Keresés

Részletes keresés

trollhunter Creative Commons License 2016.01.10 0 0 6123

A zárójelentésre lágyéksérv van írva.

Amikor még nem húzódott le a herékre nem volt olyan vészes, hol kinn volt hol nem, de ha kinn volt akkor se volt olyan nagy. Általában fizikai megerőltetés után látszódott, aztán ha egész nap nem csináltam semmi megerőltetőt akkor nem.

Előzmény: golgemáj (6121)
trollhunter Creative Commons License 2016.01.10 0 0 6122

Kedves Sorstársak!

Mivel elég sokan írtak nekem emailt ilyen témában úgy döntöttem írok egy összefoglalót a sérv ügyről, legalábbis arról, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg, illetve én mi alapján választottam orvost.

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvos, ezért amit írok nem tudományos tanulmány, nem biztos hogy minden megfelel a valóságnak amit írok. Nem is biztos, hogy lehet egyetemes igazságokat kimondani ebben a témában, orvosok között is van aki ezt, van aki azt a módszert tartja jobbnak, a betegeknek is lehet más betegségük ami egy-egy módszert kizár, esetleg ami miatt nekik egy adott módszer javasolt. Az információk az internetről, illetve erről a fórumról származnak, elég sokat olvasgattam műtét előtt.

Az első és legfontosabb igazság az, hogy a sérv csak műtéttel gyógyítható, sajnos semmilyen más gyógymód nincsen. Létezik ugyan sérvkötő de azt leginkább csak olyan idős embereknek ajánlják, akiknél a koruk, vagy az állapotuk miatt túl nagy lenne a műtét kockázata, a sebészek viszont nem igazán szeretik ha műtét előtt valaki sérvkötőt hord, mert olyan összenövések alakulnak ki, amit aztán a műtétkor kell rendbe tenni.

Az érzéstelenítés

Sérvműtétnél három féle jöhet szóba: helyi érzéstelenítés, epidurális érzéstelenítés, altatás. 2014-ben volt két kisebb műtétem helyi érzéstelenítésben, most meg sérv altatásban így sajnos van összehasonlítási alapom.

 Általánosságban elmondható, hogy a helyi érzéstelenítés a legolcsóbb, és egyben ez jelenti e legkisebb megterhelést a szervezetnek. Ha "hagyományos" módon műtenek valakit, és nem írtózik nagyon attól, hogy műtét közben ébren legyen általában ezt ajánlják. Ha valaki tényleg bírja ezeket a dolgokat nem kell tőle félni, reggel általában szoktak adni nyugtatót, azzal egész bátran megy az ember a műtőbe. Műtét közben fájdalmat nem lehet érezni, csak annyit, hogy matatnak ott az ember testén. Ha mégis érzel valamit szólsz és adnak még injekciót. Szóval előnye, hogy olcsó, nem nagy megterhelés a testnek, így olyanokat is lehet műteni akiket bajos lenne elaltatni. Hátránya, hogy végig ébren vagy, van egyfajta műtéti stressz, amit nem mindenki visel jól.

Másik megoldás az epidurális érzéstelenítés, a lényege az hogy a gerinc mellé szúrják , ilyenkor gyakorlatilag az ember deréktól lefelé semmit nem érez. Ilyet még nem kaptam, úgyhogy nem tudom, de állítólag elég fájdalmas amikor beszúrják. Előnye: kíméletes, itt nem érzel semmit műtét közben, használható olyan embereknél is akiket nem lehet elaltatni, a hatása jó sokáig tart úgyhogy aznap már nem fogsz fájdalmat érezni. Hátránya szintén pont ez, mivel aznap már nem tudsz járni, még pisilni sem tudsz kimenni, szóval elég kiszolgáltatott vagy, ami azért nem túl jó érzés.

Altatás: a lényege az, hogy gyakorlatilag elalszol, és átalszod a műtétet. Besétálsz a műtőbe, kapsz egy branült a kezedbe, azon át megkapod az infúziót és pár perc alatt elalszol. A műtét végén felébresztenek, majd még az ágyadban alszol pár órát. Nekem elég jó tapasztalataim vannak, nem volt semmi rosszullét vagy hasonló egy kicsit ugyan zavart voltam de nem vészes.  Előnye: nem vagy fel műtét közben, így nincs semmi stressz, talán a beteg szempontjából a legkomfortosabb. Hátránya: drága, mert egy altató orvosnak is végig ott kell lennie a műtét ideje alatt és belőlük elég kevés van, csak egészséges embereket lehet altatni, talán ennek a legnagyobb a kockázata, utána előfordulhat rosszullét erre érzékenyeknél.

