Keresés

Részletes keresés

natenedu Creative Commons License 2011.06.11 0 0 693

Te tudod, de... Zárt sövény lesz ha 4 méterenként ülteted is, de te azt írtad áthatolhatatlan kell, nem átláthatatlan. A kutya simán átmegy a 40 centis ágakon. Merthogy a ciprus ága olyan, hogy elhajlik. Ráadásul azt nem is írtam, hogy nagyok te példányaid, nem fogod tudni eléggé visszavágni már induláskor. Félreértés ne essék mégegyszer leírom: 4 méterenként ültetve, metszés nélkül is zárt sövényed lesz hacsak az kell.

 

Lehet nem láttál még falnak ültetett leylandii sövényt, nem túl gyakori még a neten sem találok hirtelen képet. Én is csak egyszer csináltam, akkor is itinerrel. Megmondom őszintén első két évben nem is akartam elhinni, hogy lesz belőle valami. De lett, úgyhogy nem impossible mission. Azok 40 centikre lettek ültetve, kb fél méteresek voltak és 4-5 centire viszavágva már az iskolában is a hajtások. Iskola után is az első két évben szinte karónak nevelve. Csak így hoz annyi elágazást, hogy teljesen falat alkosson. Most egyébként gyönyörű, szinte mindenki megbámulja és sokan megkérdezik, hogy ez meg miishogyis.

 

Én nem ültetném kerítésbe, a könnyebb ellenálás irányába fog elmozdulni, féloldalas lesz. Sajnálom ha megerősítésért jöttél ide és csalódást okoztam.

Előzmény: Gothicure (692)
Gothicure Creative Commons License 2011.06.11 0 0 692

Szia Natenedu!

A célom pont az! :-)
Pont arra van szükségem, hogy összezárjon minél hamarabb és 2 max 2,20 cm magas sövénnyé fejlődjön, ettől magasabbat igen körülményes nyírni. Kb 80 cm re tervezem a tőtávolságot, eddig mindenhol és mindenkitől azt hallottam, hogy ez egy zárt sövénynek e növény esetében teljesen optimális. Mindenképp Leylandiit szeretnék nevelni, még ha nem is annyira "áthatolhatatlan" mint az említett tűztövis. Nagyon tetszik faként is, szeretnék a későbbiekben szoliterként is a kertbe, de most a sövény telepítését kell megoldanom.
A kérdésem igazából nem a növény kiválasztására irányult, - ezt már eldöntöttem, és meg is vásároltuk őket - hanem arra, hogy a kerítés mögé ültessem jóval, ezzel szabad utat hagyva a szabad fejlődésének, avagy "átnöveszthető" a kerítésen állagának és szépségének csorbulása nélkül. ..?   

Kösz a válaszod!
:-)                                                

Előzmény: natenedu (691)
natenedu Creative Commons License 2011.06.11 0 0 691

Szia,

 

Lehet teljesen zárt sövényfalat nevelni Leylandii-ból. Ehhez 40cm tőtávolság valamint a metszési időszakban folyamatos, mondhatni brutális visszametszés szükséges. Arra számítani kell, hogy így nevelve 5-6 éves sövények 2 méteres magasságot érik el, míg a fának neveltek akár 4-5 méteresek is lehetnek ebben a korban. Fának nevelve is tökéletes takarást adnak, de áthatolhatatlanságot nem. Döntés kérdése, de a sövényfalnak nevelt leyladiiak nem hasonlítanak a fákra, zártak tömörek. Sövényfalra én mást ültetnék, mondjuk ha brutális áthatolhatatlanság kell a tűztövis barátságos megoldás.

 

Egyébként 11 méteren 13 darab olyan se füle, se farka. Már 2 évesen össze fognak érni. 3-4 méteres magassághoz másfél méteres tőtávolság a pont jó, összezárnak, de nem nyomják el egymást.

Előzmény: Gothicure (690)
Gothicure Creative Commons License 2011.06.11 0 0 690

Szép sövénynövesztő napot kívánok mindenkinek!

