Keresés

Részletes keresés

ElGreen Creative Commons License 2006.08.24 0 0 140
Előzmény: Flanell (139)
Flanell Creative Commons License 2006.08.24 0 0 139

Amit ElGreen írt, az teljesen igaz, viszont ha számít az ára, és tényleg csak arra kell, amit írsz, akkor egy villanyos is megteszi. Könnyebb is, és a motorral sem kell vackolódni, hogy hol elállítódik a gyújtás, hol eltömődik valami.

Mostanában, ha jól emléxem, 18 körül akcióznak Al-Ko-t, azzal is el lehet zümmögni évi pár órát. (Saját tapasztalat.)

Előzmény: borzzz (137)
ElGreen Creative Commons License 2006.08.24 0 0 138

Helló

 

Szerintem jobban jársz egy benzinessel, mobilabb, és az elektromosok közül a jók legalább olyan drágák mint a többi.

Eg.

Előzmény: borzzz (137)
borzzz Creative Commons License 2006.08.23 0 0 137
Sziasztok,

azt szeretném megtudni, hogy a meghajtáson kívül mik az alapvető különbségek az elektromos és a benzines láncfűrészek közt? Ahogy utána tudtam nézni a láncsebesség biztosan ilyen dolog, mintha az elektromosok sokkal lassabbak lennének (8-12 m/sec) a benzinesek meg 15-18-... m/sec. Tényleg tudja esetleg valaki, milyenek a tipikus láncsebességek? UGye, hogy ez befolyásolja a vágási teljesítményt? Érdemes egyáltalán villynafűrészt venni? Én évente egyszer-kétszer használnám, tipikusan kertben. Esetleg egy kevés tüzifa vágásra...

Üdv,
Borzzz
SchAnti Creative Commons License 2006.08.14 0 0 136

Sziasztok!

Láncfűrészt készülök venni. A Makitánál tudok olcsóbban vásárolni, ezért ez a márka adott, most pedig az akciójuk keretében még egy 20 000Ft értékű csavarbehajtót is adnak ajándékba.
A fűrész nekem kandallófa aprításra kell, így árban az alacsonyabb kategóriák közül a DCS400-40-est néztem ki. Ismeri valaki? Tapasztalat?
Már a vásárlásnál szeretnék előre bevásárolnihozzávalókból, mert ahogy elnézem jelentős kedvezménnyel jutok hozzájuk ez alkalommal. Mit jelent a félkéses, és a teljeskéses lánc?
40 centisben csak félkéses van. 45-ösben van mindkettő, és még olcsóbb is. Lehet rá 45 cm-es vezetőt tenni? Érdemes? Ha igen, bevásárolnék egy készletet abból is, mert úgy sejtem idővel úgyis szükség lesz rá.
Így pedig alapból a kisebb fákhoz tudom használni a 40cm-est, ha nagyobbal találkozom, jól jöhet a 45cm-es. Vélemény?
Anti

Kovács1 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 135

Kedves songi11!

Köszönöm a segítségedet, sokat segítettél, ilyen magyarázatra vártam.

Üdvözlettel:Kovács1

Előzmény: songi11 (134)
songi11 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 134

Tisztelt Zöldlomb!

Az általad leírtakkal egyetértek. Látszik, hogy nem csak színes prospektusokból ismered a fürészesek világát. Azt hiszem egy kicsit fel lett fújva az olaj ráégéses dolog. Kovács1-nek igaza van, amikor azt írta, hogy túlmelegedett a lánc  és ráégett az olaj. Ezt nagyon helyesen állapította meg és ebben benne van minden, csak valószínű a tapasztalatlansága miatt a következtetéseket nem sikerült egyből levonni. Abból kell kiindulni, hogy az olaj ráégéséhez magas felületi hőmérséklet szükséges. (100 celsius felett)  A kokszosodás hőmérsékletén még a stihl olaj is ráég a felületre. ( Gondoljunk a fémek barnítására, amikor az olajoknak pont ezt a tulajdonságát használjuk ki. ) Tehát az olaj ráégés a magas felületi hőmérséklet miatt jön létre. A lánc elemeinek (vágóélének) felületi hőmérséklete egyenesen arányos a tiszta surlódással, ami annál nagyobb minnél nagyobb erő szorítja össze a felületeket. Természetesen az életlen lánc esetében a gép által leadott teljesítmény (munka) nagyon nagy része hővé alakul és ez okozza az olaj ráégését. Ebben az esetben minnél nagyobb teljesítményű a gép annál nagyobb mérvű az olaj ráégése a felületekre. Egy kisebb teljesítményű stihl gépnél ezért nem volt még ez tapasztalható.  Tehát végül is leegyszerűsítve a dolgot maximum az lehet a kérdés, hogy mi okozza az idő elötti vágóél kopást. A nagy tapasztalattal rendelkező fűrészesek erről oldalakon keresztül tudnának beszélni. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a fa elágazásainál  a por megtelepszik és ezt a fa benövi, és ez ismétlődik..... Ezen részek vágásakor, mivel ez így egy nagyon koptató anyag, hamar jelentkezik a vágóélek kopása.(pl. 1-2 vágás!!) Ez csak egy példa volt amit sokan nem is gondolnának. Lényeg az hogy a láncot ha életlen akkor élezni kell. Üdv mindenkinek:Songi.

