Keresés

Részletes keresés

Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.09.04 0 1 35271

Sőt, talán az is hozzátartozik a közönség igényei témakörhöz, hogy az az asztal, ahol élethű vasútüzem van (megfelelő sebességgel, technológiai időkkel, élethű vonatmennyiséggel), na, az rohadt unalmas a látogatóknak.

 

Erre nagyon jó péla Soós András terepasztala a 2017-es Gödöllőről vagy 2018-ból Maglódról, nagyon szép, részletes terepasztal, a vonatok olyan sebességgel mozogtak, ahogy kell nekik. A felnőttek, főleg a "szakmabeliek" sokáig nézegették a részleteket, de a gyerekek azt sem várták ki, amíg a vonat végigért az állomás teljes hosszán.

Előzmény: Ashi Valkoinen (35270)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.09.04 0 3 35270

TEMOFESZT-minőség témához

 

Alapvetően nem tartom bajnak, hogy az itteniek közül sokak nem tartották megfelelőnek a kiállítás színvonalát, vagy éppen jogosan dühöngenek a félkész modulok, nyers fa hurokmodulok, nem realistikus sebességek vagy felsővezeték nélkül futó villanymozdonyok miatt. Azonban, ami talán sokaknál, köztük nálam is kiverte a biztosítékot, az a stílus, ahogy ezt előadjuk, a "jobb, hogy idén nincs is" egy nagyon káros és sehova sem vezető szemlélet.

 

Egyrészt, a kiállításon részt vevő vagy oda kilátogató modellezők véleménye, bár az itteni topikon kétségkívül felülreprezentált, a kiállítás látogatóinak kb. 2-5%-át adják, a többi látogató NEM azért megy ki, hogy megnézze, felemelt ÁSz-szal megy-e a V63, hanem azért, hogy ő maga meg a gyereke lássa kicsiben futkározni a mozdonyt. Emellett szerintem az is sokat hozzátesz a rendezvény "modellezői" értékéhez, hogy egy ilyen éves megrendezésű "fesztiválon" tudunk találkozni olyanokkal, akikkel amúgy nem vagy csak nagyon keveset találkozunk évközben, de itt el tudunk beszélgetni egy pár sort. Már csak emiatt IS szomorúnak érzem, hogy "idén nincs is".

 

Egyébként a jelzett problémák felvetésével személy szerint egyetértek, számomra is bántó egy felsővezetékrendszer nélküli villamosüzem, a teljesen lehetetlen vonatösszeállítások és a kitérőn méretarányosan 100 km/h+-szal való közlekedés, de azt is tudom, hogy ezzel a véleménnyel kisebbség része vagyok a rendezvény látogatói között, és a cél, hogy anya-apa-gyerek jól szórakozzon egy közös családi programon, az többé-kevésbé jól teljesül. A kiállítók listája, az általuk vitt terepasztalok a rendezvényről készült fotókon és videókon jól dokumentált, azt gondolom, hogy a kritikákat elsősorban a vasútmodellező klub, és az őket meghívó szervezőgárda felé kell megfogalmazni, nem pedig itt puffogni, hogy "de jó, hogy nincs is".

 

Egyébként 2010 őszén az Újbuda Centerben, 2011 nyarán az Északiban, 2012,2013,2014,2015,2018 őszén pedig a Füstiben voltam kiállítani, csak remélni merem, hogy a mi LEGO-asztalunkon volt évről évre megfigyelhető fejlődés. :)

lacus117 Creative Commons License 2019.09.04 0 1 35269
nazareth Creative Commons License 2019.09.04 0 0 35268

Mintha én is láttam volna egy Rézgaras-féle előadást az Északiban... Jó rég volt.

Előzmény: manhattani (35266)
kavicsasínen Creative Commons License 2019.09.03 0 0 35267

Gödöllőn is volt ilyen, pár évvel ezelőtt.

Előzmény: manhattani (35266)
manhattani Creative Commons License 2019.09.03 0 0 35266

Ilyesmi (tudtommal) egyszer volt, jópár éve, Pécsen, az ottani nagy terepasztal kiállításon. Rézgaras a réz modellek készítéséről, a réz forrasztásáról adott elő, én meg az amerikai vasúti felvételeim vetítettem, de voltak más előadók is.

 

Sok néző-hallgató volt, és nagy volt a siker.

