet ami könnyen elkészíthető az üvegtésztából , mert bevásároltam belőle rendesen és most nem tudom h mit kezdjek vele!!!+
Nagyon egyetértek Veled, de egy kicsit tovább mennék: a pörkölt attól pörkölt, hogy saját levében párolódik-pörkölődik, s mikor minden lényegét kiadta, akkor kapja meg a fűszereket. Lehetőleg csak só, vöröshagyma és paprika.
A levét Erdei Ferenc pontosan határozta meg: a pörköltnek sűrű, mártásszerű leve van, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a hús, csak más halmazállapotban.
Még a legsoványabb hús is tartalmaz annyi zsírt és vizet, amiben elkészíthetjük pörköltünket. Ezért a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
A hagymát én a hússal együtt teszem a fazékba, így a pörköltben benne marad a nyers hagyma friss íze, s mert nincsenek benne sült hagymadarabkák, az erre érzékeny gyomrúak is megbarátkozhatnak ezzel a páratlan ételünkkel.
Olvasom amit irtal - nagyon igaz!!! A porkoltoket csak a sajat levukben fozom!!!
Ma egy gombas tejfolos szeletet kovettem el. Oliva olajat, vajat forrositottam fel ea besozott csont nekuli karaj szeleteket megbarnitottam rajtuk, nem engedtem, hogy levet eresszenek. A hus kulseje szep barnas lett (12 szelet, ket reszletben sutottem).
Utana kivettem valamennyi zsiradekot a labosbol, es visszaraktam a husokat, vizet adtam hozza (ami felhozta a lesult izeket) es teljesen puhara paroltam a hust. Gombat tettem ra, es tejfolt. Nagyon jo lett - parolt rizzsel talaltam.
A kivett zsiradekon megparoltam egy hagymat, es csirkemajat sutottem rajta (fel kg?) - hat talan meg ennyire jo izu nem volt, pedig sutottem mar sokszor, es csirke hajbol olvasztott zsiron is - de nem. A jo ize a sertestol volt. . .
Elgondolkodtató.Főként az, hogy valaki annyira buta, hogy sok év valóban eredményes munkáját teszi tönkre azzal, egy semmitérő vacakhoz adja nevét, és nem jár utána, van-e valóban hatása!!!
Megint ugyan az, hogy a szakértők mindenkinek azt szakértenek, amit épp hallani akar a megrendelő!
Norbi meg bevette, amit beadtak neki.
Maradt volna az edzéseknél, és a reformkajáinál. Így elveszíti neve hitelét.
Én a pörköltekhez és hasonlókhoz szánt húsokat általában teflonserpenyőben nagy lángon megpörkölöm, majd amikor feladta levét, akkor ezt a rengeteg purint tartalmazó levet leöntöm."
Ezt a módszert én sosem alkalmaznám.
A lével együtt az összes értékesebb sejtnedv, és oldott tartalmat is kiöntöd.
Pláne pörköléteknél extrém ez, hisz a jó marhapörkölt kizárólag saját levében fő!
Mindazonáltal ezzel a módszerrel nem purintalanítasz ugyanis:
"...Az emésztőrendszerben a purinok a táplálékkal bejutott fehérje emésztése során szabadulnak fel és jórészük már a vékonybél sejtjei által húgysavig lebomlik és a vérbe kerül..."
"...A legtöbb purint a belsőségek (velő, máj, vese, stb.), a húsok (főként a sertéshús), a mirigyes szervek és hüvelyes növények tartalmazzák, de elég sok van a búzalisztben, parajban, karfiolban, zöldborsóban is..."
"...Legújabban azt mondják, hogy a magas purin-tartalmú ételek (pl. vese, máj, borjúhús, szardínia, szardella, húskivonatok) megszorításának nincs számottevő jelentősége a betegség kezelésében..."
A purin vízben nem oldódó fehérje, a DNS-RNS lánc egyi alkotórésze, vízben nem oldódó fehérje. A leírt módszerrel nem purintalanítasz, csak az értékes ízanyagokat öntöd ki!
A ghí abszolút nem diétás, az a víztartalmától megtisztított vaj, tehát színtiszta tejzsír (benne jó sok koleszterinnel). Mindamellett jobb bioboltokban lehet készen kapni.
Ghi-t csinált már valaki? (Tisztított vaj indiai módra) Állítólag nagyon finom és akár szobahőmérsékleten is eláll.
Én csináltam már tisztított vajat ( beurre clarifié, vagy mi), erre írta valaki, hogy az lenne a ghí.
Nem nagy ügy, de vacakolós.
Szóval a vajat kis tűzön felolvasztani, a tetején képződő habot leszedni. Amikor már nem habosodik, addig főzni ( kis tűzön!) amíg kristálytiszta, áttetsző nem lesz - elpárolog a víz belőle.
Ezután leönteni az aljára leülepedett nemtudommiről, és kész is.
Már nem emlékszem, mennyi vajjal kezdtem, de ha egy egész 10 dekással, elég rossz a kihozatali arány..:}}}
Viszont megtudható, milyen a vaj igazi színe...}}}
Az elállóképességéről nem nyilatkozhatok, mert egy-kettőre megettem. Finom volt, de nem hiszem, hogy mostanában nekilátok készíteni..
