Keresés

Részletes keresés

krivics Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11266
Az R-1412 Zil-131, a K-40 DAC alvázon volt. Az R-118 egy régebbi rádióállomás, Csepel alvázon.
Előzmény: thehassan (11252)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11265

Várom!

 

Köszi.

Előzmény: konyev (11264)
konyev Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11264

OFF

 

Mail ment!

Előzmény: Blue_Sky_007 (11225)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11262

Nekem az egész tartalékos, nemzetőrség, vitézkedésből ez tetszik:

 

 

Felvételi eljárás

 

 

Mint "társszervezet" gondolom fontos szerepet tölt be.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11261

Szép az elméleted, a gyakorlatban (14 lőszer/év) sokan hibáztak, az én szolgálati időm alatt 2 eset volt.

 

Az elmélet azért van, hogy a gyakorlatban igazoljuk a létét. A kivételek pedig próbára teszik a szabályt.

Előzmény: gencsydani (11257)
tuzer Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11259
Pazar képeid vannak. Aki sírni akar, nézze meg a "Valahol Európában..."c. képtárat, de engem, mint volt rakétást, elgondolkodtatott a "Fejtároló.."is.
Előzmény: charlie21 (11232)
gencsydani Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11258

A pisztolyosról anno egy másik fórumon részletesebben kifejtettem a véleményemet, ehhez most lusta vagyok, úgyhogy röviden: egyes részei kifejezetten botrányosak!

És így első blikkre a gépkarabélyos se lett sokkal jobb...

Előzmény: Gyöki II (11214)
gencsydani Creative Commons License 2006.06.01 0 0 11257

"Aki már lőtt PA-val gondolom ismerős neki, amikor a hátracsúszó szán szépen leborotválja a kezét, főleg a ha két kézzel és rosszul tartja a pisztolyon a kezét."

 

 

A pisztoly markolatát úgy kell megfogni, hogy annak hátsó nyúlványa ("hódfarok") hézagmentesen illeszkedjen a hüvelyk- és mutatóujj közti "úszóhártyára"-> tehát annak csíkozza össze a kezét a PA szánja, aki _jól_ fogja a /többi, normális(érsd: emberi kézre tervezett)/ pisztolyt!

Előzmény: Blue_Sky_007 (11211)
Sgt. Elias Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11256
Bár értem a keserűség okát sokak részéről (az aktívnak nem tetszik, hogy amíg neki sem jut elég, addig a tartalékos is - bármennyire kicsi - forrásokért ácsingózik, a tartalékost sérti, hogy rácsapnak a segíteni akaró kézre), de szerintem sem egymás ellen kellene fordulni. Sokkal fontosabb lenne megtalálni azokat a pontokat, amelyek mindkét csoportnak fontosak, és ott együttműködni.

Legelőször is, a jogi hátteret kellene mindenki számára világossá tenni. Tény, hogy a tartalékos rendszer átalakult. Már nem automatikusan tartalékos mindenki, aki sorkatona/szerződéses/hivatásos volt valamikor. Ők csak a kiképzett potenciális hadkötelesek táborát gyarapítják. Ráadásul vannak (egyre többen!) kiképzetlen potenciális hadkötelesek is, újabb kérdéseket felvetve.

Na most, ebből a két csoportból vagyunk jópáran, akik szeretnének tartalékossá válni, mégpedig önkéntes alapon. Erre is létezik jogintézmény, az önkéntes tartalékos státusza. Ez pillanatnyilag tekinthető "üres doboznak," mert mindenki számára nyilvánvalóan, a jelenlegi szabályozás megbukott. A jelenlegi feltételekkel sem a rendszer nem tud mit kezdeni, sem a potenciális önk. tartalékosok nem tudják felvállalni a részvételt.

Harmadik csoportként pedig ott vannak az aktív állományúak, csökkenő létszámmal, növekvő missziós feladatokkal. Ők nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy a feladatok ellátása minél jobban biztosítva legyen, az állomány túlzott megterhelése nélkül.

Az "üres dobozt" kellene tehát feltölteni tehát tartalommal és emberekkel. (Feltételezem, hogy a tartalékok szükségességét komolyan senki nem vitatja az itt jelenlévők között. Számtalan szituáció képzelhető el, amikor erre szükség van. Mások már leírták, nem ismétlem el.)

