Keresés

Részletes keresés

AbhorrencE DementiA Creative Commons License 2000.08.18 0 0 753
Ha valaki olvasott Lovecraft-ot, az biztosan ismeri a Névtelen város című novelláját, ami hihetetlenül jó. Ennek első látszatra semmi köze a piramisokhoz, de az Orion-hoz, és a emberi civilizációk előtti civilizációk létezéséhez van köze.
Nem tudom ismeritek-é a filozófus, történész berkekben félig-meddig elfogadott tézist, miszerint úgy 100-150 ezer évenként megszűnik a földi civilizáció, és mindig valami új faj, vagy ugyanaz a faj, de teljesen nulláról kezdi elölről, és lehet,hogy teljesen más irányban kezdi el a fejlődést.
Ez sok mindent megmagyaráz.
Sanzi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 751
Ez teljesen így van, de szerintem itt még mindig fontosabb az a kérdés, hogy milyen céllal építették őket? Azt hiszem, ha ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, akkor, és csak akkor van esélyünk, hogy megfejtsük a piramisok titkait.
Csekk Creative Commons License 2000.08.17 0 0 750
Szia Kiran!
"""Ha van egyéb geológiai ellenbizonyíték, kiváncsian hallgatom."""

Először is elkell döntenünk ha akarod ha nem, hogy mit nevezel egzakt bizonyítéknak.
Mondjuk egy geológusnak (aki mellesleg a közeterózió nemzetközileg is elismert specialistája)a megvédett disszertációja az erősebb érv, vagy az abszolut nem egzakt egyiptomi történészeknek fogadjuk el a megállapítását.

Én Schocknak hiszek. És nem csak azért, mert geológiát tanultam, hanem azért is mert ellentmondásmentes, és ráadásul az egyiptomi történészek is igazolják több előfeltevését.
Hiszen pld az köztudott, hogy már Ku-Fu idejében is pont ennyire sivatagos volt a térség!!!
Lásd KU-FU kőfalat is huzatott a homok ellen.
Ez ékesen bizonyítja, hogy külömben a homok éppúgy belepte volna az egészet, mint ma.

Schock azt írja, hogy nem lehet 7000 évesnél fiatalabb az erodáció. Azért írja meg, mert becslésnél minden esetben a lehető legkisebb hibára paraméterezik az időpontot. vagyis ennél akárhányszor is lehet több, de kevesebb nem!

Ezzel a Sphyx kora egészen addig eldőlt amíg nem lesz egzaktabb bizonyíték. Ráadásul a Sphynxre az is van, hiszen Ku-Fu leltárköve, amin a sphynx mint már meglévő műtárgy szerepel.

Üdv
Csekk

Előzmény: Törölt nick (741)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 749
A hir lesújtott :(((
Komolyan! Nem baj, majd holnap. Mára én is búcsúzok.
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 747
Voltak!
Kezdetleges építmények, amik nélkülöztek mindenféle magasfokú tervezést.
Duda Creative Commons License 2000.08.17 0 0 746
"egyszerű kőépítmények, kőkunyhók után rögtön iszonyú bonyolultságú piramist építettek"

Biztosan voltak kokunyhok?
Ezt azert kerdezem, mert azon az eghajlaton vegulis semmi sem indokolja a kohazak epiteset. Miert kezdtek el?

A koztes epitmenyek eltunesere Kiran valasza helyes: eltuntethette oket a haboru, belso viszaly stb. De egy piramist meg lebontani is lehetetlen, nem csak felepiteni.

Előzmény: Sanzi (745)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 745
Pontosan Duda!

Úgy látszik nem csak nekem tűnt fel, hogy az egyszerű kőépítmények, kőkunyhók után rögtön iszonyú bonyolultságú piramist építettek. Hol vannak a "köztes" épülete, próbálgatások?

Duda Creative Commons License 2000.08.17 0 0 744
A sivatagosodas dolgon felesleges vitazni, Kiran 2. es 5. pontja helyretette.

De!

3. Hasonlitsd ossze azokat a civilizaciokat az egyiptomi kulturaval. Tul nagy az ugras!

4. "Ezután több ezer évük volt, hogy a kőépítészetben fokozatos tapasztalatot szerezzenek."

Miert?
Miert epitkeztek kovel? Kohazakban laktak (egy sivatagban?), ha nem akkor honnan az igeny es a tapasztalat?

Ezekre a dolgokra valamennyire talan magyarazat lehet a jegkorszak vege, es az azt tulelo emberek es a kozossegek eletenek jobbrafordulasa, eroforrasok felszabadulasa, de ez a par ezer ev akkor is keves, hogy egy allati sorban elo termeszeti lenybol egy fejlett kulturaju civilizacioba menjen at.

