Igen ez így van, jól mondod, kényszervágott állatok. (de nem betegek!) Sérült, ahogy írtad pl. lábtöréses állatok, vagy "forgalomból kivont" tenyészállatok stb. De ugyan olyan szigorú hatósági ellenőrzés mellett árult húsok, mint bármely más húsboltban. Mellesleg ua. a cégnek 10 méterrel arrébb ott van a "normál" húsboltja, semmi külömbség nincs. Csak hát az árak! Na ez a nem mindegy. Elárulom, a pacalt itt 860 Ft/kg-ért árulják, a hatóságiba 470 Ft/kg, a százrétű 360Ft/kg. A múlt pénteken vettem puha hátszínt 680Ft/kg-os áron. Én már több mint 20 éve itt vásárolok, persze nem mindig, sokszor szebb húsok vannak mint máshol, de itt csak marha-disznó-és malac hús van, és mikor melyik. Sokan idegenkednek ettől a hústól, nekem pedig ez jó, mert marad miből válogatni :-)))))
Azért humoreszkáltam, mert ott mérik ki a kényszervágott állatokat. Magyarán valami baja volt ( egy lónak lehet, hogy csak lába tört), szigorú állatorvosi ellenőrzés után , általában némileg olcsóbban is ( ma ez már nem jellemző, de régen igen), a használható alkatrészeket csak ilyen boltban lehet kimérni.
Élő marhából én csak az uszonyt hasznosítanám, bár ha marhacsordát látok, mindig felkiáltok:
- Mennyi bélszín!
Csak azt nehéz lenne kiszerelni belőlük, a farkincát túlélik..:}}}
A százrétű pacal az a marhagyomor egy másik része (talán az eleje). Kicsit másképp néz ki mint a szokásos "frottírtörölköző", valamivel vékonyabb, és 2-3 cm-es lebernyegek vannak sűrűn rajta (innen a százrétű elnevezés). Hát nehéz így leírni. Ha legközelebb veszek, megígérem hogy lefotózom nyersen, felvágatlanul. Igazából nem láttam még máshol, nálunk a hatósági húsboltban árulják időnként.
-Ne találkoztam még ilyennel, bár biztosan van, hiszen én magam is jártam már olyan helyen ahol a paprika majdnem "aranyárban" van. Ennek ellenére főztünk pörköltre emlékeztető pörköltet.
Igen, ez így nagyon finom elegyet képez, Zsandár úr leírása pedig nagymértékű gyomornedv-képződést (pedig most épp' halászlét készítek...), erre egy finom adag vörösbort kell kortyolnom (csakhogy lenyugodjanak az ízlelőbimbóim)....
-Ja!! Én az abáláshoz ecet helyett vöröshagymát használok. 15-20 dkg/pacal kg, meg egész borsot, egész köményt, babérlevelet. Legutóbb 2 kg pacalhoz 60 dkg vöröshagymát tettem. Ez piszokul nyeli a paprikát, sót, borsot, köményt. Egy-két zöldpaprika és paradicsom is kerül bele. A hagymaérzékenyek nyekereghetnek kicsit. Én csak parasztosan szeretem. Pacalt pacallal. Esetleg sósburgonya. Savanyúság, v ö r ö s b o r.
Röviden leírom ahogy én szoktam.Feltételezem konyhakész pacallal próbálkozol.Ebben az esetben sem árt ecetes,sós,babérleveles vízben enyhén megabálni.Mindenesetre legyen semleges szagú.Azután ujjnyi hosszú,kb.fél centis csíkokra vágod.4 személyre kell kb 2 kg pacal,ehhez vagy 40 dkg vereshagyma,5-6 gerezd fokhagyma,só,bors,öröltkömény,pirospaprika,csípős paprika,némi majoranna és füstöltcsülök-körömdarabok sem rontják el.Jó szaftos ,ragacsos pörkölté főzni és kész.Legjobb bográcsban,fával,negyedrészegen főzni.
Bocs, közben megtaláltam a Jóska honlapját, de mi az, hogy előfőzött pacal? És ahogy a boltból kijön kell azt tisztítani? Egészben főzöm, és aztán darabolom? És mennyi idő az előfőzés?
Égek mint a Reischtag, hogy ebben az illusztris társaságban ilyen banálisat kérdezek, de tanulni csak a legjobbaktól érdemes. Tehát én még pacalt soha nem főztem, ezért az lenne a kérésem, hogy olyan szőkenősen valaki írja már le legyen szives, hogy miután kipakolom a konyhapultra attól kezdve mit kezdjek vele. Ja és egyáltalán négy személyre mennyit vegyek?
az igazsag az, h meg soha az eletemben nem foztem pacalt, es ezen szeretnek valtoztatni. Keresre csulkos kormos babos pacalt foznek, de sajnos nem tudom hogyan kell. vki tudna nekem ebben segiteni? recept, jotanacs ilyesmi? koszi