Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Nem sok idom van sutni-fozni, de nem tudtam ellenallni es eltettem ezt a receptet (is) - majd hossszu teli esteken megsutom ezt is. . . Ami megfogta az erdeklodesemet, az a csokolade krem - mert most minden erdekel ami csokis! Mielott a nagy adagoktol megijednetek, ez egy nagy tepsi sutemenyre valo - 30x40 cm nagysagu, kb 2 ujjnyi magas "sheet cake". Ha nem jon nagy vendegsereg, akkor lehet negyedelni, felezni.
Olvaszd fel a csokoladet goz folott a tejszinnel - csak addig fozd, amig teljesen felolvad. A tuzrol leveve add hozza a szirupot, a vaniliat es hutsd le szobahomersekletre. Mixerrel keverd bele a szobahomersekletu vajat, addig keverd amig suru lesz. Egyenletesen vond be a sutemenyt vele.
A sheet cake az csak kivulrol van bevonva. Ez a nagysag 30-40 adagra eleg (ha nagyobb szuletesnapi unnepseg van, arra jo nagyon).
Ezert nem akarok nagyon nagy melyhutot - mert meg a vegen telerakom :(( aztan kitudja.
A gyerekek itt ebedeltek - fogyott a "gondom" :)) - mert ha fozok tobbet, akkor jobban fogy a hutobol is, meg a melyhutobol. Mostanaban inkabb csak a grill es zoldsalata volt, azokat meg frissen.
Direkt azért vettem nagy hűtőt, mert az nehezebben olvad ki, ha ott van az ember, egy-két napot ki kell bírnia, azalatt javítható.
Én az első télen a mínuszokban fagyasztottam sós vízzel teli narancsleves dobozokat az udvaron, azzal tömtem ki a maradék helyet, meg még plusz hőszigetelést is gyógyítottam rá, de így is elpatkolt az áru. Persze, lehet, hogy volt 2 hét is, míg arra jártunk.
Így aztán bemegyek a boltba, és veszek valamit, amiről nem tudom mi...
Ajajj. . .ketto kollegamnak is elment a hutoje meg csak nem is vihar miatt - csak szokasos hiba - nekik is eleg sok karuk volt. Meg ragondolni is rossz.
Sok a mirelit zoldsegem is - egy ido utan mar nem valami gusztusosak, tele jegkristallyal, no azok: szemet. Most azokon megyek keresztul - nezzuk, mi hasznalhato.
Csak annyi, hogy a száraztésztával én sose aggódtam, ha évekkel a szavatosság lejárta után is ettem meg. Persze, jobb a békesség, én csak azt írtam, hogy én nem problémáznék ezzel a részével...::}}
Amúgy mi is a hűtőt esszük ki, pedig alig van mélyhűtőkapacitás, amióta egy áramszünet amortizálta a 400 l-es beltartalmát...:{{
Foztetek mar ugy, hogy tele volt a. . .a. . .a hutotok, spajzotok mindenfelevel, es sajnaltatok kidobni??? Mert meg hasznalhatok. . .
Most rendezgettem a hutot, a spajzot, es sokmindent talaltam. Ideje felhasznalni - mert nemsokara kidobni valova ernek.
Pl. Vettem egy nagy adag feta sajtot, es valahogy ugy alakult, hogy nem hasznaltam fel. Szilvalekvar. . .uvegben, buktat akartam csinalni - nem tettem, de fel van nyitva :(( Szaritott paradicsom olajban. Nagy uveg. . .
Van sok-sok szaraztesztam, azokkal remelem lesz valami fergeteges vacsora - gyorsan. Rizs, lencse, bab. . .
No es a melyhuto - sok-sok hus! Azt hiszem legalabb egy honapig nem vasarolok, hanem uresre esszuk a spajzot meg a hutoket.
Oh - nem kotelezonek erzem, meg akarom sutni, csak az ido. . .
Nocsak - kicsi nyelvlecke - mukodik!!! :))
Most eppen csinalom a mai vacsorat es talan a holnapi ebedet is ha marad belole: rizseshus. Ha holnap van erom, sutok - de ha ugy erzem magam mint ma, akkor semmi sem lesz belole. Faradt vagyok.
