Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 109
Rómában találkozunk a Piramisnál. (Részletek emailben.)
Előzmény: Sarastro nagymester (107)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 108
Köszönöm, megyek majd Aricciába.
Előzmény: Old England (105)
Sarastro nagymester Creative Commons License 2002.04.15 0 0 107
Bravo Testaccio Rabjŕnak a kitűnô topikért !!
De ha mŕjusban mégy Romŕba, hogy talŕlkozunk ?
seTTebello Creative Commons License 2002.04.14 0 0 106
Salve

95'-ben, amikor elöször voltam Rómában, a Termini pályaudvar északi oldalán - tehát nem ott ahol a városfal van, hanem a másik - hatalmas üres terület volt. Nagyjából ott kezdődött, ahol a pályaudvar oldalszárnya véget ér, és a távolabbi aluljáróig tartott. Van ott egy torony is, ahonnan a vonatokat irányítják.
Szóval egészen kisérteties volt, több háztömbnyi üres területen csak két ház állt, egy szecessziós - rózsaszín - mozi, és egy neoklasszicista ház, tejvizsgáló intézet, vagy valami hasonló. Ezek is elhagyatottak voltak. 97'-ben csak 3 napot voltam Rómában nem volt időm megnézni, azóta meg nem jártam arra. Vannak valakinek fényképei erről a területről? Ha igen, legyen olyan jó, tegye közzé!

Old England Creative Commons License 2002.04.09 0 0 105
A hely nevét a barátom sem tudja, de ARICCIÁBAN van, az öngyilkosok kedvenc viaduktjának tövében, elmondása szerint közel a főtérhez.
Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.09 0 0 104
A CAstelli Romani kis hely címét és pontos helyét megadnád? Májusban megyek, és onnan foglak üdvözölni!
T.R.
Előzmény: Old England (103)
Old England Creative Commons License 2002.04.04 0 0 103
Én sütve ettem, de nem steak-ként, hanem kis darabokban. Édeskés ízt nem éreztwm, viszont iszonyú száraz volt.
Ellenben ugyanezen Castelli Romani-beli kis fapados helyen isteni volt a porchetta (sült disznóhús)kenyérrel, borral, olivával, mozzarellával, padlizsánnal és egyéb finomságokkal.
Előzmény: tincsy (102)
tincsy Creative Commons License 2002.04.04 0 0 102
Egyszer elmentunk Veronaba - az odauton egy baleset miatt 3,5 orat alltunk az autopalyan, de hosszu lenne elmeselni az egesz sztoryt - szoval azon a kornyeken hires a lohus.
Mivel mar sotetben ertunk oda, es alig fel ora seta utal ehesek lettunk, minden muzeum, bolt bezart, beultunk egy kiz trattoriaba. Ezeken a helyeken kisebb a valasztek, de kulonleges, nem "turist-menu"juk van, hanem egy filccel vagy kretaval kiirt etlap. Betertunk, es isteni dolgokat ettunk, lohust is. Megvetem erte magamat, de egyszer ki kell probalni, nem gondolva azokra a camionokra, amelyeket Mor fele a 80as uton lattam rengetetgszer lovakkal megrakodva Olaszorszag fele menni.
A szomszed asztalnal ulo ferfi rendelt lohust, amit pacolas utan vagy szeletkent kisutnek vagy porkoltszeruen szetfoznek szinte szalakra esik. Ez utobbit kerte, es en is ezt valasztottam, mert annyira jol nezett ki, egeszen magyarosan. Nekem izlett, es nem ereztem az edeskes izt sem, ami a steak eseteben jellegzetes allitolag.
Mellesleg Julia erkelyet csak a zart kapun kivulrol lattam, de teljesen beteritik a bejaratot, az epulet falait is a sprayvel keszult feliratok, mint egy allomas hatso falat....
Előzmény: Old England (101)
Old England Creative Commons License 2002.04.03 0 0 101
Szarvasgombát még nem, viszont múlt héten tudtomon kívül lóhúst ettem Rómában ;-)
Nem ízlett.
Előzmény: tincsy (100)
tincsy Creative Commons License 2002.04.03 0 0 100
Mindig is ereztem, hogy valami nagyra vagyok teremtve, de sajnos romai emlekeim nem toltenenek meg egy konyvet. Azonban teljesen komolyan foglalkozom a gondolattal, csak Toszkana temajaban, hiszen ezt a reszt jobban ismerem. Mar 3 eves kretai idegenvezetoi eveim alatt szerettem volna megosztani mindenkivel azt a rengeteg informaciot, amit a kulonbozo nyelvu konyvekbol es a mindennapi eletbol felhalmozodott bennem. Mar elkezdtem irni a kisebb sztorikat, de leginkabb utikonyv szeruen lenne jo. Annyi minden van itt - tajak, varoskak, szokasok, etelek, tvmusorok, politika es gazdasag - amit nem irnak le a konyvekben, de szerves resze az itteni eletnek, es biztosan segitene az idelatogatoknak.

