Keresés

Részletes keresés

ondori Creative Commons License 2017.02.20 0 0 6413

Üdv mindenki!

 

Én is lágyéksérv műtét előtt álló fiatal (27) ember vagyok. Január elején vettem észre, hogy köhögés közben iszonyat kezd fájni a lágyékom és mikor odakapva köhögtem tovább akkor éreztem a kidudorodást. Megjártam a kötelező köröket és a sebészeten gratuláltak(!) hozzá. Június végére kaptam időpontot, majd egy csomó utánajárás után végre el tudtam intéztetni, hogy korábban műtsenek Miskolcon. Hála az égnek a rokonságom nagy része ott lakik és addig még nem kell kontrollokra vissza mennem addig ott tudok maradni.

A történetem lényege az, hogy még a győri kórházban a hagyományos műtétet javasolták, mert nehéz fizikai munkát végzek és az tartósabb és jobb lesz az nekem. Addig Miskolcon a sebész orvos elmondása szerint megvezettek. Csak érdekességképp írom ezeket le, mert látom nagyon nagy a vacilálás a mini plasztika vagy a laparoszkópos között. Nekem még a hagyományos és a lapatoszkópos között kellett "választanom" maradtunk az előzőnél. Nekem csak "szárazdió" nagyságú baloldali sérvem van, de épp eleget kínlódok vele. Bármi kicsivel nehezebbet emelek meg, máris ki akar szakadni a lágyékom..

akosbitto Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6412

A miniplasztikanal egeszen uj eljarast hasznalnak: a hasizmok moge ultetik be a halot, mig a tobbi mutetnel a hasizom ele, kozvetlenul a bor ala. Elobbi modszernel jobban tart a halo, mert maguk a belso szervek is a hasfalhoz rogzitik. Raadasul a miniplasztikanal a hasfalat nem vagjak, magan a servkapun keresztul tortenik a halo behelyezese, a tobbi eljarasnal viszont a hasfalat is csesztetik. Szoval a miniplasztika kimeletesebb, es a gyogyulas is gyorsabb, mert odabent a hasadban kisebb megprpbaltatassal jar. Ez most ugy tunik, mintha reklamot akarnek nekik csinalni, pedig nem: egyszeruen ugy hozta a sors, hogy van osszehasonlitasi alapom allami korhazzal is es egy dimenzioban sem lehet emliteni a kettot. De a legtisztabb, ha megnezed a honlapot, ott minden eleg korrektul le van irva.

ancitrus Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6411

Ha semmilyen bél,vagy egyéb más betegségem nem lenne,és lenne rá pénzem,biztosan azt választanám.

Előzmény: Gerike89 (6410)
Gerike89 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6410

28 éves vagyok, még eddig soha semmi műtétem nem volt, kórházba se aludtam még eddig szerencsére.. akkor jobban járok ha fizetek, és inkább miniplasztika?

Előzmény: ancitrus (6408)
obsitos3 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6409

Azt mondod,itt a fórumon agyon dícsérik a miniplasztikát.Tehát az előnyeit ismered.Nemrég az árát is leírták.Azt,hogy megéri-e,csak te tudod eldönteni,mérlegeld,hogy a várható előnyökért ekkora összeget ki akarsz-e pengetni.

Előzmény: Gerike89 (6407)
ancitrus Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6408

Hát akinek volt már valamilyen hasi műtéte,annak jobb a laparoszkóp,mert ha alakultak ki összenövések,stb..azt látják,és szét tudják szedni,vagy látják ha valami más gebasz van bent esetleg.

Ha első műtét,akkor lehet jobb a miniplasztika,mert nem kapsz 3 felesleges lukat a hasadba,ami ha gyenge a hasfalad,alakulhatnak ki a helyén sérvek is,mivel ott már nem lesz a régi,gyengébb lesz a hasfal,mégha "csak"2-3 cm is a vágás.

