Keresés

Részletes keresés

J Dagain Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15062
Nekem nem munkám a karrier,hanem a karrierem a munkám!

JD
Előzmény: oltig2 (15060)
Stylist Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15061

Kedves Oltig2! Csak pár megjegyzés kutyafuttában, mert valamikor dolgozni is kell, sajnos....

 

"...hogy egy internetes oldalnal (fökent, ha azt az USA hadereje penzeli!!!) azert ütösebb forrasokat is illene felhozni egy vitaban. Talan nem ismeretlen az a szo ilyen esetekre, hogy forraskritika?"

 

Bocsi, de félreértés van, én ezt a linket nem "Bibliaként" ajánlottam, hanem csak kifejezettten a konkrét vita tárgya mellett érvelve! Mivel egy kicsit érdekel a téma, olvasgatok sok egyéb mást is, a Jane's Defence-től a Globalsecurity.com-ig, nem csak ezt. ( Bár elismerem, orosz forrásokat, nyelvtudás hiányában valóban nem! ) Az meg szerintem nem helytálló érv, hogy a Stars & Stripes honlapot az amerikai hadsereg pénzeli, mert ez csak az egykori átkos cucilizmusban gátolta a kritikai hangvételt, elég, ha beleolvasol a fórumokba! Vagy ott van pl. az HBO-n jelenleg futó "Irak" című sorozat, amelyben nem titkoltan szintén be lett vonva a Pentagon, ezzel együtt az amerikai katonák kegyetlenkedéseitől a még mindig tapasztalható faji problémákon át, amerikai katonák sebesüléséig és haláláig, minden van benne! Tehát nem Szergejről szól, aki egymaga egy szál puskával Berlinig zavarja a Waffen SS-t. Szóval ismerem a forráskritika kifejezést, nem is állítottam, hogy ez az egyetemleges mérce, csak bátorkodtam ajánlani időnként tanulmányozásra...  

 

"A szemelyeskedest pedig jo lenne szamüzni ezen oldalrol,"

 

Így igaz, de ha visszaolvasol, én pusztán _tényeket_ soroltam fel az orosz haderő utóbbi 40 évéről, mire Z.I. azt írta, hogy ilyen hangnemben nem vitatkozik tovább velem! :-)) Pedig egyrészt nem minősítettem, csak tényeket soroltam, másrészt ha jól emlékszem, odaírtam, hogy az _én_ véleményem szerint! (in my humble opinion!)

 

"...a masik helyesirasat kritizalja, miközben itt köztudott, hogy ZI ugyan magyar nemzetisegü, de nem itt nött fel!"

 

Akkor biztosan megint bennem van a hiba, ha egyszer ez köztudott, mert _én_ pl. nem tudtam. Vagy nem volt iskolai tananyag Z.I. hovatartozása, vagy pont akkor lógtam az Egyetemről! :-)) Mellesleg nem kötekedni akartam, mert akkor azt írom, hogy "előbb tanulj meg helyesen írni", vagy valami ilyesmit. Tehát nem a kioktatás volt a szándékomban, hanem csak ki akartam javítani, de mindegy, never mind...

Inkább ott lenne jogos a kritika, hogy eléggé off topic-ba ment át a dolog, amint azt már jeleztem is. Talán a "katonai" topic lenne az, ahol erről jóízűeket lehetne vitázni, és tudom, hogy sokan írnak oda innen is. De mivel idézem: "ilyen hangnemben" írok, és "primitív módon látom a dolgokat" ezért inkább majd csak figyelek és tanulok az okosabbaktól... :-))

Üdv:

  

Előzmény: oltig2 (15059)
oltig2 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15060
JD! Ugye tudod, hogy nagyon sok tisztes a seregben szerzi meg az erettsegit? Gondolom, hogy nem  csak Debrecenben es Tatan van erre lehetösege a szerdzsoknak, de Hmvhelyen is. Tudom, hogy nem egyszerü dolog a szolgalat es csalad mellett meg ezzel is foglalkozni, de nem lehet nehezebb, mint a RLT!:) Az pedig teves felfogas, hogy a ttsek csak irodaban ülnek. Szerintem ez meg nalatok sincs igy! Ttskent lenne csak igazan lehetöseged alkalmazni a tanfolyamon tanultakat! Ha igazan elhivatott vagy, akkor ez elöl a kihivas elöl sem fogsz meghatralni! Vagy gyenge vagy? :))) A MH-nek pontosan ilyen örmesterekre volna szüksege!
oltig2 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15059

