Keresés

Részletes keresés

M.S.B. Creative Commons License 2003.11.05 0 0 667
Köszönöm, megsasolom, milyen is.
Előzmény: unguided (664)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.05 0 0 666
Elmondom, mi a bajom a 130-assal. Az, hogy szállító gépnek lett tervezve. Lehet szépíteni, lehet rá millió tonna fegyvert pakolni attól még nehéz marad, és sérülékeny. Manőverezni... hát, igen kevéssé tud. Megvédeni magát egy összehangolt támadással szemben még kevésbé. A város nem sivatag Afganisztánban. Átszabdalt terep, és ember legyen, aki megmondja, melyik háztető melyik kéménye mögül lőttek. Vagy ablakból. Továbbra is tartom, hogy a Predator lassú, és még Hellfire rakétával sem jelent egy városban komoly veszélyt, egyszerűen azért, mert a Hellfire sem városi harcra készült, és nem gyalogság ellen.

A nehézgéppuska részemről csak egy példa volt. Egy 23mm-es gépágyú sem nagy darab. Nem beszélve hőkereső rakétákról, annak nem kell radar, amit az amcsik kilőhetnének, akár vállról is indítható. Nehézfegyverzet alatt én nem harckocsikra gondoltam. Minek? Semmi szükség rá. Viszont a cikkíró brilliáns gondolatához, hogy tetőre letegyen bárkit is, sajna le kell jönni a szállítóhelikoptereknek a háztetők magasságába. Az már lőtáv, kézifegyvereknek is. Mert ugye, arról beszélünk, hogy várost elfoglalni, és nem egy kilométerre keringeni felette. Az jó, ha éjszaka nem lehet támadni őket (bár, mint korábban rámutattam, tévesnek tartom azt az elképzelést, hogy csak az amerikai egységeknek lenne éjjellátójuk). Bizony, be kell menni nappal is a város fölé, ha biztosítani kell a saját egységeket, és az már kevésbé lehet sétagalopp. Ahhoz, hogy kínos perceik legyenek, nem kell se radar, se ellenséges vadászgép.

Ha a parancsnok beküldi a harckocsik mellé a gyalogságot is biztosításnak, akkor itt a vége, fusson el véle. Mert ez daráló lesz onnantól, a gyalogság már nem "kemény" célpont. Szép, hogy a Közel-Keleten bementek a városba anno, de szerintem fontos, mi van az ellen kezében? Könnyű kézifegyverekkel szemben lehet harckocsival parádézni, megfelelően elszánt, és felszerelt gyalogsággal szemben nem. Ha a harckocsikat biztosítani szeretné gyalogsággal, onnantól jön az, amit a tetőre letett emberekkel akart elkerülni - fedezékül szolgáló házakba telepített booby trap-ek, mesterlövészek, egyéb meglepetések.

Személy szerint kétlem, hogy az USAF légifölényt tudna élvezni a Tienanmen tér felett. :) Főleg, ha megnézem, a Balkánon a NATO légicsapások idején meddig terjedt a "bátorságuk". Éjjel jöttek, éjjel mentek, nem mentek alacsonyra. Ez lenne egy teljes légifölény? Szerintem nem. Ha még hozzáveszem, hogy az említett esetben relatíve közel voltak a támaszpontok is (Olaszország), akkor még inkább kétséges a szememben az eredmény.

Előzmény: savaz (665)
savaz Creative Commons License 2003.11.05 0 0 665
Majd belekötök én:-) )

Az AC-130-as (meg a helikopterek és a predator)nem jön 500 m alá (de lehet, hogy az 1000 m-t is tartja. Onnan elég nehéz leszedni géppuskával főleg éjszaka. Neki viszont kiválló felderítő és célzó rendszerei vannak, s nem okoz nehézséget megtalálni és kilőni akár egyes embereket. Keringett a neten néhány felvétel, arról, hogy miket csináltak Afganisztánban.

Jelenleg és az elkövetkező 10 évben az amerikai légierő egyértelműen képes rá, hogy kivívja a légifölényt a számba jöhető helyeken szvsz akár a Tienamen tér fölött is. Ez azt jelenti, hogy minimális az esélye ellenséges vadászgép felbukkanásának, minden bekapcsolt radarra 30 mp-en belül megsemmisülés vár illetve minden rakétaindítási helyre azonnal útnak indul a válaszcsapás.

