Keresés

Részletes keresés

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.25 0 0 306
Kedves Qwer!

Írod:
"... van egy közös ősanyánk (anyáink, anyjainak anyja), aki csak mintegy néhány százezer (!) éve élt. Nyilván az emberiség nem akkor fejlődött ki, de "Éva" ekkor élt. A többi akkor élt nő tisztán női ágon nem rendelkezik ma utódokkal... A miértekre nincs egyértelmű válasz..."
Ez ugyan igaz, de mégis eléggé félrevezető. A helyzet ugyanis egyszerűen az, hogy vannak dolgok, amelyeket csak anyánktól örökölhetünk (pl. mitokondriális DNS), és vannak, amelyeket csak apánktól (pl. Y kromoszóma). A többi gén viszont rendszeresen keveredik az ivaros szaporodáskor, ezért szó sincs arról, hogy csakis attól az ősi férfitól és nőtől örököltünk volna genetikai információt, akitől végső fokon származik a férfiak Y kromoszómája és mindannyiunk mitokondriális DNS-e. Az "ősapaság", vagy "ősanyaság" tehát csak az Y kromoszóma és a mitokondriális DNS vonatkozásában áll fenn, de még ez is csak megszorítással, ugyanis az a jelenség, hogy az Y kromoszóma apai ágon öröklődik, a mitokondriális DNS pedig anyai ágon, sokkkkkkal régebbi eredetű, mint az emberiség megjelenése! Ilyenformán inkább az kíván magyarázatot, hogy "egyáltalán miért lehetséges különbség a férfiak Y kromoszómájában és az emberi mitokondriális DNS-ben"?. A válasz az, hogy vannak genetikai mutációk. Pl. az Y kromoszómában tárolt gének egy része más kromoszómákba kerülhet át és viszont. Minthogy azonban a mitokondriális DNS sokkal alapvetőbb biokémiai funkciókat kódol, ezért ott sokkal ritkábban is léphetnek fel előnyös mutációk, amiért is kisebb lesz a tapasztalható genetikai változatossága. "Ősanyánkról" tehát csupán azt mondhatjuk, hogy az emberi mitokondriális DNS-t érintő utolsó komolyabb (és végső fokon előnyös) mutáció mintegy néhány százezer évvel ezelőtt következhetett be, és mi mindannyian örököltük tőle. De örököltünk mi más "ősanyáktól" is, csak éppen nem a mitokondriális DNS-t.

Előzmény: Qwer (299)
andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 305
Csekk: Egyebkent fasza a honlapod, az enyem is valami hasonlo lesz, ha teljesen kesz lesz, csak egy abaj, a nexus szervere iszonyu lassu. Itt a mh-n egy eleg bika gep van /25mb 10 perc alatt letolt/, de perceket kell varni, mir egy kep bejon.
andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 304
Asvanyi anyagok hianyoznak, jo nehany konyvben olvastam, de szerintem itt a neten is jo par helyen fennvannak a tenyek.* Sot nemcsak az a baj, hogy hianyoznak, hanem az is, hogy sokszor olyan szerszamokat talalnak, amelyeknek nem szabadna ott lenniuk /lsd. acelfogo/. Kerdes:?????????
andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 303
Csekk! Felreertettel, nem a tektonikus lemezek mozogtak el magaval a kereggel egyutt, hanem maga a polus cserelodott ki! En sem allitom, hogy megtortent, de ez a magyarazat eddig a leglogikusabb szamomra, az pedig teny, hogy vizozon volt, a kerdes, hogy mitol. Ajanlom: Graham Hanckock: Istenek kezjegyei c. művét és a már említett Maurice Cotterell: Maja próféciák c. művét, mind2 tudomanyos megalapozottsagu igen reszletes munka. Addig nem tudok senkivel sem vitatkozni, amig el nem olvastatok, mert magam nem vagyok olyan spieler, hogy csipobol leirjam az egesz elmeletet.
andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 302
Hajra Csekk! Vegre nem kell egyedul szelmalomharcot vivnom! :))
Csekk Creative Commons License 1999.06.25 0 0 301
Kedves Purusa!
Latom te mar dontottel:)
"6. Hany meresi eredmeny tamasztja ala a "piramis-effektust"? Es kike? "
Jo a kerdes. Itt ugyanis annyi ellentmondas van, hogy még. Érdemes rákeresni a "pyramid effect" -re a keresőkben.
El fogsz tévedni.
De!
Vedd figyelembe, hogy a téma a konzervatív és szkeptikus arrogancia miatt nem egy hálás dolog az igazi tudosok számára.
A tudományos közvélemény (egyépként jótékony) konzervatívizmusa ezt a témát mintha megölte volna, pedig szerintem többet érdemelne. (lásd volt meg rádiaktív homok is a khu-fuban)

Kedves Andzsin!
A rejtelyes elődökben nem hiszek.
Egy technikailag fejlett civilizáció ugyanis elképzelhetetlen ásványi nyersanyagok nélkül.
Azok meg nem hiányoznak. Minden kimerült telepről tudjuk, hogy ki bányászta ki.
(A délisark kicsúszásában meg nem hiszek.)
Ez ugyanis mélyebb geológiai nyomokat hagyott volna. (nyoma sincs)

Na de itt is vannak!!!!
Vízalatti piramisok
Szintén

Sziasztok
Csekk
Anomália, a piramisok titka itt lesz megfejtve!