Előzmény: Törölt nick (741)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 743
Csak most döbbentem rá, hogy az előbb mit ítram!
EZ BIZONYÍTÉK!!!
Sanzi Creative Commons License 2000.08.16 0 0 742
Helló Kiran!

O.K. , a geológiai kérdésben részben meggyőztél. Viszont a 4-500 éves építési idő még mindig probléma. Az ebmer nem tervez temetkezési helyet tíz nemzedékre előre. Ez igaz, hogy nem geológiai bizonyíték, de a kormeghatározásba jelentősen beleszól, és gondolom azt te is belátod, hogy a fáraók nem építtethették a piramisokat (legalábbis a Nagy Piramist biztos nem).
Feszülten várom a holnapot... :)

Sanzi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 740
Kiran

Geológiai érvek:
Valóban az eróziós jelekre gondoltam, de van itt még valami. Az a vidék kb. 7000 éve sivatagos. Egy civilizáció (szerintem) a legritkább esetben jön létre olyan környezetben, ahol igen zordak, és kemények a feltételek. Ha egy embercsoport le akar telepedni valahol, akkor azt egy élettel teli földön teszi, és nem a sivatagban. Viszont az a terület 7000 évvel ezelőtt maga volt a paradicsom. Ideális körülményekkel az emberek számára. A sivatagban - már elnézést - ki az a hülye, aki építkezik?
Számítógép:
A hajszálpontos tájoláshoz, a belső stabilitáshoz (a piramisnak is megvan a saját átesési szöge, ami alatt egész egyszerűen összedőlne), ill. a "szellőzőlyukak" tervezése, mivel ezek - tudtommal - L alakúak.
Temetkezési hely:
A legfőbb probléma az idő. A "tanítás" szerint a piramisokat 20 év alatt építették. Akkor egy kis matek. 2.300.000 kőből áll kb. húsz év, az 7300 nap. 2.300.000:7300=315
315 kő naponta! Tekintve, hogy akkor még nem volt közvilágítás, max. 12 órát tudtak dolgozni. 12*60=720 720:315=2.2
Tehát két percentént kellett volna egy követ a helyére rakni, amikor egy kő súlya elérhette akár a tíz tonnát is. Ehhez az időhöz még nem számoltam hozzá a kibányászást, a megmunkálást, a szállítást, és a fedőköveket. Nem fárasztalak tovább a számokkal, de kb. 400-500 évig kellett hogy épüljön. Egy fáraó max. 40-60 évig élt. Ez tíz nemzedék!!! 4-500 év alatt a társadalom alapjaiban változik meg! Ezért állítom, hogy a fáraók csak beköltöztek a készbe.

Előzmény: Törölt nick (739)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.14 0 0 738
Kiran!

"Csakhogy ez se cáfolja a temetkezéselméletet, sőt,támogatja nem?"
Nos akkor semmiképp, ha a piramis korát 7000 évnél is korábbra datáljuk. Geológusok egész egyszerűen ragaszkodnak ehhez a dátumhoz. Akkor viszont az egyiptomi civilizáció nem is létezett!
Ahogy azt már egy másik topicban is kifejtettem, szerintem nem a fejlett egyiptomi civilizáció teremtette meg a piramist, hanem fordítva! A piramis teremtette meg az egyiptomi civilizáció alapjait. Tételezzük fel, hogy valakinek, vagy valakiknek kipattant az agyukból az ötlet. A megvalósításhoz rengeteg embert kellet összeszedni. Valószínűleg ezekből a piramisépítő rabszolgákból alakulhatott ki az egyiptomi civilizáció. Ezért vették birtokba a temetkezéseikhez. Nem tudták hogy mit építenek, de a jelenséggel találkozhattak. Azt hitték, hogy ezzel ők is örök életűek lehetnek. Egyébként gonoltál már rá hogy innen fejlődhetett ki az istenkultusz?

Előzmény: Sanzi (736)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.14 0 0 736
Kedves Kiran!