Meglévő légifölény esetén nincs esélye mozgó ellenséges páncélozott járművek felbukkanásának

Az amerikai hadsereg már a II. világháborúban sikeresen alkalmazta harckocsijait városban. Az Izraeliek 2x foglalták el Gázát 1 x Bejrútot és azóta is rendszeresen tankkal járkálnak ilyen helyekre(pl Nablusz, de erről szól a cikk is).
Ha egy normális parancsnok beküldi a tankokat a városba, akkor elegendő biztosaítást rendel melléjük, hogy ne nagyon lehessen megközelíteni őket egy RPG hatásos lőtávolságán belülre.

Előzmény: M.S.B. (661)
unguided Creative Commons License 2003.11.05 0 0 664
M.S.B.
"Egyébként lehet tudni, ez honnan van? Érdekelne a forrás..."

Nemrég írta be valamelyik fórumba valaki. Tele van rengeteg jó cikkel. Még nem teltem be vele. :))
www.strategypage.com

Előzmény: M.S.B. (660)
unguided Creative Commons License 2003.11.05 0 0 663
corporal
"A tankok ajánlgatása az utcai harchoz különösen vicces. "

Nem egészen. Ha eléggé megtámogatod gyalogsággal, illetve inkább ezek támogatják a gyalogságot hátulról, akkor működhet. Ha a hk. mellett és mögött megtisztították a házakat, akkor onnan már sokkal kevésbé lőhetik ki. Persze erre van ellentaktika is. :)

"No és ez a "mindenkit a tetőre" dolog... "

Ha jól tudom a németeknek van egy (gépesített lövész) alakulata, ami speciálisan utcai harcra van felkészítve. Egyrészt ők is használnak hk.-at városban (Leo 2, Marder), másrészt az ő doktrínájuk szerint is felülről érdemes az épületeket megtisztítani. Átmásznak egy másik tetőről, vagy felmásznak a csatornán, villámhárítón, egymáson. Mint egy sziklamászó kiképzés. És kézigránát-hegyeket cipelnek magukkal. :))

Előzmény: corporal (655)
unguided Creative Commons License 2003.11.05 0 0 662
M.S.B.
"ha picit összeszedem magam, elég sok helyen bele tudok kötni. Beleköthetek? :)"

Hát mi másért rakhattam ide ??? :))

Előzmény: M.S.B. (653)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.05 0 0 661
Vicces, hogy az illető, aki írta, azt gondolja, hogy csak az amerikai hadsereg áll profikból, csak nekik van éjjellátójuk, csak ők tudnak hírszerzésre támaszkodni, és csak nekik van a közelben nehézfegyverzetük. A másik, ami a szemembe ötlött, az a hiedelem, hogyha övé a légifölény, akkor az nulla veszteséget jelent a légierőnek. Szépen beküldene a csigalassú Predatortól elkezdve szállítóhelikoptereken át a szintén kitűnő célpontnak számító AC-130-asig mindenkit az ellenséges város fölé. Az első kettőt még nehézgéppuskákkal is le lehet szedni, és egy szállítógépen repkedni sem életbiztosítás (hozzáteszem, én az AC-130-at nem tekintem többnek egy propagandával megtámogatott haszontalanságnál). Ha lekapnak egy szállítóhelikoptert, akkor mit csinál majd? Megjátssza a szokásos "mi vagyunk az amerikai légierő, senkit se hagyunk ellenség kezére jutni" taktikát? Ha nem hülyék ülnek a városban, a mentőakciója még több emberáldozatba kerül.

Harckocsiról is igen elmés megjegyzései vannak, ilyenek, hogy jó a városban, mert "golyóálló, meg mozgékony és van géppuskája". Az, hogy kb. 60 év tapasztalata azt mutatja, kevés terep van, ami kínosabb egy harckocsinak a városnál, ez őt nem zavarja. Hogy konkrét legyek: RPG, molotov-koktél, a harckocsi közelében elhelyezett nagy mennyiségű robbanóanyag, harckocsiakna, stb.

Azt sem értem, miért gondolja, hogy a jöttükre az ellen sikítva eldobja a fegyvert. Különösen az idén tapasztaltak fényében, amikor is az amerikai hadseregnek az volt a legnagyobb meglepetés a Szaddam-hű erők kapcsán, hogy "jééé, ezek harcolnak, lőnek ránk, jujj!".

Előzmény: unguided (648)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.05 0 0 660
Egyébként lehet tudni, ez honnan van? Érdekelne a forrás...
Előzmény: unguided (648)
Hamburger Creative Commons License 2003.11.05 0 0 659
Sziasztok!