Előzmény: Purusa (296)
Csekk Creative Commons License 1999.06.25 0 0 300
Sziasztok!
Rolling én is láttam az ominózus filmet. Kétszer is, mert másnap az ismétlést is megnéztem.
A véleményem, hogy a filmen keresztül jól észrevehetők a konzervatív egyiptológusok módszerei.
A semmit jól eladni.
Pld. Mindössze cca 500 olyan sirt találtak ami összefüggésbe hozható az építkezőkkel.
Figyeltem.
Más konkrét (UJ) adat szinte semmi sem volt benne, illetve néhány elnagyolt.
pld. többezer kenyér sütésére alkalmas pékségek:)))
Kérdem mire elég ez?
Itt kérem, ha az egész művekre vonatkoztatunk akkor csak az építők kellett, hogy legyenek 20.000 -ren.
+ kiszolgáló személyzet, mert ugye a munkások a 2,5 percenkenti teljesítmény mellett szinte meg sem álhattak.
tehát legalább ugyanennyi ki is szolgálta őket.
cca 40.000 építéssel összefüggésbe hozható munkás, + CSALÁDJA?
legalább 100.000 ember! 20 éven keresztül. évi 25 halottal:))
Na ne má...!
Na most akkor miért ilyen kevés a halott???
Az meg hogy a kövek nem innen származnak nem érve az ellenoldalnak. Sőt nem ez a kérdés.
A kérdés az, hogy ki építette és mikor?
Khu-fu ugyanis nem építhette, és erre tudományos bizonyíték van. Ez erősebb érv mint az egyiptológusok hipotézise.
Ezt érvet nem veszik figyelembe. A film is kikerülte a problémát. (Ügyes)
Szerintem a film azt bizonyította be amit sokan sejtenek, miszerint Khufunak volt bátorsága, és (visszament az ősők által azaddig tiltott központi vallási területre. Továbbá ott komoly környezetrendező, és átalakító tevékenységet végzett.
Kvázi nem lemásolni akarta, mint azt sikertelenül megpróbálták az alődei, hanem kisajátította az egészet! És felépített egy komplex sírkertet. Ennek a munkának a breccsáját mutatták be mint a rámpa maradékát.
Mellesleg igen butának kellett volna ahhoz lennie, hongy átépítsen egy hegyet csak azért, hogy sírhelyet készítsen magának.
Hiszen ugye a hegy sokkal jobban megtette volna. (márha meglett volna még.)
(Lásd királyok völgye.)
Elég lett volna megformázni, és nem feldarabolni:))
És általában a köfejtői párhuzam enyhén szólva hülyének feltételezi a nézőket.
Mintha nem a bronzkorszakról lenne szo?
Néhány dolog amit nekünk kell figyelembe venni, ha tisztán szeretnénk látni.
Az egyiptomiak csak konrét tervre, és abszolut leellenörzött projektre adnak ásatási engedélyeket.
Vagyis, ha nem őket akarod igazolni, esélyed sincs, hogy a területre beengedjenek, nemhogy még kutass is.
Áprilisban 6 hónapra lezárták a nagypiramist.
Ugyan má mire? Recsegnek a deszkák?
Az egész filmet egy szakmailag értéktelen, ámde látványos porhintésnek tartom.
Semmit nem változott a konzervatívok módszere.
Mellesleg másnap visszanézve szerintem a tudóskám kikerülte a főkérdést, és kétértelmű válasszal zárta a filmet...?
(Kár, hogy nem vettem fel videora.)

Sziasztok!
Csekk
Anomália, a piramisok titka!

Előzmény: rolling (295)
Qwer Creative Commons License 1999.06.25 0 0 299
Andzsin:
a mitokondriális DNS vizsgálata azért érdekes, mert nem "változik" (kivéve a mutációt) és mert csak anyucitól lehet örökölni. Viszont nem azt mutatja, hogy az emberiség "régebbi", mint ahpgy gondoltuk, hanem azt, hogy sokkal közelebbi rokonok vagyunk, mint gondoltuk: van egy közös ősanyánk (anyáink, anyjainak anyja), aki csak mintegy néhány százezer (!) éve élt.
Nyilván az emberiség nem akkor fejlődött ki, de "Éva" ekkor élt. A többi akkor élt nő tisztán női ágon nem rendelkezik ma utódokkal...
A miértekre nincs egyértelmű válasz...
Előzmény: andzsin (290)
andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 298
Purusa:

A csekely valoszinusegi ertek onnan jon ki, hogy olvasd vegig legyszives a topicot nem akarom megegyszer begepelni, amit mar jonehanyszor megtettem. A fejlett civilizaciokhoz pedig erdemes beleolvasni a Vedakba, megnezni egy-ket vimana rajzot, elolvasni Ruth Reyna prof.asszony velemenyet, aki a NASA megbizasabol velemenyezte az oind szovegeket, el lehet olvasni a honlapomon a szanszkritologia prof-ának velemenyet is, akik ezzel foglalkoztak egesz eletukben es egy kicsit jobban ertenek hozza, mint mi. De ez csak egy ervrendszer. A tobbihez meg olvasd el azt a par felsorolast, amit mar megejtettem nehanyszor a topicban.
A DNS temahoz: nem vagyok biologus, el kell olvasni a Nepszab. elmult hetvegi szamat, ahol reszletesen publikalva van az egesz eredmeny.
A kataklizmahoz: olvasd el a konyvet, utana vitatkozhatunk. Nem vagyok fizikus, de eleg bonyolult szamitasok vannak a konyv mellekleteiben. Arrol mar nem is beszelek, hogyha a Fold egy nagy magnes, marpedig az, akkor a polusvaltas bizony siman elofordulhat.
A Piramis effektust alatamaszto bizonyitekokat sem akarom leirni megegyszer, mert mar megtettem. Egy adalek meg: jomagam lattam, hogy Nemetorszag nyugati felen, eloszeretettel alkalmazzak a kicsinyitett meretu piramisokat gyogyitasra, rahelyezve a beteg testreszre.
Az hogy temetkezesi hely volt e, hat ez eleg gyenge labakon all. Kerlek olvasd el a hozzaszolasaimat es akkor megtudod az ezt cafolo erveket.

