Keresés

Részletes keresés

ivivan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47665
"Ellipszis, a nagytengely a nyalább átmérőjével egyezik meg, a kistengely a relativisztikus gamma-szor rövidebb."

Ezzel mondjuk számszerűen nem értek egyet: kifelejtetted a beérkező fény szögét, nem?
Előzmény: mmormota (47662)
ivivan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47664
Affene, 5 perccel megelőztél :-)
Előzmény: mmormota (47662)
ivivan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47663
Ennél azért bonyolultabbra gondoltam.

1. a felszínen a fényfolt ellipszis alakú, mivel a beérkező kör keresztmetszetű fénysugár nem merőleges a felszínre
2. az űrhajósok által észlelt fényfolt kör alakú, mivel a visszaverődő fénysugár merőleges lesz a hajóra
Előzmény: Törölt nick (47660)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47662
"1., Milyen alakú nyomot hagyott a sugárnyaláb a felületen?"

Ellipszis, a nagytengely a nyalább átmérőjével egyezik meg, a kistengely a relativisztikus gamma-szor rövidebb.

"2., Milyen alakú a hajósok által látott fényfolt?"

Kör. :-)
Előzmény: Törölt nick (47660)
egy mutáns Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47659

Elnézést, megint olyanról írtam, amihez nem értek.

De talán félreérthetően is fogalmaztam, előző beírásomban pusztán a példámra vonatkoztatva mondtam, hogy az óraállásokról akartam beszélni, amikor az idő szót használtam.

Ugyanis a példámból az jött ki, hogy ha a forgó küllők óráit a forgó rendszerben nézem, akkor azok egy helyben állnak, mégis kiesnek a szinkronból, legalábbis egy küllő mentén. Ezért felvetődött bennem a kérdés, hogy mi is ilyenkor a forgó rendszerben mérhető idő, ha még az egymáshoz képest álló órák sem járnak együtt. Ezért javítottam magam, és idő helyett az óraállás szót használtam.

(Gondolom, mm erre utalt, mikor azt írta, hogy lehet úgy is olvasni, hogy legyen benne valami értelem, vagy hasonlót)

És még úgy is emlékszem, hogy valamikor azt is hallottam vagy olvastam, hogy az áltrelben nem lehet az időt definiálni, de már nem emlékszem, hol olvastam, és lehet, hogy nem is igaz, vagy legalábbis nem ebben a formában.

De az áltrelhez egyáltalán nem értek, a forgó kerekes példát pont azért vettem, hogy lássam, mit jelent egy nem-inerciarendszerben mérni időt-hosszat, mégha nem görbült is a téridő. Ez mintegy tapogatózó-ismerkedő lépésnek képzeltem az áltrel felé, ahol ugye csak nem-inerciarendszerek vannak.

Meg azért is vettem, hogy reagáljak Privatti felvetésére: a forgó rendszer kis szakaszon inerciarendszerrel való közelítésének általam látott problémájára.

1m

 

 

 

 

 

Előzmény: Dubois (47657)
Dubois Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47658

A GPS-t illetően azt olvastam, hogy úgy döntöttek, hogy a Galileo óráiba nem építik be a relativisztikus korrekciót, a leosztást a vevőkészülékeknek kell elvégezniük.

(Egy nap alatt a Galileo órák sietése kb 42000 nanosec.)

 

Ez jó, mert azt jelenti, hogy a Földön is lehet relativisztikus hatást méregetni és a kumulált változást figyelni.

 

 

Dubois Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47657

"Hallottam olyasmit, hogy az áltrelben csínján kell bánni az idő és a távolság fogalmával, de ez nem áltrel feladat, és az idő fogalmát mellőzve beszélhetünk csak óraállásokról, amik rendesen kiszámolhatók."

 

Ezt áltrelben miért nem tehetjük meg?

Előzmény: egy mutáns (47656)
egy mutáns Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47656

Meg lehetne próbálni rendesen is megfogalmazni, de tőlem ez telett :)

Végül is azért írtam be, hátha valaki segít rendbetenni.

Hallottam olyasmit, hogy az áltrelben csínján kell bánni az idő és a távolság fogalmával, de ez nem áltrel feladat, és az idő fogalmát mellőzve beszélhetünk csak óraállásokról, amik rendesen kiszámolhatók.

