Preheat the oven to 350 degrees F. Grease and flour 2 (8 1/2 by 4 1/2 by 2 1/2-inch) loaf pans. Line the bottoms with parchment paper.
Cream the butter and granulated sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment for about 5 minutes, or until light and fluffy. With the mixer on medium speed, beat in the eggs, 1 at a time.
In a large bowl, sift together the flour, baking powder, baking soda, and salt. In another bowl, combine the buttermilk and vanilla. Add the flour and buttermilk mixtures alternately to the batter, beginning and ending with the flour. Divide the batter evenly between the pans, smooth the tops, and bake for 45 minutes to 1 hour, until a cake tester comes out clean.
When the cakes are done, let them cool for 10 minutes. Take them out of the pans, place them on a baking rack and allow them to cool completely. Wrap well, and store in the refrigerator.
Es egy kellemes valtozata: Lemon Cake
Copyright, 2001, Barefoot Contessa Parties!, All rights reserved
1/2 pound (2 sticks) unsalted butter, at room temperature
2 1/2 cups granulated sugar, divided
4 extra-large eggs, at room temperature
1/3 cup grated lemon zest (6 to 8 large lemons)
3 cups flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon kosher salt
3/4 cup freshly squeezed lemon juice, divided
3/4 cup buttermilk, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract
For the glaze: 2 cups confectioners' sugar, sifted 3 1/2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Preheat the oven to 350 degrees F. Grease and flour 2 (8 1/2 by 4 1/4 by 2 1/2-inch) loaf pans. You may also line the bottom with parchment paper, if desired.
Cream the butter and 2 cups granulated sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, until light and fluffy, about 5 minutes. With the mixer on medium speed, add the eggs, 1 at a time, and the lemon zest.
Sift together the flour, baking powder, baking soda, and salt in a bowl. In another bowl, combine 1/4 cup lemon juice, the buttermilk, and vanilla. Add the flour and buttermilk mixtures alternately to the batter, beginning and ending with the flour. Divide the batter evenly between the pans, smooth the tops, and bake for 45 minutes to 1 hour, until a cake tester comes out clean.
Combine 1/2 cup granulated sugar with 1/2 cup lemon juice in a small saucepan and cook over low heat until the sugar dissolves. When the cakes are done, allow to cool for 10 minutes. Remove the cakes from the pans and set them on a rack set over a tray or sheet pan; spoon the lemon syrup over them. Allow the cakes to cool completely.
For the glaze, combine the confectioners' sugar and the lemon juice in a bowl, mixing with a wire whisk until smooth. Pour over the tops of the cakes and allow the glaze to drizzle down the sides.
Nem hiszed el, de épp ma néztem ezt a nosalty-n, mert pont van itthon darált mogyoróm is, csak arra gondoltam inkább itt kérdezősködöm, mert ez megbizhatóbb forrás :-)
Tud valaki nekem egy ehhez hasonló formához valamilyen kakaós esetleg darált mogyorós , nem kiszáradós kevert tésztát ajánlani? A Moszkva téren árulnak rengeteg féle szép szilikonos formát és nem birtam ellenállni egy olyannak, ami karácsonyi koszorú formájú, a mérete kb mint amivel ezt sütötték, de sokféle virág van a koszorúban meg masni.
Olyna tészta kéne, ami nagyon szépen terül és talán szódabikarbónás, de semmiképp se élesztős, mert ha nagyobb buborékok képződnek benne vagy durvább, szemcsésebb a tészta akkor nem lérvényesül jól a koszorú-minta. Vagy esetleg olyan recept ami kivül kakaós de a teszek bele valami túrós tölteléket kb mint a túrós-kakaós muffinban, tehát szeleteléskor lenne egy fehér csik benne.
Egy próbasütésre van időm, de hétvégén vendégek jönnek és biztosra szeretnék menni.
Jó ötlet, nagyon szeretjük. Lehet, hogy hidegtál készítmények lesznek (valszeg veszem, mert nem fogok igazán ráérni) és lencse, valami süti, meg pogácsa.
És akkor még ott az újévi ünnepi ebéd is! 25-én elutazunk, 30-án jövünk haza. Ha nem akarok 31-én a tömegben nyomorogni, kapkodni, jobban teszem, ha mindent megtervezek és jövő héten délelőttönként beszerzem, amit lehet.
