Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5909
Bazeg, Kuruc, behidalok:)
Az en nagyanyai agam Varady, Zrinyi Ilonatol kaptal a a cimet, es behazasitottak az Esze csaladhoz az oszanyam hugat:) Mi Sarosoroszibol szarmazunk, a svabokkal (Zicherman) rokonságba csak 1862-ben léptünk. (Varady Matyas elvette a csaladunkban elso Zicherman lanyt _ Zicherman Izabellat.) Dednagyapam (az utolso Varady) 1961-ben hunyt el. A mai napig emlekszunk (megvan a ,,kutya bor"), hogy a Munkacsi var ostromanal osunk volt az, aki a huszarokat (kurucokat) vezette az osztrak agyukra, es azokat leszogezte. Gyermekkoromban is evvel traktaltak. De szep emlek.:)))
Kuruc, van elerhetoseged??, (cimem a nevem alatt).
Tesztelettel.
Előzmény: Kuruc71 (5908)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5908
Szervusz István ! ( Földi )


Hozzátok tartoztunk közigazgatásilag. ( A közelmúltig ).
Az egész családom apai ágon Tarpáról származik. Ott négy nagy család van.
- Fice
- Esze ( Esze Tamás ) Kuruc brigadéros leszármazottai, rokonai.
- Madai
- Varga

Ott nem csak kékebb az ég, és zöldebb a fű de az emberek megmaradtak embernek.

Én még mindíg kikérem magamnak ha leszabolcsozzák a falum. Az BEREG , és nem szabolcs.


:-)))
Előzmény: Zicherman Istvan (5907)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5907
Kuruc:)
HGonnan a nagy ismeretseg Karpatalja iranyaban? (En legalabb is ott szulettem; Beregszasz).
Hat igen, ott meg neha a fu is zoldebb es az eg is kekebb.
Bar, ha tudod, ott is van egy ,,harmas" rangsorolas. 1. A ,,magyar" - az aki barhol lakik, csak nem ,,Pesten". 2. A ,,Pesti", aki kozutalatnak orve3nd. 3. A ,,mienk", azaz az a ,,Pesti", aki hajdan ,,mienk" (azaz ,,videki") volt. (Vele meg lehet beszelni.)

Mellesleg, Rosenberg, akit emlitettem, Karpataljai svab volt:)))))))
Előzmény: Kuruc71 (5904)
showtimes Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5906
Na igen, az ilyenekre utaltam, ami nem volt különösebben ritka a 45 februári kassai kormányprogramig, illetve a Benes dekrétumok előtt. De az ideiglenesen visszacsatolt felvidéki területekről a Honvédségbe besorozott szlovák nemzetiségű katonákkal sem volt tudtommal különösebb gond a háború alatt.
Előzmény: ftonyo (5905)
ftonyo Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5905
A szlováknak valljuk magunkat, hamarabb szabadulunk ravaszság nem volt egyedi eset.

***

Érdemes elolvasni báró Bornemisza János "Három hadsereg katonája" c. memoárját.

A szerzőtnek nem ajánlottak a M- kir. Honvédségben megfelelő tiszti beosztást, ezért a Műegyetemi tanulmányait megszakitva hazatért Szlovákiába, ahol családi összeköttetései révén bekerült az 1. (pozsonyi) felderitő lovaszászlóaljhoz (a régi K-u-K. huszárezred örököse)

Nem érezte egyedül magát, ui. a tisztikar nagy része 1. vhűborút járt magyar volt!

Bornemissza büszke volt arra, h ő szlovák katonatiszt (hmmm...) ennek úgy is hangot adva, h szlovák egyenruhában masirozgatott budapesti szórakozóhelyeken. :-)

Megjárta a keleti frontot, Ogyesszát is, ahol egy éjjel román katonák majfdnem kirabolták és megölték (fegyverbarátságból a román katonák imádták kifosztani a szegény tótokat.. :-) )

Alakulatát szétverték, megsebeslt. Hazatért, majd újra kiküldték a frontra. Viszavonulás közben már 44-ben erdályi területen érte őket a szlovák nemzeti felkelés.
Az alakulat elpárolgott, Bornemissza ekkor szolgálattételre jelentkezett a M. kir. Honvédségbe. Itt sem volt sokáig, mert a nyilaspuccs után visszaváltozott szlovák tisztté. Bp. ostroma alatt hamis magyar katoinai papirokkal bújkált. (Ekkor már 2 ország katonaszökevénye volt....)
Az ostrom után jelentkezett a pesti szovjet főparancsnokságon, h ő biz csehszlovák állampolgár. Örömmel fogadták, és gyorsan kiközvetitették a csehszlovák dandárhoz. Igy ért haza, harcolva a német és magyar fasiszták ellen.