Én a sérv műtétemig helyi érzéstelenítés párti voltam, viszont akkor altattak, és sokkal kevésbé volt stresszes a műtét előtti pár nap. Nem kellett azon idegeskednem milyen lesz műtét közben, mert tudtam, hogy bemegyek elaltatnak, és mire felébredek már kész is van. Szürke hályog műtétnél  ébren voltam hát nem kívánom senkinek, meglehetősen stresszes. Szóval ha legközelebb választanom kell én az altatást választom.

Műtéti típusok

Alapvetően kétféle technika van:

  • Hagyományos: a sérvkaput egyszerűen egy varrattal összevarrják. Ennek előnye, hogy olcsó, bárkinél működik olyanoknál is akiknél kilökődés esetleg valami immunbetegség miatt nem lehet hálót beültetni. Hátránya: mivel ez a varrat folyamatosan feszül, ahogy a hasizmunk összehúzódik a műtét után elég nagy fájdalommal jár, illetve viszonylag nagyobb  a kiújulás esélye.
  • Háló beültetés: a sérvkaput egy kis hálóval fedik le és azt körbevarrják, amit később a szövetek körbenőnek. Hátránya: idegen test kerül beépítésre, ez kilökődhet illetve betályogosodhat és ilyenkor egy nagyobb műtéttel el kell távolítani a hálót. Előnye: mivel feszülés mentes nincs nagy fájdalom műtét után, sokkal kisebb a kiújulásra az esély. 

Sajnos előfordul, hogy a kórházak spórolnak a háló árán, de szerintem akinek nincs egyéb problémája és jót akar magának ragaszkodjon a hálóbeültetéshez.

És akkor a módszerek:

  • "Hagyományos" módszer:  Vágnak egy kb 8-10 cm-es sebet a bőrön, azon át vagy összevarrják a sérvkaput, vagy lefedik egy hálóval. Legtöbb helyen szerintem ezt alkalmazzák. Előnye:jól bevált technika különösebben nincs vele gond, az orvos látja hogy mit csinál. Hátránya: ebből a leghosszabb a felépülés.
  • Laparoszkópia:  vágnak három 2cmes sebet, egyen bedugnak egy kamerát, egyen egy lámpát, egyen pedig az eszközt amivel operálnak, felfújják a hasadat CO2-vel és ezeken a kis lyukakon át műtenek. Előnye: kis terhelés szervezetnek, ebből a leggyorsabb a felépülés. Hátránya: az orvos nem látja, nem tudja megtapogatni mit csinált, a műtét eredménye nagyban függ az operáló sebész gyakorlatától, ügyességétől, ha nem annyira gyakorlott a sebész előfordulhatnak belső sérülések (bél, ér ,húgyhólyag stb), maradhat a műtét után elhúzódó fájdalom, a kis hasfali vágások helyén újabb sérvek alakulhatnak ki.
  • Miniplasztika: 3-6 cm-es sebet vágnak, a sérvkapun át a hasfalon belülre rakják a hálót, ezt bevarrják, viszont a hasfalon nem vágnak újabb sebet. Előnyök: minimális fájdalom, gyors felépülés, a sebész látja, ki tudja tapintani mit csinált. Hátránya: drága        

Nos nagyjából ezek alapján döntöttem  a miniplasztika mellett, továbbra is tartom, hogy szerintem jelenleg ez a legjobb elérhető technológia.  

Ha valahová hülyeséget írtam légyszi javítsatok ki.

golgemáj Creative Commons License 2016.01.09 0 0 6121

Szia trollhunter, és végül is mit mondott a Doktor Úr, hogy ugye diónyi csomó volt a herezacskóban? Ez már heresérv vagy még ,,lágyéksérv simán" kategóriába sorolható ? Vagy mi lett írva a zárójelentésedre?

