Keresés

Részletes keresés

andzsin Creative Commons License 1999.06.24 0 0 291
Azt mar csak felve emlitem meg, mert ez mar nekem is fantasztikus, hogy a marsi piramisoknak ugyanaz az elrendezese, mint a gizai fennsikon levoknek, bar a marsi piramisok sokkal nagyobbak mint a gizaiak. Az biztos, hogy ezek maguktol ott a Marson nem johettek letre, ahogy ezt megprobaljak nekunk bemeselni.
andzsin Creative Commons License 1999.06.24 0 0 290
Orulok, hogy a konzervativabb hozzaszolok is kepesek nemi rugalmassagra es belatjak, legalabbis probaljak belatni, hogy valami nincsen rendjen a Nagy Piramissal kapcsolatban.
1. En nem allitottam soha, hogy alienek epitettek, de adjun ennek is kb. 0,001% valoszinuseget.
2. A hivatalos tudomanynak a sajat szamai cafoljak meg a piramis epiteserol szolo beszamolokat, de ennek ellenere adjunk 5%-t eselyt annak, hogy az egyiptomiak epitettek. /Egyebkent elegge Janus-arcu a tortenettudomany, mert azt elfogadja Herodotosztol, hogy hany evig es mennyien es hogyan epitettek fel a gulat, azt viszont elfelejeti sot emlitest sem tesz rola, hogy Herodotosz azt is leirta, hogy 11000 evre visszamenoen megvan az egyiptomi kronologia./
3. Szerintem a Foldon meglevo elszort jelek /www.extra.hu/andzsin/, arra engednek kovetkeztetni, hogy itt bizony letezett valaha egy fejlett civilizacio, amely elpusztult. Erdemes elolvasni a honlapomon a szanszkritologus prof. velemenyet, aki szerint az oind tortenetirok ilyen lebego varosokat es pontos repulo szerkezeteket maguktol nem tudtak volna kitalalni, kvazi valamikor leteztek.
4. A legujabb eredmenyek szerint az ember, mint olyan sokkan regebbi, mint ahogyan azt eddig felteteleztek. Ez egy uj kutatasi eredmeny, amely a DNS mitokondriumat vizsgalja, amely nem valtozik igy pontosan lehet kormeghatarozast adni.
5. Az hogy mi okozhatta a kataklizmat, erre nezve erdemes elolvasni Maurice Coterell: Maja profeciak c. konyvet, amely nagyon is realis forgatokonyvet ir le es eleg borzasztot. E szerint tizegynehanyezer evenkent a Fold magneses pontjai, lsd. Deli es Eszaki sark felcserelodnek iszonyu kataklizmat okozva /tobbszaz km-es viharok, foldrengesek...stb/ es a dolog nem is elkepzelhetetlen, ha belegondoltok abba, hogy a Fold maga is egy nagy magnes. A konyvben reszletesen le van vezetve ennek a tudomanyos ! fizikaja. Egyebkent a majak szerin 2013 koruli idopont az, amikor ez bekovetkezik. A regenybeli ffeldolgozottsaga ennek a temanak: Arthur Herzog: Delej c. konyve.
6. Khefren piramisa azert egyreszt kisebb, masreszt mas a szerkezete, harmadreszt nincsenek benne akkora kovek, mint a Nagy Piramisban, negyedreszt pedig nem mukodik benne a piramis effektus.
7. Es ha magasan fejlett civilizacio volt akkor miert a piramis kobol?
Egyreszt azert mert hatalmas tomeg, amit nehez eltuntetni, jonehany foldrengest atelt szerencsetlen. Masodszor: a gula alak a legjobb forma arra, hogy visszaverje a viz tamadasat. /Ok mar elore tudtak a vizozonrol./ Az igazi funkciojat azonban ma sem tudjuk.
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.24 0 0 289
Kedves korx,

Irod:
Nem látom magát az üzenetet.
Az, hogy (pl.) van egy gúla matamatikai összefüggéseket tartalmazó arányokkal, maximum olyan üzenet hordoz, hogy akik csinálták ismerték azeket az osszefüggéseket.

Ez igy van. De ha abban a korban nem ismertek azokat az osszefuggeseket, akkor egy esetleges FK (foldonkivuli) intelligencia joggal feltetelezheti, hogy akik eleg fejlettek lesznek annak a felismeresere, hogy egy emberfeletti epitkezesi teljesitmeny, ami matematiakai osszefuggeseket tartalmaz, lesz annyira is fejlett, hogy tudja azt, hogy az akkor lakossag ezt meg nem ismerte. Es akkor az uzenet nagyonis elegseges. Gondolj bele, a jelenlegi allaspont az, hogy ugyan a PI (3.14) akkor meg nem volt ismert, de az hogy ez az osszefugges megtalalhato a Keopsz-ban, az egy veletlen. Ez a leglogikatlanabb variacio. Annal mar az is jobb, hogy ismertek az okori egyiptomiak, csak valami miatt mi ezt nem tudjuk. Vagy persze, hogy valaki mas volt ott aki szinten ismerte. A jelenlegi hivatalos allaspont beragadt a legvaloszinutlenebb variacioba.