 

Előzmény: mintir (35265)
mintir Creative Commons License 2019.09.03 0 8 35265

"Egyrészről lenne igény a profi workshopokra, ahol tematikus előadások keretén belül teszem azt FabaTTka beszél az árkokról-bokrokról; Rézgaras beszél a mozdonyépítésről, ötvözetekről, forrasztásról; a dt. tarthat konzultációt a digitalizálásról; satöbbi-satöbbi."

 

Lenne bizony. Pár alkalommal belefutottunk pár ilyen közvéleménykutató szórólapba, ahol a Temofesztre látogatók visszajelzésére volt kíváncsi a rendező. Felsoroltunk pár dolgot mint ruhatár, picit a színvonal, vagy vasútmodell/RC arány korrigálása, viszont legfontosabb elemnek a 0. szakmai nap bevezetését írtuk. Itt minden fent említett és sok más workshopot, előadást, szemlét be lehetne sűríteni egy napba, amely kifejezetten nekünk/rólunk szól - nyugodtabb körülmények között, amikor nem kell hosszú tömött sorokban nyuszimotorok és ikerbabakocsik között bukdácsolni, feszengeni. Félreértés ne essék, szükség van az utánpótlásra! Viszont biztos vagyok abban, hogy ezzel a lehetőséggel sokan élnének, itt az ország minden szegletéből idezarándokolt "fertőzöttek", klubtagok, kisebb-nagyobb baráti társaságok körében kicsit jobban ki tudnánk bontakozni, kapcsolatokat építeni, szakmázni.

Előzmény: nazareth (35262)
dave_dömper Creative Commons License 2019.09.02 -8 4 35264

Jegkoko : "Mert számomra nem ütötte meg a minőségi szintet, meg ahogy hallottam másoktól is évről

évre gyengébb lett a felhozatal"

 

Én:: "Ezt így, ilyen sommásan kijelenteni meglehetős merészség".

 

Ez utóbbival egész egyszerűen azt is engedni sejtethettem, hogy a személyes véleményem szerint ez

nem feltétlenül állja meg a helyét.

 

Te : "Mit? A saját véleményét? Vagy hogy másoktól azt hallotta, amit? Ő hallotta, hadd jelentse ki."

 

Kérlek, hogy jelöld meg a hsz.-omban, hogy hol, mikor írtam - mondtam, hogy ilyet nem jelentheti ki.

 

Végül emígy folytatom - fejezem be az inkriminált, beidézett hsz.- omat :

 

"Tekinthetjük a véleményedet egy, a kilátogatók között végzett, rögtönzött közvélemény-kutatás, reprezentatív felmérés által alátámasztott eredménynek ?

 

Ez egy felettébb egyszerű kérdés, nem több. Akár meg is válaszolható. Mindazonáltal nem gondolom,

hogy amit leírtam, az udvariatlan, sértő, vagy akár vállalhatatlan lenne. Olvastam már itt, ugyanezen

a fórumon is ennél sokkalta személyeskedőbb hsz. - t. De készséggel bocsánatot kérek, ha nem kellő

tisztelettel, udvariassággal nyilvánítottam volna ki a véleményemet.

 

Másrészt : Mindenki, nagyszülő, szülő, gyermek és akár unoka is az miatt megy ki egy ilyen kiállításra,

bemutatóra, sőt akár modell / alkatrész - kereskedő / beszerző rendezvényre, hogy érdeklődési iránya,

célja és vérmérséklete szerint töltse ott el az erre szánt idejét - energiáját. Az ott láthatók alapján én

például úgy ítéltem meg, hogy a látogatók jelentékeny részének érdeklődését kiváltotta, a tetszésüket

pedig elnyerte, amit ott kaptak. Természetesen nem mindenki, sőt igen kevesen mennek oda ki olyan

mesterségbeli tudással - igényességgel, hogy summázásként így értékeljenek egy ilyen rendezvényt.

De természetesen ez is belefér és helye is van az ilyen értékelésnek is.

 

Végül :

 

Nem gondolom, hogy a TemoFeszt rendezőinek kizárólagos joga meghatározni azt, hogy egy ilyen, ily-

ennyire szak-kiállításnak minősülő alkalmon - kiknek / milyen hobby-csoportoknak adnak helyet - teret

egy évente egyetlen alkalommal megrendezésre kerülő eseményen. Mindenesetre, és abból kiindulva,

hogy az évente októberben rendszeresen megrendezésre kerülő bécsi Modellbau alkalmával (nyilván

jól, nálam sokkalta jobban ismered) bemutatott repertoár milyen, mennyire széles skáláját képviseli

a modellezés legbővebb tárházának, Emiatt nem tartom tévedésnek a Park - i rendezvény tematikáját.