Urak! (Stylist/ZI)

 

Meltatlan ez a fajta kakaskodas ezen az oldalon. Semmi ertelme egymassal ilyen szinten szembe allitani a keleti es a nyugati katonai kulturat. Mindkettönek meg vannak a maga elönyei es hatranyai. Mindkettö rendelkezik dicsö es dicstelen fejezetekkel a törtenelemkönyveben. Most ez különösen nem aktualis, hiszen a "közös ellenseg" leküzdese celjabol bizonyos fajta közeledes figyelhetö meg. A vita mindket resztvevöje - talan erthetö okokbol - elfogult. Elfogultan pedig nem lehet erdemi szakmai vitat folytatni! Az mar csak maganvelemenyem Stylist fele, hogy egy internetes oldalnal (fökent, ha azt az USA hadereje penzeli!!!) azert ütösebb forrasokat is illene felhozni egy vitaban. Talan nem ismeretlen az a szo ilyen esetekre, hogy forraskritika? Az oldalt persze el lehet olvasni, de önmagaban nagyon keves, mert ott ugyanugy jelen van a PSYOPS, mint megkritizalt masik oldalon! Naivitas azt hinni, hogy a nyugati forrasok csak szintiszta tenyeket es igazsagot irnak!!! Ugyanez persze ZI fele is felszolitas lehet, amikor valaki hianypotlo modon, zömeben orosz forrasokra epit, amit a magam modjan egyebken nagyon elvezek. Igaz, közben igyekszem elolvasni az adott temarol a "masik fel" hozzaferhetö forrasait is. Meggyozodesem, hogy az igazsag valahol közepen leledzik! :) (Vagy odaat?:)) A szemelyeskedest pedig jo lenne szamüzni ezen oldalrol, ha mar nem is olyan regen ebben megegyezett a csapat. Az meg kimondottan lovagiatlan, ha valaki a masik helyesirasat kritizalja, miközben itt köztudott, hogy ZI ugyan magyar nemzetisegü, de nem itt nött fel! Az elsö követ az vesse a masikra helyesiras miatt, aki itt meg nem követett el helyesirasi hibat! :)

 

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15058

Ez neked forrás?????

Jól van, maradok a szakirodalom mellett.:)))))

/ignor/

 

 

Előzmény: Stylist (15057)
Stylist Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15057

"Várd majd meg a nyugati forrásokat..."

 

http://www.estripes.com/  Hasznos link, nem ártana tanulmányozni! Inkább innen érdemes informálódni, mint a Pravdából...

 

"Roppant módon érdekelne - voltál e valaha katona."

 

Bár nem tartozik rád, de nem titok. Hogyne lettem volna, 18 hónap katonai szolgálatnak csúfolt bohóckodás után szereltem le, szakaszvezetőként. De hogy jön ez ide? Ha nem lettem volna katona, jobb rálátásom lenne az orosz hadsereg tovatűnt dicsőségére? Vagy mi a manó? 

 

"Főleg nem ebben a hangnemben."

 

Én tényeket soroltam, amelyek köztudottan makacs dolgok. Ha fájnak, akkor nem a tényekben van a hiba...

 

P.s: A "semmijen" szót a magam részéről makacs következetességgel elipszilonnal szoktam írni, dehát ahány ház, annyi baj legyen! Csaxólok...

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15056)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15056

A továbbiakban nem folytatok veled semmijen beszélgetést vagy vitát a tárgyban.

Várd majd meg a nyugati forrásokat (a hozzászólalásaidból látom, rendkívül ,,sok" fordult meg a kezedben a szakmai irodalomból).

Főleg nem ebben a hangnemben.

És a megjegyzéseidet kikérem mind saját nevemben, mint azon emberek nevében, akikkel volt szerencsém együtt szolgálni.

Roppant módon érdekelne - voltál e valaha katona. Kétlem. Mert ha az lettél volna, akkor ilyen blődségeket nem írnál.

 

Van szerencsém elköszönni.

