Keresés

Részletes keresés

annie999 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4817

OFF

"Krisztusban nincs többé zsidó és görög"

Egyik kedvenc idézetem Páltól. Egyaránt használom antiszemita és elvakult zsidó ismerőseim meggyőzésére is,de legtöbbször hiába...

 

Ezeknek a szavaknak csak azok számára van jelentése, akiket érdekel, hogy mi van "Krisztusban". Nem akarom a zsidóságra kihegyezni, mert itt van az is, hogy "férfi és nő" sincs többé, vagyis az alapvető struktúrák bomlanak fel, hogy helyet adhassanak egy más viszonyulásnak.

Sőt, Jézus több helyen még a családot is felbontja, és egy misztérium-közösséggel helyettesíti. Ez is botránya Jézus követésének, és vissza is lehet élni ezzel. De ha az ember jól érti és igazán megtapasztalja, akkor ez szebb mindennél. Mondok egy személyes példát. A legkisebb fiam koraszülöttként érkezett, majd egy koponyarekonstrukciós műtétje is volt. A saját szüleim nem akarták megnézni. Apám nem is látta három hónapig, anyu egyszer erőt vett magán, de aztán sokáig ő se jött be, és olyasmiket mondogatott, hogy bezzeg ő elvetette egy gyerekét, amikor kellett, erre én meg így jártam, mert ilyen vagyok.

De együtt imádkoztunk egy román szobatársammal, aki hasonló cipőben járt, és nagyon megszerettük egymást. És igazán mélyen akkor rendültem meg, amikor megtudtam, hogy a San Carlos Rezervátum és Whiteriver apacs gyülekezete minden vasárnap imádkozik a kisfiamért. Szülőként biztosan megérted ennek a mélységeit. Krisztusban eltűnnek az akadályok és új testvériségek születnek, amik az örökkévalóságnak szólnak. Ez valóban misztérium, és így leírva talán nem is lehet visszaadni azokat az új dimenziókat, amik megnyílnak.

Apacs vagy vatikáni, vagy bármilyen olimpiai csapatok versengése? Én egy másik országban élek, Isten országában, és végre itthon vagyok.

(Ja, a kisfiam jól van és gyönyörű.)

Előzmény: pauli-f (4813)
tibb Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4816

Kedves Béla, eszemben sincs veled gúnyolódni (pusztán ezen a mi a magyarországi Vadkeletünkön röhögök, de azon is csak kínomban), csupán a belinkelt cikkben foglaltakkal szemben vagyok némileg szkeptikus. Ez a dolog nem új, már a XIX. végén is szorgalmazták a fehérek az indiánrezervátumok felparcellázását, persze csakis a szegény indiánok érdekében, hogy a maguk urai legyenek, hitelt vehessenek igénybe, megtanulják a "business"-t, s olyanokká váljanak végre mint az összes derék, jóravaló végletekig individualista amerikai.  Az eredmény persze nem az indiánok meggazdagodása lett, hanem a rezervátumok jó részének "elprivatizálása", fehér farmerek, üzletemberek kezébe kerülése.

Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4815

Ad 1. Ha megmutatnad hozzaszolasomban, hogy hol irtam azt, hogy egyetertek 100% az irtakkal - mielott elkezdesz rajtam gunyolodni.

 

Ad 2. Amit a cikk ir, annak egyik fele kb azonos avval a problemaval, amit a Hitel is targyalt - igaz, majd 200 eve, Mo-n. 

 

Előzmény: tibb (4814)
tibb Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4814

Hja, ezek a piszok varnyú indiánok se akarják megérteni, hogy a kapitalizmus milyen jó dolog is valójában, köze sincs az önzéshez és a mohósághoz. Bizony, bele kellene egyezniük a közösen birtokolt földterületek felparcellázásába, a teljes privatizációba, s máris menő bizniszmenek válnának belőlük. Saját kis országunk jelenlegi helyzete szép példa erre: a privatizáció, a piac, az immár több mint 20 éve száguldó kapitalizmus fénysebeséggel számolta fel a szegénységet, a nyomort, s tett mindenkit kőgazdag üzletemberré, az országot tejjel-mézzel folyó Kánaánná. Tán ide kéne hívni néhány varjú indiánt, hogy a helyszínen tanulmányozhassák, milyen szép jövő is vár népük 20 százalékára, ha a fennmaradó 80-at sikeresen megfosztják mindenétől.