Azért tényleg elég nagy hiba keverni a megboldogult Tobak Tibort Földi Pállal. A HVG cikk semmivel sem mond többet (sőt kevesebbet!), mint az általam ajánlani bátorkodott www.honvedelem. cikk, amely már július óta olvasható a neten!
Ez az 50 év múlva tervezett scenárió már megint egy stratégiai játékra emlékeztet! Rosszul érzem? Ráadásul, ahogy most haladunk akkor teljesen rossz az alaphelyzet. Talán úgy kéne kezdeni, hogy Mo eltűnt Eu térképéről! Nagyon naívnak tűnik számomra a felvázolt mo-i helyzet!

Üdv: Hamburger

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.05 0 0 658
Bocsi, akkor tényleg nem emlékeztem pontosan.Ezért is írtam, hogy ha jól emlékszem.
Előzmény: corporal (657)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.05 0 0 656
Mondom,hogy szenilis vagyok...
Na, csak azt felejtettem el, hogy lentebb olvastam néhány világvége hangulatú írást.
Ha jól emlékszem Tobak Tibornak van egy könyve-Szpecnaz-címmel,ahol a végén leírja,hogy a nagy bartyó hogyan is képzelte az utolsó felvonást.
Ott nagyon is jól részletezi,hogy miképpen is lépnének akcióba a rejtett alakulatok.Csak annyit,hogy ott nem igen emlegetnek bombákat. Bár az is igaz, hogy más, ha hóditani, és más, hogy ha puszta területet akar foglalni az ember fia.
Assze'm most elég is az okvetlenkedésből,spurizok, mielött kapok a fejemre.
U.I.: Ha én bent lennék a döntéshozók között,és fogalmam sem lenne,hogy mit is kellene csinálnom,bíz isten,hogy az ilyen lapokat járnám végig,hátha találok valami ötletet.Figyeljetek,nehogy valami"nagy"is így gondolkozzon. :-) :-)
Hali
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.04 0 0 654
"...én se látom..."
Látok én, csak nem tudok fogalmazni. Helyesen: én se láttam. :)
Előzmény: M.S.B. (653)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.04 0 0 653
Hmm, az a véleményem, hogy aki ezt írta, sohasem látott még utcai harcot. Igazit. (Én se látom, node nem is állítom, hogy enyém a spanyolviasz szabadalma...) Naiv elképzelésekkel van tele, ha picit összeszedem magam, elég sok helyen bele tudok kötni. Beleköthetek? :)
Előzmény: unguided (648)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.04 0 0 651
Üdv
A Mai világgazdaságban találtam rá.
Pécs:
A tüzérdandár 2004-ben megszűnik. A tüzérkultúrát a tatai dandár viszi tovább.
Szabadszállás:
Az alföldi Kiképző Központot 2005-ben számolják fel, a hivatásos haderőre történő átállás jegyében.
Taszár:
A honvédelmi Minisztérium nem tart igényt a létesítményre, amelynek a jövője attól függ, hogy az amerikai hadseregnek szüksége lesz-e az objektum használatára.
Szentkirályszadabja:
A település mellett található légibázisról a harcihelikopter-ezred megmaradó része Szolnokra települ át.
Szombathely:
A Savaria Kiképző Központ 2006-ban szűnik meg a hivatásos haderőre történő átállással összefüggésben.
Nagyoroszi:
A légvédelmi rakétaezred Nagyorosziból Győrbe költözik, a légvédelmi központja ezentúl a Rába-parti város lesz.
AKKOR MOST MI A FENE VAN???
Juhász Ferenc:---
Megvalósitani mindazt, amit 2003-ban elterveztünk. Elődeink a tervek szintjén már korrekt átalakítási programokat fogalmaztak meg, azonban azon buktak meg, hogy tejes metszetükben nem valósulnak meg. --
-- A megkezdett haderő-átalakítást úgy kell elvégezni, hogy miközben bizonyos szervezeteket átalakítunk, vagy éppen felszámolunk, mellette ténylegesen alkalmazható és bevethető képességek alakuljanak ki, s ezzel párhuzamosan folytatni kell a hivatásos haderő létrehozását célzó lépéseket is.--
ÉS ÍGY TOVÁBB, ÉS TOVÁBB, ÉS TOVÁBB...
Ki tudja, hogy hol lesz, a vége?
kavkaz Creative Commons License 2003.11.04 0 0 650
Ez nem az elkerülése, hanem az elôkészítése volt. Ha vizuális típus vagy, láthatod, hogy többé kevésbé be van kerítve a román-szerb kisantant. Ráadásul a tengerszorosok is baráti kézben, tehát csak Konstanta kikötôje maradt, vagy Kronstadtból egész európát megkerülve az adriára (montenegro), az adriára, amely horvát ellenôrzés alatt áll.

Állítólag a háború a politika folytatása más eszközökkel...