Z.I.

Előzmény: Stylist (15055)
Stylist Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15055

Szerintem ez csak orosz propaganda duma. Méghogy orosz békaemberek, ugyanmár... Majd ha mértékadó nyugati források is publikálják, akkor igen. Meg felrobbantottak egy csomó hajót. Tényleg? Nem nehéz utánanézni, hogy arrafelé akkoriban az amerikai flotta vesztett-e nagyobb felszíni egységet, mert gondolom tengeralattjárót azért nem támadtak meg Búvár Kund módjára a hős oroszok és vietkongok. Az _én_ véleményem az, hogy az oroszok mindig óriási pofát nyitottak, de teljesítmény az nincs mögötte. Évek óta nem képesek pacifikálni a saját országuk területén fekvő Kaukázust. Az elmúlt 40 évben elvesztettek 3, egyes források szerint már 4 atomtengeralattjárót, míg az amerikaiak az egy szem "Trasher" óta 40 éve egyet sem, holott mára közel kétszer annyi aktív egységet tartanak hadrendben mint az oroszok. A híres orosz légierő Powell U-2 gépének több mint 40 évvel ezelőtti lelövése óta csak egy fegyvertelen koreai utasszállító gép lelövését tudja felmutatni, miközben az SR-71 Blackbird-ök sok éven át bohócot csináltak belőlük, amire feltette a koronát Matthias Rust, aki kinevezte Seremetyevónak a Vörös Teret! Csúfosan ki kellett vonulniuk Afganisztánból, és az általuk támogatott különböző gerillamozgalmak sorra elbuktak. És akkor még egy árva szót sem szóltam az orosz gyártmányú különböző fegyverrendszerekről, amelyek számszerűen kimutathatóan kudarcot vallottak a nyugati fejlesztésű fegyverektől, legyen az tank vagy PSZH, helikopter vagy vadászrepülőgép. Az egyetlen valóban sikeres és jól használható fegyverük, az AK-47 gépkarabély ötletét pedig számos forrás szerint Kalasnyikov egyszerűen ellopta egy, már létező német fegyver alapján! És ezek mind tények, nem homéroszi eposzok a naaaagy orosz nép hős fiairól! :-))

 

"A különleges alakulatoknak nem a háború nyerés a feladata."

 

Nagy általánosságban ez így is van, de speciel pont a US Marines képes lenne egyedül is háborút nyerni. Mindene megvan hozzá: szükséges létszám, saját partraszállító hajók, saját légierő, saját tüzérség, utánpótlás-szállító kapacitás, logisztika, stb. Nyilván az S.A.S.-t, vagy a Delta Force-ot nem a háború _önálló_ megvívására hozták létre...

Ja, és itt mostmár tényleg ennyit erről, mert ennek már semmi köze a Magyar Honvédséghez, akár már megsemmisült, akár még nem... :-))

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15054)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15054

Most te direkt kötözködsz?

Jól van - itt van neked kapásból kettő - oszd be:

Prága, 1968,

Kabul, 1979.

 

De ha már annyira akarod: ,,Ogaden" hadművelet, 1972,

Nicaragua, 1983 (itt az amerikai könnyűbúvárok megütköztek az orosz OPPD csoportokkal. Az USA frogmanoknak meszeltek.

A Vietnámi háborúban a kétéltű hadviselés - az oroszok és általuk kiképzett vietnámiak legalább ötször több hajót robbantottak fel, mint az visszafelé történt.

És még sorolhatnám... 1945 óta TÖBB MINT 20 HELYSZÍNEN SZEREPELTEK A SZOVJET (MAJD OROSZ) különleges alakulatok, és igen-igen komoly eredményeket értek el. Az, hogy te erről nem hallottál:

1. Nem jelenti azt, hogy nem voltak.

2. Jobb lenne, ha más forrásokat is tanulmányoznál, és nem csak a populáris vackokat.

 

Tudod mit, ha mindenáron kötözködni akarsz - keres magadnak valami más súlykategóriába való embert.

 

A másik dolog, hogy mennyire értesz a különleges alakulatokhoz:

Állandóan ugyan azt hajtogatod, hogy ,,mikor nyertek elit alakulatok háborút".