Előzmény: Bela_Vak (4806)
pauli-f Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4813

"Krisztusban nincs többé zsidó és görög"

Egyik kedvenc idézetem Páltól. Egyaránt használom antiszemita és elvakult zsidó ismerőseim meggyőzésére is,de legtöbbször hiába...

Előzmény: annie999 (4809)
pauli-f Creative Commons License 2012.08.15 0 0 4812

Off:Kár,mert a sport nagyon szép dolog és szerintem szúrkolni sem ö-től való. Igaz, a pénz eléggé megfertőzte a sportot is,de én még így is szeretem nézni.

Előzmény: annie999 (4811)
annie999 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 4811

OFF: Persze, hogy nem. :)

Előzmény: Bela_Vak (4810)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.14 0 0 4810

OFF

De akkor egy vatikani olimpiai csapatnak sem szurkolsz? :)

Előzmény: annie999 (4809)
annie999 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 4809

Köszönöm :))

Bár ami azt illeti, én keresztény internáci vagyok, és úgy gondolom, hogy "Krisztusban nincs többé zsidó és görög", illetve "ami testtől született, test az", és "a mi országunk a mennyekben van."

Előzmény: Törölt nick (4786)
rich.mond Creative Commons License 2012.08.07 0 0 4808

Nem a sziúkkal van bajom, hanem egy sziú "államot" tartok teljesen életképtelennek és reménytelennek. A navahókból kinézem, hogy elboldogulnának valahogy, nem kőkorszaki szinten.

 

Egyébként kimondottan szeretem ezt a topicot, de néha nem vagytok hajlandóak tudomást venni egyes dolgokról, ami árnyalja a nemes indián romantikus képét.

 

A sziúknál pl annyira súlyos az alkoholizmus, hogy kétségbeesésükben az alkohol-eladási limitért lobbiznak. Százával találsz hasonló cikkeket.

 

http://www.huffingtonpost.com/2012/02/22/oglala-sioux-tribe-alcohol_n_1294148.html

 

Előzmény: Törölt nick (4807)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.07 0 0 4807

Hali!

 

A sziúkat miért tartod teljesen reménytelennek?

Azért mert egyes amerikaiak szerint azok a segélyosztás után mindjárt az összes segélyt elisszák?....:-(((((

Előzmény: rich.mond (4796)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.04 0 0 4806

Veletlen belefutottam ebbe a Forbes cikkbe. 

http://www.forbes.com/sites/johnkoppisch/2011/12/13/why-are-indian-reservations-so-poor-a-look-at-the-bottom-1/

http://www.forbes.com/sites/johnkoppisch/2011/12/13/why-are-indian-reservations-so-poor-a-look-at-the-bottom-1/2/

Nem sokkal elobbi beszelgeteshez kapcsolodik, ezert gondoltam esetleg valakit erdekel, hogy mind gondolnak a nepnyuzo imperialistak az indianok szegenysegerol.

Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.04 0 0 4805

Nem feltetlenul faszakodni szeretnek, de szerintem ez nem ilyen egyertelmi. Azert irtam, hogy egy mexikoi, aki csak annyit tud angolul, hogy No hablo ingles, senior, az konnyen megkeverheto.

Meg kormany cenzus archivumokban is siman indiant jelentenek az Indians, csak igy siman, modifier nelkul. Indian Reservation-ben sem sok hindu lakik (http://www.nps.gov/nagpra/DOCUMENTS/ResMap.htm), es a Bureau of Indian Affairs sem a paki atombombarol targyal egesz nap. Hasonloan olyan kiadvanyok, mint "Handbook for Consultation With Federally-Recognized Indian Tribes" egyertelmuen azt mutatjak, hogy az indan az bizony indian is lehet angolul, nem csak indiai. Ertelemszeruen, amikor nem USA teruleten oshonos indianokrol van szo, akkor meg a hiper-PC nyelvhasznalok is Maya Indains meg hasonlokat mondanak, nem Maya First Nation-t vagy Native Maya American-t, pedig a mayak sem Indiabol jottek. Egyebkent a Native American szo szerint ertve 300+ millio embert jelol, mert ennyi szuletett az USAban, tehat semmivel sem logikusabb a hasznalata, mint az indiant mondani.