Előzmény: corporal (649)
unguided Creative Commons License 2003.11.04 0 0 648
Csak úgy...

Urban Warfare Made Easier- Fighting inside cities has always been a rough business, especially for the attacker. Cities provide ample hiding places for the defender, and such battles often become an endless succession of ambushes for the attacker. World War II was full of bloody urban battles, and it was from this that another "rule of thumb" was developed. "To take a city, expect to lose at least one division worth of men (10-20,000 troops)." Urban battles in the half century since then have only confirmed the World War II experience.

But in the last decade, American and Israeli soldiers have found ways to use technological superiority and better tactics to defeat the advantages of the hidden defenders. Israel has proved that the new tactics work in the last two years, as they fought diehard Palestinian fighters in densely built towns and villages in the West Bank and Gaza.

The tactics feature several key elements, and if you skimp on any of them your chances of success plummet.

-Intelligence. UAVs and electronic eavesdropping are the two new technologies that enable the attacker to get an idea of what the defender is doing in terms of preparations. Israel also used a lot of HUMINT (human intelligence) using Arab speaking agents and local informers. Getting HUMINT is a lot harder for most other armies, like the American troops outside Baghdad. But even here, you will find Iraqis who will help you because they hate Saddam more than an invading army. Intelligence always pays off if you collect all the information you can. The more you know, the less you bleed. This is a simple rule that is always broken by armies that take a lot of casualties. Your information about the enemy controls everything else you do, so go get all you can, anyway you can, before you send your troops in.

- Have a well thought plan for what you are going to do. Be ready to be flexible, including pulling out quickly if your intelligence was not good enough and the enemy is getting the best of the fight.

- Warn the civilians to get out. Most will comply, many without being warned. You don't always have to attack an area where you have warned the civilians, but this unnerves the enemy troops anyway.

- Come in from all sides, if possible, and from above. Putting snipers and assault teams on roofs via helicopters freaks out the enemy and does a lot to suppress or destroy his snipers. Come in at night, when your nigh-vision gear gives you advantage. Come in at 3 AM, when the enemy is not ready to rumble, and you are. Surprise saves lives. Move fast. American troops are professionals, your opponent usually is not, and this allows you to execute your plan faster than most of the enemy troops can react. Catch them sleeping, literally, if you can. As the minutes tick by, the enemy gradually get their act together. Don't let them.

- Coming in on the ground means lots of tanks and engineering equipment. Most armies have older model tanks modified for engineering work (with a bulldozer blade and run by engineers who know how to quickly clear roadblocks, booby traps and mines.) Israeli and American forces also have the 62 ton D-9 armored (via an Israeli armor kit fitted onto the Caterpillar D-9). The Israelis, like the Americans, pioneered the use of special explosives to blast entry holes through walls, so troops can quickly get to their objectives. The D-9 lets you bash through buildings, or even shake the enemy out of some buildings.

- Use lots of helicopters, but remember that the choppers have to keep moving to avoid taking fatal fire from the ground. The helicopter crews have night vision equipment as well, and can add cannon or missile fire, or more troops, to the right place when you really need it.

- Use lots of your own snipers, including ones armed with the longer range .50 caliber sniper rifles.

-Predator UAVs can keep watching back alleys and other approaches for enemy activity. AC-130 gunships also can see at night, and pile on a lot of firepower when needed. Snipers and enemy troops may be hidden, but they aren't bullet and bomb proof.

-Tanks are good not because they have big guns, but because they are bulletproof, mobile and have machine-guns. You don't want to level the area with 120mm shells, because the rubble gets in your way and gives the enemy more hiding places.

-Keep monitoring the enemy's communications. If the enemy wants to reinforce some of their guys who are getting hammered, they will use radios or cell phones. Make sure you can intercept the message and foil their plans.

-Practice and rehearse before you go in. You can never get enough of this.

All this pre-dawn Shock and Awe will get the enemies attention, and paralyze many of them. While they are frozen with fear or trying to figure out what to do next, go in and kill them. Coming down from the roof will be less likely to encounter booby traps, as these are usually placed at the ground floor entrances. Your intelligence should have shown you where all the exits are, so none of the enemy escape plans will work. Except for the sewers. Be prepared to collapse them with explosives, and get in after the battle to repair them before a cholera epidemic breaks out.

Finally, remember that often this kind of street fighting is the last thing you will have to do. As American and British troops have already demonstrated in Basra and Baghdad, a fast moving armored force, with air cover and good intelligence, can rapidly move into a city, destroy enemy headquarters, supply dumps and assembly areas, and get out before the bad guys can react.

