Én is hasonló cipőben járok, mindenképp hívd fel az orvost, 1 vizsgálatot megér, meg nem árt megnézettni.
Több mint 1 hónapja műtöttek szintén laporoszkóposan, hálóval, ha 1 kicsit jobban megeröltetem magam kicsit többet emelek bevásárlásnál, vagy köhögök , csavarodásnál ,vagy hosszabb séta után még mindig fáj, söt napokig kegyetlenül tud fájni, ott ahol a sérv volt ill azt érzem, hogy bemozdul a az egész háló , ill mintha ilyen szövetes folyadékszerüség lenne ott,csúszkálna ide oda, ha megtapogatom . Én 2x már visszamentem a dokihoz ő azt mondta hogy a szövetek amig be nem növik a hálót ez természetes , ill a sérv helyén folyadékgyülem (vér , nyirokváladék stb...)tud felgyűlni és ez nyomhatja az idegeket (szerintem a háló is nyomhatja), ennek a felszívódása ill a gyógyulás folyamata hónapokat is igénybe vehet...(ha szükséges, leszívják a folyadékot)
Az edzést szerintem még hanyagold 1-2 hónapot még várjál vele... könnyü futás kocogás ilyesmi az talán már megengedett.... nekem is azt mondta hogy már edzhetek(de csak könnyú testmozgást, hasizmot még nem szabad erőltetni) , de szerintem 1 pár hónapig még kihagyom, mert még eléggé fáj, ha 1 kicsit is eröltetem. Majd írj hogy mit mondott a doki...
Ezt hogyan? Kézzel visszahelyezték a kizáródott sérvet? Én azt hittem, ez azonnali műtét után kiált, nem kell még utána időpontot kérni. Viszketés, égő érzés biztosan nem a sérvvel kapcsolatos, lehet, hogy érzékeny vagy valamire, ami a kórházban hozzáért a bőrödhöz az érintett területen: takaró, lepedő, gumikesztyű, bármi.
Üdvözlöm! Tegnap volt egy kizáródott jobb oldali lágyéksérv visszahelyezésem, bennt tartottak 24 órára megfigyelésre.Délben eljöttem a kórházbból,kb 2 órakkor elkezdett viszketni a belső combom a hajlatban,vörös enyhén égő érzésem van, és olyan mintha izzadna. Ez természetes dolog utánna? Hétfőn kell mennem időpontot kérnem műtétre, addig várjak még ezzel a panasszal vagy holnap(vasárnap) menjek vissza.?
Az a baj, afájdalomcsillapító csak tüneti kezelés. Ez nem oldja meg a problémát. Az arra jó, hogy kihúzza az ember addig míg orvoshoz jut. De hosszú távon semmi szín alatt nem javasolt a fáéjdalomcsillapító szedése. Ezek nyírják leginkább a májat.
Köszi a választ. Nekem igazából azt mondták, hogy csak kezdődő sérv volt, felette meg volt egy zsírcsomó, és valószínűleg előtte is az okozta a fájdalmakat. Nekem ez egyértelmű fájdalom és nem húzódó érzés, mert lábra is alig tudtam ma reggel állni. De még egy köhögés is nagyon fájt. Tényleg olyan, mint a műtét után nem sokkal. Vettem most be fájdalomcsillapítót, az használ valamennyit. Remélem jobb lesz, ha nem akkor mindenképp felhívom az orvost, mert már tényleg nagyon unom :(
Fájdalomnak nem igen kellene már lenni ennyi idő után. Viszont nekem még így 12 évvel a műtét után, ha jobban megerőltetem magam, akkor kicsit érzékenyeb szokott lenni a műtéti terület. Nem fájdalom ez, inkább amolyan húzódóérzés, ami maximum másfél, két hét alatt teljesen elmúlik. De ehhez elég nagy erőkifejtés kell hogy ez előújöjjön. Az viszont érdekes, hogy csak az egyik oldalon. Pont ott, ahol nagyobb volt a sérv. Az fájdalmasabb is volt műtét után is.
28 éves nő vagyok, és október 17-én műtöttek bal oldali lágyéksérvvel. Laporoszkóp, háló beültetés. Műtét előtt is ezt a fórumot olvasgattam, hogy valahogy kicsit felkészüljek, mi fog rám várni.
Most viszont lenne egy kérdésem is. Már majdnem 6 hét telt el a műtét óta, és eddig minden kisebb mozgásra is megfájdult a műtéti hely. Vagyis ahol elméletileg a háló van. Súlyzós edzést csinálok és az orvosom azt mondta műtét után, hogy 4 hét múlva újra kezdhetek edzeni is. Na persze azóta se kezdtem el, mivel egy kicsit hosszabb sétától is nagyon megfájdul.
Tegnap valami rossz mozdulatnál még sikerült is meghúznom magam, na azóta kb úgy érzem magam, mint műtét után egy héttel. Szóval jelenleg nagyon fáj. Volt valakinek hasonló? Vagy normális az, hogy ennyire érzékeny? Már elég türelmetlen vagyok, nagyon unom már, hogy semmit nem tudok normálisan csinálni.
