Csokilikőr
½ liter szesz
½ kg cukor
½ liter víz
2 dl tejszín
10 dkg csokoládé
1 citrom leve
10 dkg holland típusú kakaó
vanília
A cukrot, kakaót a vízzel csomómentesre elkavarjuk, felfőzzük, hozzáadjuk a csokoládét. Lehűtjük. Hozzátesszük a szeszt, tejszint, citromlét, vaníliát. Jó, ha pár napig érik, de frissen is finom.
A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehutjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és
a borral elkeverjük. (Tipp: csináljunk 3 litert és ajándékozzunk belole. A bor száraz,
szolobol készült legyen, elég ha mi pancsolunk bele!)
Sörlikor
1/2 l barna sör
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/4 l alkohol
A sört a cukorral és a vaníliával felfozzük, hulni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük,
és legalább 1 hónapig érleljük.
Ime a receptje: 5 tojás sárgáját kikavarunk egy kikapart vanília belével és 1 csésze porcukorral.
Jó alaposan ki kell keverni! Apránként hozzáadunk 6 dl forralt és lehütött tejet,
2 dl 90 fokos alkoholt és 1/2 dl konyakot. Lehet konyak nélkül is csinálni 6dl tejjel és 2 és
1/2 dl alkohollal. De lehet vodkával ia akko 3 dl tejet és 1/2 l vodkát adunk hozzá.
Én tulajdonképpen azért csináltam mert sok sütibe kell és itt nem lehet kapni.
Ebbol majdnem 1 liter jön ki, amit hüvös helyen 3-4 hétig pihentetünk, néha összerázzuk.