Keresés

Részletes keresés

gencsydani Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15037
Egyrészt Te is nagyon jól tudod, hogy ez nem ennyire egyszerű, másrészt a nyugati oldalról is lehetne azért még szemezgetni. Gurkák pl., csak hogy a legkézenfekvőbbet említsem...
Előzmény: Stylist (15024)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15036
SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL!

JD
Előzmény: thehassan (15035)
thehassan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15035
Egész délután (volt időm, bútorszerelés, 99. sz. klgs. (ablakszigete-)lőgyakorlat, ilyesmi :) ) ezen a rohamlövész tanfolyamon gondolkoztam. Mindenekelőtt hatalmas gratula mindazoknak, akik végigcsinálták, megelőlegezve ugyanazoknak, akik végig fogják csinálni, satöbbi. Nagyon fontos ez a dolog. Egy hadseregbe kell az elitizmus, kellenek egyértelműen kifejezett (és elismert!!!) legjobbak. Viszont.
Hatalmas nagy hiba lenne ezt kötelezővé tenni, pláne a tisztté avatás feltételévé tenni! Nagyon kevés pozitív hozadéka lenne, viszont lenne két nagyon erős káros hatása:
1. Megszűnik az elitjelleg. Ezt a tanfolyamot többéves lövészszakmai előképzés, rengeteg gyakorlat és folyamatos fizikai felkészülés után lehet elvégezni. Kiválasztásra kerül kevés ember, és ezen kevesek egyhatoda képes csak befejezni! Ez egy exkluzív klub, és annak is kell maradnia, különben elveszik a felvarró jelentősége. Valószínűleg csökkentenék is a követelményeket, ami pedig a már végzett rohamlövészek részére lenne sértés.
2. Ezt a tanfolyamot kevesen képesek sikerrel befejezni. Látható, azon lövészek közül, akiknek ez a szakterületük, nagyon sok előzetes ismerettel, gyakorlattal rendelkeznek, és folyamatosan fizikailag-pszichikailag edzik magukat, egyhatod lesz sikeres. Milyen lenne az arány a nem lövészek közül? Egyhuszad, talán. 100 emberből legfeljebb 5. Milyen következménye lenne ennek? Egyrészt az, hogy akik el akarják végezni, a tiszti iskola alatt erre koncentrálnak, nem a tényleges szakmájukra. Másrészt az, hogy akik szakmailag a legjobbak akarnak lenni, elbuknak és nem tudják a tudásukat a MH érdekében kamatoztatni.
Kis egyéni rész. Én képtelen lennék elvégezni ezt a tanfolyamot. Erre nem vagyok büszke, ez a valóság. Emiatt én kevesebb vagyok, mint azok, akik elvégzik? Nyilvánvalóan, ezen a területen igen. DE. Kevesebbet érek-e emiatt a MH részére? Illetve, helyesebben fogalmazva: Többet érnék-e, ha el tudnám végezni? Az a válasz, hogy nem. Merthogy nem vagyok lövész és nem vezetek kisalegységet. Villamosmérnökként, beosztott tisztként semmit nem nyerne a MH, ha rohamlövész is lennék. Kiszállva az egyéni részből, ez rengeteg más tisztre is igaz. Ahogyan a lövész is szakember, a logisztikus, tüzér, híradó, vadászirányító is szakember - lehessenek (legyenek!) ők a saját területükön vérprofik, ne a lövészek területén.
Egy lövésztiszt esetében más a helyzet. Ott sem kellene minden hadnagyot RL-szé tenni, de a képzés folyamán fel kellene készíteni arra, hogy a végzést követően két év alatt elvégezze (~előmeneteli tanfolyam, az lép elő, aki rohamlövész). Így megmaradna valamelyest az elitjelleg, és a tanfolyam szervezői azokra fókuszálhatnak, akik a megszerzett tudást _ténylegesen_ hasznosítani is tudják.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15034

És ugyebár a U. S. M. C. kiképzésileg a legjobb az egész világon, velük csak 2 alakulat veheti fel a versenyt, a brit S.A.S., és a már említett Francia Idegenlégió. A többiek hozzájuk képest elkényeztetett zsúrfiúk, kommandó vagy ejtőernyős elitegység ide, vagy oda, nem számít...

...........................

Naaaaaaaa.... Ez azért fáááááj... Láátam én márex U.S.M.C.-st zokogni.

Előzmény: Stylist (15015)
arpapa Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15033

ha ezzel azt akarod mondani, hogy még mindig a fogl. jegy készítés a lényeg és nem a foglalkozás, akkor nincs remény!! akkor nem érdemelnek meg téged!! ezek!!

