Keresés

Részletes keresés

CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.06.16 0 0 204
Szia Yomo,

Üdvözöllek a "Róma-betegek" listáján :)))))).
A kérdésedre válaszolva: nem tudom hogyan alakult ki bennem a Róma szenvedély, de egyszercsak megjelent egyik napról a másikra. Én nem vagyok olyan régen itt mint te (csak valamivel több mint egy éve tartózkodom itt), de a Róma szenvedély úgy igazán csak most kezd kialakulni bennem. Az első itt töltött 2-3 hónap valóságos kultúrsokk volt számomra, ami többek között egy nagyon kedves barátomnak köszönhető, mert ő volt az én római kalauzom és rengeteget tudott mesélni Róma történelméről, minden kőröl, minden utcasarokról, minden épületről tudott mondani valami érdekeset ... így amikor hazaértem csak úgy zsibongott a fejem a sok információtól.
Utána következett egy depressziós időszakom amikor nagyon honvágyam volt és minden római vagy olasz dolognak csak a rossz oldalát láttam (késik a busz, késik a vonat, piszkosak az utcák, sztrájk van stb.), aminek az lett a következménye, hogy nagyon ki voltam ábrándulva belőle ... aztán észrevétlenül (nem tudom pontosan meghatározni, hogy mikor) egyik pillanatról a másikra átalakult bennem valami, először csak azt vettem észre, hogy nem bosszantanak már ezek a dolgok, hanem kinyitom a szemem és figyelem a tájat, az utcákat, az épületeket, az embereket ... és fokozatosan újra megláttam bennük a szép dolgokat, majd elkezdett egyre jobban tetszeni míg végül szenvedéllyé alakult.
Azonban nem tudom elképzelni, hogy itt éljem le az életem ...

Na most egy kicsit hosszú voltam, de gondolom van akinek jól esik olvasni ezeket a sorokat. Írjatok ti is többet magatokról és persze Rómáról!!!!

Üdv. mindenkinek,
CsipkeRózsa.

U.I. A Tiramisu receptet lehetne nekem is????

Előzmény: Yomo (201)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.15 0 0 203
(A kapott jelszót meg lehet változtatni, ha macerás!)
Előzmény: Yomo (201)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.15 0 0 202
Előre is ksözönöm a tiramisu receptet. Megírnád, hogy mivel foglalkozol hetedik éve Rómában? (Ha mail: amarcord@c3.hu)
Szivesen vetélkednék veled, melyikünk ismeri jobban Rómát. Egyenlő esélyeket sejtek. Tegyél fel 10 ravasz kérdést. Üdv. TR.
Előzmény: Yomo (201)
Yomo Creative Commons License 2003.06.13 0 0 201
Sziasztok,

(beletorik a nyelvem a kapott jelszavamba, vagy 5-szor login-oltam)
Nagy orommel tapasztalom, hogy nem csak čn vagyok "megfertozve" a Rňma szenvedčllyel.
Annak idejčn csak egy pŕr hňnapra jottem de ma mŕr lassan a hetedik čvemet taposom.... čs minčl tovŕbb vagyok itt annŕl jobban szeretem. Ismerem minden zegčt zugŕt, ŕllandňan csavargok de mčg mindig nem tudtam megunni. Rŕadŕsul a Colosseum čs S. Giovanni kozott lakom ěgy ŕllandňan a nagy nyuzsgčs kellos kozepčn vagyok.
Golyozott a szemem (nagymamŕm szokta mondani) mire elolvastam az elozo uziket (van vagy 5 oldal) de nagyon elkapott a lelkesedčs vihara.
U'gy hirtelenjčben amire kivŕncsi vagyok: hogyan is szuletett bennetek ez a Rňma-szenvedčly?
Most udv mindenkinek
sziasztok

ui: Testaccio Rabjŕnak hčtfon hozom az igazi Tiramisu receptet ahogyan a rňmai/trastevere-i mamŕk kčszitik čs koztudott, hogy nŕluk jobban senki nem foz Rňmŕban.
udv mindenkinek
ciao ciao

Előzmény: CsipkeRózsa (200)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.06.13 0 0 200
Szia Petyik meg mindenki aki még itt van!