andzsin Creative Commons License 1999.06.25 0 0 297
Na akkor csapjunk a kozepebe:

Rolling:

kosz az infot, en is szivesen megneztem volna a Nat.G-t, de sajnos nalunk meg nincsen kabel. Ha ez igy van, ahogy leirtad, akkor errol a tortenettudomany miert nem szamol be? Mert eddig szo se volt munkasok sirjairol, meg nagy halom kotormelekrol, meg stb. Ha tenyleg leteznek ezek a leletek, akkor honnan tudjak, hogy melyik piramishoz tartoznak a sirok, meg a kotormelekhegyek? Nem lehet hogy a Menkaure es a Khefren piramist epitettek ezek az emberek? De ha a Nagy-Piramisban is benne voltak, OK tegyuk fel ok csinaltak iszonyu energiat /eletben, anyagban/ raaldozva, a szamok akkor sem stimmelnek, vezesse mar le nekem valaki, hogy hogyan? Azt is ki kellene szamolni, hogyha tenyleg rampan vonszoltak a koveket, akkor a rampa, amit felhuznak a piramis kore, annak mekkoranak kellett lennie? Mert mondjuk el tudom kepzelni a dolgot, ennyire nem vagyok elvakult, hogy van egy 40 tonnas kovunk, ami 40000kg, 400 ember, mondjuk mindegyik kigyurt allat, 100kg-ot vonszolva valoban kepes elhuzni a rampan a kovet. A kerdes az, hogy milyen rampan, mert annak betonkemenysegunek kellett lennie. Szoval a dolog elvileg lehetseges, de gyakorlatilag meg akkor sem tudom, hogy mi a fenevel emeltek fel a Nagy-Galeria tetejere ezeket a hatalmas koveket, mivel a csigat nem ismertek.

Purusa Creative Commons License 1999.06.24 0 0 296
Khm... : ) Szoval nem ertek par dolgot.

Kedves andzsin-szan!

1. Adjunk.
2. : ))))) - Ugy erted _otos_ szazalekot? Es mire alapozod ezt a csekely valoszinusegi erteket? : )
3. Igazad van - sot: a Foldon sok, igen fejlett civilizacio letezett. Es biza elpusztultak vala.
- Ja, hogy te XX. (XXX. ...) szazadi tipusu civilizaciora gondolsz? Ervek...?
4. A 'DNS' es a 'mitokondrium' szo felcserelendo, ugy van ertelme. : )
Egyebkent meg rossz a kerdes: az ember nem egy bizonyos datumtol _lett_ ember...
Es mit ertesz azalatt, hogy 'regebbi'? Minel regebbi??
5. Kataklizmat rengeteget lehet felsorolni. Voltak is: a kambrium kornyeken pl. az akkori elovilag majd' 90%-a (!!!) kipusztult.
Mellesleg szinte minden nep mitologiajaban vannak vilagvege-mondak. Barki irhat ezek egyikere alapozva 1 yo kis bestsellert, es dagadtra keresheti magat... (Telleg, nem is rossz otlet... ; )
6. Hany meresi eredmeny tamasztja ala a "piramis-effektust"? Es kike?
7. Ooo... de hat _tudjuk_ az igazi funkciot! : )
Temetkezesi hely volt. (Ezzel az erovel a Notre Dame is megkerdojelezheto, mert hat "mi vehette ra az emberek ezreit, hogy tobb szaz ev alatt idot es vagyonokat nem kimelve felhuzzanak egy ilyen bazi nagy, teljesen rejtelyes funkcioju - na ja, meselnek mindenfele 'vallasos megfontolasokrol', de ki hiszi azt el? - epuletet??!?")

Előzmény: andzsin (290)
rolling Creative Commons License 1999.06.24 0 0 295
Urak, akkor egy pár szó a tegnapi National Geographic Channel-en látott, Ki építette a piramisokat? c. filmről.

A film érdekes megközelítésben mutatta be a témát. Lényegében az emberi oldalról, az építőmunkások oldaláról mutatta be a problémát. Az 1990-es évek elejétől újabb hatalmas feltárásokba fogtak a gizai fennsíkon. Ennek során a homok alól feltárták azokat az emlékeket, amelyek mind arról szólnak, hogy itt bizony több tízezer ember dolgozott sok-sok évig, hatalmas feladatokon. Feltártak ellátóhelyeket (pl. a másutt található faliképek alapján pontosan beazonosítható pékségeket), amelyek rengeteg ember étkeztetésére voltak alkalmasak. Megtalálták a munkások temetőjét, a csontvázaikat is. Be lehetett azonosítani a sírokban talált tárgyak és feliratok alapján, hogy kik voltak a munkaszervezők és felügyelők. A csontok vizsgálata kimutatta, hogy ezek az emberek iszonyatos fizikai tehertételeknek voltak kitéve hosszabb ideig, volt, akinek a gerince is megroppant.

