Keresés

Részletes keresés

malenkij Creative Commons License 2002.12.16 0 0 57
Igen, éppen erre céloztam. Nagyon sok filozófiai iskola van. Az általad említetteken kívül még pl.: vaisesika, mimamsaka, svabhava stb. Talán az a csodálatos, hogy a sok irányzat eléggé békésen megfér egymással a hinduizmuson belül.

Amit a Gitáról irtál azzal teljesen egyetértek. Az eredeti mondanivalóját kell megérteni, úgy ahogyan van.

Előzmény: TiruMalai (56)
TiruMalai Creative Commons License 2002.12.16 0 0 56
Kedves malenkij.
Indiában több irányzat van, ezt gondolom te is tudod. Különbség van az advaita és dvaita rendszer között.Különböző nagy indiai mesterek különböző tanítást, magyarázatot hordoznak.Amúgy kb. 15 éve gyakorlom a jógát, egy önmegvalósított indiai Gurutól.(persze, megvilágosodott nem vagyok).Ami a Bhagavad Gítát illeti, természetesen iegn közkedvelt Indiában.Minden irányzatnak ugyan van egy sajátos szemlélete, magyarázata, de ugye a Gítát úgy érdemes olvasni, hogy az eredeti szöveget olvassuk- s lehetőleg ne "facsarjuk" ki- persze ehez igyekeznek is tartani magukat a Guruk.A Mahábhárata (úgy egészében véve) vagy a Rámajána majdnem olyan népszerűek Indiában, mint a Gítá (amely a Mahábhárata egy része)...
Előzmény: malenkij (55)
malenkij Creative Commons License 2002.12.16 0 0 55
Kedves TirulMalai!

"Az advaita szó kettősségnélkülit jelent, míg a dvaita a kettősséget jelenti (pl. az ISCON Temple hívei dvaiták)"

Az ISKCON alapítója Bhaktivedanta Swami Prabhupada a dvaita-advaita, az egyidejű azonosság és különbözőség filozófiájat tanította.

"Ha pontos forrást keresel, akkor az ELTE indológia szakára támaszkodj, vagy olvasd Baktay Ervin könyveit. Egyéb "hírszerző" forrásokat előnyös mellőzni, mert leginkább sok téves infót tartalmaznak."

Az általad említett források tényleg jók az elméleti tudás megszerzésére. Viszont a jóga folyamatok gyakorlatáról olyan embereket érdemes megkérdezni, akik tényleg komolyan gyakorolják az adott folyamatot. India legszélesebb körben olvasott szentirása a Bhagavad-gita irja:
"Fordulj egy hiteles lelki tanítómesterhez, úgy próbáld megérteni az igazságot. Tudakozodj tőle alázatosan, es szolgáld őt. Az önmegvalósított lelkek képesek tudásban részesíteni téged, mert Ők már látták az igazságot.

Elnézést, ha kicsit elkanyarodtam az eredeti témától.

Előzmény: TiruMalai (54)
TiruMalai Creative Commons License 2002.12.10 0 0 54
Kedves Psicho, a "ráolvasás" nem a Rig Véda, hanem az Atharva Véda, amely később lett csatolva a Védákhoz:) ugyanis eredetileg 3 Véda volt: Rig Véda (legöregebb), majd a Jadzsúr Véda és a Száma Véda. A Rig Véda elsősorban a teremtés elméletéről szól.

Az Advaita Védánta megalapítójának Sri Sankaracsárját tartja a tradíció. Az Advaita Védánta a Védák sűrítménye, eszenciája.Ma a legelterjedtebb szemlélet Indiában. Nincs sok köze a buddhizmushoz. Az advaita szó kettősségnélkülit jelent, míg a dvaita a kettősséget jelenti (pl. az ISCON Temple hívei dvaiták). Ha pontos forrást keresel, akkor az ELTE indológia szakára támaszkodj, vagy olvasd Baktay Ervin könyveit. Egyéb "hírszerző" forrásokat előnyös mellőzni, mert leginkább sok téves infót tartalmaznak.
Amint mondottam Patandzsali sem volt buddhista.Ő foglalta írásba a jóga alapelveit, amelyek addig nem voltak írott formában jelen.
Mire a buddhizmus megszületett, addigra már a hindú vallás, darsanák, jóga, Upanisadok nagy része, stb. már réges régen ki voltak alakulva és sok tudás addigra már írásba is foglaltatott.