Most par szot irnek pl.a szarvasgombarol. Ez nem egy hagyomanyos gomba, ritka es iszonyuan draga - ennyit tudtam rola regen. Aztan itt osszel elkezdodott a kellemes izgalom, mindenki a "tartuffo" szot emlegette es nem ertettem mit akarnak ezzel. Aztan megmutattak azokat a kis fekete rancos krumplihoz hasonlito foldes gumokat, amit a tesztakhoz, husokhoz de meg az edessegekhez is hasznaltak. A mellettunk levo kis faluban plakatok hirdettek, hogy november elso ket hete lesz a tartuffo fesztival ideje, amikor mindenki a kozepkori belvaros macsakakoves utcain arulhatja a tartuffot. A gombanak rengeteg fajtaja van, azonban nem lehet termeszteni, csak magatol no a fold alatt, igy csak a kifinomult szaglassal rendelkezo malacok es kutyak talanak ra. Egyebkent megvagva es az etelekben erosen gazszaga van, amit vagy imadnak vagy utalnak az itt elok. A feher tartuffo csak nagyon keves helyen talalhato, es alig 3 hetig van a szezonja, persze olajban lehet konzervalni eleg sokaig. Az ara es az eros szag miatt csak egy kicsit reszelnek a tesztara es egy kis vajjal visszateszik a sutobe, amitol raolvad a vajjal egyutt. En a kremet szeretem, aminek alig 1-2 szazalak a tartuffotartalma, parmezan es vaj van meg benne, es isteni kenyerre kenve. Itt az ara kilonkent atszamitva 200.000 - 2.000.000 forint kozott van, de egy gumo altalaban dio nagysagu csak, igaz a rekordot iden egy 600grammos nyerte el. Az itt eloknek vannak kutyaik, es sokan ebbol elnek, jarjak az erdok szeleit, a csapasokat a kutyakkal, es par gumot mindig talanak.
Na most ennyit. Ti ettetek mar szarvasgombat?

xanthippé Creative Commons License 2002.04.01 0 0 99
Addig is, amíg tincsy elkészül, ajánlanék még egy könyvet, Mark Twain a "Jámbor lelkek külföldön" c. könyvében szentel néhány fejezetet Rómának. Ilyeneket ír:
"Ha valakinek van joga, hogy büszkén és elégedetten nézzen önmagára, az bizonyára én vagyok. Mert írtam a Colosseumról és a gladiátorokról, a mártírokról és az oroszlánokról, de egyszer sem szőttem bele ezt a mondatot: 'Mészároltak, hogy Róma szórakozzék.' Én vagyok az egyetlen érett korú, szabad fehér ember, aki képes volt erre, amióta Byron megteremtette ezt a mondatot."
És végig ebben a stílusban. Nagyon lehet röhögni rajta.
x
Tinky Winky Creative Commons License 2002.03.31 0 0 98
Nem akarod kötetbe foglalni emlékeidet?
Elolvasnám, mert imádom Itáliát.
Előzmény: tincsy (97)
tincsy Creative Commons License 2002.03.31 0 0 97
szoval ujra itt vagyok. Az utobbi napokban a szokasos turistautakat jarom, mert az anyuek elhoztak az ismeroseiket is, igy: Siena, San Gimignano, Firenze nevezetessegei, es nelkulem nezik meg holnap Pisat, a tengert es az altalam ajanlott varoskakat is.
Az a bizonyos romai hazteto az allomas kozeleben volt, pontosan 2 utcara tole, egy ter sarkan, ahol a mar emlitett piac volt, meg emlekszem egy afrikai kis etteremre is.
Egy masik nagyon melyen belemivodott emlek egy masik kirandulas, amikor a Fontana di Trevit lattam mar sokadszorra. A kesoi erkezes miatt a legtobben aludni tertek a campingunk bungaloiban, de szerencsere a szuleim birtak meg es felekerkedtunk egy helyi busszal. A varoskozpontban setaltunk es a Kut fele haladtunk, de a hazak kozott a sotetben egyre kihaltabb lett minden. Egyre erosodott a zsivaly azonban egy szuk utcacska vege felol, es kilepve egy pezsgo embertomegben talatuk magunkat. Mar ejfel fele jart, es az olasz fiatalok egyik kedvenc talakozohelyere talatunk, a Fontana di Trevi elotereben. Mogotte meg a sotet ejszkaban vilagitott a feher marvany szoborcsoport, kozelebb lepve a viz is vilagoskeken szikrazott. A tomegen lassan attortuk magunkat, en leultem a kut szelere, becsuktam a szememet es a hangzavar kozepen megsimogattam a marvanyformat a kezem alatt, belemeritve csukloig a vizbe is. A hangok, erzesek es illatok forgatagaban teljesen elolvadtam, es soha nem felejtem el az a par percet. Sokaig nezegettem meg az olaszokat, felfedeztem turistakat kozottuk, de mind fiatalok bulira keszulodve. Ez is egy szep emlek marad...
Old England Creative Commons License 2002.03.23 0 0 96
Üdv mindenkinek

