Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
10 serteskaraj egyben, "frenched", kotozott. 1 ek oliva olaj 4 kk Dijon mustar 4 kk egesz magos mustar 1 kk orolt fennel mag so, torottbors
a szoszhoz 3 ek liszt 1 csesze feherbor 3 csesze csirkehusleves 1/4 csesze zold savanyitott feketebors leszurve
Melegitsd elo a sutot 20o fokra. A hus legyen szobahomersekletu. Tedd a mosott, szarazra torolt hust egy tepsibe, csonttal felfele. Keverd ossze az olajat, mustarokat, sot-borsot-orolt anizs magot es kend a husra. Susd a hust 1-1 1/4 orat amig a belso homerseklet eleri a 60 fokot. Tedd egy vagodeszkara es pihentesd legalabb 30 percet.
A tepsiben a zsiradekon keszits vilagos rantast a liszttel, add a bort hozza, add a csirkehuslet es a zold feketeborsot hozza (kapri bogyo is nagyon finom hozza). 5-10 percig lassu tuzom suritsd be.
Vagd le a husrol a madzagot, szeleteld fel, es melegen talald a szosszal.
Meg ki sem heverjuk a karacsonyi eves faradalmait maris itt a kovetkezo evesi unnep: Szilveszter-Ujev.
Itt egy menu terv:
Cheese Puffs Ujkrumli egeszben Sertesborda borsmartasban Margarita - soksoksok Sult sparga Almas sutemeny (Apple Cake "Tatin") - ha lesz, a masodik esely a kokusztekercs.
A "Cheese Puff" az pogacsa helyett lesz.
1 csesze tej 10 dkg vaj 1 kk so 1/8 kk torottbors kicsi szerecsendio 1 csesze liszt 4 tojas 1/2 csesze Gruyere sajt, (plusz egy kicsi a tetejere) 1/4 cseszereszelt Parmesan 1 tojas 1 kk viz, a tetejet megkenni
Melegitsd elo a sutot 220 fokra. Egy fazekban forrald a tejet, vajat, sot, borsot es szerecsendiot kozel forrasig. Add hozza a lisztet egyszerre, keverve kozben - kb 2 perc fozes. Add hozza a szobahomersekletu tojasokat (mixer jo otlet), sajtot es keverd addig amig sima nem lesz.
Adagold egy sutolapra zacskobol nyomva vagy kanallal halmozva - kb 1.5 - 2 cm atmerojueket. Kend meg a etejuket a tojas-viz keverekkel, szord a reszelt sajtot ra es susd 15 percig, amig sszep aranybarna lesz kivul - es belul meg puha.
Ha elore sutot, talalaskor melegitsd fel: 5 perc 180 fokon.
Eloetel nem lesz. Amig asztalhoz ulunk, lehet csipegetni Brie sajtot, garnela rakot, nem viszem tulzasba, mert meg a vegen nem eszik meg a vacsorat. . .
Borleves.
Rantott hal (nagyfiam nem eszi a halat, neki szuzerme lesz rantva), zelleres krumplisalata, meg "Papaya-Black Bean Relish" es keves petrezseymes krumpli - hogy mindenki megtalalja a kedvere valot.
Aztan makos-dios beigli, meg zserbo szelet. Ennel egyszerubben nem lehet. . .
Csinalok meg toltottkaposztat, mert az elengedhetetlen, es sult oldalast, igy remelem nem kell sokat fozocskeznem a kovetkezo heten. . .pihenni szeretnek!
Itt a masik recept az olasz kolleganomtol - bar ez a recept nem olasz, de nagyon finom.
Teszta: Egy villaval keverj ossze: 1 csesze liszt 1 tojas 4 evokanal vaj 4 evokanal cukor egy keshegynyi sutopor Nyomkodd bele egy kerek hoallo uveg talba ("pie plate"
Toltelek: Egy talban verj fel ket tojas sargajat.
Egy masik talban 1 csomag Philadelphia cream cheese 2 tojas sargaja 1/2 csesze cukor Keverrd alaposan ossze egy mixerrel. Adj hozza 1 1/2 csesze tejet 1 evokanal lisztet 1 vaniias cukor, vagy 1/2 kiskanal vanilia kivonat 1/2 kiskanal citromle Keverd ossze. Add hozza a tojasok felvert habjat. Susd 350F (180C) fokon 45 percig, vagy amig aranybarna lesz a teteje.
Es itt van az en kedvenc "pie plate"-em. Az elsot hasznalom tobbet - a masodik az ugynevezett "deep dish pie" - melyebb, amikor a toltelek tobb, pl alma.
Ketto kedvenc kolleganom osztotta meg ketto nagyon finom es egyszeru sutemeny receptjuket velem - en meg tovabb adom nektek. A torok kolleganom egyszeru receptje a "BAKLAVA" - nagyon szeretem.
Reteslap.