A lágyéki dudor csak köhögés és tüsszentéskor volt kinnt, amúgy alapesetben nem volt lágyéki dudorod? Mert ugye ha nincs kinnt folyamatosan a lágyéki dudor, nem fogja fel az ember a helyzet ,,állandólagos" komolyságát, lehet hogy annyira nem ijed meg az ember fia, de ha már lejjebb kerül a golyók közé, na akkor már elég idegesítő. Az edzősök csak óvatosan, a most lábadozóknak meg mihamarabbi gyógyulást kívánok. Tristen kolléga eltűnt a fórumból, még mindig nem szánta rá magát az orvosi vizsgálatra ? Ja igen a herefájós nyilallósnak is kitartás, mert az ilyenkor bizony érzékeny kinél kevésbé, kinél jobban. Nekem 2,5 - 3 hónap volt mire teljesen elmúlt a herefájdalmam. Igen én két hétig biztos mellőzném még az önkielégítést is.

Előzmény: trollhunter (6117)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.01.09 0 0 6120

Szia!

 

Tavaszal-nyáron írogattunk egymásnak. Csak azért írok, mert október végén megoperáltak, sikerült helyreállítani a tavaszi malőr következményeit. December közepétől már ismét dolgozom. Röpke nyolc hónap alatt sikerült is letudni az egészet...

Előzmény: m-zoli (6113)
ancitrus Creative Commons License 2016.01.09 0 0 6119

Szia

Megírnád az árakat,és mit miért választottál(háló típusok)vagy azt ők döntik el? Nekem szeptemberben volt egy hasi betekintő+lágyéksérv műtét betervezve,befeküdtem,meg is csinálták,de csak a bélről vettek le egy kiöblösödést,a sérvet hagyták,mert így nem volt steril a terület,így azt egy újabb műtéttel kell megcsináltatnom.De azóta is nagyon fájdogál a jobb oldalam(laparoszkópos volt) félek valami nincs rendben a műtét helyén,így nem csoda ahogy nagyon félek egy újabbtól..Nem tartottál attól,ha ne adj isten gond lenne,kórházba kell menni,ott majd fújnak rád,esetleg letojnak,mert nem ott csináltattad? Vagy mennyire tehet jót egy 90km-es út a friss műtétnek ha ott csináltatnám?Én ezektől tartok pl..  brekitomi@gmail.com

Előzmény: trollhunter (6117)
Laci_1978 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 6118

Köszönöm a tapasztalatod. Igen,a legjobbak szerintem a miniplasztikások, úgyhogy jobb helyre nem is mehettél volna. Csak a pénz meg a távolság a gond. A sporttal szerintem vigyázz,mert kiújulhat tőle a sérv. Kerüld a versenysportot,nagy súlyok emelését,vagy bármilyen sportban a bukásig való edzést. Sajnos nekünk már csak a könnyedebb sportolás javasolt. Például ha előtte keményen bicikliztél térj át a laza biciklizésre és ha kezdesz fáradni állj le vele! Én már rég testépítek és folyton azt sulykolták az idióták hogy a fájdalomküszöbön kell átjutni a sikerért. Ez igaz,ha bajnok genetikád van,aki sérvet kap az rossz genetikával rendelkezik. Én meg nyomtam mint az ökör nagy súlyok,jóval a fájdalom küszöbömön túl hányingerig,szédülésig,rosszullétig. Az izmok nem nőttek nagyon,annak ellenére sem hogy jócskán nőt az erőm. Viszont szétszakított a sok edzés. Tehát figyelj a fájdalom,fáradtság első jeleire és akkor állj le. Valószínű visszaállok az edzésre de csak a teljes gyógyulás (6 hónap) után és csak kis súlyokkal sok ismétléssel de csak fájdalomküszöbig. Ha már egy vizilabdás kondiját tudom tartani már az is jó lesz,egy átlag magyarnál akkor is izmosabb leszek.

Előzmény: trollhunter (6117)
trollhunter Creative Commons License 2016.01.08 0 2 6117

Leírom én is a történetem, mert sokat olvasgattam ezt a fórumot, hogy "felkészüljek" a műtétre.

