Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2023.01.23 0 1 7225

Tekintve, hogy akkor is a Papa volt az egyik, ha nem a legnagyobb finanszirozoja magyarorszag vedelmenek, valamint utana az osztrak tartomanyok, oket illenne megemliteni. 

 

De egyebbkent meg agyrem, hogy az aktualis politikai celok es narrativak menten ujra es ujra atirjak a tortenelmet. 

Előzmény: turosz (7223)
B. Hernát Creative Commons License 2023.01.22 0 0 7224

Sőt, akkor más EU-s a dolog!! Mert mintha olvastam volna még távoli gyermekkoromban, hogy VIII. Henrik is küldött egy íjász csapatot. 

 

És végül is -- olvassuk éppen -- a mongolok is Európának mentek neki és a magyarokon/lengyeleken bicsaklottak meg ...

Előzmény: turosz (7223)
turosz Creative Commons License 2023.01.22 0 0 7223

Szánalmas és egyben kiábrándító... 

A szlovákok értelmezhetetlenek, a lengyelek kizárólag, a csehek szinte csak zsoldosként voltak jelen. Attól még, hogy adott országból zsoldosokat fogadunk, még együttműködés, közös fellépés nem valósul meg velük. Mondjuk ezt egy szakembernek nem kellene magyarázni. Ez az a "színvonal" a projekt népszerűsítő részében, amit nagyon nem kellene erőltetni...

Előzmény: Showzsák (7222)
Showzsák Creative Commons License 2023.01.22 0 0 7222

A "visegrádi együttműködés" hangoztatása a mohácsi cs kapcsán számomra valami agyrém. Talán a kutatócsoport vezetője (Fodor) kezdte el - nem tduom, de azóta Varga Szabolcs és Brtók Gábor is használja ezt a fogalmat. Vagy inkább fogalmi képzavart.

 

"Az ország vezetői becsülettel teljesítették kötelességüket, és nem rajtuk múlott, hogy még „visegrádi együttműködéssel” sem tudták feltartóztatni a hatalmas oszmán-muszlim birodalom hadigépezetét."

 https://index.hu/techtud/tortenelem/2018/08/29/mohacsi_csata_csele_patak_hol_volt_torokdomb_mta_jagello_ii._ulaszlo_hunyadi_habsburg_nemeskurty_istvan_fodor_pa/ A cikk vége felé található a bejegyzés.

 

Azóta úton-útfélen ismétlődik a V4 együttműködés a mohácsi csata kapcsán, főleg V. Sz. előadásain. De itt van egy Bertóktól is:

 

"Egy kósza ólomgolyó segíthet most megtalálni a mohácsi csata pontos helyszínét – árulja el Bertók Gábor régész lapunknak. A szakértő „V4-es” mohácsi seregről, szultáni mészárlás eshetőségéről és a kutatás kalandos pillanatairól is mesélt nekünk, eddig nem közismert információkat megosztva az olvasókkal." 

 

https://mandiner.hu/cikk/20201120_mohacsi_csatater_tortenelem_regeszet_bertok_gabor

 

Ezt a V4 történetet még szakmai kiadványban szerencsére nem olvastam, de úgy tűnik, h a tudománynépszerűsítő portálokon jelen lesz 2026-ig vagy amíg V4-ek léteznek:)

 

 

Előzmény: turosz (7216)
Showzsák Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7220

Bocs, nem tudtam, h ez itt már téma volt, mert akkor nem hoztam volna fel:)

 

A törttud publikációival alapvetően nincs ellenérzésem, mert minden felhozott érvet megokolnak. Alapos, felkészült munkákról van szó. A kifelé kommunikáció viszont tényleg nem az erősségük, ahogy ezt írtad is! Teljesen egyetértek. Szerintem nem jó útvonalon haladnak, ha a megrendelő kívánságlistáját próbálják foltozni. Nagy szlogenek és közhelyek helyett tényekre lenne szükség. Sajnos, a filmes ipar pedig csak a szlogeneket és tudománynépszerűsítő portálok írásait olvassa, nem pedig a szakkönyveket...

