Keresés

Részletes keresés

showtimes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7616
Kommandós akciókkal még egyetlen háborút sem nyertek meg, nem is ez a célja, érzékeny veszteség okozása, az ellenséget arra kényszeríteni, hogy erőket vonjon el a megakadályozására és nem utolsó sorpan a pszichikai hatás.
Előzmény: ambasa (7613)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7615

A kommunikációs vonalakban, amennyire Én tudom a hiradó vonalak mellett az utánpótlási vonalak is beletartoznak.

 

TG

Előzmény: bimba5672 (7612)
Maotai Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7614

huh, bocsi a szómenésért :)))

 

nicsevo ...:)

viszont Szuvorovnál megrekedtem úgy kb. a 100. oldalnál - annyira tré (lehet, persze, h a fordítás miatt).

 

Előzmény: Némedi László __ (7611)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7613

Nem szeretném kisebbiteni az LRDG 1941 decemberi tamiti, vagy adzsbádijáni , majd az újabb tamiti rajtaütését (24+37+27 repülőgép) de a sivatagi háborút szerintem nem ezek a rajtaütések döntötték el, és mégcsak nagymértékben nem is befolyásolták. Egyébként a három felsorolt sikeres rajtaütésre ugyanabban időszakban négy sikertelen és egy olyan rajtaütést hajtottak végre, ahol 2 db repülőgépet semmísitettek meg. (A 37 repülőgép olasz Cr.44-es)

 

TG

Előzmény: showtimes (7607)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7612

Nem csak a kommunikàcios vonalakat zavartàk hanem az utànpotlàs bàzisokat és utvonalakat. Ha jol emlékszem a németek ràadàsul 41'-ben elég késön kaptàk meg a téli ruhàzatot és az utànpotlàs vonalak leéggé elhuzodtak. Na most egy katona löszer, kaja meg ruha nélkül annyit sem ér mint Whiski ben a jégkocka...

Előzmény: ambasa (7610)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7611

de a dokumentumok nem-léte viszont nem jelenti a szándék meglétét.

Nem állítom, hogy nem volt szándék, de egy megtámadott ország esetében azt kell bizonyítani, hogy támadni akart. A támadó ország esetén meg azt nem kell bizonyítani, hogy támadni akart (mert hát az tény ugye).

 

Hinni, feltételezni persze lehet, de akkor nem "illik" ténynek írni a feltételezéseket. Szuvorovval nem az a baj, hogy feltételezett dolgokat, hanem az, hogy az előadás stílusából mindenkinek az jön le, hogy ő tudja (és nem feltételezi) az igazat. Így a feltételezésből a többség számára már tény lesz. Na ez az alapja a hazugsággyártásnak és nem is lehet normálisan vitatkozni vele. Hiszen ha te azt feltételezed rólam, hogy marslakó vagyok, akkor hogyan bizonyítsam, hogy nem. Mondjuk felboncolom magam, és megmutatom a szerveimet, erre a válaszod "hú, milyen jó hamisítványokat gyártanak a marslakók"...

Ha valami be van bizonyítva, akkor azzal nincs gond, mert lehet tényként kezelni (és persze meg is lehet dönteni az addig tényként kezelt dolgot, hiszem megvizsgálva a bizonyítékokat, amire eredetileg alapult, automatikusan megdönthető, ha hazugság), de ha csak egy feltételezés, akkor nincs bizonyíték, amit megvizsgálhatnék. Szuvorovnak sincsenek igazi biznyítékai, de még ha mindet meg tudom cáfolni, akkor is csak azt fogod mondani, persze mert eltüntették a bizonyítékokat... szóval "todományosan" kezelhetetlen...

 

huh, bocsi a szómenésért :)))

Előzmény: Maotai (7608)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7610

Való igaz a partizánok zavarták az ellenség kommunikációs vonalait, de ez leginkább a keleti frontra volt jellemző.

 

Nyugaton a SOE tevékenysége és az általa támogatott partizánmozgalmak, azon a jól alkalmazott politikai elven kívűl, hogy "a harcot folytattjuk, ne csüggedjetek", sokkal fontossabbnak tartom a felderítő tevékenységüket.

 

De azt azért ne feledd István, hogy a szovjetek szerint mennyi ember vett részt a partizánmozgalomban, és ez mekkora német haderőt kötött le. Persze mindketten tudjuk, hogy a feladat jelentős részét szövetséges, illetve helyi toborzású csapatokra ruházták.

 

Azt azért nem szeretném, ha bárki is arra következtetésre jutna, hogy semmibe veszem a partizánok és az irreguláris csapatok tevékenységét, csak nem szeretném túlértékelni azt.