és a " gombolkozzonbe" még ez is megvan???

Előzmény: J Dagain (15030)
Galahed_ Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15032

" És ugyebár a U. S. M. C. kiképzésileg a legjobb ..."

 

az lehet, legfeljebb az onnan kikerulo emberekkel van baj... van itt egy par a kornyekemen, nem vagyok hasraesve toluk...  meg az F18 as vadaszpilota is lefutotta oket a felmeresen, pedig annak a joisten szarnyakat adott, nem nehez terepviszonyokat...

 

de minden tisztelelem termeszetesen az ovuke. Bar itt egy erdekes dolog:

 

Ok (US. Forces: Air, Navy, Marine, Army) nem kulonboztetik meg magukat (persze vannak kituzok, fegyvernemi sovinizmus...) ok ugy gondolkodnak hogy a sikerhez, egy teljes rendszer kell, pl  Airmen ek hivjak az Air Force-nal az osszes ott szolgalo katonat. Legyen az pilota, vagy "benzinkutas", megbecsult tagja mindenki ennek a kozossegnek.

 

 

 

Noahi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15031
Részvétem. :-)))
Előzmény: J Dagain (15030)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15030
Hoppá!
Félreértés!
Én nem is akarok tiszthelyettes lenni!Betegségem miatt!Súlyos iratasztmám és íróasztal allergiám van!Szerintem a fog.jegy készítésbe bele is halnék!

JD
Előzmény: Noahi (15029)
Noahi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15029
Ezt nem hiszem el!

Márpedig egy rohamlövész nem lehet TESCO-alkalmazott!
Felnőttoktatás, esti tagozat teljesen kizárt?
Előzmény: J Dagain (15027)
arpapa Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15028

azér ne add fel!!

én meg akkor már talán kukázni fogok, mégiscsak kényszer nyugdíjas tiszt lennék!!

voltam én is tiszthelyettes, a legszebb beosztás!!!

akkor is tisztellek, tojok az iskolára, és a sok agyontanultra!! 

Előzmény: J Dagain (15027)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15027
ha egyszer "kiöregszel" vezethetsz még, és belőletek lesz a jövő!!

Nem nyert!Nem rendelkezek a legfontosabbal amivel ma egy tiszthelyetesnek elengedhetetlen: ÉRETSÉGI!
Ha én kiöregszem találkozunk egy TESCO-ban.Én nézek bele a táskádba. :-))

JD
Előzmény: arpapa (15025)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15026
"Honvédség részéről nem mérhető a fentebb említett elit alakulatok fegyverzeti, logisztikai, élelmezési, egészségügyi, stb. ellátásához..."

Nagyon sokan,sokat adtak, dolgoztak a tanfolyam hátterében!Tényleg köszönet Tömből és Szűcs tábornok uraknak!
Előzmény: Stylist (15024)
arpapa Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15025

 "Én tényleg szeretem a hazámat. Nekem tényleg hivatásom a sereg, "

 

 

 

gratulálok és köszönöm az élményt melyet nyújtottál!

remélem ha egyszer "kiöregszel" vezethetsz még, és belőletek lesz a jövő!!

ne hagyjátok magatokat, és örülök, hogy nem akarsz idegenlégióban harcolni, van harc itt is!! 

hát jól esett olvasni téged, büszke vagyok rád!!

 

Előzmény: J Dagain (15001)
Stylist Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15024

Off:

Tudhattam volna, hogy valaki mindig felhozza az oroszokat! :-)) De a valóság az, hogy azon túl, hogy nagyon macsó videókat tudnak "kiszivárogtatni", a Szpecnaz meg az OMON szerintem sz..rt sem ér! Lett volna lehetőségük a bizonyításra pl. Afganisztánban, de a vége csúfos kivonulás lett. Érdekes módon, ma ugyanonnan a Rangereket nem sikerül "kiutálni" a törölközőfejűeknek! :-)) Semmit sem tudtak kezdeni a kaukázusi problémával sem, így aztán Grozníjtól Mahacskaláig továbbra is egy lőporos hordón ülnek. Az általam felsorolt egységek viszont már többször is a gyakorlatban bizonyítottak. Ezért a Francia Idegenlégió ( Csádtól az Öböl-háborúig ) az S.A.S. ( Falkland Szigetektől Irakig ) és az amerikai U.S.M.C, Delta Force, Navy Seals, és Rangers ( Grenada, Sivatagi Vihar, Afganisztán, stb. ) nevezhetők a világ élvonalának a kiképzést és a katonai képességeket tekintve!