Az hogy köböl építették nem nagyon fedi az elsö pontodat. Elporlad, elmerül, szétszedik stb.

??? Ott van, nem?

Ha piramist épitek mondjuk a belsejébe raknék egy két aluminium, vagy titán alkalmatosságot vagy legalább egy csavart, üveget vagy ilyesmit.

Nincs jogunk feltetelezni azt, hogy csak azert mert valaki kepes volt idaig elerni, akkor mar mindenre kepes volt. Nem hoztak magukkal titanium vagy aluminium keszitesi technologiat? Elegge logikusnak hangzik. Az is konnyen elkepzelheto, hogy nem torodtek kisebb targyakkal, nem szamitottak arra, hogy az tuleli az evezredeket, de segitettek epiteni egy geometriai formaju kohegyet.

Kepzeld el, hogy az emberiseg vegul, nagynehezen eler abba a stadiumba, hogy eljusson az Alpha-Centauri egyik bolygojara (ha van). Nagy expedicio, tobb evtizedes, de elernek. Talalnak valami primitiv civilizaciot. Az urhajoban minden lesz, csak felesleg nem (titanium gyartasra). De elkepzelheto, hogy valami ero-jarmuveket visznek magukkal (feltarni a terepet). Kepzeld el, hogy a gravitacio esetleg kisebb, a terepjaro "csodakra" kepes az ottani korulmenyek kozott. Es valamit osszehoznak, hogy jelet adjanak a jovobe, DE azt mar tudjak, hogy nagyon sokaig nem erdemes visszamenni. Evezredek eltelnek, kozben mi (emberiseg) odaig fejlodik, hogy talal sokkal sokkal fejlettebb civilizaciokat, es akkor mar azert nem erdemes visszamenni az elso helyre. Nem hangzik logikusnak?

Ha már ürhajóval jövök a piramist eleve nem a földön építeném, hanem a holdon. Az tökéletes üzenet lenne.

Tul sok valtozo amivel nem lehet szamolni. Ahhoz kepesek kellettek hogy legyenek legures terben vegrehajtani egy ilyen feladatot. Es azt egyedul kellet volna csinalniuk. Lehet hogy a foldon nem egyedul csinaltak, lehet hogy az oslakossag csinalta a munka zomet, ok csak terveztek/iranyt mutattak es besegitettek valami munkageppel.

De mondom, az is lehet, hogy semmi koze az egeszhez semmifele foldonkivuli intelligencianak, es tenyleg az okori egyiptomiak epitettek. En csak ahhoz ragaszkodom, hogy van boven annyi ketely ami meg kene hogy mozgassa a tudomanyos vilag fantaziajat, csak annyira, hogy komolyan utananezzenek. Mi itt termelhetunk tobbezer levelet egymasnak, es egy arasszal nem fogunk kozelebb kerulni a megoldashoz.