1m

Előzmény: mmormota (47655)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47655
Rájöttem, hogy lehet úgy is értelmezni a mondatot, hogy jó legyen. :-) Kicsit aluldefiniált...
Előzmény: mmormota (47654)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47654
"Megállapítjuk, hogy a forgó rendszerben az egy sugáron levő órák egyidőben találkoznak (azaz egyformát mutatnak), de az egy küllőn levők nem. "

Ez nem stimmel.
Előzmény: egy mutáns (47653)
egy mutáns Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47653

Engem is foglalkoztat ez a forgó rendszer. A következőket gondoltam ki.

Legyen egy IR-ben álló küllős kerék, n db egyenletesen elosztott küllővel, amiket sorban beszámozunk 1, ... i, ... n db küllő van.

Ezeken a küllőkön legyenek rj pontokban órák. Ezeket összeszinkronizáljuk, pl. a kerékagynál levő lámpa felkapcsolásával.

legyen most egy forgó ugyanilyen kerék. Ugyanannyi küllővel és órával, ugyanazon a sugarakon. Az álló kerék rendszerében egy körülfordulás ideje T, és a küllők T/n időszakaszonként fedésbe kerülnek egymással. Ekkor a forgó és álló órák találkoznak, az ott ülő segédek kezet foghatnak.

Amikor az azonos sorszámú küllők fedésben vannak, minden órát (állót és forgót) állítsunk 0-ra.

Egy körülfordulás után megnézzük, mit mutatnak az órák.

Az álló órák mind T-t mutatnak. Az összes óra találkozása egyidejű.

A forgók a sugártól függően késnek, Tj-t mutatnak egy körülfordulás után. (A forgó agyi óra kivételével, az ugyanazt mutatja, mint az álló agyi óra.) A késés oka, hogy ők a sajátidőket mérik, ami gyök(1-vj2) arányban kisebb az álló rendszerben mért időnél, ahol vj a j-edik sugáron levő  óra sebessége az álló rendszerben.

 

Mit tapasztalnak a forgó óráknál levő megfigyelők?

Látják, hogy alattuk forog az álló kerék. Az álló kerék órái vj sebességgel haladnak el

hozzájuk képest (igaz ez????)

 

Megállapítjuk, hogy a forgó rendszerben az egy sugáron levő órák egyidőben találkoznak (azaz egyformát mutatnak), de az egy küllőn levők nem.

Érdekes borulása az egyidejűségnek, egy rendszeren belül.

 

Ha most a forgó órák ki akarják számolni, hogy az álló órák, amik hozzájuk képest körpályán mozognak, mekkora kerületű körökön mozognak, pl. a kerületet így számolhatják ki:

Kj=vj*Tj.

Ha ezt elosztják az rj sugárral, amit ugyanakkorának vesznek, mint az álló keréken, akkor nem jön ki a PI.

 

Figyelem: semmi nem történik áltreles hatás miatt, nincsenek nagy tömegek, a téridő síma, csak éppen egy nem-inerciarendszerben próbáltam időt és hosszúságokat számolni.

 

Most jön válaszom Privatti felvetésére:

Viszont ez mutatja, hogy a forgó rendszer még nagy sugáron levő kis kerületirányú szakaszon sem helyettesíthető inerciarendszerrel. Mert ott egy nagy sugáron az egyes küllőkön ami álló rendszerben egyidejű (néhány szomszédos azonos sugarú óra találkozása) a mozgó inerciális rendszerben nem az. De a forgóban igen.

 

1m

Előzmény: Törölt nick (47573)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47652
Még hozzátenném, hogy az éter elképzeléssel nincs semmi probléma. Csakhogy Silvertooth feltételezi, hogy a fény éterbeli sebességéhez (amit a szokásos c-vel jelöl) hozzáadódik a megfigyelő éterhez viszonyított sebessége. Az hogy a c értékét méter/szekundum pontossággal kimérték a mindenkori megfigyelőhöz viszonyítva és a régi méter-definícióval, szintén nem zavarja Silvertooth-t és Astrojan-t.
Előzmény: Gergo73 (47651)
Gergo73 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47651
Én belepillantottam abba a Silvertooth cikkbe, Astrojannak írtam is róla. Ő egy másfajta hosszdilatációval magyarázza az MM kísérlet negatív voltát (fény hullámhossza megváltozik a mozgó karokon), de persze arról már nem szól, hogy ez az elképzelés milyen modellbe illeszkedik (tehát hogy nem ellentmondásos egészében véve), illetve hogy ez a modell milyen eredményt a többi sokszáz kísérletre, amik szintén a relativitáselméletnek megfelelő eredménnyel zárultak. Persze az ilyen irányú megjegyzéseimre Astrojan nem reagál, csak mormolja, hogy Silvertooth megbízható módon kimérte az étert, ellenben Einsteinnek egy szavát se szabad elhinni, amíg valaki nem hoz le egy GPS órát testközeli inspekcióra.
Előzmény: ivivan (47648)
pint Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47650
állítólag maga silvertooth megismételte, de nem lehet elolvasni. az újságról se tudott mondani senki semmit (physics essays).
Előzmény: ivivan (47648)
Dubois Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47649

"És miért működik mégis mondjuk a TV-d, vagy a GPS?"