A filmnek egy érdekes részlete volt, amikor egy mai (persze egyiptomi) kőfejtőhöz látogattak el. Nos, az ő technikájuk alig változott az évezredek során, s azt is döbbenetes volt látni, mekkora kihasított tömböket vittek a vállukon. A lényeg egyébként az, hogy először óriási egyenes vájatokat vésnek a kőbe, s ezek mentén végzik a kitermelést.

A poén az, hogy kb. 300 méterre kezdődően a Khepsz piramistól, megtalálták az eredeti kőbányát, ugyanilyen vájatokat is felfedezve, a fémszerszámmal való kivésés egyértelmű nyomaival. A kőfejtő méretei elégségesek voltak ahhoz, hogy a piramis tömegének legnagyobb részét innen vegyék. Magát a fejtőt feltöltötték törmelékkel, ennek tetején jól láthatók a kövek és megkövült iszap elegyéből álló halmok.
A filmben elhangzott - persze ez már csak feltételezésként -, hogy a törmelék nem más, mint annak a rámpának az alkotóelemei, amelyet a kövek magasra juttatására használtak.

A film végül megerősítette azt a már eddig is tudott tényt, hogy ez az egész rész egy szent terület, egy vallási együttes volt, sokkal tisztább, mint ma, amikor már több méteres homok rakódott a terepre, amelyből az egyes piramisokat nem lehet "kiragadni", s mindez az emberek halál utáni életben való vakhitét szolgálta.

A film végül a vezető régész véleményével zárult, aki lényegében azt mondta, hogy a külső civilizációk feltételezése tulajdonképpen a könnyű végén fogja meg a kérdést, igazából elkerüli a válaszadást, mert szerinte az igazi csoda, misztikum az, hogy itt emberek tömegének lelkesedése, kitartása és tudása, de egyben mérhetetlen szenvedése hozta létre ezeket a fantasztikus építményeket, s úgy érzi, nem jó, ha az utókor meg akarja tagadni tőlük ezt a teljesítményt.

Duda Creative Commons License 1999.06.24 0 0 294
Inkabb Hawking volt az illeto. Bocs.
Előzmény: Duda (293)
Duda Creative Commons License 1999.06.24 0 0 293
Spock!

A jel miert nem az, hogy ki vagyunk es hol elunk? Mi is kuldtunk anakidejen egy szondat csak ugy a vakvilagba, es abban volt egy sematikus emberpar es a fold megjelolve az akkor ismert vilagegyetemben (errol asszem Havking mondta, hogy nagy hiba volt).

Andzsin!

A 4. pontot kifejtened bovebben?

Mr Spock Creative Commons License 1999.06.24 0 0 292
Kedves andzsin,

www.extra.hu/andzsin/

Mar tobbszor probaltam, de olyan lassu, hogy nem lehet kivarni.

A Marsi piramisokrol: azokra gondolsz amik az "arc" kozeleben vannak. Mert azok tenyleg inkabb valami termeszeti kepzodmenynek latszanak, legalabbis azon a kepen ami nekem van. Tul szabalytalan az eluk, nem egy "klasszikus" negyoldalu gula.

Gabor

Gabor

Előzmény: andzsin (290)
andzsin Creative Commons License 1999.06.24 0 0 291
Azt mar csak felve emlitem meg, mert ez mar nekem is fantasztikus, hogy a marsi piramisoknak ugyanaz az elrendezese, mint a gizai fennsikon levoknek, bar a marsi piramisok sokkal nagyobbak mint a gizaiak. Az biztos, hogy ezek maguktol ott a Marson nem johettek letre, ahogy ezt megprobaljak nekunk bemeselni.
andzsin Creative Commons License 1999.06.24 0 0 290
Orulok, hogy a konzervativabb hozzaszolok is kepesek nemi rugalmassagra es belatjak, legalabbis probaljak belatni, hogy valami nincsen rendjen a Nagy Piramissal kapcsolatban.
1. En nem allitottam soha, hogy alienek epitettek, de adjun ennek is kb. 0,001% valoszinuseget.
2. A hivatalos tudomanynak a sajat szamai cafoljak meg a piramis epiteserol szolo beszamolokat, de ennek ellenere adjunk 5%-t eselyt annak, hogy az egyiptomiak epitettek. /Egyebkent elegge Janus-arcu a tortenettudomany, mert azt elfogadja Herodotosztol, hogy hany evig es mennyien es hogyan epitettek fel a gulat, azt viszont elfelejeti sot emlitest sem tesz rola, hogy Herodotosz azt is leirta, hogy 11000 evre visszamenoen megvan az egyiptomi kronologia./
3. Szerintem a Foldon meglevo elszort jelek /www.extra.hu/andzsin/, arra engednek kovetkeztetni, hogy itt bizony letezett valaha egy fejlett civilizacio, amely elpusztult. Erdemes elolvasni a honlapomon a szanszkritologus prof. velemenyet, aki szerint az oind tortenetirok ilyen lebego varosokat es pontos repulo szerkezeteket maguktol nem tudtak volna kitalalni, kvazi valamikor leteztek.
4. A legujabb eredmenyek szerint az ember, mint olyan sokkan regebbi, mint ahogyan azt eddig felteteleztek. Ez egy uj kutatasi eredmeny, amely a DNS mitokondriumat vizsgalja, amely nem valtozik igy pontosan lehet kormeghatarozast adni.
5. Az hogy mi okozhatta a kataklizmat, erre nezve erdemes elolvasni Maurice Coterell: Maja profeciak c. konyvet, amely nagyon is realis forgatokonyvet ir le es eleg borzasztot. E szerint tizegynehanyezer evenkent a Fold magneses pontjai, lsd. Deli es Eszaki sark felcserelodnek iszonyu kataklizmat okozva /tobbszaz km-es viharok, foldrengesek...stb/ es a dolog nem is elkepzelhetetlen, ha belegondoltok abba, hogy a Fold maga is egy nagy magnes. A konyvben reszletesen le van vezetve ennek a tudomanyos ! fizikaja. Egyebkent a majak szerin 2013 koruli idopont az, amikor ez bekovetkezik. A regenybeli ffeldolgozottsaga ennek a temanak: Arthur Herzog: Delej c. konyve.
6. Khefren piramisa azert egyreszt kisebb, masreszt mas a szerkezete, harmadreszt nincsenek benne akkora kovek, mint a Nagy Piramisban, negyedreszt pedig nem mukodik benne a piramis effektus.
7. Es ha magasan fejlett civilizacio volt akkor miert a piramis kobol?
Egyreszt azert mert hatalmas tomeg, amit nehez eltuntetni, jonehany foldrengest atelt szerencsetlen. Masodszor: a gula alak a legjobb forma arra, hogy visszaverje a viz tamadasat. /Ok mar elore tudtak a vizozonrol./ Az igazi funkciojat azonban ma sem tudjuk.
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.24 0 0 289
Kedves korx,