Mivel nekem már volt hasi műtétem,nekem jobb lesz a laparoszkópos,mert valami az előző műtétem óta nincs rendben bent,de ha most kezdeném,tuti a minire mennék.Egy vágás,és háló lesz alatta,nincs 3 felesleges luk.

Gerike89 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6407

"Hagyományos" szikés megoldást nekem nem javasoltak a kórházban, itt laparoszkóppal műtenek.. Igazából a kérdésem főleg az, hogy laparoszkóp, vagy "megéri-e" a miniplasztika..

Előzmény: Landsmann_ (6406)
Landsmann_ Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6406

Kiújult sérvet csak szikésen műtenek,m laparoszkóp szóba sem jöhet. Nem feltétlenül viseli mindenki jól a gázzal felfújt hasüreg mellékhatásait. Igaz, kisebb a külső seb, talán kisebb a fájdalom, de a végső gyógyulás ideje között aligha van különbség. Belül ugyanaz folyik. Szikés műtét után is kivágják az embert másnap, engem még 2 napig bent tartottak műtét után, igaz ez 11 és félévvel ezelőtt volt. Ha jó a sebész szép munkát végez, a vágás sem fog meglátszani. Laparoszkóppal nagyobb technikai felkészülzség és kézügyesség kell, ergo nagyobb a hibázás veszélye. De kisebb a külső seb, ami hamarabb győgyul. Tudom, ilyenkor kapcsokkal rögzítik a hálót. Azt viszont nem tudom, hogy a szikés módszerrel varrják, vagy kapcsozzák. Én a varrást barátságosabbnak tartom, meg talán erősebbnek is. De mondom, ezt nem tudom hogy csinálják.

Előzmény: Gerike89 (6405)
Gerike89 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6405

Ezek szerint nagyon megoszlanak akkor a vélemények, hogy megéri-e a miniplasztika a laparoszkóppal szemben.. azt hiszem még alszom rá párat, hogy mi legyen, mert nem egyértelmű a dolog.. Esetleg ha valakinek még van pro/kontra, szívesen fogadom..

Előzmény: obsitos3 (6404)
obsitos3 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 6404

Szerintem nem érdemes,a laparoszkópos megoldás főúri kiszolgálás a hagyományos,szikés módszerhez képest,és azért az is kibírható.Egy éjszakát ki lehet bírni egy kórházi ágyon,és azért a műtét belülre eső része mindegyik megoldásnál azonos,nem?Ha belül nem gyors a gyógyulás,akkor az a néhány órai előny az otthonodban nem akkora előny,amiért megérné.De ez a vélemény csak az  enyém.

Előzmény: Gerike89 (6402)
akosbitto Creative Commons License 2017.02.15 0 0 6403

En mar ketszer voltam - sajnos - a miniplasztikas dokinal, mindket alkalommal nagyon pozitiv tapasztalatokkal. Laparoszkopot meg nem probaltam, de az bonyolultabb mutetnek tunik, mint a mini. Amit tudni kell, hogy a miniplasztika nem olcso, 190 e ft, de ha az ember ki tudja fizetni, szerintem megeri. Profi az orvos, az egesz csapat es nagyon kedvesek is. Meg aznap hazamehetsz, ha van soforod, mert vezetni azert meg nem javasolt. En kb. egy oranyit autoztam hazafele a mutet utan, siman kibirhato, de ket-harom orat nem biztos, hogy bevallaltam volna. Ket het utan mentem dolgozni - szinten ulomunka - ovatosan mozogtam, nem kapkodtam semmivel, de nem volt gondom a munkaval.

Előzmény: Gerike89 (6402)
Gerike89 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 6402

Itt 3-4 hét a várakozási idő (helyi, állami kórház). Tehát azonnal itt sem tudnák megcsinálni, kivéve ha kizáródik időközben.. Itt a fórumon mindenki "agyondícséri" a miniplasztikát.. Ezek szerint a laparoszkópos műtéthez képest nem akkora szám, hogy megérné miatta utazni, ill. plusz költségeket vállalni?

