Keresés

Részletes keresés

Astrojan Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47629

Ha ki lehetne mutatni, hogy a c csökkenésével minden óra sebessége csökken,

 

Akkor vedd úgy, hogy megdőlt a relativitáselmélet. Semmi köze a fénysebességnek mondjuk a hangsebességhez, az autók sebességéhez, a gravitációs ingák sebességéhez stb. Egyáltalán, a fénysebességnek csak a fotonok terjedési sebességéhez van köze.

 

Nyilván először fel kell oldani az 1983as törvényt amely állandónak kiáltotta ki a fénysebességet. A sevresi méteretalon hossza meg nem függ a fénysebességtől.

 

Fénysebességet pedig tudsz mérni, függőleges tengelyű forgótükrös módszerrel mérik, de 150 000 km/sec fénysebességet meg tudsz mérni egy csomó más módszerrel is, pl a Holdon van egy tükör és 2 másodpercről hirtelen 4 másodpercre nőne a lézerfény visszaérkezése.

 

Csak a Michelson interferométerrel nem tudsz fénysebességet mérni, mert az nem egy fénysebességmérő készülék.

 

Előzmény: Arilou (47627)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47628

Persze, hogy nem következik, csak feltételezhető

Igen, csakhogy ebből a feltételezésből a newtoni fizika jön ki, ami pedig mint mondtam hibás eredményt ad. A fénysebesség állandóságának a feltételezéséből pedig a relativitáselmélet jön ki, ami pedig pontos eredményt ad.

Azért mert millióan elhiszik a meséteket attól még nem lesz igaz.

Nem mese, csak te nem érted azt a temérdek bizonyítékot, ami mellette szól, ami egyúttal ellentmond annak, amit te feltételezel. Helyette inkább gondolod, hogy az összes fizikus hülye, és hogy egy csomó Nobel-díjat hülyéknek adtak (Einstein, Dirac, Feynman hogy csak három régebbi nevet említsek).

 

Előzmény: Astrojan (47626)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47627
Hm. Lehet, de most ha az ilyen következményekkel nem foglalkozunk. Akkor vajon ki tudnánk egyáltalán mutatni, hogy fele akkora lett? Ha pl egy fényórát használunk, amiben ide oda patog a fény, akkor nyilván nem, mert annak az üteme is fele akkorára csökkenne.

Engem most az érdekelne, hogy másfajta órák sebesséfe is lecsökkenne? Pl az atomóra, nem tudom, hogy működik pontosan, és játszik e szerepet a működésében a fénysebesség. Vagy ha veszünk egy homokórát. Annak a működésében benne lehet a c?

Ha ki lehetne mutatni, hogy a c csökkenésével minden óra sebessége csökken, akkor vége lenne a vitának, mert akkor kísérleti bizonyíték se kellene a relativitásra, pusztán logikailag be lehetne bizonyítani.
Előzmény: mmormota (47625)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47626

Attól, hogy a nagyjából egy helyen levő és egymáshoz képest lényegében nem mozgó órák a pontosságukon belül egyszerre ketyegnek, nem következik, hogy az egymástól igen távol levő és egymáshoz képest igen nagy sebességgel mozgó órák is egyszerre ketyegnek.

 

Persze, hogy nem következik, csak feltételezhető. Az ellenkezőjét bizonyítani kellene, ez a másként járás nincs bizonyítva. Csak a másként látszás van. A GPS is másként látszik. Ha lehozzák, akkor egyikünk véleményét alátámaszthatja az órák összehasonlítása a földön maradt etalonnal.

 

Ha ez a másként járás meglehetősen nagy pontossággal ki lenne mutatva, (visszahozták volna az órát) többféle kisérletben, mert külön külön bizonyítani kellene az egyenesvonalú egyenletes mozgás hatását, a körmozgás hatását, a gyorsulás hatását, a gravitációs terek hatását. Ezzel szemben mi a helyzet: 39 nanosec kumulált hazugság/ tévedés/ csalás, hol a közlemény ?

 

Azért mert millióan elhiszik a meséteket attól még nem lesz igaz.