A mai kor sokkal nagyobb lehetőségeivel sem igen értek egyet. A lehetőség mindíg adott, kérdés hogy kihasználod-e?

Sok fogalmat jó lenne tisztázni, amit gyakran csak körülírással lehet tenni amikor a szanszkrit nyelvről van szó, ugyanis szótárunkban gyakran hiányoznak azok a fogalmak, amelyekkel be lehetne helyettesíteni egy-egy szanszkrit kifejezést.

Előzmény: PsichoTheRapist (51)
jarlaxe Creative Commons License 2002.12.10 0 0 53
>sokkal nagyobb lehetőségeink vannak, mint akár 100 éve

ezt miből gondolod?

2. nagyon el vagy tévedve akkor, amikor azzal próbálsz engem diszkreditálni, hogy az európai gőg beszél belőlem. belőled beszél az európai gyarmatosító szemlélet, amikor azt gondolod, hogy a keletiek gondolati, megismerési, metafizikai kategóriái bármilyen szinten megragadhatók az olyan európai fogalmakkal mint "tudomány", "Vallás", "kultúra". te azt gondolod, hogy ha egy hindunak elismered, hogy komoly tudományos eredmények vannak a védákban, akkor az a hindu a seggét a földhöz veri afeletti örömében, hogy egy európai tudományosnak titulálta az ő szent iratait. ez tévedés. a hindu először megkérdezné, hogy mi az a "tudományos", és amikor ezt el magyaráznád neki, akkor megvonná a vállát, és közölné, hogy neki, mindegy, ha akarod, nevezd a védákat tudományosnak...

>A védák több dolgot ölelnek föl, a ráolvasásos rigmusoktól (Rig véda)

a ráolvasásos rigmusokat az atharva véda tartalmazza.

3. amikor a buddhizmus megszületett a hindu szent iratokat már évszázadok óta tanulmányozták a hinduk...a patanjali yoga szutrákat pedig ne hozzuk össze a védantával, mert az előbbi a szamkhya hagyományba tartozik, addig a védantának ('a védák vége') semmi köze nincs a szamkhyához.

4. az "emberről gondoskodó meditáció" képe igen érdekes, de ezér tényleg fölösleges kiadni annyi pénzt...

Előzmény: PsichoTheRapist (51)
PsichoTheRapist Creative Commons License 2002.12.10 0 0 52
Egyetértek, de mint lejjeb is leírtam, vannak visszacsatolások. Advaita Vedanta, és Patanjalin is érződik a dolog. Nem az én állításom, hanem egy Lámáé, bár olvasva Patanjalit, nekem is gyanús a dolog.
De ez legyen a legkevesebb!
Előzmény: TiruMalai (50)
PsichoTheRapist Creative Commons License 2002.12.10 0 0 51
1 Valóban nem így történik, a tanítványnak meg kell "érnie" a dologhoz, de az, hogy a módszerekhez nyilvánosságuk ellenére kevesen jutnak hozzá, mutatja, hogy a rámozduláshoz kell egy alap. Én is voltam olyan magasszintű Buddhista beavatásokon, amik teljesen nyilvánosak, és mégis oly kevesen voltak jelen. ( És nem azért, mert nem tudták megfizetni.)
A képességek, sziddhik kibontakozása, pedig felpörgőben van korunkban, sokkal nagyobb lehetőségeink vannak, mint akár 100 éve. A 10 napos kurzus pedig, csak az ajtót nyitja ki, nem egy teljesen kifejlesztett képességet ad. Ha valaki hosszabban tudna levitálni, a szkeptikusokat már rég meggyőzte volna.
2. A védákat természetesen nem áll módomban olvasni, így az infó több helyről származik. PL. Spektrum tv, az ELTE szanszkrít szakos hallgatóinak előadásai, stb.
A védák több dolgot ölelnek föl, a ráolvasásos rigmusoktól (Rig véda), a magas fokú sebészi, csillagászati, matematikai ismeretekig. Az európai kultúra csúf szokása az, hogy önmagát felsőbbrendűnek tartva a többbi (minimum még 5) kultúrát lefikázza, és "tudománytalannak" tartja.