Irod:
Nem látom magát az üzenetet.
Az, hogy (pl.) van egy gúla matamatikai összefüggéseket tartalmazó arányokkal, maximum olyan üzenet hordoz, hogy akik csinálták ismerték azeket az osszefüggéseket.

Ez igy van. De ha abban a korban nem ismertek azokat az osszefuggeseket, akkor egy esetleges FK (foldonkivuli) intelligencia joggal feltetelezheti, hogy akik eleg fejlettek lesznek annak a felismeresere, hogy egy emberfeletti epitkezesi teljesitmeny, ami matematiakai osszefuggeseket tartalmaz, lesz annyira is fejlett, hogy tudja azt, hogy az akkor lakossag ezt meg nem ismerte. Es akkor az uzenet nagyonis elegseges. Gondolj bele, a jelenlegi allaspont az, hogy ugyan a PI (3.14) akkor meg nem volt ismert, de az hogy ez az osszefugges megtalalhato a Keopsz-ban, az egy veletlen. Ez a leglogikatlanabb variacio. Annal mar az is jobb, hogy ismertek az okori egyiptomiak, csak valami miatt mi ezt nem tudjuk. Vagy persze, hogy valaki mas volt ott aki szinten ismerte. A jelenlegi hivatalos allaspont beragadt a legvaloszinutlenebb variacioba.

Az hogy köböl építették nem nagyon fedi az elsö pontodat. Elporlad, elmerül, szétszedik stb.

??? Ott van, nem?

Ha piramist épitek mondjuk a belsejébe raknék egy két aluminium, vagy titán alkalmatosságot vagy legalább egy csavart, üveget vagy ilyesmit.

Nincs jogunk feltetelezni azt, hogy csak azert mert valaki kepes volt idaig elerni, akkor mar mindenre kepes volt. Nem hoztak magukkal titanium vagy aluminium keszitesi technologiat? Elegge logikusnak hangzik. Az is konnyen elkepzelheto, hogy nem torodtek kisebb targyakkal, nem szamitottak arra, hogy az tuleli az evezredeket, de segitettek epiteni egy geometriai formaju kohegyet.

Kepzeld el, hogy az emberiseg vegul, nagynehezen eler abba a stadiumba, hogy eljusson az Alpha-Centauri egyik bolygojara (ha van). Nagy expedicio, tobb evtizedes, de elernek. Talalnak valami primitiv civilizaciot. Az urhajoban minden lesz, csak felesleg nem (titanium gyartasra). De elkepzelheto, hogy valami ero-jarmuveket visznek magukkal (feltarni a terepet). Kepzeld el, hogy a gravitacio esetleg kisebb, a terepjaro "csodakra" kepes az ottani korulmenyek kozott. Es valamit osszehoznak, hogy jelet adjanak a jovobe, DE azt mar tudjak, hogy nagyon sokaig nem erdemes visszamenni. Evezredek eltelnek, kozben mi (emberiseg) odaig fejlodik, hogy talal sokkal sokkal fejlettebb civilizaciokat, es akkor mar azert nem erdemes visszamenni az elso helyre. Nem hangzik logikusnak?

Ha már ürhajóval jövök a piramist eleve nem a földön építeném, hanem a holdon. Az tökéletes üzenet lenne.

Tul sok valtozo amivel nem lehet szamolni. Ahhoz kepesek kellettek hogy legyenek legures terben vegrehajtani egy ilyen feladatot. Es azt egyedul kellet volna csinalniuk. Lehet hogy a foldon nem egyedul csinaltak, lehet hogy az oslakossag csinalta a munka zomet, ok csak terveztek/iranyt mutattak es besegitettek valami munkageppel.

De mondom, az is lehet, hogy semmi koze az egeszhez semmifele foldonkivuli intelligencianak, es tenyleg az okori egyiptomiak epitettek. En csak ahhoz ragaszkodom, hogy van boven annyi ketely ami meg kene hogy mozgassa a tudomanyos vilag fantaziajat, csak annyira, hogy komolyan utananezzenek. Mi itt termelhetunk tobbezer levelet egymasnak, es egy arasszal nem fogunk kozelebb kerulni a megoldashoz.