Hétfőn indulok!!!

Majd beszámolok, ha érdekel valakit.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.22 0 0 95
Kösz a beszámolóért. Hol volt (melyik negyedben, utcában) a tetőablakos lakás?
Előzmény: tincsy (93)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.21 0 0 94
Mi az, hogy ennyit írtál? Hogy CSAK ennyit? És hogy gondolod, hogy megbocsátjuk?
MESÉLJÉL MÉÉÉÉG!!! :)
Előzmény: tincsy (93)
tincsy Creative Commons License 2002.03.21 0 0 93
Az idorol csak annyit, hogy megint meleg van, a tv 20 fokot mondott ide Firenzere, delen Palermonal (Szicila) mar mult heten is voltak strandolok!!! A nap tenyleg marha melegen sut, de az arnyekban azert egy pulcsi elkel a roviduju felett, viszont mar nyitott cipot hordok.
Talan van valaki, aki kozuletek a Husveti szunetben kijon, ilyenkor meg nincsen dog meleg, pont jo kirandulo ido szokott lenni. A szuleim is kijonnek, igy elmennek veluk egy kicsit messzebb is - Firenzetol-, Perugia, Assisi fele.

Romarol es a haztetokrol csak egy par szosszenet: elso fuggtelen utamon egy olasz ismeros szerzett szallast nekem Romaban, mert a repcsi odaig vitt, onnan vonattal kellett mennem Caprira (idegenvezetonek, hosszu a tortenet...). Szoval csak transitszallasnak kellett, de aztan ottragadtam tobb napra is, meg egy honap mulva mikor visszajottem ujra vagy egy hetet. Egy pszichologiat tanulo srac osztotta meg velem a lakast, vele es baratnojevel deritettem fel a nem-turista-Romat. A lakas a tetoterben volt, latni lehetett a ablakbol az egesz varosresz tetoit, nyitott ablaknal aludtam es halottam a varos zajat. Az ablakba fel lehetett ulni a parkanyra, es bazsalikom volt cserepekben kiteve, aminek az illata betoltotte a levegot. A sarki piacra is elvittek, ahol 'mozzarella di buffala'-t vettunk, sziciliai paradicsommal es isteni salata Caprese-t csinalt belole a srac friss bazsalikommal. Mar akkor tudtam, hogy olasz lesz a ferjem, ahogyan elvezik a fozest, es az evest az halali. En, aki utalok etterembe jarni, mert nem vagyok husos, marpedig az otthoni menukon leginkabb ez van, szoval itt meg alig varom mikor megyunk enni valahova. Annyi fele kaja van, helyi specialitasok, erdekessegek, zoldsegfelek, halak, nem tudok betelni veluk.
Bocs, hogy ennyit irtam.....

xanthippé Creative Commons License 2002.03.21 0 0 92
Hajjaj, ehhez nem kell feltétlenül Rómában lakni... Nápolyban sajnos tényleg csak egy napot voltam (Pompeji volt a végállomás), de nagyon sajnálom. (Szóval nem kell írni nagy műszánakozással, hogy "HÁÁÁÁT, AZT SAJNÁLHATOD!!!" :) Nápolyból egy nap is elég volt, hogy a világranglistámon közvetlenül Róma mögé kerüljön, holtversenyben Athénnal.

További jó helyek Rómában: Villa Giulia, Ostia. (Ostiát vehetjük Rómához, szerintem.)
x

Előzmény: Törölt nick (91)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 91
Ezt csak a nápolyiak múlják felül. Rómában minden második család máshonnan származik - de lelkes Róma-rajongók lettek.
Előzmény: Old England (90)
Old England Creative Commons License 2002.03.20 0 0 90
Nekem megdöbbentő a rómaiak Róma-szeretete.
Egyetlen népnél vagy várossal kapcsolatban sem tapasztaltam még ilyen fokú (számomra nagyon pozitív) lokálpatriotizmust!!!
Előzmény: xanthippé (89)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.20 0 0 89
Mikor legutóbb Rómában jártam (ti. másodjára. jó régen volt :( az alábbi vallomást olvastam a Colosseum mellett, egy kőpadkára írva:

ROMA
LA MIA VITA
LA MIA RAGIONE
D'ESISTENZA
ROMA GRAZIE
DI ESISTERE
TI AMO!