3 Azt jelenti, hogy kölcsönösen hatnak a vallások egymásra, és a Buddhizmus egy új szemléletmódot hozott, és ebből vannak visszacsatolások a hiduizmusba. Ilyen pl. az Advaita Vedanta, vagy a Patanjali Jógaszutrákon is érezhető a hatás.( A forrás egy Tibeti láma)

4 Az, hogy enned kell, megélned, stb nem hiszem, hogy önös cél. Ráadásul a tudatosságod az, ami az egész környezetedet teremti, és ha az változik, akkor ez segíti, hogy létre jöjjön a fizikai kényelmed is. Ott van a Jézusi példázat az erdő madarairól és mezők liliomairól, mely pont ezt a folyamatot írja le. A pénzügyi dolgokat egyébként is fontos lerendeznünk a Földön, hisz ez a legfőbb rákfenénk. A szegény útálja a gazdagot, és így nem is lesz semmije. A gazdag fél a szegény(ség)től és így veszíti el mindenét és félelmében kizsigereli a Földet, pedig mi teremtünk mindent. Még a hiányt is. A meditáció egyszerűen összehangol a végtelen lehetőség "mezőjével" és gyengéden gondoskodik rólad, hogy ne is kelljen gondolkodnod, görcsölnöd, hogy lesz-e arra, amire szeretnél.

Remélem megválaszoltam mindent!

Előzmény: jarlaxe (49)
TiruMalai Creative Commons License 2002.12.09 0 0 50
Patandzsali Jóga szútrái még véletlenül sem visszacsatolása a hindu tanoknak a buddhista tanokhoz!Márcsak azért sem, mert a buddhizmus nőtt ki a hinduizmusból és nem fordítva:)))Patandzsali sohasem volt buddhista. A dolgokat nem szabad keverni, még akkor sem, ha hasonló mondanivalójuk van.Amúgy mellesleg India lakosságának mindössze kb. 2-3%-ka buddhista, kb. 82% pedig hindu:))Amúgy a klasszikus hindu tanítások mindíg is arról szólltak, hogy a képességeket nem önös célra kell használni:)
A véda szanszkrit szó gyökere a "vid"- ami annyit jelent: tudás (avagy mai értelemben: tudomány) Tehát a szentírások neve: Védák - jelentése annyi: tudás (avagy tudomány). A Védákban, Upanisadokban, stb. igen sok olyan dolog van leírva, megmagyarázva, amelyet a mai tudomány is a maga módszereivel bizonyított, vagy állít.Csak ezek a leírások, magyarázatok nem a mai tudomány nyelvezetével vannak megfogalmazva.Ezek az ősi bölcsességek sok mindent megmagyaráztak, így vannak magyarázatok az idő kérdésével, fogalmával kapcsolatban is (az idő szanszkrit neve: kála), többek között az is, hogy a gyorsulással az idővonal görbül, és az is, hogy bizonyos gyorsulás után az általunk érzékelt idő nemcsak eltorzul, hanem meg is szűnik.Sajnos, arról nincs tudomásom, hogy a Védák és Upanisadok teljes egészében le lettek volna fordítva magyar nyelvre.Angol nyelven viszont léteznek.Igaz, pl. az Ashwameda (Lóáldozat) teljes angol fordítása is kb. úgy 8-10 évvel ezelőtt történt meg, vagy legalábbis a megjelentetése.
Előzmény: PsichoTheRapist (46)
jarlaxe Creative Commons License 2002.12.09 0 0 49
Ez most komoly? A sziddhiket indiában évtizedes tanulás, gyakorlás és aszkézis eredményeképp "szerzi" meg a tanítvány. nem gondoljátok komolyan, hogy ez bárkinek sikerülhet egy tíznapos progi keretében (még ha csak az alapokról van szó, akkor sem. még ha csak az első lépésről, akkor sem.). Azér nem úgy megy ám a dolog, hogy gondolok egyet, elhatározom, hogy én márpedig tanítvány leszek, és rögtön ott terem tíz mester, akik közül válogathatok (illetve, akik ott teremnek, azok kb. annyit is érnek).