Gabor

Előzmény: korx (286)
vomit Creative Commons License 1999.06.23 0 0 288
volt egy usa bizottság, akiknek az volt a nemes feladatuk, hogy találjanak egy jelrendszert az atomtemetők biztosítására.
a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint a világégést túlélő, analfabéta hordáknak kellett volna piktogrammokkal, vagy akárhogyan elmagyarázni, hogy ez nem vicc, ne menjenek be az atomba, mert mind mehhalnak.
mondani sem kell, hogy a tudósoknak és lélekbúvároknak nem sikerült használható megoldást összeütni.
Előzmény: korx (282)
Csekk Creative Commons License 1999.06.23 0 0 287
Kedves korx!
Jó kérdés:
"Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-)"
Szerintem meg van nyom bőven.
Én ezt hívom "anomáliának"
Ha konkrétabb, abszolut technikai dologra gondoltál, akkor azért felhívom a figyelmedet néhány múltbeli (de elveszett) tárgy felismerhető műszaki paramétereire.
Lásd frigyláda, vagy Ezékiel által látott dolgokra, a "vimanákra" és sokminden olyasmire amelyekben fellelhető olyan töblet információ, amihez több kellett mint az adott kor fantáziája.
Tehát arra gondolok, hogy az adott korban olyan "jövő előleg" jelent meg, a technikai paramétereken keresztül, amely információ tartalma nem vonható párhuzamba a pld. a ma létjogosult "sci-fi" -vel.
Ezek ugyanis az adott korban, az adott tudományokból nem voltak extrapolálhatóak.
Aztán persze szeretnék rámutatni arra, hogy a mitológiai kutatások egyre inkább egy közös multat tárnak fel az egész földön szanaszét elterülő kultúrák vonatkozásában is. Lásd pld özönvíz, már a Gilgames eposzban is megjelent, és minden bizonnyal a "Fekete tenger" elárasztása volt az esemény úgy 5-6000 évvel ezelött.
Most persze én nem azt szeretném mondani, hogy minden alap-eposz egyazon földrajzi helyről származik, hanem inkább azt, hogy egy szándék ismerhető fel az azonos vonalvezetésben. Persze ahhoz, hogy ezt fel is ismerjük rengeteget kell "nyitott szemmel" semleges "fülel" olvasni. Aki ezt nem tudja kár is keresnie.
Továbbá gondoljunk csak bele, hogy miféle technikai üzenet tud fennmaradni ha előrekalkulálhatóan sokezer évben kell gondolkodni?
A nyomhagyás ráadásul nem űberelheti egy a csak magasabb szempontból elképzelhető szándékot sem!
Amely szándék rádásul nem lehet ellentétes a "természetes" vonalú evolúcióval sem. (Vagyis biológiai evolúcióval párhuzamos tényleges humán fejlődés, amely ráadásul, ha jól belegondolunk, nem is biztos, hogy nagyon technikai jellegünek kell lennie.) - Hanem elősegítheti azt.
Nem hiszem, hogy bármely értelem (ha volt ilyen látogatónk) papagájtársadalom létrehozásán fáradozott volna bármennyit is.
Az én általam keresett többletben (anomáliában) ráadásul mintha a mainál magasabb szempontok is megjelennének. (társadalomszerveződés elősegítése felett is, ...)
Ezt technikai eszközzel, pld (fémpiramis, mondjuk titánból:-) el sem érthették volna, hiszen egy ilyen nyilvánvaló (egyértelmű) jellel egyirányúsították volna az ember természetes értelmi evolúcióját. Tehát konzerválták volna a megismerhető világot.
Érdemes továbbá továbbá megfontolni, hogyha nem vetjük el csípőből a lehetőséget, hogy ha vannak felismerhető nyomai magasabb intelligenciák megjelenésének a földön, akkor minden bizonnyal nekik ebben a tevékenységben rutinjuk van, tehát már rendelkezhettek olyan tapasztalatokkal, amiből ezt ezt a lehető leghatékonyabban követhették el.
Következtetésképpen, csak az adott, réteghez szólnak. Mindig csak azokhoz, akik az éppen adott bolygón, a humán szekeret huzzák. A gondolkodóknak, a keresőknek.
Egy ilyen módszerrel, pont arra és annyira húzzák csak a szekeret előre (illetve abban az irányban amerre tervezték) amennyit feltétlenül szabad.
Gondoljunk csak bele, mi lenne ha? ... :
Elmegyünk egy bolygóra és ott találunk egy már éppen értelmes fajt, de félig még csak majmokat.
Adjunk nekik modern technikát? Vagy konkrét Istent?....
- ???
Szerintem az kiirtásuk egyszerübb volna a végeredmény szempontjából.

Ha voltak és tették, azt tették ami optimálisabb, mint azt most mi kitalálhatnánk.
- .... ki tudja? ... talán nélkülük, önmagunktól épp most lépne az emberiség a bronzkorszakba?

Ha voltak és tették, ... a módszerből már sokminden következik.
Igaz, ez ma még félig a fantázia világa.

Sziasztok!
Csekk
Anomália, a piramisok titka!

Előzmény: korx (278)
korx Creative Commons License 1999.06.23 0 0 286
Mr Spock: Elfogadom a pontjaidat. Ezek fontos szempontok egy ilyen "üzenet" esetén. De én látok itt néhány ellentmondást a piramisokkal és egyéb "üzenet" értékü leletekkel kapcsolatban.