 

Az American Indian parja nem az Indian, hanem Eastern Indian vagy Asian Indian, konfuzio elkerulendo. Az Amerikaban lako indiaiakat pedig Indian American-nak mondjak azok, akik nem kavarodtak bele az elsobe. Persze forrasa valogatja, hogy ki mit ir, es ha Kanadabol jottek, akkor erre meg ratesznek egy lapattal. Ha jol emlekszem az Ontario PC mint a Quebec PC nem fedi egymast, ezert a torontoiak mindig jot rofognek azon, hogy milyen hulyeseget mond a kormany....

 

Punks Creative Commons License 2012.08.03 0 0 4804

Az indian szó indiait jelent . Az amerindian ( american indian ) szó használatos az amerikai őslakosokra angolszász nyelvterületen . De lehet még native american ( vagy  american indigenous ) .

Kaliforniában majd 500 egymástól különböző eltérő nyelv volt a gyarmatosítás előtt . A nyelvek 5 nagy nyelvcsaládhoz tartoztak . Algonkin , Na - Dene , Uto - Aztekan , Penutian és Hokan . Ezenkivül volt egy elszígetelt nyelv is a Juki .

Konkrét létszámot  csak a rezervátumban élő indiánokról lehet . A rezervátumból kiszakadtak nem minden esetben valják magukat pl. Lakotának egyébb .

A Kalif. - Penutian népekhez tartozók kb. ma 14 - 15 000 lehetnek .

 

 

 

Előzmény: Bela_Vak (4803)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4803

A mexikoiak ill latinamerikaiak kozul sokat magukat indiannak ill indian felvernek tartjak, nem csak az USAban bevandolroket. Tudod, mayak meg hasonlok. Szoval lehet, hogy ez attol is fugg, hogy kerdezi egy nepszamlalo az angol esetleg nem is beszelo pacienst. Annie pl kirohogott multkor, amiert leindianoztam egy mohikan holgyet, mikozben nemreg olvastam, hogy a statisztikak szerint az indianok tobbsege jobban szereti az "american indian" megnevezest a "native american"-nel. Na, tegyel igazsagot ezek utan a statisztikakban.

A kaliforniai 1% nem kiemelkedoen sok egy olyan cenzusadatban, ahol az egesz orszagra az atlag 1.2% volt (valszeg ugyanarrol a statisztikarol van szo).

Előzmény: Törölt nick (4797)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4802

Elnezest, barmekkora is a szam (googlebol, cenzus adatokbol hoztam), asszem erzed, hogyha ennel kisebb, attol sem lesz gazdasagilag realisabb egy onallo indian allam lete. Gondolom a konkret szam attol fugg, hogy csak a rezervatumban elo "tiszta" indianokat szamoljuk, vagy a fel-negyed, generaciok ota varosban elo, de onmagat esetleg indiankent megjeloloket is beleszamoljak-e. Ezen kivul az altalad emlitett mexikoiak (kulturalisan sokan magukat meszticnek vagy indiannak tartjak, nem csak zsozsoert) vagy az alaszkai nativek is valoszinuleg bele vannak szamolva.

 

Pesten is egy felcigany is cigany, ill Szlovakiaban vagy Romaniaban is rengeteg kardcsorteto magyart ismerek, akiknek a nagyszulei tulajdonkeppen svabok, szerbek es minden mas - szoval ezeket nehez ertelmesen szamolni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4800)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4801

OK, elnezest.

Előzmény: Törölt nick (4798)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4800

Ez a 3,5 millió egy kicsit erős, én kb. 2 millió US-indiánról tudok.

 

Igazából persze senki sem tudja, valójában hányan vannak, ill. kik azok, akik valóban indiánnak tekinthetők...

 

Olyat is olvasni, hogy a tisztavérű (ún. fullblood) indiánok valójában félmillióan sincsenek.

Persze mit jelent az, hogy tisztavérű és ki számít annak?