Ha hétfőig nem múlik el ez a nagy fájdalom, akkor felhívom az orvost is azért. Csak most eléggé meg vagyok ijedve.
Ezzel kell a sebészedet megkeresni. Ez a műtéti területen felgyülemlett folyadék. Ha tiszta sárga, akkor seroma, szöveti folyadék. Ha piros, akkor vér :) Ha trutyis, akkor elfertőződött a seb, és genny :
De ilyenkor mindenképpen érdemes megnézni, megnyitni a sebet, lebocsájtani, stb.
Antibiotikum nem kell, csak ha lázad lenne, ha szisztémás gyulladása van. Ha csak meggyűlt valami váladék, akkor azt ki kell üríteni és meggyógyul magától. Sajnos pár kötéscsere szokott ilyenkor várni a delikvensre.
Először nézesd meg, antibiotikumot meg fölöslegesen ne egyél
Ha antibiotikumot adott, akkor az nem felgyülemlett folyadék, hanem gyulladásban van. Erre utal a vörös sebszél is. Műtét óta ilyen? Gondolom igen. Nem akarlak ijesztgetni, de lehet egy jó kis kórházi fertőzést szedtél össze. Kukkants be ide: http://tulelesblog.wordpress.com. Keress rá a sipolyra, kórházi fertőzésre. Ott találsz megoldást.
Nos... Most már hetek óta van egy voroses duzzanat a heg felso végénel és sárgás folyadék jon belole. Az orvosom szeritn a felgyulemlett folyadék a herezacskóban (Hydrocele) okozta. Egy éjjel nagyon sok kifolyt, megijedtem és felkerestem, akkor mondta és írt antibiotikumot ot napra. Azonkívul berendelt a novérhez tobbszor is kotozésre. De nem valtozik a helyzet, most is szivárog, naponta kétszer cserelem a tapaszt rajta. Valakinek hasonló?
Nekem igazából állandóan, tompán fáj, csak valamikor felerősödik attól függően hogy milyen testhelyzetben vagyok. Lehetséges ,hogy be van gyulladva? Az az igazság ,hogy sebész még nem látta , csak ultrahang diagnosztikus.
Húzó, égő fájdalom volt nekem is. De leginkább akkor mikor egész nap talpon voltam. Ahogy nő a sérv, egyre inkább jellemző lesz. Az viszont érdekes, hogy nálad fordítva van. Ugyanis fekvő helyzetben azonnal megszűnik, hiszen minden visszacsúszik a helyére. Álló helyzetben volt az égő érzés. Nem mindig fájt, de csak a műtét fogja megoldani, elmúlni nem fog. Néha erős belenyilallások is voltak, gondolom ahogy szakadtaka szövetek és az idegszálak is elszakadtak. Műtét után meg érdekes, kicsi áramütésszerű érzést tapasztaltam. Nem zavaró és nem fájdalmas, inkább érdekes. Ez meg annak köszönhető, ahogy az átvágott idegszálak újra egymásra találnak. Talán műtét után 2 héttel kezdődött és néhány naponta tapasztaltam mintegy 3-4 héten keresztül. Utána megszűnt.
Utolsó hozzászólásom óta kiderült ,hogy az első diagnózis a helyes ,vagyis lágyéksérvem van .
Azt szeretném Tőletek kérdezni,hogy először mit éreztetek ,volt -e fájdalom , ha volt fájdalom meddig tartott stb. Nekem napok óta húzó égő fájdalom jelentkezik üléskor, sőt bizonyos fekvő helyzetben is. Ha állok akkor a legjobb. Normális ez?
Vagy infó arról aza ilyen magán helyek mennyire lehetnek fertőzöttek..mondjuk nálam a kiújulás kockázata is benne van. Egy ismerős sote1 sebészeten van,mellette levő korteremben 3 clostridiumos,nála gyanu,kapja rá a supplint..szóval nem véletlen félek tőle.
Nekem is ideje lenne megcsináltatni,én mindenképp laparoszkóposan akarnám,betekintővel egybekötve,mert érzem,hogy van bent valami gebasz,de MR-UH-nem lát semmit. Állandóan hányinger,puffadás,hőemelkedés,kvertyeg kvartyog,jobb alhasnál lent legfőképp.Köldök vonalában jobbra is szúró fájdalmak-melegségérzet ,azóta van mióta volt laparoszkópos sérvműtét,de végül divertikulumot vettek le,ergo bélműtét lett. Magán kórházon gondolkodom,mert akkor lefertőztek,ami azóta ki is újult már egyszer(clostridium difficile) így nem nagyon merek államiba menni.. A miniplasztikás helyen volt már valakinek laparoszkópos? Ha más gebaszt látnának,mennyire értenek egyéb sebészeti beavatkozásokhoz?