Nos akkor kifejtem konkrétan az érveimet. Először is a piramisok PONTOSAN, méghozza irgalmatlanul pontosan vannak betájolva É-D irányba. Már azt is tudják, hogy a piramis belsejében igen különös jelenségek zajlanak, mint például a benne tárolt hús, ill. bármi romlandó anyag nem indul bomlásnak. A penge nem veszít az éléből, stb. Annak idején Tesla megépítette a piramis pontos mását kicsiben, és ő is tapasztalta a jelenséget
(kicsit nevetséges, de tekintve hogy erre a felfedezésére senki sem figyelt fel, pengeélezőként szabadalmaztatta). Viszont, ha megváltoztatta a tájolást, vagy a piramis formát, akkor a jelenség nem működött. Csak piramis formával, és pontos tájolással. Ebből nyilvánvaló, hogy a piramisokat EZEKNEK a jelenségeknek a létrehozására építették!!!
Valószínűleg ezt a tulajdonságát fedezték fel KÉSŐBB a fáraók, és ezért temetkeztek oda. Geológusok már régen állítják, hogy a piramisok régebbiek, még az egyiptomi kultúránál is. Azt írtad, hogy mondjak egy másik ésszerű felhasználási tippet is. O.K. SETI Mond neked ez valamit? Tudjuk, hogy a három nagy piramis pontosan az Orion csillagkép három fő csillagát mintázza (elhelyezkedésileg). Tudjuk, hogy mindegyik piramisnál felfedeztek egy "szellőzőnyílást", ami pont a három csillag felé irányul. Ha a piramis belsejébe valamilyen igen erős jeladó szerkezetet helyezünk, mondjuk egy erős lézer fényhez hasonlót, akkor ez a világ legegyszerűbb SETI rendszere. Most rádióhullámokat küldünk szerte az univerzumba, de hogy erre válasz is jöjjön, arra igen kevés az esély. Először is, ha az idegen lények nem használnak rádióhullámokat, akkor meg sem fogják találni. Ha mégis, akkor FÖLDI aggyal kéne gondolkodniuk, hogy megfejtsék. De nézzük a piramist! Tételezzük fel, hogy az Orionban valahol van érelmes élet. Ha innen a földről három fénnyaláb indul feléjük, ami az ő csillagaik felé irányul, és intenzitásuk megfelel a saját csillagaik intenzitásával, akkor ebből nyilvánvaló lehet az ő számukra, hogy egy értelmes üzenettel állnak szemben. Ha pedig meghosszabbítják a fénysugarakat az űrben, akkor pontosan meg tudják határozni a forrást is.
Nos ez hogy tetszik eddig?

Sanzi Creative Commons License 2000.08.14 0 0 734
Üdv Minkenkinek!

Szerintem egy nagyon fontos dologról még nem volt szó! Mindenki azt fejtegeti, hogy vajon hogyan, és mikor építették a piramisokat. Pedig van ennél két sokkal fontosabb kérdés is. MIÉRT? És ki, vagy kik voltak a tervezők? Azt, hogy temetkezési célokból építették, azt szerintem el is lehet felejteni, mivel már hellyel-közzel szinte minden tudós elismerte, hogy a fáraók, csak "belakták" őket. Érdekes számomra az is, hogy már sikerült rekonstruálni, vajon hogyan építhették fel az akkori technikával őket, de a megtervezéséhez még a mai mérnökembernek is számítógép kell (és nem csak lustaságból)!

Munchausen Creative Commons License 2000.08.13 0 0 732
Ugy tudom a Sfinx fejet az egyik farao a sajat kepmasara faragtatta. Ettol kisebb. Eredetileg lehetett akarmi, meg oroszalnfej is. :)

Látod, ezért gyanús nekem a dolog, ugyanis Sphynx-en lévő fáraófej annyira aránytalan, hogy megkérdőjelzem azt, hogy aki ilyen módon csinál meg valamit, az hogyan építhette a piramisokat? A piramisokon-ban majd minden arányos, aranymetszés, egyebek, pont a Spynx lenne kivétel? Azokat a bizonyos függőleges erróziónyomokat, amiket csapadékon kívül más nem nagyon okozhatott azt mivel magyarázzák, vagy már elfogadott tény, hogy a Spynx akkor épült 10-12.000 évvel ezelőtt, mikor a Sivatag még zöldelt?

Előzmény: Duda (731)
Duda Creative Commons License 2000.08.11 0 0 731
Ugy tudom a Sfinx fejet az egyik farao a sajat kepmasara faragtatta. Ettol kisebb. Eredetileg lehetett akarmi, meg oroszalnfej is. :)
Előzmény: Munchausen (730)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.11 0 0 730
Üdvözlet mindenkinek!

Most hallottam valami érdekeset, állítólag a dél amerikai piramisoknál és más építményeknél gyakorlat volt az, hogy a kőlapokat fémkapcsokkal erősítették össze és állítólag a Nílus völgyi piramisoknál is használtak fémkapcsokat. Igaz lehet ez?
A Sphynx vitához kapcsolódva csak annyit jegyeznék meg, hogy nézzétek meg azt, hogy mennyire aránytalan a Sphynx feje, gondolom ez nem véletlen, lehet, hogy valami más esetleg a földlakók számára furcsa feje volt eredetileg a Sphynx-nek?