>a védákkal szemben, mert a fejlett matektól, a relativitás elméleten át sokmindent fedeztek már fel bennük

ezt te most úgy értetted, hogy a védákban "fedezték föl" a relativitás elméletet? mégis, melyik védában? annak melyik részében? az einsteini relativitás elméletről beszélsz?

>A tm sziddhi program alapja a Patanjali Jógaszutrák, egy hidu vissza csatolása a Buddhista tanoknak

hát ez meg mit jelent?

>Ez a tudatosság képes arra, hogy akár az anyagi világbeli boldogulásunkat természetesen elősegítse, így megteremtődhet a pénz is a programokra, csak el kell dönteni, hogy akarod vagy sem

ezt értsük úgy, hogy a megszerzett képességeket nyugodtan használd önös célra? ezt tanítják? sok sikert...javaslom még az édesvíz kiadó kül. pénzszerzéssel foglalkozó könyveit, lehet, hogy azok is működnek...:->

Előzmény: PsichoTheRapist (46)
PsichoTheRapist Creative Commons License 2002.12.09 0 0 48
Van néhány tanítóm, ezek közül van olyan, aki monogám, van olyan aki cölibátusban él, és van olyan, aki teljesen szabadon szexel. Maximum annyi a fontos, hogy ne okozzon kárt lelkileg, és csak olyannal tegye, aki ezt fel tudja dolgozni.
Sajnos a felszín alapján ítéljük meg a tanítókat, nem látva, hogy ők is olyan emberek mint mi. Egészségére a mesternek, ha élvezte!!!
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.09 0 1 47
Sziasztok.
Maharishiról volt szó lejjebb, hadd egészítsem ki azzal, amit róla tudok.
1967 nyarán azzal a szándékkal érkezett Londonba, hogy technikáját elterjessze nyugaton. Ehhez olyan híveket sikerült megnyernie, mint a Beatles, akik kezdetben odáig voltak Maharishiért.
A Beatles 1967 augusztusában Wales-ban vett részt egy TM-kurzuson, majd 1968 elején több neves angol és amerikai sztár társaságában három hónapra Indiába utaztak és Maharishi iskolájában tanultak. Végül meglehetősen rossz viszonyban váltak el a jógitól, mivel elterjedt: a tanfolyam hölgytagjai közül néhányan Maharishi földi vágyainak tárgyai.
Londonba hazatérve a Beatles sajtótájékoztatón jelentette be: a jógi a részükről tévedés volt. Megemlékeztek róla a "Sexy Sadie" című számukban, melynek eredetileg "Maharishi" volt a címe.
PsichoTheRapist Creative Commons License 2002.12.09 0 0 46
Néhány dolgot azért nem árt tisztázni:

1 Az alap tanfolyam nem 100e fölötti összeg.

2 A Sziddhi program annyi, de Indiából jönnek hozzá mesterek, és minimum 1hét-10nap bentlakásos képzés zajlik.

Az, hogy védikus tudomány, valószínüleg egy nyugatnak leadott jó duma, mert valamiért a tudomány kifejezés oly sokat jelent, általában azoknak, akiknek végképp nincs közük hozzá, max annyi, hogy van egy computerük, és betudják kapcsolni. Én nem feltétlen esküdnék meg a modern nyugati tudományra, a védákkal szemben, mert a fejlett matektól, a relativitás elméleten át sokmindent fedeztek már fel bennük. De ami a fő, az emberi lélekről adnak használható infókat.