Kb 3 éve egy egész napos fa hasogatás után vettem észre hogy a jobb oldali lágyékomnál van egy kis dudor, tüsszentéskor, köhögéskor már előtte is éreztem ott ilyen nyilallás szerű fájdalmat, de különösebben nem foglalkoztam vele, mert korábban már volt ott egy műtétem (konkrétan kis koromban az egyik heregolyóm a hasüregben maradt) és gondoltam emiatt van a fájdalom.

Akkor elmentem a háziorvoshoz ő megerősítette, hogy sérvről van szó, az mondta amíg ilyen kicsi nincs vele gond, ha nagyobb lesz akkor meg kell műttetni.

Ezután három évig nem történt semmi,nem voltam orvosnál, viszont egyre nagyobb lett a sérv, és volt hogy napokig fájt, de féltem am műtéttől. Tavaly elmentem a Budai Irgalmas rendi korházba Lauf Lászlót ajánlotta egy sebész, de aztán egyéb egészségügyi probléma miatt akkor meghiúsult a műtét.

Aztán szinte teljesen láthatatlanná vált egy időre, persze tudtam, hogy elméletileg nem lehet kigyógyulni belőle, viszont örültem neki, hogy tünetmentes lettem. El is tudtam kezdeni rendesen sportolni.

Június környékén viszont egy megerőltetőbb sportolás után észrevettem egy diónyi csomót a herezacskómban, rögtön tudtam hogy a sérvről van szó, ha időben nem műtik meg lehúzódik, és vagy comb, vagy heresérv lesz belőle. Érdekes módon aznap nem érzetem, másnap viszont elég fájdalmas volt, és kb egy hétig tartott a fájdalom. Ekkor már tudtam, hogy nem várhatok sokáig a műtéttel ha nem akarok komolyabb komplikációt.

Sokat olvasgattam ezt a fórumot, nézegettem a kórházakat, hol mennyi a várólista milyenek a körülmények stb de igazából nagyon féltem a műtéttől. Aztán novemberben annyira elkezdett zavarni a dolog, hogy minél hamarabb meg akartam műttetni, nem annyira fizikálisan zavart, hanem inkább szellemileg,  volt olyan nap hogy másra se tudtam gondolni, csak hogy már megint kinn van a sérvem, nagyjából úgy volt, hogy két nap kinn volt egy nap benn.  Fizikailag fájdalmam nem volt, de nagyon rossz érzés volt minden reggel amikor felkeltem, hogy éreztem "kifolyni " a sérvet.

Akkor nagyjából végigolvastam a fórumot, nekem akkor úgy tűnt, hogy a legjobb megoldás az Istenhegyi Klinika Dr Csiky László (miniplasztika.hu), aki nála volt mindenki csak dicsérte, rosszat nem olvastam róla. Felhívtam, már másnap fogadott is, megvizsgált elmondta mi hogy megy, mennyibe kerül. OEP támogatott a műtét, ha tudsz vinni beutalót (kb a költségek felét állja az OEP). Két hétre rá  Dec . 14-re meg is volt a műtéti időpont.  Akkor még vírusos megbetegedés miatt elmaradt a műtét,  de 3 napra rá dec 17.én megműtöttek.

A műtét menete:

Előző este éjféltől nem lehetett enni, reggel csak egy pohár vizet lehetett inni. Fél 10-re mentem a klinikára, kaptam egy szobát, kitöltöttem a papírokat.  Utána le kellett zuhanyozni, és felvenni a műtős köntöst. Majd bejött Dr Csiky, elmondta nagyjából mi fog történni, bejött az altató orvos ő is kicsit megvizsgált, illetve ő is elmondta, hogy fog történni az altatás ő is nagyon kedves volt.
13:00 kor bekísértek a műtőbe, felfeküdtem, leszíjaztak, kaptam egy branült a kézfejembe (egyáltalán nem fájt) kérdezett kettőt az altatóorvos a munkámról és már aludtam is.
Valamennyire emlékszem amikor vittek ki a műtőből megkérdeztem mennyi az idő meg, hogy sikerült e a műtét de nagyon ködösen. Az ágyban ébredtem, egész jól voltam, nem volt semmi rosszullét, csak kicsit álmos voltam. Bejött az orvos elmondta hogy 2 órás volt a műtét, mert nagyon óvatosan kellett kibontani a korábbi műtét hegét, de amúgy minden rendben van nem volt semmi komplikáció. Aztán jött a nővér, hozott ropogtatni valót meg egy üveg ásványvizet, azt mondta ha megiszom mehetek haza:). Illetve megvárta, hogy tudok e pisilni, mert ha nem akkor sajna katéter kell. Nem volt ilyen gondom se, tudtam pisilni, egy kicsit még néztem a tévét aztán este  7 kor elengedtek. akkor már óvatosan tudtam járni fájdalmat nem éreztem.
Másnap sokat feküdtem de már én mentem le a gyógyszertárba kiváltani a gyógyszereket. Egy kis húzódást éreztem, komolyabb fájdalmat egyáltalán nem sem akkor sem később.  Napról napra jobb lett kb egy hét után a seb is be volt gyógyulva, persze betartottam az előírásokat.  Most volt három hete a műtét most már elkezdtem  kímélve sportolgatni, kutyákat már le merem vinni, meg egy kis szobabicikli. Talán februártól már komolyabban is sportolhatok.