A lot depends on who you are fighting. Stalingrad, Mogadishu and Grozny are often invoked by pundits who forget that Baghdad is defended by Arabs, not Russians, Somalis or Chechens. But we tend to forget that Stalingrad, Mogadishu and Grozny were not fought using the tactics and techniques mentioned above. How you do it, not who you are doing it to, has lot more to do with the outcome.

The Israelis have fought several urban battles using these tactics, and suffered the same low casualties the coalition forces took in the first two weeks of the Iraqi campaign. Street fighting doesn't mean a bloodbath, it does mean a lot more preparation and effort.

kavkaz Creative Commons License 2003.11.04 0 0 647
Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy horvátország a szerbek oldalán háborúzik (szeretik egymás nagyon!), akkor erdély kérdésében a háború helyett a felosztást javallom, mert vesztettünk. Az osztrák ipari hátországgal ezt a háborút nem lehet megvívni egyedül.

Különösen azért nem, mert nincs saját jelentös hadiiparunk. Gondolok arra, hogy nem gyártunk harckocsit, repülöt. Lényegében azzal a felszereléssel kell megvívni a háborút, amivel belekezdtünk. Meg aztán ki tudja melyik hadviselö fél ellen hirdetnének embargót, ha nem mindkettö ellen hála a nyugati városokban tüntetö pacifistáknak.

Előzmény: corporal (644)
kavkaz Creative Commons License 2003.11.04 0 0 646
Ugyanis kedves corporal! Nem vetted figyelembe, hogy horvátország az osztrák-magyar gazdasági únióhoz tartozna. Mint ahogy most is ezek a legfontosabb partnerei a térségben olaszországot leszámítva.
Előzmény: kavkaz (645)
kavkaz Creative Commons License 2003.11.04 0 0 645
Az elsö szó mindig a politikáé.

1. Természetes szövetségesünk szerbia és a tengeri kikötök kihasználtsága végett Horvátország. Tehát öket bevonjuk az Osztrák-Magyar gazdasági únióba trializmussá alakítva azt.

2. Természetes szövetségesünk románia és szerbia ellen bulgária, különösen azért, mert görögország szerbia szövetségese a makedón kérdés miatt, amiben ugye -tráki ügyén is- érdekelt bulgária. Tehát bulgáriának gazdasági és katonai segélyt nyújtunk.

3. Görögország okán bulgária szövetségese lehet törökország, de mivel a bulgáriában élö török kissebbség okán nincs felhötlen török bulgár viszony, ezért a gazdasági segítségért cserébe elérjük a török kissebbség helyzetének a rendezését bulgáriában (államalkotó nemzetnek elismerés, iskolák, stb...) Ezzel stabilizáljuk a bolgár államot és lehetövé tesszük azt, hogy a törökök lábhoz tett fegyverrel garantálják az égeikum státus quóját. Tehát egy balkáni háborúban görögországgal, mint szerbia szövetségesével a bolgárok hátában nem kell számolnunk.

4. Lebegtetjük a Transznyisztriai kérdés ukrajna szempontjából elönyös elbírálását, arra az esetre, ha ukrajnát meg tudjuk nyerni semlegesnek.

5. Lebegtetjük a Transznyisztriai kérdés és a Krími kérdés oroszbarát álláspontját moszkvában, arra az esetre, ha ukrajna valamilyen oknál fogva a kisantant vonalat pártolná. +támogatjuk a nyugatukrajnai értelmiséget. Ezenkívül az orosz tökeáramlást nem akadályozzuk, jóindulatúan szemethunyunk a pénzmosásgyanús ügyletek felett. De ügyelünk arra, hogy a kreml erös embereinek kedvezzünk ez ügyben.

6. Ápoljuk a hagyományosan jó lengyel kapcsolatot, hogy legyen valaki a szlovákok hátában.

7. Ausztria kussol a szudétakérdésröl, ezzel megnyugtatja csehországot. +propaganda a szlovák fasizmustról (utalás Tiso-ra, stb...) egy kis mechiarozás a cseh értelmiségen keresztül. Csehország remélhetöleg semleges.

8. Javítjuk az iszlám kapcsolatainkat, hogy boszniát érdekkörünkbe vonhassuk. (a haider típusú politikusok és a horvát szélsöségesek kussoljanak).

És ezzel az adott helyzetben megtettük, amit lehetett.

A katonai részen még gondolkodom.

Üdv!

Előzmény: corporal (643)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.11.04 0 0 642
Ühüm.
Előzmény: Hamburger (640)
Hamburger Creative Commons License 2003.11.04 0 0 641
Természetesen "elkezdte" és nem "el kezdte"!
Előzmény: Hamburger (640)
Hamburger Creative Commons License 2003.11.04 0 0 640
Szia!