Hivatalosan a sérvkapu mérete számít, tehát a hasfalon lévő defektus átmérője. Pont azért, mert testhelyzettől függően a sérvtömlő/sérvtartalom nagyon is, meg kicsit is ki tud türemkedni, tehát akár egyáltalán nem is látható a sérv, meg lehet teniszlabdányi is.
Bocs ,hogy csak most válaszolok. A legújabb fejlemény ,hogy nincs sérvem. Ennek a ténynek a megértéséhez néhány dolgot tudni kell.
Röviden címszavakban: Három évvel ezelőtt üléskor ülőcsonti fájdalom, reumatológus, nem tudni mi az, neurológia, meszesedés , fájdalomcsillapítók nem hatnak, reumatológus, fizioterápia, eredmény nincs, másfél éve jobbhere és combtőfájdalom csak ülés közben, urológus, mellékhere gyulladás, antibiotikum, javulás nincs, másik urológus, prosztatagyulladás,majd egy éves kezelés, a combtőfájdalom szerinte valamelyik in betegsége, sérv nincs, fájdalomcsíllapítók , nem hatnak, egy hete ultrahang, lágyéksérv , tegnap másik ultrahang, sérv nincs,néhány reaktív típusú nyirokcsomó figyelhető meg a legnagyobb 4x0,8 cm-es.
Az ülőcsonti és combtőfájdalom ugyanúgy megvan.
Nálam teljes zűrzavar. Örűljek vagy sem? (63 éves vagyok)
Mit nevezünk kis sérvnek?A kis területre korlátozódó,jól körülhatárolható,pl. diónyi kidudorodást,vagy a nagyobb területre eloszló,hasonló magasságú domborulatot?Az számít,hogy ez mindig jelen van,vagy csak bizonyos testhelyzetben,bizonyos mozdulatok hatására jelentkezik?
Sziasztok! Mas okbol jartam urologusnal es a vizsgalati lapomon az szerepel,hogy Lagyekcsatornakban Valsalva manoverre serv, egyeb koros resist nem tap. Ma masik doki vizsgalt, rakerdeztem erre es azt mondta, hogy ez a negativ diagnozis megfogalmazasa. En egyszeru mernokemberkent azt gondoltam volna,hogy ez azt jelenti,hogy mindket oldalon servem van, de amugy mas bajom nincs. :) A Valsalva manovert ertem, de ezt tenyleg ennyire korulmenyesen irjak le? Koszi elore is.
Kösz a tájékoztatást. Ha ülök, vezetek vagy a jobb oldalamra fekszem alvás közben akkor érzek tompa fájást, állás ,járás közben semmi fájást nem érzek. A 15 mm-es sérvkapu kicsinek vagy nagynak számít? Dudor nem látszik.
Szombaton tudtam meg a dolgot, kissé fejbe vágott, ezért próbálok tájékozódni.
Alapvetően a sérv diagnózisa már műtéti indikáció, tehát ha kiderül, onnantól javasoljuk a műtétet. AMi befolyásolja az időzítést, hogy mennyire panaszos. Ha abszolút panaszmentes, akkor éppen várhat egy kicsit, de az biztos, hogy magától megszűnni, javulni nem fog.
Ha kizáródás, vagy akár csak részleges jelei jelentkeznek (állandó, fájdalmas dudor, bőrpír, széklet elakadás, hányás, puffadás), akkor azonnal sipirc az orvoshoz.
A műtét időzítésénél azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a műtéti után 1-2 hónap szigorú fizikai kíméletet kérünk. Tehát ha valaki fizikai munkát végez, akkor úgy érdemes időzíteni, hogy el tudjon szakadni a munkától.
Ha valaki nem akarja a műtétet, vagy nem műthető, sérvkötő használatával "konzerválható" a helyzet.
Én azt mondom, ne halogasd a műtétet. Kérj időpontot, mert ahogy hallom 3-4 hónapos várólisták vannak. Mire oda kerülsz, úgyis nagyobb lesz a sérv. Az csak növekedni fog. Annyit tudsz csinálni, hogy a cipekedést, nagyobb erőkifejtést kerülöd. Ilyenkor nyomás nehezedik a sérvkapura és a mögötte lévő szövetek, belek megpróbálnak a sérvkapun átjutni. Ha ez megtörténik, az baj. Mert kizáródhat.Akkor pedig 3 órán belül késelés, különben akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Amúgy igazán más változtatni való nincs. Az erőlködés mellőzése a lényeg. Annak idején mikor én műtétre kerültem, néha akkorát nyilalt a lágyékomba, hogy lépni nem tudtam. Minden lépés keserves volt egy pár percig, aztán elmúlt., mintha semmi sem történt volna. Annyit észre vettem, hogy főleg a jobb lábam nagyon hamar elfáradt. Másfél km lregyaloglása után már úgy éreztem, ha nem ülhetek le, akkor összerogyik a lábam. Jobb oldalon volt nagyobb a sérv. Úgy gondolom, a lábhoz futó ütáeret is nyomhatta a dudor, ezért volt ez a fáradás. Műtét után teljesen elmúlt.