Gabor

Előzmény: korx (286)
vomit Creative Commons License 1999.06.23 0 0 288
volt egy usa bizottság, akiknek az volt a nemes feladatuk, hogy találjanak egy jelrendszert az atomtemetők biztosítására.
a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint a világégést túlélő, analfabéta hordáknak kellett volna piktogrammokkal, vagy akárhogyan elmagyarázni, hogy ez nem vicc, ne menjenek be az atomba, mert mind mehhalnak.
mondani sem kell, hogy a tudósoknak és lélekbúvároknak nem sikerült használható megoldást összeütni.
Előzmény: korx (282)
Csekk Creative Commons License 1999.06.23 0 0 287
Kedves korx!
Jó kérdés:
"Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-)"
Szerintem meg van nyom bőven.
Én ezt hívom "anomáliának"
Ha konkrétabb, abszolut technikai dologra gondoltál, akkor azért felhívom a figyelmedet néhány múltbeli (de elveszett) tárgy felismerhető műszaki paramétereire.
Lásd frigyláda, vagy Ezékiel által látott dolgokra, a "vimanákra" és sokminden olyasmire amelyekben fellelhető olyan töblet információ, amihez több kellett mint az adott kor fantáziája.
Tehát arra gondolok, hogy az adott korban olyan "jövő előleg" jelent meg, a technikai paramétereken keresztül, amely információ tartalma nem vonható párhuzamba a pld. a ma létjogosult "sci-fi" -vel.
Ezek ugyanis az adott korban, az adott tudományokból nem voltak extrapolálhatóak.
Aztán persze szeretnék rámutatni arra, hogy a mitológiai kutatások egyre inkább egy közös multat tárnak fel az egész földön szanaszét elterülő kultúrák vonatkozásában is. Lásd pld özönvíz, már a Gilgames eposzban is megjelent, és minden bizonnyal a "Fekete tenger" elárasztása volt az esemény úgy 5-6000 évvel ezelött.
Most persze én nem azt szeretném mondani, hogy minden alap-eposz egyazon földrajzi helyről származik, hanem inkább azt, hogy egy szándék ismerhető fel az azonos vonalvezetésben. Persze ahhoz, hogy ezt fel is ismerjük rengeteget kell "nyitott szemmel" semleges "fülel" olvasni. Aki ezt nem tudja kár is keresnie.
Továbbá gondoljunk csak bele, hogy miféle technikai üzenet tud fennmaradni ha előrekalkulálhatóan sokezer évben kell gondolkodni?
A nyomhagyás ráadásul nem űberelheti egy a csak magasabb szempontból elképzelhető szándékot sem!
Amely szándék rádásul nem lehet ellentétes a "természetes" vonalú evolúcióval sem. (Vagyis biológiai evolúcióval párhuzamos tényleges humán fejlődés, amely ráadásul, ha jól belegondolunk, nem is biztos, hogy nagyon technikai jellegünek kell lennie.) - Hanem elősegítheti azt.
Nem hiszem, hogy bármely értelem (ha volt ilyen látogatónk) papagájtársadalom létrehozásán fáradozott volna bármennyit is.
Az én általam keresett többletben (anomáliában) ráadásul mintha a mainál magasabb szempontok is megjelennének. (társadalomszerveződés elősegítése felett is, ...)
Ezt technikai eszközzel, pld (fémpiramis, mondjuk titánból:-) el sem érthették volna, hiszen egy ilyen nyilvánvaló (egyértelmű) jellel egyirányúsították volna az ember természetes értelmi evolúcióját. Tehát konzerválták volna a megismerhető világot.
Érdemes továbbá továbbá megfontolni, hogyha nem vetjük el csípőből a lehetőséget, hogy ha vannak felismerhető nyomai magasabb intelligenciák megjelenésének a földön, akkor minden bizonnyal nekik ebben a tevékenységben rutinjuk van, tehát már rendelkezhettek olyan tapasztalatokkal, amiből ezt ezt a lehető leghatékonyabban követhették el.
Következtetésképpen, csak az adott, réteghez szólnak. Mindig csak azokhoz, akik az éppen adott bolygón, a humán szekeret huzzák. A gondolkodóknak, a keresőknek.
Egy ilyen módszerrel, pont arra és annyira húzzák csak a szekeret előre (illetve abban az irányban amerre tervezték) amennyit feltétlenül szabad.
Gondoljunk csak bele, mi lenne ha? ... :
Elmegyünk egy bolygóra és ott találunk egy már éppen értelmes fajt, de félig még csak majmokat.
Adjunk nekik modern technikát? Vagy konkrét Istent?....
- ???
Szerintem az kiirtásuk egyszerübb volna a végeredmény szempontjából.

Ha voltak és tették, azt tették ami optimálisabb, mint azt most mi kitalálhatnánk.
- .... ki tudja? ... talán nélkülük, önmagunktól épp most lépne az emberiség a bronzkorszakba?

Ha voltak és tették, ... a módszerből már sokminden következik.
Igaz, ez ma még félig a fantázia világa.

Sziasztok!
Csekk
Anomália, a piramisok titka!

Előzmény: korx (278)
korx Creative Commons License 1999.06.23 0 0 286
Mr Spock: Elfogadom a pontjaidat. Ezek fontos szempontok egy ilyen "üzenet" esetén. De én látok itt néhány ellentmondást a piramisokkal és egyéb "üzenet" értékü leletekkel kapcsolatban.

1. Nem látom magát az üzenetet.
Az, hogy (pl.) van egy gúla matamatikai összefüggéseket tartalmazó arányokkal, maximum olyan üzenet hordoz, hogy akik csinálták ismerték azeket az összefüggéseket. Ebböl sokat nem tudunk meg se róluk, se plusz ismeretet nem adnak át mivel ezek felismerése feltételezi az adott összefüggés ismeretét.