Toltelek: 25 dkg vaj 1 csesze dio
Szirup: 2 csesze cukor 1 csesze viz 1 evokanal citromle Forrald kb ot percig, majd hutsd le nagyon hidegnek kell lennie.
Olvaszd fel a vajat. kb a felet a reteslapoknak egyenkent kend meg olvasztott vajjal. Retegezs oket egy tepsibe. Tedd ra az aprora vagott diot. takard be a tobbi lappal - egyenkent megkenve. Vagd fel a tepsiben sutes elott. Susd 350F fokon (180C) 45-50 percig, vagy amig aranybarna nem lesz. Ahogy kiveszed a sutobol, azonnal locsold ra a szirupot.
Kedden egy baráti társaságban (16ember) "összevont" névnapon vettem részt, mint egyik ünnepelt. Ez úgy zajlik, hogy az ünnepeltek megvendégelik a többieket, azok, meg apró ajándékokkal kedveskednek.
Az eszem-iszom svédasztalos. A kínálat különféle sülthúsok, fasírtok majonéz alapú saláták, sütemények és italok az ásványvíztől a többféle üdítőkön és borokon keresztül a HP-ig (házi pálinka) terjedt.
A kínálatom a zöldborsós fánk és egy húsosfánk volt.
A zöldborsós fánkba sok a megadott folyadék mennyisége, lisztet kellett még hozzáadni. Díszítésül sárga és piros kaliforniai paprikát tettem apróra kockázva.
A húsos: 2dkg vajból, lisztből 2 dl tejjel besamelt készítünk, besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk 1 cs finomra vágott petrezselymet, 1 kk. mustárt. Mikor kihűlt, hozzáadunk 2 felvert tojást és 30 dkg főtt, füstölt húst, 25 dkg vegyes zöldséget (sárgarépa, gyökér, karalábé és zeller), 10 dkg gombát ledarálva. Kevés prézlivel lehet a sűrűségét beállítani.
A masszát kanállal kiszaggatód, zsemlemorzsába forgatod, bő forró oljaban sütöd.
Igen mutatós, harmónikus ízű kaja, amit mi sem bizonyít jobban, hogy pillanatok alatt elfogyot annak ellenére, hogy dupla adagot készítettem, no meg az asztal "rogyásig" volt mas étkekkel. Itt ki is húzhatnám magam, meg féltéglával döngethetnék, ha az ötlet tőlem és nem Frank Júliától származna.
Nagyon finomakat tudsz otton is kikeverni, kicsi tejfol, kicsi majonez, es a kedvenc fuszerek. Nem kell "fingerfood" zoldsegbol, tegyek ki kistanyerokat, es mindenki tesz a tanyerjara vlamit amit szeretne enni. Mi nem sok zoldet szoktunk - annyit eszik az ember hetkozben - hanem valami olyant, amire lehet inni. Olajbogyo. . . marinalt gomba. . .meg ilyenek. Salatafelek kozul meg amit kiskanallal, kisvilaval lehet belapatolni: aprora vagott mindenfele, pl babsalata,
az otlet jo, de a csapat nagy resze ragazodo, nemi sult zoldseget meg el tudok sutni a valtozatossag kedveert nekik koretnek, de h nyers zoldseget nem nagyon ennenek kolbasszal tolott karajhoz az is tuti. egyebkent valoszinuleg a tatarbifsztek reszben lesznek zoldek (amit kapni, paprika, paradicsom, uborka...mitomen.)
de ezzel a nyers zoldsegges dolggal mondtal valamit szerintem csinalok foklhagymas fuszeres tejfolt, dips-nek...:) Zsur-nek ha ilyen otelete van csak kibatyog a boltba es megveszi a ranch fele kismillio izben kaphato dip fuszerkevereket, belekeveri a tejfolbe es jo:) [ilyenkor irigykedem egy kicsit]. nekem kevergetenem kell:)
szerintem ilyen is is kategoria lesz:) valszeg az elejen korululunk yge asztalt de nem lesz nagyon szertarasos a dolog leven legjobb baratokrol van szo. aztan az este folyaman biztos lesz olyan is aki csakbekap nehany faltot allva. egyebkent ha erre vonatkozika kerdes, nem kell kezzel/allva fogyaszthatonak lennie:)
Zöldségcsíkok/darabok, pl. sárgarépa, szárzeller, feketeretek, kínaikel, kígyóuborka, savanykás alma szépen elrendezve tál(ak)on? Én csemegeuborkát, ecetes hagymát, karfiolt is kínálnék, meg sajtokat. Ha sok idő van az előkészületekre, akkor kenyértésztából vékony rudakat is sütnék, amit kenyérként lehet enni. ribizli
A vajat habosra keverjük. Felaprított petrezselyemmel, metélőhagymával és bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük. Végül belekereszeljük a sajtot is. A zsemléket felülről ötször-hatszor bevágjuk úgy, hogy az aljánál nem vágjuk végig, így a zsemle egyben marad. Az így nyert szeleteket megkenjük a fűszeres vajkrémmel. A zsemléket tűzálló tálba helyezzük és forró sütőben ropogósra sütjük.