1. Nem látom magát az üzenetet.
Az, hogy (pl.) van egy gúla matamatikai összefüggéseket tartalmazó arányokkal, maximum olyan üzenet hordoz, hogy akik csinálták ismerték azeket az összefüggéseket. Ebböl sokat nem tudunk meg se róluk, se plusz ismeretet nem adnak át mivel ezek felismerése feltételezi az adott összefüggés ismeretét.

2. Az hogy köböl építették nem nagyon fedi az elsö pontodat. Elporlad, elmerül, szétszedik stb.

Én mit tennék?
Fejlett civilizáció vagyok. Következés képpen a könél fejlettebb anyagokat is ismernem kell.
Ha piramist épitek mondjuk a belsejébe raknék egy két aluminium, vagy titán alkalmatosságot vagy legalább egy csavart, üveget vagy ilyesmit. Valamint nem egy piramist épitenék, hanem többet, de nem egy helyen hanem a föld számos pontján, egyformákat.

Ha már ürhajóval jövök a piramist eleve nem a földön építeném, hanem a holdon.
Az tökéletes üzenet lenne.

1. Ott élet nincs, kárt max meteor okozhat neki, ami nem annyira valószínü és még egy védelmi rendszert is építhetek, ha már annyira fejlett vagyok.
2. Barbárok nem szedhetik szét
3. Csak akkora kell, hogy optikailag érzékelni lehessen.
4. Csak az a civilizáció juthat el hozzá aki már az ürkorszakba lépett, és alkalmas az üzenetem befogadására.
5. Könnyebb építeni :-)

Mivel magyarázod a könél jobb anyagok hiányát?

Előzmény: Mr Spock (283)
rolling Creative Commons License 1999.06.23 0 0 285
Kedves Mr Spock,
amint tudod, nem értek egyet ezzel a szemlélettel, de végülis azt el tudom fogadni, ha valaki ilyesmiben látja a magyarázatot, hiszen a világ elég bonyolult, ezért, amíg nincs egyértelműen b i z o n y í t v a valami, érthető a többféle elmélet egymás melletti létezése.

Most csak annyit, hogy mégegyszer felhívom mindenki figyelmét, hogy akinek módja és lehetősége van, nézze meg

***********************************

ma este 7 órakor a
National Geographic Channel-en
a piramisok építéséről szóló
magyar nyelvű dokumentumfilmet.

***********************************
Remélem nem lesz áramszünet, vagy karbantartás, én kíváncsian várom. Üdv.

Előzmény: Mr Spock (281)
Duda Creative Commons License 1999.06.23 0 0 284
Nade mi az uzenet?
"Itt jartam Kilroy"?
Előzmény: Mr Spock (283)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.23 0 0 283
Kedves korx,

Tegyük fel, hogy te tagja vagy annak a fejlett civilizációnak.
Megbíznak vele, hogy üzenj a távoli jövőbe. Te hogyan üzennél?
Piramist épitesz? Kőből?

Nem tudom. De azt tudom, hogy megprobalnek kitalalni valamit, amirol tudom hogy akarmeddig megmarad a jovoben, addig ameddig az intelligens eletforma amit talaltam eljut abba a stadiumba ahol meg tud erteni valamilyen jelet a multbol. Nyilvanvaloan amit csinalnek, az attol kellene hogy fuggjon, hogy a helyi korulmenyek mit engednek meg. Mi lenne a cel?

1. Olyan anyagbol kesziteni, ami nem valtozik kemiailag (oxidalodas), nem valtozik fizikailag (idojaras viszontagsagai).
2. Olyan meretben kesziteni, amit biztosan eszrevesznek meg tobbezer evvel kesobb is.
3. Mi mas, mint matematikai, geometriai osszefuggesek, amikrol el lehet varni, hogy akarmilyen iranyban fejlodik a civilizacio, azt azert meg fogjak erteni?

Tehat akarmit is csinalnek, az meg kellene hogy feleljen legalabb a fenti harom pontnak. Abban a korban, egy geometriai formaju kohegy, matematikai osszefuggesekkel, nagyonis logikus eselynek latszik. Megforditom a kerdest. Te vagy egy idegenbol jott urhajonak a parancsnoka. Jelet akarsz hagyni a jovobe. Vegulis nem tudod, hogy mikor lesz az, hogy eljutnak arra az ertelmi szintre, hogy megertsek. Lehet hogy nem 4000 ev, hanem 50000 ev. Otthagynal valami bizgentyut ami te civilizaciod termeke? Akarmilyen normalis meretu dolgot? Elasnad? Odatenned? Mi lenne az eselye, hogy tobbezer evvel kesobb az meg mindig ott lenne. Te mit csinalnal?

Gabor

Előzmény: korx (282)
korx Creative Commons License 1999.06.23 0 0 282
Kedves Mr Spock,

"Mi mas modon lett volna kepes egy fejlettebb civilizacio jelt adni egy nemtudott ido tavlataba?"

Egy kérdés:
Tegyük fel, hogy te tagja vagy annak a fejlett civilizációnak.
Megbíznak vele, hogy üzenj a távoli jövőbe.
Te hogyan üzennél?
Piramist épitesz? Kőből?

Előzmény: Mr Spock (281)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.22 0 0 281
Kedves rolling,

Mi a csudának épített volna egy külső civilizáció egy ilyen, főleg homokkőből álló primitív építményt?