A különleges alakulatoknak nem a háború nyerés a feladata. Erre a hadsereg, légierő és - ahol van - flotta együttes ereje kell+diplomácia, média, gazdaság. Elit alakulatok tekintetében nem beszélhetünk háborúkról, csak akciókrólvagy műveletekről.

 

Ennyi.

Előzmény: Stylist (15052)
Galahed_ Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15053

"A másik dolog pedig az, hogy viszont a pszichológiai hadviselést tökélyre vitték, ugyanis még a vereségeket vagy kudarcokat is képesek mint komoly pozitív eredményt tálalni."

 

Mint irtam, (azzal kezdtem) en sem vagyok hasraesve toluk.

De nem ok vittek tokelyre a pszichologiai hadviselest (bart tartanak erre a celra egy kulon parancsnoksagot, csak kicsit mas cellal) hanem a politikusaik. Jol latod ok, realisan latjak a dolgot, reg meg is oldotak volna a helyzetet ha tehettek volna. De nem tehetik...

 

a tobbiben, pl hogy igen fontos a kozvelemeny, nagyjabol egyetertek veled. :)

Előzmény: Zicherman Istvan (15051)
Stylist Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15052

Írtál sok mindenről, de egy dologról hallgatsz: kár hogy nem "soroltad fel" az orosz különleges alakulatok _sikeres_ akcióit, amellyel mostanában úgy ámulatba ejtették az amerikaiakat, hogy ők is csak a legnagyobb megbecsüléssel szólnak róluk, stb....

Na mindegy....

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15049)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15051

Természetesen! De azt sem szabad elfelejteni, hogy nem ők az egyetlen ,,ennyire értelmes" hadsereg ezen a világon. (Amúgy az ami katonákkal semmi bajom - több jóbarátom van közöttük: mint a fiatalabbik nemzedék, mint az ,,öregek" között. Az esetek döntő többségében jóval reálisabban látják saját hadseregük helyzetét és állapotát, mint az újságírók, a politikusok vagy a különböző fegyverzet-katalógusok gyártói.)

Ezt próbáltam elmagyarázni. Legendát mindenből lehet csinálni: pénz, idő és hozzáértés kérdése.

A másik dolog pedig az, hogy viszont a pszichológiai hadviselést tökélyre vitték, ugyanis még a vereségeket vagy kudarcokat is képesek mint komoly pozitív eredményt tálalni. Ez egy rendkívül nagy teljesítmény! Most nem ironizálok - abszolute komolyan mondom. Egy ilyen háttérrel mindig biztosítani lehet a közvélemény támogatását, ami egy modernkori háborúban az egyik döntő tényező.

Előzmény: Galahed_ (15050)
Galahed_ Creative Commons License 2006.12.11 0 0 15050

egyaltalan nem azert amiert (szerintem) gondolod. Az USA rendkivul nagy hangsulyt fektet az idegen kulturak tanulmanyozasara es elsajatitasara.Ismerj meg mindent amit lehet, foleg a potencialis ellenseget es annak harcmodorat.

(Mar Sun Tzu is irt errol, es Clausewitz sem hagyta ki)

Nem kell elfelejteni, hogy az USA-nak van egy-ket mukodo haboruja, amit ugy-ahogy- tobb-kevesebb sikerrel de csinalnak...ott a tapasztalat, amit tanulassal, kikepzessel nem lehet potolni.   

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15040)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15049

A fotó csak azt illusztrálja, hogy jelenleg is dolgoznak orosz kiképzők az USA-ban (ez nem egy ,,hogyan harcoljunk a terrorizmus ellen" szimpóziumon készült (van még több más is).

 

Add kettő, nem vagyok szlavjanofil, és kettőnk közül, sajnos, belőled süt az elfogultság.

 

Add három, NAGYON rosszul ismered mint a csecsenfoldi helyzetet, mint az orosz különleges egységek jelenlegi állapotát. Írtad: ,,Mielőtt Irakkal jössz: az ottani csapatok parancsnoka azt nyilatkozta a CNN adásában, hogy ők katonailag már régen felszámolták volna az ellenállást, ha teljesen szabad kezet kapnának, de sajnos ott van a politika, meg az Amnesty International, stb... ,, Ugyan ez érvényes Csecsenföldre.