 

TG

Előzmény: Zicherman Istvan (7606)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7609

Erröl màr könyvet irtak kinàban majd 2000 évvel ezelött, amit sürün olvashattak a volt oroszorszàgban és ràmaradt a VH-ra.

A cimét ne kérdezzétek se az irojàt, nagyon régen olvastam erröl a könyv a tàvol keleti harcmüvészetekröl és a Nindzsàkrol szolt.

Előzmény: Zicherman Istvan (7606)
Maotai Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7608

1.b: Ha megnézed Pleshakov végét (Notes) láthatod, hogy amikor az állítólagos támadási tervről és szándékról beszél nem ad referenciákat. Minden máshol van referencia. Tehát szó sincs arról, hogy Pleshakov valami új infó birtokában lenne, legfeljebb kibontotta Rezun tézisét, de az amit pl érzékletesen elmesél, hogy Zsukovnak nem mondják meg a támadási tervet, honnan vette az rejtély... !!

 

A SZU által Kelet-E. megtartásának fő ideológiai bázisa a "Nagy Honvédő Háború" volt, azaz, h mindez a védelem/felszabadítás jegyében zajlott le. Ennek támpillére a védekező háború.

Nyilvánvaló, h amennyiben - és ez volt a logikus szándék Sztálintól akkoriban - a VH támadásra készült előzőleg, akkor utólag megsemmisítettek/titkosítottak minden ezt alátámasztó dokumentumot.

Így szvsz az, h :

1. erről nincs anyag, az nem bizonyítja ezen szándék nemlétét

2. az ellenkezőjéről szóló anyagok nem bizonyítják a védelmi verziót. 

 

Egyébként Pleshakov ír - 41 tavaszi - nem kutatható sztálini anyagokról.....

  

Előzmény: Némedi László __ (7237)
showtimes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7607
Mikor a kommandót és partizánokat említettem már eltértünk, én is tudom:)
Egyébként a Long Desertnek voltak nagyon sikeres, közismert akciói is, mint pl. mikor éjjel lerohantak egy német repteret és több tucat gépet felgyújtottak, megrongáltak. Ezt követően a németek kénytelenek voltak jelentősen megerősíteni minden bázis védelmét.
Előzmény: ambasa (7605)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7606
A partizánok elsődleges feladata, ha központi irányítás alatt működnek az ellenség hátában elsősorban az ellátás/közlekedés/szállítás ellehetetlenítése, a kommunikációs vonalakon kifejtett pusztítás és háború. Erre jöttek rá a szovjetek, de nekik is kellett hozzá egy sor hiba és kudarc, hogy idáig eljussanak.
Előzmény: ambasa (7605)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7605

Kezdünk elkanyarodni az eredeti felvetésedről.

 

Szeintem a kommandó akciókat nem szokták az ellenséges vonalak mögött ilyen mélségban bevetni. A kommandós akciók célja szerintem az ellenség vonalai mögött harcászati mélységban harcászati feladatok végrehajtása.

 

Amit te vázoltál fel eredetileg (tengeralattjáró, késöbb légitámaszpont létrehozása szövetséges területen) az nem kommandó akció, hanem reguláris hadviselés. viszont a mélysége, és célja már meghaladja egy egyszerű harcászati csapásmérését.

 

Ha félreérthető lettem volna, nem becsülöm le az irreguláris hadviselés jelentőségét, csak a LRDG, SAS, SOE, partizánok szerepét a felderítésben sokkal fontosabbnak tartom. Szerintem az LRDG-nek lehet, hogy a rajtaütései (bár érdekes módon azok híresek amik nem sikerültek) nagyon látványosak, de szerintem a felderítő behatolásai sokkal eredményesebbek és fontossabbak voltak.

 

TG

Előzmény: showtimes (7601)
Maotai Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7604

Némedi Lacihoz csatlakozva Glantz Barbarossás könyve végig a szovjet ellentámadásokról szól... Gyakorlatilag minden német hadművelet közben, előtt, után zajlottak a fölösleges szovjet ellentámadások. Egyébként már Pleshakov is folyamatosan azokról ír, pedig csak a háború első pár napját írja le...

 

Mostanság fejeztem be még Kershaw "Háború virágfűzérek nélkül" könyvét , mely tökéletes komplementere Pleshakov művének :

 

azaz, ti. h a szovjet ellentámadások semmiféle stratégia részét sem képezték, hanem pont, h a begőzölt és talaját vesztett Sztálin klasszikus diktátori reakcióját fejezték ki - vö. : Hitler bármiáron kitartani parancsával.