Előzmény: turosz (7216)
Showzsák Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7219

Igen, ezzel én is egyetértek. Úgy kellett volna fogalmaznom, h a tényleges ütközet eddig tartott.

 

Mert lényegében egész nap zajlik a csta. Ha beleszámítjuk a lovassági előcsatározást, a táborok elleni Báli-Hüszrev-féle átkaroló manővert, vagy az ütközet utáni menekülésnél a kisebb-nagyobb küzdelmeket, ami estig elhúzódott.

 

Szulejmán szultán Velencébe küldött győzelmi jelentése szerint 2 órán át zajlott a csata.

 

Való igaz, h Brodarics pedig azt írta, hogy "a tényleges ütközet körülbelül másfél órán keresztül tartott." 

 

A török által megvívott és megnyert csata sajnos könnyű győzelem volt, amire a törökök sem számítotttak. Szulejmán szultán aug. 21-én kelt naplóbejegyzésében az állt, hogy "a gyauroknak rendkívül megerősített táboraik vannak, melyek mindegyike ellen több napig kell harcolni." 

 

Ehhez a több naphoz képest szánalmasan gyenge teljesítmény votl a másfél-két órányi tényleges küzdelem. Persze, ebből is lehet filmet gyártani, ami pont olyan másfél-két órányi lesz, mint az átlagos mozik:)

Előzmény: UBUL81 (7215)
M.Zoli Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7218

A kozismert alatt mit ertesz? Minden lakos tudja, vagy csak az amelyik erettsefizett is? :)

Előzmény: gyorskeresés00 (7217)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7217

A finanszírozás forrása közismert, az összegeket  nem tudom, utána kell olvasni a magyar szakirodalomban, ha érdekel.

Előzmény: M.Zoli (7213)
turosz Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7216

Ezt az idézetet egyszer már megvitattuk, innen indulva: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149126454&t=9111454 Szerintem minden elhangzott ott ennek kapcsán.

Az azóta eltelt években jól kirajzolódott, hogy is gondolják ezt, vegyes érzéseim vannak. A publikációk  - ami szakmailag a legfontosabb - nagyjából rendben vannak, sőt. Bár egy-egy kijelentés időnként böki a csőrömet, a hangsúlyok sem mindig ott vannak, ahova én tenném ill. feltűnően hiányoznak az árnyoldalak a fénnyel szemben, de soha rosszabbat.

Amit viszont kifele kommunikálnak az sokszor kiborító :) A "legszebb" Thaly szintű nemzeti-romantikus időket idéző előadások-interjúk stb. Mintha így próbálnák "eladni" a munkájukat a megrendelőnek, a kultuszminisztériumnak, vagy hívják akárhogy.

VSZ visegrádizásával emlékeim szerint nem találkoztam, ha Varga Szabolcsra gondolsz engem a kényszerpályázása zavar, szerintem ide ez nem jó párhuzam, de ha igen, akkor meg a külső-belső mozgástérrel kellene foglalkozni, ahol nálam a "Lajos-kormányzat" egyértelműen gyengén teljesített.

Előzmény: Showzsák (7214)
UBUL81 Creative Commons License 2023.01.21 0 0 7215

Alapvetoen egyetertk azzal amit irtal de megjegyeznem hogy masfel oraig csak Brodaricsnak tartott a csata aki akkor elmenekult es ezutan meg naplementeig ment az adok kapok a forrasok szerint is . Ha delutan negyorat vesszuk csatakezdesnek ez akkoris cca 3 oras csatat ad ki.

 

Csak szepsegtapasz semmi mas de azert a dologhoz tartozik.