 

Add négy. A szakmai vitákat jobban szeretem, mint a CNN és más hasonló maszlag műsorait és vezércikkeit. Az ,,élő szó" többet ér (szakmai beszélgetés az események résztvevőivel).

 

Add öt. Eddigi életem során elég sokfelé szolgáltam, és elég sokfelé megfordultam - van mivel összehasonlítani az U.S.M.C-t, és hidd el - nem osztom lelkesedésed.

 

No, részemről vita lezárva.

Z.I.

 

P.S.: Nyugati egységek között még ott vannak a holland tengerészgyalogosok, illetve a német és norvég hegyivadászok. Bár szűk-profilú egységek, de szintén elit (Apropó - éppen a norvégok képezik ki az amerikai 10. hegyivadászok oktatóit.:)). Továbbá ott van a ,,Közel-Nyugat" - 101.zászlóalj, ,,Saaret Mitkal".

Előzmény: Stylist (15047)
Stylist Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15048

A koreai _még_ nem volt sima, Vietnam annál inkább. Ugyan nézd már meg az akkori statisztikákat független forrásból, pl. a Jane's Archive ilyen megbízható, mert britek, és nem amerikaiak...

Különben ez a téma már nem vág a topic profiljába, úgyhogy abba is fejezem. Ott van erre a "Katonai" topic, vagy valami más...

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15045)
Stylist Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15047

Láttam a képet, de szerinted mi a frászt bizonyít egy vigyorgó orosz az amerikai Special Forces központjában? Valószínűleg azért hívták meg őket, hogy a terrorizmus elleni közös fellépés jegyében elsajátítsák egymás módszereit. De ha egy kicsit gondolkodnál inkább a szlavofil elfogultság helyett, akkor próbálj elgondolni egy olyan helyzetet, hogy az USA valamelyik államában fegyveres iszlám terroristák fenyegetik a közrendet, időnként lecsapnak civil és katonai konvojokra, túszokat ejtenek, kórházakra, iskolákra, civil épületekre támadnak. Merthogy ez a helyzet jelenleg az Oroszországhoz tartozó Kaukázusban. Szerinted meddig hagyná az amerikai kormány ugyanezt náluk? Elmondom: pár hét alatt az írmagjukat is kiirtaná! Mielőtt Irakkal jössz: az ottani csapatok parancsnoka azt nyilatkozta a CNN adásában, hogy ők katonailag már régen felszámolták volna az ellenállást, ha teljesen szabad kezet kapnának, de sajnos ott van a politika, meg az Amnesty International, stb...

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15040)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15046

Afganisztán és Irak kapcsán pedig jó lenne, ha kommunikálnál egy-két ott szolgáló amerikai katonával, és nem néznéd a CNN Newst.

Komoly szarban vannak ott. És szurkolok nekik, hogy megússzák.:(((

Előzmény: Stylist (15043)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15045

Soroljam? Le fogsz égni, mint amikor a Koreai és Vietnámi háború kapcsán ,,sima amerikai légi győzelemről" írtál.

Egyszerűen RENDKÍVÜL elfogult vagy, és az elfogultság pedig ostobaság.

Előzmény: Stylist (15043)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15044
Pont ez a fő probléma .

Az hogy nincs lehetőség arra, hogy a katona kihozza magából azt amire képes lenne.
Ha még is és ez szemmel látható eredménnyel jár akkor van másik három " okos" aki az egészet lesöpri az asztalról.

Így a katonáink egy idő után flustztráltak lesznek, és vagy beletörődnek ( süppednek ) a nagy átlagba, vagy kilépnek.

Magyarán a MH rendszere nem hogy kitermelné, ösztönözné a kreativitást, fejlődést, hanem pont ellene dolgozik.

Egy szóval destruktív. ( amilyen beltereje a vezetése, lassan a szekta minősítést is kiérdemli )
Előzmény: Anonymus65 (15041)
Stylist Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15043

Oké, akkor én, mint primitív, szeretném ha felsorolnád, hogy hol vált be a Szpecnaz meg az Omon, talán világíts rá valami hőstettükre, amilyen pl. az S.A.S. kommandó Falkland Szigeteki fellépése volt. Amint mondtam, Afganisztánból is kénytelenek voltak kitakarodni, a most ott szolgáló amerikai egységeket meg valahogy nem tudják kiutálni a törölközőfejűek, pedig kétlem, hogy a jenkik nagyobb rokonszenvnek örvendenének, mint anno az oroszok! A Kaukázusban pedig szintén nem mennek semmire, pedig a nyakam tenném rá, hogy ha bevonulhatna oda a Francia Idegenlégió, fél év alatt "pacifikálná" a rosszfiúkat...  