 

Sztálin stratégiája végtelenül logikus és kézenfekvő volt :  

 

1. a nyugatiak kimerítik egymást az 1. VH tapasztalatai alapján.

 

2. ekkor a VH lecsap.

 

Ezt felborította a gyors német győzelem, így Sztálinnak támadnia kellett idő (többek között Anglia esetleges kapitulációja/szövetségkötése) előtt

Sztálin azért zavarodott+ a német támadás következtében, mert megelőzték őt - olyan barom senki sem lehet, h. meglepődik Hitler támadásán az alábbi körülmények közt :

 

- előtte cinkostársa volt Közép-E. felosztásában

- a teljes nyugati határa a Hitleri birodalommal közös

- folyamatosan jelentéseket kap a Reich támadó szándékáról.

 

Ezek szvsz komplexebben  olvasztják rendszerbe a bekövetkezett események halmazát, mint valamely hipotézis a VH "ellentámadással védekező stratégiájáról".

  

Előzmény: Törölt nick (7242)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7603

A kommandos nem atombomba hogy jön és felrobban! Ahovà bement onnan ki is kell jönnie! Csak gondoljunk a politikai következményekre mert persze az emberélet nemszàmit.

 

Adiszig még nem voltam Etiopiàban....

Előzmény: showtimes (7601)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7602

Az Addiszi állaomásra gondolta, de úgy látszik félreérthető voltam 8))

 

TG

Előzmény: bimba5672 (7600)
showtimes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7601
A kommandó nem igényli a helyi lakosság támogatását (max. vezetőt) mivel jön, lecsap és távozik, a partizánok igen, mert azok hosszú távon a terepen maradnak. Nem véletlenül említettem a szovjeteknél a moszkvai irányítású, ellátású csoportokat, mert azoknak voltak rádiósai (kapcsolattartás) robbantás és egyéb specialistái ( pl. németül beszélő kihallgató tisztek).
Előzmény: bimba5672 (7600)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7600

Lassabban egy kicsit a commando csoportok és partizànok bevetésével. Nekik mindenképpen élvezniük kell a helyi lakossàg 100% bizalmàt és joindulatàt. Erre két lehetöség van :

1, A benszülöttek céljaiért harcolnak. Jugoszlàvia, Görögorszàg....

2, Teljesen rettegésben tartjàk öket. Làzsd Szovjetunio a II.VH-ban vagy késöbb Algéria ....

A legnagyobb partizàn vagy kommandos vagy szabadsàg harcos Che is ebbe bukott bele boliviàban, szo szerint abba hogy nem volt megfelelö helyisegitsége vagy az amerikaiak Diszno öböli sikertelen partraszàlàsa.

De erröl a harcnemröl Z.I ur egy remek topikot inditott..

 

 

Dzsiboutiban nem zàrtàk be a vasutàllomàst, de làtni kéne.....

Előzmény: showtimes (7596)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7599

Én is csak azóta, mióta megvettem Weiszhár Attila és Weiszhár Balázs Háborúk Lexikona című könyvét (Athenium 2004)

 

TG

Előzmény: Zicherman Istvan (7597)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7598

Miért szerinted olyan nagy mértékben befolyásolták a SOE, a SAS, az LRDG, a partizánok, vagy a többi irreguláris hadviselést folytató csoport akciói a háború lefolyását?

Miért gondolod, hogy a németek reakciójára a britek nem reagáltak volna, nekik kiépített támaszpontjuk volt Ádenben, ahova annyi tecnikát ők is átdobhattak volna ha létfontosságú nekik, még nem voltak lekötve ázsiában, hiszen a III. indiai hadtestet, késöbb pont oda dobták át, de ekkor még lazán átirányították Dél-Egyiptomba. Az egész etióp (ha jól gondolom) az váltotta ki, hogy az olaszok, ahelyet, hogy nyugton ültek volna, megtámadták Brit-Szomáliát, és ekkor a briteknek hirtelen lett 5 és fél hadosztályuk, (még egy dandárt tengeri deszantként is partra tettek), hogy lezárják ezt a problémát.

Szerintem, ha ott felmerült volna egy olyan probléma, amely komolyan veszélyeztette volna az utámpótlási vonalaikat, megért volna nekik néhány bombázó század néhány hétre való telepítését Ádenbe, ahonnan gyorsan behatárolták volna azt a kevés lehetséges pontot, amit támadni érdemes.

Az ilyen általad felvázolt akciókat ilyen távolságban és használható méretben (egy messer századot Én nem tartok annak) nem volt példa a második világháborúban. Ennek szerintem főleg logisztikai okai vannak, egy ennyire elnyúlt utánpótlási vonal sikeres fenntarta az akkori tecnikával, még ellenséges ellentevékenység nélkül is meglehetőssen csekély.