 

A GPS órák látszólag relativisztikus viselkedésének helyes és valóságos értelmezése a "Biztos Valami Másért" elmélet alapján történhet. :)

Előzmény: ivivan (47648)
ivivan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47648
Te is egyika vagy annak a néhány lelkes cáfolónak, aki lelkesen használja a "valóságban" fogalmát, de még soha nem definiálta azt. Tehát szerinted a hosszkontrakció mikor lenne "valóságos"?

A Silvertooth kísérletre azért nem reagálunk, mert gyakorlatilag nem dokumentált. Egyetlen kísérletről van szó, amit valamiért senki nem ismételt meg - gondolom azért, mert egy fizikusnak egyértelműek a kísérlet hibái és nem akarja vele égetni magát. Ha a Silvertooth kísérlet valóban kimutatná az étert, akkor magyarázni kellene, hogy az MM miért nem? És miért működik mégis mondjuk a TV-d, vagy a GPS?
Előzmény: Astrojan (47646)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47647
Már rég beletörődtem, hogy sose fogsz semmit se megérteni. Így nem is szoktam neked írni, kivéve ha név szerint engem szólítasz. Akkor is csak annyit, hogy ez így dögunalom, minek erőlteted?
Előzmény: Astrojan (47646)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47646

Igen mmormota, és ezer másik rendszerben ezer másik távolságadat, gondolod hogy ezt nem értjük? Vagy csak akkora bajban vagy, hogy nem tudsz mást kitalálni?

 

Pontosan ez jeleni azt, hogy a gyorsmozgású rendszereidben nem látod jól a valóságot (mert valóság csak egy van, anyáknapja meg sok).

 

A valóságot akkor látod ha nem sietsz annyira.

 

Számtalanszor magyaráztad már ugyanazt feleslegesen, hogy az SR szerint hogy van, mi nem értjük, hogy az SR szerint hogy van stb. de engem nem érdekel, hogy az SR szerint hogy van. Az érdekel, hogy a valóságban hogy van.

 

Én csak erre emlékszem, ahol már rég beláttad, hogy a hosszúságkontrakció csupán virtuális, látszat, a valóságban nem történik meg:

 

Ebben meg is egyeztünk

 

ideje lenne már beletörődni.

Előzmény: mmormota (47644)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47645
Azt én értem, hogy te örömödet leled unalmas ismétlésekben, különösen ha nagy rikító betűkkel teszed.

Én azonban kevésbé, így elegendőbek vélem az eddigi legalábbb tíz esetet, mikor ezt elmagyaráztam neked. Ha abból nem értetted meg, az ötezredikből se lenne rá különösebb sansz.
Előzmény: Astrojan (47643)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47644
Két külön rendszerben két külön távolság adat.
Előzmény: Törölt nick (47642)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47643

Nocsak, a valóságban nem történnek meg ezek a relelmi exotikus hosszúságváltozások ??

 

Előzmény: mmormota (47641)
mmormota Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47641
"Ám 5 milliárd fényév/sec sebesség sokkal több c-nél. Ugye?"

No de hol lépett fel ilyen sebesség? Egyik rendszerben 10, másikban 5. Az nem sebesség, hogy két külön rendszerben a két külön távolság különbségét elosztod a rendszerváltás idejével... :-)
Előzmény: Törölt nick (47640)
Astrojan Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47639

a mérések alapján tartjuk fixnek a c-t..

 

Milyen mérések ? Az az egyetlenegy Michelson interferométeres mérés (és annak ezerféle klónja) ami nem alkalmas fénysebességmérésre, s amivel nem lehet kimutatni csak a semmit?

 

Silvertooth kisérlet, vajon miért nem érkezik hozzászólás, csak nem azért mert ez a kisérlet egyedül dönti a relativitáselméletet ? Ez a mérés nem tartja fixnek a fénysebességet, ám.