A kérdés, hogyan lehet ezt minél kisebb összegből, minél hatásosabban megoldani?

Mivel a csapat lelkes, szerintem a legfőbb erőfeszítést azért kell tenni, hogy a munkaadókat meggyőzzük, nekik érdemes ezeket az embereket megtartani. Ehhez kedvezményeket kell adni, illetve jogi védelem kell arra az időre, amíg szolgálatban van a tartalékos.
Kedvezmény:
- a legfontosabb a TB járulék mérséklése, esetleg elengedése lehet
- ezen kívül be lehetne vezetni, hogy bizonyos helyzetekben előnyt jelentsen a cégnek, ha tartalékosokat foglalkoztat (állami megrendelések elnyerése)
- a tartalékos távolléte idejére kompenzálni kellene valamilyen formában a céget
- kiszámíthatóvá kell tenni a behívások rendjét, hogy a cég is tervezhesse

Védelem:
- hasonlóan kellene megvalósítani, mint pl. a GYES-en lévő kismamák védelmét, vagy mint a táppénzen lévő személyek védelmét
- ezen kívül, hasonlóan a megrendelésnél adott kedvezményhez, csoportos létszámleépítésnél a tartalékos előnyt kellene, hogy élvezzen (hasonlóan a jelenleg is létező, idősebb kori „védett korra”)


A munkáltatóknak jelentős kedvezményt jelentene, ami kompenzálná az esetleges hátrányokat. Ráadásul a hadseregben megszerzett tapasztalatok a munkaerő értékét is növelhetnék. Vagyis a három szereplő közül (munkáltató, MH, tartalékos) viszonylag kis költséggel (TB járulék, kompenzáció) a munkáltatót kipipálhatjuk.

Nézzük akkor a MH-t, az ő már így is szűkös erőforrásait hogyan érintené a tartalékosok megjelenése. A költségek szerintem nem lennének túlzottan jelentősek – ha most megnézzük azokat, akik érdeklődnek, az egyéni felszerelésük már gyakran jobb, mint aktív társaiké. Ezt persze valamennyire egységesíteni kellene, de szerintem ezt a többség akár saját pénzből is megvenné (lényegében az egyenruha, a többi felszerelés az aktívaknál is változatos).

Lövészfegyverzettel, gondolom, nem lenne probléma ellátni őket. Ami gond az a logisztika (ha, mondjuk, árvízhez ki kell települniük), nem tudom, ezt honnan lehetne biztosítani a jelenlegi rendszer bővítése/túlterhelése nélkül.

Természetesen az igénybevétel idejére kell biztosítani nekik is valamilyen anyagi kompenzációt, de azért nem kell horribilis összegekre gondolni: szerintem ha mindent számításba veszünk, olcsóbb a tartalékos alkalmazása egy feladatra, mint az aktív állományé. (Bizonyos dolgokra persze csak az aktív állomány alkalmas.) A lelkesedés mindenesetre komoly tényező, ezt ki kell használni.

Végül mit tegyünk, hogy a tartalékosnak is jó legyen? A többség esetében egyszerűen annyi elég, hogy megadják neki a lehetőséget, hogy azzal foglalkozzon, amihez kedvet és elszántságot érez magában. Ennek érdekében, azt hiszem, áldozatokra is hajlandó lesz, és ez az a potenciál, amit nem szabad veszni hagyni.

A MATASZ témaköréhez: Én két dologban látom ennek a szervezetnek a lehetséges szerepét, ha úgy tetszik, hasznát.
- Egyrészt, amíg nem jön létre a fentiekben (elismerem, nagyon nagy vonalakban, és sokszor talán idealistán) vázolt rendszer, addig lobbizhat annak érdekében, hogy végre valami használható szülessen. Ebben az időszakban szervező munkát is folytathat, amelynek eredményeként, amikor megszületik a megfelelő törvényi szabályozás, sokkal gyorsabban ki lehet azt tölteni. Ebbe az előzetes szervezésbe sok minden belefér, lényegében minden, amit törvény nem tilt.
-Másrészt, ha a MH-n belül végre létrejön a fent vázolt önkéntes tartalékos rendszer, akkor az abban részt vevő összefogását, érdekképviseletét látja el, hasonlóan már működő európai társzervezetekhez.