Azt agykontroll alfábamenése, és a tm tisztatudat keresése között azért elég sok különbség van!

A micimackó, vagy akár a lóf@sz kifejezések ismétlése valóban elcsendesíthet, de a tm által kiosztott mantrák a különböző hindu Istenségek szívcsakrájának gyökérhangjai, és mint ilyenek azért egy kicsivel több infót hordoznak, persze nem nyugati-tudományos módon. Ez utóbbi infó persze nem igazán publikus, tán még a tm tanárok sem tudják.

A tm sziddhi program alapja a Patanjali Jógaszutrák, egy hidu vissza csatolása a Buddhista tanoknak, így már nem Isteneket, hanem főként a tiszta tudatot célozza. A sziddhik, melyeket hátráltatásként értelmez szinte minden hagyomány, csak mellékhatásai a programnak. A leghíresebb sziddhi, a "jógarepülés", is csak aprócska pattogás, nem Superman képessége, viszont amikor létre jön, akkor az ember két agyféltekéje teljesen együttműködik, és a tiszta tudatosság pillanatai jönnek elő. Ez a tudatosság képes arra, hogy akár az anyagi világbeli boldogulásunkat természetesen elősegítse, így megteremtődhet a pénz is a programokra, csak el kell dönteni, hogy akarod vagy sem. (Az alap tm is ezt csinálja, csak lassabban, és az megfizethető, így összejöhet a sziddhire való is)

Egyébbként én magam nem gyakorlom a tm-et, de sok barátom teszi, és jók a tapasztalataik.

TiruMalai Creative Commons License 2002.12.08 0 0 45
A TM a sziddhi-mantra jógának egy kitépett és nyugaton meghonosodott része.A háttérben egy igen jól szervezett, anyagilag is igen jól prosperáló cég van.Sőt, ide tartozik az úgynevezett "Maharishi féle ayurvéda" is (jóllehet Indiában csak egy fajta Ayurvéda van, amelyet az ayurvédikus orvostudományi egyetemeken oktatnak)- a cég neve: Ayur-veda.Szóval ugyanaz a kompánia.Az áraik roppant magasak, még nyugati mércével sem olcsók:))Indiában egyik sem igazán honos, vagy elterjedt valami, habár a központujk Mumbai mellett, Punában van:))Nem tiszta, eredeti forrás, de a nyugatiak gondolkodásához közelebb áll esetleg mint a tradíció:)) Amúgy úgy vélem, hogy mindaz ami egy ember gondolkodási rendszeréhez, alkatához közel áll, azzal valamilyen eredményeket el is tud érni-így van ez a TM-val is. A TM sokat foglalkozik az ún. szidhik-kel (képességek) és azok kiaknázásán sokat dolgozik. Ezzel szemben a hindu jóga tradíció azt vallja, hogy sziddhik mindenkiben léteznek, s ha valaki dolgozik rendszeresen önmagán, azok fokozatosan meg is jelennek- de a sziddhik melléktermékek az úton - az úton nem a sziddhik miatt halad az ember, hanem az önmegvalósítás miatt.A sziddhik mellékvágányra vezetik az embert.:)
rinpoce Creative Commons License 2002.12.08 0 1 44
Mint régota meditálo ember, leirom, amit tudok rola:

Voltam egy TM-et ismertetö elöadáson, még 90x-ben, de már akkor is nagyon drágának találtam. Agykontrollon is voltam, ami számomra ugyan emészthetetlen az amerikai maszlagjával, de egy dologra jo volt. Megtapasztaltam, hogy mi a a meditácio.