Nem bántam meg, hogy Dr Csiky Lászlót választottam, szerintem egy nagy tudású precíz ember, csak el kell olvasni a profilját egyből látszik (http://www.miniplasztika.hu/sebesz.html), hogy komoly tudása van a témában. Az klinikán minden precízen, gyorsan, szakszerűen zajlott szerintem világszínvonalú ellátás. Másnak is azt javaslom, hogy aki  össze tudja rá szedni a pénzt ide menjen, itt kapja a legjobb ellátást. Privátba szívesen megírom mennyi be került, így hogy az OEP támogatta.

Jó hosszú lett remélem hasznos lesz valakinek:)

Laci_1978 Creative Commons License 2016.01.07 0 1 6116

Szia! Egy héten belül még az önkielégítés sem nagyon ajánlott,mert érzékenyek,duzzadtak a herék műtét után. Egy hét után már próbálkozhatsz,de fájdalom jelentkezni fog akkor is. Ez a probléma,ahogy a helyzet belül javul egyre kevésbé jelent majd gondot és egy idő után el is fog múlni. Engem 15 napja műtöttek és még mindíg érzékenyek a heréim. Mondjuk én nem érzem ezt az orgazmus közbeni szúró fájdalmat. De ez csak abból lehet szerintem hogy még nagyon friss a műtéti sebed. A beavatkozás alatt a vezetékek,ahol leereszkedtek a herék folyamatosan félre vannak húzva,meg vannak vágva. Ez okozza a herében lévő fájdalmat az esemény után. Pihenj még! Várd meg az 1 hetet! Ha egy hét után is ugyanúgy fáj kérdezd meg az orvosod. Ha viszont múlni fog,akkor hagyjad mert megszűnik magától.

Előzmény: ribery7 (6115)
ribery7 Creative Commons License 2016.01.07 0 0 6115

Sziasztok!Nekem Hétfőn volt lágyéksérv műtétem és igazából ugy érzem hogy napról napra jobban vagyok és javulok! :) A műtét óta három nap telt el!  Viszotn van egy olyan problémám ami gondolom , hogy a műtéttől lehet mert előtte sose volt ilyen gondom...!Lenne hozzátok egy intim kérdésem!Olyan problémám van ,hogy végeztem magamon 1pár alkalommal önkielégítést és mielőtt orgazmusom lenne olyan érzésem van mintha a bal oldali herémbe kisebb szúró fájdalmat érzek...ez nem elviselhetetlen de eléggé kellemetlen és nem tudom , hogy ez miért lehet??!! :/ Ez amúgy műtét után normális dolog??Volt nektek is már hasonló jelenségetek??Ez javulni fog meg fog ez  a kellemetlen érzés szűnni!!??Remélem igen , mert egy kicsit kétségbe vagyok esve a barátnőm miatt!!! :/ Válaszotokat előre is köszönöm! 

Laci_1978 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 6114

Nincs mit! Szívesen segítek mindenkinek amiben tudok.

Előzmény: m-zoli (6113)
m-zoli Creative Commons License 2016.01.04 0 0 6113

Igen hasznos dolgokat írtál, köszi.