A részt-vétel és a megtekintés pedig fakultatív. Bocs a fogalmazásért és a nagyon hosszas kifejtésért.

Előzmény: nazareth (35262)
nazareth Creative Commons License 2019.09.02 0 2 35263

Na, így utólag elolvasva elég lesújtó hangulatúra sikerült a véleményem, de szó sincs erről. Tisztában vagyok, hogy mekkora meló egy ilyen rendezvényt összehozni (ezért nem szervezünk mi már egy ideje tizedekkora rendezvényeket sem). A létjogosultságát is látom (az előzményekben leírtam). Emiatt aztán szinte mindegyiken ott voltam, igyekeztem pozitív előítéletekkel kiérkezni, az ismerősöknek is reklámoztam – az előbbiekben részletezett okokból kifolyólag inkább a gyerekeseknek :)

Előzmény: nazareth (35262)
nazareth Creative Commons License 2019.09.02 0 12 35262

Jegkoko: "Mert számomra nem ütötte meg a minőségi szintet, meg ahogy hallottam másoktól is évről évre gyengébb lett a felhozatal"

 

Te: "ezt így,ilyen sommásan kijelenteni meglehetős merészség"

 

Mit? A saját véleményét? Vagy hogy másoktól azt hallotta, amit? Ő hallotta, hadd jelentse ki.

 

Azért merem ilyen sommásan megvédeni a kijelentést, mert a saját véleményemtől függetlenül is a legtöbb embernek, akivel én magam beszéltem, hasonló volt a véleménye. Nekem is több ismerősöm van, aki az utóbbi években már nem ment ki a Temofesztre, mert – ha romlás nem is, de – különösebb fejlődés nem volt érezhető.

 

Kétségtelen, hogy az évek alatt összezsugorodott a vasutas felhozatal, a "szakmai" vonal elsorvadt, maradt a "vásári". Tudom, rendezvény-szempontból a két terület között nem könnyű az átjárás. Egyrészről lenne igény a profi workshopokra, ahol tematikus előadások keretén belül teszem azt FabaTTka beszél az árkokról-bokrokról; Rézgaras beszél a mozdonyépítésről, ötvözetekről, forrasztásról; a dt. tarthat konzultációt a digitalizálásról; satöbbi-satöbbi. E mellé lehetne profi FREMO-rendszereket összeállítani, ahol végre nem mérgezett egérként rohangálnak a dieselesített Gigantok az üvegmosó-fenyőfák között.

 

De az ilyen előadásokra a gyerekek csak zajongni ülnének be, a fremo-asztalokat sem tudnák értékelni, mert nem érik fel ("A k..va annyukat, hogy ilyen magasra építették ezt az asztalt" – mondta szó szerint egy apuka a kisfiának, amikor az N-es asztalhoz értek). A gyerekes családoknak pontosan az üvegmosó-fenyőfák között rohangászó dieselesített Gigantok kellenek. Kapnak játék-sapkát és játék-menesztőtárcsát, cukros üdítőt, így a Park is jól jár... 

 

Ugyancsak a "vásári" vonalat erősítette a vasútmodell és az RC egy fedél alá hozása. Az egész modellezésre pusztán érdekességként tekintő apukák és kisgyerekeik kivételével a két terület között 0 az átjárás.

 

Így aztán azzá alakult a rendezvény, amivé. A kívülállóknak ugródeszka lehet a modellezés világába, viszont a komolyabb modellezőknek érdektelen. A "szakmai" vonalat pedig megpróbálta átvenni Gödöllő.

 

És valljuk be, a Park sem tett két szalmaszálat sem keresztbe, hogy ez ne így legyen. Évről évre tökéletesen ugyanaz a felhozatal, csak a csonkára tolt járművek kopottabbak, mint előző évben, az épület sarkánál álló büfé még nagyobb lepratelep (nem értem, hogyhogy nem zárta be vagy 10 éve a NÉBIH), a kisgyerekeknek kirakott favonatból még kevesebb maradt, még kevesebb retyó működőképes, az emeleti bizbert sem lehet tekergetni – már ha egyáltalán felengednek.