Mostmar nalam is korvonalazodni latszik a fozendok listaja, mondjuk epp ideje mert el kene kezdenem vegre vasarolni... jo , az alapok mar itthon vannak (olajak, liszt, stb).
Toltottkaposzta mindenkep lesz, sutve , sok dustolthussal :) ...es gordon bleu-t is kivan az en egyetlenem... tudom, nem tul karacsonyi etel, de hat szereti! :)
Pár hsz-szel lejjebb írtam, hogy először leszünk magunkban a férjemmel szenteste, itt az idő, hogy saját ötleteinket vigyük bele a menübe is.
Borleves (még soha nem ettünk, családban le akartak beszélni róla, de mi meg akarjuk kóstolni, ezért pár decit készítek.)
Harcsapaprikás túrós csuszával
Beigli (meg fogom sütni már előbb, mert ajándékozni is akarok belőle. 6 baba van a receptemből, és bár meg tudnánk enni az összeset simán, de inkább fogyni szeretnénk, mint hízni. :))
Másnap elutazunk egy hétre, úgyhogy igyekszem nagyon keveset főzni.
Mivel hónapok óta alig eszünk húst, számomra nagyobb fejtörés a szilveszter és újév. Ünnepi is legyen, de ne hal és még szárnyas se (én azt néha eszek)...csupa zöldség, sajt, tészta? Meglátjuk.
A krumplit megfozom hejaban, hamozom, vekonyra szeletelem.
A zellert megfozom, hamozva, negybe vagva - ha megfott vekonyra szeletelem.
Hagymat szeletelek vekonyra.
Egy talban retegelem, es leontom a zeller fozolevebol keszult ecetes-cukros-olajos ontettel. A tetejere szoktam szorni zellermagot, es aprora vagott metelo hagymat (vagy ami zold van). Jo elore elkesziteni, finom ha all legalabb egy ejszakat.
Itt a naptaram, elovettem, kezdem rakosgatni, mikor mit...nem akarok idohianyos lenni, minden percnek orulni akarok mikor itt vannak a gyerkek.
Olvass vissza kicsiket - szep valasztek van itt sokfele jobol! Ha valamit nem talalsz, talan tudjuk azt is - kerdezz ra.
Az elokeszites fontos nekem, nem szeretem a kapkodast, gorcsolest, ha tehetem elkerulom.
A hetvegevel mar komoly keszulodesbe fogok :)). Tudod, teritok, szalvetak, vasalas, eldonteni, mivel tertiek, hogy fog kinezni...
Aztan a vasarlas. Megnezni mi van itthon, mit kell vennem, milyen sorrendben.
A menu osszeallitasa nekem nem nagy gond, evek ota szinte ugyanazt a menut csinalom, mit evek ota... miota az eszemet tudom. A ferjem is ragaszkodik hozza, en is, a gyerekek is...
Borleves, es eloetelek csipegetos modszerrel. Mig osszegyulunk, beszelgetes, iszogatas, falatozas - nem sok, mert elveszi az etvagyat.
Az eloetel iden is a kagylo salata, es uj jon hozza: apro fasirtok, magyarosan, lehet prezli nelkul! :)) Szosszal... meg nem tudom milyennel, szeretnek 2- felet, oliva bogyok es sajtok.
Az asztalnal a szokasos rantott hal hasab krumplival, tartarral - akik nem eszik a halat kapnak rantott szuzermet.
Csinalok zelleres krumplisalatat is, es talan valami friss zoldet melle. Van egy "black bean and papaya relish" receptem, szeretem, azt hiszem az lesz. Finom rantott dolgok melle.
Elnezest ha nem ide kellene kernem, de nem irnatok be, hogy miket akartok fozni az unnepek alatt? :)
Nagyon jo lenne otleteket kapni , mert nekem peldaul allando problema ez a karacsonyi felhajtas...
Csaladomban az idegbaj hatarat surolta az unnepi keszulodes, ezert leginkabb zsiroskenyerrel veszelnem at a sajat karacsonyaimat - amitol persze hianyerzetem tamadna! :D
Szoval ezert erdekelne, hogy ti mi jokat terveztek. :)