Vagyis egyik fázisban sem kap „közhatalmi” jogosítványokat, szervez fegyveres erőt, vagy tesz hasonlót – mitől itt úgy látom, sokan tartanak – mindössze egy egyesületként működik. A „közhatalmi” tevékenységek az első periódusban (amikor még nincs működő rendszer) még nem is léteznek, a másodikban meg már a MH kebelében működik.
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11255
Szia UPIUPI



Ha gondolod név szerint megtudom adni, hogy kik, és mettől, meddig , és persze, hogy hol zsákoltak a Szolnokiak.


A MATASZ sajnos ma messze van attól aminek lennie kellene. Ebben a politika, és azt kell hogy mondjam, hogy a katonai felsővezetés is hibás !

Ugyan akkor a MATASZ-ban valóban fordulnak elő olyan jelenségek személyek amik ellentétesek azzal a céllal amiért a tagság nagy része küzd , harcol.


Mind két oldalnak van mit kijavítania, de szerintem a célt nem szabad elveszíteni ! Cél egy működő, és ütőképes MH, és egy azt támogató tartalékos rendszer.
Előzmény: UPIUPI (11254)
UPIUPI Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11254

Üdv Mindenkinek!!

Nem a MATASZ -szal, céljaival, a létrehozás okával van baj. Hanem amit lett belőle, ami ma: van olyan megyei szervezet amely közel 70 fővel indult Deák tábornok úr vezetése alatt. Ma nincs öt tagja és irodája kb tél éve nem volt felnyitva csak takarítás céljából, és ez szerintem országosan más megyékre is igaz lehet.

Ha MATASZ koncepciójából csak egy bizonyos kör veheti ki a részét bármiért is, ott probléma van- szerintem. A hagyományőrzők a rendszerváltozás óta tesznek - ki ki hogyan- a katonai hagyományokért. Ez hobbi dolog, bárki lehet h.őrző, megtiltani senkinek sem lehet, bár erre is volna megoldás. Az is tény hogy a h. őrzőknek szerintem több mint a fele katona sem volt, az egyenruházatból divatbemutatókat csinálnak. A nagy baj az,hogy ezek a dolgok jól összekavarodtak, és a Matasz elöljárói alatt is vannak olyan szemlélyek akik még katonák sem voltak, mégis szolgálati HA-s Asztrával, jár tehát az alaphelyezet hibádzik, ugyanakkor nagyon jó hagyományőrző tevékenységet folytatnak(?!) meglehetősen jó háttérrel ami másoknak nem adatik meg. Tény, hogy egy nyilvános eseményen a civil nem tud és tesz különbséget h.őrző és katona között. Az egyenruhát nem hordani, hanem viselni kell. Minden h.őrző egyesület vezetőinek felelőssége tagjainak viselkedése, a h. őrzés ideológiájának - ha van ilyen - elsajátítása. De vannak olyan h.őrző csapatok is, ahol a tagok - ha tart. állományúak - a saját rendfokozatukat viselik, és nem csak az egyenruha viselésében nyilvánul meg tevékenységük, hanem az adott feladatot szó szerint végig "szívják". A vadászat is hobbi - ha nem is jó a hasonlat - de lehet, hogy ideje lenne a katonai hagyományőrzést jogi keretek közé terelni. Senki nem kívántam megbántani véleményemmel, de higgye el minden nem szolgált h. őrző, ha egyemruhát vesz fel azt viselni kell, és nem hordani, és ez nem testsúly, vagy akármi más kérdése. De ettől függetlenül igaz, hogy mindenkire szükség van aki a katonárét a honvédelemért tesz valamit vagy ezért, vagy azért.

 

Kuruc71!!

Én ott voltam Csépán és nem találkoztam egy szolnoki MATASZ taggal sem, bár a védekezés területe  k...va nagy volt, lehet hogy elkerültük egymást.