Az elmúlt két napban végigolvastam eme fórumot teljes terjedelmében, szeretném ha a ma vásárolt Leylandii ifjak nem szenvednének hiányt semmiben zöldfülűségemnek köszönhetően. Sok értékes infót találtam itt, és úgy érzem egy kultúrált és szimpatikus közösségre is leltem egyben, ahol szívesen tölteném az időm szabad részét az elkövetkezendő időkben.  Mielőtt azonban a ciprusbébiknek adományoznám a telek utcafronti részét, szeretnék tanácsot kérni tőletek a telepítés helyét illetően.  Egy Hegesztett háló - kerítés mentén szeretnénk a sövényt  felnevelni 11 méter hosszan, ehhez 13 db  80/100 -as Cupressocyparis ifjat fogadtunk örökbe. Sokat töprengtem azon, hogy kerítés legyen vagy sövény, vagy pedig mindkettő.  A kerítéshez a kutyám miatt ragaszkodom hisz ez határolja territóriumát, viszont a Leylandii egy gyönyörű szemet kápráztató jelenség. Nem vagyok azonban abban biztos, hogy ha felcseperednek a Leylandii gyermekek majd kellően elzárják az ebem elől a lehetőséget a nagyvilág megismerésére, ezért szeretném azt a megoldást választani, hogy kombinálom a kerítéssel a sövényt. Azt szeretném tőletek kérdeztni, hogy van e arra módszer, hogy a növényeket "átnövesszem" a hálón azt elrejtve anélkül, hogy ez növekedésükben zavart vagy deformálódást okozna?  Ha ez megoldható, akkor milyen távolságra célszerű elhelyezni az anyaföldben a csemetéket a kerítéstől?
Amennyiben egy jó nagy baromság az elképzelésem, akkor van valami ötletetek hogyan lehetne megoldani azt, hogy sem a négylábú barátom ki, sem pedig a többi utcán ténfergő állat ne juthasson be a kertbe az engedélyünk nélkül a sövényekerítésen át? :-)

Köszönöm szépen!

jó hír Creative Commons License 2011.06.05 0 0 689

lebuktam...nem ismerem a panaszaikat, csak próbálkoztam, és eddig meggyógyultak...költség, és nagy türelem...

 

(a fórumon sok okos ember fordul meg, azok leírásaiból lopkodtam...csak baromi sokat kell olvasni-de megéri)

Előzmény: porondmester (688)
porondmester Creative Commons License 2011.06.04 0 0 688

Köszi, de mielőtt még beborítanám ezekkel, áruld el mégis mi a nyűgje?

Előzmény: jó hír (687)
jó hír Creative Commons License 2011.06.04 0 0 687

Talán még nem késő...öntözd meg NPK 27-10-25 ös tápoldatos (eső)vízzel, és 10-20 liter vasgálicos (eső)vizzel is lepd meg...augusztusra megtörténik a csoda...

 

 

Előzmény: porondmester (686)
porondmester Creative Commons License 2011.06.04 0 0 686

Sziasztok!

 

Április elején elültettem 9db 175/200-as konténeres castlewellan gold leylandit!

Egy növénynél azt tapasztalom, hogy belülről kifelé mintha száradva sárgulna!

Azért furcsa, mert azokon az ágakon, ahol belül van ez a sárgaság, a végük meg hozza a friss hajtásokat!

 

Mi lehet ez?

 

Nina13 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 685

Nálam  nagyon meszes a talaj,a leylandi meg szereti a savanyú földet,A kávézaccal lehet savanyítani a földet,és nálam bejött.

Előzmény: Hooliboy (684)
Hooliboy Creative Commons License 2011.06.02 0 0 684

Mire jó ez a kávézac. trágy....! Kerítésnek szeretném mikor és mennyire vágjam vissza, hogy sürü legyen?

Előzmény: Nina13 (682)
natenedu Creative Commons License 2011.05.31 0 0 683

:)

Előzmény: Nina13 (682)
Nina13 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 682

Natenedu!Megfogadtam a tanácsodat,és nyomatom a leylandik alá a Substral savanyítót,meg kávézaccot és még magszórtam őket vékonyan 3-4 éves marha trágyával!Ja a substral még használom lombtrágyának is!Határozottan látszik a változás,a sárgák még csak zöldülnek,de amelyikek aránylag jó állapotban voltak,azok iszonyatos hajtásokat hoztak és gyönyörű zöld színük lett!Nagyon szépen köszönöm a segítséget mégegyszer!!!!Képeket majd teszek pár hét múlva!