Előzmény: dave_dömper (35238)
nazareth Creative Commons License 2019.09.02 0 1 35261

Szia!

 

Köszi a pontosítást, ez jó hír. A "személyi változásról" tudtam, csak azt nem, hogy a maradék csapat szándékozik továbbvinni a dolgot.

 

Egy vérfrissítés mindenképpen ráfér a rendezvényre. Az osztrákok vasúttal jönnek, vagy szintén RC?

 

Üdv,

Barna.

Előzmény: k robert2 (35260)
k robert2 Creative Commons License 2019.09.01 0 15 35260

Szia 

Ha nem gond akkor szolgálnék némi hitelesebb információval.

A Temofeszt nem szűnt meg, már a 2017-és kiállítás után elhatároztuk, hogy csak 2 évente tartunk Temofesztet nem kis meló azért ezt leszervezni.

P. László tavalyi 3 nappal a kiállítás nyitása előtti kilépése ellenére is megrendezésre és lebonyolításra kerűlt a kiállítás, mint ahogy a tervek szerint 2020- ban is terveink szerint megrendezésre fog kerűlni, remélem az eddigi színvonalon illetve annál magasabb színvonalon ( fűrész árút nem szeretnék és az sem érdekel ki fia borja az illető) annyit tudok mondani, hogy a hátsó csarnokban a tervek szerint a magyar rc-SEK mellet sok osztrák is jelezte részvételét az első csarnokban pedig csak vasútmodell lesz az eddigieknél nagyobb arányban résztvevő fremós modulokkal.

 

egyenlőre ennyi

 

üdv.: Robi

Előzmény: nazareth (35235)
róbertke Creative Commons License 2019.09.01 -2 5 35259

Mi a fenének nem rajzoltad már le nekik? 

 

Előzmény: Jegkoko (35258)
Jegkoko Creative Commons License 2019.09.01 -3 3 35258

Látom nem érted, akkor el mondom még 1x nem L alaku. Ha az lenne akkor nem 3 eltérő oldala lenne.

Előzmény: Dr. Genyaa (35257)
Dr. Genyaa Creative Commons License 2019.09.01 -7 1 35257

Hát ezt a bizonyítványt magyarázhatod :)

Ha PUZZLE-ból is rakod össze és áll száz darabból,majd CIKK-CAKK ollóval vágod körbe akkor is ha egy sarokban "falkövető" akkor az L alakúnak nevezhető inkább mint nem annak :)

Előzmény: Jegkoko (35251)
zetaman Creative Commons License 2019.09.01 -1 1 35256

Ez örömteli, az irányár sem vészes.

 

Már csak egy gép (M44 ... ) kéne tőlük, ami húzhatná...

Előzmény: S.A.S (35248)
desiro ML Creative Commons License 2019.09.01 0 2 35255

Juhééé, és ha jól látom be van húzva mindkét vége, nem úgy mint a Fuggerth féle kocsiknak. Gőzösök mögé piszok jól fog mutatni :-)

Előzmény: S.A.S (35253)
Bakterpartner Creative Commons License 2019.09.01 0 3 35254

Remélem, hogy sikerül majd ezt is megvalósítani! Jó néhány kocsira tuti vevő lennék, mert egyaránt jól mutatnának a Bb-im és a gőzöseim mögött is.

 

Előzmény: S.A.S (35253)
S.A.S Creative Commons License 2019.09.01 0 11 35253

Csak izelítőnek egy kép a készülő modellről. Persze elég sok mindent kell még hozzáadni, de eddig így áll.

 

Előzmény: John Howard (35242)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.01 -2 13 35252

Ehhez annyit adnék hozzá, mint “öregedő szegecsszámláló”, hogy érezhetően romlott a felhozatal az évek folyamán. Az első még az Északiban rendezett kiállítást egyik utánakövetkező sem tudta még csak megközelíteni sem. Szerintem nem csak a topiktárs az egyetlen, akinek a félkész asztalokon mérgezett egér módjára rohangáló soha nem létezett összeállítású szerelvények látványa nem ütötte meg a mércét.

Előzmény: Pielstick (35250)
Jegkoko Creative Commons License 2019.09.01 -4 2 35251

Akkor ajánlom, hogy nézd meg még egyszer. Ha 3 elemből áll az asztal, akkor szerinted az mégis hogyan lehetne L alak?Amikor két ív is van a két sarkán.