Az agykontrollnál ahhoz, hogy alfa (meditácios) állapotba kerülj visszafelé kell számolni 10-töl 1-ig. (jellemzö) Majd mégegyszer 3-tol 1-ig. Azért jo a tanfolyam, mert tömegben, ha mindenki csinálja és az oktato vezet, biztos, hogy sikerül.

A TM-ben ugyanezt az alfát, vagy a még mélyebb állapotokat mantrákkal lehet elérni. Beiratkozol ménkü sok pénzért, és az ismertetés után kapsz egy mantrát, (értelmetlen szo a számodra) és ezt ismételgetve jutsz el mély meditácios szintre..

Megjegyezném, ha azt hajtogatnád, hogy micimacko, vagy figyeled a légzésed, az eredményt ugyanugy elérnéd! A lényeg, hogy a tudatod csapongását, vibrálását lecsendesitsd. Sokat kell gyakorolni, de müxik, és megéri..

A topiknyito ribizli nagyon jol csinálta! Ha sikeres vagy, ohatatlanul mosolyogsz, nagyon kellemes érzés! Mintha Isten ölében üldögélnél..

FlyNN Creative Commons License 2002.12.08 0 0 43
Magyar TM-oldal: http://www.tminfo.hu/
FlyNN Creative Commons License 2002.12.08 0 0 42
MOU hallgatoi tapasztalatok:
http://www.mou.org/mou/experiences/index.html
FlyNN Creative Commons License 2002.12.08 0 0 41
Igazabol o csak osszekapcsolta a vedak (kb. ie 5000.-ben letezett hindu kultura) tanitasait es a nyugati tudomanyokat. A tudomanyok alapjat az un. egyesitett mezo kepezi, amivel az un. egysegtudatban lep kapcsolatba az ember. Az egyik minisztere, John Hagelin neves kvantumfizikus. O egyebkent indult az am. elnokvalasztason. A lakohelyerol, ahol ismertek szinte mindenki ra szavazott, mashonnan meg alig. Igy is 10. helyezett lett.
Előzmény: jarlaxe (37)
FlyNN Creative Commons License 2002.12.08 -1 0 40
Nem hiszem, hogy Maharishi luxusautokra, luxusnyaralokra es kurvakra koltene a penzt. O eltokelte magaban, hogy beket teremt a foldon es az osszes energiajat es penzet erre forditja. Ezert kerul ilyen sokba szvsz. a TM.
Előzmény: jarlaxe (38)
FlyNN Creative Commons License 2002.12.08 0 0 39
Nagynenem szerint az ar (mint minden mas is a tanfolyamon) szemelyre szabott, tehat ha nagyon nehezen tudnatok kifizetni, akkor van esely a sokkal kevesebbert ill. reszletfizetesre torteno tanulasra is. Termeszetesen ezt kerni kell. En mindenkeppen probalkozni fogok...
jarlaxe Creative Commons License 2002.12.08 0 0 38
igen, tényleg érdekes, hogy -ki tudja miért:)- komoly emberek, a komoly szavaikért nem kérnek kisebb vagyonokat...ők valamiért örülnek annak, hogy tanításaik minél több emberhez jutnak el...:)
Előzmény: Naropa (36)
jarlaxe Creative Commons License 2002.12.08 0 0 37
hát, most erre mit lehet mondani? hogy az a meditációs tanfolyam, amiért 150e forintyot kérnek, az cseppet bűzlik?

más.
nem akaraom megbántani möszjő maharishit. biztos nagy ember volt, és sok mindent feltalált, de egy valamit biztosan nem. ez penig a "védikus tudomány". azt ugyanis nem lehet föl találni. az vagy tudomány, de nem védikus, vagy - ha védikus - akkor semmi köze ahhoz, amit az európai kultúra a tudomány szóval szok jelölni...

