Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Az egyik a Hollandaise szosz a masik a Bernaise szosz.
Hollandaise szosz Tojason, spargan nagyon jo.
1/2 csesze vaj 2 tojas sargaja 2 evokanal citromle pici so A vajat viz folott habverovel verni a tojassargakkal, amig suru nem lesz. Aprankent hozzaadni a citromlevet.
Forrald a borecetet es az ujhagymat kb 10 percig, amig kb egy evokanalnyi marad belole. Olvaszd fel a vajat. A tojassargakat verd fel goz fozott az evokanalnyi izesitett ecettel, amig surusodni nem kezd. Add hozza az ovasztott vajat allando keveres mellett. Izesitsd a tarkonnyal, soval, borssal.
Itt egy csodalatos recept, lanyok, munkara fel, kituno etel vendegul latni apust!
Filet of Beef au Poivre 6 szelet - 2-2,5 cm vastag - filet mignon so 2 evokanal durvara orolt feketebors 3 1/2 evokanal vaj 1 1/2 evokanal oliva olaj 3/4 csesze aprora vagott hagyma 1 csesze marhahusleves 1/2 csesze konyak
A szaraz hust szorjuk meg soval es nyomjuk a ketto oldalat a durvara orolt (torott) torottborsba. Pihentessuk szobahomersekleten 15 percet. Melegitsunk fel 1 1/2 evokanal vajat es az oliva olajat, amig a vaj majdnem fustol - majd vegyunk vissza a tuzbol kozepesre. Sussuk a steaket kozepes tuzon 4 percet az egyik oldalan - 3-4 percet a masikon ha "medium rare"-t akarunk, kicsit tovabb ha "medium" vagy "well done". Ha egyszer megforditottuk, ne fordisuk vissza ujra sutni. Pihentessuk folia alatt egy tanyeron Uritsuk ki a serpenyot - kb egy evokanalnyi zsiradek kivetelevel. Adhuk hozza a hagymat, parpljuk 2 percig, majd adjuk hozza a marhahus levet - fozzuk 4-6 percig. Adjuk hozza a konyakot, fozzuk meg ketto percig. Tuzrol leveve adjuk hozza a maradek 2 evokanal vajat es keves sot. A steaket talaljuk a szosszal a tetejen.
Igen, ez az, halas koszonet erte :) mar eddig is nagyon izlett, szerintem legalabb 10x csinaltam mar, de mindig a papirbol, amire folfirkantottam, es nem jegyeztem meg az aranyokat. Orulok, hogy ujra megvan, most legepelem es el is mentem a gepre :)
Kedves ZsuR, van neked egy banankenyer-recepted, amit innen vettem meg regebben, de veletlenul elhagytam es hiaba keresem mar fel oraja, nem talalom (talaltam mindenfele mast, de en a tiedet szeretnem ujra :)) nagy kedvenc volt, sokszor csinaltam, olaj kellett bele meg cup-pal merni a cuccot.
:)) Ez lenne a cel, nem? Gonoszkodni kicsit - irigykedni kicsit! :))
Egyszer valahol olvastam, hogy valamire valo leany annak tud igazan orulni, amire a masik irigykedik - azota gondosan ugyelek arra, hogy kello mennyisegu irigyseggel lassam el a baratnoimet :)).
Igy most nagyon irigykedek a te grilledre! Nagyon szeretem a grillezett husokat, pont azert, amit irtal - hamar kesz, no meg egeszseges is. Halak ugyszinten. . .szinte semmi ido. Ami uj a repertaromon az a grillezett zoldseg.
Az egyetlen gondom az ontottvas edenyekkel: a sulyuk. . .nehezek, de nagyon!!!
Te gonosz vagy én meg irígy, egyik sem jó tulajdonság :-)))
Azért egy van nekem is, négyzet alakú és rovátkás az alja. Szelet húsoknak szuper. És hogy a topik témáját is kövessem csirke- vagy pulykamell szeleteket pillanatok alatt lehet sütni benne, salátával vagy savanyúsággal és kenyérrel pillanatok alatt isteni kaját adhatunk a (váratlanul jövő) vendég elé.
Itt az osz - ilyenkor almaszezon van. Van egy kellemes almas pite receptem - amerikai almas pite, ami persze kozel sem jon a magyarhoz! :))
3 nagy Granny Smith alma, hamozott, vekonyra szeletelt 1 narancs 1 csesze voros afonya 1/3 csesze mazsola 1/4 csesze dio, aprora vagva 1/4 csesze liszt 1/2 csesze barna cukor 1 kaveskanal fahej 1/4 kaveskanal szerecsendio daralva 1/4 csesze tejszin-tej kevereke (half and half) Kristalyukor szorashoz.
Keverd ossze a fennti hozzavalokat.
Teszta: 2 1/2 csesze liszt So 1/4 kaveskanal sutopor 25 dkg kockara vagott vaj 1/3 csesze jeges viz
Ha van robotgeped, akkor a lisztet sutoport es a vajat keverd ossze vele, amig szep morzsas lesz. Oldd fel a sot a vizben - es amig a motor jar lassan add hozza amig osszeall a teszta. Nem dolgozd tul - inkabb szaraz legyen mint tul nedves.
Beleld ki a felevel a suto format - halmozd bele az alma kevereket. A tetejere jon a masik fele a tesztanak - lehet varialni, lehet csak siman letakarni - de kell kicsi luk rajta a goznek.
200 C fokon addig susd, amig az alma megpuhul. Talald melegen vanilia jegkremmel vagy tejszinhabbal.
Jo dolog, szeretem hasznalni. A serpenyoket sikerult ugy bejaratni, hogy tenyleg nem okoz gondot. Ha meg melegen vizet ontok bele, annyi, szepen feloldja ami leragadt. Ha meg megszarad es kihult, sot ontok bele azzal dorgolom. Aztan egy nagyon vekony reteg olaj, es kesz.