 

P.s: Daninak igaza van, a Gurkákat nem említettem...

 

Előzmény: Zicherman Istvan (15038)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15042

Ez csak ahhoz, hogy szemléltessem azt, amiről beszélek:

 

Jó szórakozást a képhez.

 

P.S.: Mielőtt elkezdesz blamálni valamit - illik utánnanézni a témának és mérlegelni.

 

Tisztelettel:

Z.I.

Előzmény: Zicherman Istvan (15040)
Anonymus65 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15041
Annak idején, 1996 első felében volt szerencsém szolgálni az IFOR-ban. Néhány hónap után rájöttem, (és erre szerencsére a más nemzetből származó magasabb parancsnokok is rájöttek) hogyha a magyar katonát kellően motiválják, és egy amerikai színvonalú logisztikai háttérrel megtámogatják, sokkal különb dolgokra képes, mint a többi ország katonái, az amerikait is beleértve. Tudása, találékonysága, kreativitása, magyaros virtusa (csakazértis megcsináljuk..) egy idő után példáértéküvé tette Őt a többiek előtt.
A magyar lövészkatona sem rosszabb, mint a műszakiak voltak anno, ha logisztikailag, felderítő, hadműveleti és egyéb szempontból kellően megtámogatják, sokkal többre képes, mint az eddig emlitett egyéb elitalakulatok. És ez nem nacionalista öndicséret. Az, hogy nálunk is beindult a katonai elitképzés (a tényleges elit képzése!) az nagyon örvendetes. De mi lesz az innen kikerült emberekkel? Ha nem sikerül kijutniuk külszolgálatra (na nem egy ciprusi, hanem egy kicsit keményebb helyre), akkor szép lassan belesüppednek a napi robotba. Akármennyire kemény egy itthoni "átlaglövész" kiképzés, az azért elmarad attól amire képesek lennének. Nem tudom, a szervezők szerveztek-e nekik egy időnkénti szintentartó kiképzést? Vagy elsőbbséget élveznek-e egy misszió összeállításánál, hogy időnként még bizonyithassák, "legények ők még a gáton"? Meg tudja-e tartani őket a Honvédség, vagy idővel Ők is az átszervezések áldozataivá válnak?
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15040
Mellesleg, ha annyira fasza gyerekek a hőn imádott amerikaiaid, akkor áruld már el, hogy miért orosz kiképzőkre van/volt szükségük a Kennedy központban, hogy saját elitjüket képezzék? Miért járnak az amerikai tisztek szakmai továbbképzésre Oroszországba, és miért beszél minden amerikai veterán, akinek dolga volt az oroszokkal, a legnagyobb tisztelettel róluk (mondjuk tanulhatnál tőlük)?
Előzmény: Zicherman Istvan (15038)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15039

Látom rendkívül jól ismered a témát:)))

Az OMON mióta lett katonai alakulat? Még csak nem is kommandós egység:)))

Előzmény: Stylist (15024)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15038

Elég primitív a probléma megközelítése részedről.

A szpecnáz mindenhol megállta a helyét, és nem rajtuk múlott, hogy kivonultak Afganisztánból.

Hidd el nekem, hogy a világ top-10-ben benne van és benne lesz, viszont a ,,macsós videómánia" az éppen általad agyonajnározott amerikaiakra jellemző.

Előzmény: Stylist (15024)
gencsydani Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15037
Egyrészt Te is nagyon jól tudod, hogy ez nem ennyire egyszerű, másrészt a nyugati oldalról is lehetne azért még szemezgetni. Gurkák pl., csak hogy a legkézenfekvőbbet említsem...
Előzmény: Stylist (15024)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15036
SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL!