Mivel ezek a dolgok nem a fórum témájához tartoznak ezért eddig magánban írtam meg annak aki kérdezte, de mivel te már a harmadik vagy aki itt a fórumon ezt megkérdi tőlem, ezért elküldöm ide is.

Szóval akkor itt vannak az árak:
A heti bérlet ami érvényes metróra, villamosra, autóbuszra meg a helyi vonatokra 13 euro körül van (12,50 ha jól emlékszem), érvényes az első használattól számítva egy hétig. A napijegy 3,10 euro így annak érdemes heti jegyet venni aki legalább 5 napot marad (a hetijegy = 4 db. napijegy ára). Múzeumi belépők átlagban 4 - 10 euro között vannak, a legtöbb 5 euro, a vatikáni múzeumba 10 euro (a vatikáni múzeum a hónap utolsó vasárnapján ingyenes de csak délelőtt van nyitva). Nemzetközi diákigazolványra adnak kedvezményt.

Élelmiszer árak:
- friss tej (1l) : 1 euro körül (azért írom, hogy körül, mert több fajta van de azért 0,90 és 1,25 között mozog az áruk) az UHT tej valamivel olcsóbb de én nem tudom meginni :-))))).
- kenyér : nagyon finom kenyerek vannak, kilója 2-3 euró a kimérős kenyérnek (amit a kenyeres pultnál kérni kell) a csomagolt kenyérnek 1-2 euroval drágább kilója.
- kifli : supermercatoban 6-8-10-es csomagolásban kapható, egy csomag ára 2 euro körül van. Kávézóban 60 cent körül van darabja (a kávé ára 60 és 80 cent között van, a capuccino 1,50 és 2 euro között).
- felvágott : rengeteg sonka fajta van áruk 10 és 20 euró/kiló között van, ajánlom megkóstolni a nyers sonkát (olaszul prosciutto crudo), szuper vékonyra szeletelik és naggggggyon finom!!!

Éttermi árak: egy pizza (normál kerek tányéros pizza) 5 és 10 euró között, egy tál pasta 5 és 8 euro között, leves nincs, a második fogás 10 euró körül van. Sok étteremben lehet turista menüt kapni 7 és 15 euró közötti árban. Éredemes kipróbálni a tipikus római éttermeket (trattoria vagy hostaria), jával finomabbak és olcsóbbak a turista helyeknél, nem beszélve arról, hogy tipikus olasz (vagy római) ételeket lehet enni bennük.

Ezen kívül amiket még kérdeztél:
1. Rómában nem érdemes autóval közlekedni, mert szörnyen nagy a forgalom, a központban a parkolás pedig nagyon körülményes. A Camping Tiber közlekedési szempontból ideális helyen van, kb. 1 km-re van a Prima Porta vonatállomástól ahonnan van egy vonat, aminek a végállomása a Piazzale Flaminio-n van tök központban. Az út a vonattal Prima Porta-tól a Flaminio-ig kb. 15 perc és érvényes rá a normál bérlet. A Camping weboldalán azt írja, hogy van egy mikrobusz ami 10 percenként megy a Camping-ből a Prima Porta állomásig és vissza.
Ezen kívül a központban amennyire lehet érdemes metróval közlekedni, de nem minden turista helyet lehet metróval megközelíteni. Az autóbusz meg villamos közlekedés azokban a zónákban szerencsére eléggé elfogadható.

2. A benzin ár amit láttál az egy literre vonatkozik, csak a "gyengébbek kedvéért" kiírják még olasz lírában is ... :-))))).
Így amit te láttál az azt jelenti, hogy egy liter benzin 2020 olasz líra, ami 1,043 euro.
Kétféle "fai da te" = self service van, az egyik olyan mint nálunk, hogy töltesz majd bemész fizetni, a másik meg olyan, hogy nincs pénztár, nincs senki, hanem hitelkártyával automatánál fizetsz (odamész az automatához bepötyögöd, hogy milyen benzinből mennyit kérsz, majd beteszed a kártyát és kifizeted, a töltő csak ezután lesz működőképes).
Nem minden kútnál van "fai da te" rendszer és nem mindenhol van különbség az árban.