2. Az hogy köböl építették nem nagyon fedi az elsö pontodat. Elporlad, elmerül, szétszedik stb.

Én mit tennék?
Fejlett civilizáció vagyok. Következés képpen a könél fejlettebb anyagokat is ismernem kell.
Ha piramist épitek mondjuk a belsejébe raknék egy két aluminium, vagy titán alkalmatosságot vagy legalább egy csavart, üveget vagy ilyesmit. Valamint nem egy piramist épitenék, hanem többet, de nem egy helyen hanem a föld számos pontján, egyformákat.

Ha már ürhajóval jövök a piramist eleve nem a földön építeném, hanem a holdon.
Az tökéletes üzenet lenne.

1. Ott élet nincs, kárt max meteor okozhat neki, ami nem annyira valószínü és még egy védelmi rendszert is építhetek, ha már annyira fejlett vagyok.
2. Barbárok nem szedhetik szét
3. Csak akkora kell, hogy optikailag érzékelni lehessen.
4. Csak az a civilizáció juthat el hozzá aki már az ürkorszakba lépett, és alkalmas az üzenetem befogadására.
5. Könnyebb építeni :-)

Mivel magyarázod a könél jobb anyagok hiányát?

Előzmény: Mr Spock (283)
rolling Creative Commons License 1999.06.23 0 0 285
Kedves Mr Spock,
amint tudod, nem értek egyet ezzel a szemlélettel, de végülis azt el tudom fogadni, ha valaki ilyesmiben látja a magyarázatot, hiszen a világ elég bonyolult, ezért, amíg nincs egyértelműen b i z o n y í t v a valami, érthető a többféle elmélet egymás melletti létezése.

Most csak annyit, hogy mégegyszer felhívom mindenki figyelmét, hogy akinek módja és lehetősége van, nézze meg

***********************************

ma este 7 órakor a
National Geographic Channel-en
a piramisok építéséről szóló
magyar nyelvű dokumentumfilmet.

***********************************
Remélem nem lesz áramszünet, vagy karbantartás, én kíváncsian várom. Üdv.

Előzmény: Mr Spock (281)
Duda Creative Commons License 1999.06.23 0 0 284
Nade mi az uzenet?
"Itt jartam Kilroy"?
Előzmény: Mr Spock (283)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.23 0 0 283
Kedves korx,

Tegyük fel, hogy te tagja vagy annak a fejlett civilizációnak.
Megbíznak vele, hogy üzenj a távoli jövőbe. Te hogyan üzennél?
Piramist épitesz? Kőből?

Nem tudom. De azt tudom, hogy megprobalnek kitalalni valamit, amirol tudom hogy akarmeddig megmarad a jovoben, addig ameddig az intelligens eletforma amit talaltam eljut abba a stadiumba ahol meg tud erteni valamilyen jelet a multbol. Nyilvanvaloan amit csinalnek, az attol kellene hogy fuggjon, hogy a helyi korulmenyek mit engednek meg. Mi lenne a cel?

1. Olyan anyagbol kesziteni, ami nem valtozik kemiailag (oxidalodas), nem valtozik fizikailag (idojaras viszontagsagai).
2. Olyan meretben kesziteni, amit biztosan eszrevesznek meg tobbezer evvel kesobb is.
3. Mi mas, mint matematikai, geometriai osszefuggesek, amikrol el lehet varni, hogy akarmilyen iranyban fejlodik a civilizacio, azt azert meg fogjak erteni?

Tehat akarmit is csinalnek, az meg kellene hogy feleljen legalabb a fenti harom pontnak. Abban a korban, egy geometriai formaju kohegy, matematikai osszefuggesekkel, nagyonis logikus eselynek latszik. Megforditom a kerdest. Te vagy egy idegenbol jott urhajonak a parancsnoka. Jelet akarsz hagyni a jovobe. Vegulis nem tudod, hogy mikor lesz az, hogy eljutnak arra az ertelmi szintre, hogy megertsek. Lehet hogy nem 4000 ev, hanem 50000 ev. Otthagynal valami bizgentyut ami te civilizaciod termeke? Akarmilyen normalis meretu dolgot? Elasnad? Odatenned? Mi lenne az eselye, hogy tobbezer evvel kesobb az meg mindig ott lenne. Te mit csinalnal?

Gabor

Előzmény: korx (282)
korx Creative Commons License 1999.06.23 0 0 282
Kedves Mr Spock,

"Mi mas modon lett volna kepes egy fejlettebb civilizacio jelt adni egy nemtudott ido tavlataba?"

Egy kérdés:
Tegyük fel, hogy te tagja vagy annak a fejlett civilizációnak.
Megbíznak vele, hogy üzenj a távoli jövőbe.
Te hogyan üzennél?
Piramist épitesz? Kőből?