Előzmény: Showzsák (7214)
Showzsák Creative Commons License 2023.01.20 0 0 7214

Magyarul a mohácsi csatát megörökítő film alapja a jelenlegi történettudomány álláspontja lesz. Amit felsoroltál itt Turosz, azt 90%-ban a jelenlegi törttud hirdeti! VSZ. többször is több fórumon hangsúlyozta például, hogy Mohácsnál V4 (visegrádi négyek) összefogásaa volt, és az akadémikus kutatók kinyilatkoztatták 2018-ban, hogy a csata "identitásfejlesztő ezsköz", mert a hősies helytállás ikonikus jelképe. (Amikor ezt megláttam, kérdésem ez volt: MI VAN? Azért ne hasonlítsuk már Nándorfehérvárhoz.) Úgyhogy a filmrendezőnek lesz honnan merítenie a badarságokhoz. Alább olvasható a Mohács 1526-2026 akadémiai projekt célkitűzése:

 

"Amennyire lehetséges: rekonstrukció és nem konstrukció, emlékezet és nem ideológiailag terhelt emlékezetpolitika. Azt viszont nem titkoljuk: azt szeretnénk, ha munkánk eredményeként a mohácsi csatához tapadó negatívum (nagy nemzeti tragédia) identitásfejlesztő eszközként pozitívra változnék (helytállás), és mindez beépülne a magyar történelmi közgondolkodásba." Forrás: http://mohacs.btk.mta.hu/

 

Egy másfél órás csata és a lovasság menekülése nem helytállás! Nekem ez akkor se lesz pozitív, ha film készül belőle. Hol van ez mondjuk a 300-tól (thermopülai csata). Na, az helytállás volt!!!

Előzmény: turosz (7212)
M.Zoli Creative Commons License 2023.01.20 0 0 7213

Olvasgatom kozben a sorozat magyar vonatkozasu reszeit. Nem altalanos leirasokra torekszik, hanem egyes korok egyes hadvezereinek egyes csataira fokuszal, es ahhoz tesz hozza torteneti kitekintest, korleirast, stb.

 

Pl.

 

Montecuccoli - Szentgotthard

V. Lotharingiai Karoly - Becs/Kahlenberg

Charles Bonaventura Buqoy - Feherhegy ( kitekintes Ersekujvar ostromara )

 

Valami egeszen ujszeru elmeny szamomra ezeket nem magyar szerzo tollabol olvasni, Teljesen mas szemszogbol nezi a dolgokat, es valojaban sok mindent a helyere is tesz. Marmint nem egyes allitasokat, hanem az oszkepben.

 

Amugy Becs vedelmenel amit erdeklodve olvastam, Becs vedelmere a zsoldpenz es egyebb koltsegek fedezese:

 

Kolcson Szecsenyi kalocsai puspoktol ( szandekosan irom ugy, ahogy a konyvben van ), 61 000 forint

Szelepcsenyi Gyorgy esztergomi ersek - 80 000 ft keszpenzben, es 400 000 ft erteku egyhazi kegytargy, aminek a reszebol a becsi penzverdeben penzt vertek az ostrom alatt.

 

Ez csak a magyar vonatkozas, masok is hozzajarultak a vedelem finanszirozasahoz.

 

Valaki meg tudja erositeni a fenti adatokat?

 

Amugy elgondolkodtam azon, hogyha a torokok nem tesznek fel mindent egy lapra, es nem tamadjak meg Becset ( amugy kozel lehetett a varos eleste ), hanem Gyort es Komaromot hoditjak meg, utana pedig Pozsonyt es a maradek Dunantult, akkor a Habsburgok nem tudtak volna mit tenni ellenne. Nem elesedik az osztrak Lengyel vedelmi szovetseg, maximumm csak par ezres lengyel segelyhad erkezett volna papai zsoldon, es a Birodalom is kevesebb katonat allit ki, azt is csaszari es papai zsoldon. Ez igy belegondolva legalabb 50+ ev torok megszallas.

Előzmény: M.Zoli (7210)
turosz Creative Commons License 2023.01.17 0 0 7212

Kereszténység védőbástyája, magyarság évezredes küldetése, déli határvédelem - kerítés -, azt áttörő oszmán - migráns - hordák, a magyarság-kereszténység-eu védelméért mindent megtevő vezetők és elit, belső árulók, idegen érdekeket kiszolgáló népellenségek/ellenzék, cserbenhagyó Nyugat. Bán "Mór" után szabadon, tökéletes propaganda alapanyag. Jó kezekben lesz a magyar filmtörténet már most legnagyobb alakjánál, alig várom...