Vajk Creative Commons License 2000.08.05 0 0 729
Ment egy level, de neaz itt megadott a cimre valaszolj, mert ez nagyon regi, nem is el mar, hanem reply-zz a levelre, ok?
Előzmény: Csekk (728)
Csekk Creative Commons License 2000.08.03 0 0 728
Szia Vanilla
Az idézett oldal az egy nagyon régi oldalam, de az extra password újjítása miatt, idén még nem is tudtam frissíteni az extrát.:(
(A fullextrának meg most keresek szolgáltatót)
Viszont kedves Vanilla itt van a legfrissebb honlapom és a mondák menüponton belül a "Pusztítás legendája" részben vannak a legfrissebb információk a témáról.
De persze nem érdemes kihagyni a többit sem, mert valahogy összefüggenek.

Egyébként a piramis részben elég jól ki van bontva, hogy kik építtethették, és mennyi idő alatt a piramisokat. Nekem spec azért tetszik ez a verzió a legjobban, mert figyelembe veszi minden elérhető, valódi bizonyítékokat.

Üdv:
Csekk

Előzmény: Vanilla (727)
Vanilla Creative Commons License 2000.08.03 0 0 727
Sziasztok!
Bocs hogy beleszólok, Espada írta a 470-es hozzászólásában, hogy I.Szeti abüdoszi templomában fura képek találhatók egy eléggé eldugott helyen. http://www.extra.hu/anomalia/abydos.htm címen megnézhetitek. Nagyon meglepett a látvány, rögtön szóltam a páromnak hogy nézze meg, szerinte mit lát a képen. Közben letakartam a feliratokat a képernyőn. A közelben tébláboló 10 éves kisfiam is odajött és rámutatott az egyik ábrára: “Én tudom mi ez! Egy Sikorsky CH-54-es helikopter, ilyennel emelgetik a bazinagy konténereket! Benne van a repülőskártyámban.” Majdnem leestem a székről meglepetésemben. Pedig régebben inkább a hivatalos álláspontoknak hittem, de ez megingatott…. Képzeletben behelyettesítettem a “bazinagy konténereket” bazinagy kövekre… Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy mi a véleményetek ezekről az ábrákról, pro és kontra. Vagy ha van valamiféle "hivatalos vélemény", írjátok meg, mi az.
Vanilla
Vimes Creative Commons License 2000.07.31 0 0 725
Kiran,
csak nagyon roviden (idohiany miatt). A harom nagy piramist szerintem az egyiptomiak epitettek, az Obirodalomban. Az erveimet most nem kezdem el sorolni, nagyon sok elhangzott mar amugy is az elmult idoszakban. Ennyi. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam az elozo hozzaszolasaimban, ha igen, akkor azert biztositalak, hogy ugy gondolom, nem a foldonkivuliek vagy egy korabbi kultura alkotta az Egyiptomban talalhato epuleteket. Lehet, hogy nincs igazam, de a tapasztalataim (itt gondolok mind a regeszeti, mind fizikai, stb) ilyan iranyuak.
Előzmény: Törölt nick (716)
Csekk Creative Commons License 2000.07.30 0 0 724
Oké kiran, mielött offtopicba megy át a dolog én lereagálom.
"""Azonkívül jó lenne végre, ha az alternatívok végre lereagálnák azokat a számokat és elképzeléseket, ahol IGENIS reális értékelések szerepelnek a kőépítmények felépítéséről. """

Nem lehet egyszerűen lesarkítani a megépíthetőségre a kérdést. (szerintem)
Az csak a dolog egyik eleme.
De van még néhány tény amit elötte kellen tisztába tenni. (csak ezt senki nem akarja a hivatalos tudomány részéről, értsd alatta az EGYIPTOMI hatóságokat.)
Vagyük mondjuk a habarcs kérdését.
Itt van néhány vizsgálati anyag, amely szerint a habarcs kora 4900, ill 6000 éves. (+ - 100 év.)
Na ez már önmágában kilőné a Ku-Fu építette, építhette modelt.
Aztán azért se csak a megépíthetőségre összpontosítsunk, (mert a mai eszünkkel tesszük) de itt van mindjárt a hihetetlen pontosság is, amibe lépten nyomon beleütközünk. 100 m-en 0,2 mm eltérés. - MI A FRANCÉRT?
Az csak hab a tortán, hogy az orion övet képezi le hihetetlen pontossággal ie. 10.500 - szerint. (mm pontosan)
De West geológiai bizonyítéka sem semmi, lásd Shock honlapját amit szintén nemrégen belinkeltem.
És ha úgy ezeket egybevesszük egyéb tényekkel miszerint a Gantenbrink által feltárt járatban jól láthatóan ott van egy """fapálcika""" aminek a kormeghatározását szintén meglehetne ejteni + - 100 év pontosan, de TILOS Gantenbrinknek még a közelébe is mennie.....
Hát..... erre varjon gombot aki akar.