ne erezd kotelezonek megcsinalni, igazan nem haragszom, legfeljebb kimaradsz egy jobol:)) Nekem is annyi receptem van mar, hogy lassan ugy erzem belefulladok es meg akaratlanul is jobbnal jobbakat talalok. Ezt a majorannas parolt krumplit hogy csinalod, biztos nem bonyolult. avval a malnas micsodaval meg nagy nyeleseket okoztal, jo a kepzelotehetsegem :)) az "oatmeal cookie" ha nem tevedek zabpehely cookie, igaz? Az angol tudasom a konyhaban "perfekt" :)) neked koszonhetoen:))
Meg mindig nem sutottem meg! Tegnap itt voltak a gyerekek - de nagyon nem volt idom sutni-fozni, eg salatat csinaltam; zold levelek, paradicsom, paprika, oliva bigyo, articsoka es marinalt gomban - az utobbi harom konzerv, egy egyszeru izesites: amikor a zoldsegek mar egy talban voltak so-bors-balsamic ecet-oliva olaj - es osszekevertem. Majorannas parolt krumpli volt, es rib-eye steak a grillen. Dessertnek "Raspberry Gratin" volt, ami nagyon egyszeru edessseg. Melyhutott malnat (nekem egy kevert melyhutott csomag volt itthon: malna, szeder, blueberry) egy vajazott talba teszel fagyottan, osszemorzsolt edes kekszet teszel ra, barna cukrot par darabka vajat - es sutod amig a teteje bugyborekol, nem sok ido. Edesitetlen tejszinnel vagy tejfollel talalod. Nagyon szeretik a gyerekek - mi is. A kek tulajdonkeppen "cookie", en az "oatmeal cookie"-t szeretem hozza. Vorosbort ittunk,
Szia! Köszi az ötletet! Azon gondolkodom, hogy mi lenne ha sütőport is tennék bele? Mert így nagyon kicsi és tömény. Lehet, hogy akkor nem lenne krémes a közepe?
bocs csak most tudtam valaszolni, nalunk egy par napig hutpn kivul volt es itt a lakasban 27 fok van, tehat szerintem birja a gyurodest. diszitheted ilyen modon csak fehercsokiszosszal
Megsütöttem a francia csokitortát! Csak fél adagot csináltam, gondoltam előbb kipróbálom. Nagyon finom az íze, belül krémes. Valami díszítést ki kellene rá találni, mert így elég "kopasz". :)))
Lenne még egy kérdésem a csokitortával kapcsolatban: ezt a sütit rögtön el kell fogyasztani, vagy eláll valameddig? "Elvitelre" szeretném megsütni, azért kérdezem! :)
remelem nem kestem el, ma megcsinaltam a francia csoki tortat az emlitett meretu tepsiben, teljesen atsult, pedig csak 20 percig sutottem, ha muffinnak sutitek,10 perc is eleg.
eloszor 26-osban sutottem, csak nekem gazdasagosabb, hogy ha szogletesbe csinalom.Osszesen 2x sutottem ugyhogy azt tudom ajanlani csinald meg eloszor a csaladodnak es utana mar te is latod mit hogyan, merre, meddig :))
Köszi a választ. :) Úgy néztem, hogy az kb. akkora, mint egy A4-es lap. És milyen magas lesz? Elég soknak néz ki a tészta. Szerinted lehet tortaformában sütni?
kb 20x30 tepsi.Hozza kell meg tennem, hogy a sutes utan a kozepe beesik mivel folyos, viszont ha lehules utan be van teve a hutobe akkor a csoki megdermed es igy esztetikusabb, viszont a sutes utan (amikor meg folyos) fogyasztva szerintem kellemesebb. Eleg bonyolult vagyok, de remelem ertitek mit akarok....
ja, majdnem elfelejtettem egyik zacskoba beszortam majorannat, a masik zacsiba rozmarint (ez mar a sajat otletem, mert az eredeti recept: olaj, p.pap, levespor) es tetszes szerint lehet mas zoldsegeket is betenni, az mind fokozza az izhatast.
Nagyon koszonom a kimerito valaszod, most mar tudom, hogy nem ajanlatos hasznalnom a crem of tartart, mert a celom minnel kevesebb mudolgot hasznalni, marcsak a dietam miatt is es ez a dolog megmagyarazza, miert nem erztem jol magam utana.
de hogy a vendeglatas egyszerusegehez is hozzaszoljak, szombaton csinaltam egy finom es szerintem egyszeru kajat, bar a suteshez kell 1 ora, viszont elozo nap kell elokesziteni,tehat es gondolom nemcsak suti kell: Zacsko csirke cs. combok, cs. mell szeleteket betesszuk a kov. pacba:olaj, pir.paprika, sok fokhagyma, friss hazi vegeta (leveszoldseg osszeturmixolva olajjal, soval) so, bors, egy kis mez es keves c. le (azt olvastam, hogy a mez =c.le kevereketol porhanyosabb lesz a hus) ebbe jol beleforgattam a csirket, a combokat villaval jol megszurkaltam, hogy a pac bele tudjon hatolni, szerintem elertem a celom, mert eddig csak kivul ereztem a pac izet, de most belul is. MNas nap apritottam krumplit, azt is jol belekevertem a pacba es a csirkevel egyutt 1 ek liszttel kilisztezett zacskoba tettem, de a lisztet nem szortam ki, jol ellapitottam a racson, a zacskot nehany helyen villaval kilukasztottam es betettem a sutobe 1 orara, szerintem mennyei kaja es nem kiva sok mosogatnivalot sem, ami szinten nem hatrany.