 

Előzmény: Gergo73 (47623)
mmormota Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47625
Megszűnnénk létezni, és így semmit se vennénk észre. :-)
Előzmény: Arilou (47624)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47624
Felvetnék egy gondolatkísérletet.

Ha a fény sebessége hirtelen a felére csökkenne, azt észrevennénk?
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47623

Tudod Gergő, ettől óra az óra.

 

Attól, hogy a nagyjából egy helyen levő és egymáshoz képest lényegében nem mozgó órák a pontosságukon belül egyszerre ketyegnek, nem következik, hogy az egymástól igen távol levő és egymáshoz képest igen nagy sebességgel mozgó órák is egyszerre ketyegnek. Ez olyan, mint az iránytű: itt Budapesten minden iránytű ugyanarra mutat (a mutatóik párhuzamosak), de ha egy new york-i iránytűvel veted egybe, akkor ez már cseppet sincs így. Hasonlóan: ha egy gömbfelületre kicsiny gömbháromszöget rajzolsz, akkor a három szögének összege szinte hajszálnyira 180 fok, de nagy gömbháromyszögekre már cseppet sincs így (a szögösszeg lehet mondjuk 270 fok is).

Viccelsz?

Nem viccelek. A newtoni fizika a nagy sebességű részecskékre lerobban, hibás eredményt ad. Pl. a gyorsan mozgó részecskék mozgási energiáját nem az E=mv2/2 képlet adja meg: ha ezzel számolsz, akkor egyszerűen nem azt kapod, amit a gyorsítókban tapasztalsz. Vagy az általad említett részecskebomlási folyamatok idejét is nagyban befolyásolja a benne részt vevő részecskék sebessége, holott nekik elvileg óramű pontossággal kellene lezajlani. Vagy a newtoni fizikának ellentmondanak a Maxwell-egyenletek anblokk, amik pedig szintén tapasztalati törvények és nagyon pontosak. Te tényleg úgy gondolod, hogy a relativitáselméletet Einstein két szép szeméért használják?

 

Előzmény: Astrojan (47618)
HondaVuk Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47622
"Eszem ágában nincs bármiféle modell alapján ezt állítani. Azért állítom ezt, mert nincs rá semmiféle kisérleti bizonyíték, nem lehet megérteni ?"

De van. A GPS is bizonyíték, más kérdés, hogy szerinted nem az. Ettől még a világ maradék része számára (leszámítva egy-két tökkelütött képzetlent) még az.

Viszont azt látom, hogy továbbra sem vagy képes megadni a DVAG "modell" matematikáját. Akkor a továbbiakban talán kerüld a rá történő hivatkozást, jó? Hófehérkére és a hét törpére sem korrekt itt hivatkozni, a DVAG-ra se tegyük. Meg persze a Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvúra se.
Előzmény: Astrojan (47613)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47621
De ez meg nem igaz
Előzmény: Astrojan (47620)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47620

Muszáj volt ezt a hülyeséget leírnod?

 

Mivel az atomok egyformán ketyegnek, ezért tudunk vele időt mérni, én ezt mondtam.

 

Előzmény: Arilou (47619)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47619
Micsoda érv :)

Tehát az atomok azért ketyegnek egyformán, hogy mi tudjunk időt mérni. Ez igazán figyelmes dolog tőlük :)
Előzmény: Astrojan (47618)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47618

..a világ azonos felépítésű atomórái egyszerre járnak, mintha összeesküdtek volna..

 

Tudod Gergő, ettől óra az óra. Ha nem így lenne nem tudnánk időt mérni, még akkor is ha ez a te matamatikai beállítottságú észjárásodnak olyannyira hihetetlen.

 

az előbbinek egy csomó olyan következménye van, ami durván ellentmond a tapasztalatnak

 

??????????????????????????? Viccelsz?

 

Előzmény: Gergo73 (47615)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47617
Nem, azért ennél lehet pontosabban fogalmazni, tehát azt nyugodtan lehet mondani, hogy "hogy ha kétszer olyan erősen vonzza, kétszer jobban gyorsul". Hogy valami arányos valamivel, az a fizikai rész, azt nyilván nem lehet kiküszöbölni.