Na jó sokat írtam ...

Testaccio Rabja (avagy KisPiramis) merre vagy??? Várom a római beszámolódat!!!!

Puszi mindenkinek,
CsipkeRózsa.

Előzmény: Petyik (199)
Petyik Creative Commons License 2003.06.12 0 0 199
Sziasztok!

CsipkeRózsa úgy látom Te vagy a legtájékozottabb igy hát Tőled -illetve másoktól is akik tudnak segíteni- szeretnék segítséget kérni Olaszországi, iletve római utazásomma kapcsolatban. Kocsival mennénk kempingezve és én is kinéztem a Tiberis campinget JuanPablohoz hasonlóan, de engem is érdekel, hogy "SuperMercato árak pl. tej,kenyér,kifli stb." milyenek? Mivel érdemes közlekedni a városban (tömegközlekedésre gondolok)? illetve, hogy egyáltalán mennyibe kerül most a 95-ös benzin literje? Egy ilyen infot találtam erre:

I prezzi della Benzina Verde

2.020 litre 1.043 Euro Prezzo con servizio
1.979 litre 1.022 Euro Prezzo fai da te

Ez azt jelenti, hogy kb 2 literenként számolják az 1 eurot? Hogy működik a "fai da te" rendszer? oda mész, töltesz és bemész fizetni mint nálunk??

No jó sok kérdést feltettem, a válaszokat előre is köszi!

frt Creative Commons License 2003.06.12 0 0 198
Kedves CsipkeRózsa!
Írtam neked egy mailt, ha módodban áll olvasd el kérlek. Kösznettel: NDetti
Előzmény: CsipkeRózsa (197)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.06.10 0 0 197
subcommandante Marcos: meg lehetne próbálni repülővel, a Malévnak szoktak lenni kedvezményes járatai (igaz általában turistaszezonon kívüli időszakban), meg a CSA-nak is Prágán keresztül és ezek árban nem sokkal drágábbak mint az EUROLINES. Esetleg meg lehet próbálni a Germanwings Budapest-Köln Köln-Róma kombinációját is. Vagy Kölnből van egy jó pár olcsóbb járat Rómába.

Üdv mindenkinek,
CsR.

Előzmény: subcommandante Marcos (191)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.06.10 0 0 196
Szia Testaccio Rabja!

Jó, hogy visszajöttél, sajna én csak most találtam rá a topikra ...
Mit csináltál Rómában? Hogy tetszett ezúttal?
Nem áll szándékomban versenyre kelni veled, már csak azért sem, mert szerintem sokkal jobban ismered Rómát mint én. Mivel én nem turistaként tartózkodom itt hanem munkaügyben, ezért egy kicsit másként élem meg az ittlétem, ráadásul nincs is annyi időm meg energiám végigkóborolni a város minden zeg-zugát :-)))))
De vannak kedvenc helyeim: ilyen pl. a Via Giulia, a Piazza di Spagna és a Trastevere.

Üdv mindenkinek,
CsR.

Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.09 0 0 195
A chello-s email-címem március óta nem él. Az élő: amarcord@c3.hu.
Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.09 0 0 194
Üdv! Bosszantó, hogy Rómában nem tudtunk egymásról. Én már pár napja visszajöttem Pestre. A Casa delle letterature (P.zza dell'Orlogio) gépein ritkán tudtam figyelni a topikot. Így csak hazatérve láttam meg hozzászólásodat. Most nem tudom mit mondjak. Ezért csak azt mondom:a magyarországon élő magyarok közül én ismerem legjobban Rómát. A falakon belül minden utcának tapostam a kövét. De kevés hely van a falakon kívül is, ahol ne jártam volna. Legközelebb már nem tudok saját pénzemen menni. De ha valahogy mégis, nem lenne rossz ott kint vetélkedni.
Sok üdv: T.R. alias KisPiramis.
Előzmény: CsipkeRózsa (186)
subcommandante Marcos Creative Commons License 2003.06.09 0 0 193
Eurolines? Nem próbálkoztál pl. Bécsből menni vonattal?
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.09 0 0 192
Amig nem indul "fapados" repülő R-ba, addig az EUROBUSZ a legolcsóbb, ha már fizetni kell az útért. Mivel hatszor mentem igy oda-vissza, eléggé ismerem: mindig tele van olyanokkal, akiknek csak erre telik.
Előzmény: subcommandante Marcos (191)
subcommandante Marcos Creative Commons License 2003.06.08 0 0 191
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan a legolcsóbb eljutni Rómába, ha kocsival nem áll módomban. A MÁV elég drága, a busz is, ráadásul lassú is. Esetleg van valami más ötletetek?
Köszi.

JuanPablo Creative Commons License 2003.06.03 0 0 190
Szia Csipkerózsika!

Elszomorító, de lehet, hogy idén is kimarad Róma meg minden. Rohadt dolog tud lenni ez a kapitalizmus.
Köszi az eddigi segítséget, néha azért megnézem a topicot, de valószínű munkával fog telni a nyár, ha lesz munkánk.

Üdvözlettel
Juan Pablo

Előzmény: CsipkeRózsa (189)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.06.03 0 0 189
InfYnitY69!

A JuanPablo által ajánlott Camping Tiber szerintem is nagyon jó helyen van. Igaz nincs a városban, de mindössze 15 percnyi vonatozásra van a város központjától, ami azért Róma közlekedési viszonyait tekintve nagyon jónak számít!!!

JuanPablo!
Hogy állsz az előkészületekkel???? Már van tervetek, hogy mit néznétek meg?

Üdv. CsR.

Előzmény: InfYnitY69 (187)
JuanPablo Creative Commons License 2003.05.31 0 0 188
InfYnitY69 !

Keresd a weben (google.hu nagyon jó erre) a Camping Tibert. Minden info ott van rajta. Szerintem nem drága!

Üdv
JP

Előzmény: InfYnitY69 (187)
InfYnitY69 Creative Commons License 2003.05.31 0 0 187
Udvozlet Mindenkinek!!!

a segitsegeteket szeretnem kerni!!

ha minden jol megy, ket het mulva szeretnenk lemenni Romaba egy hetre, de mivel a koltsegvetesunkigen szukos, igy arra gondoltunk, hogy campingben aludnank... Tudna valaki ajanlani jo es viszonylag a varosban levo campinget??

Nagyon halasak lennek az infoert!!!

elore is koszonom!!

I

CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.05.27 0 0 186
Mail ment a fenti címre, ha még van valami kérdés írjál bátran. Annyit fűznék még hozzá, hogy Old England-nak igaza van annyiban, hogy Rómában a legtöbb látnivaló nem a múzeumokban van, de azért van egy-két fontosabb amit érdemes megnézni.
Mi van Testaccio-val???? Vajon ül a kávéháza teraszán és élvezi a római nyüzsgést????

Üdv mindenkinek,
CsR.

Előzmény: JuanPablo (185)
JuanPablo Creative Commons License 2003.05.27 0 0 185
Szia CsipkeRózsa!

Az E-mailem már azt hiszem nem él, mert mindig gond volt vele, küldjed inkább a következőre

gettler.janos@freemail.hu

Köszi, este megnézem!
JP

Előzmény: CsipkeRózsa (184)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.05.27 0 0 184
Szia JuanPablo!

Küldök egy emailt a juanpablo@mnmail.hu címedre, mert a lista témájába nem igazán illik bele. Hamarosan küldöm...

CsR.

Előzmény: JuanPablo (183)
JuanPablo Creative Commons License 2003.05.27 0 0 183
Szia CsipkeRózsa!