Valahol már régen is leírtam, de nemsokára egy tanulmányom is készen lesz, arról, hogy mit, miket, milyen TÉNYeket söpör félre, halgat el az EGYIPTOMI hatóság, milyen bizonyítékokat, tényeket vesz és vetet semmibe...
Hogy miért, minek,..? - lehet találgatni....
Mondjuk a Gizában talált leltárkő amely szerint a szfinx már Ku Fu igejében is ŐSRÉGI volt.

Az a sok információ pedig amit egy MAGYAR EGYIPTOLÓGUS ir a témával kapcsolatban az itt elérhető:
http://www.nexus.hu/anomalia/mondak/
(A fullextra szerver néhány napig halódni fog)

Egyébként igazad van abban, hogy ez nem egyiptológus probléma.
Ez EGYIPTOM probléma.
S itt válaszolok erre:
""""Az egy más kérdés, hogy konkrétan a legt0bb tudós, SZEMÉLYESEN nem áll ki mellette. Hogy miért, azt nem kezdem elölről magyarázni, úgyse reagálod le, ahogy mások sem.""""

Az a szakmabeli aki ezt megteszi, az többet még vízumot sem kap, nemhogy kutatási engedélyt Egyiptomba..... ez ma már nyilt titok főleg West, és Gattenbrink óta.

Üdv:
Csekk

Előzmény: Törölt nick (720)
Hannibál Béla Creative Commons License 2000.07.29 0 1 722
Sziasztok!
Még új vagyok itt és remélem nem mondok olyanokat ami neveletlenség, mert állandóan ezt vágják a fejemhez. Na mindegy.
Szóval beleolvasgattam a topicba, mert végigolvasni nincs időm. Látom itt is az a probléma, hogy az "ufonóták" nem tudnak megegyezni a "földlakókkal". Ezt a Gordiuszi csomót valószínüleg én sem fogom kettévágni. De annyi megjegyzést hozzá teszek, hogy elég nehéz beilleszteni egy elfogadott archeológián és korabeli iratokon nyugvó állandóan módosuló történelmi képbe azt a teoriát miszerint Isten, vagy Ufó építkezik a földön. Igaz ez utóbbi magyarázatok teljesen feleslegessé teszik a történelemkutatást, és nagyon gazdaságosak is. Szerintem az a hiba, hogy vannak emberek akik kételkednek, és vannak akik nem. A régészek meglehetősen kételkedő emberfajtát alkotnak, ezért szüntelenül lapátolnak, és ha találnak valamit amár megismert adatok közé próbálják beilleszteni, esetleg olyan áron, hogy megcáfolnak egy olyan korábbi nézetet miszerint X.Y. ekkor, vagy akkor uralkodott. A nem kételkedők csak abban kételkednek, hogy úgy is beilleszthetők a dolgok, hogy ha totál nem illik a képbe. Márpedig Tomnak esetleg igaza is lehet, hiszen nem állit semmi olyat, ami a korabeli eszközökkel meg nem valósítható, csakhogy iszonyú kényes a dolog hiszen csak arról beszél, ami úgy képzelhető el ha azt hisszük nem ufók építgettek. Márpedig sokkal egyszerübb lenne ha azt mondaná, hiszen mint tudjuk az Empire State Buildinget is az ufók építették.
Vajk Creative Commons License 2000.07.29 0 0 721
"Hogy miért, azt nem kezdem elölről magyarázni, úgyse reagálod le, ahogy mások sem. "

Akkor miert irsz ide? Ha mar meg is valaszolod a kerdeseidet, teljesen felesleges vitazos topicokba irogatni....