Bocs ha hosszú voltam!!

thehassan Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11253
A honvedelem.hu honlapon megtalálod, hogy hol vannak most külföldön katonák.
Nagyobb misszió van Koszovóban Pristina-ban és Pec-ben, Szarajevóban, Afganisztánban. Emellett még rengeteg helyen van kisebb csapat vagy egyéni beosztású katona, Floridától Közép-Ázsiáig.
Előzmény: Mr. Közvetlen (11250)
thehassan Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11252
A K-1 egy nagykapacitású tábori telefonközpont, a HÍR-1 pedig egy hírközpont. Sajnos részleteket nem tudok ezekről, amikor még tábori híradás közelében voltam, akkor is rádión.

Az R-130 így egymagában nem állomás, hanem készülék, rövidhullámú, közepes teljesítményű modell. UAZ-469-be építve R-130/G néven fut(ott), R-107 kisteljesítményű URH és persze a névadó R-130 volt benne. Ostorantennák, Kulikov-antenna, árbóc van rajta.
Az R-142 GAZ-66 vázon van, komplex rádióállomás, van benne két R-111 nagyteljesítményű URH rádió, R-123 RH, R-130 RH, illetve repülőeszközökkel való kapcsolattartásra egy kisteljesítményű URH az R-8xx sorozatból, nem tudom a pontos számát. Van egy munkatér benne, ahol a két kezelő dolgozik, illetve egy törzstér, ahol azok dolgoznak, akiket a rádióállomás kiszolgál. Van kézzel kitolható antennaárbóc, több ostorantenna, a légi kapcsolattartáshoz tárcsás kúpantenna is rajta.
Az R-145 megegyezik a 142-vel, de BTR-be van építve.
Az R-405 egy kiskapacitású rádiórelé, ha jól emlékszem, akkor 3 beszédcsatorna átvitelére képes.
Az R-412 így nem ismerős, de R-1412 az biztosan létező dolog, 12 csatornás URH relé. Kistesója az R-1406, ami (tippelj :) ) hat csatornás.
A K-k tábori telefonközpontok, a szám a mellékszámra utal, tehát a K-40 negyven mellékes. Kézi kezelésű, dugdosós modell.

Egyik sem túl felhasználóbarát a fentiek közül...

Érdekesség: az R-142M nevű darabban a régi analóg rádiók helyett az amerikai FMF rendszer keretében beszerzett digitális Harris PRC rádiók vannak. Ilyenek voltak pl. Irakban is (azokban volt műholdas telefon is). Az alváz maradt, csak a hasznos terhet cserélték ki.

A többiről nem ugrik be most semmi.
Előzmény: st_patrick (11233)
Farkas Roland Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11251
Ferenc,
elnezegetve a MATASZ fenykepeit es a vicclapnak is beillo nemzetorseg.hu oldalt nekem valahogy az az erzesem, hogy inkabb a HM felelos azert, hogy ezt engedi...

1, Vagy tiltassa be az ilyen szervezeteket, lehetetlenitse oket el (bizonyara talalni erre lehetoseget, peldaul egyenruha hordasanak tilalma, stb...) - ez hulyeseg lenne, sot inkabb:

2, Vegye igenybe a felajanlott onkentesseguket, de egyben segitse is oket egy bizonyos szinvonal es kovetelmenyrendszer felallitasaban, hogy melto partnerei lehessenek a Magyar Honvedsegnek.

De valamit tennie kellene mar ezugyben a miniszteriumnak.

Roland
Előzmény: Vágási Ferenc (11190)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11250
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítőkészségét és a gyors válaszokat is!!!

Taxxx:
igazad lehet. Felvételi elbeszélgetésen is valami ilyesmit mondott az egyik katona, hogy: "A felderítők max. jó vicceket tudnak mesélni, ellenben te lehetsz a raj esze!" Azé' a viccek is fontosak!! :-))

Recon:
mégiscsak többet lőhetnék és gondolom terepen is többet mozognék, emg akadálypályákon, stb. Na meg a másik, hogy nem erősségem a fizika.
Elémrakták a szakirányú tesztet aztán csak néztem a fizikai számítások láttán. ;/

akkor a zászlóaljt rosszul tudom. Talán az Egrivel keverem. Apropó: melyik hely jobb: Eger vagy Szolnok?(már ha ezt így meg lehet mondani egyálatalán) gondolok itt missziókra,kik mennek többször. etc.

Egyébként jelenleg a világon hol állomásoznak magyar katonák?