Az eltelt két hónapban két olyan kollégával is találkoztam, akiket már el is helyeztek Pécsről. Ma viszont hallottam olyan híreket, miszerint a "megtorpanás" el kezdte Pécset is "lebegtetni".

Üdv: Hamburger

Előzmény: HUNTERKILLER (635)
mcpie Creative Commons License 2003.11.03 0 0 638
Én is úgy hallottam, hogy fel fogják számolni... Lehet, hogy az lesz az utolsó feladat, hogy vigye az "elavult technikát" a megsemmisítési körzetbe, aztán már ne menjen vissza szolgálatba...
Előzmény: HUNTERKILLER (635)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.11.03 0 0 635
"Pécs felszámolása is megkezdődött. A személyi állomány jelentős része már vagy elment, vagy új beosztásba került."

Ejha!
És erről az itteniek (Pécs) is tudnak???Ők egyelőre ott tartanak hogy az elavult technikát kivonják.

Előzmény: Hamburger (630)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.11.03 0 0 634
Teljesen igazatok van! Korrekt módon cáfoltátok meg elgondolásaimat.
Így nem marad más hátra, egész egyszerüen meg kell enni az ellenséget.
Bundeswehr-es főtörzs a kiindulási alap.
Lebetonozzuk a Balatont, azért már ugyse kár, felállítunk harminc-negyvenmillió kihegyezett öles karót, aztán jöhet a lakoma.
3-4 hétig tart a karóbahúzás, vele egy időben a falatozás.Elevenen, nyersen.
Kilométrekre is el fog hallatszani a halálhörgés.
Patakokban folyik majd a vér.
Tízezer évre garantált helyünk lesz a történelemkönyvek címlapján!
Egyetlen élőlény sem akad majd erre az időre, aki háborgatni merné hegemóniánkat!
Már látom is, cikázó villámok, balsejtelmü viharfelhők, a tihanyi apátság a háttérben, hatalmas, repedezett, vértől áztatott betonsivatag, sokmillió többméteres karó, rajta azzal a rengeteg vonagló, vagy már kiszenvedett szerencsétlennel, közemberekkel, katonákkal, írókkal, orvosokkal, gyerekekel, asszonyok, öregekkel.
És mindenütt görnyedt, véresszájú alakok, kezükben mindenféle vágó-nyiszatoló alkalmatosság, az ollóktól a láncfűrészen át a hentesbárdig, amint habzsolják az eleven emberhúst. Tekintetükben valami iszonyú, földöntúli fény, nem beszélnek, csak esznek.
És tart ez hónapokon át.
Még egy nyavajás atombombát sem tudnak idevágni, annyira ledöbben az emberiség.
Sokan a rémülettől megvakulnak, mások megnémulnak, lebénulnak, a globális katatónia, az éjfekete leki világűr kora ez.
De egyben a tízezer éves uralkodásunk időszaka is.

Na most ha a logisztikai hátterét vesszük a dolognak, úgy gondolván szállítójárművekre, faanyagra, szervezésre, reklámra, nem kis feladat ez.
A közel tízmillió homloklebenyműtét végrehajtása is igencsak leterhelné a TB-t.
Másként viszont nem tudjuk a morális gátat feloldani, ami ugye a kannibalizmushoz kell.

Hamburger Creative Commons License 2003.11.03 0 0 633
Szia Corporal!

Az ellenséget sohasem szabad lebecsülni! Egy műveletet nem szabad ilyen feltételezésekre építeni!

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (631)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.02 0 0 632
Több ellenvetésem is van az altatógázzal kapcsolatosan.

1. Célbajuttatás. Hogyan viszed oda? (Itt csak az eszközre gondolok, egyebek később). Tüzérség, vagy repülőgépen cipelt bomba-forma, micsoda?

2. Koordináció. Több helyszínen, mindenhol nagyon pontosan kell időzíteni, elég egy pár perces csúszás, hogy az egyes alakulatok riadóztathassák a többit, elvégre nem lehet 100%-os hatékonysággal számolni.

3. Terep. Ha egy alakulat parancsnoki állása egy domb tetején van, akkor hogyan jut fel oda a gáz? Feltételezem, hogy a levegő sűrűségével körülbelül megegyező sűrűségű gázt használunk, hogy ne szálljon el felfelé, illetve ne süllyedjen le közel a talajhoz. Ez esetben viszont gondok lehetnek nem tökéletesen sík terep esetén.