Előzmény: Törölt nick (720)
ToM Creative Commons License 2000.07.29 0 0 719
Sziasztok!
Nagy érdeklődéssel olvastam az eddigi érveket, ellenérveket. Most találtam egy nagyon jó oldalt, ahol többek között van egy beszélgetés Mark Lehner archeológussal /MARK LEHNER, Archaeologist, Oriental Institute of the University of Chicago, and Harvard Semitic Museum/. Ebben a beszélgetésben is nagy kérdés, hogy vajon mennyien építették a nagy piramist. Herodotus a görög történetíró számításai szerint 100.000 ember.De vegyük figyelembe, hogy Herodotus időszámításunk előtt az 5-ik században látogatta meg a piramisokat, tehát a piramisok már akkor is kb. 2700 évesek voltak! A mai modern elméletek szerint csak kb. 20.000 ember építette. Csináltak egy filmet melyben megpróbáltak egy kisméretű piramist építeni az akkori technikával. Többek között nyitottak egy kőfejtőt ahol 12 ember, egyszerű fémszerszámokkal 21 nap alatt 186 db követ bányászott ki! Oké, azt elismeri, hogy vas szerszámokat, acél kötelet, csörlőt használtak, de minden egyéb csak kézi erővel történt. A következtetés, hogy ha 12 ember 21 nap alatt 186 követ bír kibányászni, mennyi ember kell ahhoz, hogy kitermeljék a Khufu piramis építéséhez szükséges napi 340 követ /ez a napi 340 kő feltételezi a 20 éves építési időt/. A végkövekeztetés, hogy 1200! ember képes azt a napi 340 követ kitermelni, melyket ott helyben Gizában bányásztak. Kérdés még a kövek mozgatása. Ebben a bizonyos filmben kiderült, hogy 12 ember viszonylag könnyen elhúzott egy 1.5 tonnás követ egy síkos felületen. Számításaik szerint kb 2000 ember képes volt a köveket a beépítési helyre elszállítani. Ez eddig 3200. Akkor még kellettek emberek akik a köveket simára csiszolják,/gyalulják?/, de ha ezekre is számolunk kb 2000 embert, ez még mindig csak 5000 ember.
A többiek magát a piramist építették, de a becslése szerint az állandó és ideiglenes munkások száma nem haladta meg a 36000-et. Szó volt arról is, hogy a temető és egyéb létesítmények nagyon kicsik volt ekkora létszámhoz. Ez igaz, de valószínüleg a munkások nagy része a környéken lakott a falujában és reggeltől estig dolgozott, majd hazament. Ez lehet a magírázat arra, hogy a temetőben csak 600 csontvázat találtak. Nem rabszolgák voltak, tehát nem is halálra dolgoztatták őket. Érdekesség, hogy a temetőben 12 olyan csontvázat találtak akik eltörték a kezüket valószínű az építkezés folyamán és már akkor mindkét oldalán fával rögzítették a kezet, tehát sínbe rakták. Egy másik csontváznak meg amputálva volt a lába /ráesett egy nagy kő?/ és 14 évig élt még utána!
A cikk lényegi elemeit leírtam ide, de akit az egész érdekel angolul megtalálja itt:http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/explore/builders.html
Üdv ToM
Mr Spock Creative Commons License 2000.07.29 0 0 718
Kedves Mindenki,

Meglepetessel latom, hogy meg mindig megy a piramisok tema es a Daniken korulotti "zavargas". Mivel a Netton eppen most megy egy nagyon hasonlo, engedjetek meg, hogy nehany megjegyzest elejtsek.

A Daniken teoria ellenzoinek egyik "adu asza" az, hogy Danikennek semmi bizonyiteka nincs. Ami igy kimondva igaz. De az is igaz, hogy az ellentabornak SINCS. Ott vannak teljesen osszekeverve a bizonyitekok, a nepszeru feltetelezesekkel. Hiszen attol, hogy valami komolyabban van veve mint valami mas, attol meg egyaltalan nem biztos, hogy az azert van, mert nekik bizonyitekaik vannak. Minden szajtepes dacara, meg ma sincs semmilyen bizonyitek arra, hogy hogyan epult fel a Keopsz piramis. Hatvanhat nyakatekert elmelet van, de meg egyiket sem sikerult bizonyitek szintre hozni. Tehat Daniken otlete (mashonnan jottek besegitettek) egyaltalan nem log ki a sorbol, a sok nem bizonyitott feltetelezesek sorabol.

Viszont van egy oriasi kulonbseg. A Keopsz piramisra vonatkozo elfogadott elmeletek semmi mas okori rejtelyt nem magyaraznak el. Semmi osszefuggesbe nem hozhatok mas, hasonlo modon (de teljesen mas okbol) nem igazan elmagyarazhato jelensegekkel (lasd Piri Reis terkep, lasd bibliai rejtelyek, es sok minden mas). Daniken elmelete ugyanakkor nagyonis osszevonja mindezeket, hiszen egy lehetseges magyarazattal az osszesre valasz adhato. Semmilyen ma elfogadott elmelet, nemhogy nem kepes erre, de meg csak meg sem probalja.