Előzmény: Mr Spock (281)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.22 0 0 281
Kedves rolling,

Mi a csudának épített volna egy külső civilizáció egy ilyen, főleg homokkőből álló primitív építményt?

Jo kerdes, de van ra (jo) valasz.
Mi mas modon lett volna kepes egy fejlettebb civilizacio jelt adni egy nemtudott ido tavlataba? Akarmilyen itthagyott targy vagy elveszett, vagy elporladt volna. Ha jol belegondolsz, egy geometriai formaju kohegy talan a leglogikusabb "jeladas a jovobe". Mi a kulonbozo matematikai osszefuggeseket "veletlen"-nek belyegezzuk. Pedig azok a leglogikusabb formai egy masik intelligens fajjal kommunikalni intelligens lenyek jelenletet a jovobe.
Lehet, hogy mi meg nem vagyunk elegge intelligensek, hogy ez a tantusz leessen?

Es ismetlem, en nem azt mondom, hogy ez IGY VAN (ez volt), hanem azt mondom, hogy van annyi (elegseges) ketely, hogy ezt komoly tudomanyos feltarasnak kene alavetni.

SZVSZ a piramis minden nagysága, arányossága ellenére építészetileg az egyik legprimítívebb mesterséges alkotás,

Igazad van. Eppen ezert kellene megkerdojelezni a "miert"-jet. Egy emberfelettinek latszo teljesitmeny.....minek? Hogy EGY embert odatemessenek? Nem logikus.

Gabor

Előzmény: rolling (275)
Purusa Creative Commons License 1999.06.22 0 0 280
Bocs, testverek, de nem ertem ezt a egeszet.

Miert pont a piramisokkal van hezag? : )
Es a Nagy Fal?
Es az inkak uthalozata?
...
Es miert pont az egyiptomiak?
Es a babiloni zikkuratok?
Es Teotihuacan?
...

...szoval ez 1 klassz kis "tovabbelo ezoterikus mem", szvsz... : )
Na nem baj, majd elmulik... Elvegre a raolvasasokban sem hisznek mar annyian manapsag... : )

Kham Creative Commons License 1999.06.22 0 0 279
"Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-) " Valamikor nagyon régen láttam a Nulladik Típusú Találkozásokban egy részt amiben, egy magyar emberke azt magyarázta, hogy a Szaturnusz egyik holdján van 3 bazi nagy vulkán, amiknek az egymással bezárt szöge egy matematikai üzenet. (hogy mi volt arra nem emléxem) Erre a riporter megkérdezte, hogy miért nem mondjuk egy nagy Helló, vagy derékszög van kirakva a vulkánokból. A kutató erre azt válaszoltaÉ: Kérem, egy derékszög, vagy egy Hello, a hülyéknek is egyértelmu üzenet lenne.
Ügyes:)
Előzmény: korx (278)
korx Creative Commons License 1999.06.22 0 0 278
Megvettem Graham Hancock Istenek Kézjegyei c. könyvét és két további, nem konzervatív álláspontból irott darabot, hasonló témában. A "hivatalos" elméleteket már olvastam, most elolvasom ezeket is, ne mondjátok, hogy beszükült vagyok :-).

Az én következtetésem az, hogy nem tudom... :-) (IMHO ez az egyetlen korrekt válasz a legtöbb kérdésre ;-)

Számomra magának a piramisoknak az építése az adott kort figyelembe véve technikailag, nem tünik abszolút lehetetlennek, noha akadnak vitatható dolgok, mégis -érzésem szerint- lehet(ne) rájuk logikus, "konzervatív" választ találni.

Azonban tény, hogy a régmúltban sok titok lappang. Sajnos ha a "hivatalos" tudomány ilyenbe ütközik, hajlamos azokról megfeletkezni a publikációkban, az oktatásban pedig nem is nagyon tárgyalják ezeket a témákat, az idö rövidsége és a megoldatlanság miatt, ennek ellenére érdemes a konzervatív tudományt eredményeit is figyelembe venni, amikor képet alkotunk egy dologról.

Tény, hogy a vallásoknak, egyes leleteknek, vannak bizonyos elemei amelyekböl olyan következtetést is le lehet vonni, hogy az istenek, egykoron egy fejlettebb - esetleg idegen -civilizáció tagjai voltak.
Ha erre van is konkrétabb, kézzelfoghetó bizonyíték (pl. egy gép, vagy köbméteres titántömbök a föld egyes pontjain), egy-két többféleképpen magyarázható, ábrázoláson kívül, azt vagy jól elrejtették (kik és vajon miért?), vagy még nem került elö.