4. Szélviszonyok. Mondjuk egy 100km-es terepszakaszon nagy szerencsével lehetnek azonosak a szélviszonyok, de ez lokálisan megint terepfüggő lehet. Mit teszünk, ha mondjuk csak a terep 60%-nál megfelelőek a szélviszonyok? Várunk, támadunk? Mindezt annak fényében, hogy megelőző jelleggel szeretnénk az akciót végrehajtani, egy rövid időn belül támadásba lendülő ellenféllel szemben.

5. Mennyiség. Nem tudom pontosan, mekkora mennyiség szükségeltetik, de úgy vélem, jópár tonnáról lehet szó. Ez korlátozza a bevethetőséget.

6. Sajtó. Szépen néz ki, hogy csak altatógáz, de elkerülhetetlen lesz néhány haláleset. Ezek után tele lesz vele a külföldi sajtó, hogy a magyarok vegyi fegyvert vetettek be, elvégre a túloldalt se hülyék ülnek, és csak a halottakat fogják mutogatni. Gondolom, ennek nem kell mondani a hatását a szövetségeseinkre, és a velünk semleges viszonyban álló országokra.

7. A támadás célja. Zavarás? Rossz a lépési sorrend a játszmában, mert mi vagyunk azok, akik átlépik a határokat, és bevetnek valamiféle fegyvert. Önmagában az, hogy ők talpig fegyverben állnak akár egyetlen méterre a határainktól, nem minősül agressziónak. Ha altatunk, mi leszünk azok, akik támadnak, és ezzel akár legitimálhatjuk az egyébként jogtalan támadási szándékukat azzal, hogy ők csak védekeztek a mi agressziónkkal szemben.

8. Akció után. Jó, tökéletesen sikerült a támadás, mit teszünk, hogy kiaknázzuk? Szépen ülünk, és hagyjuk, hogy egy nap múlva tanulván a leckéből talpig vegyvédelmiben szabaduljanak ránk? Hiába billentjük ki őket az egyensúlyukból, ha nem aknázzuk ki a lehetőséget. A lehetőség kiaknázása is megérne egy misét, de azt most hagyjuk.

Előzmény: Allesmor Obranna (628)
Hamburger Creative Commons License 2003.11.02 0 0 630
Szervusztok!

Ezzel az altatógázos támadással van némi gondom: Egyrészt nem tudom, hogy honnan származik az információ, miszerint a hadseregek VV-i felderítő eszközei az altatógázokat nem mutatják ki. Én ezt egészen másként tudom. Ráadásul a megindulási körletek biztosításához szorosan hozzátartozik a vv-i felderítés, méghozzá emelt színten. A ilyenkor alkalmazandó rendszabályok között pedig ott szerepel, az egyéni és kollektív vv-i eszközök készenlétben tartása. Valamit is magára adó hadsereg gázálarcai már nem csak a szarin ellen védenek! A másik gondolm a gáz kijuttatása. Mivel? Rakétánk nincs és amúgy is felderíthető, csakúgy, mint bármely repülő eszköz, ami a MH-nak van és alkalmas lenne a kijuttatásra (An-26). Egy repülő eszköz felbukkanása automatikusan magával vonja a vv-i készenlét fokozását is! Tüzérséggel? A megindulási körleteket nem úgy kell elképzelni, hogy a határtól pár száz méterre rendezik be őket, hanem akár 20-30 km-re is lehetnek. Tehát olyan eszközökre lenne szükség, amelyek legalább 40 km-re képesek eljuttatni a gázgránátokat. (Őket sem lehet közvetlenül a határvonal mellé felsorakoztatni!) Ilyen csöves eszközünk nem volt, nincs és talán soha nem is lesz. (Tudjátok, 105 mm-es vontatott tarackok!)

Reform? A jelek szerint egy kicsit megtorpant (okát nem tudom!), de Nagyoroszit már átadták a légierőnek, ami azt jelenti, hogy megkezdődtek a személyi beszélgetések és az átdiszlokáció. Pécs felszámolása is megkezdődött. A személyi állomány jelentős része már vagy elment, vagy új beosztásba került.