Erdekes veletlen, hogy epp tegnap meselte a baratnom, hogy milyen jo ez az edeny, 40 perc sutes, bent hagyod a sutoben es hosszu orak mulva is meg meleg, na meg ez a "vasfelszedes" kedvet csinalt hozza, erre te meg meg is erosited :))
Koszonom - vonzodok en is hozzajuk. Jo veluk fozni - csak a tisztitasuk ter el a tobbiektol, talan azert nem hasznalom oket tobbszor.
Tegnap fekete bab levest csinaltam. A mexicoiak, gutemalaiak csinalnak fekete babot rizzsel - innen jott nekem is az otlet. Megcsinaltam a levest (fekete babot megfoztem soval, baberlevellel, sutottem ki szalonnat, annak a zsirjan fokhagymas rantas, a szalonnat is beletettem a levesbe) es kulon foztem rizst. Talalaskor rizs a tanyerba, ra a leves.
Ferjem, akinek a bableves "szent" hatalmasat evett belole! Azt mondta, nagyon izlettneki - es az "utoelete" a babnak elmaradt. Lehet, mert mas fajta bab?
A csaladban az a szokas, azt fozok, sutok, amit az unnepelt kivan. A menu: sea bass gravlax eloetelnek steak a grillen petrezselymes krumpli malna gratin
Az elso es az utolso kedvenc szakacsom konyvebol van "Jacques Pépin: Fast Food My Way". Ez az a szakacskonyv, amit az elejetol a vegeig meg fogok fozni, csak ido kerdese :)). Nagyon kedvemre valo!
Vettem egy nagyon kedves ketszemelyes (ha a ferjem a masik szemely) ontottvas fazekat. Sokaig gondolkodtam azon, zomancos vagy nem zomancos- nem zomancosat valasztottam. Sokkal olcsobb es ott a plusz, ad egy kis vasat a szervezetnek.
en csak annyit varialtam, hogy nem kerek formaban csinaltam, most lemertem 22x33-as tepsiben, bar ezt mar irtam. A magassaga 3.5 cm.Egy kicsit kevesebb ideig kellett volna sutnom. Igertem a kremimadoknak a csaladban, hogy jovo heten megint megcsinalom es akkor mar jkremesre fog sikerulni....remelem.
csoki szirupra van egy receptem,gyorsan elkeszul es a hutobe tartva eleg sokaig elall. 1 pohar (2dl-es) cukor fel pohar kakaopor ezt osszekevernio es fel pohar vizbenelkeverni es 10 percig fozni, le a tuzrol1 ek rummal vagy van. aromaval izesiteni. en egy kicsiot rovidebb ideig forralom, hogy ne legyen annyira suru. Fagyira, rizskochra vagy csakugy kremtelen sutemenyre szoktam hasznalni.
Én ZsuR receptje alapján csináltam, tehát 2 dl-es bögrével, és csak fél adagot. Ezt egy 20 cm-es tortaformában sütöttem meg, kb.2-3 cm magas lett, de láthattad a képen. Kb.20 percig sütöttem, a közepe krémes volt, amikor kisült még folyós is. Nem tudom, Neked miért nem sikerült krémesre, ez fura.
a H. syrup sztem leginkább egy sima csokiszószra hajaz. A Metróban mindig vannak ilyesmik (az eperöntet és társai tájékán, műa. flakonban), marha drága, de tuti a Tescóban is, csak oda nem járok. Meg nemrég beszéltük, hogy sima kakaópor-cukor-víz/tej, esetleg vaj összeforralásával biztos helyettesíthető.
Ma megint megcsinaltam a francia csokitortat es rajottem, hogy a nalam a merokanal nem egyenlo egy cseszevel. A multkor 4 poharral csinaltam es kevesbe jott fel es 20 perc alatt atsult az egesz, az ize finom volt, de a paromnak csalodas a krem hianya. Tehat figyeljetek oda! csilla597! legy szi jo lenne ha jelentkeznel, akar emailemre is, hogy merted, nem akarok itt untatni senkit evvel a temaval. Ahanyszor megcsinalom, maskepp jon ki.
Keverd habosra a cukrot a vajjal. Egyenkent add hozza a tojasokat, add hozza tejfolt, vaniliat, citromhejat. Szitald ossz a lisztet, kemenyitot sot es sutoport - ovatosan keverd hozza a cukor-vaj-tojas keverekhez. Ha a tepsi merete 30x40 cm-es, akkor 25-30 perc alatt megsul - mint a piskota. Ez a sutemeny van a kepen a csokikremmel.
Nem sok idom van sutni-fozni, de nem tudtam ellenallni es eltettem ezt a receptet (is) - majd hossszu teli esteken megsutom ezt is. . . Ami megfogta az erdeklodesemet, az a csokolade krem - mert most minden erdekel ami csokis! Mielott a nagy adagoktol megijednetek, ez egy nagy tepsi sutemenyre valo - 30x40 cm nagysagu, kb 2 ujjnyi magas "sheet cake". Ha nem jon nagy vendegsereg, akkor lehet negyedelni, felezni.
Olvaszd fel a csokoladet goz folott a tejszinnel - csak addig fozd, amig teljesen felolvad. A tuzrol leveve add hozza a szirupot, a vaniliat es hutsd le szobahomersekletre. Mixerrel keverd bele a szobahomersekletu vajat, addig keverd amig suru lesz. Egyenletesen vond be a sutemenyt vele.
A sheet cake az csak kivulrol van bevonva. Ez a nagysag 30-40 adagra eleg (ha nagyobb szuletesnapi unnepseg van, arra jo nagyon).