Másik kérdés: Ha voltak itt "istenek" mi lett velük? Ha elmentek miért mentek el? Ha ök akartak nekünk üzenni pl. a piramisokkal vajon miért pont így teszik, hogy senki nem érti? Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-)

Vannak elméletek arra, hogy az "istenek" mindíg is köztünk voltak.
Pl. A 30000 Örzö (Erröl mit tudtok, mert én elég keveset, szinte semmit, szivesen venném ha valaki kicsit irogatna erröl a témáról.)

Szóval ha folyamatosan felügyelnek ránk, miért hagyták idáig fajulni a dolgokat, miért veszett el oly sokszor a meglelt tudás?
Ha az elmúlt 6000 évet nézzük csak a vallási eredetü ostobaságok az emberi civilizáció fejlödését úgy 1-2 ezer évvel lassították.
Ez az "istenek" szándéka lenne?

rolling Creative Commons License 1999.06.22 0 0 277
És?
Merthogy?
(Vagy csak úri passzióból? De mielőtt elmentek, még közölték ezt ezzel a Graham Hancock-al is, nehogy kétségeink legyenek.) Gyerekek, ez itt nem a Csillagkapu c. film (ami egyébként nem volt rossz önmagában véve).
Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.22 0 0 276
A Graham Hancock féle elmélet szerint, azért, mert azt akarták hogy több tíz, akár százezer évet is viszonylag épen átvészeljen.

Big

Előzmény: rolling (275)
rolling Creative Commons License 1999.06.22 0 0 275
Kedves Mr Spock,
miért csak a Kheopsz-szal foglalkozunk? Azt elfogadod, hogy a Kephren-t emberek építették? Szerintem igazán nagy különbség nincs közöttük, ami a méretüket és a megépíthetőségüket illeti. (A többi építményről nem is beszélve.)

De igazából most csak egy kérdésem van. Mi a csudának épített volna egy külső civilizáció egy ilyen, főleg homokkőből álló primitív építményt? (SZVSZ a piramis minden nagysága, arányossága ellenére építészetileg az egyik legprimítívebb mesterséges alkotás, ami nagyon is jellemző arra a korra. A későbbi korok építészeti alkotásai egyre kifinomultabbak lettek, Egyiptomban is, és más ókori civilizációkban is.)

Előzmény: Mr Spock (274)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.22 0 0 274
Na akkor most mi van? Mindenki elmondott mindent, es semmi kovetkeztetes? Na jo, akkor itt az enyem:

Minden erolkodes dacara, oriasi logikai hezagokat velek felfedezni a Keopsz piramis epitesevel kapcsolatban. Nem egy, hanem egy csomo lehetetlennek tuno tenyek vannak a Keopsz piramissal kapcsolatban. Ha csak egy, vagy ketto lenne, azt valahogy meg le lehetne tudni ugy, hogy "hat tudtak valamit amit mi nem tudunk", de ennyi mindenrol ez nehezen feltetelezheto (nem teljesen kizart). Tehat en helyet adok a gondolatvilagomban annak a lehetosegnek, hogy valami kulso beavatkozasrol lehetett szo. Nem azt mondom hogy biztosan arrol van szo, hanem azt, hogy mint egyenlo lehetoseget kezelem. Bizonyitva persze nincs, de a tudomanynak meg kellene probalnia, es enszerintem ez itt a fo tanulsag.

Gabor

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.21 0 0 273
Kedves korx! Ne érts félre: a kőöntési dolgot én csak példaképp említettem annak kapcsán, hogy az egyiptomi kultúrából eredő "gondolkodásmódhoz" jobban illik. Ami a ciklusokat illeti: az csak modern, mérésközpontú és materialista korunk vívmánya, hogy a végtelenből jövő és a végtelenbe tartó számegyenesként tekintünk az idő múlására. Vélelmezem, hogy az egyiptomiak nem így fogták fel, hanem hatalmas, periodikusan ismétlődő (ciklikus) rendszerként -- ahogy egyébként az is :-)). De ez eléggé offtopic, ha akarod, folytassuk emilben.
Előzmény: korx (252)
andzsin Creative Commons License 1999.06.21 0 0 272
Azert kiprobalhatjuk, hogy adok neked egy kisebb - nem tobb tonnas - csak nehany mazsas granitkovet es megnezzuk hany ev alatt sikerul koporral simara csiszolnod es pontosan negyzetesre alakitanod.
Kheopsz eroszakos halalara vonatkozoan semmilyen adatunk nincsen, nagyon valoszinu, hogy bekes halallal halt meg az oreg, a faraogyilkolasok csak kesobb jottek divatba.
andzsin Creative Commons License 1999.06.21 0 0 271
1. Hát kedves korx nincs igazad.
Azt Kakosy prof. is elismeri, hogy a Nagy Galéria fedőlapjai ötven tonnasak. Tehat nemcsak 2,5 tonnas kovek vannak a piramisban, hanem szep szammal vannak ennel nagyobbak is.
2. Senki sem mondta az antigravitációs eroteret, legalabbis en nem. De eddig mindegyik megoldas santit, ami az epitesre vonatkozik.
korx Creative Commons License 1999.06.19 0 0 270
andszin:
Ez a rámpa dolog csak egy elmélet, amelyet jelenleg legvalószínübbnek tartanak (elmélet, de azért hihetőbb mint az, hogy mondjuk antigravitációs erőteret gerjesztettek), amúgy egy korábbi hozzászólásomban (1999-06-16 11:53:52) irtam egy linket egy oldalhoz, amelyen ábrázolják a rámpaelképzeléseket, szemléld egy kicsit, egy vékony agyagtégla rámpa nem hiszem, hogy olyan súlyos lenne (bár nem számoltam utána, még).