De nem is igazán erre gondoltam, amikor ezt leírtam. Persze, hogy nem kell a matematikát teljesen száműzni, biztos, hogy nem is lehet. De azt hiszem, annál jobban érti valaki valaminek a lényegét, és annál jobban meg tudja értetni másokkal, minél kevésbé kell ehhez bonyolult matematikára támaszkodnia.

Nekem a hawking sugárzást úgy magyarázták el pár mondatban, hogy abban szinte semmi matematika nem volt, és a végén mégis úgy éreztem, hogy ha kéne, akár mennyiségileg is ki tudnám számolni. Másook vért izzadva, órákon át vezettek le valami jelentéktelen dolgot bonyolult integrálokkal, és bár a lépéseket tudtam követni, a lényeg teljesen elveszett, igazából nem értettem meg az egészből semmit.

Pedig nem voltam rossz matekos, mielőtt bárki ilyesmivel vádolna :) Csak a sok bába közt elveszett a gyerek.

Előzmény: thghghgh (47614)
Arilou Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47616
Ha szükségem van mennyiségi eredményekre, akkor természetesen kell a matematika. De magához a bolygómozgás megértéséhez nem. Hiszen ha csak elképzelem a dolgot, ahoyg repül a test, és vonzza a nap, számok nélkül is el tudok jutni a lényegig. Értem, hogy a naptól távolodva a mozgás lassulni fog, a páya kanyarodni fog, és ahogy végiggondolom a dolgot, kirajzolódik előttem egy ellipszis képe (még ha nem is tudom, mi az az allipszis), vagy ahogy továbbb gondolkodom, rájövök arra, hogy ez lehet akár kör, parabola vagy hiperbola is.

A matematika az emberi agy szüleménye, nem lehet szükséges a világ működéséhez.
Előzmény: Gergo73 (47612)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47615

A relelm arról szól, hogy menetközben megfigyelve a világot azt milyennek látjuk.

 

Nem. A relelm arról szól, hogy a világ az egyes koordinátarendszerekben milyen. Igazából a newtoni fizika is erről szól, csak ott mások az axiómák, ezért mások a következmények is.

 

Eszem ágában nincs bármiféle modell alapján ezt állítani

Igen, de az is egy állítás, hogy a világ azonos felépítésű atomórái egyszerre járnak, mintha összeesküdtek volna vagy mintha lenne egy égi karmester, aki összehangolja őket. Ez legalább annyira hihetetlen, minthogy a fény sebessége mindenhol mindenki számára ugyanaz a konstans. Miért az előbbi mellett voksolsz, mint az utóbbi mellett? Amikor ráadásul az előbbinek egy csomó olyan következménye van, ami durván ellentmond a tapasztalatnak, az utóbbinak meg nincs ilyen következménye mérési hibán belül.

 

Előzmény: Astrojan (47613)
thghghgh Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47614

"hogy a fizika számok, vagy akár matematika nélkül is fizika marad "

 

 

Ezzel szerintem komoly bajok lennének (bár nemtom pontosan, hogyan gondolod)

pl: elég erősen vonzza.... ,  meglehetősen nagy sebességgel halad...., igen nagy mértékben gyorsul...

 

Ha belegondolsz nemhogy a fizikában, de hétköznapi életben is számokat mondunk, ha konkrét dologról beszélünk.

 

-Korán kell menni helyett, 8-ra kell menni

-Olcsó volt helyett 150Ft volt

-jól sikerült a zh helyett, 5ösre sikerült a zh

 

Belegondolsz: korán/olcsó/jól emberenként tök mást jelenthet:

 

 

pl: 12-re Apámnak "korán", másnak esetleg 8-ra sem "korán"

 

200 000Ft-os öltöny lehet vkinek "olcsó", nekem pl nem lenne az.

 

90%körüli atomfizika zh is egyik ebernek életreszóló siker, másiknak tragédia

 

 

 

 

 

Előzmény: Arilou (47610)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47613

Az SR szerint valóban lelassul.