Daniken megis teljesen el van vetve. Vajon miert? Annyira abszurd annak a lehetosege, hogy idegenek itt jartak? Miert? Hiszen ma mar a muvelt emberek nagyresze elfogadja, hogy minden valoszinuseg szerint mashol is van elet, beleertve intelligens eletet. Ha van, miert ne erhettek volna el a Foldre? A Daniken altal felsorolt gyanuk nem elegendok? De ugyanakkor az, hogy a Marson talaltak valamilyen vajatot, ami a megtalalok szerint valoszinuleg viz altal lettek vajva, elegendo egy kitudjahanymilliard dollaros Mars expediciora? Bizony ellentmondas.

Daniken elkovetett egy nagy hibat: Istent belevonta a dologba. Hogy esetleg az nem is Isten volt, amibe most a Fold lakossaganak nagyresze hisz, hanem idegenek. Ez volt a megbocsajthatatlan tevedes (meg akkor is, ha nem tevedes). Kulonben mar regen lazasan kutatna mindenki annak a lehetoseget, hogy esetleg tenyleg jart itt valaki. Ennel nagyobb hordereju esetleges feltalalas, ebben a kategoriaban, bizonyitas aligha letezik. De igy senki nem hajlando hozzanyulni, hiszen mi lenne abbol, ha tenyleg bebizonyosodna, hogy a Biblia istene esetleg egy space alien volt. Es ki hajlando penzt adni ennek a bizonyitasara?

Daniken osszevont sok okori rejtelyt es talalt egy lehetseges magyarazatot. Igen, nincs bizonyiteka. Nem is kell hogy legyen, ezt hivjak hipotezisnek. Ennel sokkal kevesebb alapon nyugvo hipotezist is lazasan kutattak es meg mindig kutatnak. Danikennek nincs meg sem a tudasa, sem a penze, sem az eszkozei, hogy ezt a hipotezist bizonyitekka (vagy akar cafolasa) alakitsa. De enszerintem a tudomanyoknak kutyakotelesseguk lenne.

Gabor

Mr Spock Creative Commons License 2000.07.29 0 0 717
Kedves big4,

Hé Mr Spock ! Már nem filozofálgatsz többet velünk a vallás-filozófián ?

A kovetkezo tortent. Abban az idoben amikor leszakadtam, foleg azert szakadtam le, mert az Index hasznalhatatlanul lassuva valt. A fomuftik magyarazata az volt, hogy "valami van a kulfold fele kapcsolodo szerverrel", de senki nem ajanlott semmit, hogy megprobalnak csinalni. El lett konyvelve egy olyan "hat ez van" vallranditassal. Akkor latogattam vissza az Internetto-ba. Azzal semmi technikai problema nem volt, pedig nem hiszem hogy annak kulon vonala lett volna "kulfold" fele. Sokkal kisebb tarsasag, egeszen mas alapstilus, de megkedveltem, es mondhatnam hogy ottragadtam. Neha azert visszalatogatok, es elriasztanak a message-szamok, nehany mar a ezres-tizezres zonaban. Hogy lehet azt nyomon kovetni. Ez az egyik. A masik meg az volt, ha hiszed ha nem, hogy neked irtam egy-ket levelet, amit egyszeruen ignoraltal. Ugyanez tortent aranyviktorral. Ugyhogy azt gondoltam, hogy azt a tarsasagot mar nem igazan erdekli a velemenyem, es en soha semmit nem eroltetek.

Gabor

Előzmény: Törölt nick (710)
Vimes Creative Commons License 2000.07.27 0 0 715
Egyetertunk, mert tobbek kozott van egy matematika es fizika diplomam is; igazabol nem ez a fontos, hanem az, hogy en mind a ket oldalt latom, es kulon-kulon egyik sem teszik, mert az oda tartozo emberek foggal-korommel vedik a maguk igazat, es nem hajlandok engedni. En probalkozom felhasznalni a masik teruleten szerzett tapasztalataimat oda-vissza (ezert aztan kaptam is mindig rendesen, szerencsere ma mar mindket dolog hobbi szinten maradt), es talalni valami kozeputat. A regi fizikatanarommal is vitaom, amikor ritkan osszefutunk, barmennyire is tisztelem, es nem tartom nagyon vaskalaposnak, en azert nala vadabb dolgokat is kepes vagyok felhozni.