Előzmény: UBUL81 (7211)
UBUL81 Creative Commons License 2023.01.17 0 0 7211

Rakay Phillip (Karoly)a az aranybulla fantasztikusan sikerult megfilmesitese utan a Mohacsi csatat is megkivanja filmesiteni.

 

Hurra!

M.Zoli Creative Commons License 2022.12.21 0 0 7210

https://www.megaknihy.cz/historie/267959-valky-pro-viru-bitvy-a-osudy-valecniku-i-1526-1588.html

 

Ezt a konyvet probalom megtalalni, 0 sikerrel. Antikvariumokban sincs, legalabbis eleddig nem talaltam. Lehet meg kellesz varni utannyomast.

 

Rogton Mohaccsal kezd, aztan folytatja a kereszteny-oszman kuzdelmekkel egeszen az Armada pusztulasaig. Szoval magyar vonatkozas biztos lesz benne Mohacson kivul is.

 

Ez egyebbkent egy sorozat, 4 reszt rendeltem meg, Az Armadatol a Spanyol Orokosodesi haboru vegeig ( egy resz mar megvan ).

 

Csak azert irom, mert kb. egy eve irtunk rola, hogy erdekes lehetne a cseh irott anyag Mohacsrol. 

 

Na pont az most beszerezhetetlen, eddigi tapasztalatom alapjan. :(

 

Ha valaki tud belole eladot, ne tartsa magaban! :)

Showzsák Creative Commons License 2022.12.06 0 0 7209

Ez a flvetés érdekes párhuzam lehetne a két szulejmáni hadjárattal: 1526-tal és 1529-cel. (De hülyén néz ki ez így leírva:)

 

1526: megáradt a Száva. A partmenti fövenyből tört föl a talajvíz, ami elnyelt néhány hithű oszmán harcost - írják a szultáni naplóban. Aztán a Dráván egy hétig tart, mire elkészítik a másfél m széles hajóhidat. Kegyetlen erős sodrással szemben kellett dolgozniuk az utászoknak. Utána Budáról Pestre kelnek át szept. közepén a törökök, és a hajóhíd széttörik. Két nagyobb lovascsapat a jobb parton ragadt, őket hajókkal kellett evakuálni. Egyfolytában szakad az eső június és aug között, pedig ez a 3 legszárazabb hónapunk...

 

1529: heves esőzések miatt vissza kell fordulniuk az oszmánoknak, és két nagyobb ostrom után feladják a Bécs elleni támadást.

 

Szóval, lett volna mit kihasználni, ha van egy ügyes taktikai érzékkel megáldott hadvezér... Az idpjárás nem az oszmánokkal volt.

Előzmény: M.Zoli (7208)
M.Zoli Creative Commons License 2022.12.05 0 0 7208

Napoleon 1812-es hadjarata kezdodott egy juniusi hidegfronttal es heves esokkel, abban ha jol tudom 10 000+ igaslo elpusztult par nap alatt, ezzel tonkrement a Grande Armee, amugy is valoszinuleg alultervezett logisztikaja.

Előzmény: turosz (7206)
Showzsák Creative Commons License 2022.12.03 0 0 7207

Tetszik ez a "digitális" Mohács!

 

Köszi, h megosztottad, nagyon önzetlen vagy!

Előzmény: turosz (7203)
turosz Creative Commons License 2022.12.02 0 0 7206

A Magyarország a Habsburg államban 1526- topikba majd összedobok valamit még a héten.

Az idő és a motiváció tényleg probléma, épp azont törtem a fejem, hogy a 16-os meccsekig kezdjek-e bele a Mohács létszámos ide tervezett írásomba, vagy gép ki és folytatódjon Napóleon 1812-es hadjárata, de ha feltartotok a könyvlistákkal egyikből sem lesz semmi :))

Előzmény: M.Zoli (7205)
M.Zoli Creative Commons License 2022.12.02 0 0 7205

Koszi, maris toltottem le belole.