Tengeri halat én szoktam sóágyban sütni. Kell hozzá kb. 1 kg só. Sót kb. harmadát leöntöm a tepsi aljába, rá a hal, rá fűszerek (ez lehet: kapor, kakukkfű, rozmaring...stb.) majd a végén rá a maradék só. 200-220 fokon kell kb. 30-40 percet sütni. Akkor sült meg, ha megkeményedett a teteje a sónak. Bármilyen párolt zöldséggel nagyon diétás :)
én nagyon szeretem a halat spenóttal, mondjuk ez esetben nem a sütőben sütöm, hanem egy fél evőkanál olajon serpenyőben megpárolom, majd kiszedem és a visszamaradt olajon elkészítem a spenótot főzeléknek.
de amúgy a hal (éppen semleges íze okán) gyakorlatilag kiváló kísérleti alany: tegyél hozzá bármit, ami van otthon, fűszereket, zöldségeket, sajtot, süsd meg és finom lesz! :-)
hogy egy példát mondjak:
áztasd a halat sós-borsos tejbe egy órán át. aztán vajjal dörzsölj ki egy kis tepsit. tegyél bele brokkolit, néhány karika nagyon vékonyra vágott krumplit, pár karika póréhagymát, locsold meg a zöldségeket a fűszeres tejből egy kevéskével. tedd a sütőbe és kezdd el sütni, időnként ha úgy látod, önts még rá kevés tejet. mikor a zöldség már nagyjából megpuhult, tedd rá a halat. reszelj az egész cucc tetejére sajtot vagy morzsolj rá juhtúrót. told vissza a sütőbe és hadd szóljon pirulásig. :-) (ezt most találtam ki, szóval konkrétan nem tudom, hogy a gyakorlatban hogyan működik.)
Sziasztok! Kitudnátok segíteni engem valami ízletes tengeri hal recepttel? Nem szeretném simán bepanírozni, és olajba tenni... kicsit díétázom, tehát most inkább valami sütőben sülősre gondoltam. Milyen köretet ajánlotok? (rizst?)
Ma csinált anyukám egy finom túró-joghurtos finomságot. 1 kocka túró, 2 dl joghobella light joghurt, pár édesítőbogyó,+zselatin. Viszonylag kcalra sem sok, laktató, és finom! Egy mélytárnyérnyi mennyiség lett belőle kb...lehet,hogy kicsit annál több.
Sziasztok, Joghurtos torta Hozzávalók: 3 doboz natúr joghurt 1 zacskó féltartós tejszín, édesítő, 1 zacskó zselatin , gyümölcs A zselatint kis vízzel felolvasztom és az édesítővel belekeverem a joghurtba. A felvert tejszínt a joghurttal és a gyümölccsel, formába és hagyom megdermedni. A gyümölcs egy részét díszítésre is lehet használni. Lehet alá tenni egy vékony piskótalapot, de akkor nem cukorbetegeknek való. Lehet túróval is kombinálni, meg pudinggal. Pl. itt egy túrós recept, ezt is át lehet alakítani ízlés szerint, mert a zselatin úgyis összetart mindent: Tejszínes mandarin torta Hozzávalók A piskótához: - 3 tojás stb azt úgyis tudjátok (szerintem a piskótaalap elhagyható). A tejszínes krémhez: Édesítő , 2 tojás, fél kg túró, 1 citrom leve és reszelt héja, 12 levél zselatin (kb. 20 g) ízlés szerint mandarin (minél több, annál jobb (vagy akármi más gyümölcs vagy befőtt) - 2 dl tejszín Elkészítés Piskóta szokás szerint. A krémhez jól összekeverjük az édesítőt a tojásokat és az áttört túrót, a citrom levét és reszelt héját. A tejszínt kemény habbá verjük. A mandarinról leöntjük a levet, 12 szép gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit hozzákeverjük a krémhez robotgép segítségével. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, majd felmelegítjük. Hozzáadjuk a krémhez, ügyelve, hogy a krémet közben folyamatosan keverjük. Végül pedig a kemény tejszínt óvatosan belevegyítjük. az egészet egy kapcsos tortaformában megdermesztjük. Szerintem jó még az almás rétes is édesítővel, annak is viszonylag kevés a szénhidráttartalma.
Köszi. Olyan formát, amire te vágysz leginkább vásárokban (Vörösmarty tér, Mesterségek utcája) láttam, cserépből, és állítólag nem vicc, lehet bennük sütni.
A felsoroltakat nem utálom, inkább csak nem jutnak eszembe, hogy ilyesmit is lehetne enni-venni. Azért árnyalatnyi különbségeket teszek köztük: a mogyorót nagyon nem, a mandulát átlagosan, a diót időnként szeretem, mondjuk karácsonykor beigliban, vagy télen néha sült almában, de pestóban, sajtban se rossz. De pl mogyoróval megrontott csokival ki lehet üldözni a világból :) A marcipán ehető dolog, de a fasorban sincs pl. a 70% fölötti csokitartalmú csokihoz képest :)