Hamar ki kellett ábrándulnia új uraiból, mert a ruszkik feldúlták a család ősi fészkét, apjsa is meghalt, ráadásul csehszlovák érdemei ellenére családját kitelepitették.
Előzmény: showtimes (5897)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5904
KÁRPÁTALJA ????


Az én szűkebb kis HAZÁM !
Ott még ma is emberséget lehet találni, és nem is nagyon kell keresni. Ott döbben l a Bp-i ember mert emberként beszélnek vele. Tisztelettel, szeretettel, és ott ez a természetes !

Láttátok volna milyen összefogás volt idegenek között is a Tarpai árvíz után !


A falu összefogott és a veszélyesség sorrendjében mentek segíteni, elhárítani a károkat. Az éppen maradt " Tóháti, és Kandiai" falurészen több háznál kondérokban főzték az embereknek a meleg ennivalót. Mikor odaértek a kárfelmérők és ezt látták, többen elsírták magukat, de a TV2 még műsort is csinált belőle.

A dologba az volt a szép, hogy a falubeliek nem tudták, hogy mi ez a felhajtás, mi ez amit annyira furcsálnak a "tévések".



Bocsánat, de nem bírtm visszatartani magam.


Ja és még egy fontos dolog ! A Tarpai szílvapálinka !Na az se utolsó !
Előzmény: Zicherman Istvan (5903)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5903
Hat igen:) Ilyen Karpatalja.:)
Peldanak okaert harom nevet mondok (szemelyes tapasztalat), es a nemzetiseget:
1. Suha Otto (nem nemet, nem magyar - ruszin)
2. Rosenberg Vasilij (talaljatok ki, hogy micsoda)
3. Szopko Ivan (magyar:))
Előzmény: showtimes (5902)
showtimes Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5902
naja, a kárpátaljaiak elég jól összekeveredtek, pl. Vaszilkó névvel lehet ruszin is, magyar is... még keresztnév se biztos, hogy elárulja hovatartozását. Az arányokat persze azért nagyjából jelzi a statisztika, az erősen megosztott összetételt.
Előzmény: Zicherman Istvan (5901)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5901
Vagy aki ruszinnak vallotta magat?...
Előzmény: showtimes (5900)
showtimes Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5900
Ennek az időszaknak a legteljesebb a nemzetiségi feldolgozottsága. A statisztika szerint 13 magyar, 2 német... de éppen azt említettem az már sosem derül ki mennyi olyan felvidéki magyar volt, aki szlováknak, vagy szudéta német, aki csehnek nevezte magát, hogy így szabaduljon a vendégmarasztoló szovjet hadifogságból.
Előzmény: Némedi László __ (5899)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5899
Előzmény: showtimes (5897)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.20 0 0 5898
Koszonom! Valoban ertekes a saiton kozolt anyag! (Bar a 2. ejtoernyos dandarrol nincs info bovebben; kar. Annak elso zaszloaljat allitottak ossze teljesen az 1943 novembereben-decembereben Melitopolnal atallt szlovakokbol(ejtoernyos kikepzesen a Moszkva alatti Nahabino-ban estek at).