Előzmény: Bela_Vak (4792)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4799

"Bár ha belegondolok, hogy egy kb európányi területen pár ezer indián és eszkimó "háborúzik"...nem tudok elképzelni komolyabb csapatmozgásokat :)"

 

Az európaiak érkezése előtt nem is igazán voltak. A törzsi háborúkat néhány tucat harcos vívta egymással, ha egy száz-kétszáz fős csapat összejött, az már óriási hadseregnek számíthatott:-)))

Előzmény: rich.mond (4796)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4798

OFF:

 

federal government - szövetségi kormányzat

 

federal - szövetségi

 

Nyugodtan írhatsz magyarul is, megértjük:-)

Előzmény: Bela_Vak (4794)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4797

AZ USA-ban a népszámlás ilyetén adatai önbevalláson alapulnak.

Én is hallottam olyan esetről, amikor mexikói bevándorlók magukat indiánoknak vallották, hogy ezzel vélt vagy valós előnyökhöz jussanak.

Rossz nyelvek szerint Új-Mexikóban még egy kitalált törzset is megpróbáltak bejegyeztetni:-)

Elképzelhető tehát, amit írsz, de sok gyökértelenné, törzsen kívülivé vált észak-amerikai indián lumpenproletár is kaliforniába húzódott, mert ugyebár Kaliforniában szebb és könnyebb az élet...

Előzmény: rich.mond (4795)
rich.mond Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4796

A sziúk szerintem teljesen reménytelenek, bár a navahókat annyira nem félteném gazdaságilag.

Tudtommal vannak pl faüzemeik, fémmegmunkálás, modern értelemben vett farmerkedés stb, tehát talán egyedüli indián törzsként nagyjából a századnak megfelelően gazdálkodnak. Hirtelen hasonló eset csak a grönlandi inuitoknál jut eszembe.

 

Tényleg a grönlandiak, eszkimók nagyon offok itt?

 

Anno olvastam egy ifjúsági regényt (Faerly Mowat: A sarkvidék Robinsonjai), amelyet bár tudományos forrásnak nem tekintenék, de volt benne egy-két érdekesség. Valahol Kanadában játszódott a történet. Két jóbarát -egy fehér srác és indián barátja- valamiért ott ragadtak északon. többször is megemlítették, hogy az eszkimók és az indiánok kimondottan nem kedveltéke gymást, nekik is bújkálniuk kellett az inuit vadászok elől. Bár ha belegondolok, hogy egy kb európányi területen pár ezer indián és eszkimó "háborúzik"...nem tudok elképzelni komolyabb csapatmozgásokat :)

Előzmény: Törölt nick (4789)
rich.mond Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4795

Nekem ez a 370 ezer fő igen magasnak tűnik. Ne érts félre, nem veled akarok vitatkozni.

Max úgy tudom elképzelni, hogy LA gettóinak latin bandáiba szép számmal vesznek be -alapvetően dél-amerikai- indián származásúakat is.

Előzmény: Törölt nick (4791)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4794

Zaszlaja, nagypecsetje Monornak is van, ezert nem tul meglepo. 

Az indian torzsek kozul pedig kb 200 (most nincs kedvem kiguglizni, de nagysagrend szerintem stimmel) el van fogadva az USA federal goverment altal, mint nemzet, es ha jol ertem a szuverenitas azt jelenti, hogy az allamokhoz hasonlo onrendelkezest elveznek, ill federal szinten targyalnak veluk. 

Előzmény: Törölt nick (4793)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4793

Rendben, elfogadom az okfejtést.

 

Zászlók témaköre: a legtöbb indián törzsnek, ill. rezervátumnak így is van saját zászlaja, ill. nagypecsétje.

Ez a nagypecsét kb. a címernek felel meg.

Előzmény: Bela_Vak (4792)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.02 0 0 4792

Az cenzus szerint az USA 1.2% "native americans and indians". Ez laza 3.5 millio fo, bar lehet, hogy az alaszkaiakat ebbol le kene vonnom.