Üdv: Hamburger

Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.11.02 0 0 628
corporal!
Mielőtt értelmetlennek tartanád más írását, olvasd el inkább mégegyszer.
Az altatógázas dologról már korábban írtam (573)
így ez a szöveg csak annak értelmetlen aki önmagában olvasta, mint te is.
Nem tudtad megmagyarázni mit írtam, mert egyátalán nem ez a lényege.
Most megpróbálom bővebben.
Tegyk fel, hogy Magyarországot egyszerre több irányból fenyegeti támadás.
Ez inkább valószinű,mint a magányos támadó elve, amit itt korábban feszegettek, pl. Ukrajna, vagy Románia magában.
Szóval,egyszerre több irányból várható támadás, és nincs olyan hagyományos haderő, ami ez ellen védene.
Mi a teendő?
Valamilyen tömegpusztító fegyver kéne.
Ebben az esetben azért, mert a tömeges blokkolás egy időben olyan mértékü zavart okozhat, hogy az egyébként szoros egymásrautaltságra alapozott támadási terv az elején összeomolhat.
Ez sem az én "Allesmor Obrannás" hülyeségem, nagyjából ez volt a lényege a nyugati hidegháborús elképzeléseknek is.
A neutronfegyvert is arra szánták, hogy a nagyszámu VSZ-erőket megállítsák, megzavarják.
Namost, nekünk se neutronbombánk, se más tömegpusztító fegyverünk nincs és nem is lehet.
Mi hát a megoldás?
Már korábban is gondoltam rá, de igazán csak a tavalyi moszkvai túszdráma után lett világos, hogy a legegyszerűbb a kérdést tömeges altatással elrendezni.
Jó. Kezdjünk hozzá.
Ismerjük az ellenség néhány, az első lépcsőben résztvevő alakulatának összevonási helyét.
Az összesét nem, hiszen meglepetés is van a világon, azokat feltehetően sikeresen álcázták.
Ők viszont a támadás előtt végzik az utolsó felderítéseket, ahogy ez lenni szokott.
Teszem azt, ultimátum, vagy egyéb más jel formájában ismerjük a támadás kezdetét fél-negyed óra pontossággal.
Ahhoz, hogy minket megtámadjanak, részletesen kidolgozott tervre van szükségük, ahol minden egységnél fontos az időzített cselekvés.
Nos, mi ebbe rondítanánk bele.
Tegyük fel, hogy nappal kezdünk hozzá.
A támadás este-hajnal körül várható, a felderítőik dolgoznak, tehát mi sokkal előtte nem tehetünk semmi gyanúsat, mert a támadó-támadott viszony így könnyen megfordulhat és akkor nem mi leszünk a "jófiúk", hanem ők.
Márpedig, ha mi gázt vetünk be, akkor el kel rendelni a gázkészültséget, mert a szél megfordulhat, és az nem lenne jó.
Viszont, ha nálunk elrendelik a gázkészültséget, az odaát lenne árulkodó.
Mivel az uralkodó szélirány a Kárpát-medencében nekünk kedvezhet, a gázriadó nem szükséges, de történelem már produkált néhány kellemetlen példát.
Az éjszakai gáztámadásnál, való igaz, egy támadásra készülő alakulat esetében, a támadás előestjén nem igazán lehet alvó katonákra számítani.
De mivel éjszaka van, az altatószer hatása hatékonyabb lehet.
Ha ugyanis hagyományos harcigázt vetnénk be, akkor annak számtalan olyan jele lenne, amiből egyből elrendelnék a gázriadót, így nem mennénk semmire.
A katonák hírtelen összeesnének, hörögnének, egyszóval, nem lenne meglepetésszerü, és a mi megítélésünket is rontaná, amint híre megy.
A hagyományos fentanil-alapu altatógázok nem harcigázok, így a hadseregeknél rendszeresített jelző-riasztó rendszerek sem jeleznék, de a hatása nem maradna el, mivel az emberek a sötétben szépen,csendben elaludnának.
Persze ez a rendszeren belül egyből feltűnne, de ez épp elég arra, hogy a támadást szétziláljuk.
Bizonyos kulcsfontosságú elemeket kiiktatnánk.
És ami a legjobb, egyből nem is derülne ki, mivel állnak szemben.
Ilyen háború előtti időszakban pedig számítva a légierő elsődleges bevetésében, továbbra is a nem halálos mérgezéses eljárás a kézenfekvő.
Nem ölünk meg senkit, nem lesz akkora híre, talán presztízsokokból el is titkolják, és mégis inaktíváljuk a légierejüket.Egy sima kis járvány.
stb.stb.

M.S.B. Creative Commons License 2003.11.01 0 0 627
Miért éppen ő? Tudok nála fényévekkel jobbakat is... mind a tömegmészárlás, mind a hadvezéri tehetség terén.

Hogy a topic témájába vágóan kérdezzek: tudja valaki _pontosan_ hogy áll most a "reform"? Végrehajtottak már olyan átszervezést, ami visszavonhatatlan, vagy nehezen jóvátehető? (Itt most nem elvi döntésre gondolok, hanem valódi átszervezésre, feloszlatásra, stb.)

Előzmény: kavkaz (625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!