On:

Mindezzel természetesen nem J.D. és társai teljesítményét értékeltem le, mert tényleg emberfelettit produkáltak, amit csak nehezített az, hogy a kiszolgálásuk a Honvédség részéről nem mérhető a fentebb említett elit alakulatok fegyverzeti, logisztikai, élelmezési, egészségügyi, stb. ellátásához... :-((

Üdv:    

J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15023
„tehetnél egy próbát a Francia Idegenlégiónál is,”

- Vagy lehet, eleget hallgattam a „merde ongroá,merde etranzsé-t. Ez a hazám,itt vagyok otthon!
„Lenne még pár kérdésem a tanfolyamról: Pl. harcművészetet, közelharc kiképzést, késpárbajt, vagy a szokásos kézifegyverek mellett más harceszközök, pl. aknavető, vállról indítható páncéltörő vagy légvédelmi rakéta, stb. kezelését oktatták nektek? Rádiókezelés, kódolás, elsősegély-nyújtás, lőtt seb ellátás, navigáció, spec. járművezetés is volt?”

- Nos a magyar szabályzók nem engednek bizonyos kiképzéseket veszélyességük, stb. miatt. De persze az is lehet, hogy nem beszélhetek róla.. ;-)

„aki 5 héten keresztül napi 20-21 óra folyamatos testi és lelki kínzásnak volt kitéve, de nem adta fel, és hozzád hasonlóan végigcsinálta, az mivel "érdemelte ki", hogy mindezek után így kitoljanak vele, és ne kapja meg azt a felvarrót? Talán valami fegyelmi probléma volt velük? Még akkor is túl keménynek érzem a büntetést”
- Nos pont ez a lényeg. Hiába kemény valaki, ha nem tud vezetni. Ők a parancsnoki munkájuk alapján nem feleltek meg a kiképzőknek. Ez nem egyes harcos képzés, hanem harci vezető. Ezt K.A. tudja jól megfogalmazni. Ez nem büntetés!

"...ezt a harangot kell a feladóknak megütni háromszor és hangosan kiáltani :- Gyenge vagyok!Háromszor a többiek gyűrűjében..." Igen, ezt az amerikaiaktól vették át! Pedig azért nem kéne _minden_ megalázó szarságot egy az egyben átvenni tőlük! :-(( Uram, igen, uram... „
- Gyakran előfordul férfiaknál, hogy többet ér a negatív megerősítés. Az önérzet az oka! Volt köztünk egy hadnagy, akit úgy küldtek oda, és a háta közepére se kívánta. Azt mondta azért nem ment haza a többivel, mert megtetszett neki, ahogy egymást segítve, Tataiak, Hódmezőiek küzdenek rendfokozatra tekintet nélkül. A másik ok, hogy nem bírta volna elviselni, hogyha harangozik és utána otthon a szemünkbe, kell néznie Tisztként.
„És ezzel mi a koncepció, létrehoznak belőletek egy ütőképes spec. egységet, pl. missziókhoz, konvojkísérésre, stb, vagy szétszórnak, és minden átlagos lövész egységnél lesz 1-2 "Rambo", aki vezeti és kiképzi a többieket? „
Erre inkább nem válaszolok! Sajnos a jó dolgokat mindig eltapossák!
„„... De ahogy én a magyar katonanők többségét (!) elnézem fotókon meg élőben, egyelőre nem kell tartanod attól, hogy kiszorítanak a rohamlövész beosztásodból! :-)) „
Sok sikert a nőknek! Tényleg szurkolok. Nem tudok olyan tényezőt, ami akadályozná őket, hogy jelentkezzenek. A következő, ha jól tudom tavasszal lesz!

JD
Előzmény: Stylist (15015)
gencsydani Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15022

"Akiknek nem az a problémájuk, hogy reggel hatkor fel kell kelni tesizni,és be sem melegedtek"

 

Pedig szerintem a jelenlegi felállásban a "reggeli torna"-nak csúfolt dolog jó nagy f*szság a főiskolán (a bemelegítéstől eltekintve is). Pl. lehet, hogy több mindenre emlékeznék a tanultakból (bár végülis most már minek?:), ha nem egész nap az elalvás ellen küzdöttem volna az órákon...