Utóirat: én még a magassághatároló beállítóelem használatával várnék, és egyáltalán a magassághatároló elemekhez egy aránylag új lánc esetében nem nyúlnék!

Előzmény: Zöldlomb (129)
ElGreen Creative Commons License 2006.08.09 0 0 133
Nem, :)
Előzmény: Flanell (132)
Flanell Creative Commons License 2006.08.09 0 0 132
Druzsba. Nem tanultál oroszul?   :)
Előzmény: ElGreen (131)
ElGreen Creative Commons License 2006.08.09 0 0 131

Drusba.  Ez orosz láncfűrész, az hogy ez az azt nem tudom.

Előzmény: Mad Mind (130)
Mad Mind Creative Commons License 2006.08.08 0 0 130

valaki válaszolna?

Attila

Zöldlomb Creative Commons License 2006.08.08 0 0 129

Kedves Kovács úr!

 

Ha biztos vagy a dolgodban, akkor miért kérded, hogy mi a tipp?

Saját praxisomban akkor szokott szükség lenni a drótkorongra, ha fenyővel dolgozom, és a gyanta és(!) a finom por köt rá.(ez a manőver velejárója, nincs mit tenni) Meg amikor a lombos anyagot tömörítem utánfutóba, konténerbe, és a taposott lomb aprításakor a keletkező növényi nedvek és a helytlelenül tartott fűrész miatt keletkezett finom fűrészpor(ez is a manőver velejárója, evvel sincs mit tenni).Meg, ha életlen lánccal vágok akácot, netán mandulát (ez viszont nem olyan koksz, de jobb ha nincs a láncon)

A ledrótrorongozás valóban keményebb ütés,mint a Brigéciol, de az idő pénz, és  a nem tapasztalatom szerint nem okoz maradandó kárt az amúgy komoly anyagból készített láncnak a lágy drótkorong. Tényleg. Vagy másnak már ment tönkre láncca emiatt?

zl

Előzmény: Kovács1 (128)
Kovács1 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 128
Kedves Zöldlomb!
Ha te drótkoronggal tisztítod a láncot akkor ezek szerint nálad is előfordult már az olaj ráégése? A hideg zsíroldó kíméletesebbnek tünik.
Előzmény: Zöldlomb (121)
Kovács1 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 127
Kedves Zöldlomb!
Nem kétségekre és elhamarkodott itéletre van szükség, hanem a probléma okait kell megtalálni. Azóta nem használtam a Makita láncfűrészt. Új lánccal egészen biztos,hogy tökéletesen dolgozna, de most még nem akarok új láncot venni. Most fogok vásárolni egy idomot a magassághatároló pontos beállításához, már megrendeltem, de a bolt majd csak a többi megrendeléssel együtt hozatja meg, hogy külön postaköltséget ne kelljen fizetni. Ezzel megpróbálom pontosan beállítani a vágás magasságát, plusz megélezem a láncot és remélem, hogy ezekkel nem lesz probléma, így elvileg a régi lánccal is tökéletesen fog működni. További feladatom, hogy a lánckenő olajnak a láncra történő ráégését megakadályozzam. Ennek érdekében a Makita fűrészbe kisérletképpen Stihl láncfűrészolajat fogok tenni.
Nem vagyok teljesen kezdő mivel van egy kis méretű Stihl láncfűrészem is és azzal még ilyen problémám nem volt, így van némi összehasonlítási alapom. A Dolmár láncolaj és a Stihl láncolaj között úgy tünik van különbség és nem csak a színében. Majd a fenti kisérlet eldönti, hogy melyik a jobb. Van még Dolmár láncolajam is azt is fel akarom használni. Közben az időjárás is hűvösebbre fordul, így elképzelhető , hogy mind a két lánckenő olaj megfelelő lesz. Az egészen biztos , hogy a nagy melegnek köze volt az olaj ráégéséhez. Még két-három hetet várnom kell a Makita beállító idom megérkezéséig.
A Makita fűrész motorikusan valóban jónak tünik, az olaj ráégése kellemetlen volt, de remélem , hogy sikerülni fog a problémát megoldanom és ebben a hűvösebbre forduló időjárás is segít.
Előzmény: Zöldlomb (121)
Mad Mind Creative Commons License 2006.08.07 0 0 126

Sziasztok!