Előzmény: Laci_1978 (6112)
Laci_1978 Creative Commons License 2016.01.03 0 1 6112

Azt még elfelejtettem hogy kiszakadáskor ha már nincs varrat nem érzel fájdalmat. Enyhe lüktetést érzel csak a sérvkapunál,ez jelzi hogy kiszakadt a hasfal,vagy hogy fölvált a háló. Tehát az hogy addig emelek,amíg nem fáj az hülyeség. Utána még 2 évig intenzíven edzettem,amíg elértem oda, akkora lett hogy járás közben néha becsípődött és olykor sántítanom kellett tőle. Akkor tudtam hogy itt a műtét ideje. Ezt észrevenni gyógyuláskor is,mert a műtét első hetében olyan szoros a varratok miatt a kapcsolat a lágyék és a hasizom terhelés között hogy ha köhintesz,vagy tüszentesz is hatalmas fájdalmat érzel. Viszont a varratok kiszedése után már közel sem érzel akkora fájdalmat. Majd később megszűnik ez a figyelmeztető fájdalom és olyankor már nem tudja az ember mekkorát emelhet,mert fájdalom jelzés nincs egyáltalán,maximum a hú de meghúztam magam érzés,de az sem kifejezett fájdalom és akkor már késő..

Előzmény: Laci_1978 (6111)
Laci_1978 Creative Commons License 2016.01.03 0 1 6111

Én is láttam 1 testépítő videóját,ő köldöksérv műtét után egy héttel már emelt. Persze nem annyit mint előtte,hanem csak annyit amennyi még nem fáj. Neki az orvosa 6 hetet mondott. Most erről a 6 hétről annyit hogy a normális hétköznapi emelésekbe való visszaállás 3 hónap, súlyzózáshoz,komoly sportoláshoz 6 hónap. Persze a kiújulás fennáll az általam már leírt okokból. De legalább átmozgató edzéseket jó lenne csinálni. Úgyértem hogy legalább olyan legyen a testem mint egy vizilabdásé. Nem tudom hogy bírjuk ezt megoldani. De akinek vannak jó ötletei segíthetne. Sport nélkül nincs értelme az életemnek, élni az elhízott,vagy gilisztatestű apucik életét nem akarom.

Előzmény: Nyzso (6110)
Nyzso Creative Commons License 2016.01.02 0 0 6110

Sikerült megnéznem.

 

Elnézést,ezt nem ő hanem a kórteremben fekvő kollégája mondta akinek nyilván kissebb volt a sérve."három hét után ő már megy vissza az edzőterembe"

De szerintem bármilyen hasi műtét után korai még.

Előzmény: Nyzso (6109)
Nyzso Creative Commons License 2016.01.02 0 0 6109

Azt hiszem ez az,de nem tudom megnézni mert mindíg lefagy a gépem tőle.:body.builder.hu/video_lejatszas.htm4?id=1767

Előzmény: Nyzso (6108)
Nyzso Creative Commons License 2016.01.02 0 0 6108

Pár hete láttam egy videót egy testépítő srácról akinek grépfrutnyi dudor volt a hasán,és műtét előtt beszélgettek vele,valamelyik sportal foglalkozó veboldal készített vele egy felvételt.

Az ember csak azzal volt elfoglalva,hogy mit kell szedni műtét után a gyors felépülés érdekében,és laza nagyképűséggel ecsetelte,hogy három hét után ő már megy vissza az edzőterembe ilyen-olyan gyakorlatokat csinálni.

Hát..nem tudom!

Előzmény: galaxi46 (6107)
galaxi46 Creative Commons License 2016.01.02 0 0 6107

Szerintem még a műtéten átesettek közül sincs mindenki tisztában a lágyéksérv műtét mibenlétével. Érdemes megnézni pár videót a neten.

Előzmény: Nyzso (6106)
Nyzso Creative Commons License 2015.12.31 0 1 6106

Egyetértek!

 

Az átlagember aki még nem volt hasonló helyzetben,csak legyint,hogy á ez csak egy sérv már a portás is meg tudja operálni,de fogalmuk sincs mennyire megváltoztatja az ember életét.