Előzmény: obsitos3 (6401)
obsitos3 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 6401

Jól gondolod,ne várj egy percet sem,ha lehet,már holnap csinálja az a helyi orvos.Én halogattam,1.5 évig,aztán bántam,mint a kutya,amelyik 9 kolyköt vállalt.Kisebb sérv,kisebb műtét,gyorsabb felépülés.Szerintem nincs értelme idegen helyre menni miniplasztikáért,maradj otthon,inkább a munkahelyeden beszéld meg,hogy egy-két hétig a könnyebb dossziékat kapd.Ha akarsz,ülő munkát 3-4 nap után végezhetsz,komplikációmentes laparoszkópos műtét után,de fontos ez?Otthon is csak ülsz,állsz,sétálsz.Na jó,néha leheversz.

Előzmény: Gerike89 (6400)
Gerike89 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 6400

Sziasztok! "Sajnos" írnom kell ebbe a fórumba.. 28 éves leszek, és lágyéksérvet diagnosztizáltak nálam. Néhány hete vettem észre először, hogy orrfújáskor a jobb oldali lágyékom fáj, majd el elmúlt. A héten ismét fájt, sőt volt olyan mozdulat is (kocsiban jobbra hátranézés közben), amikor nagyon fájt. A lágyékomon jobb oldalt érződik is, látszani szerintem nem látszik, csak tapintható. Az internetes írások alapján már nagyjából diagnosztizáltam is magamat, de azért ma háziorvoshoz fordultam, aki megerősített benne, és továbbküldött a sebészetre, ahol "hivatalosan" is kimondták, hogy igen, lágyéksérvem van. Ott tapogatták, lefektettek, köhögtettek. UH-t nem csináltak. Műtétet javasoltak. Az ambuláns lapomon az szerepel, hogy "lágyéktájon galambtojásnyi hernia provokálható, sp reponálódik, tág sérvkapu". Az ország nyugati határszélén lakom, itt a főorvos úr a helyi kórházban laparoszkópos műtétet tudott "ajánlani", melyet altatásban végeznének, 1 éjszakát kellene kórházban tölteni, majd után állítólag kb. 3 hét pihi.. A doktor úr azt mondta, hogy ez még csak kezdődő sérv, nem szükséges "azonnal" műtetni, azt mondta, hogy szerinte beszéljek a munkáltatómmal mikor tudnának nélkülözni 3-4 hétre, aztán úgy időzítsem, állítása szerint van, aki évekig is el van vele, ha nem erőltetem magamat, és nem eszek sok olyan kaját ami felfúj, akkor el tudok vele lenni, mivel állandó panaszom nincs.  Én viszont inkább minél előbb túl szeretnék rajta esni, minél kevesebb komplikációt, szövődményt szeretnék.. Ezt jól gondolom, vagy inkább várjak? 

 

Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy olvastam itt többeknél a miniplasztikát, amit az itteni beszámolók szerint Budapesten végeznek. Szerintetek érdemes inkább azt választani a helyi, laparoszkópos megoldással szemben? Van akinek van valós összehasonlítási alapja? Irodai, ülő munkát végzek, a műtét után szerintetek mennyi idő múlva tudnék újra dolgozni? Illetve ha ezt a megoldást választom, az anyagilag mit jelentene kb.? Előre is köszönöm a segítséget!

Landsmann_ Creative Commons License 2017.02.14 0 0 6399

Ja, az iszappakolás csodákra képes. Minden fájdalmat megszüntet. :D

Előzmény: akosbitto (6398)
akosbitto Creative Commons License 2017.02.14 0 0 6398

Elmúlik az idővel... :)

Előzmény: bs0123 (6396)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.13 0 0 6397

Nekem a fütykös volt fekete és duzzadt. No nem azért mert rasszt váltottam...