Örülök hogy megtaláltam ezt a fórumot,mert egy jóbarátomtól vettem egy benzinmotoros láncfűrészt.Csak sajnos nem tudom mi a márkája,és nem találok hozzá alkatrészeket eddig csapágyakat és szimeringeket vettem bele,meg szét kellett szedni mert tele volt apró festékdarabkákkal..így aztán esztergáltattam bele lendkerék lehúzót,mivel balmenetes a lendekereke,és így tudtam szétszedni.

A kérésem a következő,nem tudnátok-e mondani orosz láncfűrész márkákat mondani hogy rátaláljak a neten.Később képet is rakok fel róla

Üdv.:Attila

forest240 Creative Commons License 2006.08.06 0 0 125
Tényleg erre gondoltam. Koszi Flanell!
Előzmény: Flanell (123)
Mad Mind Creative Commons License 2006.08.05 0 0 124

Sziasztok!

Örülök hogy megtaláltam ezt a fórumot,mert egy jóbarátomtól vettem egy benzinmotoros láncfűrészt.Csak sajnos nem tudom mi a márkája,és nem találok hozzá alkatrészeket eddig csapágyakat és szimeringeket vettem bele,meg szét kellett szedni mert tele volt apró festékdarabkákkal..így aztán esztergáltattam bele lendkerék lehúzót,mivel balmenetes a lendekereke,és így tudtam szétszedni.

A kérésem a következő,nem tudnátok-e mondani orosz láncfűrész márkákat mondani hogy rátaláljak a neten.Később képet is rakok fel róla

Üdv.:Attila

Flanell Creative Commons License 2006.08.05 0 0 123

K. Zöldlomb!

 

Szerintem Forest arra gondolt, hogy ha van némi időd, akkor csinálhatnál egy kis összeállítást, hogy mikor hogy kell megfogni egy gépet. Nem arról, hogy hol fogjam a fűrészt, amikor a Szabadság-szobrot akarom vele kifaragni, hanem az alapokról, pl. mikor nem megy félre egy döntésnél, vagy mire kell figyelni, ha ez a fát egy bakon összevágom. Ilyen összeállítás még profiknak is adhat ötletet. (Hát még egy ilyen nagyon alkalmi fűrészelőnek, mint én!)

 

Üdv: egy bizonyos szempontból Kovács

Előzmény: Zöldlomb (120)
Zöldlomb Creative Commons License 2006.08.04 0 0 122

... és a lényeg! Most, hogy leganéztad a láncot, hogyan vág?

Zl

Előzmény: Kovács1 (119)
Zöldlomb Creative Commons License 2006.08.04 0 0 121

Kedves Kovácsom!

 

Ez esetben sem akarok megmondóember lenni!

Ám azt még mindig csak próbálom a fejemben konstruálni, hogy az olajkoksz és a láncélesség hogyan függ össsze a forgácsmérettel. Leragadtam a saját paradigmámnál, és érzem, hogy veszélyes ez. Szívesen megnézném a láncodat, meg az olajat.

Én egyébként nem szoktam zsíroldóval simogatni a láncot, hanem fúróba fogott drótkoronggal szoktam a trutyitól megszabadítani, és amikor nem felejtem el, éjszakára a tiszta és éles láncot beszoktam egy kübli olajba áztatni. Azt nagyon szeretik.

Ha nekem ráégne az olaj a lapomra, láncomra akkor azt mondanám, hogy az szar. A Dolmar egy elég patinás névnek tűnik számomra ahhoz, hogy azt sejtsem, hogy adja a nevét szarhoz. Még az ócska Molos olaj sem ég rá, sem a szlovák hidraulikaolaj...

Komolyan kétségek között vagyok.

zl

Előzmény: Kovács1 (119)
Zöldlomb Creative Commons License 2006.08.04 0 0 120

Kedves Forest!

 

1. Nem akarok megmondóember lenni!

2. Emlékszem, amikor motorfűrésszel kezdtem dolgozni, emlékszem a nehézségeimre.

3. Most is van olyan kollegám, akin a magam múltját látom a jelenben.

 

Arra vagy kíváncsi, hogy hol fogjad meg a fűrészt, hogy oda és úgy vágjon, ahova szeretnéd?