 

TG

 

Előzmény: showtimes (7596)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7597

Na, mindig tanul az ember - az Etióp-Brit háborúról (1867-68) nem tudtam!!!

Köszönöm szépen!.

Előzmény: ambasa (7595)
showtimes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7596
Ha Churchillt és Hitlert kicserélték volna a két birodalom élén, akkor tuti, hogy a németek sokkal több nagyszabású kommandós akciót indítottak volna a világ számos részén. Szerintem nem az erők forgácsolása az ilyen, jól megtervezett, kis erőkkel végrehajtott csapás, mivel az ellenségnek nagyságrendekkel nagyobb erőit vonja el a főcsapás irányából, ráadásul, ha jól szervezik, akkor érzékeny veszteségeket okozhatnak kis ráfordítással. S , ha minden jól megy, akkor még ki is tudják vonni a végén a felhasznált technika és emberek nagy részét (lásd pl. az angol sivatagi terepjárós osztagai), vagy a Moszkvából irányított és felszerelt szovjet partizáncsapatok a németek hátában - nem tévesztendő össze a helyi, jobbára lapuló, a vidéket sarcoló alkalmi partizánokkal).
Előzmény: ambasa (7593)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7595

Szia Bagatur!

 

bocs, hogy én válaszolok, bár ez a téma nem igazán ennek a topiknak a témája, de lehet látni, hogy azért ott is zajlott a történelem, és voltak gyarmatosítási kisérletek:

 

Etióp-Brit háború 1867-1868

Etióp polgárháború 1868-1872

Etióp-Egyiptomi háború 1875-1877

Etióp-Szudáni háború 1888-1889

Etióp-olasz háború (első) 1887-1889

Etióp-olasz háború (második) 1895-1896

 

TG

 

 

Előzmény: Törölt nick (7590)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7594

Igen utánna érdeklődtem, valamit félreértettem, valóban működik még a vasút. lehet, hogy az zavart meg, hogy valaki azt mondta, hogy a "főpályudvart" bezárták. egyébként 99 környékén az alegenda járta, hogy a franciák megvizygálták a vasútat (ők építették), és a pálya minden léteuő tűrésen kívűl volt.

 

TG

Előzmény: bimba5672 (7560)
ambasa Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7593

Showtimes, lehet, 5800 m a szolgálati csúcsmagassága, de nem jónéhány tonnás nagy légellenállású vontatmánnyal. Amúgy meg szerintem is Bimba jól megvilágította a lényeget, hogy a Szuezi-csatorna térségének elfoglalásának nagyobb esélye volt, mint bármilyen kis erők elfecsérlésének egy ilyen sebezhető, egy gyenge utánpótlási vonaltól függő akciónak. Mégha tudjuk, hogy nem valósult meg. Egyébként nagyon optimista elképzeléseid vannak az ottani infrastruktúráról, az addiszi beton hat éve még meglehetősen rázkódott a gép...

 

TG

Előzmény: showtimes (7583)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7592

Angolok Etiópiában???

Szinte kizárt. Mindig is jó kapcsolatban voltak az Etiópokkal (p.l. amikor harcok kezdődtek a ,,Dervisek Birodalma" ellen, az etióp császár küldött segédcsapatokat az angoloknak, vagy a két Szudáni-hadjárat során (1882, 1892) is. Az utolsóban Kitchener, Lord of Khartum szirdár (az angol-egyiptomi-etióp csapatok főparancsnoka; sajátos ,,generallisszimusz":)) parancsnoksága alatt. Úgyszintén a franciák is kivették az etiópok segítségét, amikor összeakasztották a bajszukat Zanzibár szultánjával.

 

Amiről te írsz, az nem az első olasz támadás Etiópia ellen?

Előzmény: Törölt nick (7590)
showtimes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7591
Az angolok mindig is kedvelték az ilyen hadjáratokat, néha bejött, néha belebuktak, lásd Khíber-hágó, afgán háborúk, jó pár afrikai expedíció, s mivel WWII-es topicról van szó, érdemes megemlíteni a maláj és burmai kommandós akciókat a japánok ellen, valamint az északafrikai terepjárós sivatagi kommandós akciókat.
Előzmény: Törölt nick (7590)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7589
most már értem miért voltak annyira összeszorulva a tevék a képen :))))
Előzmény: Joranne_Sutt (7588)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7588
Előzmény: Joranne_Sutt (7587)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7587
Előzmény: Némedi László __ (7586)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 7586
Előzmény: Joranne_Sutt (7584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!