 

Előzmény: emp (47637)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47638
Hát ebből nem sokat értettem :) Elmondanád, pl egy sima inga lengésidejében hol tud bejönni a c?

Ha igaz, hogy az idő múlását (folyamatok sebességét) eleve a c diktálja, akkor szerepelnie kell valahogy a gravitációs állandóban is.
Előzmény: Törölt nick (47635)
emp Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47637

sr:       A specrel állítása, hogy az összes IR-ből mérhető fénysebesség c.

 

Gézoo: Ebből következően, ha az összesből, akkor abból is amelyik a térben áll.

 

    Azaz létezhet olyan IR amelyik áll a térben.  Ezt tartod Te éternek.. tévesen.

 

 

 

ez annyira csodálatos logikai szemfényvesztés, hogy még innen, 70 oldallal előbbről sem számít hibának, ha felemlegetjük :) (up up up)

 

amúgy én azt hittem, a mérések alapján tartjuk fixnek a c-t, a specrel pedig csak ráépült erre a tényre.

(mi a helyzet a térben szétspriccelő IR-ekkel, mert olyanoknak is létezniük kell, e gondolatmenet szerint?)

Előzmény: Gézoo4 (44277)
HondaVuk Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47634
Érdekes kérdés, hogy milyen józan paraszti eszünk lenne, ha más helyen élnénk. Mondjuk ha egy neutroncsillag felszíne lenne az otthonunk, akkor valószínűleg eszünkbe se jutottak volna Newton törvényei. Rögtön a specrel, sőt, inkább az áltrellel kezdtük volna, és az lenne a józan paraszti ész alapja.

Amúgy meg Newton törvényei is ellentmondanak a józan paraszti észnek, csak mára már a mítoszunk részévé lettek, így ezt nem vesszük észre. De akkoriban gondolom jó sok józan paraszti eszét használó ember bukott ki azon, hogy a testek megőrzik mozgásállapotukat amíg valamely erő ezt meg nem változtatja. Hiszen minden test lelassul, ez jól látható triviálitás. "Mutassatok egyet ami nem lassul le, akkor majd elhiszem!" - gondolták az akkori idők nem túl bonyolult elméi.
Előzmény: thghghgh (47633)
thghghgh Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47633

"Igen, de az is egy állítás, hogy a világ azonos felépítésű atomórái egyszerre járnak, mintha összeesküdtek volna vagy mintha lenne egy égi karmester, aki összehangolja őket"

 

Szerintem emberek 99%-a józan paraszti ésszel így gondolná, legalábbis szerintem emberek alapból abszolút időben "hisznek", ha nem tanultak kellően mély fizikát.

 

Előzmény: Gergo73 (47615)
Dubois Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47632

"szerinted mit küldene az óra feléd, miközben hozzák le?"

 

Biztos egy beismerő vallomást, hogy "hazudtam éjjel, hazudtam nappal" és közben gyorsan visszavonná a korábban küldött időüzeneteket, mondván hogy nem ismertették vele a jogait.

Hiszen tudja az óra, hogy hamarosan lebukik. Astrojan félelmetes eszén úgysem tudna túljárni. :)

 

Előzmény: ivivan (47631)
ivivan Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47631
Az SR szerint valóban lelassul. Helyesen írtam, ne kötözködj. Az SR - ellentétben a te véleményeddel - nem a látszatot írja le, hanem a valós koordinátákat. Az, hogy ez a modell mennyire jó már más kérdés, de az SR szerint az idődilatáció és a hosszkontrakció "valós".

Nem válaszoltál a gondolatkísérletemre: szerinted mit küldene az óra feléd, miközben hozzák le?
Előzmény: Astrojan (47613)
Arilou Creative Commons License 2008.05.04 0 0 47630
Jó, azért várjuk meg még pár véleményt :)

De addig is elmondhatnád, hogy te hogyan definiálod az időt. De ne azt mondd, hogy "amit az óra mér", mert most épp az érdekelne, hogy melyik óra, és az hogyan működik.

Én annyit tudok, hogy a legtöbb ismert kölcsönhatás fénysebességgel terjed, és ez valószínűleg rányomja a bélyegét az összes folyamat sebességére. Csak azt nem tudom, hogy pontosan hogyan. Ezért kérdeztem, hogy az atomórák működésében vajon megjelenik e ez az állandó. Vagy az agy, az idegrendszer működésében pl okoz e változást, ha a fénysebesség fele akkora.
Előzmény: Astrojan (47629)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!