 

Ebben a rövidke mondatban sikerült két dolgot vészesen összekeverned. Mert azt írhattad volna, hogy az SR szerint lelassul. Ez tiszta sor, neki ez a véleménye.

 

Az, hogy valóban lelassul -e, csak akkor derül ki amikor visszahozod az órát, köze nincs az SR-hez. Senki nem hozott vissza órát.

 

Légyszíves próbáld ezt megérteni, ne kínozzuk egymást feleslegesen. Hányszor írjam le, hogy az összes menet közbeni ún. bizonyítékkal (GPS, rel Doppler, mittudoménmi) egyetértek, mind azt jelzi, hogy menet közben idődilatáció látszik. A relelm arról szól, hogy menetközben megfigyelve a világot azt milyennek látjuk.

 

Hogy tényleg megtörténnek e a menetközben látott elváltozások azt csak egyféle módon döntheted el, visszahozod az órát.

 

Mi az alapján állítjuk, hogy lelassul.

 

Ki nem szarja le, hogy az SR szerint mit csinál az óra. Semmi okotok nincs rá, hogy elhiggyétek, csak a 39 nanoszekundum = 0.000 000 039 sec. Egyetlen óra, közlemény nélkül, grafikon nélkül, azt tódítva, hogy ez a Hafele Keating megismétlése. Hazugság, ez nem a HK megismétlése, köze nincs hozzá.

 

Te milyen modell alapján állítod, hogy nem lassul le?

Eszem ágában nincs bármiféle modell alapján ezt állítani. Azért állítom ezt, mert nincs rá semmiféle kisérleti bizonyíték, nem lehet megérteni ?

 

Előzmény: ivivan (47607)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47612

Ezzel talán sokan nem értenek itt egyet, de én abban hiszek, hogy a fizika számok, vagy akár matematika nélkül is fizika marad és úgy is megérthető. :)

A fizika története arra tanít, hogy nem így van. Azt meg lehet érteni számok nélkül, hogy a Nap vonzza a Földet, de azt már nem, hogy ebből Kepler törvényei (a pálya pontos alakjáról, illetve a pálya menti sebességről) miként következnek. Az utóbbihoz nincs mese, meg kell oldani a differenciálegyenleteket.

 

Előzmény: Arilou (47610)
Dubois Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47611

"Én nem vagyok matekfóbiás, de az tény, hogy a matek és a bonyolult számítások sok ember számára gyakran eltakarják a lényeget, aztán ebből ered a meg nem értés"

 

A matek képletek valóban nem mindig intuitivak, de legalább jók. :))

Például én is ráfáztam, mert nem rendesen alkalmaztam.

Magyaráztam a Poirot utazása példámat valakinek:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=62197782&t=9003405

A magyarázat közben vettem észre, hogy egy helyen elszúrtam.

 

Ez volt a hibás rész:

------------------------------------

"Poirot átadta jegyét és megkérdezte a kalauzt:
- Mennyi idő van most?
- 19:00 - válaszolta lakonikusan a kalauz.
- Micsoda? - horkant fel Poirot - Jól jár az órája?
- Uram, a mi óráink rendkívül megbízhatók, pontosak és az egész vonaton szinkronizáltak.


Poirot érezte, hogy nyomon van. "Tehát itt lopják el az időt, csak sarokba kell szorítani őket valahogy."
- Mennyi idő van most abban a kocsiban, amelyik éppen a párizsi pályaudvaron megy át? - tette fel a kérdést.
- Természetesen ott is 19:00 van uram, hiszen az imént mondtam, hogy a vonat összes órája szinkronizált.
- És mennyi időt mutat most a párizsi pályaudvar órája?
- Nem tudom uram, innen nem látom, de feltételezem, hogy az is 19:00-t mutat, miért is mutatna mást.


(Poirot később, az adatok ellenőrzése során, felkereste annak a kocsinak az utasait, akik éppen akkor mentek át a párizsi pályaudvaron, amikor a vonat óráján 19:00-t láttak. Ezek tanúskodtak, hogy a pályaudvar óráján ekkor 19:54-et láttak és szólni is akartak a kalauznak, hogy rosszul jár a vonat órája.)