Varratszedésre lelappadt és visszatért a normál színe.

Viszont utána még 2-szer volt kisebb ödéma valszeg azért, mert túl hamar (ki)próbáltuk az asszonnyal. Továbbá műtét után 2-3héttel a cerka tövénél megjelent egy feszes, duzzadt ér. Valószínűleg nyirokér lehetett, és nagyon kellemetlen volt. Merevedéskor mintha el akart volna szakadni, olyan volt, mint egy megfeszített húr.  1  hónapig biztos ott volt, már azt hittem így marad, aztán egyszer csak eltűnt.

Előzmény: bs0123 (6396)
bs0123 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 6396

Üdv!

 

"alhasi kvartyogások" nálam sem voltak jellemzők.  Ma vagyok 6. nap a kiújult sérvműtét után.

Sétálok, mozgok ebből a szempontból minden oké, de azok a lenti duzzadások, kékülések-lilulások-feketedések, stb. ... ezek vajon mikorra fognak rendbe jönni? Tényleg ijesztőek és aggasztóak!

 

Előzmény: ancitrus (6393)
akosbitto Creative Commons License 2017.02.13 0 0 6395

Így három műtéttel a hátam mögött én sem emlékszem rá, de szerintem simán megtörténhet, hiszen azért a zsigerek elmozdulnak rendeltetésszerű helyükről. :)

Előzmény: ancitrus (6393)
Landsmann_ Creative Commons License 2017.02.13 0 0 6394

Nekem nem volt, pedig sérvem mindkét oldalt volt.

Előzmény: ancitrus (6393)
ancitrus Creative Commons License 2017.02.13 0 0 6393

Nálatok még a műtét előtt,nem voltak gyakori alhasi kvartyogásaitok?

akosbitto Creative Commons License 2017.02.10 0 0 6392

Minden nappal jobb lesz, nem lesz ez olyan rettenetes. Nekem az elso nehany ejszaka volt kenyelmetlen, gyakran felebredtem, amikor meg kellett mozdulni, de amugy teljesen kibirhato a sztori. :)

Előzmény: bs0123 (6391)
bs0123 Creative Commons License 2017.02.10 0 0 6391

Köszi a válaszod, akkor ezzel nem kell semmit csinálni vagy a dokihoz rohanni, el kell múlnia magától, még ha lassan is. Reménykedem, hogy így lesz. 

Nem olyan szép kilátások, szívesen kihagynám ez elkövetkező legalább 2 hetet az életemből.

Előzmény: akosbitto (6390)
akosbitto Creative Commons License 2017.02.10 0 0 6390

Ja és persze nem beszélve a véraláfutásról: egészen ijesztő tud lenni, ahogy hirtelen minden belilul, aztán meg feketedik ott lent. :)

akosbitto Creative Commons License 2017.02.10 0 0 6389

Mivel én is hasonló tortúrákon estem át az elmúlt 2-3 hétben, ezért alaposan utánajártam a dolognak. Szóval: a fokozott savótermelődés kiújult sérvek operációjánál elég nagy százalékban fordul elő, kb. 30 százalékos az aránya, ez egyfajta szövődmény. Nekem a műtét utáni napon szinte az egész alhasam beduzzadt, a műtött oldalon baromi nagy duzzanat volt, a herezacsim meg akkora lett, mint egy teniszlabda, érezhetően telítve volt folyadékkal. Viszonylag gyorsan felszívódott, de pár napnak azért el kellett telnie, az sem kizárt, hogy akár egy hétig is eltarthat.

A hőemelkedés is előfordulhat, szintén szövődmény, így reagál a szervezet a műtétre illetve az idegen testre (a hálóra). Ez is legfeljebb pár napig tart.