Hogy hogyan tervezz meg egy vágásrendet, egy döntést, egy gallyazást vagy a választékolást? Vagy csak egyetlen fa keresztülvágását? Földön vagy bakon? 

Vagy eljönnél egyszer valahova, ahol épp nyüzsgünk, és ott lehet próbálkozni?

zl

Előzmény: forest240 (118)
Kovács1 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 119
Kedves Zöldlomb!
A fűrészkezelésem feltehetőleg fél óráig jó volt mert nagyon jól működött, vágott a fűrész. Nem gondolom , hogy a kezelésben valami megváltozott volna a félóra eltelte után. A fűrész lánca nem ért sem a földhöz, sem homokhoz, hanem egyszerüen túlmelegedett és ráégett az olaj. Amig ez be nem következett nagyon élesnek tünt a lánc , mert úgy vitte a cseresznyefát mint a vizet. Amikor az olaj 1-2 perc alatt ráégett a láncra akkor már kevésbé vitte a ráégett olaj miatt. Ezért gondoltam, hogy a ráégett olajtól kíméletesen hideg zsíroldóval meg kell tisztítani a láncot. A mai nap utólag ismét megnéztem a vezetőlemez vájatát és egy vékony csavarhúzóval megtisztítottam, de alig volt benne forgács.
Előzmény: Zöldlomb (117)
forest240 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 118
Kedves Zoldlomb! : "... a fureszkezeles nem megfelelo,...nem ugy es ott fogod a gepet, hogy az csak vagni tudjon, ne dolni...." - lehetne errol bovebben is ? Koszi
Előzmény: Zöldlomb (117)
Zöldlomb Creative Commons License 2006.08.03 0 0 117

 

Alkalmi fűrészhasználók között elterjedt nézet, hogy naponta, hetente, havonta elég a láncot élezni. Fájdalmas, de ez konvergál a baromság felé.

Ha tíz percig jól vág a lánc, és ekkor ér bele a földbe, homokba, kavicsba, szilánkba, koszba, jégbe, akkor a tizenegyedik percben nem fog jól vágni. A fűrészes tolja tovább erőből, a lánc kerekedik, a forgács porrá válik, a lánc és a lap meg lassan selejtté. Ehhez még az is hozzájárulhat, ha a fűrészkezelés nem megfelelő, nem úgy és annyira hagyod szaladni a láncot, amit a gép elbír, nem úgy és ott fogod a gépet, hogy az csak vágni tudjon ne dőlni.

Amúgy a ráégés során hogy alakult a forgács mérete?

Amúgy a meggyfa, ha élő, nem tartozik a nehezen vágható és megmunkálható fajok közé. Igaz, hogy a fa kemény, de nem mandula, vagy netán százéves tiszafa.

zl

Előzmény: Kovács1 (116)
Kovács1 Creative Commons License 2006.08.02 0 0 116
Kedves forest!
Pontos diagnózisom még nincs, mert azóta nem használtam a fürészt. Szerintem fél órai munka után nem volna szabad semmilyen üzemzavarnak sem fellépnie. Én cseresznyefát vágtam ki, a fával nem lehetett gond mert az elején nagyon könnyen vitte.Meg fogom még egyszer nézni a vezetőlemez vájatát, kösz a jótanácsot.
Van egy kicsi Stihl fűrészem is, azzal még ilyen problémám nem volt.
Tanácsot kértem a Makita központtól is, ők is elismerték, hogy néha kemény fa vágásánál előfordul hasonló probléma, de azt nem tudták megmondani, hogy ennek mi lehet az oka.
Előzmény: forest240 (115)
forest240 Creative Commons License 2006.07.31 0 0 115
Kedves Kovacs1, nem nagyon szeretnek belepofadzani, mivel jomagam csupan amator, de annal lelkesebb fureszes vagyok, ellenben nem lehetseges-e, hogy kituno fureszed rakoncatlankodasat eppen a vagott fa milyensege okozta? Hallottam ugyanis, hogy egyes fafajtak nagyon ki tudnak fogni a fureszen, pl. mandula, meg mittudomen. Az altalad leirtakat en is ateltem mar, 2 db igencsak nagy meggyfa (nem is hittem el, hogy ekkorara megnonek) kioperalasanal. Rogvest meg is nezettem egy profival a lapot, aki fogott egy erre a celra redszeresitett torott bicskat es egy csomo szutykot kapart ki a vezetolap vajatabol, melyet azelott 5 perccel onkezuleg tisztitottam meg, de mint kiderult balga mod egy olyan kis csavarhuzot hasznalva, ami szedett ugyan ki piszkot a vagatbol, de mivel nem fert rendesen bele, jo csomot ott is hagyott. Azota en is bicskazok es ilyen problemam nem volt tobb. Mondjuk meggyfat se vagtam mostanaban...
Előzmény: Kovács1 (114)
Kovács1 Creative Commons License 2006.07.31 0 0 114

Kedves Zöldlomb!