Angoltudásomon azért van mit csiszolni.

Fizikai teszt:
való igaz! ahhoz képest amit elvártak - (ami azért elég röhejes volt):
32 fekvő/2perc, 45 felülés/2perc, 3200m/16:30
90 fekvőt, 109 felülést csináltam és 14 pár mp.alatt futottam.
- Szóval ahhoz képest volt csak jó, amúgy van még mit csiszolni, főleg a futáson.

A hivatásos/szerződésesnek utánanézek!

Hamburger:
Hallottam pár dolgot, hogy sok "csókkal" kerül ki. Persze nem gondolom illetve remélem, hogy ez a jellemző.

Mégegyszer köszi mindenkinek a hozzászólást! :)

Legjobbakat!
Icelord Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11249
Szevasztok!

Nem vagyok jogász, de azt tudom, hogy a szerződéses/önkéntes/hivatásos haderőre történő átálláskor kerültek a tartalékosk joghézagba. Ez a törvényalkotók bűne...

Viszont

Adott egy nemzetközi MATASZ-os rendezvény. Az urak megjelennek nálunk és elmondják, hogy mit kérnek.
Mi elmondjuk, hogy mit adhatunk, s a többi kérdéssel forduljanak a miniszterhez - ő engedélyezheti.

Bő egy hónap múlva újból mgejelnnek nálunk, s hívtakoznak a miniszteri emgedélyre. Megkérjük, hogy segítsenek már, mert mi még valahogy nem kaptuk meg.. Lázas telefonálás részükről, s ígéret - mindjárt átküldik faxon... A fax csak nem jön...
Mi is telefonálunk.... Kiderül engedély nincs, a miniszter azt írta a kérelmükre, hogy adjunk x millió Ft-ot és passz.
Mi körüludvaroljuk a vezérkari főnököt, mindenféle jogcímekre kiírjuk a kért dolgokat, s várjuk hogy öntudaton rugnak vagy nem...

Szerintetek kik vannak a MATASZ mellett. Akik teli szájjal szidnak minket, vagy mi akik azért ügyeskedünk, hogy segítsünk?

Mellesleg a HM a MATASZT ugyanolyan civil szerveződésnek tekinti mint a többit. Azt mondják, hogy vannak páylázaton elnyerhető pénzek, stb... Lehet pályázni..
Előzmény: Hamburger2 (11243)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11248
Srácok!

Egy kicsit elszomorít, hogy ma mennyire berágtatok egymásra. A változékony idő így hat rátok? Soha sem szerettem, ha egyéni példák után valaki általánosít. Az pedig különösen elkeserít, hogy aktívak és passzívak képesek ennyire kiélezni kérdéseket, miközben a közös célok sokkal inkább az együttműködést tennék szükségessé!

Nem lesz egyszerű és sima az út addig, amíg a tartalékos rendszer ismét működőképessé válik. Meggyőződésem, hogy tartalékosokra mindig is szükség lesz, mint ahogy a történelem is bizonyítja, hogy "népfelkelők" mindig is voltak, amikor a helyzet megkívánta. Ezen kis aktív sereg mellett az ország bármikor kerülhet olyan előre nem látható helyzetbe, amikor kevesen lesznek az aktívak!!!! (A mostani árvíznél is csak egy hajszálon múlott, hogy ez nem következett be!)

A közös dolgok vezéreljenek Benneteket, ne a különbségek! Persze ez feltételezi, hogy a másikkal szemben kulturált és visszafogott hangnemet használjunk, különben itt is beindul az "erőszakspirál"! :)

Üdv: Hamburger


Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11247
Szervusz Közvetlen!

A missziókba történő kijutás szerintem - általában! - nem hátszél kérdése. A harcoló alakulatok eü-leg alkalmas katonái átlagban 2-2,5 évente jutnak ki misszióba. A kijutás kérdése soktényezős kérdés! A frissen végzetteket általában 1 év után engedik ki először, ha éppen akkor van misszió! Tanulj, dolgozz és teljesítsd a követelményeket és legyél kitartó, akkor eléred a célodat.

Üdv: Hamburger
Előzmény: Mr. Közvetlen (11242)
recon Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11246

"Felderítő szakon nagyon szeretnék tanulni, dehááát nem lehet."