Jo kerdes, de van ra (jo) valasz.
Mi mas modon lett volna kepes egy fejlettebb civilizacio jelt adni egy nemtudott ido tavlataba? Akarmilyen itthagyott targy vagy elveszett, vagy elporladt volna. Ha jol belegondolsz, egy geometriai formaju kohegy talan a leglogikusabb "jeladas a jovobe". Mi a kulonbozo matematikai osszefuggeseket "veletlen"-nek belyegezzuk. Pedig azok a leglogikusabb formai egy masik intelligens fajjal kommunikalni intelligens lenyek jelenletet a jovobe.
Lehet, hogy mi meg nem vagyunk elegge intelligensek, hogy ez a tantusz leessen?

Es ismetlem, en nem azt mondom, hogy ez IGY VAN (ez volt), hanem azt mondom, hogy van annyi (elegseges) ketely, hogy ezt komoly tudomanyos feltarasnak kene alavetni.

SZVSZ a piramis minden nagysága, arányossága ellenére építészetileg az egyik legprimítívebb mesterséges alkotás,

Igazad van. Eppen ezert kellene megkerdojelezni a "miert"-jet. Egy emberfelettinek latszo teljesitmeny.....minek? Hogy EGY embert odatemessenek? Nem logikus.

Gabor

Előzmény: rolling (275)
Purusa Creative Commons License 1999.06.22 0 0 280
Bocs, testverek, de nem ertem ezt a egeszet.

Miert pont a piramisokkal van hezag? : )
Es a Nagy Fal?
Es az inkak uthalozata?
...
Es miert pont az egyiptomiak?
Es a babiloni zikkuratok?
Es Teotihuacan?
...

...szoval ez 1 klassz kis "tovabbelo ezoterikus mem", szvsz... : )
Na nem baj, majd elmulik... Elvegre a raolvasasokban sem hisznek mar annyian manapsag... : )

Kham Creative Commons License 1999.06.22 0 0 279
"Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-) " Valamikor nagyon régen láttam a Nulladik Típusú Találkozásokban egy részt amiben, egy magyar emberke azt magyarázta, hogy a Szaturnusz egyik holdján van 3 bazi nagy vulkán, amiknek az egymással bezárt szöge egy matematikai üzenet. (hogy mi volt arra nem emléxem) Erre a riporter megkérdezte, hogy miért nem mondjuk egy nagy Helló, vagy derékszög van kirakva a vulkánokból. A kutató erre azt válaszoltaÉ: Kérem, egy derékszög, vagy egy Hello, a hülyéknek is egyértelmu üzenet lenne.
Ügyes:)
Előzmény: korx (278)
korx Creative Commons License 1999.06.22 0 0 278
Megvettem Graham Hancock Istenek Kézjegyei c. könyvét és két további, nem konzervatív álláspontból irott darabot, hasonló témában. A "hivatalos" elméleteket már olvastam, most elolvasom ezeket is, ne mondjátok, hogy beszükült vagyok :-).

Az én következtetésem az, hogy nem tudom... :-) (IMHO ez az egyetlen korrekt válasz a legtöbb kérdésre ;-)

Számomra magának a piramisoknak az építése az adott kort figyelembe véve technikailag, nem tünik abszolút lehetetlennek, noha akadnak vitatható dolgok, mégis -érzésem szerint- lehet(ne) rájuk logikus, "konzervatív" választ találni.

Azonban tény, hogy a régmúltban sok titok lappang. Sajnos ha a "hivatalos" tudomány ilyenbe ütközik, hajlamos azokról megfeletkezni a publikációkban, az oktatásban pedig nem is nagyon tárgyalják ezeket a témákat, az idö rövidsége és a megoldatlanság miatt, ennek ellenére érdemes a konzervatív tudományt eredményeit is figyelembe venni, amikor képet alkotunk egy dologról.

Tény, hogy a vallásoknak, egyes leleteknek, vannak bizonyos elemei amelyekböl olyan következtetést is le lehet vonni, hogy az istenek, egykoron egy fejlettebb - esetleg idegen -civilizáció tagjai voltak.
Ha erre van is konkrétabb, kézzelfoghetó bizonyíték (pl. egy gép, vagy köbméteres titántömbök a föld egyes pontjain), egy-két többféleképpen magyarázható, ábrázoláson kívül, azt vagy jól elrejtették (kik és vajon miért?), vagy még nem került elö.

Másik kérdés: Ha voltak itt "istenek" mi lett velük? Ha elmentek miért mentek el? Ha ök akartak nekünk üzenni pl. a piramisokkal vajon miért pont így teszik, hogy senki nem érti? Miért nem hagytak konkrét nyomokat? Ha viszont nem akartak nyomot hagyni, miért hagytak mégis? :-)

Vannak elméletek arra, hogy az "istenek" mindíg is köztünk voltak.
Pl. A 30000 Örzö (Erröl mit tudtok, mert én elég keveset, szinte semmit, szivesen venném ha valaki kicsit irogatna erröl a témáról.)

Szóval ha folyamatosan felügyelnek ránk, miért hagyták idáig fajulni a dolgokat, miért veszett el oly sokszor a meglelt tudás?
Ha az elmúlt 6000 évet nézzük csak a vallási eredetü ostobaságok az emberi civilizáció fejlödését úgy 1-2 ezer évvel lassították.
Ez az "istenek" szándéka lenne?

rolling Creative Commons License 1999.06.22 0 0 277
És?
Merthogy?
(Vagy csak úri passzióból? De mielőtt elmentek, még közölték ezt ezzel a Graham Hancock-al is, nehogy kétségeink legyenek.) Gyerekek, ez itt nem a Csillagkapu c. film (ami egyébként nem volt rossz önmagában véve).
Előzmény: Törölt nick (276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!