Hagyomanyos eletmodot folytatva ugya az egesz orszag eltartokepessege ezt nem fedezne, ha az osszes "kulfoldit" kivagnak, akkor sem. Innentol akkor meg inkabb az a kerdes, hogy a nem-hagyomanyos eletmodot hogyan tudjak megvalasztani, nem? Most komolyan bolenyt akarnak vadaszni es tobbheti munkajuk gyumolcset becserelni egy baltara a feheremberrel, vagy valamennyire alkalmazkodni az ipari forradalomhoz? Van azota egy vilag, ahol feltalaltak a kereket, a femeket meg tudjak munkalni, esatobbi. Mert ha nem bolenyvadaszat meg gyujtogetes akar lenni a fo megelhetes, akkor kb semmi elonye nincs egy onallo indian orszagnak, azon kivul, hogy sajat zaszloval menetelhetnek az Olimpian, viszont rengeteg kara lenne. Jelenleg amerikai allampolgarkent atllagamerikaihoz hasonlo eletmodot elhetnek, amerikai egyetemekre jarhatnak, munkat vallalhatnak, vallakozhatnak. Olimpiai sportolokent barmikor elindulhatnanak, egyetemeken sportoszdondijjakkal olyan lehetosegeik vannak, amikrol egy magyar almodni sem merne, es minden interjuban elmondhatjak haromszor hogy indianok, valszeg ki is irnak nagybetuvel, mint ahogy most is az egyik biciklis csajrol is naponta haromszor leirjak, hogy norveg, thai, indian stb keverek. Onallo indiankent meg atlagboliviviai vagy atlagmexikoi szinvonalat kene beloniuk maguknak gazdasagilag. Illetve helyesbitek: Bolivianak es Mexikonak vannak termeszeti eroforrasai ill tobbe kevesbe bejaratott gazdasagi kapcsolatai, tehat valszeg ez ala kene beskalazni magukat. Indian sportolokent meg lehet, hogy lenne egy-ket versenyzojuk, aki ott lenne az Olimpian, mint a Krokodil vagy Eddie, a sas, hogy a fel vilag azon rohogjon, mikor a Speedo ad nekik egy uszogatyat mert megsajnalja oket. Ez tenyleg nyero tervnek tunik. A sima szuverenitas mire nem eleg? 

Előzmény: Törölt nick (4791)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 4791

"Legyen bár hülye kérdés, de Kaliforniában vannak még egyáltalán indiánok?"

 

A net szerint vannak, a 2010-es népszámlálás szerint a 37 milliós lakosságnak kereken az 1,0 %-a, tehát 370 ezer fő.

Bár egy könyvben azt olvastam, hogy ezek nagy része nem a régi kaliforniai törzsek leszármazottja, hanem egész Észak-Amerikából verődtek össze különböző törzsekből, de törzsi kötelékeikkel nagyobbrészt már szakítottak.

Pontosabbat nem tudok.

Előzmény: rich.mond (4784)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 4790

Fogalmam sincs, milyen előnyük lenne belőle.

Lehet, hogy semmilyen.

Talán a büszkeséget leszámítva.

Előzmény: Bela_Vak (4788)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 4789

A neten elérhető adatok alapján kábédézé:

 

Navahóföld 71.000 km2, kb. 175.000 lakos, kb. 2,5 fő/km2 népsűrűség lenne

 

Sziúföld, ha Dél-Dakota teljes nyugati felét megkapnának + még mondjuk a Black Hillst, továbbá ha a nem sziú lakosság elköltözne az új országból, akkor kábédézé:

 

kb. 120-130 ezer km2, kb. 70-75 ezer lakos és hihetetlenül alacsony, kb. 0,5-06 fő/km2-es népsűrűség.

 

Szóval a navahók Karcagon azért nem férnének el, de pl. Debrecenben már igen, a lakoták meg kábé Szolnokon:-)

 

Főleg a népsűrűségi adatok borzasztó alacsonyak európai, de még észak-amerikai szemmel is.

 

A gazdasági alapjuk hogy mi lenne, az megint egy nagy kérdés...

Előzmény: rich.mond (4787)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.08.01 0 0 4788

Nem ertem, mi lenne a kulonbseg.

A rezervatomok szuverenitasok, nem tartoznak az allamok ala, es aki ott el dolgozik, nem is fizet allami adot, csak federalist. Ok gyakorlatilag mindent megkapnak, amit egy amerikai, viszont egy csomo kivetelt elveznek, pl mohawkok szadadon maszkalhatnak Kanada es USA kozt, se vam, se utlevel, se semmi. Kaszinok is kozismert pelda. Most azon kivul, hogy lenne zaszlo, mi elonye lenne egy fuggetlen indian allamnak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!