No de majd mindent a maga idejen.;))

Par napig nem jelentkezem.
Tisztelettel
Z.I.
Előzmény: Némedi László __ (5895)
showtimes Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5897
Egyébként valószínű, hogy a valódi nemzetiségi megoszlás még differenciáltabb volt, az egyik táblázatban pl. szerepelnek a magyarok. Véleményem szerint magasabb lehetett a számuk, pl. azért mert a Magyar Királyi Honvédség szovjet fogságba esett felvidéki származású katonái közül többen szlováknak vallották magukat és beálltak katonának, mondván még mindig jobb, mint a szibériai fogolytábor...

vagy a német rubrika nem is szerepel a felsorolásban, pedig biztos volt pár ( a szudátanámetek között is voltak antifasiszták, a londoni csehszlovák emigrációnak voltak német szocdem tagjai! Feltételezhető, hogy pár beállt katonának is, illetve a kettős identitásúak csehnek vallva magukat a magyarokhoz hasonlóan inkább katonának álltak, mint fogolytábor németként...)

A szlováknak valljuk magunkat, hamarabb szabadulunk ravaszság nem volt egyedi eset. Egyik nagyapám is így jött haza még 45 őszén a fogságból. A pontos részleteket nem tudom, mert sajnos gyerekkoromban meghalt.
showtimes Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5896
Ez világosan mutatja ki honnan, milyen nemzetiségű. Aki visszaolvassa a másik topicban mit írtam az 1. Csehszlovák Hadtest összetételéről az ne lepődjön meg, ha jelentős átfedést talál. :)
Előzmény: Némedi László __ (5895)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5895
Előzmény: Zicherman Istvan (5894)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5894
Kozos megegyezesre a szlovakokrol szolo vitat athozzuk ebbe a topikba, ugyanis ebbe a temaba jobban beleillik.
Van egy keres: az ott olvasott vitahoz (beszelgeteshez) a hozzaszolalasok ide keretik beirni, mert szegeny Horthy nem erti, mit keresnek a szlovakok a felelosegrevonasi temaban.;)))))
Tesztelettel.

A vita itt folyt:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120709
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5893
A Leand Leas-sel kapcsolatban erdekes meghallgatni a szovjet visszaemlekezeseket es velemenyeket is. Altalaban jelenleg csak az Amerikai es Angol adatokkal braviroznak, de furcsamod kifelejtenek eleg sok aprosagot.(Pedig az akkori szovjet katonai es szakertoi jelentesek eleg sok mindenrol arulkodnak, es ezeket mar vagy 5 eve publikaltak)
P.l. ki ismeri azt a hivatalas papirt, amelyben a szovjetek kerik az angolokat es amcsikat, hogy ,,ne kuldjenek tobb tankot, mert hasznalhatatlanok" (hasonlo volt a keres a Huricanokkal kapcsolatban).

Egyvalamiben mindenki egyetert az oroszoknal (akivel beszeltem - veteranok, torteneszek, hobbi torteneszek: a csizmak, tojas-, tejpor, a marhahus-konzervek es a gyogyszerek nelkul a VH meg veresebb arat fizetett volna).
Viszont az amcsi gyartasi kultura valoban vilagelso volt. Lattam rengeteg repulogep roncsot.
A legroszabb allapotban a szovjet es angol gepek(roncsok) kerulnek elo.
Egy fokkal jobbak a nemet es japan roncsok.
A legjobb minosegben az amcsi gepek maradtak meg, es stb. stb. stb.

No, de ez mar proza.
Előzmény: showtimes (5891)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.19 0 0 5892
azt hiszem nem én tettem be, de a Wikipedia megismételte a listát a Lend Lease-nél...
Előzmény: showtimes (5891)
showtimes Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5891
A szovjeteknek szállított nyugati cuccokról a linket tedd már be, mert hitetlen tamásra akadtam:)
Előzmény: Némedi László __ (5890)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5890

http://members.tripod.com/~american_almanac/church.htm

 

csak hogy kicsit pezsdítsük a fórumot :)

showtimes Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5884
partvédelmi erők, a francia határt záró csapatok, helyőrségek, hadtáp, Dél-Tirol... Elég délen volt még a front - kellett a hátországi erő ( esetleges partraszállás elhárítása, partizánok valamint a frontcsapatok váltása miatt) - később jóval kevesebb volt, lévén elvezényelték pl. Normandiába...
Előzmény: Tinca (5882)
tomcat73 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5883
Hát kicsit késve is de a magyar birodalom partraszállt az Adrián az utóbbi években:))))
Előzmény: showtimes (5879)
Tinca Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5882
"Meg a 23 hadosztály az északi "tartalékkal" együtt értendő tehát a 215+263 -ra ? "