 

Itt off, de engem igazabol a 15 eves haboru, es a 17. szazadi megszallas, akkori hadi, gazdasagi, tarsadalmi es egyebb teruletei talan jobban is erdekelnek. 

 

Azokrol tudsz osszeallitani ajanlot?

 

Koszonom elore is ha talalsz ra idot es motivaciot.

Előzmény: turosz (7203)
UBUL81 Creative Commons License 2022.12.01 0 0 7204

Igazan ertekelem a segitsegedet.

 

koszonom

Előzmény: turosz (7203)
turosz Creative Commons License 2022.12.01 0 0 7203

Digitális Mohács. 

 

Kezdő csomag:

B.Szabó János: Mohács, régi kérdések, új válaszok

https://www.academia.edu/19597366/Mohács_régi_kérdések_új_válaszok_A_Magyar_Királyság_hadserege_az_1526_évi_mohácsi_csatában_Mohács_1526_old_questions_new_answers

Szakály Ferenc: A mohácsi csata

B. Szabó János-Farkas Gábor: Örök Mohács: szövegek és értelmezések

http://real.mtak.hu/126071/

Kubinyi András - Nándorfehérvártól Mohácsig

Ágoston Gábor - Európa és az oszmán hódítás

https://www.academia.edu/48714390/A_goston_Euro_pa_e_s_az_Oszma_n_ho_di_ta_s_Europe_and_the_Ottoman_Conquest_Collected_Studies_Budapest_HM_Hadtörténeti_Intézet_és_Múzeum_2014_436_pages_maps_illustrations_index_complete_pdf_

 

Ez alapszintnek már bőven elég, egyedül Perjés Géza: Mohács könyvével egészíteném ki, az tudtommal nincs digitalizálva. Ahol nincs link, azok az ismert "lelőhelyekről" nc, CH, ek vagy a fizetős oldalakról, szaktárs, arcanum stb. beszerezhetők. Vagy esetleg tőlem :)

 

Haladóknak:

B. Szabó János[szerk.]-Fodor Pál[szerk.]: Új korszak határán

B. Szabó János: A mohácsi csata

http://digipedia.mandaonline.hu/files/document_file/filename/5087/B_Szab_J_A_mohcsi_csata.pdf

Mohács, Szerkesztette, B.Szabó János

Fodor Pál: Magyarország és a török hódítás

https://tti.abtk.hu/kiadvanyok/kiadvanytar/fodor-pal-magyarorszag-es-a-torok-hoditas

Rúzsás Lajos és Szakály Ferenc, eds. (1986) Mohács. Tanulmányok a mohácsi csata 450. évfordulója alkalmából

Bárány Attila: A szulejmáni ajánlat

M. Tayyib Gökbilgin: Nagy Szulejmán szultán

https://terebess.hu/keletkultinfo/szulej.pdf

 

Akit már a háttér, előzmények stb. érdekel, akár kutatna is:

Nekünk mégis Mohács kell  - Szerkesztette: Farkas Gábor Farkas, Szebelédi Zsolt, Varga Bernadett

Fodor Pál, Varga Szabolcs: Több mint egy csata: Mohács 

https://www.academia.edu/41689570/TÖBB_MINT_EGY_CSATA_MOHÁCS_Az_1526_évi_ütközet_a_magyar_tudományos_és_kulturális_emlékezetben

Brodarics-emlékkönyv. Egy különleges pártváltás a mohácsi csata után

https://library.hungaricana.hu/en/view/MolDigiLib_VSK_Brodarics_emlekkonyv/?pg=0&layout=s

Korpás Zoltán - V. Károly és Magyarország

Zombori István: Jagelló-Habsburg rendezési kísérlet 1523-ban

https://mek.oszk.hu/08300/08389/08389.pdf

Tamás Pálosfalvi: From Nicopolis to Mohács

 

Törvénytárak, társadalom, pénzügyek:

Corpus Juris Hungarici. 1000-1526

https://archive.org/details/magyartrvnytrco01hunggoog/page/n19/mode/2up

Bak, János M. (ed.), "Online Decreta Regni Mediaevalis Hungariae. The Laws of the Medieval Kingdom of Hungary"

https://digitalcommons.usu.edu/lib_mono/4/?fbclid=IwAR0ixwdRkOIgQX--68pFg89-eeAOCFBLqOK4nRGiHNzU2-I1W02n1CVttUU

C. Tóth Norbert–Horváth Richárd–Neumann Tibor–Pálosfalvi Tamás: Magyarország világi archontológiája, 1458–1526. I.-II.

https://tti.abtk.hu/kiadvanyok/kiadvanytar/c-toth-norbert-horvath-richard-neumann-tibor-palosfalvi-tamas-magyarorszag-vilagi-archontologiaja-1458-1526-i-fopapok-es-barok

https://tti.abtk.hu/kiadvanyok/kiadvanytar/c-toth-norbert-horvath-richard-neumann-tibor-palosfalvi-tamas-w-kovacs-andras-magyarorszag-vilagi-archontologiaja-1458-1526-ii-megyek

Neumann Tibor: Registrum proventuum regni Hungariae: A Magyar Királyság kincstartójának számadáskönyve (1494–1495)

 

Népszerűsítő munkák és "régiségek"

Kulcsár Péter - A Jagelló-kor

Somogyi Győző - Mátyás király hadserege 1458-1526

Tringli István: Mohács felé (1490-1526).

https://docplayer.hu/106891563-Magyarorszag-mohacs-fele-tringli-istvan.html

Káldy-Nagy Gyula – Szulejmán

Fekete Lajos - Szülejmán szultán

Bonfini, Antonio: A magyar történelem tizedei.

Ortvay Tivadar - A mohácsi csata elvesztésének okai és következményei

http://real-eod.mtak.hu/1133/1/B3392209.pdf

A Hunyadiak és a Jagellók kora (1440–1526) Fraknói Vilmos

https://mek.oszk.hu/00800/00893/html/

Fraknói Vilmos - Magyarország - A Mohácsi vész elött

https://mek.oszk.hu/19000/19063/

Benisch Artur: Marino Sanuto „Diarii”-jának magyar művelődéstörténeti vonatkozásai.

http://real-eod.mtak.hu/5492/

Szabó Dezső: A magyar országgyűlések története II. Lajos korában

https://library.hungaricana.hu/hu/view/KozMagyOkmanytarak_Magyar_orszaggyules_tortenete_II_Lajos/?pg=0&layout=s

 

Ez hangsúlyozottan nem a teljes és ajánlott Mohács szakirodalom, hanem a neten elérhetők közül egy szubjektív válogatás! Lehetne még hosszan folytatni a sort, rengeteg Mohácshoz - is - köthető szakkönyv van fenn a neten, cikkek-tanulmányok közül meg gyakorlatilag minden elérhető. 

 

Előzmény: UBUL81 (7192)
turosz Creative Commons License 2022.12.01 0 0 7202

Nem érzem, hogy a cikk értékének megítélésében a: hogy az-e az szégyen benne, hogy alázzák vagy gyalázzák a magyarokat árnyalatainak megvitatása játszana főszerepet...

Én egyiket sem látom benne, így továbbra sem tartom szégyennek a megjelenését :) 

 

Előzmény: BotlikRichárd (7200)
Showzsák Creative Commons License 2022.12.01 0 0 7201

Valami érdemlegeset szertnék kérdezni:

 

a sziléziai csapatokról mit lehet tudni 1526 kapcsán? Hányan jöttek, milyen minőségű és felszereltségű katonák? Jöttek-e egyáltalán?

Előzmény: BotlikRichárd (7200)
BotlikRichárd Creative Commons License 2022.12.01 0 0 7200

Valamit félreérthettél.

 

Ezt írtam: "magyar szempontból megalázó" a cikk. A csehek megtették a kötelességüket a magyarokkal szemben - kb. ez az olvasata.