A fizikaban is mindig vannak problemak = tapasztalatok, aztan vannak ra elmeletek, majd azokra modellek (kiserletek, stb). Ha mukodik, akkor kvazi-megoldottnak tartjak, amig vagy sz@r kerul a ventillacioba es akad valami gubanc, vagy uj tapasztalatok gyulnek. Ilyenkor kezdodik minden elolrol. Lasd pl. a kvantummechanika "kialakulasanak" elso idoszakat. Planck-nak is megmondtak, hogy ne ugralj, fiacskam, a fizika kesz, konyec, be van fejezve a nagy mu. Aztan placcs, beletrafalt a kozepebe.
Tehat ez sem teljesen egzakt de teny, hogy a tortenelem aztan vegkepp nem. Sot. Ott meg is mondhatjuk, hogy mi tortent. Pl. 56. En meg ellenforradalomnak tanultam, aztan a tobbit tudod.

Az a lenyeg, hogy ha van olyan esemeny, tapasztalat a "tortenelemben", amit a termeszettudomanyok segitsegevel meg lehet magyarazni, akkor az nagy valoszinuseggel (es itt hangsulyoznam a valoszinuseget; tehat lehet hogy tenyleg ufok vagy akarmik voltak) megmagyarazhato.

Mig ha nem magarazhato meg, attol meg nem szaz szazalek, hogy termeszetfeletti jelenseggel van dolgunk
(egyaltalan mi ez a fogalom? az hogy nem tudjuk megmagyarazni, de akkor sajat farkaba harapo kigyoban ucsorgunk),
lehet, hogy majd kesobbi ismereteinkkel mar kepesek leszunk megoldani a problemat.

Na hirtelen ennyi.
Amugy meg olvasgatom az elejet, erdekes a topic.

Előzmény: Duda (714)
Duda Creative Commons License 2000.07.27 0 0 714
Vimes!

Hamar felhoztad a fizikat, akkor egy kicsit eszmefuttatok:

A fizika egy korrekt tudomany. Ha valahol egy ujabb felfedezesrol hallasz, akkor az altalaban igazol egy elmeletet, vagy a felfedezest tettek meg maganak az elmeletnek a felhszanalasaval. A tortenelem tudomany azonban majdnem forditva mukodik, az uj felfedezesek gyakran modositjak az addigi elmeleteket.

Magyaran nem egzakt. Talan maganak a tortenelem tudomanynak a tortenetet kelle vizsgalni, hogy egy elmelet mibol indult ki stb... (pl. mindenki szereti a sajat korat, szokasait, gondolkodasmodjat rahuzni mind a multra, mind a jovore..) Lehet, hogy eljutnank oda, hogy az egesz tudomanyt egy ma mar nevetseges, meghaladott nezetre alapul, vagy az egy kihagyhatatlan lancszem a bizonyitasban, es ilyen erovel vehetnenk egy egeszen mas elmeletet is alapul. PL. akar vmi Daniken felet is. Aztan lehet sok elmelet ami verseng egymassal, es majd azt fogadjuk el, amelyiket az akkori tudasunk alapjan valoszinubbnek tartunk.

Szal nem vedem Danikent es nem vagyok ufo hivo, de eppen a tudomanynak nem kellene engednie, hogy pusztan a szokatlansaga miatt felresoporjek a bizonyitekai ellenere...

Előzmény: Vimes (713)
Vimes Creative Commons License 2000.07.27 0 0 713
Danikennel csak az a bajom, hogy mindenben az ufok kezet latja.
egyebkent hogy miert csak az Unisz piramistol kezdve talalhatok un. piramis-szovegek? Az obirodalom elejen nagyon eros volt a kiralyi hatalom (a farao szo csak az Ujbirodalomban jeleneik meg sokkal kesobb), ezert is tudtak ilyen monumentalis piramisokat epiteni. A temetkezesekkor es kesobb is a halotti papok aldozatokat mutattak be a halottnak (jelen esetben a kiralynak, de ugyanugy a nemesembereknek is), de kesobb ez a hatalom meggyengult, a vagyonuk csokkent, igy mar nem feltetlenul tudtak fenntartani a halotti papi alapitvanyokat (tenyleg ilyenek voltak). Viszont a halotti imak kellettek, igy ezeket elkezdtek felirni a falakra.

Nagyon sok mindent meg lehet magyarazni, nagyon sok mindent meg nem. De igy volt ez. pl a fizikaban is. Egyebkent a 5-6000 evvel ezelott teljesen mas, a mainal "primitivebb" ??? technikaval dolgoztak, viszont azt tokeletesen ismertek (volt idejuk hasznalni). Ezert is nem tudunk ilyen technikaval hasonlo dolgokat produkalni manapsag.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!