Előzmény: FlyNN (35)
Naropa Creative Commons License 2002.12.08 0 0 36
Sri Chonmoy egyik tanítványa, Gunagriha szokott tartani előadásokat a meditációról Budapesten és szerte az országban. Az előadás és az azt követő tanfolyam ingyenes.
Voltam ilyen előadásokon és tanfolyamon, nagyon tetszett. Nem tudom hogy a transzcendentális meditáció tanárok többet tudnak-e tőlük (szerintem nem), abban viszont biztos vagy hogy nem 100 - 150 e. Ft. -ért kellene árulniuk ezt a tudást.
FlyNN Creative Commons License 2002.12.07 0 0 35
Nos, tudtommal a tanfolyam ara felmegy jovore 100ezerrol 150ezerre. A borsos ar ellenere ugy tervezem, hogy elvegzem, mert tapasztaltam mar magasabb tudatallapotokat korabban es ennel reszegitobb erzest el nem tudok kepzelni. (jobb barmilyen drognal) Minden egyszerunek latszik, barmilyen problemara pillanatok alatt beugrik a valasz, tokeletes kozerzet, stb.
Egyebkent Maharishi megalapitotta a Nyilt Egyetemet (www.mou.org) es a vilagbeke nemzetkozi orszagat amivel kidolgozott egy sor vedikus tudomanyt amik megoldast jelenthetnek a vilag problemaira. (Van sajat TV-csatornajuk is.)
A nagynenem es ferje elvegeztek es agyba-fobe dicserik, bar en meg ennek ellenere is elegge szkeptikus vagyok a dologgal szemben, es megprobalok minel tobb infot megszerezni rola.
Allitolag tudomanyosan bizonyitott teny, hogyha tobben meditalnak egyszerre, a kornyeken lecsokken a bunozes, mert kiterjed a kozmikus tudat koherenciaja a kozelben elo emberekre. Eleg vadul hangzik, annyi szent...
rabbbit Creative Commons License 2002.07.31 0 0 34
Sziasztok, kicsit felhozom a topicot 4 éves álmából :)

Naszóval szerénységem hirtelen elhatározásból vett egy könyvet a fenti témában (azonos címmel), valahol a 100. oldal környékén kezdett gyanus lenni, majd gyors átlapozás után realizálódni, hogy egy szépen szerkesztett PR anyagot tartok a kezemben.
300 oldalon át olvasható, hogy ez mennyi jó, mennyire király, mennyire hasznos, és ez mennyire be van bizonyítva, és mennyire egyszerű, csak ugyebár egy apróság maradt ki, ami valszeg 10 sorban leírható lenne: mi maga a technika ??
Ugyhogy stressz oldási célból vett könyvem kissé más hatásokat indított el (én barom, 1500ér vettem volna valami értelmes könyvet :-), de magát a jelenséget is sportszerűtlennek tartom (agykontrolkönyvben legalább vannak gyakorlatok is, nem várják el az _érdeklődő_ embertől hogy azonnal menjen el 50000Ftér egy tanfolyamra)

A kérdés tehát, ha lenne olyan felvilágosult ember, aki ismeri a technikát, az a hozzám hasonlók kedvéért leírná pár sorban hogy miről is van szó ?

UI: A neten található TM oktatók számára néhány előre gyártott válasz:
1. Nem barátom, nem győztél meg arról, hogy azért nem olvasható a dologról semmi konkrét mert 'ezt csak ellenőrzött tanfolyam keretein belül lehet megtanulni'. De talán nem is megtanulni (és tökéletesíteni) akarom, egyszerűen érdekel, kiprobálnám
2. Nem barátom, azzal se győztél meg, hogy a honi tanfolyamok ára azért olyan drága, mert 'így, hogy az emberek fizetnek érte, sokkal lelkesebben csinálják, amúgy abbahagynák az első héten'. (bár bevallom szerzett pár vidám pillanatot egy-két ilyen hozzászólás. főleg a másik oldalról)
3. Nos barátom, ha a dolog szerzői jogi részét boncolgatjuk, akkor igazat adok neked, valóban nem (lenne) szabad ingyen terjeszteni a tant. De ez esetben kérlek, hogy mellőzzétek a sok mellébeszélést és tisztázzuk, hogy itt puszta anyagi érdekekről van szó. (akit amugy a jogi része zavar, megtalálja a mail címemet...)