- És mikor érkezünk Párizsba? - faggatta tovább a kalauzt Poirot.
- A menetrend szerint 20:00 órakor, vagyis 1 óra múlva, uram.
"Persze, persze, ezt a mesét adják be a szegény utasoknak" - bólintott Poirot.

Lassan telt el az egy óra, de egyszer csak a kalauz hangját hallotta:
- 20:00, Párizs következik, leszállóknak kiugrásra felkészülni."

----------------------------

 

 


Azt a hibát követtem el, hogy a párizsi óra szerinti érkezési időt (20 óra) elfelejtettem gammával beszorozni, amikor a visszatérő vonatra átugrás vonati idejét megadtam.
A párizsi időből levontam a vonaton majd eltöltendő 1 órát, pedig ezt a vonati időből kellett volna levonnom. Ha rendesen végigszámolom a Lorentz-el, akkor szóba sem jött volna ez a hiba.

A helyes érték nem 19, hanem (példánkban 10 a gamma) 20*10-1 óra, azaz 199 óra.


A javított változat tehát:
-------------
"Poirot átadta jegyét és megkérdezte a kalauzt:
- Mennyi idő van most?
- 199:00 - válaszolta lakonikusan a kalauz.
- Micsoda? - horkant fel Poirot - Jól jár az órája?
- Uram, a mi óráink rendkívül megbízhatók, pontosak és az egész vonaton szinkronizáltak.


Poirot érezte, hogy nyomon van. "Tehát itt lopják el az időt, csak sarokba kell szorítani őket valahogy."
- Mennyi idő van most abban a kocsiban, amelyik éppen a párizsi pályaudvaron megy át? - tette fel a kérdést.
- Természetesen ott is 199:00 van uram, hiszen az imént mondtam, hogy a vonat összes órája szinkronizált.
- És mennyi időt mutat most a párizsi pályaudvar órája?
- Nem tudom uram, innen nem látom, de feltételezem, hogy az is 199:00-t mutat, miért is mutatna mást.


(Poirot később, az adatok ellenőrzése során, felkereste annak a kocsinak az utasait, akik éppen akkor mentek át a párizsi pályaudvaron, amikor a vonat óráján 199:00-t láttak. Ezek tanúskodtak, hogy a pályaudvar óráján ekkor 19:54-et (sic!) láttak és szólni is akartak a kalauznak, hogy rosszul jár a vonat órája.)


- És mikor érkezünk Párizsba? - faggatta tovább a kalauzt Poirot.
- A menetrend szerint 200:00 órakor, vagyis 1 óra múlva, uram.
"Persze, persze, ezt a mesét adják be a szegény utasoknak" - bólintott Poirot.

Lassan telt el az egy óra, de egyszer csak a kalauz hangját hallotta:
- 200:00, Párizs következik, leszállóknak kiugrásra felkészülni."
------------------------

(A 19:54 nem véletlenül maradt bent, az továbbra is helyes párizsi idő)


Így kicsit persze bizarr az időpontmegadás, de ez van. :)

 

Előzmény: Arilou (47610)
Arilou Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47610
Igen, ebben igazad van, a sokszöges bizonyítás sokkal korrektebb és világosabb, csak én arra nem is gondoltam :)

Egyébként az ilyen magyarázatoktól lehetne igazán értékes ez a topic, meg jó a vita, mert a laikusok vagy fél-laikusok is sok mindent megérthetnek belőle. Én nem vagyok matekfóbiás, de az tény, hogy a matek és a bonyolult számítások sok ember számára gyakran eltakarják a lényeget, aztán ebből ered a meg nem értés.