Egy másik szólásomban (1999-06-16 0:11:13) levő linken található guritós elképzelés, önmagában is figyelemreméltó, de akár a meredekebb, kisebb anyagigényű rámpák használatát is lehetővé teszi.

A pontjaidra, (kincses kamra nemléte, feliratok hiányossága, szarkofág fedele)
azt hiszem korábbi válaszom, miszerint a fáraót kinyiffantották, abbahagyták a piramisépítést, és a zsarnok fáraót el sem temették a piramisban, tökéletesen megfelel.

A gránitot gondolom kővel, kőporral, csiszolták simára, amúgy a szarkofág attribútumait nem ismerem pontosan.

Azonkívül megint egy 50 tonnás kőtömbon lovagolsz holott már mások is pedzegetik, hogy a piramis kövei átlagosan 2,5 tonnát nyomnak.

Előzmény: andzsin (261)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.19 0 0 269
Fordítva! Ahol szükség van öntözéses földművelésre, ott alakulnak ki a nagy kultúrák. Ha pedig abbahagyják az öntözéses földművelést, a kultúra is megsemmisül és a sivatag is teret nyer.
Előzmény: Duda (264)
Munchausen Creative Commons License 1999.06.19 0 0 268
Köszi, nagyon jó! ;-))
Előzmény: vomit (267)
vomit Creative Commons License 1999.06.18 0 0 267
a nullponti topikba kerestem teslát, és mellékesen ezt leltem
Csekk Creative Commons License 1999.06.18 0 0 266
Sziasztok!
Nem mondom van egy pár hozzászólás:))
Az enyém itt van bővebben!
http://www.nexus.hu/anomalia/

Rövidebben:

Minden jel arra mutat, s némi elhanyagolt tudományos bizonyíték is, hogy az El Gízában található építmény együttest, nem építhette Hafré. Ahhoz ugyanis legalább 2500 évesnek kellett volna lennie.
A kőkorban meg ugyanmá ki a franc épít egy hegyet?

Van itt szaki a vonalban?
Megmondhatná nekem, hogy Mikor szakadt át a Gibraltár.
Mellesleg érdekes lenne ha a Nilus völgy akkori lakóinak egy lehetséges vízözön határát is előre kitűzte volna.......?
Na mert ugye ebben az esetben még nem volt delta, és az építmény majdnem a parton lett volna. De legalább is az utolsó biztos szikla alapokon.

Aki a meséket kinőtte az gondolkodik.
S akkor se bántsd ha másképpen.
Udv:
Csekk

Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 264
Fargo!

A szetrepedes jogos.
Kisse oftocsik, de a sivatagosodasrol epp az jutott eszembe, hogy szinte mindenhol ahol regen nagy kulturak voltak ma sivatagok vannak (egyiptom, mezopotamia, gobi - aranyut, kozep es delamerikaban is vannak partmenti sivatagok) . Folyton puszticcsuk ami van?

Előzmény: fargo (263)
fargo Creative Commons License 1999.06.18 0 0 263
Csak hogy üssem egy kissé a vasat, öntésügyileg:

- Azért nem egyben zsaluzták ki az egyes szinteket, mert
1 A sivatagban ugye nagyon nagy a hôingadozás, minek következtében a kô (is) tágul / összehúzódik, ezért az építményeken ún. dilatációs hézagokat szoktak építeni, magyarul megszakítják a szerkezet folyamatosságát, hogy az a hôtágulás következtében szabadon mozoghasson. A mai modern épületeknél, amelyek vasbetonból (pl.) épülnek, a dilatációs hézagokat maximum 40 méterenként kell kiépíteni. Itt figyelembe kell venni, hogy a vasbetonban a húzóerôket is felvevô vasbetétek találhatók. a feltételezetten öntött kövekben ilyen nincs, ezért azokat ha túl nagyra építik, akkor megrepedeznek.