Előzmény: J Dagain (15006)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15021
Hát persze, hogy ÜDVÖZÖLNI akartalak.....
Előzmény: Stylist (15015)
gencsydani Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15020

"És ugyebár a U. S. M. C. kiképzésileg a legjobb az egész világon, velük csak 2 alakulat veheti fel a versenyt, a brit S.A.S., és a már említett Francia Idegenlégió."

 

 

Ööööö...ehhez szerintem Z.I-nak lesz egy pár gondolata...:)

Előzmény: Stylist (15015)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15019
Ödv Stylist!
Bocs, de laikusként: NEM BESZÓLOK! :-)
Ha mán F. Idegenlégiót említettél, akkó a Hölgyekről semmit! (Mert tudod, ott a Hölgyek..... :-) És nem biztos, hogy az USMC-ben a hölgyek.... Specnac női kik.ről hallottál? Ajánlanám kutakodj utána! :-) Élmény, már tudni is róla! )
Ahogy olvaslak, látom Te is tudod, hogy mi az a limit. Bármekkora: Alatta NEM! Így van ez szinte mindenben. Persze, hogy nem mindegy, hogy mi a felső határ! Kérdezed: A csillagos ég? Ez már az a kategória, ami közelíti a zenitet.
A Lényeg: Magasfokú szakértőséget elvárhatóan magas fokon kell elismerni! Úgy tudom, ez még várat magára. Ha majd mindaz amiről itt szó esik "összejön", talán lesz legendje, mint a Légiónak!
Öreg Csóka
Előzmény: Stylist (15015)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15018
Erről eszembe jutott egy vers is.
Inkább nem írom be, de ha valakit esetleg érdekel:

"NEM SZABAD FELADNI A HARCOT!"
Előzmény: J Dagain (15001)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15017
Dicséretet nem érdemlek!Inkább a kollégám, aki az öt hét után nem kapta meg a felvarrót és jövőre újra nekiugrik!Maradjon névtelen,de ővé a dicsőség!

JD
Előzmény: Princ of Carpatia (15012)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15016
üdv

Én jelenleg játékkatonákkal készülök a Haza védelmére. :-))

Naszóval harcalakzatokat, átkarolást, megkerülést hasonlókat gyakorlok...

Mit ne mondjak nagy feeling, hogy régen ezekkel játszadoztam most meg ilyesmire használom :))

Bár tesóm elég hülyének nézett mikor bejött és meglátta, hogy "katonázom" :DDD
(Be kell valljam azért,hogy nagy izgalommal kerestem a padláson a "játékosdobozt") wehhehheeeeee ;-)))

legjobbakat!

Előzmény: Princ of Carpatia (15012)
Stylist Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15015

J. Doe! Végigolvastam a beszámolót, mit mondjak, le a kalappa! Tényleg büszke lehetsz arra, hogy végigcsináltad. Ez arra is önbizalmat adhat, hogy ha egyszer megunnád a szélmalomharcot ebben mai Honvédségi csődtömegben, akkor tehetnél egy próbát a Francia Idegenlégiónál is, mert ezek alapján komoly sanszod van arra, hogy azt a kiképzést is végigcsináld! Különösen akkor, ha hosszú életet tervezel, mert úgy tudom, hogy minimum 10 leszolgált év után rendes francia állami nyugdíj jár, amelyből a magyarral ellentétben fényesen meg lehet élni! Lenne még pár kérdésem a tanfolyamról: Pl. harcművészetet, közelharc kiképzést, késpárbajt, vagy a szokásos kézifegyverek mellett más harceszközök, pl. aknavető, vállról indítható páncéltörő vagy légvédelmi rakéta, stb. kezelését oktatták nektek? Rádiókezelés, kódolás, elsősegély-nyújtás, lőtt seb ellátás, navigáció, spec. járművezetés is volt?

 

"az ötödik hét végére 12 fő maradt. Ebből tíz kapta meg a rohamlövész minősítést."

 

Ez nagyon durva volt! A lemorzsolódási arány nem csoda, de ha nem titok, áruld már el, hogy az a 2 szerencsétlen, aki 5 héten keresztül napi 20-21 óra folyamatos testi és lelki kínzásnak volt kitéve, de nem adta fel, és hozzád hasonlóan végigcsinálta, az mivel "érdemelte ki", hogy mindezek után így kitoljanak vele, és ne kapja meg azt a felvarrót? Talán valami fegyelmi probléma volt velük? Még akkor is túl keménynek érzem a büntetést...

 

"...ezt a harangot kell a feladóknak megütni háromszor és hangosan kiáltani :- Gyenge vagyok!Háromszor a többiek gyűrűjében..."