Előzmény: Laci_1978 (6105)
Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.31 0 1 6105

Neked is még gyorsabb felépülést! Az orvosok hülyeséget beszélnek. Szerintem egy normál varratos műtétnél,ha többet nem emelsz, elkerülöd a székrekedést,nem tornázol, nem lesz hosszútávú köhögésed ill. sok tüsszögéssel járó betegséged akkor nem újul ki. Egyébként ha gyógyulás után (ami 6 hónap!!!!) nekikezddel emelni szerintem 50%-os valószínüséggel kiújulhat,és ha mellé társul pár rizikó fokozó betegség ez fölmehet 90%-ig. Hálóval szerintem annyival vagyunk előrébb hogy tüsszögés,ill. köhögés esetén jobban véd. De emelésnél,tartós székrekedésnél semmit nem ér. Itt az a gond hogy a rendszeresen sportoló ember az életkedvét elveszti hogy nem folytathatja,amit szeretett és ami erőssé tette. De 1 köldök ,2 baloldali és 3 jobboldali lágyéksérv után már elegem van a sok műtétből. És szerintem már veszélyes is. Az orvos azt mondta,mikor fölvágtak úgy nézett ki a bal oldalam mint tájkép csata után. Mindenfelé összenövések és a sok műtéttől betonkeményre összefort hegek voltak. Kérdeztem hogy gyógyulás után mennyit emelhetek,de azt mondta amíg ki nem szedte a varratokat teljesen addig nem tud semmit mondani. Igen,az alacsony kiújulási rátát az orvosok teljesen betartott szabályok mellett értelmezik. Nem súlyzózok,munkahelyet váltok hogy ne emeljek,nem köhögök,nem hányok,nem tüsszentek,hirtelen mozdulatot nem teszek,óvatos leszek a szexben... Csak hogy ez betarthatatlan. A férfiaknak folyton emelni kell egész életükben,mindenhez nem fizethetek munkásokat. Nem váltogathatom a melóhelyem,mert én nem emelhetek. Ennyi megkötés mellett le is százalékolhatnak minket,mert csak fekvés esetén nem kapunk sérvet jó eséllyel... Mindenkinek boldog,és sérvmentes Újévet kivánok!

Előzmény: Nyzso (6104)
Nyzso Creative Commons License 2015.12.31 0 0 6104

Szia!

 

Mielöbbi gyógyulást neked.

Azt nem értem miért mondják az orvosok,hogy 0.5-1% a kiújulás esélye hálóbeültetéses műtét után,pedig itt a fórumon is sokat lehet olvasni kiújult sérvekről és nem hiszem,hogy mindenki megszakította volna magát.Nekem például nyolc hét után még mindíg fájdogál többé kevésbé pedig nem emelek sokat.Szex után vagy egy ébredést követő önkéntelen nyújtózkodást követően,ami reflexszerű és szinte kivédhetetlen még mindíg érzem,és bennem van a félsz,hogy na most szakadt szét valami odabent.

Ez kb. olyan lehet mint cipőt venni,az eladó szerint ez egy jó minőségű elnyűhetetlen darab,de ha egy hét után visszaviszed mert levált a talpa akkor azt mondja,hogy nem rendeltetés szerűen használtad.

A hálóbeültetés is szuperül tart amíg nem nagyon mozogsz,na de nem festem az ördögöt a falra.

Mindenkinek boldog új évet!

Előzmény: Laci_1978 (6103)
Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 6103

Sziasztok! Megvalósult a hálókivágás,most lábadozom. Megkérdeztem a főorvost hogy kiszakadhat-e a háló? Azt válaszolta, a háló nem tud kiszakadni,viszont leválni a hasizomról igen. Mivel a hálót a hasizomhoz varják erőlködés esetén a hasizom megnyúlik,de a háló nem,mert merev. Ennek hatására a hasizom szinte lefeszíti magáról a hálót és kiújul a sérv. Akinek előfordult akármilyen hasi sérv az életében csak nagyon óvatosan emelhet és minimális súlyt. Életünk végéig egy gyengített rész lesz a hason,ami erőlködéskor bármikor kiújúlhat. Ha valaki már sérvvel született akkor meg se kiséreljen erősportot vagy versenysportot űzni,mivel genetikailag hajlamos a sérvekre a gyenge hasfala miatt. Akinek visszatud csúszni a herélye a hasába külső behatás,vagy szűkebb nadrág miatt szintén hajlamos a sérv kialakulására. Normál esetben a herék leszállását követően a folyosó úgy összeszűkűl hogy a heregolyó képtelen visszajutni a hasüregbe. Remélem ezzel eloszlattam pár tévhitet a háló beültetés utáni "golyóálló" has gondolatának a szétoszlatásához. Mindenkinek kellemes,sérvmentes Karácsonyt!