Én most, két és fél héttel a műtét után már egész tűrhetően elvagyok, de a duzzanat nagy része még mindig megvan a műtéti oldalon: a savó egy részét ugyanis megkötötték a zsírsejtek, ez pedig jóval lassabban szívódik fel sajnos, akár két hónapig is eltarthat. Elég bizarrul néz ki és fájogat is, de ez már inkább olyan feszülő, húzó érzés, ami alapvetően azért kibírható, csak bosszant.

Előzmény: bs0123 (6387)
Landsmann_ Creative Commons License 2017.02.09 0 0 6388

Nekem nem volt hőemelkedésem, se duzzanat. A második műtét után a műtött oldali golyszli szép véraláfutásos lett, de pár nap alatt rendbe jött. 

Előzmény: bs0123 (6387)
bs0123 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 6387

Üdv a sorstársaknak!

 

Tegnap előtt estem át jobboldali kiújult lágyéksérv műtéten az egynapos sebészeten. Tegnap délig egészen jó volt, nem fájt, sétáltam is kicsit. Tegnap estére duplájára nőtt a jobb herém, elég rossz ránézni. Felhívtam az orvost, ugyanazt a savó termelést emlegette, mint amit mások is írtak itt. Ma már hőemelkedésem is volt és sokkal gyengébbnek éreztem magam, mint tegnap. Kicsit aggódom, hogy minden rendben lesz-e. Mennyi idő alatt múlik el ez a here duzzadás? A hőemelkedés általános dolog? Hány napig lehet? Az orvos azt mondta, hogy csak 38 fölött érdekes. Nektek is volt ilyen utána?-

 

 

Előzmény: akosbitto (6369)
Gabesz1231 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 6386

Már megy a sétálgatás, szóval haladok. :D jobbulást ;)

Előzmény: akosbitto (6385)
akosbitto Creative Commons License 2017.02.06 0 0 6385

Nyugalom, minden nappal egy kicsit jobb lesz. En most vagyok kethetes, ma mar voltam dolgozni. Nem mondom, hogy nagyon konnyeden ment minden, de sokkal jobb volt, mint itthoninatkozni, az utolso napokban mar nagyon szenvedtem. Szoval ket het es ha nem is fogsz szaladni, de lassan mar tudsz majd setalgatni, vagy autot vezetni.

Előzmény: Gabesz1231 (6384)
Gabesz1231 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 6384

Üdv mindenkinek. 

Elmesélem akkor Én is a műtétemet.

Febr. 2-án feküdtem be a Veszprémi kórházba, bal oldali lágyéksérvvel.  A műtét másnap,  ehgyomorra, reggel fél 8 kor az infúzió beadása után kezdődött, altatásban. Pontban fél 9-kor kezdődött az altatás a műtőben. Gondolom rá nem sokkal a beavatkozás is. Laparoszkópos, hálós műtét volt. 3/4 12kor kerultem az osztályra. Hogy miért volt ilyen hosszú, sajnos nem tudom. Ezt követően azonnal kértem egy vénás fájdalom csillapítót. Fekvéstől a hátam és a medencém már jobban fájt, mint a műtét. Viszont a laparoszkópi miatt, volt hasgőrcsöm, míg a gáz nem távozik. Este 8 óra fele megpróbáltam wc re kimenni,de a felkelés utan nagyon húzódott, illetve az altatás miatt szédültem,  igy inkább nem erőltettem. Majd másnap reggel 4kor sikeresen ki tudtam menni, görnyedve, sántikálva, nagyon lassan. Ezen a napon délben haza is engedtek. Az osztályról valo lejutás igen keserves és lassu volt,de sikerült.  Mai napon  (a műtét 2 és feledik napján), pihenés, óvatos evés és bő folyadék ivás után, este segítséggel felkeltem az ágyból,  de annyira húzódott, hogy 1-2 perc keserves állás után, vissza fekudtem. De a tegnapi naphoz képest, a fekvés is kényelmesebb és már nem húzódik fekve. Remélem mostmár a séta is menni fog. Kapocs szedés, kontroll 13--án lesz.

Kitartást és jobbulást, sorstársak! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!