Ezzel talán sokan nem értenek itt egyet, de én abban hiszek, hogy a fizika számok, vagy akár matematika nélkül is fizika marad és úgy is megérthető. :)
Előzmény: mmormota (47606)
HondaVuk Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47609
Azt a modellt ami alapján nem lassul le már többször kértem tőle, de még egyszer sem tudta beírni. Csak annyit tudunk róla, hogy jobb mint az áltrel (mert az áltrel hülyeség). Azt sajnos nem tudjuk, hogy a DVAG modell esetén egészen pontosan milyen is a gravitáció képlete (helyesebben az a képlet ami testek mozgását írja le a DVAG hatására). Nem baj, hülyén halunk meg.
Előzmény: ivivan (47607)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47608
Ha észrevetted volna, arról beszéltem, hogy mit mond a Lorentz-trafó. Ettől még bárki gondolhatja, hogy a Lorentz-trafó hülyeség, a két dolog (hogy mit mond és mennyire igaz), független egymástól. Egyébként te vagy az álmodozó (protontóruszaiddal meg társaival), de ez megint más lapra tartozik.
Előzmény: Astrojan (47604)
ivivan Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47607
Az SR szerint valóban lelassul. Mi az alapján állítjuk, hogy lelassul. Te milyen modell alapján állítod, hogy nem lassul le?

A GPS-re milyen magyarázatod van? Legyen egy olyan "GPS" óránk, ami annyira alacsony pályán kering, hogy a gravitációs potenciál miatti gyorsulás nem haladja meg a sebesség miatti lassulást, azaz a "fenti" óra lassabban jár, mint a "lenti". Szerinted ez látszólagos, szerintünk nem. Tudnál egy magyarázatot adni arra, hogyan lehetséges, hogy mégis minden egyes alkalommal, mikor elszáguld feletted, akkor kissebb időpontot küld le neked, mint amit a te órád mutat? Tegyük fel, hogy a műholdat még a dinoszauruszok lőtték fel és az időkülönbség a szintén a dinoszauruszok által itthagyott lenti órához képest már eléri az 1 órát. Mi történne, ha hirtelen lehoznánk? Milyen jeleket kapnánk az órától, hiszen miközben hozzuk le is mozog hozzánk képest, tehát lassabban kell járnia, mint a "lenti" órának? Ha igazad van, akkor a látszólagos lassulás ekkor is fent áll, tehát jön le a műhold és már 1 órával és 1ns-el késik a "lenti" órákhoz képest. Majd azt állítod, hogy leért és ekkor már a "lenti" órával szinkron jeleket fog küldeni? Hogyan?
Előzmény: Astrojan (47604)
mmormota Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47606
Nem szerencsés így kezelni, mert egy bonyolultabb modellt hozol be, annak is egy tömeget tartalmazó, tehát eltérő esetét alkalmazod egy hasonlóság alapján. Márpedig egyáltalán nem triviális, hogy az most jó ide vagy nem jó.

Annak belátása, hogy jó ide vagy nem jó, nehezebb, mint az alap feladatot megoldani a specrel keretében. :-)


Előzmény: Arilou (47601)
mmormota Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47605
"Ma viszont írtam egy gondról, egy körpályás óraparadoxonos esetről, melyben a körpálya tetszőlegesen nagyra választható annak érdekében, hogy a pálya egy rövidke szakaszán haladó óra inerciarendszerként funkcionálhasson."

Ezt most a szokottnál részletesebben leírom, mert érdekes, és mert nehezebben átlátható mint a sima egyenes szakaszos ikres fejtörők. Remélem megéri, és át is gondolod.

Az érintőn egyenesen haladó megfigyelő rendszerében a kör középpontjában lassabban telik az idő. Hasonlóan természetesen a kör egy hórján egyenesen haladó rendszerében is.

A körívnek - akármilyen nagy legyen is - a feladat szempontjából nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy görbe. Az ív minél nagyobb darabját tekintjük, annál jobban tér el a sebesség iránya az ív elején és végén. Az azonban, hogy ez miért fontos, matematika nélkül nem könnyen látható át.

Én megpróbálom a matek mellőzésével szemléletessé tenni, miért nem tökmindegy, görbe a körív vagy nem... :-)

Tegyük fel, az az elképzelésed, hogy a nagyon sok szögű sokszög eléggé hasonlít a körre, és a sokszög oldalain való mozgások inerciálisnak tekinthetőek. Ez így is van, azonban minden egyes saroknál (mikor át kell lépni a sokszög újabb oldalára) kanyar jön.