Rendkívül gyors meleg étel, egyszerű és laktató. A recept tovább variálható.
Én is úgy szereztem, de nagyon hamar kész, meleg és fincsi
NEm olyan egyszseru ez. . .tatarhoz nincs koret. A csirke falatkak is "finger food" nincs koret. Erzesem szerint bufe jellegu lesz a buli - akkor meg csak a valasztek bovitesehes kell zoldseg - lehet pl apro gomba fejek toltve, de hat vejuk meg mit is mond!
A margarint megforrósítom, majd beleszórva lisztet, habzásig pirítom - állandó keverés mellett. Beleöntöm a megmelegített tejet és sűrűre főzöm. Mikor elválik az edény falától leveszem a tűzről, belekeverem a fínomra vágott hagymát és a durvára reszelt zöldséget, majd belekeverem a többi fűszert is. Mikor kihült beleteszem a tojást és a sütőport, majd jól elkeverem. Fél órát a hűtőben pihentetem, majd vizes kézzel apró gombócokká formázom, zsemlemorzsában megforgatom. Bő forró olajban piros-barnára sütöm.
A tojást a tejjel habosra felverem, belekeverem az ételízesítőt, a borsot és sütőport.Beleszórom a lisztet - simára keverem. Ekkor teszem bele a szódát és olajat, a zöldborsót és petrezselymet - 15 percig pihentetem.
Kanállal kis halmokat szaggatok, s midkét oldalukat bő forró olajban pirosra sütöm.
kerdesem lenne. szilveszterezni fogunk baratilag, kb. 10en. a husetelek ugy nez ki megvannak (tatar bifsztek, kolbasszal toltott karaj, baconba csavart csirkefalatok), de kellene valami olyan koret ami:
viszonylag egyszeru,
finom,
telidejen is kapni hozzavalot
konnyu.
valamifele sult grillezett zoldsegre gondoltam, de tiz emberre azert az eleg melos. van valakinek valami otlete, trukkje, tanacsa?:)
Egyetertek veled! Nem szeretem azokat a martasokat, amik gyakorlatilag hig rantasok. . . Sult husnal ha nincs turelmem pepecselni, akkor csak a tepsi aljaban maradt odaegett finomsagot forralom fel (vizzel, feherborral, vorosborral stb), es ontom a husra. Ha rengeteg jot akarok, akkor dobok ra aprora vagott hagymat, fokhagymat vagy valami friss zoldet, ami eppen megy hozza vagy van itthon.
A tejszines, tejfolos szoszok mas kategoria. Ezeken dolgoznom kell, mert valahogy nem epult bele a csaladi kulturamba :))! Tetszik az, hogy lehet zoldsegekre tenni, nem kell a tepsi aljara varni! Egyszeru etelekbol lehet jot varazsolni - pl Egg Benedict, vagy egyszeruen a parolt spargara teve.
A mártásokat szeretem, de nem kezelem értékükön. Egyszerűbb előkapni valamilyen savanyúságot, mint mártásokkal "pepecselni". Nagyanyám mindenféle ételekhez kínált mártást is. Követtem már el sokféle szószt - ezeket is - de többnyire győz a kényelem annak ellnére, hogy tudom, hogy a jól megválasztott mártás kiemeli az étkek ízeit. :)
A tárkony népi elnevezései: estragon, sárkányfű, tárkonyüröm. Az estragon a tárkony német neve. Sajnos francia megfelelőjére nem bukkantam rá annak ellenére, hogy a francia konyha egyik fontos fűszere.
A szószokról:
A hollandi mártás (sauce hollandaise) a 4 alapmártás egyike. Azért alap, mert sok más szósz kiinduló anyaga. Pl: a kész hollandi mártás vörös bélű narancs levével színesítve, reszelt narancshéjjal ízesítve adja a máltai mártást; ha tálalás előtt kevés kaviárt keverünk bele, az moszkvai mártás. stb.
Bearni mártás (sauce bearnaise): állítólag a "nagy bearni" IV Henrik francia király találta ki. Nemes egyszerűséggel úgy is nevezik, hogy a "mártások királynője". A bernaise írásmóddal egyedül Magyar Elek (Ínyesmester) szakácskönyvében találkoztam.
Töbek szerint a fövő, hagymás ecetbe lehet dobni egy darabka babérlevelet, s a végén fínomra vágott petrezselyemmel lehet színesíteni.
Bár nem alapmártás, ezt is lehet továbbfejleszteni: pl: paradicsompürével ízesítve és rózsaszínűre festve, a choron mártás.
Ha a tárkony helyett metával készíted, a báránysültek kiegészítője lehet.