 

Ne sajnáld. Amit az iskolában ezen a szakon tanítanak, az gagyi... 

 

"Szolnokra a felderítő zászlóaljba"

 

Szolnokon nincs felderítő zászlóalj...

 

"vagy oda csak felderítők kerülhetnek?"

 

Nem...

 

"És, ha oda kerülnék - ha lehet - , mint híradós nekem is lehet zöld sapkám "

 

Igen...

 

"Kb. mennyi időnek kell eltelnie, hogy esélyem legyen külföldre menni?"

 

Mennyire beszélsz angolul? Ha jól, akkor szinte azonnal. Ha nem, akkor lehet, hogy várnod kell egy pár hónapot.

 

"nagyon jók lettek a fizikai tesztek és lenne rá esély"

 

Ez szám szerint mit jelent?

 

"óriási várólista van és csekély az esély rá, hogy felvesznek szerződésesként"

 

Ez nem igaz. Hely mindig van, csak neked kell eldöntened, hogy mit szeretnél: inkább elvégzed az iskolát és hivatásos katona leszel, vagy elmész szerződésesnek. Nézd át mind a kettőnek a jogi hátterét és hátulütőit, aztán döntsd el, hogy mit szeretnél. Mi itt leszünk...

Előzmény: Mr. Közvetlen (11242)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11244
Elnézést, Te voltál a gyorsabb!
Előzmény: buth (11222)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11243
Szervusz Icelord!

"nincsenek a törvények szerint tartalékos katonák" - Szerény ismereteim szerint a jogszabályok (még) ismerik ezt a fogalmat (pl: önkéntes tartalékos), csupán a működtetés hátterét nem tisztázzák. Szerintem a MATASZ-osok örülnének a legjobban, ha működésük minden szabálya tisztázott lenne.

Hamburger
Előzmény: Icelord (11207)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11242
Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék érdeklődni a hozzáértőktől.
Szóval én idén jelentkeztem a Kinizsibe tiszthelyettesképzőbe. Ma voltam eü meg pszicho teszten, fizikai már volt és úgy tűnik mindenen alkalmast kaptam, hacsak a vérembe nem találnak valamit. Szóval megvan az esélye, hogy felvesznek.
Nos mennyire színvonalas ez a képzés? Úgy értem milyen követelmények vannak? Mind fizikai(!!!), mind pedig tanulás téren. Valakitől azt hallottam, hogy kezd visszatérni a Jutasi féle szemléletmód a tiszthelyettesek képzésében. Erről tudnátok többet mondani?
A másik pedig az, hogy sajnos elég kevés szak indult és ami engem igazán érdekelne az nem. :((( Felderítő szakon nagyon szeretnék tanulni, dehááát nem lehet. :(
Így jobb híján híradó-ra jelentkeztem. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő után van reális esélyem arra, hogy "átnyergelhessek" felderítőnek és Szolnokra, netán Egerbe kerüljek? Ha híradós vagyok, attól még kerülhetek a suli elvégzésével - mondjuk, hogy jó eredménnyel elvégzem (nahh még jó, hogy egyelőre fel sem vettek:))) - Szolnokra a felderítő zászlóaljba, vagy oda csak felderítők kerülhetnek? És, ha oda kerülnék - ha lehet - , mint híradós nekem is lehet zöld sapkám :))))) Tudom ez nagyon részlet/látszat/hülye kérdés, de kíváncsi vagyok.
Ami még érdekelne az a külföldi missziók. Kb. mennyi időnek kell eltelnie, hogy esélyem legyen külföldre menni? Csók nélkül van rá reális esély egyáltalán?
"Elsírtam" felvételi elbeszélgetésen a bánatom a szakkal kapcsolatban és azt mondták, hogy ha nem veszenk fel jelentkezzek szerződésesként Szolnokra, mert nagyon jók lettek a fizikai tezstek és lenne rá esély. Viszont a hadkiegnél még régebben azt mondták, hogy óriási várólista van és csekély az esély rá, hogy felvesznek szerződésesként, vagy akár több évet(!!!!) is kellene várni. Most akkor mi is a helyzet?
Hűűűh, elnézést, hogy egyszerre ilyen sok kérdést tettem fel!
Ha válaszra méltattok azt előre is köszönöm!