Készülnénk az asszonnyal Rómába egy lakóautóval.
A Camping Tibert néztem ki állomáshelyül. Főleg árak és a közlekedési lehetőségek érdekelnének.
Pl. Hogy jutok be a városba a campingből. Mibe kerül egy hetijegy az összes járgányra, múzeumi belépők, SuperMercato árak pl. tej,kenyér,kifli stb. Sajnos ilyen részletesen sehol nem taglalják a dolgokat a neten. Örülnék egy részletes tájékoztatónak!
Köszi
JP

Előzmény: CsipkeRózsa (182)
CsipkeRózsa Creative Commons License 2003.05.27 0 0 182
Sziasztok Ti szenvedélyes RÓMA rajongók!
Most találtam rá erre a topikra, érdekes hozzászólások voltak. Én több mint egy éve tartózkodom Rómában, de azt hiszem még mindig nem ismerem eléggé. Például Testaccio-nak a kedvenc negyedéből sem láttam sokat, csupan a Piramist meg a közvetlen környékét.
Annak idején amikor idejöttem (tavaly márciusban) nagyon tetszett Róma, sőt csodálatosnak tartottam, faltam magamba a rengeteg információt meg látnivalót ... ma már a hétköznapi bosszúságok rengeteget tompítottak ezen, de még ma is szépnek tartom.
Ha van érdeklődés még írok részletesebben is ...
CsRózsa.
JuanPablo Creative Commons License 2003.05.27 0 0 181
No ezt jól elbaltáztam! Ez a hozzászólás a C 3 topicba ment volna. Bocsika!
De ha már itt vagyok akkor egy kis propaganda.
C-3 tulajdonosok csevegnek a C-3 fan club című topicban az autó-motoros rovatban.
Ha neked, vagy ismerősödnek ilyen autója van, várjuk szeretettel a fent említett topicban.
ADD TOVÁBB!
Köszi
JP
JuanPablo Creative Commons License 2003.05.27 0 0 180
Sukerült Kecskeméten egy géphez kerülnöm ilyen kora reggel. Szívetmelengető ez a zászlósdi, hogy egy pár ember a mai ocsmány, rohanó, embert nem kímélő világban, amikor inkább eltűnnek a barátok, mintsem megmaradnának, szóval ilyen világban a technika segítségével lehet, hogy új barátságok kötődnek, de ha nem akkor is jól elbeszélgetünk.
Bocs, egy kicsit a picit idősebb korosztály hangja szólt most belőlem.

Délutánra biztos előkerül HelgaPataki, ElRobotnyk meg a többiek.
Én szívem szerint szólnék az "öreg" kacsásoknak is, nehogy megsértődjenek. Vélemény?
Este felé hazaérek és jövök bele a topicba.

Kérdés!

Citromsárga vagy napsárga? (úgyis olyan lesz, amilyet kapok, de megkérdezem.)

JP

aVi Creative Commons License 2003.05.26 0 0 179
Most panaszkodtok vagy dicsekedtek? :-)
Előzmény: Old England (178)
Old England Creative Commons License 2003.05.26 0 0 178
Remélem, jól érzed magad és minden OK.
Én tegnap érkeztem meg az esős-ködös Hollandiából, 15-ből 30 fokba.
Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.23 0 0 177
Mindenkit udvozlok Romabol. Egy gyonyoru kozkonyvtarbol jelentkezem most, amelynek kertjeben narancsfak allnak, es ott lehet olvasni a konyvet. Ez a Casa della Letteratura (Pzza dell'Orlogio), es ide menekultem az 5o fokos deli napsutes elol. <<<<<
Előzmény: Old England (176)
Old England Creative Commons License 2003.05.04 0 0 176
Igen, ígérem, holnap válaszolok... ill. ma, csak még alszom rá egyet :-)))
Előzmény: Törölt nick (175)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.03 0 0 175
Kedves Old England, pár napja email ment. Jó az Index-címed? Üdv.
Előzmény: Old England (172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!