Ez azt jelenti, hogy elhagyod a korábbi inerciarendszert, és egy újabb inerciarendszerre térsz át. Ebben az új inerciarendszerben egész egyszerűen más az origo ideje, mint a korábbiban. Vagyis hirtelen egy másik rendszer másik idejét kezded használni. A középpont ideje az új rendszerben több lesz, mint a régiben. Aztán lassabban telik a középpont ideje, mert az új rendszerben is mozog a középpont.

Ha több oldalú a sokszög, akkor több kisebb váltás lesz, több kisebb középpont idő váltást fogsz összegezni mire körbeérsz.

Vagyis az teljesen igaz, hogy az origo ideje minden egyenes szakaszon lassabban telik, de minden saroknál, mikor új inerciarendszerben kezdesz számolni, mindig egy határozott értékkel előrébb lesz az origo ideje. Az új rendszerben mindig kicsit előrébb lesz az origo órája, mint a régiben volt. Ezen előre ugrások összege nagyobb lesz, mint az egyenes szakaszokon lassan járó középpont lemaradásban szed össze.

Megjegyzem, a kör közepén levő óra mutatott értéke természetesen nem ugrál. Csak te váltasz minden egyes saroknál vonatkoztatási rendszert, és abban más értéket mutat. Mindig is más volt. Te eddig nem azt használtad, hanem egy másikat. Hasonlóan a térbeli helyzethez, hiszen a középpont térbeli koordinátái is megváltoznak, ha másik rendszerben írod fel őket - mégse gondolja senki, hogy elugrott. Nem ugrott sehova, csak egyik rendszerben ennyi, másikban annyi. Ha úri kedved úgy tartja hogy egyik helyett a másikat használod, akkor abban az újban más lesz.

Ennyit a szemléltetésről. Ahhoz, hogy a részleteket is bizonyítsam, vagyis pl. hogy tényleg előrébb lesz a középpont ideje minden váltásnál a modell szerint, már kell egy kevés matematika. De egyelőre ennyit, az is épp elég nagy lépés lenne, fentieket rendesen megértenéd. Tartok tőle, hogy nem lesz egyszerű, mert a sokkal kézenfekvőbb éjjeliőrössel is gondod aladt.
Előzmény: Törölt nick (47599)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47604

Nem kell rajta filozofálni... IR-ben mozgó óra lelassul, mozgó rúd megrövidül, így ahogy mondom és ahogy egy óvodás is megérthetné.

 

Nem lassul le, csak álmodozol, jó lenne ha lelassulna, mert akkor nem maradnátok szamarak, a rúd meg nem rövidül le, ezt már mmormota is elkottyintotta csak azóta tagadja, talán szégyelli.

 

Azt nem lehet megérteni az óvodástól jelentősen eltérő agyatokkal, hogy nincs rá kisérleti bizonyíték ??? (±)

 

Előzmény: Gergo73 (47598)
Arilou Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47603
Ez is egy jó videó:

http://youtube.com/watch?v=V7vpw4AH8QQ

Előzmény: Törölt nick (47599)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 47602
hogy a pálya egy rövidke szakaszán haladó óra inerciarendszerként funkcionálhasson

A gondolatkísérleted mutatja, hogy még egy rövidke szakaszon se funkcionál inerciarendszerként.
Előzmény: Törölt nick (47599)
Arilou Creative Commons License 2008.05.02 0 0 47601
A körpálya felfogható egy gravitációs mezőnek, és olyankor azért jár lassabban a mozgó óra, nem? Mert olyan, mint ha "mélyebben" lenne.
Előzmény: Törölt nick (47599)
ivivan Creative Commons License 2008.05.02 0 0 47600
Már megint elkanyarodsz az ÁR irányába: szerintem előbb értsük meg rendesen az SR-t és utána kacsingassunk az ÁR felé (amit szerintem egyikünk sem fog megérteni, mivel állítólag rémületesen bonyolult a matematikája). Szóval körpálya kilőve: egyenesvonalú egyenletes mozgások maradnak...
Előzmény: Törölt nick (47599)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!