Előzmény: natenedu (676)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.05.28 0 0 681

Leylandi ciprusaim elérték, illetve kb 20-40cm-rel  meg is haladták a kívánt magásságot (270cm).

 

Kérdésem az lenne, hogy már most vágjam vissza a végleges magasságra, vagy még hagyjam őket növekedni, és késöbb vágjam csak vissza? 

vadkörte Creative Commons License 2011.05.22 0 0 680

Sziasztok!

 

A leylandi 'Blue Jeans' változatával kapcsolatban szeretnék érdeklődni: van-e valakinek ezzel a fajtával tapasztalata? Net-en azt olvastam, hogy 6-8m a kifejlett magassága, szélessége 3-4m. Pont erre volna szükségem, nyíratlan sövénynek/szélfogónak ültetném kb 30m méter hosszan a telek végében. Ahhoz, hogy kifejletten szépen mutasson (tehát látszódjanak a különálló növények, az alja mégis zárjon) elég-e 1,2 m-enként 1 növény, vagy ennél sűrűbben kellene ültetni? Mivel a telek ény-i határára ültetném, gondoltam, elég a kerítéstől is az 1-1,2m-es távolság, hiszen úgyis onnan fúj a szél, sejtésem szerint a szomszéddal határos oldala lapítottabb lenne, így nem nőne át.

A másik - hasonló habitusú - leylandi a 2001-es változat, de erre vonatkozóan semmilyen méretbeli adatot nem találtam (max magasság, szélesség)

Még másik kérdésem: mennyire bírják a leylandik a nagy szelet?

 

Köszönöm,

Vackor

FantasyLandia Creative Commons License 2011.05.17 0 0 679

Köszönöm! Ma kora este actara/dithane koktél-party lesz :)

 

Szép napot!

 

Előzmény: natenedu (678)
natenedu Creative Commons License 2011.05.17 0 0 678

Szia!

 

Ilyen szinte minden Leylandii-n van. Ha csak pár levelet érint, akkor szedd le kézzel, szinte magától leesik, utána kuka, vagy égetés. Gomba és/vagy féreg okozza. Nem igazán az élőhelyük úgyhogy tönkre nem teszi, de esztétikailag elég csúnya és flusztráló is. Én azt szoktam csinálni, hogy minden gyümölcsfa permetezésnél kapnak a rovarirtó/gombaölő (mondjuk actara+dithane, vagy topas) koktélból ők is, így minimálisan van csak. Jó hírem is van: ez nagyon fiatalnál még nincs, 7-8 éves korára pedig már nincs jelenség. Leginkább 3-6 éves kor között dobálja így le. Ennek okát viszont nem tudom.

 

Teljesen szépek a fáid, alul és középen én már nem metszeném, hagynám hosszabbra, mert a teteje lehagyta őket, de egyrészt ízlés dolga, másrészt te tudod milyen magasra engeded majd a tetejét és utána is alakíthatod majd alatta.

Előzmény: FantasyLandia (677)
FantasyLandia Creative Commons License 2011.05.17 0 0 677

Szia!

 

Tőled szívesen olvasok tippeket, és tanácsokat. Most a saját növényeimről kérdeznék, mert valójában pont attól rettegek amit belinkeltem az alábbiakban. 2009 tavaszán ültettük a Leylandikat, és eddig nem volt semmi baj velük, de sajnos az idén tavasszal ezeket a tüneteket fedeztem fel rajtuk, és tőlünk a 200 m-re lakó szomszédoknál is megjelent ez a "betegség" a Leylandii ciprusokon.

Hónapok óta kutatok, keresek a neten leírásokat a tünetekre, és sajnos azt a ronda gombás fertőzést és a férgességet vélem felfedezni rajtuk :(

Minden hónapban kapnak GreenWorld örökzöld tápoldatot, szinte az egész növényre permetezve. Az öntözés is megfelelő, mert figyelünk rá és szeretjük őket.

Ráadásul nem kevés, hanem 80 db van belőlük és nagyon szomorú lennék ha meg kellene tőlük válni.

 

Szerinted mi lehet a tünetek alapján a betegégük? Dithane-t kaptak múlthéten, mert gombafertőzésre gyanakodtam...

 

 

 

 

         

 

 

  --->  ehhez a képhez annyi kérdésem lenne, hogy szerinted a korukhoz képest megfelelő állapotban vannak-e?