 

Igen, ezt az amerikaiaktól vették át! Pedig azért nem kéne _minden_ megalázó szarságot egy az egyben átvenni tőlük! :-(( Uram, igen, uram...

 

"...négy év alatt összesen 33 fő végezte el minősítéssel a tanfolyamot."

És ezzel mi a koncepció, létrehoznak belőletek egy ütőképes spec. egységet, pl. missziókhoz, konvojkísérésre, stb, vagy szétszórnak, és minden átlagos lövész egységnél lesz 1-2 "Rambo", aki vezeti és kiképzi a többieket?

 

...ha ismertek női katonát aki képes 35 kg os felszereléssel 72 órát bujkálni,harcolni terepen... alig várom!:-)"

 

Hát pedig kell hogy legyenek ilyenek, mert az amerikai tengerészgyalogságnál már évek óta szolgálnak nők is! És ugyebár a U. S. M. C. kiképzésileg a legjobb az egész világon, velük csak 2 alakulat veheti fel a versenyt, a brit S.A.S., és a már említett Francia Idegenlégió. A többiek hozzájuk képest elkényeztetett zsúrfiúk, kommandó vagy ejtőernyős elitegység ide, vagy oda, nem számít... De ahogy én a magyar katonanők többségét (!) elnézem fotókon meg élőben, egyelőre nem kell tartanod attól, hogy kiszorítanak a rohamlövész beosztásodból! :-))

Üdv:

 

Előzmény: J Dagain (15001)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15014
....És nem vagyok hímsoviniszta!....Bocs! Ez csak beugrott "Z Fórum"-unkról!
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15013
Jaja, de jövőre már futunk ;-DDD
Előzmény: Noahi (15011)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15012
Hi John!
Kösz az írásod! Bár olvashatnák hasonlókat ott ahol, hívatalból kén népszerűsíteni katonáinkat! De lehet, hogy csak én vagyok béna. :-) Mert nem tanálok hasonló tartalmú leírásokat. Remélem nem voltál "illegál" mikor "kifecsegted" hsz.-ed tartalmát. (Legalább lehet képünk a sejdített dolgokról!) Mit ne mondjak: Le a kalappal előttetek! (Említetted a bányász hasonlóságot. Értelek!)
Kívánom, hogy a MH.-nak legyen legalább egy olyan "elit" csapata, mint ahol Te vagy, de abból legalább tízezer, és ha őket a MARADÉKTALANUL kiszolgálók létszáma a négyszeres létszámot hozza: Üsse kő! Azt se bánom, hogy ez miatt a nyugdíjam "nyomott" lészen! (Ha valaki, most "beszól", annak a válaszom egy vers lészen, de az elkulloghat vele az elhantolásig! :-) És ez komoly!)
Isten éltessen Hadfi! És jó, hogy van néhény hasonló ember, ki a haza védelmére úgy készűl, mint Te!!
Öreg Csóka
Én a civil:A hölgyeket meg elsősorban szeretni kell, mert arra termettek. Innen is :
Sok szerelmet a katonalányoknak! Meg a többi, katonához kötődőnek.
(Kellenek, mert szegényebbek lennénk nélkülük! És nem mindegyiknek van azonos időben "nehéz napja"! :-)) És nehogymá első vonalban! És nem vagyok hímsoviniszta!)
Előzmény: J Dagain (15001)
Noahi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15011
De sokan ott voltak innen a SztLászlón! Kár, hogy személyesen alig ismerek néhányótokat. Na majd jövőre!
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15010
Hello!


Úhhh, ezt kib...ott jól eső érzés volt olvasni!!!!!!!!!! Ilyen mentalitású emberből kell(ene) sok-sok! És basszus így belegondolva tényleg... reggeli torna: igaz én elég sokat edzem ezen kívül, de általában én is egy kötőszóval ébredtem emiatt....eddig!!
Örülök, hogy összefutottam Veled a StLászlón és azt a pár kilit legyalogoltuk együtt. ;-)
Büszke lehetsz!
Már várom, hogy eljöjjön az én időm is, vééégre...

mail ment

RokiheviRiszpekt'
Előzmény: J Dagain (15001)
Maz Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15009
Ha csak arra hinné, de a sima zöldről is azt hiszi.
Előzmény: J Dagain (15008)
J Dagain Creative Commons License 2006.12.10 0 0 15008
A sok szagértő civil minden négyszínnyomásos ruháju emberről azt hiszi, katona.Ezért van baj a honvédelemmel!
Előzmény: Zicherman Istvan (15007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!