 

Ezt írtad: "Én semmi magyargyalázást és ennek nyomán támadó szégyenérzetet nem tapasztalatam az olvasáskor, de hát kinek hol az ingerküszöbje :)"

 

Nem tudom, hogy átjött-e, mi a különbség az alázás és gyalázás szó között. A kettő nem ugyanaz. Egy szóval sem írtam, hogy a cseh szerző gyalázkodó lett volna... De hát, tudod, kinek hol az ingerküszöbje:) És ki mit lát bele a leírtakba...

Előzmény: turosz (7199)
turosz Creative Commons License 2022.11.30 0 0 7199

Nekem ezek fel sem tűntek, mert a cseh csapatokra koncentráltam. A szerző tavaly még csak az alapszakos szakdogánál tartott, így ha a későbbi titulusával - talán Istvánffy nyomán - illeti Brodaricsot ill. a elfutó-menekülő helyett a valóban szerencsétlen dezertáló jelző csak a probléma az írással, akkor jól sikerültnek tartható :)

A dezertálás egyébként nem szűkíthető kizárólag csata-ostrom stb előtt megtörtént cselekedetre, közben ugyanúgy elkövethető. Én semmi magyargyalázást és ennek nyomán támadó szégyenérzetet nem tapasztalatam az olvasáskor, de hát kinek hol az ingerküszöbje :)

Előzmény: BotlikRichárd (7198)
BotlikRichárd Creative Commons License 2022.11.29 0 0 7198

Egy jóbarátom szólt, hogy nálatok sokat emlegetik a nevemet mostanság:)

 

 

A konkrét, felvetett cseh kérdéskörhöz egyetlen gondolat:

 

Az ujkor.hu oldalon megjelent cseh szerző tanulmánya dezertáló "váci" püspöknek konstatálta Brodarics Istvánt. A szerző szerint ez az oka, amiért a cseh Hradce kancellár feltartóztatta a "katonaszökevényt" Győr környékén, és csak váltságdíj fejében engedte útjára a püspököt. Kell-e ennél több minősítés a dolgozathoz?

 

Gondoljuk át, mit állít a szerző, és mekkora hülyeséget közölt az ujkor.hu!

 

Egyrészt Brodarics nem váci, hanem szerémi püspök a csata idején. Határeset...

 

Másrészt, ha dezertált volna a püspök, az azt jelenti, hogy akkor részt sem vesz a csatában, hanem már az ütközet előtt elszökik. Ez a dezertálás fogalma - legalábbis nálam.

 

Harmadrészt: szégyen, hogy egy ilyen - magyar szempontból megalázó - cikk megjelenhetett. Hiszen Brodarics szemtanúként írta le a csata eseményeit, és nem írt egy vádló szót sem a csehekre vonatkozóan. Egy későbbi leveléből tudjuk meg, hogy Hradce kancellár emberei foglyul ejtik, és csak pénzért engedik őt tovább. Szerintem felháborító esemény, és ugyanolyan visszás, mint a magyar huszárok csata utáni fosztogatása.

 

Ezért is írta Burgio nuncius II. Lajosról, hogy a király jobban fél a "magyarországi törököktől", mint a Törökországiaktól:)

Előzmény: Showzsák (7181)
Showzsák Creative Commons License 2022.11.28 0 0 7197

Látom, a stréber Bazodi elv már megelőzött a kérdés megválaszolásában:)

Előzmény: UBUL81 (7185)
turosz Creative Commons License 2022.11.28 0 0 7196

Ha a folyóiratok is beleszámítanak, akkor tényleg komoly önvizsgálatra van szükségem :)

Hogy ne offoljunk tovább könyvügyben, regeltem egy "ötletes" email címet, ami az adatlapomon megtekinthető, ide írhatsz-írhattok, és akkor lehet csereberélni listákat-könyveket.

Előzmény: Bazodi elv (7195)
Bazodi elv Creative Commons License 2022.11.28 0 0 7195

Mondták már rám nem egyszer :-)

Azért a 6-7 ezer sem normalitás ékes bizonyítéka. ;-)

Több folyóirat és sorozat is megvan, azért ezek sokat nyomnak a latba.

Előzmény: turosz (7190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!