                                                            Itt látható hogy mekkorák voltak az ültetés idején: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109422877&t=9068854

 

 

 

Válaszod előre is köszönöm...

 

 

Előzmény: natenedu (675)
natenedu Creative Commons License 2011.05.17 0 0 676

Még annyit tennék hozzá, hogy nagyon rossz helyen vannak. Öt éves korához képest alulfejlett megnyomorodott formájúak. A fejlettségükből, ágszerkezetükből kiindulva lehet, hogy mostanra nem tud már elég tápanyagot biztosítani a gyökérzet.  

Előzmény: tirszinj (673)
natenedu Creative Commons License 2011.05.17 0 0 675

Ez egy Bozsik gazda riportban hagzott el előszőr egy professzortól. Sajnos azt nem hagsúlyozták ki, hogy ilyen északon szerencsére még nem találkoztak ezzel a betegséggel. Pánikkeltő a gyantáról való felismertetés is, ugyanis minden sebbetegségnél gyantázódik, hiszen a fa azzal próbálja "gyógyítani" magát. Érdekes elméleti műsor volt, de azóta minden egyes barnulásra bepánikolnak az emberek. Holott a Leylandii az egyik legelleállóbb fajta.

 

A lenti képeken lévő ciprusokat meg kell nézetni szakemberrel. Vagy féreg, vagy kabatinás, vagy tápanyag-vas/víz hiányos.

Előzmény: FantasyLandia (674)
FantasyLandia Creative Commons License 2011.05.16 0 0 674

Szia!

 

 

Sajnos az utóbbi időben egyre több országban felütötte a fejét egy nagyon csúnya gombabetegség, ami tizedeli a Leyland állományokat. Sajnos a metszés megerősíti a betegség megjelenését, ennek ellenére én is metszem őket rendszeresen, de valószínű hogy ez az év lesz az utolsó, mert féltem a növényeket ettől a ronda betegségtől.

 

Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója szerint, a tünetek emlékeztetnek a déli országokban már gyakori kórokozó által okozott betegséghez, melynek angol neve canker, kórokozója a Seiridium cardinaleSeiridium unicorne, Botryosphaeria dothidea nevű gomba. Nagyon súlyos betegségről van szó. Görögország ciprusállományának nagy részét elpusztította, az olaszok is küzdenek ellene. Jellegzetessége a betegségnek, hogy az elpusztult ágak tövénél gyantafolyás látható. 

 

 

Itt van néhány leírás erről a betegségről, de egyelőre csak angolul találtam: 

 

http://www.caes.uga.edu/publications/pubDetail.cfm?pk_id=7067

http://www.ces.ncsu.edu/depts/pp/notes/Ornamental/odin17/od17.htm

 

 

Metszőollókat használat után fertőtleníteni kell hypós vízzel, megakadályozva a fertőzés tovább terjedését más növényre. Habár ha jól tudom a gombák spórával terjednek tovább, és ehhez a szeles idő kedvez.

 

 

 

Előzmény: tirszinj (673)
tirszinj Creative Commons License 2011.05.16 0 0 673

Sziasztok!

Kerestem hozzászólást a sárgulással kapcsolatban, de nem találtam. :(

Öt éves ciprusaink kb. 1 hónapja a törzstől kifelé sárgulni kezdtek.

Ilyet még nem tapasztaltam. Tudtok-e vmi tanácsot adni, hogy mit tegyek ill. van-e valakinek ötlete, hogy mi lehet az oka ennek a belülről kifelé haladó sárgulásnak? Nagyon kétségbe vagyok esve, mert nem 1-2 db-ról van szó, hanem 25 fáról. :-((

Kérlek, ha vki tud erről vmit, írja meg sűrgősen, hogy lépni tudjak az ügyben. Ja, még annyit, hogy a helyi kertészetben azt mondták, hogy valószínű tápanyaghiány, ezért adtak egy műtrágya keveréket, amivel a töveket már beszórtam és be is locsoltam.

Várom mielőbbi válaszaitokat, ötleteiteket!

Köszönettel: Fodor Ilona, Gárdony

 

 

juliokin Creative Commons License 2011.05.04 0 0 672

Köszi! Úgy egyébként a már lepissantott ágakat, lebarnult/száradt részeket vágjam le a zöld részig teljesen?