Ha valaki arra jár, nézze meg nekem, hogy ott van-e még. Ha leülsz a Colosseum közelében egy olyan kőpadkára, vagy korlátra, vagy nemtom, mi a pontos neve, szóval olyan izé, amivel az ágyásokat szokták bekeríteni, és amin pompásan el lehet ücsörögni, szóval úgy ülj le, hogy balra legyen a Colosseum, jobbra a Forum. Valami lakkfilc-félével írták, szóval lehet, hogy még olvasható.
x

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 88
Nanni Moretti minden régebbi filmje szellemes és eredeti volt, a Caro Diario főleg. Soha nem kaptak nagyobb dijat. Tavaly aztán az első unalmas, konzervativ és szürke (bár nem rossz) filmje persze nagydíjas lett Cannes-ban. De legalább nem Rómában játszódik.
Előzmény: tengeri (86)
carbonari Creative Commons License 2002.03.18 0 0 87
Santa Maria Sopra Minerva - Michelangelo: Krisztus.
Elotte Bernini: Elefantos obeliszk
Előzmény: xanthippé (84)
tengeri Creative Commons License 2002.03.18 0 0 86
Romarol konyv? Henry James tobb konyve is jatszodik Olaszorszagban, es minimum egy Romaban, de en egy Henry James konyvet se birtam vegigolvasni. De o is nagy Olaszorszag rajongo volt.
Es meg egy film Romarol: Caro Diario (jol irom?) -(Kedves Naplom) N.Moretti irta,rendezte, es o is jatszik benne.
Az elso reszben az tortenik, hogy vegigmotorozik a kis Vespajan Roman, megmutatja melyik romai negyedek a kedvencei, beszelget romaiakkal, nezelodik...
Előzmény: AmethanA (75)
Tinky Winky Creative Commons License 2002.03.18 0 0 85
Én amikor tavaly ott voltam a Quo vadis-kápolnánál nem volt beállványozva, mégis nagy csolódás volt. A közeli S.Sebastiano viszont sokkal lenyűgözőbb. Kívülről "észre sem veszed", amikor belépsz viszont hatalmas.
Előzmény: xanthippé (83)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.18 0 0 84
Mózesnél egy tökéletesebb van, a Pieta. De nem veszünk össze :)
Előzmény: digitális pillangó (81)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.18 0 0 83
Quo vadis?
Mondjuk én nem vesztegettem volna rá az irodalmi Nobel-díjat, a film meg egyenesen több, mint feledhető, de azért egyszer-kétszer érdemes elolvasni. A könyvet, nem a filmet. (Én beszélek, aki a legbárgyúbb olasz filmet is megnézem, mert hátha eccer 5 másodpercig mutatják a Colosseumot. Vagy bármit, ami Rómában van.)
A Quo vadis-kápolna viszont csalódás volt, főleg mert éppen fel volt állványozva, mikor arra jártam. Asszem, valami archaikusabbat vártam. (Rómában elszemtelenedik az ember... :)
De a Via Appia úgy ahogy van... A pineákkal... Meg egyebekkel... Ha nem is a világ közepe, de legalábbis az odavezető út...
x
Gábor Balázs Creative Commons License 2002.03.18 0 0 82
AmethanA !
A kút Trevi, de így is értettük))
Szerintem a világ leggyönyörűbb helye a kút, meg a Piazza Navona.
Előzmény: AmethanA (79)
digitális pillangó Creative Commons License 2002.03.18 0 0 81
Ha utazom, Róma az egyik kedvencem, de azt hiszem nem bírnék ott lakni. Az Édes életben mondják, hogy olyan, mint egy dzsungel, és tényleg.
Jó, ahogy bele lehet pancsolni a szökőkutakba amikor ötven fok van árnyékban. És a Mózes szobor a legtökéletesebb műalkotás, amit életemben láttam, kész katarzis volt.
krokodil Creative Commons License 2002.03.17 0 0 80
Velencébe töltünk májusban három napot. Tudtok-e ajánlani valamit, hogy mit érdemes megnézni a szokványos turista látványosságokon kívül. És a környéken??

Én is imádom Olaszországot. Tényleg oda jobb egyedül menni, hogy az embernek senki se vonja el a figyelmét és oda tudjon figyelni a hangulatokra, az apró részletekre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!