JD
Előzmény: thehassan (15035)
thehassan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15035
Egész délután (volt időm, bútorszerelés, 99. sz. klgs. (ablakszigete-)lőgyakorlat, ilyesmi :) ) ezen a rohamlövész tanfolyamon gondolkoztam. Mindenekelőtt hatalmas gratula mindazoknak, akik végigcsinálták, megelőlegezve ugyanazoknak, akik végig fogják csinálni, satöbbi. Nagyon fontos ez a dolog. Egy hadseregbe kell az elitizmus, kellenek egyértelműen kifejezett (és elismert!!!) legjobbak. Viszont.
Hatalmas nagy hiba lenne ezt kötelezővé tenni, pláne a tisztté avatás feltételévé tenni! Nagyon kevés pozitív hozadéka lenne, viszont lenne két nagyon erős káros hatása:
1. Megszűnik az elitjelleg. Ezt a tanfolyamot többéves lövészszakmai előképzés, rengeteg gyakorlat és folyamatos fizikai felkészülés után lehet elvégezni. Kiválasztásra kerül kevés ember, és ezen kevesek egyhatoda képes csak befejezni! Ez egy exkluzív klub, és annak is kell maradnia, különben elveszik a felvarró jelentősége. Valószínűleg csökkentenék is a követelményeket, ami pedig a már végzett rohamlövészek részére lenne sértés.
2. Ezt a tanfolyamot kevesen képesek sikerrel befejezni. Látható, azon lövészek közül, akiknek ez a szakterületük, nagyon sok előzetes ismerettel, gyakorlattal rendelkeznek, és folyamatosan fizikailag-pszichikailag edzik magukat, egyhatod lesz sikeres. Milyen lenne az arány a nem lövészek közül? Egyhuszad, talán. 100 emberből legfeljebb 5. Milyen következménye lenne ennek? Egyrészt az, hogy akik el akarják végezni, a tiszti iskola alatt erre koncentrálnak, nem a tényleges szakmájukra. Másrészt az, hogy akik szakmailag a legjobbak akarnak lenni, elbuknak és nem tudják a tudásukat a MH érdekében kamatoztatni.
Kis egyéni rész. Én képtelen lennék elvégezni ezt a tanfolyamot. Erre nem vagyok büszke, ez a valóság. Emiatt én kevesebb vagyok, mint azok, akik elvégzik? Nyilvánvalóan, ezen a területen igen. DE. Kevesebbet érek-e emiatt a MH részére? Illetve, helyesebben fogalmazva: Többet érnék-e, ha el tudnám végezni? Az a válasz, hogy nem. Merthogy nem vagyok lövész és nem vezetek kisalegységet. Villamosmérnökként, beosztott tisztként semmit nem nyerne a MH, ha rohamlövész is lennék. Kiszállva az egyéni részből, ez rengeteg más tisztre is igaz. Ahogyan a lövész is szakember, a logisztikus, tüzér, híradó, vadászirányító is szakember - lehessenek (legyenek!) ők a saját területükön vérprofik, ne a lövészek területén.
Egy lövésztiszt esetében más a helyzet. Ott sem kellene minden hadnagyot RL-szé tenni, de a képzés folyamán fel kellene készíteni arra, hogy a végzést követően két év alatt elvégezze (~előmeneteli tanfolyam, az lép elő, aki rohamlövész). Így megmaradna valamelyest az elitjelleg, és a tanfolyam szervezői azokra fókuszálhatnak, akik a megszerzett tudást _ténylegesen_ hasznosítani is tudják.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15034

És ugyebár a U. S. M. C. kiképzésileg a legjobb az egész világon, velük csak 2 alakulat veheti fel a versenyt, a brit S.A.S., és a már említett Francia Idegenlégió. A többiek hozzájuk képest elkényeztetett zsúrfiúk, kommandó vagy ejtőernyős elitegység ide, vagy oda, nem számít...

...........................

Naaaaaaaa.... Ez azért fáááááj... Láátam én márex U.S.M.C.-st zokogni.

Előzmény: Stylist (15015)
arpapa Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15033

ha ezzel azt akarod mondani, hogy még mindig a fogl. jegy készítés a lényeg és nem a foglalkozás, akkor nincs remény!! akkor nem érdemelnek meg téged!! ezek!!

és a " gombolkozzonbe" még ez is megvan???

Előzmény: J Dagain (15030)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!