Minden jót!
Fefe952 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11241
Majdhognem egyetértek taxxx néhány gondolatával. De úgy látom, hogy kicsit megkeseredett a hangod taxxx.
Egyébként én is úgy gondolom, hogy nyugállományú csak akkor vegyen fel egyenruhát (és olyan formában, ahogyan az megengedett!!!! - ergó nincs állományjelző), ha azt még képes is és tudja is viselni. Megint megjegyezhető: a civilnek nincs arról ismerete, hogy akit lát, az most tényleg aktív, vagy passzív.
Ami a rendeletről szóló passztust illeti buth: valóban van, de a közszereplés abban merül ki, hogy az illető tiszt vállalja z elhunyt katonák sírjánál a gyászbeszéd elmondását (ha igénylik - de tényleg) És még a nyugdíjas klubok megyei elnökeinek. Ha valaki öltözködni akar, ám tegye, de a saját pénzén. Egyébként nekem is egy, a társasági öltönyöm van még meg. Nosztalgiából. Utoljára - mint friss, pár hónapos nyugdíjas - a doktori védésemen vettem fel.
Katona - legyek, legyél, legyenek - lélekben és szívben. Ne külsőségekben.
Fefe
buth Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11238

Üdvözöllek taxxx!

 

Te hányat tettél?

Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett! Itt nem a formaruhát hordani szeretőkről van szó! Ez a baj, hogy ezt nem fogjátok fel! Azt sem értem, ha valaha ht. voltál, akkor mit jelent neked, vagy akkor mit jelentett, hogy a hazád védelmére esküdtél?

De nem szeretném itt kitárgyalni, mennyire "gonosz", gyűlölködő, megkeseredett, lemondó, stb. a véleményed. Azonban állok elébe, hogy akár személyesen, akár E-mailben, vagy  telefonon megvitassuk, hogy szerintem miben sántít a véleményed, és a megfogaémazott kérdéseid.

A www.matasz.uni.hu/tagszervezetek oldalon megtalálod az elérhetőségemet!

Ne gyalázkodj, ha hállálkodni nem tudsz!

Hajrá MATASZ!

Előzmény: Törölt nick (11236)
charlie21 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11235
Szia! Az 1. képen levő DAC nem csinált semmit,egy fülhalgatós uriember ült benne,és nagyon figyelt :-) A 18;23;42;-es képen levő Gaz 66-os kocsik az Árpád tüzvezető rendszer részei voltak,a 20-as képen vannak a hozzátartozó mobil állomások. Az 52;53-as képen vegyvédelmi BRDM-ek vannak ők a bemutatótól nem messze gyakorlatoztak,semmi közük nem volt a bemutatóhoz csak utközben lekaptam öket. A 8-as képen meterologiai állomás látható,a 15-ös képen a HTI álltal fejlesztett felderítő konténernek látható a földi vevő állomása ,a konténer is látszik kicsit a sárga furgon mögött.Egy Mi 24-esre volt felszerelve egy ilyen konténer és ennek a jeleit,képeit vette a sárga furgon. A 42-es képen pedig szintén az Árpád rendszerhez tartozó lézer távmérő látszik. Remélem nem kevertem,de tipusokat ne kérdez ,nem jegyeztem meg,talán van itt a forumon aki szakmailag ,részletessebben el tudja neked magyarázni.
Előzmény: st_patrick (11234)
st_patrick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11234

Sziasztok!

Még néhány kérdés:

Az 1. és a 18/23/42. képen látható bodegák milyen célt szolgálnak?

A BRDM-2-esek az 52/53. képen vsf járművek voltak vagy más a feladatuk?

A 8/15/42. képen felderítő eszközök vannak. Mik ezek, mi a típusuk?

Előre is köszönöm!

stp

Előzmény: charlie21 (11232)
st_patrick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11233

Üdv!

Köszönöm! Esetleg az R-102, R-103, R-118, R-125, R-130, R-142, R-145, R-156, R-400, R-405, R-412, R-450, R-975, P-220, P-299, K-20/40/80 jelzésű állomásokról rémlik hogy milyen alvázon futottak vagy a paraméterekről valami?