2. Hadd ne részletezzem, milyen porblémákat vetett volna fel egy több mint száz méter hosszú zsalu elkészítése. (Pontosság, anyagigény, OLDALNYOMÁS elviselése, stb.)

3. Kisebb zsalukkal jóval gyorsabban lehet dolgozni, könnyebb azokat mozgatni, újra felhasználni, stb. (Ezért építik a házakat téglából, blokkokból, panelból, stb. -- modulrendszer!)

4. Egyes mészkövek PONT ÚGY néznek ki, mint az elmúlt évezredben használt mészhabarcsok hosszú kötés után. Meg lehet nézni. Ja, és nem csak pont úgy néz ki, de kémiailag is pont olyan. Meglehet, ezt mindenféle izotópos móccerekkel meg mittoménmivel ki lehet mutatni, errôl nem tudok, de most csak hipotézisekrôl beszélgetünk, nem kinyilatkoztatok, csak találgatok...

- Lehet, hogy azért nem ábrázolják az öntést korabeli képeken, mert az új technológia fefedezésének lázában égô GYŰJTÔK azokat bizonyára elkapkodták. No meg ha akadt 1-2 olyan kövecs, amit úgy húzkodtak oda, az bizonyára látványosabb dolog volt, mint a zsaluzás. Vagy mittomén.

- A mészégetés porblémájára: Ha engem bíznának meg a szervezéssel, akkor valószínűleg a kész meszet szállíttatnám oda nem a mészkövet, meg az égetéshez szükséges fát. Tizedannyi munkából megúsznám. Persze az is lehet, hogy a helyszínen bányászott mészköveket égették ki, így megmagyarázható, hogy azok hova tűntek. Oszt az is tudott, hogy a Szahara keletkezése többek között annak tudható be, hogy a hajdanán annak területén élô, fejlett fazekasággal rendelkezô kultúra kiirtotta a valaha ott található hatalmas erdôket, mert elhasználták a fát a cserépégetéshez. (Ezzel nem is tudom mit akartam mondani:)

- Továbbá az öntéshez minden adott volt: homok, víz, és valami cementitanyag (nem mész), amit állítólag a közelben lehetett bányászni.

A kövek oldalára szerelt, azokat kerekre kiegészítô "szánok" ötlete szvsz zseniális. (Most jó?)

Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 262
50 tonna? Eddig 2.5 tonnasakrol volt szo, ami az atlag es ami a legnagyobb reszet adja a piramisoknak. Egy 50 tonnas kovet nem tom hogy ratktak fel, de ha nem nagy szamban kell akkor az egeszen mas problema, mint amirol most szo van, hogy ilyen mennyisegu (2.5 tonnas) kovet hogy tudtak oda eljuttatni.

Mig az egyiknel maga a suly jelenti a problemat a masiknal a logisztika is. Ugyhogy dontsuk el, hogy eppen melyikrol beszelunk.

Ha "csak" 1-2 50 tonnas kellett, ahhoz alkalmazhattak fegorgoket is. Az emeles mar passz.

A vizzel emeleshez senkinek nincs hozzafuznivaloja (erthetoen irtam le?)?

Előzmény: andzsin (261)
andzsin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 261
korx,

Mar egyszer itt a topicban valahol leirtam, hogy az iszappalya, meg minden egyeb rampas megoldas nem jon ossze, mivel annyi fold es homok nincs az egesz Egyiptomban, amennyi ahhoz, kellett volna, hogy felcsusztassak a koveket, csak a rampanak nagyobb lenne a tomege, mint az egesz piramisnak!
Ezenkivul az usztatas kerdesehez: Eskuszom, hogyha valaki csinal fabol, novenyi inakbol egy tutajt, szerzek neki 50 tonnas kovet, rahelyezzuk a Duna vizere es meglatjuk, hogy elmerul e vagy nem. Azert ezt az usztatast en megneznem!

1. Azert mert Khufut gyuloltek, az meg nem ok, plane a farao eleteben nem ok, hogy ne vesse bele a nevet a piramisba.
2. Hol a kincseskamra?
3. Miert nem volt a szarkofagnak fedele? Ha volt hova lett?
4. Hogy a fenebe vagtak ki egy granittombbol az allitolagos szarkofagot? Az olyan sima, mint a salamonon az a bizonyos testresz. Ma egy ilyen granittomb kivesesehez es lecsiszolasahoz minimum HILTI es vidia kell. Akkor hogyan csinaltak tessek mondani? Bronzkessel?
4. Igen lehet, hogy hibaztam. A kinai Fal gyozott. 1:0.

Csokoltatok mindenkit

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!