Remélem nem sértettem meg senkinek a lelki világát, és talán lesz olyan ember aki megosztja velünk a tudást, ami olyan nagyszerű és önzetlen és megis egy iparág épült rá...

üdv,
Rabbbit

ribizli Creative Commons License 1998.10.25 0 0 33
Hahóóóó!!!!!

Sehonnai Bitang Ember!!!!!
Válaszoljál lééécciiiiiii!!!!!
ribizli

ribizli Creative Commons License 1998.10.19 0 0 32
Sehonnai Bitang Ember!

Mesélj már egy kicsit erröl a sámánosról!
Én mindig úgy gondoltam, hogy a sámán önkívületbe esik, és nem csak meditatív úton, hanem ajzószerek segítségével is.
Azt hiszem, ez _alapvetöen_ megkülönbözteti az eddig tárgyalt technikáktól. Ezen kívül el nem tudom képzelni, hogyan tudja más ember meditációját (?) ö kívülröl/ kívülállóként kontrollálni? Jó, én földhözragadt vagyok, egy sámánnak más képességei vannak...
De ez valahogy túl misztikus, hihetetlen nekem, söt -megkockáztatom- szemfényvesztés-gyanús. Természetgyagyás magazinban szoktam hirdetést látni, valahogy egy szintre tevödik bennem a boszorkányságal, mágiával ("Friderikusz müsorából ismert Lui Padre boszorkány szerelmi kötés").
Persze a TM-röl is hasonlóan gondolkodtam az elsö elöadás után is...
ribizli

Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1998.10.15 0 0 31
ribizli Creative Commons License 1998.10.15 0 0 30
MaCS, ez komoly??
Tavaly már 12.000 küröl volt, innen emelték 30 e.-re. :o
Állítólag nemzetközi elöírás van az árra.( Kár, hogy a bérek szívonalár nincs ilyen! Mondjuk az EU kitalálhatná... - de ez offtopic)
ribizli
MaCS Creative Commons License 1998.10.15 0 0 29
Puff neki! 91-ben 1400 Ft volt a TM...

MaCS

ribizli Creative Commons License 1998.10.14 0 0 28
McAl,

én AK-t nem tanultam, de olvastam sokat róla, szóval lehet, hogy nem pontos infok alapján alkottam véleményt. Valaki ismerös azt mondta, hogy az AK jótanácsai, különbözö technikái azoknak segíthetnek, akiknek önmagukkal problémáik vannak (kisebbségi komplexus pl.). Az alapvetö különbséget tekintve MaCsnak lehet igaza, hogy a TM _egy_ technika, amivel segíthetünk magunkon, az AK meg többfélét is tartalmaz. Ilyen Darnel tréning-szerü hülyeségeket szerintem nem is lehet a fenti két módszerrel együtt említeni. (Ezt sem tanultam, csak interjúkat láttam Darnel úrral. Brrrrr!)

Ami engem még nagyon zavar, hogy az AK is, a TM is sok pénzbe kerül (mármint a tanfolyás). :-( Hiába volna jó hatással az emberekre, ha csak kevesen tudják megfizetni. :-( Tudomásom szerint a TM tanfolyam (5 alk.) kb. 30.000 Ft-ba kerül. Ez pedig -a statisztikusok által megadott átlagkeresetet figyelembe véve- nagyon sok pénz! És sajnos biztos vagyok abban, hogy nagyon kevés embert lehetne meggyözni azzal, hogy hosszútávon "megszolgálná" az árát. (Az egészséget sem becsüljük meg kellöen. :-( )
ribizli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!