Ez jó kérdés. A 215e reálisnak tűnik hds és hdt közvetlenekkel, de a közel félmillió szerintem színig feltöltött ho-kkal jön csak össze. Vki tudja aválaszt harras kérdésére?
Előzmény: Törölt nick (5861)
showtimes Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5881
szerintem se, de ezek a lehetőségek lettek volna benne. a legésszerűbb döntés nyilván az 1-es lett volna, s mint érett gyümölcs hullik kezükbe Olaszország. De a németek nem tudhatták volna előre melyik irányt választják, tehát mind a 3 felé tartalékot kellett volna képezni.
Előzmény: igen7 (5880)
igen7 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5880
a földrajzi akadályok miatt kelet felé továbbra sem nagyon tudtak volna menni :)
Előzmény: showtimes (5879)
showtimes Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5879
Ha már adriai partraszállás akkor Triesztnél lett volna kedvezőbb hely is. Bibione térségére gondoltam, homokos part, sík vidék. Ráadául a térképre kell nézni, több potenciális lehetőséget is kínál:

1, kitörés Trento irányába - ha elérik legalább a Garda-tó térségét akkor gyakorlatilag elvágják az olasz fronton harcoló német csapatok utánpótlását ( maradt volna egy két rosszul járható, kis kapacitású hegyiút, amit a légierő megbénít).
2, Klagenfurt irány - csapás a birodalom déli szegélyére ( a közeli bázisokról a légierő ellenőrzése alá vonhatta volna az osztrák légteret, ipar, közlekedés)
3, Monfalcona- Trieszt - Ljubjana : elvágni a birodalmat a Balkántól.
Maotai Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5878
Mozdulni sem mertek a salernoi tapasztalatok miatt.
Előzmény: tomcat73 (5877)
tomcat73 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5877
Monnyuk Anzional a szövetségesek b@ctak el de rendesen. 3 napig álltak a hídfőbee ahelyett hogy kitörtek volna.
Előzmény: showtimes (5875)
- duplagondol - Creative Commons License 2006.08.16 0 0 5876

"Eisenhower és Marshall is rendelkezett némi pol. ambícióval, már ekkor is, és ezt nem egy esetben ki is nyilvánították."

 

Az újabb csendes-óceáni front megnyitásánál ez viszont nem érvényesült. Teherán után Roosevelt szinte a fejük felett fújta le a burmai inváziót, így könnyebben le tudta nyeletni Churchillel a franciaországi helyszínt. Mondjuk, fordítva is történhetett volna..)

Előzmény: gbp (5874)
showtimes Creative Commons License 2006.08.15 0 0 5875
Egyébként is Normandia rég eldöntött kérdés volt, 44 nyarán az Adrián már csak az aranyparti partraszállásra ( ANVIL) felhasznált USA- francia csapatokat lehetett volna max. igénybe venni.
Vagyis nyilván a franciák helyett döntően angolokat, legfeljebb a franciák vették volna át részben az angolok feladatait Olaszországban. Az angoloknak ígyis meg kellett volna feszíteni katonai teherbíróképességüket, hogy partiban legyenek az USA kontingenssel. S még ekkor is a fejük felett lebegett volna Gallipoli réme, hogy a parton, vagy partközelben ragadnak. Anzió se volt túl kecsegtető tapasztalat, s Normandiában is keményen és sikeresen harcoltak a németek - támadók számára nem túl nehéz terepen ( a normandiai sövényeket nem lehet összevetni a Trieszt fölött magasodó hegyekkel...)
Persze az ANVIL nyugodtan elmaradhatott volna, akkor legfeljebb Franciaország stratégiailag nem jelentős - déli, délkeleti - területeit 3-4 héttel később szabadítják fel, esetleg a csúszás miatt a németek komolyabb védelmet tudnak Elzász-Lotaringiában berendezni. Ez csak a franciáknak lett volna kellemetlen, a fő hadműveleteket igazán nem befolyásolta volna érdemben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!