Remény nincs rá, hogy esetleg újrazöldül az az ágrész, mi?

 

Üdv.

Előzmény: csiba00 (671)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 671

Hogy kipusztítani mennyire tudnak egy nagyobb tuját azt nem tudom, de egy kisebbet szerintem könnyen. Bár a nagyoknak is csúnya lesz az a része, ahol lepisilik. Nekem azt ajánlották, hogy ültessek citromfüvet a tuják elé, azt távolt tartja. Még tapasztalatom nincs róla, el kell hozzá telni hosszabb időnek.

Előzmény: juliokin (670)
juliokin Creative Commons License 2011.05.04 0 0 670

Sziasztok!

 

Elég sok macska fordul meg mostanában a kertünkben, ellenük nem nagyon tudok mit tenni.

Sajnos a leylandi sövényeken látszik a nyoma ennek.

Kérdésem az volna, hogy a sorozatos macskapisi hosszútávon mennyire káros a sövényre?

Előfordulhat, hogy emmiatt kipusztul?

 

Üdv,

juliokin

FantasyLandia Creative Commons License 2011.04.29 0 0 669

GreenWorld örökzöld tápoldatot adok nekik márciustól-szeptemberig havonta 1x. Nem használtam még Compo-t, úgyhogy abban nem igazán tudok nyilatkozni.

Az első évben metszettem meg őket kétszer, de mostmár nem szükséges, mert elég sűrű az állomány :)

 

A vágás mentén nálam is vannak apró barnulások, ami természetes, mert onnan bújik elő az új hajtás...

Előzmény: paca09 (667)
natenedu Creative Commons License 2011.04.29 0 0 668

Ezek szerint mégsem sikerült elolvasni a dobozon lévő leírást.

 

Azért is hasznos lenne, mert többek között az is rajta van, hogy ez a fajta hosszúhatású műkaki az időjárás (napfény, eső) függvényében oldódik. Kvázi lehetetlen túladagolni. Viszont drága mulatság...

Előzmény: Hooliboy (663)
paca09 Creative Commons License 2011.04.29 0 0 667

Köszi a választ!

Azt elfelejtettem az előzőhöz leírni, hogy a vágás mentén az ágak egy pici részen barnásra színeződtek ez nem baj?

Azt írtad az előző válaszodban, hogy augusztusban te mégegyszer mettszel akkor az új hajtásokkal mi lesz?

Te is compóval tápozol?Bocs a sok kérdésért!:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Előzmény: FantasyLandia (665)
Vikusz1977 Creative Commons License 2011.04.29 0 0 666

Nem "profiként":

Szerintem kutya bajuk nem lesz, sőt. 50 grammot tettél egy tőhöz és annyi kell is neki ha jól gondolom. Én legalábbis most adtam nekik (3 évesnel) másfélét és olyan 70-80 gramm ment tövenként.

Előzmény: Hooliboy (663)
FantasyLandia Creative Commons License 2011.04.29 0 0 665

Szia!

 

 

Nem azonnal sajnos...  Tapasztalatom szerint nem azonnal látható a növekedés, hanem fokozatosan. Nálam ez úgy működik, hogy április közepén jó erősen visszametszem őket, és kb.: 2 hónap múlva már látható az új hajtások megjelenése, de a drasztikus változást általában augusztus végén és szeptemberben látom a növényeken. 

Szó szerint "megfickósodnak", besűrűsödnek az ágak, és erőteljes méregzöld színük lesz. Megfelelő öntözés és tápanyag utánpótlás mellett, nagyon látványos növekedés tapasztalható!

 

 

 

További szép napot!

 

 

Előzmény: paca09 (662)
FantasyLandia Creative Commons License 2011.04.29 0 0 664

Szia!

 

 

Sajnos nagyon sok ismerősömnél és szomszédomnál is tapasztalható ez a tünet. Lehetséges a kártevő, de akár kabatinás gombás fertőzés is.

Fontos, hogy azonnal távolítsd el a beteg hajtásokat úgy, hogy a beteg ágat a még egészségesnek tünő résznél vágd el, és égesd el!

Amennyiben szubogár támadta meg, akkor jó lehet rá a Mospilan és az Actara.

Előzmény: Dencse (651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!