Előre is köszönöm!

stp

Előzmény: krivics (11110)
charlie21 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11232

 

Sziasztok!

 

Nem szoktam ebbe a topikba irni,csak olvasom.De a tegnapi D20-as lövészethez ezuton szeretnék gratulálni.Szerintem azért ami még kevés van azt viszont profin üzemeltetik.

A többi kép a képtáramban a nick nevem alatt megtekinthető

másvilág Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11231
Az a kérdés mi a cél.
Ha az számít, hogy hány köregységet lősz, és van időd megtanulni
egy kézzel lőni, akkor az egykezes módszer a jobb.
Ha gyorsan akarod megtanulni, és a cél az ellenség harcképtelenné
tétele, akkor a kétkezes módszert javaslom. Ez akkor is jobb, ha remeg
a kezed, vagy nagyon nagy erő kell az elsütéshez.

Az már egy másik kérdés, ha egy kézzel lősz, akkor kisebb felületet
lát az ellenség, tehát nehezebben fog eltalálni. Persze ha arra
számítunk, hogy az ellenség nem tud lőni, akkor megint mindegy.

Frodo
Előzmény: belic (11195)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.05.31 0 0 11230
Szia Vágási!

Kicsit bővítem az elöttem szólók reagját!

...Valahogy olyannak látom a MH és a MATASZ kapcsolatát, mint arendőrség és a polgárőrség közöttit. Minden szép és jó, de ha megkérdeznek egy járőrt, akkor a lehető legrosszabb véleménnyel vannak a polg.őrökről.....

Hát ezt meg honnan a fenéből szedted? (Rendőröknél is előfordul a kocsmai "fényezés" során néhány "legend".)
Mert én ennek ellenkezőjét mondom, tudom, tapasztalom, élem! (Jómagam mán 12 éve.) Nos: A Polgárőrség több mint HETVENEZRES tagsága önmagában (!) egyértelmű megnyilatkozás a bűn ellen, az állampolgárok (ÖNKÉNTES) segítésére! Nem kell mindenkinek csinálni, csak az teszi aki erre "affinitást" érez. Nem "felülről" kezdeményezték létrejöttét. Annó "90,- '91-ben, Markos Gyuri, és Barátai, a legendás "nyócker"-ben (nem véletlen) ismerték fel, és egyesületként álltak össze a becsületes állampolgárok segítésére, a bűnözés ellen, segítve a HIVATÁSOSOK (értsd: rendőrök) munkáját! Ők voltak a mag, aztán az idő folyamán a létszám, az egyesületek száma egyre szaporodott. És nem az látszott, hogy a hivatásosok utálták, hanem igenis igényelték a segítségünket. Nem tudom az a rendőrjárőr akinek véleményét "készpénznek" fogadod el, mit szólna akkor, ha egy intézkedésénél nem találna hatósági tanunak egyetlen egy szemtanut sem, és csak úgy véletlenül ebből a hetvennégyezerből odalépne hozzá egy, mutatva Polgárőr Igazoványát, mondván: Örmikém ehun vagyok, ha kell hatósági tanu. (Voltam már ilyen szituban.)
Igaz számlálatlan az a vélemény, mint a Tied, és sokszor kellet bizonyítanunk ellenkezőjét. És TIZENÖT ÉV-nek kellett eltelnie, hogy erről a hetvenezres önkéntesről TÖRVÉNY szülessen! A tizenötév a létjogosultság nap, mint napi bizonyításról szólt!
Viszzatérve a "zsernyák" ismerősöd állításához, én ellenkezőjét állítom: Ma már ott tartunk, hogy a rátermett, és KÉPZETT polgárőr JÁRŐRTÁRSA a rendőrnek!!!
Vonj némi párhuzamot az általam sorolt TÉNYEK, és a hivatásos hadsereg hiányait pótoló MATASZ "gyermekcipőben" járó megalakulása között" Türelem! És természetes hozzáállás változás a "hivatásos" megnyilatkozásodban. Amíg a Te gondolatod is az ellenkezés, késik a jó megoldás megtalálása. De útját állni nem tudod!!! (Fogd mán föl!)
Üdv Néked: Öreg Csóka.
Előzmény: Vágási Ferenc (11190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!