Előzmény: tumikas (35249)
Pielstick Creative Commons License 2019.09.01 -3 7 35250

Az,hogy számodra mi milyen szintet üt meg az szerintem senkit nem érdekel.

Nem miattad rendezték a Temofesztet hanem sok más vasútmodellező és nem utolsó sorban gyerekes családok miatt akiknek felejthetetlen élményt nyújtott a rendezvény éveken keresztül.

Nagyon sokan várták ezt az októberi hétvégét főleg azok a gyerekek akik érdeklődnek a vasútmodellezés iránt.

Nem azért volt ez a fesztivál,hogy egy-két kötekedő szegecsszámláló jól érezze magát hanem a nagyérdemű többség kedvéért.

Előzmény: Jegkoko (35236)
tumikas Creative Commons License 2019.09.01 -4 2 35249

Furcsamód ami képeket felpakoltál, a terepasztal építése topicba, azokon elég jól kivehető egy L alak...

Előzmény: Jegkoko (35247)
S.A.S Creative Commons License 2019.09.01 -1 7 35248

Az MTB-nél felmerült személykocsi létrehozása a motorkocsikhoz. Cak típusú kocsi(k)ban gondolkodik a gyártó mivel ennek a szerszámait tudná megosztani, az ottani piacon. A cseheknek is volt Cak típusú kocsiból egy pár darab. Mivel a gyártó tisztában van azzal, hogy ezt a típusú kocsit nem vennék sok százasával, ezért ennek megfelelően az ár magasabb lenne a megszokotthoz képest, nagyjából 70-75€ körül alakulna a kiskereskedelmi ár, hogy fedezni tudja a felmerülő költségeket.

Persze, hogy erre a kocsi(k)ra lenne-e igény ilyen árfekvés/minőség mellett arról később, ha már lesznek pontosabb információim (kész 3D-s terv) akkor csinálnék kérdőívet. Tulajdonképpen akkor fog érdemben kiderülni, hogy tovább tudunk-e lépni a témában.

Előzmény: John Howard (35242)
Jegkoko Creative Commons License 2019.09.01 -3 3 35247

Nem füllentettem, nem tudom, hogy ezt mégis miből szűrted le.Csak éppen az L alakú modulra írtam, hogy az enyém nem olyan, meg ezt sehol sem írtam.

Előzmény: alkotasu (35246)
alkotasu Creative Commons License 2019.09.01 -9 3 35246

"Jelenleg itt tartok a modul féle asztalommal."

"nekem sosem volt L alakú modulom."

"Az az asztal már réges régen elkészült"

 

Azért ez ciki... Amikor szembesítenek azzal, hogy valamikor füllentettél...

Előzmény: Jegkoko (35245)
Jegkoko Creative Commons License 2019.09.01 -8 3 35245

Az az asztal már réges régen elkészült, de itt nem osztottam meg róla képeket, pont a hozzád hasonló emberek miatt.

Előzmény: Dr. Genyaa (35244)
Dr. Genyaa Creative Commons License 2019.09.01 -8 4 35244

Szerintem is kár szót vesztegetni,mert már az amnézia is bejátszik :)

Vasútmodellezés 100030 számú hozzászólásod:

"Jelenleg itt tartok a modul féle asztalommal. Már csak valami pályaterv kéne ami pont elfér és nem is lesz túl zsúfolt tőle.A méretei 220x290x150 és 41 centi széles."

Biztosan nem én írtam :)

Persze hogy nem volt,mert el sem jutottál addig csak a mások fikkantásáig . . . 

Előzmény: Jegkoko (35243)
Jegkoko Creative Commons License 2019.09.01 -3 2 35243

Nem tudom, hogy te mégis miről beszélsz, nekem sosem volt L alakú modulom. De ahogy elnézem, te csak egy szokásos troll vagy .Igy kár is szót vesztegetni a baromságaidra.

Előzmény: Dr. Genyaa (35240)
John Howard Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35242

Egy hirtelen eszembe jutott kérdés: hozzáférhető (=gyárt valaki) a Bbmot modellhez illő négytengelyes személykocsi, amit vontathatott a modellezett korban? Tehát MÁV Hungária, sötétzöld festésű, ep.III...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!