Köszönöm a jótanácsokat. esetemben a lánc élességével nem volt probléma mivel új volt a gép és a lánc is. Fél óráig tökéletesen vágott, ekkor azonban a láncon az olaj kezdett füstölni és nem a forgács. Az olaj rá is égett a láncra. Leszereltem a láncot, az olajzó furat a vezetőlemezen tiszta volt, a vezető lemez vályata is tiszta volt. Lánc nélkül beinditottam a fürészt és jött az olaj. Ezután a láncról hideg zsiroldóval leoldottam a  ráégett olajat, majd vizzel és benzinnel leöblitettem és végül lanckenőolajjal bekentem, hogy induláskor is meg legyen a megfelelő kenés. Azóta nem dolgoztam vele. Nekem úgy tünik, hogy a nagy melegnek  biztosan köze volt a problémához. Kérdéses, hogy a Dolmár lánckenőolaj nagy melegben megfelelő-e? U

 

Előzmény: Zöldlomb (113)
Zöldlomb Creative Commons License 2006.07.31 0 0 113

Kedves Kovács1!

 

Szerintem nem az olaj kokszolódik a láncodon, hanem a finom forgács a forró olajban. Ha a dolog úgy áll, ahogy gondolom, akkor a Stihl olajjal is így járnál, csak mindezt valamivel olcsóbban tehetnéd. Tipp: legyen éles a láncod, és a mélységhatároló is legyen rendben. Emellett legyen tiszta a vezetőlemez, és az olajozó és zsírzó furatok is.

Szokásos hiba szokott lenni, hogy a vezetőlemez tisztítása után az olajozó furatok tisztítása nem történik meg. Ennek nyomán az olaj a tiszta vezetőlemezbe nem tud bekerülni, és a gép maga alá csinál. Kellemetlen és drága mulatság, mert koszos leszel előbb utóbb, és a vágószerszám is elmegy. Meg az olaj is. 

A másik szokásos hiba az, hogy az alkalmi fűrészhasználók egy jelentős része a láncának élezését "szakemberre" bízza. A szakember prímán megköszörüli a vágószem felső részét, és az éles is lesz. Ám sajnos tudnunk kell, hogy a vágószem oldalának is élesnek kell lennie, hiszen ez segít kiemelni a forgácsot a vágásból. Ennek élezéséhez azonban megfelelő méretű, és megfelelően tartott reszelő szükségeltetik. Ellenkező esetben a vágószem oldala egyre rosszabbul kezd vágni, majd egyáltalán nem. Forgácsban nézve ez azt jelenti, hogy egyre kisebb és rövidebb forgács jön ki a vágásból, később meg szinte csak tépett apróságok. Szívásban nézve pedig egyre nagyobb lesz. Egy kb 45 cm-es vezetőlemez élezése kis gyakorlás után kb 5 perc.

Üdv, Zl, aki valójában szintén Kovács a keresztségben

Előzmény: Kovács1 (112)
Kovács1 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 112
Új Makita 5000-es láncfűrésszel dolgoztam 30 fokos melegben. Fél órán keresztűl nagyon jól műküdött ekkor azonban az eredeti Dolmár lánckenőolaj/nem bio/ ráégett a láncra és füstölni kezdett. Mit javasolnátok? Arra gondoltam, hogy nagy melegben kipróbálom Stihl lánckenő olajjal vagy nem használom melegben.
HoGa Creative Commons License 2006.07.26 0 0 111

Kedves Zöldlomb!

 

Köszönöm az értékes tanácsokat, nálam valószínűleg a feszes lánc a bajok okozója, mert a meghajtó kerék és a lánc nem kopott, viszont a vezetőlemez elején nincs csillagkerék. Ha lazítok a láncon, akkor időnként ledobja és ez igen igen riasztó számomra. Láncfűrészolajat használok (régebben Black & Decker-t, most valami németet, amit a Black & Decker márkaszerviz forgalmaz) és úgy tűnik megy is anyag a láncra, mert csillog és fogy a tartályból becsülettel. Ha lerakom a gépet, néhány nap múlva látom, hogy maga alá csinált egy kicsit.

HoGa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!