Előzmény: m-zoli (6102)
m-zoli Creative Commons License 2015.12.24 0 1 6102

Boldog Karácsonyt, és jó egészséget mindenkinek!

arti61 Creative Commons License 2015.12.19 0 0 6101

Köszönöm a választ!

Előzmény: Laci_1978 (6100)
Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.18 0 0 6100

Üdv! Manapság már leginkább az egynapos műtéteket alkalmazzák "rutin" sebészeti beavatkozás esetén. Reggel bemész éhgyomorra,előkészítenek a műtétre,megműtenek. Ha semmi komplikáció nincs másnap délelőtt hazaengednek. Laparoszkópos és teljes feltárással végzett hálóbeültetés esetén igaz ez. Miniplasztika esetén 4-6 óra múlva hazamehetsz,teljes feltárással végzett háló nélküli műtét esetén viszont benttarthatnak pár napig. Az intézménnyel kapcsolatban nincs információm.

Előzmény: arti61 (6099)
arti61 Creative Commons License 2015.12.18 0 0 6099

Üdv valamennyi sorstársamnak!

Aziránt érdeklődnék, hogy mit tudtok az egynapos sebészeti eljárásról ( volt -e közületek akit ilyen eljárással műtöttek) és a XVII ker.-i  HT Medical Center van-e valami tapasztalat?

Köszönöm!

Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 6098

Találtam egy érdekes írást egy sebésztől a műtét utáni terhelésekkel kapcsolatban:

 

Dr. Papp Géza válasza a lágyéksérv témában

Kedves Kérdező, az általam javasolt terhelési limitek: 3 hétig 3 kg, 6 hétig 5 kg, 3. hónapig 10 kg, ezt követően könnyebb sporttevékenység végezhető. Fél év után bármilyen terhelés alkalmazható. 5 évvel a sérvműtét után bátran sportolhat. Üdvözlettel: Dr. Papp Géza

Előzmény: Nyzso (6097)
Nyzso Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6097

Szerintem örök igazság,hogy amit egyszer megbolygatnak az már sosem lesz a régi.

Előzmény: Laci_1978 (6096)
Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6096

Ember legyen a talpán,aki elmegy a sebészeken. Szerintem ők maguk sem tudják erősebb vagy gyengébb lesz a hasfal. Mindenesetre a hálóleválások érdekes dolgok hogy miért történnek meg? Pocsék a sebész vagy a hasfal azon része is gyenge ahova varják a hálót? Másrészt két sérvről szóló videóban is azt mondta a két sebész hogy sérv után abba kell hagyni a testépítést,erőemelést és a küzdősportot. Szerintem akkor a hálóval megtámogatott hasfal sem annyira erős hogy ezen sportok strapájának ellenálljon sajnos.

Előzmény: obsitos3 (6095)
obsitos3 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6095

Én meg pont azt hallottam,hogy a műtött rész hálóval megerősítve az egész hasfal legerősebb része lesz.Természetesen beépülés után,amit ki kell várni.Elnézéseteket kérem,még nem mutatkoztam be:a fórumot kb. fél éve olvasom,engem Húsvét utáni napon műtöttek hagyományos módon,tehát szikével,háló beültetés,egyébként jobboldali lágyéksérv volt a neve.

Előzmény: Laci_1978 (6094)
Laci_1978 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6094

A teljes gyógyulás 3 hónap,azalatt 15 kilónál nehezebbet nem szabad emelni. De hogy utána mennyit szabad arra sosem térnek ki. Viszont azt írják hogy a műtét utáni terület egész életünkben egy gyenge hasfalrész lesz. Gondolkodtam hogy legalább kis súlyokkal sok ismétléssel hagy edzek,de nem akarok még 1 műtétet.

Előzmény: Nyzso (6093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!